break 4491215 640

Πώς να κοιμηθείτε καλά, αποδεδειγμένα κόλπα για να κοιμηθείτε καλά

Πώς να κοιμηθείτε καλά; Πώς να απαλλαγείτε από τα συνεχή προβλήματα με τον ύπνο; Τι πρέπει να κάνετε για να κοιμάστε βαθιά τη νύχτα και να έχετε καλή διάθεση και ενέργεια μετά το ξύπνημα; Δεν είναι δύσκολο να έχετε προβλήματα με τον ύπνο στους σημερινούς πολυάσχολους και ταραχώδεις καιρούς. Ζούμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, ένας τεράστιος όγκος ερεθισμάτων και πληροφοριών μας φτάνει από όλες τις κατευθύνσεις και ο εγκέφαλός μας παραμένει σε κατάσταση υψηλής δραστηριότητας σχεδόν όλη την ώρα. Μας είναι δύσκολο τις βραδινές ώρες να απενεργοποιήσουμε τις σκέψεις μας, να ηρεμήσουμε το μυαλό μας και να εισέλθουμε ειρηνικά στην ατμόσφαιρα του ύπνου. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να μην κοιμόμαστε αρκετά, μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε καν πόσο φαινομενικά ασήμαντα μικρά πράγματα μπορούν να επιδεινώσουν την ποιότητα του ύπνου. Τι μπορεί να επηρεάσει τις διαταραχές του ύπνου; Πώς να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες για καλή ξεκούραση; Πώς να αρχίσετε επιτέλους να κοιμάστε αρκετά;

Οι διαταραχές του ύπνου αποσταθεροποιούν την υγεία και τη ζωή

Όταν ο ευτυχισμένος, ειρηνικός, βαθύς ύπνος μετατρέπεται όλο και πιο συχνά σε έναν διακοπτόμενο, ρηχό, σύντομο ψευτο-ύπνο, ολόκληρη η ζωή μας αρχίζει να χάνει την ποιότητά της. Ενώ μια άυπνη νύχτα δεν επηρεάζει την υγεία μας με ιδιαίτερο τρόπο και δημιουργεί μόνο υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση ή ελαφρά μείωση των πνευματικών επιδόσεων, τα χρόνια προβλήματα με τον ύπνο ρίχνουν σκιά στην κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού.

Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένη ευαισθησία σε διάφορες ασθένειες. Όταν κοιμόμαστε πολύ λίγο, ο οργανισμός μας δεν αναγεννάται πλήρως, εξ ου και η ταχύτερη γήρανση και τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από ό,τι στους ανθρώπους που κοιμούνται τις σωστές ώρες. Η χρόνια στέρηση ύπνου έχει επίσης ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της νοητικής μας μορφής, τη διαταραχή του νευρικού συστήματος και τη μείωση της παραγωγικότητας της ζωής τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε;

 άνθρωπος σε βαθύ ύπνο

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τάση σε όλη την κοινωνία για όλο και λιγότερο ύπνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σήμερα κοιμόμαστε περίπου μια ώρα λιγότερο από ό,τι χρειάζεται για τη βέλτιστη ξεκούραση του οργανισμού και τη διατήρηση της άψογης ψυχοφυσικής κατάστασης. Δυστυχώς, μία ώρα είναι πολύ στο πλαίσιο του ύπνου και της νυχτερινής αναγέννησης του οργανισμού. Και στην πραγματικότητα, πόσο πρέπει να κοιμάται κανείς και πόσο πραγματικά κοιμόμαστε;

Η κατάλληλη ποσότητα ύπνου για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού για έναν ενήλικα είναι 7-8 ώρες. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν αποκλίσεις. Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται νυσταγμένοι και ξεκούραστοι ήδη μετά από 6 ώρες, ενώ για άλλους ακόμη και 8 ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές.

Γενικά, οι ειδικοί είναι της άποψης ότι πρέπει να κοιμόμαστε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Παράλληλα τονίζουν ότι αν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία και ο οργανισμός μας δεν ξεκουράζεται επαρκώς. Στην περίπτωση αυτή, αυξάνεται ο κίνδυνος πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, ο πολύς ύπνος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση του σώματος – διαταράσσει το φυσικό ρυθμό του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Εν κατακλείδι, στο ερώτημα πόσες ώρες πρέπει να κοιμηθούμε, δεν υπάρχει μια ακριβής απάντηση, επειδή ο καθένας μας έχει διαφορετικές βιολογικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, ο καθένας πρέπει να προσδιορίσει ξεχωριστά πόσο χρόνο χρειάζεται για να κοιμηθεί ολόκληρο το βράδυ. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες, αλλά ούτε και περισσότερο από 9 ώρες τη νύχτα, γιατί αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Για τους περισσότερους ενήλικες, η βέλτιστη, πιο άνετη διάρκεια ύπνου είναι 7-7,5 ώρες.

Επιπτώσεις της χρόνιας στέρησης ύπνου

Πολύ ρηχός ύπνος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προβλήματα με τον ύπνο, πρόωρο ξύπνημα, συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας – όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο αποτέλεσμα του μη επαρκούς ύπνου. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά μια φορά, έχουμε κόκκινα μάτια, χλωμή επιδερμίδα και κατήφεια και λίγο λιγότερη δύναμη και ενέργεια, αλλά όταν είμαστε ξύπνιοι όλη ή σχεδόν όλη την ώρα, το σώμα μας αρχίζει να λειτουργεί όλο και χειρότερα. Ακολουθούν οι επιπτώσεις της συχνής αϋπνίας:

  • βραδύτερος μεταβολισμός, διαταραχές της όρεξης, υπερβολική όρεξη και κατά συνέπεια υπέρβαρο ή παχυσαρκία,
  • μείωση των κινήτρων, της δημιουργικότητας και της πνευματικής παραγωγικότητας,
  • αφηρημάδα, μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη,
  • διακυμάνσεις της διάθεσης, κατάθλιψη,
  • αυξημένη ευαισθησία στο στρες,
  • νευρικότητα, ευερεθιστότητα,
  • αφηρημάδα,
  • συνεχής κόπωση, υπνηλία, έλλειψη ζωτικής ενέργειας,
  • φτωχότερος συντονισμός, βραδύτητα, φτωχότερες κινητικές δεξιότητες,
  • μειωμένη λίμπιντο,
  • πεπτικά προβλήματα,
  • προβλήματα όρασης,
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
  • αυξημένος κίνδυνος διαβήτη,
  • αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης, καρδιακής νόσου, καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • αυξημένος κίνδυνος καρκίνου (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος των ωοθηκών, καρκίνος του μαστού),
  • μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις, κρυολογήματα,
  • επιδείνωση της εμφάνισης και της κατάστασης του δέρματος, ευκολότερος σχηματισμός ρυτίδων,
  • ταχύτερη γήρανση του δέρματος και του σώματος.

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;

 γυναίκα δεν μπορεί να κοιμηθεί

Οιδιαταραχές του ύπνου έχουν διαφορετικούς λόγους και διαφορετικά συμπτώματα. Η αϋπνία μπορεί να έχει τη μορφή μακροχρόνιας, βραχυχρόνιας (διάρκειας έως και ενός μήνα), καθώς και περιστασιακής (διάρκειας μερικών ημερών). Πολύ συχνά παρατηρούνται σήμερα προβλήματα με τον ύπνο και στη συνέχεια με το ξύπνημα. Έχουμε προβλήματα με την είσοδο σε βαθύ ύπνο, γυρνάμε από τη μία πλευρά στην άλλη για πολλή ώρα και όταν ξυπνάμε, νιώθουμε εντελώς στερημένοι από τον ύπνο, αναστατωμένοι και, στην καθομιλουμένη, δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Αυτού του είδους τα προβλήματα συνδέονται πολύ συχνά με διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού – κοιμόμαστε ακανόνιστα, πέφτουμε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες, έχουμε πολύ λίγο χρόνο για ξεκούραση ή καθόμαστε πολύ ώρα τη νύχτα απορροφημένοι σε διάφορες δραστηριότητες, χάνοντας την καλύτερη στιγμή για να κοιμηθούμε. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης αποσταθεροποιείται και δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε καλά. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες αιτίες προβλημάτων ύπνου, ο ρηχός ύπνος και ο μη επαρκής ύπνος. Αξίζει να τα απαριθμήσουμε όλα:

  • πολύ υψηλή θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα,
  • να κοιμάστε σε αποπνικτικό ή καπνισμένο δωμάτιο,
  • την παρουσία συσκευών εκπομπής φωτός στο υπνοδωμάτιο,
  • Ύπνος σε δωμάτιο με ενοχλητικούς ήχους (π.χ. από διάφορες συσκευές στο σπίτι),
  • θόρυβος από έξω,
  • το φως από τα φώτα του δρόμου που μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα,
  • ένα άβολο κρεβάτι, ένα ακατάλληλο μαξιλάρι ή στρώμα,
  • Αργά και βαριά δείπνα,
  • έντονη χρήση smartphone, υπολογιστή, tablet πριν από τον ύπνο,
  • πολλά ερεθίσματα πριν από τον ύπνο,
  • να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας,
  • να πηγαίνετε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες (π.χ. μία φορά πολύ νωρίς, μία φορά το πρωί κ.λπ.),
  • σοβαρό, συχνό στρες,
  • κακή ψυχική κατάσταση, που ζει σε κατάσταση νευρικής έντασης,
  • ορμονικές διακυμάνσεις (π.χ. κατά την εμμηνόπαυση),
  • Υπερβολική κατανάλωση καφέ ή άλλων διεγερτικών ουσιών, ιδίως το βράδυ,
  • κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, κάπνισμα πολλών τσιγάρων,
  • ανάκαμψη από εθισμούς (π.χ. διακοπή του καπνίσματος),
  • λαμβάνοντας ορισμένα φάρμακα,
  • πολύ λίγος χρόνος ύπνου, υπερβολική δραστηριότητα το βράδυ με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε για ύπνο αργότερα από ό,τι θέλαμε,
  • υπερβολική παραμονή στο κρεβάτι, παρατείνοντας αφύσικα τον ύπνο μετά το αρχικό ξύπνημα.

Πώς να κοιμάστε για να έχετε αρκετό ύπνο;

 ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ξυπνητήρι

Η επιθυμία να κοιμηθείτε και να ξεκουραστείτε αξιοπρεπώς δεν συμβαδίζει πάντα με την πραγματικότητα. Συχνά ο βαθύς ύπνος δεν έρχεται, αν και θα το θέλαμε. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί νιώθουμε κουρασμένοι, σπασμένοι και έχουμε την εντύπωση ότι δεν κοιμηθήκαμε καθόλου. Πώς να κοιμηθείτε καλά; Πώς κοιμάστε αμέσως μόλις πέσετε στο κρεβάτι χωρίς να γυρνάτε από τη μια πλευρά στην άλλη και χωρίς ενοχλητικές, καλπάζουσες σκέψεις;

Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στο υπνοδωμάτιό σας, στις καθημερινές σας συνήθειες και στον τρόπο σκέψης σας, μπορείτε να δείτε μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σας. Τα φυσικά υπνωτικά χάπια και οι σπιτικές θεραπείες για τον ύπνο μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Ωστόσο, ας ξεκινήσουμε από τον ψυχισμό.

Πώς να κοιμάστε αρκετά – ο ψυχισμός είναι το κλειδί!

Όλοι έχουν νευρικές και αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή τους, αλλά δεν μπορούν όλοι να τις ξεπεράσουν εύκολα. Αν δεν μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από τα προβλήματα και τα πιο δύσκολα συναισθήματα και συγκινήσεις, μπορεί να αφήσουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα στη ζωή μας. Μία από τις συνέπειες της χαμηλής αντίστασης στο στρες, της νευρικότητας, της υπερδιέγερσης, της τάσης να ανησυχούμε και να ζούμε έντονα με τα καθημερινά προβλήματα είναι ότι δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το άγχος μας, να “επισκευάσουμε” τα τσακισμένα νεύρα μας και να αποκαταστήσουμε την ηρεμία του μυαλού μας, και έτσι να επαναφέρουμε έναν καλό ύπνο.

Αφήστε τα επαγγελματικά θέματα στην εργασία σας

Το άγχος στην εργασία πολύ συχνά μεταφράζεται σε διαταραχές του ύπνου. Μεγάλη πίεση από το αφεντικό, υπερβολικός ανταγωνισμός, πάρα πολλά καθήκοντα, καθήκοντα που αναλαμβάνουμε στους ώμους μας, τα οποία υπερβαίνουν τις ικανότητες ή τις δυνατότητές μας… Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τουλάχιστον μερικά ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικά ενεργοί άνθρωποι. Μια άσχημη κατάσταση στη δουλειά έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ψυχισμό μας, αδυνατούμε να κρατήσουμε αποστάσεις και να διαχωρίσουμε την επαγγελματική από την ιδιωτική μας ζωή. Επιστρέφουμε στο σπίτι, αλλά νοητικά είμαστε ακόμα στη δουλειά, και το βράδυ, πριν πάμε για ύπνο, αντί να χαλαρώσουμε με μια καλή ταινία ή λογοτεχνία, σκεφτόμαστε τα επαγγελματικά μας προβλήματα.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την πνευματική μας φόρμα και να αρχίσουμε να κοιμόμαστε καλύτερα, θα πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε τα επαγγελματικά μας θέματα από τα προσωπικά μας. Μετά τη δουλειά, ας χαλαρώσουμε, ας ασχοληθούμε με την οικογενειακή ζωή ή τα χόμπι μας και ας μην ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας ανησυχώντας για εργασιακά θέματα.

Μάθετε τεχνικές κατά του άγχους και μειώστε τα καθημερινά επίπεδα άγχους σας!

Το χρόνιο στρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση του σώματός μας. Το σωματικό και ψυχικό στρες εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, π.χ. με πονοκεφάλους, συνεχή κόπωση, υπερβολική εφίδρωση, μούδιασμα του σώματος, μυϊκή ένταση, ρηχή αναπνοή, ταχυπαλμία, μειωμένη συγκέντρωση, μειωμένη πνευματική απόδοση. Φέρνει επίσης πολλές άλλες ασθένειες. Ένα από τα συμπτώματα του στρες είναι επίσης τα προβλήματα με τον ύπνο, ο ρηχός ύπνος και η δυσκολία στον ύπνο.

Για το συμφέρον της υγείας και της καλής ψυχοφυσικής φόρμας αξίζει, επομένως, να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το επίπεδό της με τη συστηματική χρήση αποδεδειγμένων μεθόδων όπως

  • ασκήσεις αναπνοής,
  • τακτική μέτρια σωματική δραστηριότητα,
  • περιπάτους σε λιβάδια, δάση, βουνά, δίπλα στο νερό (γενικά – επικοινωνία με τη φύση),
  • ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και τους ήχους της φύσης,
  • χαλαρωτικά μπάνια και μασάζ,
  • απεικονίσεις,
  • διαλογισμός.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυτικά σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής πολλαπλών συστατικών για τη μείωση του στρες και την αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας (όπως το Restilen).

Μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματα και τις διαθέσεις σας!

Η αϋπνία και τα προβλήματα με τον ύπνο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικά συναισθηματικής προσέγγισης της ζωής, της υποχώρησης σε βίαια συναισθήματα και της τάσης να αναστατώνεστε, να αγχώνεστε και να είστε ανήσυχοι. Πώς μπορούμε να κοιμηθούμε καλά όταν μας διαλύουν συνεχώς τα συναισθήματά μας και δεν είμαστε σε θέση να απελευθερωθούμε από αυτά, να ηρεμήσουμε εσωτερικά, να εκλογικεύσουμε μια δεδομένη κατάσταση και να αποστασιοποιηθούμε από αυτήν; Θα πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να πιάνουμε τα δυσμενή συναισθήματα που αναδύονται μέσα μας, στη συνέχεια να τα σβήνουμε και να ανακατευθύνουμε τις σκέψεις μας σε θετικά για εμάς πράγματα.

Όταν ανακτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, οι εναλλαγές της διάθεσης και ο υπερβολικός νευρικός ενθουσιασμός θα εξαφανιστούν και μαζί με αυτά θα εξαφανιστούν και τα προβλήματα με τον ύπνο με αποτέλεσμα την αϋπνία.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο τα βράδια για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε.

Το βράδυ είναι η ώρα που πρέπει να ηρεμήσουμε, να μπούμε σε κατάσταση χαλάρωσης, αποσυνδεόμενοι σταδιακά από τα ερεθίσματα που μας φτάνουν. Αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι, πριν πάτε για ύπνο αποφύγετε περιεχόμενο από διάφορα μέσα ενημέρωσης που απασχολούν το μυαλό σας. Ξεχάστε τις συναισθηματικές ταινίες που προκαλούν ένταση. Αντί για δυνατή, δυναμική μουσική, ακούστε ήσυχη και ειρηνική, αντί για βαριά λογοτεχνία που προκαλεί έντονα συναισθήματα, προτιμήστε ανάλαφρη, ευχάριστη στην ανάγνωση πεζογραφία. Ο εγκέφαλός μας πρέπει να έχει χώρο για να ξεκουραστεί, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να μην διεγείρουμε το έργο του πριν από τη νύχτα. Μόνο όταν νιώσετε εσωτερική γαλήνη και υπνηλία, πηγαίνετε για ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος;

Πώς να κοιμηθείτε καλά – μερικές απλές συμβουλές

 μια γυναίκα που κοιμάται με ένα ξυπνητήρι δίπλα στο κρεβάτι της

Ακολουθούν ορισμένες αποδεδειγμένες συμβουλές που αν ακολουθηθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου:

Συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

  • Αν ασκείστε ελάχιστα σε καθημερινή βάση, ενσωματώστε μια επιπλέον δόση σωματικής δραστηριότητας – καθώς κουράζεστε, θα οξυγονώνετε το σώμα σας και θα κοιμάστε καλύτερα.
  • Εάν είστε εκτεθειμένοι σε συχνή και πολύ έντονη άσκηση, προσπαθήστε να τη μειώσετε. Τα προβλήματα με τον ύπνο και η ανεπαρκής αναγέννηση του οργανισμού και, κατά συνέπεια, η αϋπνία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα της εντατικής προσπάθειας, της υπερβολικής εργασίας και της εξάντλησης του οργανισμού.
  • Εάν πίνετε πολύ καφέ, προσπαθήστε να μειώσετε εν μέρει τις ποσότητες αυτές. Ειδικά το πρωί και το βράδυ αντικαταστήστε το φλιτζάνι καφέ με άλλα ροφήματα, όπως χυμούς, νερό, πιο αδύναμο μαύρο ή πράσινο τσάι, αφεψήματα βοτάνων (π.χ. χαμομήλι, μελισσόχορτο, μέντα).
  • Εισάγετε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, γαλακτοκομικά και προϊόντα δημητριακών. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων και χημικών πρόσθετων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου.
  • Περιορίστε το χρόνο που περνάτε μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο ή το tablet σας λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Οι οθόνες αυτών των τύπων συσκευών εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο είναι ένα σήμα στον εγκέφαλό μας να παραμείνει ενεργός.
  • Μην τρώτε δείπνα που είναι πολύ αργά, πολύ πλούσια ή πολύ βαριά. Το τελευταίο σας γεύμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και διαιτητικό και να πραγματοποιείται περίπου 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
  • Περιορίστε το αλκοόλ και τα τσιγάρα – και τα δύο διεγείρουν το νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Σε υπερβολική χρήση, μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σας.
  • Περιορίστε το χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι. Σηκωθείτε από το κρεβάτι μόλις ξυπνήσετε, μην ξαπλώνετε για πολύ ώρα και μην παίρνετε υπνάκους. Επίσης, αποφύγετε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνετε δραστηριότητες στο κρεβάτι, όπως διάβασμα, εργασία στο φορητό σας υπολογιστή κ.λπ. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν σε μια πολυθρόνα. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν σε μια πολυθρόνα, σε ένα γραφείο ή στον καναπέ.

Πρακτικά κόλπα για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο

  • Απομακρύνετε τον εξοπλισμό με διόδους εκπομπής φωτός από την κρεβατοκάμαρά σας ή καλύψτε τον. Μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας χωρίς καν να το καταλάβετε.
  • Κρεμάστε στόρια ή κουρτίνες συσκότισης στην κρεβατοκάμαρά σας. Είναι πολύ συνηθισμένο το φως από τους φανοστάτες να διαταράσσει τη νυχτερινή σας ανάπαυση και να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά.
  • Αποφύγετε την αταξία και την υπερβολή των πραγμάτων στην κρεβατοκάμαρα. Για να βελτιωθεί η ποιότητα της ανάπαυσης, το δωμάτιο στο οποίο κοιμόμαστε πρέπει να είναι τακτοποιημένο και αρμονικό.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι σωστή (περίπου 18-20 βαθμούς) και αερίστε το δωμάτιο πριν πάτε για ύπνο. Όταν το δωμάτιο είναι αποπνικτικό ή ζεστό, ο ύπνος είναι χειρότερος.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε τακτικά, πηγαίνετε για ύπνο μια φορά. Αποφύγετε τις μεγάλες περιόδους καθισιού τη νύχτα.
  • Πριν πάτε για ύπνο, εγκαταλείψτε τον σκληρό, πολύ φωτεινό φωτισμό από πάνω και προτιμήστε χαμηλό, αμυδρό, ζεστό φως.
  • Ψεκάστε το κρεβάτι σας με σπρέι λεβάντας. Η λεβάντα είναι γνωστός σύμμαχος του καλού ύπνου. Το άρωμά του έχει μια ηρεμιστική, καταπραϋντική και ελαφρώς υπνωτική επίδραση πάνω μας.
  • Πάρτε συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τους ρυθμούς ύπνου και εγρήγορσης, και εκχυλίσματα που προάγουν την ποιότητα του ύπνου.
Διαβάστε την κριτική του Melatolin Plus – το καλύτερο συμπλήρωμα αποκατάστασης του ύπνου στην αγορά
 Melatonin Plus

Category: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin