Depositphotos 228245054 S

Υψηλό σάκχαρο (υπεργλυκαιμία) – συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία. Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα;

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) είναι μια κατάσταση κατά την οποία κυκλοφορεί υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα μας, οδηγώντας σε επιδείνωση της λειτουργίας του οργανισμού. Η συνηθέστερη αιτία της υπεργλυκαιμίας είναι μια σταδιακά αυξανόμενη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων του οργανισμού, η οποία οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή και το σχετικό υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Η πολύ υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, ειδικά όταν εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα, είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από ασθένειες, με προεξάρχουσα τον διαβήτη. Η σοβαρή υπεργλυκαιμία μπορεί να απειλήσει τη ζωή και την υγεία μας. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου είναι μια κατάσταση που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιστραφεί, ακόμη και στην περίπτωση διαγνωσμένου διαβήτη. Πώς να μειώσετε το σάκχαρο; Πώς να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να ανακτήσετε την αίσθηση ευεξίας;

Υπεργλυκαιμία – τι είναι και γιατί εμφανίζεται;

Ταπολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (που ονομάζεται επίσης υπεργλυκαιμία ή υπερδιάγνωση) είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μας πάνω από το φυσιολογικό. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα σακχάρου, τόσο χειρότερα λειτουργεί ο οργανισμός και τόσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα.

Η υπεργλυκαιμία προκαλείται κυρίως από την κακή διατροφή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, μεταβολικές διαταραχές ή φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών ή της λήψης ορισμένων φαρμάκων.

Η υπερβολική ζάχαρη – ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμάται

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η υψηλή γλυκόζη στο αίμα προκαλείται συχνότερα από μια κακή διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι υδατάνθρακες με υψηλήΌπως έχει ήδη αναφερθεί, η αύξηση της γλυκαιμίας προκαλείται τις περισσότερες φορές από μια ακατάλληλη διατροφή, στην οποία κυριαρχούν οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα λιπαρά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και ταυτόχρονα οι λίγες φυτικές ίνες.

Οι διαβητικές διαταραχές αναπτύσσονται συνήθως σταδιακά. Μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε απλά σάκχαρα, αισθάνεται κανείς ξαφνικά υπνηλία και κούραση και στη συνέχεια παρατηρείται αυξημένη γαστρική αναρρόφηση και έντονη επιθυμία να φάει κάτι (κατά προτίμηση γλυκό). Με την πάροδο του χρόνου, τα περιστατικά αυτά γίνονται πιο συχνά, εμφανίζεται το πρόβλημα της εύκολης και γρήγορης αύξησης του βάρους, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξομειώνεται συχνότερα και πιο βίαια.

Προκειμένου να ομαλοποιηθεί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, το σώμα αρχίζει να εκκρίνει όλο και περισσότερη ινσουλίνη (αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την παροχή γλυκόζης στα κύτταρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα). Ωστόσο, τα κύτταρα γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης και το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα παραμένει αυξημένο και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μειωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσεται αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε προδιαβήτη, ο οποίος στη συνέχεια μετατρέπεται σε διαβήτη τύπου 2.

Εάν η πολύ υψηλή ζάχαρη είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί, αξίζει να αρχίσουμε να το καταπολεμάμε αμέσως. Όσο νωρίτερα αλλάξετε τη διατροφή σας και μειώσετε το σωματικό σας βάρος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αποφύγετε τη σοβαρή μορφή του διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Κανονικό σάκχαρο στο αίμα και υπεργλυκαιμία

 ένα γλυκόμετρο στο χέρι σας

Εάν τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας (υπερδιαλυτοποίηση) και της υπογλυκαιμίας (υποδιαλυτοποίηση) γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, αποτελούν σήμα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων στο σώμα. Μπορούμε να ελέγξουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας με ένα μετρητή γλυκόζης στο αίμα ή με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Πότε μπορούμε να μιλάμε για υπεργλυκαιμία και πότε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι φυσιολογικό;

Για τους ενήλικες, το φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου νηστείας είναι 70-99 mg/dl (αυτό είναι το φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου νηστείας).

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας είναι μεταξύ 100-125 mg/dl, αυτό μας λέει ότι έχουμε ανώμαλη γλυκόζη αίματος νηστείας (IFG) και προδιαβήτη.

Όταν το σάκχαρο νηστείας (σε δύο μετρήσεις) είναι υψηλότερο από 126 mg/dl, σημαίνει διαβήτη.

Όσον αφορά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα (δύο ώρες μετά), ένα αποτέλεσμα κάτω από 140 mg/dl θεωρείται φυσιολογικό.

Όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα δύο ώρες μετά το γεύμα είναι μεταξύ 140 και 199 mg/dl, αυτό υποδηλώνει προδιαβήτη.

Όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα που μετράται δύο ώρες μετά από ένα γεύμα είναι μεγαλύτερο από 200 mg/dl, αυτό υποδηλώνει διαβήτη.

Οι συγκεκριμένοι κανόνες για το σάκχαρο στο αίμα ισχύουν για τους ενήλικες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τους ηλικιωμένους, οι κανόνες φαίνονται λίγο διαφορετικοί, είναι λίγο πιο πλατιές. Για παράδειγμα, το πρότυπο γλυκόζης αίματος νηστείας για τους ηλικιωμένους είναι 80-140 mg/dl και λιγότερο από 180 mg/dl μετά από γεύμα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας

Τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας εμφανίζονται όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό ή όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στη δράση της ινσουλίνης και επομένως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν μπορούν να μειωθούν.

Τα συμπτώματα των ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν λίγο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε εύπεπτους υδατάνθρακες, ή μπορεί να εμφανιστούν (Όσο περισσότερο ο οργανισμός σας αδυνατεί να μειώσει το σάκχαρο, τόσο χειρότερα και πιο επικίνδυνα θα είναι τα συμπτώματα).

Συμπτώματα υψηλού σακχάρου στο αίμα:

  • αισθάνομαι κουρασμένος,
  • αδυναμία,
  • αισθάνομαι χειρότερα,
  • προβλήματα συγκέντρωσης,
  • υπνηλία,
  • πονοκέφαλοι και ζάλη,
  • αυξημένη δίψα,
  • υπερβολική όρεξη,
  • ξηροστομία,
  • συχνή ούρηση,
  • οπτικές διαταραχές,
  • ναυτία και έμετος,
  • δερματικά προβλήματα (συχνά επαναλαμβανόμενες δερματικές λοιμώξεις, υπερβολική ξηρότητα του δέρματος, κνησμός του δέρματος)
  • συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος,
  • δυσκολίες στην επούλωση των πληγών.

Αιτίες υπεργλυκαιμίας

 ο γιατρός κρατάει ένα ντόνατ με γλάσο στο ένα χέρι και ένα εκατοστό στο άλλο

Το πολύ υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι συνέπεια διαταραχών στη διαχείριση της ινσουλίνης (ανεπάρκεια ινσουλίνης ή ανεπαρκής δράση ινσουλίνης στους ιστούς και τα κύτταρα). Η πιο κοινή αιτία της υπεργλυκαιμίας είναι η ακατάλληλη διατροφή, αλλά το φαινόμενο μπορεί να έχει και άλλες αιτίες.

Οι κύριες αιτίες του υψηλού σακχάρου:

  • Διαβήτηςτύπου 1 – μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στα παγκρεατικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Τα ελλείμματα ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 1 συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Η παράλειψη μιας δόσης ινσουλίνης ή η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή υπεργλυκαιμία στον διαβήτη τύπου 1. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές (κετοξέωση, κετοκώμα). Η συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει νευροπάθεια και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, απώλεια της όρασης.
  • Διαβήτης τύπου 2 – μια ασθένεια του πολιτισμού που προκαλείται από την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση υπεργλυκαιμίας στον διαβήτη τύπου 2: διακοπή της θεραπείας, ακατάλληλη επιλογή φαρμάκων, παράλειψη δόσεων ινσουλίνης, αγνόηση των συστάσεων της διαβητικής δίαιτας, λήψη πολύ λίγων αντιδιαβητικών σκευασμάτων.
  • Διατροφικά λάθη – κατανάλωση πάρα πολλών γευμάτων, πάρα πολλά προϊόντα πλούσια σε απλά σάκχαρα στοκατανάλωση πολλών γευμάτων, πολλά προϊόντα πλούσια σε απλά σάκχαρα στο μενού, πολλά αλεύρια και λιπαρά προϊόντα στο μενού, ένα μενού που βασίζεται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπεργλυκαιμία είναι:

  • άγχος,
  • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, καθιστική ζωή,
  • κατάχρηση αλκοόλ,
  • ορισμένες ασθένειες, φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, λοιμώξεις, έντονος πόνος,
  • ορμονικές διαταραχές,
  • μεταβολικές διαταραχές,
  • εγκυμοσύνη.

Υπεργλυκαιμία – ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Υπάρχει ένας αριθμός εξετάσεων για άτομα που παρατηρούν συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την υπεργλυκαιμία και θα ήθελαν να ελέγξουν αν έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη ή προδιαβήτη.

Δοκιμές για τη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη

  • δοκιμή γλυκόζης νηστείας,
  • επίπεδα ινσουλίνης νηστείας,
  • δοκιμή ανοχής γλυκόζης από το στόμα (νηστεία και δύο ώρες μετά την κατανάλωση διαλύματος γλυκόζης),
  • γλυκόζη αίματος,
  • γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη,
  • Μέθοδος μεταβολικού σφιγκτήρα,
  • Δείκτης HOMA-IR,
  • λιπιδαιμικό προφίλ.

Πώς να μειώσετε το υψηλό σάκχαρο; Πώς να προλάβετε τον διαβήτη;

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

 ένα πιάτο με υγιεινό φαγητό

Τόσο στην περίπτωση πρώιμων προβλημάτων υπεργλυκαιμίας όσο και στην πρόληψη του διαβήτη, το πιο σημαντικό είναι η μείωση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και η αλλαγή τουΤο πιο σημαντικό, τόσο για τα πρώιμα προβλήματα υπεργλυκαιμίας όσο και για την πρόληψη του διαβήτη, είναι η μείωση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η εξάλειψη των τροφίμων που συμβάλλουν στις ταχείες διακυμάνσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).

Τα προϊόντα δεν συνιστώνται για άτομα που αγωνίζονται με υψηλό σάκχαρο στο αίμα:

  • γλυκά,
  • προϊόντα από λευκό αλεύρι (π.χ. λευκό ψωμί και λευκά ψωμάκια, λευκά ζυμαρικά, ζαχαρωτά),
  • λευκό ρύζι και λεπτό πλιγούρι (π.χ. σιμιγδάλι),
  • πολύ ώριμα και πολύ γλυκά φρούτα,
  • ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα,
  • γλυκά χρωματιστά ποτά και χυμούς με προσθήκη ζάχαρης,
  • ζαχαρούχα γιαούρτια και γαλακτοκομικά επιδόρπια,
  • Τσιπς, ψητές πατάτες,
  • πατατάκια, στικς και άλλα αλμυρά σνακ,
  • ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού,
  • νιφάδες καλαμποκιού,
  • λιπαρά κρέατα και αλλαντικά,
  • λουκάνικα χαμηλής ποιότητας, κονσέρβες τροφίμων,
  • γρήγορο φαγητό,
  • έτοιμα γεύματα.

Προϊόντα που συνιστώνται για άτομα που παλεύουν με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο:

  • λαχανικά (σε μεγάλες ποσότητες),
  • λιγότερο γλυκά και λιγότερο ώριμα φρούτα (με μέτρο),
  • ψωμί ολικής αλέσεως,
  • ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
  • καστανό ρύζι,
  • σπόροι και σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι, λιναρόσποροι),
  • φυσικό πλιγούρι βρώμης,
  • πίτουρα,
  • γιαούρτια χωρίς προσθήκη ζάχαρης, κεφίρ, βουτυρόγαλα,
  • τυριά,
  • αυγά,
  • άπαχο κρέας,
  • πιο άπαχα, καλής ποιότητας αλλαντικά.

Σωματική δραστηριότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο

Είναι πολύ σημαντικό για τα προβλήματα με υψηλό σάκχαρο να σταματήσει η καθιστική ζωή. Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη διαβήτη και το αντίστροφο – η συστηματική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης (ακόμη και της μέτριας άσκησης), τα κύτταρα του σώματός μας έχουν υψηλότερη ζήτηση για γλυκόζη, η οποία είναι το ενεργειακό υλικό για αυτά. Ως εκ τούτου, καταναλώνουν πιο εντατικά γλυκόζη και έτσι μειώνεται το επίπεδο του σακχάρου που κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό που είναι σημαντικό, αν προσπαθούμε να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αξίζει επίσης να φροντίζουμε για τη σωστή χαλάρωση, την αποφυγή του άγχους και της εξάντλησης και τον καλό ύπνο. Αυτοί οι φαινομενικά ασήμαντοι παράγοντες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ισορροπία υδατανθράκων του οργανισμού. Η καλή ψυχοφυσική κατάσταση είναι σύμμαχος πιο σταθερών, χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Φυσικές θεραπείες για υψηλό σάκχαρο

Στόχος της θεραπείας του διαβήτη είναι η σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας. Ειδικά φυτικά εκχυλίσματα με αποτέλεσμα τη βελτίωση του μεταβολισμού ινσουλίνης-γλυκόζης στον οργανισμό μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη υποστήριξη στη διαδικασία μείωσης του σακχάρου. Τα πολυσύνθετα συμπληρώματα διατροφής που βασίζονται σε αυτά τα εκχυλίσματα λειτουργούν επίσης πολύ καλά.

Τα καλύτερα φυσικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι

  • λευκή μουριά,
  • τζίντζερ,
  • βερβερίνη,
  • Garcinia cambogia,
  • πικραλίδα,
  • κανέλα,
  • τριγωνέλλα,
  • μηλόξυδο.

Γνωρίστε το Redusugar – ένα καινοτόμο σκεύασμα που περιέχει 9 από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές ουσίες για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΑ REDUSUGAR ΤΏΡΑ

Πηγές:

  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/low-blood-sugar-treatment.html
  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/low-blood-sugar.html
  • https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/hyperglycemia

Category: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin