Depositphotos 334246890 S

Ακμή του δέρματος – φροντίδα, συμπτώματα, αιτίες. Πώς να φροντίσετε το δέρμα με τάση ακμής;

Το δέρμα με ακμή είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς τύπους δέρματος. Χαρακτηρίζεται από περίσσεια σμήγματος, συνεχώς εμφανιζόμενα σπυράκια και μαύρα στίγματα, συχνές φλεγμονές και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, χρόνιες πυώδεις αλλαγές.

Στη φροντίδα του δέρματος με ακμή, το πιο σημαντικό είναι η συστηματική απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, η τόνωση του δέρματος και ο σχολαστικός καθαρισμός του δέρματος (πρωί και βράδυ) με τη χρήση καλλυντικών κατάλληλων για τον τύπο του δέρματός μας. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε επίσης να φροντίσουμε την επιδερμίδα της ακμής από μέσα, παρέχοντας στον οργανισμό συστατικά που διεγείρουν την απομάκρυνση των τοξινών του σώματος.οι οποίες πολλές φορές ευθύνονται για το σχηματισμό ατελειών με τη μορφή σπυριών, βλατίδων και δυσχρωμιών. Μάθετε πώς να φροντίζετε το δέρμα σας με τάση ακμής!

Δέρμα με ακμή – χαρακτηριστικά

Παρόλο που η ακμή του δέρματος λέγεται ότι είναι μια περιοχή της εφηβείας, επίσης μετά την εφηβεία, στην ενήλικη ζωή, πολλοί άνθρωποι παλεύουν με την ακμή σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τόσο στους νεότερους όσο και στους ηλικιωμένους, είναι ένα μεγάλο αισθητικό πρόβλημα. Ευτυχώς, η κατάλληλη φροντίδα του δέρματος της ακμής φέρνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε τη μάχη για καθαρό και λείο δέρμα, αξίζει να μάθετε τις αιτίες των αλλαγών της ακμής. Ορισμένα από αυτά μπορούν να εξαλειφθούν, μειώνοντας έτσι τα δερματικά προβλήματα.

Ακμή του δέρματος – οι αιτίες του φαινομένου. Σε ποια βάση αναπτύσσονται οι αλλαγές της ακμής;

 γυναίκα πιέζει σπυράκια

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευθύνονται για την ακμή vulgaris, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  • γενετική προδιάθεση – στην περίπτωση αυτή η υπερβολική έκκριση σμήγματος, η μη φυσιολογική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και οι διαταραχές της διαδικασίας κερατινοποίησης που οδηγούν στο σχηματισμό σπυριών είναι ατομικά χαρακτηριστικά γραμμένα στα γονίδια, τα οποία κληρονομούνται συχνότερα από τους γονείς ή τους παππούδες,
  • ορμονικό υπόβαθρο – σε αυτή την περίπτωση τα μαύρα στίγματα, οι κύστεις, οι βλατίδες, τα σπυράκια εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των ταχέων ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα (αυτό(αυτός ο τύπος ακμής σχετίζεται κυρίως με την ηλικία της εφηβείας, όταν υπάρχει έντονη έκκριση σεξουαλικών ορμονών),
  • μηχανικοί παράγοντες – ως αποτέλεσμα δερματικής βλάβης (π.χ. υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία), οι σμηγματογόνοι αδένες υπερβάλλουν, με αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και το σχηματισμό δερματικών αλλαγών, όπως βλατίδες, οζίδια, πρηξίματα,
  • παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής – υπερβολική χρήση διεγερτικών ουσιών, πολλά απλά σάκχαρα στη διατροφή, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά χημικά πρόσθετα (αυτοί οι παράγοντεςπαράγοντες του τρόπου ζωής – πάρα πολλά διεγερτικά, πάρα πολλά απλά σάκχαρα στη διατροφή, πάρα πολλά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα με πολλά χημικά πρόσθετα (αυτοί οι παράγοντες προκαλούν τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα και την “εκτόξευσή” τους στο δέρμα με τη μορφή εκρήξεων),
  • στρες – η περίσσεια της ορμόνης του στρες στον οργανισμό, δηλαδή της κορτιζόλης, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και σε εντατικοποίηση των βλαβών της ακμής,
  • νόσος και φαρμακευτικό υπόβαθρο – σε αυτή την περίπτωση οι μεταβολές της ακμής είναι αποτέλεσμα μιας νόσου (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) ή της χρήσης ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά χάπια, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα κατά της φυματίωσης),
  • παράγοντες που συνδέονται με την ακατάλληλη περιποίηση του προσώπου – σε αυτή την περίπτωση, οι παραλείψεις της φροντίδας μας ευθύνονται για την υπερπαραγωγή σμήγματος και τις αλλαγές στο δέρμα, όπως za słabe lub za intensywne oczyszczanie twarzy, niezmywanie makijażu, brak odpowiedniego nawilżenia skóry, używanie kosmetyków niskiej jakości i uczulających, używanie za tłustych i za ciężkich kosmetyków zatykających pory (np. Η χρήση καλλυντικών που φράζουν τους πόρους και είναι πολύ λιπαρά ή βαριά (π.χ. αυτά που περιέχουν φυτικά έλαια ή σιλικόνες),
  • μολυσματική βάση – σε αυτή την περίπτωση η ακμή προκαλείται από μόλυνση με βακτήρια Propionibacterium acnes, μύκητες P. granulosum, P. avidum ή Malassezia furfur.

Ελέγξτε: Ταμπλέτες ακμής – Κατάταξη

Πώς να αναγνωρίσετε το δέρμα με ακμή;

Στην περίπτωση του δέρματος με ακμή, έχουμε να κάνουμε με τη συνεχή εμφάνιση δερματικών αλλαγών και φλεγμονών που προκαλούν ερυθρότητα, φλεγμονή του δέρματος, δυσάρεστη αίσθηση καψίματος και δυσφορία.

Οι πιο συχνά παρατηρούμενες ατέλειες που συνοδεύουν το δέρμα με ακμή είναι: διευρυμένοι πόροι, σπυράκια, μαύρα στίγματα (λευκά στίγματα), βλατίδες, οζίδια, πρηξίματα, πυώδεις κύστεις.

Η υφή και η εμφάνιση του δέρματος με ακμή είναι επίσης χαρακτηριστική . Το δέρμα του προσώπου είναι λιπαρό, ελαφρώς κολλώδες, γυαλιστερό (ιδιαίτερα στη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι). Δεν έχει ομαλότητα και ομοιομορφία χρώματος, σε πολλές περιοχές έχει κοκκινωπή απόχρωση. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν πολυάριθμες ανωμαλίες και μεγάλες περιοχές του προσώπου καλύπτονται από σπυράκια.

Όλες αυτές οι ατέλειες είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος (σμήγματος ) από τους σμηγματογόνους αδένες, καθώς και των διαταραχών της διαδικασίας κερατινοποίησης και της μη φυσιολογικής λειτουργίας των τριχοθυλακίων. Οι έξοδοι των σμηγματογόνων αδένων φράσσονται από την περίσσεια σμήγματος και το νεκρό δέρμα, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μαύρων στιγμάτων (ανοιχτών ή κλειστών). Συχνά, τα αναερόβια βακτήρια πολλαπλασιάζονται, εμφανίζεται φλεγμονή, εμφανίζονται σπυράκια, κύστεις και επώδυνα εξογκώματα.

Η προβληματική πτυχή του δέρματος με ακμή (εκτός από τη συχνή εμφάνιση σπυριών και φλεγμονών) είναι επίσης το γεγονός ότι οι δερματικές βλάβες έχουν την τάση να επουλώνονται δύσκολα και να αφήνουν μόνιμες ουλές. Αυτό είναι ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η χρήση σκευασμάτων με αναπλαστικές ιδιότητες είναι πολύ σημαντική για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ακμής και του λιπαρού δέρματος;

Τόσο η ακμή όσο και το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζονται από σμηγματόρροια, δηλαδή υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Ως αποτέλεσμα, και οι δύο τύποι δέρματος χαρακτηρίζονται από λιπαρότητα και λάμψη.

Ωστόσο, στην περίπτωση του δέρματος με ακμή, εμφανίζεται υπερβολική κερατινοποίηση της επιδερμίδας και συνεχής απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων, καθώς και επίμονα εκζέματα, οζίδια και μαύρα στίγματα. Λιγότερες αντιαισθητικές και δύσκολα επιλύσιμες ατέλειες καθιστούν το λιπαρό δέρμα ευκολότερο στην αντιμετώπιση από το δέρμα με ακμή.

Φροντίδα δέρματος ακμής

 μια γυναίκα κρατά στο χέρι της ένα βαμβάκι και ένα προϊόν για την ακμή

Κατά τη φροντίδα του προβληματικού δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος με ακμή, η επιλογή των σωστών καλλυντικών είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, τα καλά επιλεγμένα καλλυντικά δεν είναι το παν, η κανονικότητα της φροντίδας του δέρματός μας είναι εξίσου σημαντική.

Το πρωί και το βράδυ καθαρίζουμε σχολαστικά το πρόσωπό μας και εφαρμόζουμε τις κατάλληλες κρέμες. Εάν έχετε οξέα προβλήματα με φλεγμονές, σμηγματόρροια και έκζεμα, χρησιμοποιούμε επίσης ένα ήπιο τονωτικό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αναζωογονήσουμε το πρόσωπό μας και να παρέχουμε πρόσθετο καθαρισμό και απολύμανση. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε απολέπιση από καιρό σε καιρό. Ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιώ για την περιποίηση του δέρματος με ακμή;

Καλλυντικά για την ακμή

Κρέμα ακμής

Εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποφεύγετε τις λιπαρές και βαριές κρέμες, καθώς μπορεί να εντείνουν επιπλέον το φαινόμενο της απόφραξης των σμηγματογόνων αδένων και της συσσώρευσης σμήγματος.

Για την ημέρα θα πρέπει να επιλέξουμε μια κρέμα με ελαφριά σύσταση, με ματ και ενυδατικές ιδιότητες. Μια καλή κρέμα ημέρας για το δέρμα με ακμή προλαμβάνει ταυτόχρονα (ή μειώνει σε μεγάλο βαθμό) τη γυαλάδα και εμποδίζει την υπερβολική απώλεια νερού από το δέρμα και ενισχύει τον υδρολιπιδικό φραγμό (και έτσι προστατεύει από ερεθισμούς, καταπραΰνει και ηρεμεί, καταπολεμά τον κνησμό και το κάψιμο).

Τηνύχτα, πρέπει να χρησιμοποιούμε απαλές κρέμες σχεδιασμένες για το προβληματικό και ευαίσθητο δέρμα, οι οποίες, εκτός από ενυδατικά συστατικά, περιέχουν ουσίες με αναπλαστικές ιδιότητες. ενυδατικά συστατικά, καθώς και ουσίες με αναγεννητικές και εξομαλυντικές ιδιότητες, που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης (όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, αλλαντοΐνη, ψευδάργυρος, υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Α).

Τη νύχτα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια κρέμα με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (π.χ. με άργιλο, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, οξέα AHA, καλέντουλα, χαμομήλι).

Καθαριστικό προσώπου για δέρμα με τάση ακμής

Πολλοί άνθρωποι με επιδερμίδα με τάση ακμής επιλέγουν λανθασμένα τα ισχυρότερα δυνατά καθαριστικά προσώπου. Σε επαφή με επιθετικές ουσίες (π.χ. αλκοόλη, γλυκόλη, ισχυρά απορρυπαντικά), το δέρμα αφυδατώνεται, ερεθίζεται, κοκκινίζει, καίγεται και κνησμωδεί. Ο φυσικός υδρολιπιδικός μανδύας καταστρέφεται και η διαδικασία απολέπισης είναι πολύ έντονη. Ως αποτέλεσμα, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ακόμη περισσότερο σμήγμα και τα δερματικά προβλήματα επιδεινώνονται.

Αντί να χρησιμοποιείτε επιθετικά προϊόντα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε πιο ήπια, τα οποία δεν προκαλούν ερεθισμούς ή απώλεια νερού, αλλά δεν στερούνται βασικών ιδιοτήτων για το δέρμα με ακμή. Απαλοί αφροί με καθαριστικές, σμηγματοαπορροφητικές, αντισηπτικές, αναζωογονητικές και ταυτόχρονα ελαφρώς ματ και ηρεμιστικές ιδιότητες θα είναι η καλύτερη επιλογή.

Τονωτικά για δέρμα με τάση ακμής

Η τόνωση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της φροντίδας του δέρματος με ακμή. Το σκούπισμα του προσώπου με τονωτικό αναζωογονεί την επιδερμίδα, καθαρίζει τους πόρους και απομακρύνει την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος. Καταπολεμούμε επίσης τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς και ομαλοποιούμε το επίπεδο pH του δέρματος. Ομοίως όπως και στην περίπτωση του καθαριστικού προσώπου, ένα τονωτικό για το δέρμα με ακμή δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Τα επιθετικά, ερεθιστικά για το δέρμα τονωτικά δεν είναι κατάλληλα. Συνιστώνται ήπια τονωτικά με φυτικά εκχυλίσματα (π.χ. εκχύλισμα φλοιού σημύδας, εκχύλισμα αγγουριού, εκχύλισμα κολλιτσίδας, αλόη βέρα) και ανθόνερα (ροδόνερο, νερό λεβάντας). Ένα καλό τονωτικό για το δέρμα με ακμή καθαρίζει το δέρμα, αποκαθιστά την ισορροπία του, βοηθά στην απομάκρυνση της νεκρής επιδερμίδας, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, αλλά δεν ξηραίνει και δεν επιβαρύνει το δέρμα.

Peeling για δέρμα με τάση ακμής

Αξίζει να κάνετε ένα peeling μία φορά κάθε λίγες ημέρες για να απομακρύνετε την περίσσεια σμήγματος, να κάνετε απολέπιση της κερατινοποιημένης επιδερμίδας, να απαλλαγείτε από τους ρύπους και να ξεμπλοκάρετε τους πόρους. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν οι πόροι είναι φραγμένοι η φλεγμονή εμφανίζεται πιο εύκολα και οι αλλαγές της ακμής είναι πιο συχνές. Τα peeling είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποσυμφόρηση των πόρων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηχανικά, ενζυμικά ή χημικά peeling ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του δέρματός σας.

Πρόσθετες συμβουλές για άτομα με επιδερμίδα με τάση ακμής

  • Από καιρό σε καιρό αξίζει να φτιάχνετε μια σπιτική μάσκα προσώπου χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά με καθαριστικές, αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές ιδιότητες.Αξίζει να φτιάχνετε από καιρό σε καιρό μια σπιτική μάσκα προσώπου χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά με καθαριστικές, αντιβακτηριδιακές καθώς και ιδιότητες τόνωσης της αναγέννησης του δέρματος, εξομάλυνσης και καταπράυνσης των ερεθισμών. Τα αποδεδειγμένα και αποτελεσματικά συστατικά των σπιτικών μασκών για το δέρμα με ακμή περιλαμβάνουν: άρνικα, μηλόξυδο, αλόη βέρα, έλαιο τεϊόδεντρου, λιναρόσπορο, φυσικό γιαούρτι, κουρκούμη, χαμομήλι, τσουκνίδα, μαγιά, κανέλα.
  • Αξίζει να χρησιμοποιείτε ειδικά συμπληρώματα διατροφής για το προβληματικό δέρμα που καταπολεμούν τα βακτήρια και τις φλεγμονές, διεγείρουν τις διαδικασίες επιδιόρθωσης στο δέρμα και ομαλοποιούν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων (π.χ. Zinamax).
  • Αξίζει επίσης να φροντίσετε για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τον οποίο σίγουρα θα εκτιμήσει το δέρμα μας – εγκαταλείψτε ή περιορίστε τα διεγερτικά, ακολουθήστε μια υγιεινή, φυσική διατροφή και φροντίστε το δέρμα σας.να εγκαταλείψετε ή να μειώσετε τα διεγερτικά, να στραφείτε σε μια υγιεινή, φυσική διατροφή, να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να αποφύγετε τα μολυσμένα περιβάλλοντα και να γίνετε πιο ανθεκτικοί στο στρες.
  • Μια στο τόσο αξίζει να κάνετε μια αποτοξίνωση του σώματος που αποτελείται από ροφήματα λαχανικών, ειδικά μείγματα βοτάνων και μια δίαιτα καθαρισμού ή θεραπεία με ένα αποτοξινωτικό συμπλήρωμα διατροφής (π.χ. Spirulin Plus, Detoxyn).

Category: Ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin