Ο διαβήτης είναι μια εξαιρετικά ύπουλη ασθένεια, η οποία είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή στην αρχή, αλλά επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, δυστυχώς, ακόμη και τους πολύ νέους. Υπολογίζεται ότι στην Πολωνία υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη και από αυτούς το 1 εκατομμύριο δεν το γνωρίζουν. Εν τω μεταξύ, η σοβαρή ασθένεια μπορεί να αποφευχθεί εάν διαγνώσουμε εγκαίρως τη λεγόμενη προ-διαβητική κατάσταση και λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Οπροδιαβήτης, δηλαδή μια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αποτελεί σοβαρό σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, αν και ευτυχώς είναι αναστρέψιμος και απαιτεί μόνο άμεσες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Πίνακας περιεχομένων
Προδιαβήτης – συμπτώματα. Πώς να αναγνωρίσετε τον προδιαβήτη;
Ημη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη ή ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν και όχι τόσο υψηλά όσο στην περίπτωση του διαβήτη. Ωστόσο, εάν δεν διαγνωστεί ή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ο οποίος δυστυχώς είναι ήδη μη αναστρέψιμος.
Συνήθως αρχικά υπάρχει μια μικρή διαταραχή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, η οποία μερικές φορές είναι δύσκολο να ανιχνευθεί μέσω εξετάσεων. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται μόνο το πρωί ή μετά από ένα γεύμα. Ωστόσο, σταδιακά, η ισορροπία του οργανισμού διαταράσσεται και τα επίπεδα σακχάρου αρχίζουν να κυμαίνονται γύρω από το ανώτατο όριο ή και να το ξεπερνούν.
Μια τέτοια μικρή αλλά συνεχής αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πολύ επιζήμια για τα αιμοφόρα αγγεία και τα περιφερικά νεύρα και μπορεί να μετατρέψει την προ-διαβητική κατάσταση σε προχωρημένο διαβήτη. Επιπλέον, σοβαρές αλλαγές στο όργανο της όρασης μπορεί να συμβούν ήδη σε αυτό το στάδιο.
Τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να σας ωθήσουν να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, το πρώτο από τα οποία είναι να κάνετε έναν έλεγχο και να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν είναι απαραίτητο:
- αισθάνθηκε μόνιμα κούραση,
- υπερβολική υπνηλία, για παράδειγμα, που εκδηλώνεται με μια ξαφνική ανάγκη να πάρετε έναν υπνάκο,
- παράλογη αύξηση της όρεξης και της δίψας,
- ξηροστομία,
- υπερβολική ξηρότητα του δέρματος,
- συχνή ούρηση,
- συχνές λοιμώξεις,
- ξαφνικά προβλήματα όρασης.
Η καμπύλη σακχάρου στο αίμα – κανόνες
Οπροδιαβήτης είναι η ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του να είσαι υγιής και του να έχεις διαβήτη τύπου 2. Οι εξετάσεις είναι μακράν το καλύτερο εργαλείο για τη διαπίστωση των γεγονότων και το σημείο εκκίνησης για τη λήψη κατάλληλων μέτρων ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Το φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης αίματος νηστείας σε ένα υγιές άτομο κυμαίνεται μεταξύ 70-99 mg/dl. Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι μεταξύ 100 και 125 mg/dl, θα πρέπει να διενεργηθεί μια πρόσθετη εξέταση OGTT, η λεγόμενη καμπύλη σακχάρου. Η καμπύλη σακχάρου περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος φλεβικού αίματος, τη χορήγηση διαλύματος γλυκόζης και τον επανέλεγχο των επιπέδων σακχάρου μετά από 60 και 120 λεπτά.
Ένα επίπεδο σακχάρου νηστείας στη δοκιμασία καμπύλης σακχάρου μεταξύ 100-125 mg/dl αποτελεί παθολογικό σάκχαρο νηστείας. Ένα αποτέλεσμα μεταξύ 140-200 mg/dl δύο ώρες μετά την πρόσληψη γλυκόζης αποτελεί μη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη.
Αυτού του είδους τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια προ-διαβητική κατάσταση, δηλαδή την τελευταία στιγμή πριν από την ανάπτυξη ενός πλήρως ανεπτυγμένου διαβήτη. Ένα αποτέλεσμα 200 mg/dl και άνω, από την άλλη πλευρά, υποδηλώνει προχωρημένο διαβήτη τύπου 2.
Προδιαβήτης – αιτίες, παράγοντες κινδύνου
Αν και ο προδιαβήτης δεν είναι ακόμη διαβήτης, μπορεί να εξελιχθεί σε αυτόν ανά πάσα στιγμή. Επομένως, δεν πρέπει να υποτιμάται και αν ο τρόπος ζωής μας αποτελεί πηγή παραγόντων κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχουμε ακόμη πιο συστηματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας.
Οι κύριες αιτίες της μη φυσιολογικής ανοχής στη γλυκόζη, δηλαδή των δυνητικά επικίνδυνων συνθηκών για την υγεία, θεωρούνται κυρίως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, καθώς και η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Ακολουθούν:
- καρδιαγγειακά νοσήματα,
- υπέρταση,
- υψηλά επίπεδα χοληστερόλης,
- σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,
- προηγούμενος διαβήτης κύησης,
- γενετικές καταστάσεις.
Ανάλογοι λόγοι αναφέρονται και στο πλαίσιο του ίδιου του διαβήτη.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του προδιαβήτη ή του διαβήτη; Λοιπόν, το υπερβολικό σωματικό λίπος συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή διαφόρων ουσιών που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης και στην πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα του σώματός μας.
Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται μια λεπτή ισορροπία στο σώμα, η οποία οδηγεί σε μια ολόκληρη σειρά αρνητικών μεταβολικών φαινομένων και, κατά συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, την όραση και το νευρικό σύστημα.
Μια εξίσου σημαντική επιρροή στην πιθανή ανάπτυξη διαβήτη είναι ο τρόπος ζωής μας. Η έλλειψη άσκησης και ο λεγόμενος καθιστικός τρόπος ζωής ενέχει τον κίνδυνο διαταραχών στη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και του αναπνευστικού, του νευρικού, του μυϊκού και του οστικού και αρθρικού συστήματος.
Με την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα μειώνεται, τα κύτταρα του σώματος υποξυγονώνονται και τρέφονται λιγότερο καλά, η χωρητικότητα των πνευμόνων μειώνεται, τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις αποδυναμώνονται. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων διαταράσσεται, αντί να παράγει ενέργεια, το σώμα συσσωρεύει αποθέματα με τη μορφή λιπώδους ιστού.
Προδιαβήτης – εξετάσεις, διάγνωση
Προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, είναι απαραίτητο να αλλάξει πλήρως ο τρόπος ζωής και η διατροφή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεδομένου ότι στην περίπτωση πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή στο προ-διαβητικό στάδιο, είναι σκόπιμο να διενεργείται κατά διαστήματα μια εξέταση γλυκόζης.
Οι συχνές διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει αυτό. Εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορεί να διενεργηθεί μια δοκιμή φόρτισης γλυκόζης, η λεγόμενη καμπύλη σακχάρου.
Αυτός ο τύπος εξέτασης έχει πλήρη διαγνωστική αξία υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε ορισμένους κανόνες- πρώτα απ’ όλα, λίγες ημέρες πριν από την εξέταση, δεν πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής ή τη διατροφή μας, διότι η αλλαγή αυτή θα αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Η εξέταση δεν πρέπει να διενεργείται κατά τη διάρκεια λοιμώξεων ή φλεγμονωδών καταστάσεων, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Τα πιο εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν εξετάσεις ινσουλίνης, C-πεπτιδίων και αντισωμάτων.
Πώς να αντιστρέψετε τον προδιαβήτη – οι καλύτερες μέθοδοι
Η αγνόηση της προ-διαβητικής κατάστασης και η έλλειψη θεραπείας (κυρίως με τη μορφή αλλαγής του τρόπου ζωής σας προς έναν πιο υγιεινό) είναι ένας απλός τρόπος για να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε την ανάπτυξη του επικίνδυνου διαβήτη.
Προδιαβήτης – διατροφή
Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η δίαιτα στην περίπτωση του προδιαβήτη δεν είναι σε καμία περίπτωση αυστηρή και περιλαμβάνει τον πλήρη αποκλεισμό ορισμένων τροφίμων. Αντίθετα, πρόκειται για την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και, σίγουρα σημαντικό, να συνοδεύεται από μείωση του σωματικού βάρους.
Ο γενικός κανόνας είναι να τρώτε τακτικά γεύματα, περίπου 4-5 την ημέρα, με μικρότερο όγκο και λιγότερες θερμίδες.
Περίπου το 45% της ενεργειακής αξίας πρέπει να αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή προϊόντα όπως ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, σκούρο ρύζι και πλιγούρι. Εκτός από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό (ιδίως για το πεπτικό σύστημα), παρέχουν αίσθημα κορεσμού και ρυθμίζουν την πέψη.
Για τους ίδιους λόγους, συνιστούμε επίσης όλα τα λαχανικά και, σε μικρότερο βαθμό, τα φρούτα, ιδίως εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα μήλα, τα κεράσια, οι φράουλες, τα σμέουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα γκρέιπφρουτ, τα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα.
Ελαφρώς υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα κεράσια, τα αχλάδια, τα σταφύλια, οι ανανάδες, οι μπανάνες.
Πηγές πρωτεΐνης θα πρέπει να είναι τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια. Τα ζωικά λίπη θα πρέπει να αντικατασταθούν από φυτικά έλαια, η πρόσληψη αλατιού και φυσικά η ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστεί.
Αποφύγετε τα ημιτελή και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκίσματα, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αρωματισμένα τυριά ή γιαούρτια και το αλκοόλ.
Προδιαβήτης – αλλαγές στον τρόπο ζωής
Σήμερα, μάλλον δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν ότι η προϋπόθεση της καλής υγείας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, είναι η κατάλληλη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός, σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, στην περίπτωση της πρόληψης και ακόμη και της θεραπείας ορισμένων ασθενειών, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της θεραπείας. Αυτό συμβαίνει με τον προδιαβήτη και τον προχωρημένο διαβήτη.
Η τακτική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην ισορροπία των υδατανθράκων, βελτιώνει τη γενική κατάσταση και ευεξία και προωθεί την απώλεια βάρους.
Η πιο συχνά συνιστώμενη μορφή δραστηριότητας είναι η αερόβια άσκηση – nordic walking, γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, αλλά ανάλογα με την ηλικία και τις φυσικές ικανότητες, μπορεί να γίνει πρακτικά οποιοδήποτε είδος άθλησης. Το πιο σημαντικό είναι ότι η δραστηριότητα αυτή πρέπει να είναι συστηματική και τακτική.
Προδιαβήτης – φυσικές θεραπείες
Τα βότανα μπορούν να παρέχουν σημαντική υποστήριξη σε περίπτωση ελαφρώς αυξημένων επιπέδων γλυκόζης. Μπορεί να μην θεραπεύουν τον προχωρημένο διαβήτη, αλλά σίγουρα βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και στην ελαχιστοποίηση των ενοχλήσεων που συνοδεύουν τις διαταραχές του επιπέδου γλυκόζης.
Τα πιο αποτελεσματικά βότανα από αυτή την άποψη περιλαμβάνουν:
- λευκή μουριά – αναστέλλει την έκκριση των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό της γλυκόζης, αποτρέποντας έτσι την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά μετά από ένα γεύμα
- πικραλίδα – έχει πολλές επιδράσεις που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, καθώς και τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη των τροφίμων και την επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων
- κανέλα – γνωστή ως αρωματικό μπαχαρικό, έχει επίσης ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης
- φασκόμηλο – λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα
- τριγωνέλλα – βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, καθυστερεί τη γαστρική κένωση
Στην περίπτωση του προδιαβήτη, η φαρμακολογική θεραπεία χρησιμοποιείται σπάνια, αλλά αντί για βότανα, μπορεί κανείς να επιλέξει ένα έτοιμο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει διάφορες φυσικές ουσίες που μειώνουν το σάκχαρο και σταθεροποιούν τη γλυκαιμία.
Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από αυτή την άποψη είναι το Redusugar – ένα σύγχρονο, προηγμένο παρασκεύασμα με διαφοροποιημένη σύνθεση που περιέχει 9 φυσικές ουσίες γνωστές για τις αντιδιαβητικές τους ιδιότητες.
Πηγές:
- https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes
- https://www.healthline.com/health-news/how-to-prevent-prediabetes-from-becoming-diabetes
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22683128/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317206
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/311056