14426790990 c89352acd5 o

Δίαιτες απώλειας βάρους – μάθετε ποια δίαιτα θα βοηθήσει και ποια θα βλάψει τη σιλουέτα σας!

Οι δίαιτες απώλειας βάρους είναι μια εξαιρετικά ευρύχωρη και ποικίλη κατηγορία δίαιτας. Υπάρχουν βραχυπρόθεσμες δίαιτες, μακροπρόθεσμες δίαιτες, δίαιτες με ένα συστατικό, δίαιτες με πολλά συστατικά, διαιρεμένες δίαιτες, δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες και δίαιτες με μέτρια περιεκτικότητα σε θερμίδες… Αν και θεωρητικά κάθε δίαιτα αδυνατίσματος επιφέρει μείωση του βάρους, στην πράξη τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Ορισμένες έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια βάρους, ενώ άλλες δεν παράγουν καθόλου αποτελέσματα. Υπάρχουν επίσης τέτοιες δίαιτες αδυνατίσματος, οι οποίες, λόγω του ριζοσπαστισμού τους, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αλλά και εκείνες που αποδεικνύονται αποτελεσματικές μόνο για λίγο, επειδή αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο του γιογιό.

Όταν επιλέγετε μια δίαιτα για τον εαυτό σας, δεν πρέπει να καθοδηγείστε από την υποσχόμενη απώλεια βάρους ή τη σύντομη διάρκεια της δίαιτας, αλλά από την ορθολογικότητα της θεραπείας. Μόνο μια δίαιτα, η οποία δεν έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας και η οποία δεν περιλαμβάνει σημαντικές ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών, έχει πιθανότητες να μας χαρίσει το ονειρικό (και διαρκές) αποτέλεσμα μιας καλλίγραμμης σιλουέτας. Ποια δίαιτα για αδυνάτισμα θα κάνει τη δουλειά; Ποιες δίαιτες πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται; Ελέγξτε τη λίστα με τις καλύτερες και χειρότερες δίαιτες

Δίαιτα αδυνατίσματος και υγιεινός τρόπος ζωής ως συνταγή για τέλεια σιλουέτα και ευεξία

 Ένα βιβλίο μαγειρικής και λαχανικά στο τραπέζι

Οι δίαιτεςαπώλειας βάρους αυξάνουν τη δημοτικότητά τους, όπως και ο υγιεινός τρόπος ζωής. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα οφέλη της τακτικής φροντίδας του σώματός τους.

Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής (υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα, περιορισμός των διεγερτικών ουσιών, χρήση φυτικών σκευασμάτων που υποστηρίζουν την υγεία, περιορισμός της έκθεσης σε μολυσμένο περιβάλλον, αποφυγή χημικών ουσιών κ.λπ.), όχι μόνο φαινόμαστε, αλλά και αισθανόμαστε καλύτερα. Έχουμε καλύτερη διάθεση, επηρεαζόμαστε λιγότερο από λοιμώξεις και ασθένειες. Το δέρμα και τα μαλλιά μας είναι επίσης σε καλύτερη κατάσταση και γερνάμε πολύ πιο αργά (και όμορφα).

Αν θέλετε να αδυνατίσετε αποτελεσματικά το σώμα σας, αξίζει να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας.Αξίζει να τροποποιήσετε ολόκληρο τον τρόπο ζωής σας, ιδίως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και να αρχίσετε να αποφεύγετε τις τοξίνες (διεγερτικά, νέφος). Όλος ο οργανισμός μας θα επωφεληθεί από αυτό, και επιπλέον, τα αποτελέσματα της μείωσης του βάρους θα είναι ταχύτερα και πιο διαρκή.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ακόμη και η ιδανική δίαιτα αδυνατίσματος δεν θα μας χαρίσει μια τέλεια σιλουέτα για πάντα, αν μετά την ολοκλήρωσή της επιστρέψουμε στην καταστροφική μας διατροφή.Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ακόμη και η ιδανική δίαιτα αδυνατίσματος δεν θα μας χαρίσει μόνιμα τέλεια σιλουέτα αν, μετά την ολοκλήρωσή της, επιστρέψουμε στις ανθυγιεινές διατροφικές μας συνήθειες, στις οποίες θα κυριαρχούν προϊόντα και πιάτα γεμάτα ανθυγιεινά λίπη ή υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι κύριοι τύποι δίαιτας αδυνατίσματος

 γυναίκα κρατάει λάχανο στα χέρια της

Η διαδικασία της απώλειας βάρους είναι μια πρόκληση, η οποία μπορεί να γίνει μια απλή επιχείρηση αν επιλέξουμε τα κατάλληλα εργαλεία υποστήριξης . Η βασική είναι, φυσικά, η δίαιτα αδυνατίσματος.

Υπάρχουν διάφοροι κύριοι τύποι δίαιτας (ανάλογα με τη σύνθεση του μενού), μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικοί είναι:

Δίαιτες χαμηλών θερμίδων (χαμηλής ενέργειας)

Συνίστανται στην τοποθέτηση στο μενού κυρίως προϊόντων με πολύ χαμηλές θερμίδες, έτσι ώστε ολόκληρο το μενού να περιέχει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες θερμίδες λιγότερες από τις ημερήσιες ανάγκες μας. Παρέχοντας σημαντικά λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί εντατικά τα αποθέματα λίπους. Το κορυφαίο παράδειγμα εδώ είναι η δίαιτα των 1000 kcal. Αυτή η δίαιτα είναι πολύ περιοριστική, ανεπαρκής και μακροπρόθεσμα επικίνδυνη για την υγεία. Άλλες γνωστές δίαιτες χαμηλών θερμίδων είναι η δίαιτα των 1200 kcal, η δίαιτα των 1400 kcal και η δίαιτα των 1500 kcal.

Μη συνδυαστικές δίαιτες (δίαιτες διαχωρισμού)

Η βασική αρχή αυτών των διαιτών είναι να συνθέτουν το μενού με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα σε ένα γεύμα να μην συνδυάζονται συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων μεταξύ τους (π.χ. Για παράδειγμα, η δίαιτα Montignaca απαγορεύει τον συνδυασμό προϊόντων με λιπαρά με προϊόντα υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ η δίαιτα Haya και η δίαιτα Diamond απαγορεύουν τον συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε ένα γεύμα).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς των διαχωριστικών διαιτών, ο συνδυασμός πρωτεϊνών με λίπη ή υδατανθράκων με λίπη έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή τωνΣύμφωνα με τους δημιουργούς των διαχωριστικών διαιτών, ο συνδυασμός πρωτεϊνών με λίπη ή υδατανθράκων με λίπη έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή του μεταβολισμού και τον επακόλουθο σχηματισμό αποθέσεων, δυσκοιλιότητα και φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, τη συσσώρευση τοξινών και τη συσσώρευση λίπους. Η αποσύνδεση αυτών των ομάδων τροφίμων υποτίθεται ότι βοηθά στον καθαρισμό του σώματος, στη βελτίωση του μεταβολισμού και στη μείωση του βάρους.

Δίαιτες πρωτεϊνών

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες βασίζονται σε άπαχα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χάρη στις οποίες η διαδικασία απώλειας βάρους γίνεται ταχύτερη (το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη των πρωτεϊνών, πράγμα που σημαίνει ότι καίει περισσότερες θερμίδες).

Το πλεονέκτημα των πρωτεϊνικών διαιτών είναι ο καλός έλεγχος της πείνας (η πρωτεΐνη δίνει ένα μακροχρόνιο αίσθημα κορεσμού, ώστε να μην πεινάμε) και η ταχεία καύση του λιπώδους ιστού. Από την άλλη πλευρά, το μειονέκτημα είναι η μεγάλη μονοτονία στο μενού και οι αρνητικές παρενέργειες για τον οργανισμό (υπερφόρτωση του οργανισμού, ακόμη και εξάντληση και επιδείνωση της υγείας λόγω της περίσσειας πρωτεϊνών και της έλλειψης άλλων θρεπτικών συστατικών). Η πιο γνωστή δίαιτα απώλειας βάρους πρωτεϊνικού τύπου είναι η δίαιτα Dukan, άλλες δημοφιλείς είναι η δίαιτα OXY και η δίαιτα ζώνης (zone diet).

Δίαιτες χαμηλών λιπαρών

Ο πιο σημαντικός κανόνας αυτών των διαιτών είναι η αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε ανθυγιεινά λίπη (τρανς και κορεσμένα λίπη), δηλαδή : λιπαρά πολλά κρέατα και λιπαρά κρέατα, γρήγορο φαγητό, λιπαρή κρέμα, λαρδί, μπέικον, μπέικον, βούτυρο, πολύ λιπαρά τυριά, γρήγορο φαγητό, τσιπς, πατατάκια, τηγανητά. Τα κακά είδη λιπαρών πρέπει να αντικατασταθούν από υγιεινά λιπαρά όπως: λάδι, φυτικά έλαια καλής ποιότητας, αβοκάντο, ξηροί καρποί, αμύγδαλα, σπόροι, ψάρια.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί, οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για την απαλλαγή από το περιττό σωματικό λίπος, αλλά και για τη βελτίωση της υγείας. Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών είναι μια υγιεινή δίαιτα, τα αποτελέσματα της οποίας περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καλύτερη κατάσταση των αρτηριών και σταθερότερη αρτηριακή πίεση. Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστώνται πολύ συχνά για καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του ήπατος, του παγκρέατος, των εντέρων και των χοληφόρων οδών.

Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (low carb)

Στην περίπτωση της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή, ειδικά (εξαλείψτε από το μενού όλα τα γλυκά, τα προϊόντα από λευκό αλεύρι, τα αλμυρά σνακ, το γρήγορο φαγητό, μειώστε την ποσότητα των φρούτων και των δημητριακών).

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικές. Η πιο αυστηρή παραλλαγή είναι η κετογονική δίαιτα, στην οποία η πρόσληψη υδατανθράκων μειώνεται σχεδόν στο μηδέν! Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πολύ δημοφιλείς. Σας επιτρέπουν να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα, αλλά από την άλλη πλευρά, η υπερβολική μείωση των υδατανθράκων στο μενού σας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευεξία και την υγεία σας.

Ελέγξτε την αποτελεσματική υποστήριξη για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: NuviaLab Keto

Monodiets (δίαιτες ενός συστατικού)

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι δίαιτες αυτές βασίζονται σε ένα προϊόν. Η βάση του μενού είναι είτε το συγκεκριμένο προϊόν είτε οι διάφορες μορφές του (π.χ. σε μια δίαιτα ρυζιού, η βάση του μενού είναι διάφορα πιάτα ρυζιού). Στην περίπτωση της πλειονότητας των μονοφαγικών, ένα συγκεκριμένο προϊόν καταναλώνεται αρκετές φορές την ημέρα και μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας πολύ μικρή ποικιλία κάθε μέρα.

Το πλεονέκτημα των περισσότερων δίαιτων με ένα μόνο συστατικό είναι ότι μπορούμε να φάμε ένα συγκεκριμένο προϊόν μέχρι να χορτάσουμε και οποιεσδήποτε φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε δεν έχουμε πρόβλημα με ένα ενοχλητικό αίσθημα πείνας. Το μειονέκτημα είναι η μεγάλη μονοτονία, η πλήξη και η αποθάρρυνση με ένα δεδομένο προϊόν και οι διατροφικές ελλείψεις. Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες απώλειας βάρους τύπου ενός συστατικού είναι: δίαιτα λάχανου, δίαιτα γιαουρτιού, δίαιτα κεχρί, δίαιτα γκρέιπφρουτ, δίαιτα βρώμης, δίαιτα μπανάνας, δίαιτα ρυζιού, δίαιτα γάλακτος, δίαιτα μήλου, δίαιτα αγγουριού, δίαιτα ντομάτας.

Οι δίαιτες αδυνατίσματος χωρίζονται επίσης ανάλογα με τη διάρκειά τους, και έτσι κάνουμε διάκριση εδώ:

Δίαιτες εξπρές

Αυτές είναι οι ταχύτερες δίαιτες, αλλά και πολύ εντατικές. Συνήθως διαρκούν 1 ημέρα, 2 ημέρες ή 3 ημέρες. Κάθε τέτοια υπερταχεία δίαιτα δεν αποσκοπεί τόσο στην καύση λίπους και την απαλλαγή από το περιττό βάρος, όσο στον εκ βάθρων καθαρισμό του σώματος από όλες τις άχρηστες ουσίες, τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες που παραμένουν στους ιστούς.

Οι δίαιτες μίας ή λίγων ημερών είναι συνήθως πολύ αυστηρές και συχνά συνίστανται στην κατανάλωση μόνο χυμών λαχανικών ή κεφίρ και γιαουρτιών ή πολτοποιημένων λαχανικών και φρούτων. Η πιο ριζική μορφή μιας τέτοιας σύντομης δίαιτας είναι η πείνα.

Βραχυπρόθεσμες δίαιτες

Η πιο συνηθισμένη παραλλαγή εδώ είναι η εβδομαδιαία δίαιτα και η δίαιτα 10 ημερών. Αυτού του είδους οι δίαιτες είναι συνήθως αρκετά περιοριστικές. Φέρουν πολλούς περιορισμούς τόσο ως προς τον αριθμό και το μέγεθος των γευμάτων όσο και ως προς τη σύνθεσή τους (τα συνιστώμενα τρόφιμα είναι συνήθως: λαχανικά, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά, άπαχα ψάρια, φρούτα, μικρές ποσότητες προϊόντων ολικής άλεσης).

Η μείωση των μεγάλων ποσοτήτων θερμίδων και η ταυτόχρονη εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων, των λιπαρών τροφίμων και εκείνων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων από το μενού καθιστά τις βραχυπρόθεσμες δίαιτες τόσο δίαιτες αδυνατίσματος όσο και δίαιτες καθαρισμού. Το αποτέλεσμα αυτού του τύπου δίαιτας είναι μια ελαφρά απώλεια βάρους (περίπου 3 κιλά), μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς, απαλλαγή από την περίσσεια νερού από το σώμα και αποτοξίνωση του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας ή αρκετών ημερών της δίαιτας, το πεπτικό σύστημα βελτιώνεται επίσης και οι μεταβολικές διεργασίες βελτιώνονται.

Μακροπρόθεσμες δίαιτες

Οι μακροχρόνιες δίαιτες είναι χρονικά εκτεταμένα διατροφικά σχέδια που αποσκοπούν στη συστηματική απώλεια βάρους με μέτριο ρυθμό. Αυτές οι δίαιτες διαρκούν από περίπου 3 εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Μερικές φορές χωρίζονται σε 2-3 στάδια, κατά τα οποία το σώμα πρώτα καθαρίζεται εντατικά από τις τοξίνες και προετοιμάζεται για αδυνάτισμα και στη συνέχεια εντείνεται η καύση του λίπους.

Οι μακροχρόνιες δίαιτες είναι γενικά λιγότερο δραστικές από τις βραχυχρόνιες δίαιτες, με μέτριους περιορισμούς στις θερμίδες και τη σύνθεση του μενού. Ορισμένες μακροχρόνιες δίαιτες δεν είναι τόσο προσωρινές δίαιτες όσο συστήματα διατροφής που θα μας συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής μας και θα μας εξασφαλίζουν υγεία, ζωτικότητα και μια λεπτή σιλουέτα.

Οι καλύτερες δίαιτες απώλειας βάρους

 δίσκος υγιεινής διατροφής

Μια καλή δίαιτα απώλειας βάρους είναι πρωτίστως μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια λεπτή σιλουέτα μόνιμα και να μην έχετε συνεχείς διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος σε συνδυασμό με συνεχείς διατροφικούς περιορισμούς και μια συνεχή μάχη ενάντια στην κακή διάθεση, αξίζει να μειώσετε δραστικά το βάρος σας.Αξίζει να αφήσουμε στην άκρη τις δρακόντειες δίαιτες και να ακολουθήσουμε μια μακροχρόνια δίαιτα αδυνατίσματος, η οποία ταυτόχρονα προάγει την υγεία μας.

Η μεσογειακή διατροφή

Ημεσογειακή δίαιτα είναι η καλύτερη δίαιτα για πολλούς ανθρώπους, επειδή φροντίζει για τη σιλουέτα και την υγεία μας ταυτόχρονα. Υποστηρίζει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, είναι πλούσιο σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων και εξασφαλίζει καλή φυσική κατάσταση μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Λόγω του μεγάλου μεριδίου προϊόντων πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, η μεσογειακή διατροφή καταστέλλει την υπερβολική όρεξη, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, επιταχύνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην απαλλαγή από το περιττό βάρος σύμφωνα με το ρυθμό του οργανισμού. Ταυτόχρονα, μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης, προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση, υποστηρίζει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Τα συνιστώμενα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής είναι κυρίως λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά), ψάρια, θαλασσινά, λάδι, καθώς και δημητριακά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, βότανα και μπαχαρικά. Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μια άλλη πολύ αξιόλογη και αποτελεσματική δίαιτα (τόσο όσον αφορά το αδυνάτισμα όσο και την υγεία) είναι η δίαιτα DASH, παρόμοια με τη μεσογειακή δίαιτα, καθώς και μια συγχώνευση των δύο, η δίαιτα MIND.

Ευέλικτη διατροφή

Η δίαιτα για την απώλεια βάρους και την προαγωγή της υγείας, γνωστή ως Flexitarian δίαιτα, αφορά τον περιορισμό της ποσότητας κρέατος που καταναλώνεται. Περιορισμός, αλλά όχι πλήρης εξάλειψη, που τη διακρίνει από την κλασική χορτοφαγία. Ο φλεξιταρισμός είναι, με απλά λόγια, μια ευέλικτη χορτοφαγία. Η διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά χαμηλή σε λίπη και υδατάνθρακες. Επίσης, δεν υπάρχει χώρος για έτοιμα γεύματα και ημιτελή προϊόντα γεμάτα χημικά, γι’ αυτό και θεωρείται ένα πολύ υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Όταν ακολουθείτε αυτή τη δίαιτα, στο μενού θα πρέπει να κυριαρχούν τα λαχανικά και τα υποκατάστατα κρέατος, όπως το τόφου, τα αυγά και τα όσπρια (π.χ. φασόλια, μπιζέλια, φακές, ρεβίθια). Επίσης, συχνά επιλέγουμε φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπόρους, ψωμί ολικής άλεσης και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης. Μειώνουμε την πρόσληψη κρέατος, ψαριών και θαλασσινών σε λίγες ή μία-δύο μερίδες την εβδομάδα.

Διατροφή με φυτικές ίνες

Η δίαιτα με φυτικές ίνες είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί μετά από κάθε γεύμα. Ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σταθεροποιεί την έκκριση ινσουλίνης και αποτρέπει τη συσσώρευση λιπώδους ιστού. Καταπολεμά επίσης τις κρίσεις αδηφάγου πείνας και μειώνει την επιθυμία για γλυκά.

Είναι ευκολότερο να κρατήσουμε την όρεξή μας υπό έλεγχο και να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων με μια δίαιτα με φυτικές ίνες. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα πίτουρα, τα δημητριακά, το χοντρό πλιγούρι, το ψωμί ολικής άλεσης και άλλα προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι καλά για την καταστολή της πείνας, τη βελτίωση της Αναστέλλουν την πείνα, βελτιώνουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων, διεγείρουν την αποβολή των καταλοίπων και των τοξινών από το έντερο και σας κάνουν πιο αδύνατους.

Οι χειρότερες δίαιτες, ή πώς να μην αδυνατίσετε

 Ένα κομμάτι τραγανό ψωμί, ένα λουλούδι και ένα εκατοστό σε ένα πιάτο

Οι δίαιτες απώλειας βάρους κυκλοφορούν σε πολλές περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικές παραλλαγές. Ορισμένες από αυτές είναι πολύ επικίνδυνες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν φαινόμενο yo-yo και σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία ή άλλα προβλήματα υγείας. Εδώ είναι επικίνδυνες δίαιτες, τις οποίες, αν και είναι πολύ δημοφιλείς, είναι καλύτερα να αποφύγετε με μεγάλο τόξο.

Δίαιτα Dukan

Η δίαιταDukan, ή αλλιώς η πιο γνωστή πρωτεϊνική δίαιτα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών και σχεδόν πλήρη εξάλειψη των λιπών και των υδατανθράκων. Η δίαιτα Dukan είναι αποτελεσματική, οδηγεί σε συστηματική απώλεια βάρους και σας επιτρέπει να επιτύχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πλεονέκτημα αυτής της δίαιτας είναι ότι δεν θέτει όρια στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε – φτάνουμε για φαγητό όποτε νιώθουμε πεινασμένοι. Το μόνο σημαντικό είναι να τρώτε τρόφιμα από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων προϊόντων. Για τα υπέρβαρα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επαναλαμβανόμενης πείνας και αυξημένης όρεξης, η έλλειψη περιορισμών στην πρόσληψη θερμίδων είναι ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα υπέρ αυτής της δίαιτας.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πρωτεϊνική δίαιτα έχει τα μεγάλα μειονεκτήματά της. Λόγω της υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών και της έλλειψης άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, μπορεί να είναι η αιτία κακής διάθεσης και πολλών προβλημάτων υγείας. Η δίαιτα Dukan επιβαρύνει πολύ τα νεφρά και το συκώτι (μερικές φορές οδηγεί ακόμη και σε ανεπάρκεια αυτών των οργάνων), μπορεί να είναι Μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη οξίνιση του οργανισμού και να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, τρέφεται με υδατάνθρακες που λείπουν από τη δίαιτα Dukan).

Λόγω της έλλειψης απλών σακχάρων, μια κοινή παρενέργεια της πρωτεϊνικής δίαιτας είναι τα προβλήματα συγκέντρωσης, η υπερβολική υπνηλία, η νευρικότητα, καθώς και η αδυναμία και η συνεχής κόπωση. Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, το νευρικό σύστημα και την ανοσία.

Δίαιτα της Κοπεγχάγης

Ηδίαιτα της Κοπεγχάγης, αν και μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα με τη μορφή μιας γρήγορης μείωσης αρκετών κιλών, εντάσσεται στην ομάδα των επικίνδυνων διαιτών αδυνατίσματος.Η δίαιτα της Κοπεγχάγης είναι μια επικίνδυνη δίαιτα απώλειας βάρους για έναν πολύ απλό λόγο – μειώνει δραματικά την πρόσληψη θερμίδων, τον αριθμό των γευμάτων και τα είδη των τροφίμων.

Αντί για ένα σωστό πρωινό, μπορεί να πιούμε μόνο ένα φλιτζάνι καφέ με μια κουταλιά ζάχαρη. Τότε τρώμε μόνο 2 μικρά γεύματα την ημέρα και διατηρούμε την πρόσληψη υδατανθράκων και λιπαρών στο ελάχιστο. Με τη δίαιτα της Κοπεγχάγης μπορούμε να τρώμε το πολύ 800 kcal την ημέρα! Αυτό είναι περισσότερο από το μισό της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα.

Με τόσο δραστικούς περιορισμούς θερμίδων, είναι πολύ εύκολο να έχετε πονοκεφάλους και ζαλάδες, κόπωση (ακόμα και λιποθυμία), έλλειψη ενέργειας, πολύ χειρότερη εγκεφαλική λειτουργία, μειωμένη διάθεση. Είμαστε επίσης καταδικασμένοι σε ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών, αδυναμία του σώματος, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και ασθένειες. Ένα άλλο επιχείρημα κατά της δίαιτας της Κοπεγχάγης είναι η υψηλή (αν όχι 100%) πιθανότητα του φαινομένου yoyo. Μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, το σώμα “ζητά” πολύ γρήγορα υγιεινή τροφή και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες.

Η δίαιτα της μπαλαρίνας

Απαριθμώντας τις επικίνδυνες δίαιτες, είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε την πολύ αυστηρή δίαιτα της μπαλαρίνας. Δεν αξίζει τον κόπο να βασανιζόμαστε με αυτό, γιατί εκτός από μια προσωρινή ισχυρή απώλεια βάρους, δεν θα μας αποφέρει κανένα όφελος, και αντίθετα, θα απειλήσει σοβαρά την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά μας.

Η δίαιτα της μπαλαρίνας είναι πολύ πιο δραστική από άλλες δίαιτες, διότι όχι μόνο επιβάλλει ένα μεγάλο καθεστώς στο καθημερινό μενού (την 1η και τη 2η ημέρα πίνετε μόνο νερό, στη συνέχεια τρώτε μόνο ένα είδος τροφής για όλη την ημέρα, π.χ. μόνο βραστές πατάτες, μόνο ψωμί κ.λπ.), αλλά επιβάλλει επίσης υψηλό κίνδυνο απώλειας βάρους. Δεν είναι μόνο ότι επιβάλλει ένα μεγάλο καθημερινό καθεστώς μενού (την 1η και 2η ημέρα πίνετε μόνο νερό, στη συνέχεια τρώτε μόνο ένα είδος τροφής όλη την ημέρα, π.χ. μόνο βραστές πατάτες, μόνο άπαχο λευκό κρέας κ.λπ.), αλλά απαιτεί επίσης να ξεκινήσετε σωματική δραστηριότητα από την τρίτη ημέρα της δίαιτας (π.χ. προπόνηση σε μηχανήματα γυμναστικής, τρέξιμο κ.λπ.).

Είναιαδύνατο να φανταστεί κανείς αυξημένη σωματική δραστηριότητα με τέτοιους διατροφικούς περιορισμούς όπως η δίαιτα της μπαλαρίνας. Όποιος αποφασίζει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο αντιμετωπίζει ακραία εξάντληση, αφυδάτωση, τεράστια ελλείμματα θρεπτικών συστατικών στο σώμα, διαταραχή του μεταβολισμού, μείωση της ανοσίας, διαταραχές βασικών οργάνων, επιδείνωση της κατάστασης των μαλλιών και του δέρματος. Εκτός αυτού, το φαινόμενο yo-yo είναι εγγυημένο.

Άλλες επικίνδυνες, δρακόντειες δίαιτες περιλαμβάνουν: δίαιτα Mayo, δίαιτα 800 kcal, σαρκοφάγος δίαιτα, δίαιτα ταινίας, δίαιτα Atkins, δίαιτα κορσέ.

Δεν αξίζει να βασανίζεστε με ορθόδοξες δίαιτες! Παρόμοια αποτελέσματα (αλλά χωρίς το φαινόμενο yo-yo!) μπορούν να επιτευχθούν ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένες θερμίδες (π.χ. μια δίαιτα 1500 kcal), αυξάνοντας την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει ο οργανισμός. Παρόμοια αποτελέσματα (αλλά χωρίς το φαινόμενο γιόγιο!) μπορούν να επιτευχθούν ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένες θερμίδες (π.χ. δίαιτα 1500 kcal), αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα και χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας συμπληρώματα που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους.

Δεν είστε σίγουροι πώς να επιμείνετε στη δίαιτά σας; Φτάστε για υποστήριξη
:Κατάταξη των δισκίων αδυνατίσματος

 μια γυναίκα μετράει τη μέση της με ένα εκατοστό

Category: Αδυνάτισμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin