Depositphotos 267412542 s 2019

Μαύρο γογγύλι, για τα μαλλιά, για την επιδερμίδα, για την καλή υγεία – Μια φυσική συνταγή για πολλές ασθένειες!

Τελευταία ενημέρωση: 25.05.2021

Το μαύρο γογγύλι είναι μια πολύτιμη σανίδα σωτηρίας για όσους αναζητούν φυσικές μεθόδους για να βελτιώσουν την κατάσταση ή την υγεία των μαλλιών ή και τα δύο! Στο παρελθόν, τα τρίμματα για τα μαλλιά με μαύρο γογγύλι ήταν μια κοινή σπιτική θεραπεία για την ενίσχυση των αδύναμων και επιρρεπών στην απώλεια μαλλιών. Σήμερα, στην εποχή της ακμάζουσας βιομηχανίας καλλυντικών, τα μαύρα γογγύλια έχουν κάπως ξεχαστεί, αλλά σίγουρα αξίζει να τα γνωρίσετε καλύτερα λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης στα μαλλιά, των πολυάριθμων ιδιοτήτων τους που προάγουν την υγεία, αλλά και της μαγειρικής τους αξίας! Για όσους προτιμούν μια υγιεινή διατροφή και ανησυχούν για το βάρος τους, τα μαύρα γογγύλια είναι ιδανικά για τη δημιουργία πιάτων. Μάθετε τι περιέχουν και πώς λειτουργούν τα πράσινα γογγύλια και δείτε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το δυσδιάκριτο αλλά πολύτιμο λαχανικό!

Μαύρο γογγύλι – ένα πολύ υποτιμημένο λαχανικό

Το μαύρο γογγύλι,ή μαύρο ραπανάκι, είναι ένα λαχανικό που δεν είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας. Αυτό είναι κρίμα. Έχει πολλές γαστρονομικές ιδιότητες και, το σημαντικότερο, περιέχει μια πλούσια σειρά θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων και επίσης προάγει την ομορφιά μας – φροντίζει και αναζωογονεί το δέρμα, τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.

Ο χυμός γογγύλης είναι εξαιρετικά πολύτιμος για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών και τη μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος- μπορεί να στύβεται με αποχυμωτή ή μηχανή στύψης ή να αγοράζεται έτοιμος από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Υπάρχει καλός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται μερικές φορές ο όρος “υγιής σαν γογγύλι”. Μεταξύ άλλων λαχανικών, τα μαύρα γογγύλια διακρίνονται για την έντονη, δυνατή, σχετικά οξεία γεύση τους και τη σκληρή υφή τους. Αυτή η γεύση οφείλεται στην παρουσία στη σάρκα γλυκοζιτών μουστάρδας που περιέχουν, μεταξύ άλλων, πολύτιμες θειούχες ενώσεις, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες στη βιομηχανία καλλυντικών.

Φαίνεται ότι λόγω αυτής της ιδιαίτερης γεύσης τα γογγύλια δεν έχουν ιδιαίτερη μαγειρική αξία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια- μόνο επιφανειακά αυτό το λαχανικό χρησιμοποιείται στενά στην κουζίνα. Στην πραγματικότητα, έχει πολλές πιθανές χρήσεις.

Μπορεί να προστεθεί σε μια ποικιλία από σαλάτες και σαλάτες, τυρί cottage, πάστες, σνακ, γεμιστά, τοστ, σάντουιτς, σούπες, σάλτσες, πιάτα λαχανικών μιας κατσαρόλας. Μπορεί να βράσει, να ψηθεί, να τηγανιστεί και να μαγειρευτεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε smoothies στο μπλέντερ.

Μαύρο γογγύλι – σύνθεση και ιδιότητες

 Τρία μαύρα γογγύλια με φύλλα

Στον κόνδυλο του μαύρου γογγύλου υπάρχουν φυτονοσίδια, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν φυσικά αντιβιοτικά. Τα συστατικά αυτά εξαλείφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των μυκήτων ή των ιών.

Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β2) και τη σπάνια βιταμίνη ΡΡ, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Η βιταμίνη PP έχει επίσης θετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματός μας.

Εκτός από βιταμίνες, τα χόρτα μαύρου γογγύλι περιέχουν μέταλλα όπως σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μολυβδαίνιο και θείο. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ένζυμα, καθώς και σε ανθοκυανίνες, φυτοστερόλες και γλυκοσινολικά.

Αυτή η αφθονία και η ποικιλομορφία των θρεπτικών συστατικών σημαίνει ότι τα χόρτα μαύρης γογγύλης έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πρώτα απ’ όλα, αυξάνει την έκκριση των πεπτικών υγρών, έχει χολαγωγό και χολεοποιητικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας έτσι τη λειτουργία του ήπατος, είναι διουρητικό, αποτοξινωτικό και απολυμαντικό. Έχει διαστολική δράση, ενισχύοντας τον εντερικό περισταλτισμό και εξαλείφοντας την υπερπαραγωγή αερίων. Βοηθά στην ουρολιθίαση και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Το εκχύλισμα ρίζας μαύρου ραπανιού αποτελεί σημαντικό συστατικό πολλών φαρμακολογικών παρασκευασμάτων. Για παράδειγμα, το φάρμακο Raphacholin, που χρησιμοποιείται σε ηπατικές διαταραχές, περιέχει, μεταξύ άλλων, το εκχύλισμα από τον κόνδυλο αυτού του λαχανικού. Όταν χρησιμοποιείται τακτικά, υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος καθώς και την απώλεια βάρους. Έχει διαστολική δράση, επιταχύνει τον εντερικό περισταλτισμό, απομακρύνει την περίσσεια αερίων και συμβάλλει στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών.

Πράσινα γογγύλια για ρευματισμούς και ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Λόγω της ειδικής περιεκτικότητας σε φαρμακευτικές ουσίες που περιέχονται στον κόνδυλο αυτού του λαχανικού, το μαύρο ραπανάκι, με τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην καταπολέμηση της φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, του βήχα και ακόμη και των ρευματισμών. Εφαρμόζοντας εξωτερικά, ο χυμός βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ριζίτιδας ή νευραλγίας.

Λόγω της πλούσιας σύνθεσης και των πολυάριθμων ιδιοτήτων του, το μαύρο γογγύλι είναι ένα από τα κορυφαία λαχανικά που προάγουν την υγεία. Το λαχανικό έχει ευεργετική επίδραση σε όλα σχεδόν τα συστήματα του σώματός μας, υποστηρίζει τη λειτουργία πολλών οργάνων, διεγείρει τις διαδικασίες αναγέννησης των ιστών. Βελτιώνει την ανοσία, καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενισχύει ολόκληρο το σώμα και βελτιώνει τη λειτουργία του.

Οι πιο σημαντικές ιδιότητες του μαύρου γογγυλιού

  • Καταπολεμά τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς,
  • μειώνει τη φλεγμονή,
  • υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και το κυκλοφορικό σύστημα,
  • βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας,
  • έχει αντικαρκινική δράση
  • έχει ευεργετική επίδραση στο συκώτι, υποστηρίζει την αναγέννησή του,
  • έχει χολαγωγική δράση,
  • ελαφρώς διουρητικό, υποστηρίζει τη λειτουργία των νεφρών,
  • βελτιώνει την πέψη, διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών, έχει αντιβακτηριακή δράση στο πεπτικό σύστημα,
  • αποτοξινώνει το σώμα,
  • ανακουφίζει από τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος,
  • βοηθάει στους ρευματισμούς,
  • ενισχύει τους θύλακες της τρίχας,
  • ομαλοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής, μειώνει την πιτυρίδα και την υπερβολική λιπαρότητα,
  • βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Συνιστούμε επίσης: Βιταμίνες για τα μαλλιά

Μαύρο γογγύλι για τα μαλλιά και την ομορφιά

 Τρία μαύρα γογγύλια, λιβάδι στο φόντο

Επειδή το μαύρο ραπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη διατήρηση του σφριγηλού και λείου δέρματος και ακόμη, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών, ιδίως σε σαμπουάν, μαλακτικά και μάσκες ενδυνάμωσης μαλλιών, καθώς και σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από έτοιμα παρασκευάσματα μαλλιών με μαύρο γογγύλι. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

  • Σαμπουάν μαλλιών Herbal Care
  • Σαμπουάν για μαύρο γογγύλι Joanna,
  • Farmona Herbal Φροντίδα Μαύρο γογγύλι Conditioner και σαμπουάν για τα μαλλιά που πέφτουν,
  • σειρά καλλυντικών Farmona Seboravit με Black Turnip,
  • Barwa Herbal Black Turnip Σαμπουάν και Conditioner.

Σε ποια προβλήματα μαλλιών μπορούμε να βασιστούμε στη βοήθεια του μαύρου γογγυλιού; Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση αδύναμων, πεσμένων, εύθραυστων και άψυχων μαλλιών. Θα τα δυναμώσει, θα τα αναγεννήσει, θα τους προσθέσει λάμψη, θα τα κάνει πιο ανθεκτικά στη φθορά και θα τα κάνει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.

Το μαύρο γογγύλι θα βοηθήσει επίσης με την πιτυρίδα και τα υπερβολικά λιπαρά μαλλιά – θα μειώσει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, θα βελτιώσει την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής και θα έχει θετική επίδραση στην εμφάνιση των μαλλιών.

Πράσινα γογγύλια – σπιτικές θεραπείες για τα μαλλιά

Αξίζει σίγουρα να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη αυτού του λαχανικού “εξωτερικά”, χρησιμοποιώντας σπιτικές θεραπείες μαλλιών με τη μορφή εντριβών και μασκών. Τα αφεψήματα και οι κομπρέσες από μαύρο γογγύλι έχουν ευεργετική επίδραση τόσο στα μαλλιά όσο και στο τριχωτό της κεφαλής. Διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία, διεγείρουν την ανάπτυξη νέων τριχωτών κυττάρων, μειώνουν την τριχόπτωση, μειώνουν την περίσσεια σμήγματος, απολυμαίνουν το δέρμα, ενυδατώνουν τα μαλλιά.

Ενίσχυση και θρέψη των μαλλιών τρίψιμο μαλλιών από μαύρα χόρτα γογγύλια

Λαμβάνουμε τονεξαιρετικό χυμό από γογγύλια περνώντας το λαχανικό από αποχυμωτή ή τρίβοντας το και στη συνέχεια στύβοντάς το μέσα από γάζα.

Απλώστε τον χυμό στο τριχωτό της κεφαλής (χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα των χεριών σας ή ένα μπουκάλι ψεκασμού), τρίψτε τον απαλά και, στη συνέχεια, τυλίξτε το κεφάλι σας με αλουμινόχαρτο και μια πετσέτα.

Η ζεστασιά κάνει τα ενεργά συστατικά να απορροφώνται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Μετά από περίπου 30 λεπτά, ξεπλύνετε τη θεραπεία και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ένα ήπιο σαμπουάν. Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3-5 ημέρες.

Ο πολτός των χόρτων του μαύρου γογγύλου μπορεί να εμπλουτιστεί επιπλέον με άλλα συστατικά με ενισχυτική και αναζωογονητική δράση στα μαλλιά, π.χ.: έλαιο αργκάν, έλαιο λιναρόσπορου, κρόκος αυγού κ.λπ.

Μαύρα γογγύλια στην κουζίνα μας

 Μαύρο γογγύλι - κομμένο και ολόκληρο

Είναι γνωστό ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν λαμβάνεται μια σύνθετη δράση. Είναι γνωστό ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, επομένως, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θεραπείες, αξίζει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το λαχανικό είναι επίσης παρόν στο μενού μας.

Τα πιάτα, τα κοκτέιλ, οι σαλάτες και τα σνακ με μαύρο ραπανάκι πρέπει να περιλαμβάνονται στο μενού οποιουδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα μαλλιών. Αν δεν έχουμε χρόνο να ετοιμάσουμε μόνοι μας τα γεύματα, μπορούμε να επιλέξουμε έτοιμο χυμό από μαύρο γογγύλι, που διατίθεται στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Σαλάτα με γογγύλια για υγιή, δυνατά μαλλιά

Μπορούμε να συνθέσουμε μια σαλάτα με γογγύλια από επιλεγμένα λαχανικά σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Για να ενισχύσετε την ευεργετική επίδραση των χόρτων του μαύρου γογγύλου στα μαλλιά, συνιστούμε να προσθέσετε σε αυτό διάφορα άλλα συστατικά με παρόμοιες ιδιότητες.

Εδώ είναι μια αποδεδειγμένη συνταγή για σαλάτα με μαύρα γογγύλια για τα μαλλιά:

Συστατικά:

  • 2 μαύρα γογγύλια
  • 1 σέλινο
  • 2 καρότα
  • μαϊντανός
  • 1-2 μήλα
  • 3 κουταλιές της σούπας λινέλαιο
  • Χυμό λεμονιού, πιπέρι, αλάτι και ζάχαρη για γεύση

Προετοιμασία:

Καθαρίστε και τρίψτε τα λαχανικά και τα μήλα σε έναν μεγάλο τρίφτη. Προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι, ανακατέψτε για να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ψιλοκόψτε μια μεγάλη χούφτα μαϊντανό και προσθέστε τον στα λαχανικά. Στη συνέχεια, προσθέστε το λινέλαιο, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, πιπέρι, αλάτι και ζάχαρη ανάλογα με τη γεύση. Ανακατέψτε καλά.

Μπορείτε να φτιάξετε εξίσου νόστιμες σαλάτες συνδυάζοντας γογγύλια με, για παράδειγμα, μήλο και ξινή κρέμα, ανανά, κολοκυθάκια, πορτοκάλια, ξηρούς καρπούς, μήλο και μανταρίνι ή άλλα υλικά κατά το δοκούν.

Άλλοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα μαύρα γογγύλια στην κουζίνα

Νόστιμος και υγιεινός χυμός

Φυσικά, ο χυμός μαύρου ραπανιού μπορεί και πρέπει να καταναλώνεται με τη μορφή ποτού, στο οποίο προσθέτουμε και άλλα συστατικά. Ένα τέτοιο παρασκεύασμα έχει πολλά πλεονεκτήματα – όχι μόνο βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και της μοίρας, αλλά και υποστηρίζει το συκώτι, καθαρίζει το σώμα και το εφοδιάζει με πολλά θρεπτικά συστατικά .

Πρώτα, όπως και στην περίπτωση του rub, τρίψτε το γογγύλι και πιέστε το υγρό που προκύπτει μέσα από γάζα. Στη συνέχεια προσθέστε χυμό μήλου, χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Ανακατέψτε και πιείτε αμέσως μετά την προετοιμασία.

Μαύρη σούπα κρέμας γογγύλι

Συστατικά:

  • 4 γογγύλια
  • κρεμμύδι
  • μαϊντανός
  • πράσο
  • 3 πατάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι
  • φυσικό γιαούρτι

Προετοιμασία:

Αδειάστε το λάδι σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γλασαριστούν, προσθέστε τα γογγύλια σε κύβους, τις πατάτες και το μαϊντανό, σιγοβράστε για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε το ζωμό και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε με το γιαούρτι, αφού βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και αναμειγνύετε σε μια λεία κρέμα. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με κρουτόν και πράσινο μαϊντανό.

Τυρί cottage με μαύρα γογγύλια

Συστατικά:

  • περίπου 20 dkg λευκά τυριά ημίπαχα
  • 1 γογγύλι
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι, αλεσμένη κόκκινη πιπεριά

Προετοιμασία:

Λιώστε το τυρί με ένα πιρούνι και ανακατέψτε το με την κρέμα γάλακτος. Τρίψτε τα γογγύλια, ανακατέψτε τα με το τυρί, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα, προαιρετικά μαϊντανό.

Αν θέλετε να επιταχύνετε και να πολλαπλασιάσετε στο μέγιστο τα αποτελέσματα, συνδυάστε τη θεραπεία με το μαύρο γογγύλι με ένα επαγγελματικό συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει και αναζωογονεί τα μαλλιά και διεγείρει την ανάπτυξή τους, όπως κάψουλες με πολλά συστατικά Locerin ή νόστιμα ζελέ βιταμινών Jelly Bear Hair!

Ελέγξτε επίσης: Διατροφή για τα μαλλιά και τις βλεφαρίδες

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes
  • https://www.healthline.com/nutrition/turnip-nutrition
  • https://www.healthline.com/nutrition/root-vegetables
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/284815

Category: Ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin