people 3350545 640

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος, ή να μην υποκύπτετε στις αντιξοότητες

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος; Λοιπόν, σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, αλλά ούτε και αδύνατο. Αν υποταχθούμε σε ορισμένες αρχές και τις εφαρμόσουμε με συνέπεια, αυτό θα αποφέρει αναμφίβολα μετρήσιμα οφέλη σε πολλούς τομείς της ζωής. Όχι μόνο θα κάνει τη ζωή πιο υποφερτή, αλλά θα αποδειχθεί επίσης ευεργετικό για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το άγχος είναι η αιτία πολλών ασθενειών διαφορετικής φύσης.

Τι είναι το άγχος;

Με απλά λόγια, το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε μια δύσκολη κατάσταση. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων της κατάστασης και των δυνατοτήτων μας, ο οργανισμός αναγκάζεται να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένα στρεσογόνα ερεθίσματα. Έτσι, μιλάμε πάντα για άγχος όταν αισθανόμαστε σωματική ή ψυχική δυσφορία ως αποτέλεσμα των περιστάσεων.

Με τηφυσική έννοια, έχουμε να κάνουμε με στρες, για παράδειγμα, σε περίπτωση τραυματισμού, ασθένειας, πολύ υψηλής ή πολύ χαμηλής θερμοκρασίας ή μεγάλης σωματικής προσπάθειας που υπερβαίνει τις δυνατότητές μας. Με την ψυχολογική έννοια, πρόκειται για μια τραυματική κατάσταση που προκαλεί πόνο, άγχος, φόβο, κατάθλιψη, θυμό και ένταση.

Ανεξάρτητα από το αν η πηγή του άγχους είναι φυσικοί ή ψυχικοί παράγοντες, συνοδεύεται από ορισμένα καθαρά φυσιολογικά φαινόμενα. Το σώμα τίθεται σε κατάσταση συναγερμού, η οποία εκδηλώνεται με αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, η αναπνοή επιταχύνεται, η μυϊκή ένταση αυξάνεται.

Μετά από αυτή τη φάση, το σώμα, στο μέτρο του δυνατού, προσαρμόζεται στη νέα θέση. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εξαιρετικά δυσμενής είναι η επιμονή μιας αγχωτικής κατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τύποι στρες

 μια γυναίκα κάθεται στην άκρη μιας προβλήτας και κοιτάζει το νερό

Η πορεία της αντίδρασης στο στρες και η αντιμετώπιση του στρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εκτίμησή μας για μια συγκεκριμένη κατάσταση. Η πρώτη φάση, η οποία έχει ανησυχητικό χαρακτήρα, προκαλεί μια κατάσταση διέγερσης στο σώμα και κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του, είναι βασικά η ίδια για όλους. Η δεύτερη φάση, η αντίσταση, είναι καθοριστική – είτε ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και όλα επιστρέφουν στο φυσιολογικό, είτε το παρατεταμένο στρες οδηγεί στο στάδιο της εξάντλησης.

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι διακρίνουν μεταξύ του λεγόμενου καλού στρες (Χ7Χ) και του κακού στρες (Χ8Χ). Το πρώτο μας κινητοποιεί σε δράση, μας επιτρέπει να βρούμε μια εποικοδομητική λύση και, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, επιτρέπει την προσωπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το άγχος για να κινητοποιήσει τις ψυχικές του δυνάμεις μπορεί να περάσει καλύτερα μια δύσκολη εξέταση ή να λύσει ένα επαγγελματικό πρόβλημα. Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού πριν από μια δημόσια παράσταση θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς σε παρόμοιες περιστάσεις στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεπεραστεί από το dystres και δεν αναζητήσουμε μια θετική λύση, το αίσθημα δυσφορίας και τα επακόλουθα προβλήματα θα μεγαλώσουν. Επομένως, η απάντηση στο ερώτημα πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, ακόμη και της υγείας με τη σωματική έννοια.

Στρες – συμπτώματα μιας χρόνιας αγχωτικής κατάστασης

Μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση έντασης δεν είναι ασυνήθιστη και μάλιστα, όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορεί να είναι ενεργοποιητική και να προάγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε κάποια δραστηριότητα. Ωστόσο, το μακροχρόνιο άγχος συνεπάγεται μια σειρά από επιπλοκές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Δυσμενείς διεργασίες λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον οργανισμό, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να συμβάλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη επικίνδυνων ασθενειών:

  • υπέρταση,
  • ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος,
  • διαβήτη,
  • χρόνιες πεπτικές διαταραχές,
  • οστεοπόρωση,
  • δερματολογικά προβλήματα.

Η απόκριση των επιμέρους συστημάτων έχει ως εξής:

Νευρικό σύστημα

Διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης, με αποτέλεσμα προβλήματα ύπνου, άγχος, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, μειωμένη διάθεση, διαταραχές της όρεξης και συχνά συνοδεύεται από επίμονους πονοκεφάλους.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η καρδιά λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα, η αρτηριακή αρτηριακή πίεση αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο, αυξημένο επίπεδο, δηλαδή υπερτασική νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναπνευστικό σύστημα

Η ταχύτερη αναπνοή και κατά συνέπεια ο πιο έντονος αερισμός των πνευμόνων μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες κρίσεις πανικού.

Μυοσκελετικό σύστημα

Το μυοσκελετικό σύστημα υπόκειται επίσης σε πρόσθετη καταπόνηση μέσω της αυξημένης μυϊκής έντασης, η οποία εκδηλώνεται με πονοκεφάλους και άλλα μέρη του σώματος, με μυϊκούς σπασμούς.

Το πεπτικό σύστημα

Φαινομενικά μακριά από στρεσογόνους παράγοντες, πολύ συχνά αντιδρά με μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες παίρνουν τη μορφή ναυτίας και εμετού, διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

Ενδοκρινικό σύστημα

Αντιδρά με αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων της νόσου.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Υπό την επίδραση μεγάλων ποσοτήτων κορτιζόλης αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα λοιμώξεις ή ακόμη και καρκίνο και επιδείνωση των υφιστάμενων ασθενειών.

Αναπαραγωγικό σύστημα

Το υπερβολικό στρες επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος, την ικανότητα αναπαραγωγής, τη σεξουαλική επιθυμία, τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ικανότητα στύσης.

Αιτίες του στρες

 Ένας νευρικός άνδρας που εργάζεται στο φορητό του υπολογιστή

Ηνευρική ένταση είναι σύμφυτη με τη ζωή μας, ειδικά στους σημερινούς γεμάτους κινδύνους καιρούς. Η συνεχής βιασύνη, οι υπερβολικές ευθύνες, το άγχος στη δουλειά, το αίσθημα μοναξιάς, οι αναπόφευκτες τραγωδίες και τα προσωπικά προβλήματα και, τέλος, η πανδημία, η οποία πρόσφατα προκάλεσε κοινωνική απομόνωση, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε όλο και λιγότερο καλά την καθημερινότητα.

Το άγχος γίνεται αρνητικός παράγοντας με καταστροφικές συνέπειες αν παρατείνεται και οδηγεί σε φάση εξάντλησης. Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε τυχαία γεγονότα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε – θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, απόλυση ή υποβιβασμός στην εργασία, πτώχευση εταιρείας κ.λπ.

Μερικές φορές, ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα στρες οφείλονται σε κακή κρίση, όταν, για παράδειγμα, υπερβάλλουμε σε ένα πρόβλημα ή ερμηνεύουμε τις φυσιολογικές συνθήκες ως πιθανή απειλή. Τότε αξίζει να εξετάσουμε αν, για παράδειγμα, μια μικρή αποτυχία είναι πραγματικά μια καταστροφή, μια κακή διάθεση του αφεντικού σημαίνει ότι θα μας απολύσει και μια μικρή αδιαθεσία είναι σημάδι καρκίνου.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικό επίπεδο αντίστασης στο στρες και αυτό που για κάποιους είναι μια πρόκληση που ενεργοποιεί τη δράση, για άλλους μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που είναι αδύνατο να λυθεί. Ωστόσο, ορισμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές μπορούν να μάθουν να αξιολογούν πιο αντικειμενικά τις δυσκολίες και να ελαχιστοποιούν την ένταση.

Υπάρχουν, φυσικά, τυχαία γεγονότα που είναι μη αναστρέψιμα και πέρα από την ικανότητά μας να λύσουμε το πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η εμπειρία βίας, ένας χωρισμός. Αλλά ακόμη και τότε μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις του στρες. Η λύση τότε δεν είναι να παλέψουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά να αποδεχτούμε το γεγονός και να βιώσουμε τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό. Όσο περισσότερο μένουμε και αναλύουμε αυτό που συνέβη, τόσο περισσότερο θα διαρκεί ο πόνος και η θλίψη.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος – τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Θα ήταν καλύτερο να ενεργήσετε συνολικά, χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους που συνιστούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του άγχους. Κάποιες από αυτές μπορεί να φαίνονται ασήμαντες και άσχετες με τις καταστάσεις έντασης που νιώθουμε, αλλά αντίθετα από ό,τι φαίνεται, επηρεάζουν τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος και του ψυχισμού.

Πρώτα απ’ όλα, υγιής ζωή

Αποτελείται κυρίως από μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, άφθονη σε βιταμίνες (κυρίως της ομάδας Β) και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και, τέλος, ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ο καλός ύπνος και οι ισορροπημένες αναλογίες μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ψυχική κατάσταση. Η σωματική δραστηριότητα, κατά προτίμηση συστηματική, παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς επιτρέπει την ανακούφιση από τα συναισθήματα και τη βελτίωση της διάθεσης, για να μην αναφέρουμε άλλα οφέλη για την υγεία.

Δεύτερον, ο έλεγχος του μυαλού

Δεν πρέπει να βασανίζουμε τον εαυτό μας με συνεχείς σκέψεις για το πρόβλημα που είναι η πηγή του άγχους. Πρέπει να μάθουμε την αυτοπαρατήρηση, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση του εαυτού μας από τη θέση ενός εξωτερικού θεατή. Η κατανόηση του εαυτού μας, η παρατήρηση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μας, θα μας επιτρέψει να τα ελέγξουμε και, κατά συνέπεια, να τα αλλάξουμε σταδιακά. Αυτό με τη σειρά του είναι ένα καλό βήμα για να επιτύχουμε ισορροπία και απόσταση από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Τρίτον, διαχείριση του χρόνου

Η νευρική ένταση μας συνοδεύει σε κάθε βήμα, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίεσης του χρόνου. Ζούμε πιο γρήγορα και πιο εντατικά, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, εργαζόμαστε όλο και περισσότερο και έχουμε λιγότερο χρόνο για τον εαυτό μας, την οικογένεια και τους φίλους μας. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων όχι μόνο δεν ευνοεί τη διατήρηση της πνευματικής ισορροπίας, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί ακραία συναισθήματα. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, μοιράζοντάς τον ισόποσα μεταξύ εργασίας και χαλάρωσης, επαγγελματικών και προσωπικών θεμάτων.

Τέταρτον, άσκηση

Σε καταστάσεις που απαιτούν επείγουσα παρέμβαση, όταν η ένταση γίνεται ανυπόφορη, ας χρησιμοποιήσουμε γνωστές και αποδεδειγμένες από καιρό ασκήσεις. Υπάρχουν πολλές από αυτές, και είναι τόσο απλές που μπορούν να γίνουν όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στη δουλειά.

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος – απλές τεχνικές χαλάρωσης

 μια γυναίκα περπατά μέσα σε ένα χωράφι με ηλιοτρόπια

Αποτίναξη της έντασης

Σταθείτε με τα χέρια σας χαμηλωμένα κατά μήκος του κορμού σας. Εισπνεύστε από τη μύτη σας, σηκώνοντας ταυτόχρονα τους ώμους και τα χέρια σας. Κρατήστε τον αέρα για λίγο και κουνήστε δυνατά τους ώμους σας ενώ εκπνέετε.

Χαλάρωση του σώματος

Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά με τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας. Λυγίστε τους αγκώνες σας, τεντώστε τα πόδια σας, συμπεριλαμβανομένων των άκρων των δακτύλων σας, και λυγίστε τους μύες σας. Πάρτε αέρα, σφίξτε την κοιλιά σας και κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα. Αφήστε αργά τον αέρα να βγει, ενώ χαλαρώνετε όλους τους μύες και μπαίνετε στη χαλάρωση. Τώρα τεντωθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σας: “Είμαι ήρεμος, χαλαρός και γεμάτος ενέργεια.

Stretching

Αυτό μπορεί να γίνει ενώ στέκεστε, κάθεστε ή ξαπλώνετε. Τεντώστε τα διάφορα μέρη των μυών σαν να τεντώνεστε. Χασμουρητό την ίδια στιγμή.

Απελευθέρωση της μυϊκής έντασης

Τοποθετήστε τα πόδια σας στο πλάτος των γοφών, σηκώστε τα χέρια σας ψηλά και κουνήστε τα χέρια σας σαν να μετακινείτε ένα κλαδί στον άνεμο μέχρι να εκτονωθεί η μυϊκή ένταση.

Για συστηματική χρήση

Όταν εκτελούμε μια καθημερινή πράξη, όπως το να τρώμε πρωινό, επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε αυτή και στις αισθήσεις που προκύπτουν. Τίποτα άλλο δεν μου έρχεται στο μυαλό.

Σε κάθε ευκαιρία χαμογελάμε ή, ακόμα καλύτερα, γελάμε. Το γέλιο όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά γυμνάζει επίσης τους μύες του διαφράγματος και ωφελεί τη σωματική υγεία.

Συμπληρώματα διατροφής για το άγχος

Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης παρασκευασμάτων με βάση φυσικές ουσίες, που περιέχουν κυρίως τα λεγόμενα φυτικά προσαρμογόνα. Αποκαθιστούν την ισορροπία και τη σταθερότητα σε όλα τα όργανα και τα συστήματα εξαλείφοντας το στρες με την ευρύτερη έννοια. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, τα συμπληρώματα, όπως τα χάπια πολλαπλών συστατικών για το άγχος Restilenβοηθούν στην αύξηση της αντίστασης σε καταστάσεις άγχους και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της νευρικής έντασης.

Μάθετε περισσότερα για το Restilen που μειώνει το άγχος και αποκαθιστά την εσωτερική γαλήνη

 Restilen
Πηγές:
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/145855
  • https://www.healthline.com/health/stress/effects-on-body
  • https://www.webmd.com/balance/guide/all-stressed-out
  • https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety

Category: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin