Depositphotos 358832312 S

Ακράτεια ούρων – αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία, οικιακές θεραπείες. Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ενοχλητικό μειονέκτημα υγείας;

Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό, ενοχλητικό και δυσάρεστο πρόβλημα υγείας. Αν και συνδέεται κυρίως με την τρίτη ηλικία, στην πραγματικότητα επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων. Πρόκειται για μερική απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την ακούσια ούρηση. Στους περισσότερους ασθενείς, η ακράτεια ούρων έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ευεξία και την ποιότητα ζωής. Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων; Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η προβληματική κατάσταση; Ενημερωθείτε για τις μεθόδους θεραπείας και τις σπιτικές θεραπείες για την ακράτεια ούρων.

Η ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα μεταξύ ανδρών και γυναικών

 γραφική ουροδόχος κύστη

Μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος είναι η ακράτεια ούρων (ακράτεια ούρων). Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίμονη και πολύ ενοχλητική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη, ανεξέλεγκτη επιθυμία για ούρηση και ακούσια, ανεξέλεγκτη ροή ούρων από την ουροδόχο κύστη. Η δυσκολία στη σωστή ούρηση είναι συνήθως πολύ ενοχλητική. Δεν επιτρέπουν στο πάσχον άτομο να λειτουργήσει κανονικά και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνικές σχέσεις.

Η ακράτεια ούρων παίρνει διάφορες μορφές και βαθμούς σοβαρότητας. Τις περισσότερες φορές είναι μια μακροχρόνια και ανθεκτική στη θεραπεία κατάσταση. Μερικές φορές, ωστόσο, εμφανίζεται μόνο προσωρινά, για λίγο, σε άτομα που έχουν φυσιολογικό καθημερινό έλεγχο της ουροδόχου κύστης, αλλά ως αποτέλεσμα κάποιας αναταραχής στην υγεία τους ο έλεγχος αυτός διαταράσσεται για λίγο. Τέτοια παροδική ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί και σε έγκυες γυναίκες.

Συνήθως, η ακράτεια ούρων σχετίζεται με παθήσεις της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων ασθενειών και να έχει εντελώς διαφορετικές αιτίες. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών παλεύουν με την ακράτεια ούρων. Το πρόβλημα επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο συχνό στις γυναίκες. Οι στατιστικές λένε ότι το 10-15% του πληθυσμού επηρεάζεται από την ακράτεια.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της ακράτειας ούρων. Τι μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες σχετίζεται συχνότερα με εξασθενημένους μύες του πυελικού εδάφους (οπότε δεν σφίγγουν σωστά την ουρήθρα) και ορμονικές ανισορροπίες.

Στους άνδρες, από την άλλη πλευρά, η ακράτεια ούρων σχετίζεται συνήθως με την υπερτροφία του προστάτη. Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες ασθένειες, π.χ. νευρολογικές παθήσεις. Συχνά είναι αποτέλεσμα φλεγμονής της ουροδόχου κύστης. Η εμφάνιση ακράτειας ούρων ευνοείται επίσης από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου για την ακράτεια ούρων είναι:

  • υπερφόρτωση και αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους (π.χ. λόγω συχνών ανυψώσεων ή πολλαπλών κυήσεων και τοκετών),
  • η υπερτροφία του προστάτη (προστάτη) στους άνδρες,
  • σοβαρό υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία (το υπερβολικό βάρος συμβάλλει στην υπερβολική πίεση στους μύες και την ουροδόχο κύστη),
  • χειρουργική επέμβαση στην πύελο,
  • ορμονικές αλλαγές,
  • συχνή δυσκοιλιότητα,
  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
  • άλλες ασθένειες (π.χ. αθηροσκλήρωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον),
  • λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών),
  • εμμηνόπαυση,
  • κατάχρηση αλκοόλ και καφεΐνης,
  • τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης,
  • ορισμένες μορφές αναπηρίας,
  • ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • άνοια,
  • μεγάλη ηλικία.

Συμπτώματα ακράτειας ούρων

 Η γυναίκα σταματά να ουρεί

Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή, χρόνια ή παροδική.Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι τα ίδια σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, με κυριότερο τη διαρροή ούρων από την ουρήθρα ανεξάρτητα από τη θέλησή μας.

Τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων είναι τα εξής:

  • ανεξέλεγκτη διαρροή ούρων,
  • βίαιη, έντονη, ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση στην ουροδόχο κύστη,
  • ακούσια διαρροή ούρων κατά τον βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο,
  • ακούσια διαρροή ούρων κατά την ανύψωση και τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων,
  • διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, π.χ. γρήγορο περπάτημα, άλματα, τρέξιμο,
  • νυχτερινή πίεση στην ουροδόχο κύστη, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα τη νύχτα,
  • συχνή αίσθηση ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης,
  • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
  • διαρροή ούρων σε αγχωτικές καταστάσεις, όταν είστε νευρικοί, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τύποι ακράτειας ούρων

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ακράτειας – ακράτεια λόγω στρες, ακράτεια υπερχείλισης και ακράτεια λόγω παρόρμησης, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετές πρόσθετες, λιγότερο συχνές ποικιλίες. Όλοι οι τύποι μπορεί να έχουν 3 διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας – χαμηλό, μέτριο ή υψηλό. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι ακράτειας;

Ακράτεια ούρων λόγω πίεσης

Η ακράτεια ούρων λόγω πίεσης είναι συνέπεια της υπερβολικής καταπόνησης και αδυναμίας των μυών του πυελικού εδάφους που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ροής των ούρων. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ακούσια διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού, καθώς και κατά το βήχα, το φτέρνισμα ή το γέλιο. Συνήθεις αιτίες της ακράτειας ούρων λόγω στρες είναι: ορμονικές αλλαγές, ορισμένες ασθένειες, χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, γυναικολογική επέμβαση, εγκυμοσύνη, προχωρημένη ηλικία, παχυσαρκία.

Ακράτεια ούρων από παρόρμηση

Η κύρια αιτία της ακράτειας ώθησης είναι η διαταραγμένη και αυξημένη δραστηριότητα των μυών της ουροδόχου κύστης. Το σύμπτωμα της πάθησης είναι μια ξαφνική, συντριπτική ανάγκη για άμεση ούρηση (ενώ η κύστη δεν είναι απαραίτητο να ξεχειλίζει).

Η ανάγκη επείγουσας ούρησης εμφανίζεται σε ορισμένες καταστάσεις, π.χ. κατά τη διάρκεια αλλαγών στη θέση του σώματος, κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, και συνήθως οδηγεί σε ακούσια διαρροή ορισμένης ποσότητας ούρων. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα με επιτακτική ακράτεια, δεν παρατηρείται διαρροή ούρων. Αυτή η μορφή ακράτειας εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες με διογκωμένο προστάτη, καθώς και σε ηλικιωμένους.

Ελέγξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής πολλαπλών συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του προστάτη: Prostan Plus

Ακράτεια υπερχείλισης

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μερική απόφραξη του μηχανισμού εκροής των ούρων και επομένως η κύστη υπερπληρώνεται και τα ούρα δεν μπορούν να συνεχίσουν να συσσωρεύονται στην κύστη. Μια ορισμένη ποσότητα ούρων διαρρέει τότε από την ουρήθρα. Αυτός ο τύπος ακράτειας εμφανίζεται συχνά σε άνδρες με νόσο του προστάτη και σε περιπτώσεις στένωσης της ουρήθρας.

Άλλοι τύποι ακράτειας είναι οι εξής:

  • αντανακλαστική ακράτεια ούρων (ασυνείδητη διαρροή ούρων ως αποτέλεσμα αυθόρμητων, υπερβολικών συσπάσεων του ουροποιητικού μυός του απονευρωτή),
  • λειτουργική ακράτεια ούρων (σε άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονικά την τουαλέτα, π.χ. σε περίπτωση ψυχιατρικής νόσου, μειωμένης κινητικότητας, περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά χωρίς παθολογία στο ίδιο το ουροποιητικό σύστημα).
  • μικτή ακράτεια ούρων (συνδυασμένη παρουσία επιτακτικής και αγχώδους ακράτειας ούρων),
  • πολυπαραγοντική ακράτεια (αυθόρμητη διαρροή ούρων που οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, π.χ. ασθένειες, φαρμακευτική αγωγή και γήρας),
  • κατάκλιση (ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, π.χ. σε παιδιά),
  • παροδική ακράτεια ούρων (βραχυχρόνια διαρροή ούρων που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, δυσκοιλιότητας, φαρμακευτικής αγωγής και εξαφανίζεται μόλις επιλυθεί η αιτία).

Ακράτεια ούρων – έρευνες

Η επαρκής διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική στην περίπτωση της ακράτειας ούρων. Επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της αιτίας του προβλήματος και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Αρχικά, διενεργούνται γενικές εξετάσεις ούρων και αίματος για την ανίχνευση πιθανών λοιμώξεων και τον εντοπισμό τυχόν άλλων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει επίσης:

  • ιατρικό ιστορικό (ο γιατρός ρωτά τον ασθενή για την ένταση του προβλήματος, το είδος των συμπτωμάτων, τη συχνότητα των συμπτωμάτων κ.λπ,)
  • φυσική εξέταση (π.χ. κοιλιακή εξέταση με αξιολόγηση της πλήρωσης της ουροδόχου κύστης),
  • υπερηχογραφική εξέταση (αξιολόγηση της δομής της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων, των νεφρών, του προστάτη),
  • ημερολόγιο ούρησης (ο ασθενής καταγράφει την ποσότητα και τον χρόνο κατανάλωσης υγρών και τη συχνότητα ούρησης),
  • κείμενο εισαγωγής,
  • δοκιμασία βήχα,
  • ουροδυναμικές μελέτες (δοκιμασία ροής ούρων με αξιολόγηση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας),
  • κυστεοσκόπηση (χρήση λεπτού, σωληνοειδούς οργάνου που εισάγεται στην ουρήθρα για την αξιολόγηση της κατάστασης της ουροδόχου κύστης).

Φαρμακολογικές θεραπείες για την ακράτεια ούρων

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων μπορεί να βασίζεται σε φαρμακολογικούς παράγοντες ή στη διενέργεια ορισμένων διαδικασιών ανάλογα με την αιτία της πάθησης.

Η φαρμακολογική θεραπεία της ακράτειας ούρων βασίζεται συνήθως στη χορήγηση αντιμουσκαρινικών φαρμάκων που μειώνουν την επιθυμία για ούρηση, μειώνουν τη δραστηριότητα των μυών του ουροποιητικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο ακράτειας ούρων.Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την ακράτεια ούρων είναι η χορήγηση αντιμουσκαρινικών για την ανακούφιση από την επιτακτική ούρηση, τη μείωση της δραστηριότητας των μυών του απονευρωτή και την αύξηση του όγκου της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται αδρενεργικά φάρμακα για τη χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων του απονευρωτήρα, μειώνοντας έτσι την πίεση της ουροδόχου κύστης. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν την έγχυση στην ουροδόχο κύστη βοτουλινικής τοξίνης και τη θεραπεία με οιστρογόνα.

Η χειρουργική θεραπεία χρησιμοποιείται σπάνια, κυρίως όταν άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Συντηρητική θεραπεία της ακράτειας ούρων

Η συντηρητική θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, ακόμη και πριν από τη φαρμακολογική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία έχει συνήθως καλά αποτελέσματα, ιδίως εάν η πάθηση δεν είναι πολύ σοβαρή.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη συστηματική εφαρμογή ορισμένων συμπεριφορών από τον ασθενή και στη χρήση μασάζ και φυσιοθεραπευτικών θεραπειών για την ανάκτηση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης και την ανακούφιση των επίμονων συμπτωμάτων.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • μείωση του σωματικού βάρους (για την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος),
  • εισαγωγή μιας υγιεινής διατροφής,
  • απαλλαγή από τη δυσκοιλιότητα,
  • άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους (μύες Kegel),
  • τον περιορισμό της χρήσης διεγερτικών ουσιών,
  • ηλεκτροδιέγερση,
  • βιοανάδραση,
  • ιατρικό μασάζ.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους (μύες Kegel)

Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους με απλές ασκήσεις είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης και τη μείωση της διαρροής ούρων. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την εναλλάξ ένταση και χαλάρωση των εσωτερικών πυελικών μυών. Ο μηχανισμός της σύσφιξης μοιάζει πολύ με τον μηχανισμό που μας επιτρέπει να αναστέλλουμε τη ροή των ούρων.

Σφίξτε τους μύες του πυελικού εδάφους για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε τους. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές. Κάντε την κάθε μέρα, κατά προτίμηση σε πολλές σειρές. Θυμηθείτε να τεντώνετε μόνο τους εσωτερικούς μύες και όχι τους γλουτούς, τους μηρούς ή τους κοιλιακούς μύες.

Καλλυντικά και φυτικά προϊόντα ακράτειας

Αν αντιμετωπίζουμε την ακράτεια με φυσικά μέσα, τα κατάλληλα επιλεγμένα βότανα μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς και τα έτοιμα, πολλαπλών συστατικών σκευάσματα για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού συστήματος. Ένα από αυτά είναι Urinofix. Περιέχει ένα σύνολο πολύτιμων φαρμακευτικών φυτών που έχουν ενισχυτική και χαλαρωτική επίδραση στους μύες του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και βότανα που μειώνουν την επιτακτική ούρηση.βότανα που μειώνουν την πίεση στην ουροδόχο κύστη, καταπολεμούν τις λοιμώξεις και αυξάνουν τον έλεγχο της διαρροής ούρων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, αλλά και φυσική υποστήριξη του ουροποιητικού συστήματος.

Για να αποφύγετε ενοχλητικές καταστάσεις και να διατηρείτε πάντα ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής, είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ειδικές σερβιέτες και πάνες που έχουν σχεδιαστεί για άτομα που παλεύουν με ακράτεια.

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/urinary-incontinence
  • https://www.healthline.com/health/overactive-bladder-vs-urinary-incontinence-vs-uti
  • https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/types-of-urinary-incontinence
  • https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/treatment-for-urinary-incontinence

Category: Υγεία

Article by: admin