Depositphotos 98059094 S

Βότανα για το ουροποιητικό σύστημα – τι να χρησιμοποιήσετε για κυστίτιδα, ακράτεια και άλλα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος;

Τα βότανα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος της υγείας που συνοδεύει τον άνθρωπο από τα μακρινά αρχαία χρόνια στη φροντίδα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός υγιούς ουροποιητικού συστήματος. Η καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του επίμονου πόνου στην ουροδόχο κύστη και της ακράτειας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ευτυχώςευτυχώς, πολλά φαρμακευτικά φυτά μπορούν να βρεθούν στη φύση που μπορούν να αποδειχθούν ανεκτίμητα στην καταπολέμηση αυτών των παθήσεων. Τα σωστά επιλεγμένα και δοσολογημένα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα αποτελούν απαραίτητο βοήθημα για την κυστίτιδα και την ουρηθρίτιδα, καθώς και για το πρόβλημα της ακράτειας. Όχι μόνο φέρνουν ανακούφιση, αλλά εξουδετερώνουν και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων που απαρτίζουν το ουροποιητικό σύστημα και γενικά υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πώς χρησιμοποιείτε τα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα; Ποια φυτά να επιλέξετε;

Πίνακας περιεχομένων

Οι ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος ένα κοινό πρόβλημα

 μια γυναίκα προσκολλάται στο κάτω μέρος της κοιλιάς της

Ένας τομέας της υγείας μας που, δυστυχώς, υπόκειται όλο και περισσότερο σε παθήσεις είναι το ουροποιητικό σύστημα. Αυτές οι ευαίσθητες δομές παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο που επηρεάζει τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους. Η ουρήθρα, η οποία είναι ένας από τους βασικούς κρίκους του ουροποιητικού συστήματος, συχνά γίνεται χώρος αναπαραγωγής βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, η ουροδόχος κύστη, λόγω της ειδικής δομής της δεξαμενής όπου αποθηκεύονται τα ούρα, μπορεί να αποτελέσει ένα βολικό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες περιστάσεις. Η ανεπαρκής προσωπική υγιεινή, η χρήση δημόσιων τουαλετών και τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να είναι η αιτία. Η αδυναμία του οργανισμού, η ανθυγιεινή διατροφή και η χρόνια δυσκοιλιότητα ή ακόμη και το υπερβολικό στρες μπορεί επίσης να είναι παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη λοιμώξεων. Οι ανωμαλίες των αναπαραγωγικών οργάνων, η ανάπτυξη του προστάτη και οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μπορεί επίσης να προδιαθέτουν σε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Στα νεότερα άτομα, οι λοιμώξεις είναι συχνά το αποτέλεσμα του κρυολογήματος του ουροποιητικού συστήματος (το οποίο, με τη σειρά του, είναι αποτέλεσμα του πολύ ελαφρού ντυσίματος, ιδίως το φθινόπωρο και το χειμώνα). Μερικές φορές οι λοιμώξεις σχετίζονται επίσης με τις συχνές αλλαγές των σεξουαλικών συντρόφων. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, από την άλλη πλευρά, είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις που σχετίζονται με τη φυσική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

Η ακράτεια ούρων είναι επίσης ένα εγγενές πρόβλημα που σχετίζεται με το ουροποιητικό σύστημα. Τα αίτια που την προκαλούν μπορεί να είναι πολλαπλά. Η αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους (οι λεγόμενοι μύες Kegel), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το ενοχλητικό και ενοχλητικό πρόβλημα.

Για την καταπολέμηση των δυσλειτουργιών του ουροποιητικού συστήματος χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και φυσικές λύσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα γίνονται όλο και πιο δημοφιλής θεραπεία τόσο για τις λοιμώξεις όσο και για τα προβλήματα ακράτειας.

Πώς λειτουργούν τα βότανα για την κυστίτιδα και άλλα τμήματα του ουροποιητικού συστήματος;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται κυρίως από βακτήρια, σπανιότερα από ιούς ή μύκητες, τα οποία έχουν διεισδύσει στην ουρήθρα και περαιτέρω στην ουροδόχο κύστη, όπου έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν προκαλέσει φλεγμονή. Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος και, όταν δοσολογούνται σωστά, είναι συνήθως εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξάλειψη των λοιμώξεων. Σε περίπτωση σοβαρών λοιμώξεων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα βότανα ταυτόχρονα εσωτερικά (πίνοντας αφεψήματα) και εξωτερικά (κάνοντας αναρρόφηση).

Τα κύρια συμπτώματα των διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από μικροοργανισμούς είναι, η συχνουρία, η πίεση στην ουροδόχο κύστη, ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, ο πόνος και το κάψιμο κατά την ούρηση, καθώς και ο πυρετός ή η γενική κακουχία. Τα κατάλληλα βότανα βοηθούν στην ανακούφιση όλων αυτών των συμπτωμάτων, ενώ αδρανοποιούν και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των βακτηρίων ή άλλων παθογόνων που ευθύνονται για τη λοίμωξη.

Τα βότανα για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος παρουσιάζουν δράση:

  • αντιφλεγμονώδη,
  • απολυμαντικό, αντιβακτηριακό,
  • ανακουφιστικά του πόνου,
  • αντιπυρετικά,
  • αποκαθιστούν το σωστό pH στο ουροποιητικό σύστημα (το οποίο εμποδίζει την εγκατάσταση βακτηρίων),
  • διουρητικό (οδηγεί σε ταχύτερη έκπλυση των μικροοργανισμών).

Πώς δρουν τα βότανα για την ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι μια ενοχλητική και οξεία πάθηση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η διαταραχή του ελέγχου της ροής των ούρων από την ουρήθρα, με συνέπεια την εμφάνιση ακούσιας διαρροής ούρων. Τα βότανα μπορούν να προσφέρουν πολύ πολύτιμη υποστήριξη στην ανακούφιση των προβλημάτων ακράτειας. Η δράση τους είναι πολύπλευρη και αφορά κυρίως την ενδυνάμωση του ουροποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της λειτουργίας του και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην ούρηση.

Πώς τα βότανα ανακουφίζουν το πρόβλημα της ακράτειας:

  • βελτιώνουν τη μυϊκή λειτουργία στο ουροποιητικό σύστημα,
  • ενισχύουν τις δομές του ουροποιητικού συστήματος,
  • βελτιώνουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης,
  • με διουρητικές ιδιότητες, βελτιώνουν τη διαδικασία της ούρησης,
  • βελτιώνουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, μειώνουν το αίσθημα της ξαφνικής επιθυμίας για ούρηση,
  • αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, βοηθούν στην απομάκρυνση μικροοργανισμών από το ουροποιητικό σύστημα, καθαρίζουν τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη,
  • συμβάλλουν στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από το σώμα, υποστηρίζοντας τη φυσική αποτοξίνωση,
  • μειώνουν τη φλεγμονή.

Γιατί να χρησιμοποιείτε βότανα για το ουροποιητικό σύστημα;

 Έγχυμα βοτάνων σε ένα ποτήρι, φρέσκια τσουκνίδα δίπλα του και ένα βάζο με βότανα

Οι θεραπείες με βότανα μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και των προβλημάτων ακράτειας. Το πιο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι η κανονικότητα – τα βότανα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 2 εβδομάδες και σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο, για να δώσουν τα μέγιστα καλά αποτελέσματα.

Η καθημερινή κατανάλωση βοτάνων επιτρέπει τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων δραστικών ουσιών στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται στην ενίσχυση των φυσικών μηχανισμών άμυνας και αναγέννησης και στην απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών από το σύστημα.

Στην καταπολέμηση των επίμονων ενοχλήσεων του ουροποιητικού συστήματος, τα πολυστοιχειακά φυτικά συμπληρώματα όπως UrinoFix . Αξίζει να τα λαμβάνετε εάν χρειάζεστε ισχυρή υποστήριξη για το ουροποιητικό σας σύστημα και εάν αναζητάτε μια πιο βολική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κλασικά αφεψήματα βοτάνων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα;

Όταν χρησιμοποιούμε βότανα για το ουροποιητικό σύστημα, πρέπει να θυμόμαστε να ακολουθούμε τις συνιστώμενες δόσεις. Πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η περίσσεια μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Επομένως, προσπαθήστε να διατηρείτε τις σωστές αναλογίες όταν μοιράζετε τα συστατικά των βοτάνων.

Τα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά, είτε με τη μορφή αφεψημάτων και αφέψημα είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της δράσης τους, η οποία μπορεί να είναι υψίστης σημασίας για την εξάλειψη των λοιμώξεων, τη ρύθμιση της ούρησης και την ενίσχυση των μυών του ουροποιητικού συστήματος. Οι φυτικές θεραπείες απαιτούν χρόνο για να ενσωματωθούν τα φαρμακευτικά φυτά στον οργανισμό και να αρχίσουν να επιδρούν στο πρόβλημα.

Πώς να δοσολογήσετε τα βότανα για το ουροποιητικό σύστημα;

Γενικά συνιστάται η χρήση αφεψήματος ή εγχύματος τρεις φορές την ημέρα. Για λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, μπορεί κανείς να περιοριστεί στην κατανάλωση βοτάνων 1-2 φορές την ημέρα.

Η βέλτιστη αναλογία είναι συνήθως 1 κουταλιά της σούπας βότανα ανά 1 ποτήρι βραστό νερό. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε για τις συνιστώμενες μερίδες πριν φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο βότανο.

Πώς να φτιάξετε ένα μούλιασμα για τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος;

Απλώς παρασκευάστε ένα ισχυρό έγχυμα από επιλεγμένα βότανα για φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος (π.χ. τσουκνίδα, φλοιός βελανιδιάς, χρυσόβεργα, φασκόμηλο, αλογοουρά) σε αναλογία 5 κουταλιές της σούπας βότανα ανά 1,5 λίτρο νερού. Βράστε για 15 λεπτά κάτω από ένα καπάκι, σουρώστε και ρίξτε το έγχυμα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Προαιρετικά, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό (το νερό με τα βότανα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς Κελσίου). Καθίστε στο μπολ για 15 λεπτά.

Βότανα για το ουροποιητικό σύστημα – ποια είναι τα καλύτερα;

Στη φυσική υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και στην εξάλειψη ενοχλητικών παθήσεων όπως οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, η κυστίτιδα, οι λοιμώξεις της ουρήθρας ή η ακράτεια, τα βότανα παίζουν ανεκτίμητο ρόλο. Αν θέλετε η θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, συνιστάται να πίνετε αφεψήματα βοτάνων 2-3 φορές την ημέρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και να χρησιμοποιείτε επιπλέον ενυδατικά διαλύματα.

Υπάρχει μια ευρεία και ποικίλη παλέτα βοτάνων για την υποστήριξη του ουροποιητικού συστήματος. Μεταξύ των πιο δημοφιλών και θεωρούμενων ως πιο αποτελεσματικών είναι η αντιφλεγμονώδης και διουρητική τσουκνίδα, ο αντισηπτικός φλοιός δρυός, η αντιβακτηριακή χρυσίζουσα ράβδος και το ενισχυτικό της διούρησης αγριοχορτάρι.

Αλογοουρά για το ουροποιητικό σύστημα

Το αγριοχορτάρι έχει διουρητικές ιδιότητες που βοηθούν στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος και στη μείωση του χρόνου μόλυνσης. Έχει επίσης διαστολική και αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τον πόνο. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, οξινίζει τα ούρα, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη και εξέλιξη των μικροοργανισμών. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε διοξείδιο του πυριτίου, βελτιώνει την κατάσταση των βλεννογόνων και προάγει την αναγέννηση.

Μαϊντανός για το ουροποιητικό σύστημα

Ομαϊντανός περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, χάρη στις οποίες αυξάνει την παραγωγή και την αποβολή των ούρων, βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και μειώνει τις φλεγμονές. Χάρη στις φουρανοκουμαρίνες, βοηθά στην ταχύτερη καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αντιμετωπίζει τις πέτρες στα νεφρά. Έχει επίσης αντιβακτηριακές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Κοινή χρυσίζουσα βέργα για το ουροποιητικό σύστημα

Το κοινό χρυσόβεργο περιέχει φαινολικούς γλυκοζίτες, τανίνες και σαπωνίνες που είναι πολύτιμες για το ουροποιητικό σύστημα. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα τόσο σε λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουροδόχου κύστης και ουρήθρας) όσο και σε παθήσεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (π.χ. Περιέχει επίσης πολύτιμους γλυκοζίτες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος). Περιέχει επίσης πολύτιμους φαινολικούς γλυκοζίτες.

Bearberry για το ουροποιητικό σύστημα

Εξαιρετικά χρήσιμο βότανο για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τη γενική βελτίωση του ουροποιητικού συστήματος. Έχει καλές αντισηπτικές, διουρητικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αντισταθμίζει την προσκόλληση των μικροοργανισμών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη εξάλειψη της λοίμωξης.

Τσουκνίδα για το ουροποιητικό σύστημα

Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυξάνει την ποσότητα των ούρων, επιταχύνοντας έτσι την απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών από το ουροποιητικό σύστημα. Χάρη στη βιταμίνη C, μειώνει το pH των ούρων (εμποδίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων). Έχει επίσης ενισχυτική επίδραση σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τόσο τα αφεψήματα όσο και ο χυμός τσουκνίδας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση της ανοσίας.

Αρκεύθος για το ουροποιητικό σύστημα

Παρουσιάζει βακτηριοκτόνα και απολυμαντικά αποτελέσματα στο ουροποιητικό σύστημα. Μειώνει τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, ανακουφίζοντας από συμπτώματα όπως ο καύσος και ο πόνος. Αυξάνει την παραγωγή ούρων. Υποστηρίζει την υγεία των νεφρών.

Μύρτιλλο για το ουροποιητικό σύστημα

Βελτιώνει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Αυξάνει την ποσότητα των ούρων που περνούν, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να αποικίσουν το ουροποιητικό σύστημα. Έχει απολυμαντική και στυπτική δράση.

Άλλα βότανα χρήσιμα για την ακράτεια ούρων και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος:

  • Πενίανθος του ποδιού του πουλιού,
  • σημύδα,
  • ρίζα πικραλίδας,
  • Περικοκλάδα,
  • βιολέτα,
  • λουβάγκο,
  • κοινό ρείκι.

Τα κράνμπερι (ή ο χυμός κράνμπερι) και οι κολοκυθόσποροι δεν πρέπει επίσης να λείπουν από τη διατροφή για τη βελτίωση του ουροποιητικού συστήματος.

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/uti-home-remedies
  • https://www.healthline.com/health/natural-diuretics
  • https://www.healthline.com/nutrition/best-diuretic-foods-drinks

Category: Υγεία

Article by: admin