Depositphotos 214858670 S

Βότανα για το κοινό κρυολόγημα – ποια φαρμακευτικά φυτά θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση γρηγορότερα;

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια συνηθισμένη ασθένεια που είναι ο τομέας του φθινοπώρου και του χειμώνα. Για την καταπολέμηση του κρυολογήματος καταφεύγουμε συνήθως στα παραδοσιακά φάρμακα και στα βιταμινούχα σκευάσματα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι μπορούμε επίσης να υπολογίζουμε στη βοήθεια της φύσης και να κάνουμε χρήση των ευεργετικών ιδιοτήτων των βοτάνων.

Το κρυολόγημα, ο βήχας, ο πόνος στα ιγμόρεια και άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορούν να ανακουφιστούν με αφεψήματα και εκχυλίσματα βοτάνων. Η φυσική ανοσία του οργανισμού, ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών, μπορεί επίσης να υποστηριχθεί από μια ποικιλία φαρμακευτικών φυτών. Απλά πρέπει να γνωρίζετε ποια φυτικά συστατικά πρέπει να προσεγγίσετε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα βότανα των οποίων οι ιδιότητες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευεργετική δύναμη των βοτάνων στη μάχη για καλή υγεία;

Τι προάγει την ανάπτυξη των κρυολογημάτων; Πότε κρυολογούμε εύκολα;

 ένα κρυολόγημα σκουπίζει τη μύτη της

Το κοινό κρυολόγημα, μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που μερικές φορές συνοδεύεται από πυρετό, είναι συχνός σύντροφός μας. Τα κρυολογήματα μας πλήττουν ιδιαίτερα κατά την αλλαγή των εποχών και κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους. Αυτή την περίοδο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από παράγοντες ασθενειών, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Τα κύρια συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η καταρροή, ο βήχας, ο πόνος στα ιγμόρεια, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η βραχνάδα, το φτέρνισμα, η υποθερμιδική κατάσταση ή ο πυρετός, η αδυναμία και η γενική ατονία.

Η συχνότητα με την οποία εκδηλώνεται το κρυολόγημα ποικίλλει. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτά μία ή δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πέφτουν θύματα κρυολογήματος ακόμη και αρκετές φορές το χρόνο.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη κρυολογημάτων; Γιατί “κολλάμε” τόσο εύκολα κρυολογήματα και βήχα;

  • Έκθεση σε ιούς – η συχνή επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τους ιούς που προκαλούν κρυολογήματα αυξάνει τον κίνδυνο να “κολλήσουμε” τη λοίμωξη. Επίσης, η χρήση δημόσιων χώρων όπου οι ιοί μεταδίδονται εύκολα είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. Σε περιόδους που οι ιοί είναι πιο διαδεδομένοι, όπως κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται.
  • Οικαιρικές συνθήκες – οι χαμηλές θερμοκρασίες, το συνεχές κρύο, ο άνεμος, η βροχόπτωση, η υγρασία είναι όλοι καιρικοί παράγοντες που ευνοούν την πτώση της ανοσίας και τις συχνότερες λοιμώξεις.
  • Αποδυναμωμένη ανοσία – σε ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους, άτομα με χρόνιες ασθένειες, καθώς και σε άτομα με διατροφικές ελλείψεις, ημε διατροφικές ελλείψεις, ελλείψεις ύπνου και όσους ζουν κάτω από συνεχές στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί. Το σώμα είναι τότε πιο ευάλωτο σε επιθέσεις από ιούς και βακτήρια και στον εύκολο πολλαπλασιασμό τους.

Ποια βότανα για το κρυολόγημα και τη γρίπη;

 Ένα φλάκα με βάμμα βοτάνων, μαζί με φρέσκα και αποξηραμένα βότανα

Η φύση μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας στη μάχη κατά του κρυολογήματος. Όταν επιλέγετε βότανα για το κρυολόγημα, αξίζει να προσέξετε αν έχουν αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Αξίζει σίγουρα να ποντάρετε σε φαρμακευτικά φυτά που έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να ανακουφίσουν τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως η καταρροή, ο βήχας ή ο πονόλαιμος. Για κρυολογήματα με πυρετό, τα φλεγμονώδη βότανα αποτελούν μια καλή επιλογή.

Βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος του τρόπου λειτουργίας του σώματός μας. Με ένα καλά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα μας είναι σε θέση να αποκρούσει με επιτυχία τις επιθέσεις των παθογόνων μικροοργανισμών και να καταπολεμήσει γρήγορα τις φλεγμονές, τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις. Αντίθετα, με ένα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, οι μικροοργανισμοί συλλέγονται λιγότερο αποτελεσματικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και πολλαπλασιάζονται γρήγορα, αναπτύσσοντας μια σοβαρή λοίμωξη.

Ορισμένα βότανα, όπως η εχινάκεια, η νιγκέλα, το καθαρτικό, ο μεμβρανώδης αστράγαλος, το τζίνσενγκ, το σκόρδο, το τζίντζερ, διεγείρουν την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρωνΔιεγείρουν την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων και ενισχύουν την αμυντική αντίδραση του οργανισμού, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ανοσίας και στην προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα. Οι ενισχυτικές τους ιδιότητες αποτελούν ανεκτίμητο βοήθημα σε περιόδους που ο οργανισμός καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ελέγξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής με πολλά συστατικά που θα σας βοηθήσει να χτίσετε γρήγορα υψηλή ανοσία: NuviaLab Immune

Βότανα για τη φλεγμονή, τη θέρμανση και τη μείωση του πυρετού

Τα βότανα που θερμαίνουν και καταπολεμούν τον πυρετό διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας στο σώμα). Αυξάνουν επίσης την εφίδρωση, η οποία διεγείρει τη διαδικασία αυτοκαθαρισμού του οργανισμού και βοηθά να απαλλαγούμε πιο γρήγορα από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για την ασθένεια. Ταυτόχρονα, βοηθούν στη μείωση του πυρετού.

Τα έντονα αφεψήματα θερμαντικών βοτάνων καταπολεμούν το ρίγος, τους μυϊκούς πόνους και το αίσθημα του συνεχούς κρύου που συνοδεύει τα κρυολογήματα. Φέρνουν μια στιγμή ανακούφισης και προάγουν τη διαδικασία επούλωσης.

Τα πιο δημοφιλή θερμαντικά βότανα είναι: τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, πιπέρι τσίλι, elderberry. Τα πιο αποτελεσματικά φλεγμονώδη βότανα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ασβέστη, το πανσέ, το φλοιό ιτιάς, το φύλλο σημύδας, τα μπουμπούκια λεύκας.

Βότανα για εισπνοή

Οι εισπνοές βοτάνων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως η βουλωμένη μύτη, τα αναπνευστικά προβλήματα, ο ενοχλητικός βήχας και ο πόνος στα ιγμόρεια. Αποσυμφορούν τους αεραγωγούς, ενώ βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής καθώς και των μικροβίων και των ιών.

Για να πραγματοποιήσετε μια εισπνοή, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προετοιμάσετε βότανα (για παράδειγμα, όπως μέντα, χαμομήλι, μάραθο, άρκευθο, θυμάρι, πευκοβελόνες, δεντρολίβανο, γλυκάνισο) και βραστό νερό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα βότανα σε ένα μπολ, ρίξτε το βραστό νερό πάνω τους, σκύψτε πάνω από το μπολ, καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και εισπνεύστε τον ατμό που δημιουργείται για μερικά λεπτά.

Βότανα που αποβάλλουν και προστατεύουν τους βλεννογόνους του λαιμού και της αναπνευστικής οδού

Τα αποχρεμπτικά βότανα λειτουργούν αραιώνοντας τη βλέννα που εναποτίθεται στην αναπνευστική οδό, διευκολύνοντας την απόχρεμψη και επιταχύνοντας τον καθαρισμό των βρόγχων και των πνευμόνων. Τα βλεννοκατασταλτικά βότανα σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού, υγραίνουν το λαιμό, καταπραΰνουν τον ερεθισμό και αποτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη της λοίμωξης.

Τα καλύτερα αποχρεμπτικά βότανα είναι το θυμάρι, το κολιτσίδα, ο ύσσωπος, το σαπουνόχορτο, η γλυκόριζα και το φασκόμηλο. Από την άλλη πλευρά, η μαύρη μολόχα, η κατιφέδα, η αγγελική, ο λειχήνας, το δενδρολίβανο ή η μουλέννα συνιστώνται ως προστατευτικά βότανα. Χάρη στις ιδιότητές τους, τα αποχρεμπτικά και τα προστατευτικά βότανα φέρνουν ανακούφιση κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, υποστηρίζοντας τις φυσικές διαδικασίες καθαρισμού της αναπνευστικής οδού και καταπραΰνοντας τον ερεθισμό των βλεννογόνων.

Αντισηπτικά και αντιφλεγμονώδη βότανα

Τα απολυμαντικά και αντιφλεγμονώδη βότανα καταπολεμούν τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες που κατοικούν στην αναπνευστική οδό και προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος όπως ρινική καταρροή, βήχα και πονόλαιμο. Ταυτόχρονα, τα βότανα αυτά ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και μειώνουν τη διάρκεια της λοίμωξης. Αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών, ενισχύουν ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποτελεσματικά αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά, αντιιικά, αντιφλεγμονώδη βότανα που βοηθούν στο κρυολόγημα είναι: θυμάρι, ρίγανη, τζίντζερ, σκόρδο, εχινάκεια πουρμπουάρ, κουινσάρι, ιτιά, αχιλλέα, αγιόκλημα, φασκόμηλο, βαϊκάλη θυρεοειδής.

Βότανα για το κρυολόγημα – 10 αποτελεσματικά συστατικά

 φυτικό έγχυμα από μουλένιο για το κρυολόγημα

Τα βότανα για το κοινό κρυολόγημα μπορούν να καταναλωθούν μεμονωμένα ή να συνδυαστούν μεταξύ τους σε συνθέσεις βοτάνων με πολλά συστατικά. Τέτοια πλούσια μείγματα μπορεί να αποδειχθούν ισχυρότερο όπλο κατά των λοιμώξεων (λόγω της συνεργιστικής δράσης των επιμέρους συστατικών). Τα μεμονωμένα βότανα είναι συνήθως αποτελεσματικά, αλλά τα μείγματα βοτάνων έχουν πιο ολοκληρωμένη και ισχυρή επίδραση.

Αυτό που αξίζει να θυμάστε, όταν χρησιμοποιείτε βότανα, είτε μεμονωμένα είτε σε μείγματα, είναι σημαντικό να τηρείτε το μέτρο και να ακολουθείτε τις δοσολογικές συστάσεις και τη συχνότητα κατανάλωσης. Αυτό θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις αρνητικές παρενέργειες.

Σε ποια βότανα για το κοινό κρυολόγημα αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή;

Elderberry

Το elderberry είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Περιέχει πολλές βιολογικά ενεργές ουσίες που έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό και αναπνευστικό μας σύστημα, όπως φλαβονοειδή που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σαπωνίνες που διευκολύνουν την απόχρεμψη, ανθοκυανίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώνπου ευθύνονται για το κρυολόγημα και τη γρίπη, καθώς και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη διάρκεια των λοιμώξεων. Τα αφεψήματα σκλήθρου έχουν επίσης ισχυρή εφιδρωτική δράση, βοηθώντας στην απαλλαγή του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς και στη γρηγορότερη μείωση του πυρετού.

Άνθος ασβέστη

Το άνθος του λάιμ είναι γνωστό για τις φλεγμονώδεις, κατασταλτικές του βήχα και αντιπυρετικές του ιδιότητες. Έχει επίσης διουρητική δράση, διευκολύνοντας έτσι τον καθαρισμό του οργανισμού από βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, και έχει θετική επίδραση στην ανοσία. Μειώνει τη φλεγμονή στην αναπνευστική οδό. Παρουσιάζει επίσης καλές καλυπτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο για τον πονόλαιμο, τη βραχνάδα και τον βήχα. Τα αφεψήματα από άνθη λάιμ συνιστώνται για γρίπη και ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, καταρροή και ιγμορίτιδα.

Λαντζόδεντρο πλατάνου

Το πλατάνι έχει ιδιαίτερη σημασία στη λαϊκή ιατρική. Χρησιμοποιούνταν για την επούλωση πληγών και τη θεραπεία δερματικών και πεπτικών προβλημάτων. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα προτερήματά του. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει την αναγέννηση των ιστών.

Το πλατάνι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και αντιιική δράση, συντομεύοντας έτσι τον χρόνο και μειώνοντας τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βλεννώδη ουσία, καταπραΰνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων της ανώτερης αναπνευστικής οδού και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνειά τους. Έχει επίσης αποχρεμπτική δράση. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υγρό βήχα (διευκολύνει την απόχρεμψη των παραμένοντων εκκρίσεων), αλλά είναι επίσης αποτελεσματικό στον ξηρό βήχα (έχει προστατευτική, καταπραϋντική δράση και εξαλείφει το ξύσιμο του λαιμού).

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα από τα κορυφαία βότανα για το κρυολόγημα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αιθέρια έλαια, εξοπλισμένο με πολύτιμα συστατικά όπως τα tymol και karwakrol, το θυμάρι διαθέτει μια υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών, την εξισορρόπηση της φλεγμονής και την απολύμανση της αναπνευστικής οδού.

Το θυμάρι είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την καταπράυνση του πονόλαιμου, του πόνου στα ιγμόρεια, της βρογχίτιδας, της ρινίτιδας και του βήχα (τόσο του ξηρού όσο και του υγρού βήχα). Έχει αποχρεμπτική δράση, βοηθά στην αραίωση της βλέννας και διευκολύνει την απόχρεμψή της. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το θυμάρι μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή αφεψημάτων, εισπνοών και σιροπιών.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο δεν είναι μόνο ένα μαγειρικό μπαχαρικό, αλλά και ένα φυτικό αντίδοτο για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Όταν καταναλώνονται τακτικά, τα αφεψήματα φασκόμηλου παρέχουν επίσης υποστήριξη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το φασκόμηλο έχει αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Έχει στυπτική δράση, καταπραΰνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων του στόματος και του λαιμού και επιταχύνει την αναγέννησή τους. Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στα φύλλα φασκόμηλου βοηθούν στον καθαρισμό των βρόγχων από τις παρατεταμένες εκκρίσεις. Έχουν επίσης αντιπυρετική δράση. Χάρη στις αποχρεμπτικές του ιδιότητες, το φασκόμηλο βοηθά στην αραίωση και την απομάκρυνση της παρατεταμένης βλέννας, παρέχοντας ανακούφιση από το βήχα και τη ρινική καταρροή.

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένας θησαυρός από βιταμίνη C, μέταλλα και οργανικά οξέα, μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει το πρωτοκατεχικό οξύ. Έχει εξαιρετικές βακτηριοστατικές ιδιότητες και, επιπλέον, έχει πολύ ευεργετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος (αναστέλλει τη γήρανση του δέρματος). Ο ιβίσκος είναι επίσης πλούσιος σε πολυσακχαρίτες, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Όλα αυτά τα συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη του κρυολογήματος.

Η κατανάλωση ιβίσκου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με φυσικό τρόπο. Το βότανο είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ένα κρυολόγημα. Βοηθά στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών και οδηγεί σε ταχύτερη εξάλειψη της φλεγμονής και της μόλυνσης. Επιπλέον, τα αφεψήματα ιβίσκου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού, ο οποίος αποτελεί κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Ο ιβίσκος θα λειτουργήσει επίσης καλά για έναν επίμονο βήχα.

Ρίζα Marshmallow

Τα κύρια δραστικά συστατικά της είναι βλεννώδεις ουσίες που επικαλύπτουν τους βλεννογόνους του λαιμού, προστατεύουν το από την επιβλαβή μικροβιακή δραστηριότητα, καταπραΰνουν τον ερεθισμό, διεγείρουν την αναγέννηση και μειώνουν τον βήχα. Χάρη στις ενυδατικές και θωρακιστικές ιδιότητές του, είναι πολύ χρήσιμο για τον ξηρό βήχα και τον γρατζουνισμένο λαιμό.

Το Marshmallow έχει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Τα αφεψήματα και τα σιρόπια που παρασκευάζονται από χρυσόβεργα είναι δημοφιλείς θεραπείες για το βήχα και τη βραχνάδα. Βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Έχουν επίσης καταπραϋντική επίδραση σε καταστάσεις όπως η χρόνια ρινίτιδα, η φλεγμονή των φωνητικών χορδών και η αμυγδαλίτιδα.

Μωβ κωνοφόρος

 Αποξηραμένο μοβ κόνεφλορ σε μπολ

Ο μωβ κόνεφλος ή εχινάκεια, διαθέτει πολύ καλές ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, οι οποίες είναι καλές νέα για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που συχνά παλεύουν με τα κρυολογήματα.

Ο σκαντζόχοιρος περιέχει μια πλούσια σειρά ενώσεων πολύτιμων για το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων πολυσακχαριτών, γλυκοπρωτεϊνών, αλκαμιδίων, παραγώγων καφεϊκού οξέος και φλαβονοειδών. Χάρη σε αυτά, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει περισσότερα αμυντικά κύτταρα, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Το μοβ κωνοφόρος έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο βήχας.

Φύλλο βατόμουρου

Πλούσιο σε φλαβονοειδή, τανίνες και οργανικά οξέα, το φύλλο βατόμουρου έχει έντονη αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή, αντιική και φλεγμονώδη δράση. Βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, μειώνει τον πυρετό και διεγείρει την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Επιπλέον, το φύλλο βατόμουρου περιέχει πολλή βιταμίνη C και μέταλλα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φύλλο βατόμουρου μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή τσαγιού. Τα αφεψήματα φύλλων βατόμουρου λειτουργούν επίσης καλά ως γαργάρες για να καταπραΰνουν τους φλεγμονώδεις λαιμούς.

Γλυκόριζα

Η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται σπάνια σήμερα, αλλά με μεγάλες δυνατότητες προαγωγής της υγείας. Είναι εξαιρετική για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και την οικοδόμηση της ανοσίας. Το κύριο δραστικό συστατικό της γλυκόριζας είναι η γλυκυρριζίνη, χάρη στην οποία εμφανίζει ισχυρή αντιιική και αντιφλεγμονώδη δράση. Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών, διευκολύνοντας την καταπολέμηση μιας λοίμωξης όσο αυτή βρίσκεται ακόμη σε ήπια μορφή, αποτρέποντας την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η γλυκόριζα διακρίνεται επίσης για τις καλές αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Έχει επίσης αποχρεμπτική δράση, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση της παρατεταμένης βλέννας από την αναπνευστική οδό. Καταπραΰνει τον βήχα και τη ρινική καταρροή, καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και μειώνει τον πόνο.

Τι άλλο ανακουφίζει από το βήχα και την καταρροή – άλλες σπιτικές θεραπείες για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Εκτός από τη χρήση βοτάνων, άλλες σπιτικές θεραπείες θα λειτουργήσουν καλά κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, όπως

  • πόσιμο σιρόπι κρεμμυδιού,
  • η κατανάλωση σιροπιού από παντζάρια,
  • η κατανάλωση γάλακτος με σκόρδο,
  • η κατανάλωση σιροπιού από κάλτσουρο,
  • εισπνοή της μυρωδιάς του χρένου,
  • κατανάλωση λιναρόσπορου με μέλι,
  • πίνοντας τσάι με τζίντζερ και λεμόνι,
  • χρησιμοποιώντας ζεστά λουτρά με φαρμακευτικά φυτά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, άρκευθο, φασκόμηλο, χαμομήλι.

Category: Αδυνάτισμα

Article by: admin