Depositphotos 98579014 S

Το τριχοειδές δέρμα – ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, πώς να το φροντίσετε και πώς να βελτιώσετε την κατάστασή του;

Το αγγειακό δέρμα είναι ένας προβληματικός τύπος δέρματος που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το δέρμα είναι εξαιρετικά λεπτό, ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθήματος και έντονα διεσταλμένων αιμοφόρων αγγείων, ιδίως στα μάγουλα. Το αγγειακό δέρμα είναι συνήθως μια φυσική προδιάθεση που καθορίζεται από τη γενετική, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδεινώνουν τέτοια χαρακτηριστικά όπως η ερυθρότητα ή οι αγγειακές ευρυαγγείες. Μερικές φορές, το αγγειακό δέρμα είναι επίσης το αρχικό στάδιο της ροδόχρου ακμής. Πώς αναγνωρίζετε το αγγειακό δέρμα; Πώς να φροντίσετε το αγγειακό δέρμα και να βελτιώσετε την εμφάνισή του;

Τα συμπτώματα του κουπερόζικου δέρματος

Τοδέρμα χαρακτηρίζεται από ρηχή αγγείωση, λεπτή υφή, υψηλή ευαισθησία στους τραυματισμούς και μικρότερη ελαστικότητα και αντοχή των αιμοφόρων αγγείων σε σχέση με το φυσιολογικό δέρμα.

Στην περίπτωση του αγγειακού δέρματος, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ροής του αίματος, αντί να συστέλλονται και να χαλαρώνουν ελεύθερα, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν τη στεγανότητά τους, παραμορφώνονται και διαστέλλονται υπερβολικά. Αρχικά, το ερύθημα του προσώπου επιδεινώνεται μόνο υπό ορισμένες δυσμενείς συνθήκες (π.χ. κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή λόγω γρήγορων αλλαγών της θερμοκρασίας), αλλά με την πάροδο του χρόνου το φαινόμενο εντείνεται.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε σωστά το αγγειακό δέρμα, ώστε να ενισχύετε τα αιμοφόρα αγγεία, να καταπραΰνετε τους ερεθισμούς και να φωτίζετε τις δερματικές βλάβες.

Πώς μοιάζει ένα αγγειακό δέρμα; Κύρια συμπτώματα

  • λεπτό, λεπτό, ευαίσθητο δέρμα, επιρρεπές σε φθορές και ερεθισμούς,
  • Μεμονωμένες ευρυαγγείες ή ένα δίκτυο μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων που διαπερνούν το δέρμα (κυρίως γύρω από τη μύτη, στα μάγουλα, το πηγούνι, το λαιμό και το ντεκολτέ),
  • Συχνό ή ακόμη και επίμονο ερύθημα του προσώπου,
  • τάση για προσωρινή ερυθρότητα του προσώπου (π.χ. σε καταστάσεις άγχους, σε μέρη με μολυσμένο αέρα),
  • ευαισθησία σε δερματικές αλλεργίες (π.χ. σε ορισμένα καλλυντικά),
  • συχνές δερματικές φλεγμονές, εντοπισμένες κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο (π.χ. στο κέντρο των μάγουλων),
  • αίσθημα σφιξίματος του δέρματος, κνησμός, αίσθημα καύσου.
 κοντινό πλάνο σπασμένων τριχοειδών αγγείων στο πρόσωπο

Αξίζει να τονιστεί ότι η ακατάλληλη φροντίδα του τριχοειδούς δέρματος μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μιας χρόνιας, φλεγμονώδους δερματικής νόσου, όπως η ροδόχρου ακμή. Έτσι, αν παρατηρήσετε συμπτώματα κουπερόζης στο δέρμα, αξίζει να το φροντίσετε αμέσως. Πώς πρέπει να είναι η σωστή φροντίδα για το κουπερόζικο δέρμα; Θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές στο επόμενο μέρος αυτού του άρθρου.

Το φαινόμενο του κουπερόζικου δέρματος – οι αιτίες του. Ποιος είναι πιο πιθανό να έχει τριχοειδή επιδερμίδα;

Το λεπτό δέρμα, τα ρηχά αιμοφόρα αγγεία και η ευθραυστότητα και διαπερατότητά τους είναι οι λόγοι για το συχνό ή επίμονο ερύθημα.Η λεπτότητα του δέρματος, το ρηχό σύστημα των αιμοφόρων αγγείων και η ευθραυστότητα και διαπερατότητά τους είναι οι λόγοι για το συχνό ή μόνιμο ερύθημα του προσώπου (ή μικρότερη, τοπική ερυθρότητα) και τις περισσότερο ή λιγότερο αισθητές αγγειακές ευρυαγγείες (τελαγγειεκτασίες).

Στην πραγματικότητα, η τάση εμφάνισης κόκκινων εξογκωμάτων στο πρόσωπο είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, που επηρεάζει τόσο τις νεαρές όσο και τις ώριμες γυναίκες. Συνήθως, τα πρώτα συμπτώματα μιας αγγειακής χροιάς με τη μορφή ενός προσωρινού κοκκινίσματος και των πρώτων ελάχιστα ορατών τριχοειδών αγγείων εμφανίζονται μεταξύ 20 και 30 ετών. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 40 ετών οι κόκκινες κηλίδες και οι ευρυαγγείες γίνονται όλο και πιο ορατές και καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές του προσώπου.

Η κύρια αιτία της αγγειακής χροιάς είναι η γενετική προδιάθεση (κληρονομούμε ένα ρηχό σύστημα αιμοφόρων αγγείων από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας). Επιπλέον, τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα υποφέρουν συχνότερα από αγγειακό δέρμα σε σχέση με τα άτομα με σκούρα επιδερμίδα.

Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει επίσης τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες, γεγονός που έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα των γυναικείων ορμονών του φύλου (οιστρογόνα). Έχουν χαλαρωτική επίδραση στο μυϊκό σύστημα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που προάγει τη διαστολή τους.

Ωστόσο, η γενετική και οι ορμόνες δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που εμπλέκονται. Η ερυθρότητα και η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων επιδεινώνονται από ορισμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

Παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του αγγειακού δέρματος

  • Ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία,
  • επισκέψεις σε σολάριουμ, έκθεση σε έντονο ηλιακό φως,
  • χρησιμοποιώντας κρέμες ημέρας χωρίς φίλτρα UV,
  • Πλύσιμο του προσώπου με πολύ ζεστό νερό, ζεστά λουτρά, επισκέψεις στη σάουνα,
  • το πλύσιμο του προσώπου σας σε σκληρό και έντονα χλωριωμένο νερό,
  • το στέγνωμα των μαλλιών σας με πιστολάκι (το δέρμα σας εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες),
  • παγωμένος, σκληρός αέρας,
  • ισχυρός άνεμος,
  • Χρήση επιθετικών, ερεθιστικών καλλυντικών,
  • Χρήση καλλυντικών που περιέχουν αλκοόλη,
  • υπερβολική σωματική άσκηση,
  • παραμονή σε μέρη με ξηρό αέρα,
  • μένοντας σε καπνισμένα δωμάτια, σε σκόνη, σε νέφος,
  • χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες καυτερών μπαχαρικών,
  • κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ισχυρού καφέ,
  • ορμονικές διακυμάνσεις (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση),
  • άγχος,
  • έντονα συναισθήματα,
  • υπέρταση, κυκλοφορικά προβλήματα.

Φροντίδα για το τριχοειδές δέρμα – πώς να φροντίσετε το τριχοειδές δέρμα, ποια καλλυντικά να χρησιμοποιήσετε και ποια να αποφύγετε;

 Καλλυντικά έλαια σε βάζα, δίπλα σε φρέσκα λουλούδια

Κατά τη φροντίδα του αγγειακού δέρματος, η επιλογή των καλλυντικών είναι σημαντική – καθαριστικά προσώπου, κρέμες, scrubs και τονωτικά. Είναι γνωστό ότι η επιδερμίδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ιδιαίτερα αντιδραστική. Είναι πολύ εύκολο να προκληθεί φλεγμονή και να αυξηθεί η ορατότητα των αγγειακών ευρυαγγειών και των κόκκινων εξογκωμάτων.

Εάν έχετε αγγειακό δέρμα, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση καλλυντικών με επιθετικές, ισχυρές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ήπια καλλυντικά που βασίζονται σε συστατικά που καταπραΰνουν, μειώνουν τη φλεγμονή και αποκαθιστούν την ισορροπία του δέρματος. Ένα επιθυμητό συστατικό των καλλυντικών (ιδίως των κρεμών) για το κουπερόζικο δέρμα είναι επίσης ουσίες που σφραγίζουν και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν επιλέγετε παρασκευάσματα φροντίδας, αξίζει να ποντάρετε σε καλλυντικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο και πιο ευαίσθητο δέρμα ή απευθείας για αγγειακό δέρμα. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα μηχανικά scrubs, καθώς τα σωματίδια που περιέχουν μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ενζυμικά peelings.

Τα ισχυρά, αντισηπτικά, ξηραντικά τονωτικά και τζελ για τον καθαρισμό του προσώπου δεν είναι επίσης κατάλληλα. Χρησιμοποιήστε απαλό γάλα ή υγρό micellar για την αφαίρεση του μακιγιάζ και ελαφριά, ενυδατικά, καταπραϋντικά παρασκευάσματα τύπου gel-cream για το πλύσιμο του προσώπου. Το ροδόνερο ή άλλο ανθόνερο ή το υδρόλυμα φουντουκιού, χαμομηλιού ή φλαμουριάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό.

Τα άτομα με κουπερόζικο δέρμα θα πρέπει επίσης να δίνουν προσοχή στον τρόπο καθαρισμού του προσώπου τους και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα και να επιδεινώσουν την ερυθρότητα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πρώτα απ’ όλα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό για το πλύσιμο του προσώπου σας και όχι ζεστό ή, ακόμη χειρότερα, καυτό νερό. Και αποφύγετε τα σφουγγάρια, τα scrubs και τις βούρτσες που μπορούν να βλάψουν την ευαίσθητη δομή του δέρματος. Είναι προτιμότερο να καθαρίζετε το πρόσωπό σας μόνο με τα χέρια σας. Να είστε προσεκτικοί όταν στεγνώνετε το δέρμα σας. Αντί να τρίβετε το δέρμα σας με μια πετσέτα, απλά πιέστε την στο πρόσωπό σας για να απομακρύνετε το νερό.

Να θυμάστε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας καλά πριν πάτε για ύπνο και να μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά χαμηλής ποιότητας, ξεπερασμένα ή παλιά.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμαημέρας με φίλτρο UV και μια κρέμα νύχτας με θρεπτικά, καταπραϋντικά και αγγειοσυσπαστικά συστατικά.

Αξίζει επίσης μια στο τόσο να εφαρμόζετε μια σπιτική μάσκα που λειαίνει, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και φωτίζει την επιδερμίδα. Ένας ορός προσώπου, π.χ. με βιταμίνη C, μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμος για να εξομαλύνει την επιδερμίδα σας και να εξαλείψει την εμφάνιση τυχόν ατελειών του δέρματος.

Ελέγξτε τους ορούς προσώπου που αναζωογονούν, ομορφαίνουν και διορθώνουν τις ατέλειες: EleveRenew

 EleveRenew

Ενεργά συστατικά σε καλλυντικά που είναι δημοφιλή για το δέρμα της κουπερόζης

  • Πανθενόλη – καταπραΰνει τους ερεθισμούς, διεγείρει τις διαδικασίες ανάπλασης του δέρματος, μαλακώνει και λειαίνει το δέρμα, ενυδατώνει, μειώνει την ερυθρότητα, βελτιώνει τη μελάγχρωση του δέρματος.
  • Βιταμίνη C – κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύκαμπτα και τα σφραγίζει, μειώνει την τάση σχηματισμού αγγειακών ευρυαγγειών, φωτίζει την επιδερμίδα, ενοποιεί το χρώμα της και μειώνει τους αποχρωματισμούς. Επιπλέον, παρουσιάζει αντιγηραντικές ιδιότητες. Προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τη φθορά, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και αποτρέπει το σχηματισμό ρυτίδων. Μειώνει τα σημάδια κόπωσης, φωτίζει την επιδερμίδα και την κάνει να δείχνει πιο υγιής και ζωηρή.
  • Βιταμίνη Κ – μειώνει την ένταση της ερυθρότητας στο πρόσωπο, εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος, μειώνει την εμφάνιση των αγγειακών ευρυαγγειών. Επηρεάζει θετικά την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Ενισχύοντας τα τοιχώματά τους αποτρέπει τις υποδόριες αιμορραγίες.
  • Εκχύλισμα καστανιάς αλόγου – ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την ελαστικότητά τους και μειώνει τη διαπερατότητα, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των αγγειακών ευρυαγγειών και του ερυθήματος.
  • Εκχύλισμα άρνικας – βελτιώνει την ελαστικότητα των τριχοειδών αγγείων, προλαμβάνει τις μικροαιμορραγίες, μειώνει τους αποχρωματισμούς, βελτιώνει τον τόνο του δέρματος. Καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα, υποστηρίζει την αναγέννηση του δέρματος σε περίπτωση ερεθισμού και φθοράς. Μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος, καταπολεμά τους μικροοργανισμούς.
  • Ginkgo biloba (ginkgo biloba) – κάνει τα αιμοφόρα αγγεία ισχυρότερα, πιο ελαστικά, λιγότερο εύθραυστα και λιγότερο διαπερατά. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του δέρματος. Επηρεάζει ευεργετικά την ποιότητα της επιδερμίδας, διεγείρει τις διαδικασίες ανανέωσης.
  • Βρώμη – υποστηρίζει την ανανέωση του δέρματος, έχει καταπραϋντική, μαλακτική και ενυδατική δράση. Φωτίζει και εξομαλύνει το χρώμα της επιδερμίδας. Χάρη στην παρουσία πολλών πολύτιμων βιταμινών (π.χ. βιταμίνη Ε, βιταμίνες της ομάδας Β) και μετάλλων (π.χ. χαλκός, ψευδάργυρος) θρέφει το δέρμα, προσθέτει σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Βελτιώνει επίσης το επίπεδο της έντασης του δέρματος.
  • Χαμομήλι – καταπραΰνει τους ερεθισμούς, θρέφει, λειαίνει, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνει την επιδερμίδα, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά στη μείωση των δυσχρωμιών.
  • Φουντουκιά – φωτίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει, αντιβακτηριδιακά και αναζωογονεί. Χάρη στη θετική επίδρασή του στην κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, υποστηρίζει τη φροντίδα της επιδερμίδας με κουπερόζ. Μειώνει την ερυθρότητα και τις αγγειακές ευρυαγγείες, εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος.
  • Εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας – προστατεύει το δέρμα από επιβλαβείς παράγοντες, έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Διεγείρει την ανάπλαση και βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος. Φωτίζει την επιδερμίδα, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέπει το σχηματισμό αγγειακών ευρυαγγειών, μειώνει την ερυθρότητα.
  • Εκχύλισμα σκλήθρου – είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση των τριχοειδών αγγείων και της ερυθρότητας, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προσθέτει ζωντάνια και λάμψη στην επιδερμίδα.

Γνωρίστε τη φωτεινή, αντιγηραντική, μειωτική των δυσχρωμιών κρέμα με βιταμίνη C: EleverSkin Glow

 EleverSkin Glow

Τα παρακάτω συστατικά θα λειτουργήσουν επίσης καλά στη φροντίδα του αγγειακού σας δέρματος (μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για σπιτικές μάσκες προσώπου):

  • έλαιο σπόρων βατόμουρου,
  • λιναρόσπορος,
  • μαϊντανός,
  • αλόη βέρα,
  • καλέντουλα,
  • πηλός,
  • λευκή μουριά,
  • ροδέλαιο,
  • χυμό λεμονιού,
  • κουρκούμη,
  • έλαιο νυχτολούλουδου,
  • έλαιο macadamia,
  • μηλόξυδο,
  • αγγούρι.

Συστατικά στα καλλυντικά που δεν αρέσουν στο κουπερόζικο δέρμα και πρέπει να αποφεύγονται

  • Αλκοόλ – ερεθίζει, οδηγεί σε υπερβολική διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκαλεί φλεγμονή και ερυθρότητα του δέρματος, αυξάνει την ορατότητα των αγγειακών ευρυαγγειών, μπορεί να προκαλέσει κνησμό και κάψιμο.
  • Μενθόλη, μέντα, έλαιο μέντας, έλαιο ευκαλύπτου – αφθονούν σε έντονες αρωματικές ουσίες, προκαλούν ψύξη και μυρμήγκιασμα στο δέρμα. Στο φυσιολογικό δέρμα συνήθως δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά στο πολύ λεπτό και ευαίσθητο δέρμα, όπως το αγγειακό δέρμα, μπορεί να εντείνουν την ερυθρότητα, να ερεθίσουν, να προκαλέσουν ευαισθητοποίηση και κάψιμο.
  • Καμφορά, ακετόνη – μπορεί να ερεθίσουν έντονα το ευαίσθητο αγγειακό δέρμα και να προκαλέσουν ερύθημα, τοπικές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, καθιστώντας περισσότερα αγγεία ορατά, καθώς και αίσθημα καύσου και πόνο.
  • Ουρία – δεν συνιστάται για επιφανειακά αγγειωμένο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αυξημένη απορρόφηση των δραστικών ουσιών από τα αγγεία και έντονη υπεραντιδραστικότητα του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, η ερυθρότητα μπορεί να ενταθεί και οι αγγειακές ευρυαγγείες μπορεί να αυξηθούν.
  • Σαπούνι – περιέχει ξηραντικά συστατικά, μπορεί να προκαλέσει ερύθημα, κνησμό και κάψιμο.

Πρόσθετες συμβουλές φροντίδας για το δέρμα με κουπερόζιο

Πώς φροντίζω το αγγειακό μου δέρμα το καλοκαίρι;

 το πρόσωπο μιας γυναίκας με γυαλιά ηλίου και καπέλο
  • Κατά τη φροντίδα του τριχοειδούς δέρματος το καλοκαίρι, η χρήση κρέμας με φίλτρο SPF (δηλαδή με φίλτρο UV) αποτελεί προτεραιότητα. Την άνοιξη αρκεί μια κρέμα με φίλτρο SPF 20, ενώ το καλοκαίρι, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, συνιστώνται κρέμες με φίλτρο SPF 30 ή ακόμη και SPF 50. Η σωστή αντηλιακή προστασία με τη μορφή κρέμας με φίλτρο είναι πολύ σημαντική. Ένα τέτοιο παρασκεύασμα όχι μόνο αποτρέπει την ερυθρότητα και την αύξηση της ορατότητας των αγγειακών ευρυαγγειών, αλλά προστατεύει επίσης από την ξηρότητα και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
  • Εάν έχετε αγγειακό δέρμα, θα πρέπει να περιορίσετε την παραμονή σας σε κλιματιζόμενα δωμάτια.
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να έρχεστε από ζεστό καιρό σε ένα πολύ δροσερό, έντονα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο).
  • Διατηρήστε τον οργανισμό σας σωστά ενυδατωμένο (πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα).
  • Κατά τη διάρκεια των διακοπών, αποφύγετε την κολύμβηση σε πισίνες και επιλέξτε το μπάνιο σε λίμνες ή στη θάλασσα (στις πισίνες έχουμε να κάνουμε με χλωριωμένο νερό, το οποίο είναι κακό για το δέρμα των τριχοειδών αγγείων).
  • Φροντίστε να ενυδατώνετε εντατικά το δέρμα σας.

Πώς να φροντίσετε το τριχοειδές δέρμα το χειμώνα;

  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρες αέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης (ο ξηρός αέρας είναι επιβλαβής για το τριχοειδές δέρμα).
  • Προσπαθήστε να μην μείνετε πολύ ώρα στο κρύο και τον δυνατό άνεμο.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικές κρέμες.
  • Αποφύγετε τη σάουνα και το σολάριουμ.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση πολύ ζεστών τροφίμων και ποτών.
  • Αποφεύγετε να κάθεστε σε άμεση γειτνίαση με θερμαντικά σώματα και θερμάστρες.

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/broken-blood-vessels-on-face
  • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/sensitive-skin
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321387
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/312845

Category: Ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin