40349501725 7d5cf4cf23 k

Λάδι καρύδας – απώλεια βάρους με τη βοήθεια του πιο υγιεινού ελαίου στον κόσμο

Τελευταία ενημέρωση 26.10.2021

Το λάδι καρύδας θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά έλαια στον κόσμο, όχι άδικα. Αυτό οφείλεται στη μοναδική του σύνθεση, στην οποία, εκτός από μια πλούσια παλέτα πολύτιμων λιπαρών οξέων για τον οργανισμό μας, μπορούμε να βρούμε μια ολόκληρη σειρά βιταμινών και βιοστοιχείων. Επίσης, η συνεκτικότητα και οι φυσικές ιδιότητες (συμπεριλαμβανομένου του σημείου καπνού) του ελαίου καρύδας το κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων γνωστών πηγών λίπους.

Λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του για την υγεία και τη φροντίδα, καθώς και της ενεργής υποστήριξης της απώλειας βάρους, το λάδι καρύδας έχει βρει πολυάριθμες εφαρμογές τόσο στην κουζίνα όσο και στα καλλυντικά. Και παρόλο που η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να εγείρει κάποιες αμφιβολίες, λόγω της δομής τους, δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο τα ζωικά λίπη. Επιπλέον, κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα κατανάλωνε λάδι καρύδας σε υπερβολική ποσότητα. Μια μικρή ποσότητα οξέων MCT δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό.

Πίνακας περιεχομένων

Λάδι καρύδας – αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό!

Γίνεται πολύς λόγος για τα οφέλη του ελαίου καρύδας στην υγεία, αλλά υπάρχει και η άποψη ότι περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτό. Ναι, πρέπει να είστε προσεκτικοί, διότι τίποτα, ούτε καν το πιο υγιεινό προϊόν στον κόσμο, δεν είναι υγιεινό όταν καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, αλλά ταυτόχρονα δεν αξίζει να αρνηθείτε εντελώς τον εαυτό σας, διότι θα χάσετε πολλά οφέλη.

Όσον αφορά το θέμα των λιπαρών οξέων που περιέχονται στο έλαιο καρύδας, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της χαρακτηριστικής τους δομής, είναι ασφαλή, τόσο για τη σιλουέτα μας όσο και για την υγεία. Ποια είναι η ιδιαιτερότητά τους;

Χαρακτηριστική δομή του ελαίου καρύδας

Το έλαιο καρύδας περιέχει 80-90% κορεσμένα λιπαρά οξέα και περίπου 8% ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα περίπου 6% και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περίπου 2%). Το υπόλοιπο αποτελείται από άλλες ενώσεις.

Ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από το 60%) των κορεσμένων λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας είναι λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCT) που περιέχουν 6-12 άτομα άνθρακα.

Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας χαρακτηρίζονται από μικρότερες αλυσίδες από τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Λόγω αυτής της ιδιότητας, αφομοιώνονται, χωνεύονται και μεταβολίζονται πολύ πιο γρήγορα από τον οργανισμό.

Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, αντί να αποθηκεύονται στο σώμα και να καταλήγουν σε ενεργειακά αποθέματα με τη μορφή λιπώδους ιστού, χρησιμοποιούνται από το σώμα ως καύσιμο για τους ιστούς σε συνεχή βάση. Η μοναδική δομή των λιπών στο λάδι καρύδας το καθιστά πολύ ευεργετικό όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, τόσο όσον αφορά τη γενική κατάσταση όσο και την υγεία.Η μοναδική δομή του ελαίου καρύδας το καθιστά πολύ ευεργετικό όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, τόσο όσον αφορά τη γενική κατάσταση του σώματος, την καρδιαγγειακή υγεία, τα επίπεδα χοληστερόλης όσο και την εμφάνιση της σιλουέτας.

Πόσο λάδι καρύδας πρέπει να καταναλώνω ημερησίως;

Πόσο λάδι καρύδας είναι το βέλτιστο; Πόσο λάδι καρύδας την ημέρα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά; Το πρότυπο είναι να καταναλώνετε περίπου 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας την ημέρα.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε συχνά άλλες πηγές λίπους στο καθημερινό σας μενού (για παράδειγμα, σας αρέσουν άλλα έλαια, ελαιόλαδο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος) και αν είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους και μετράτε σχολαστικά κάθε θερμίδα, μπορείτε να περιοριστείτε σε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας την ημέρα.

Λάδι καρύδας και φοινικέλαιο – δύο πολύ διαφορετικά έλαια που συγχέονται για το ίδιο

Το λάδι καρύδας μερικές φορές συγχέεται με το φοινικέλαιο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Λοιπόν, εκτός ίσως από το γεγονός ότι και τα δύο είναι φυτικής προέλευσης και είναι λιπαρές ουσίες. Ενώ το λάδι καρύδας παράγεται από τα καρύδια του φοίνικα καρύδας (που πιέζεται από την κόπρα ή τον πολτό του καρπού του φοίνικα καρύδας), το φοινικέλαιο εξάγεται από τον καρπό του φοίνικα λαδιού (ή φοίνικα Γουινέας).

Άλλο η προέλευση και άλλο οι ιδιότητες. Όπως γνωρίζουμε, το έλαιο καρύδας έχει πολλές πολύτιμες ιδιότητες και είναι ένα από τα πιο υγιεινά είδη λαδιού, ενώ το φοινικέλαιο είναι το αντίθετο. Έχει έναν ολόκληρο κατάλογο από διαβόητα ελαττώματα και είναι δυστυχώς χαρακτηριστικό του χειρότερου είδους φαγητού.

Τοφοινικέλαιο είναι κακής ποιότητας, δεν έχει καμία θρεπτική αξία, είναι φθηνό, χημικά υδρογονωμένο και γεμάτο με τρανς λιπαρά που είναι επιβλαβή για την υγεία. Χρησιμοποιείται σε μαζική κλίμακα στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το βρίσκουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των γλυκών, στα έτοιμα στιγμιαία πιάτα, στους κύβους ζωμού, στις μαργαρίνες, στο φρυγανισμένο ψωμί και σε πολλά άλλα προϊόντα. Επομένως, αξίζει να λάβουμε υπόψη μας τις αρνητικές επιπτώσεις του φοινικέλαιου (π.χ. αυξάνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης, είναι καρκινογόνο) πριν φτάσουμε σε κάποιο άλλο προϊόν που το περιέχει.

Εξευγενισμένο έλαιο καρύδας vs. μη εξευγενισμένο έλαιο καρύδας

 Ψιλοκομμένη καρύδα

Τολάδι καρύδας, γνωστό και ως λίπος καρύδας ή βούτυρο καρύδας, είναι ένα όλο και πιο δημοφιλές προϊόν. Μπορείτε να το βρείτε όχι μόνο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά και σε σούπερ μάρκετ (στα ράφια των super foods ή των βιολογικών τροφίμων) και σε μικρότερα παντοπωλεία.

Το έλαιο καρύδας έχει μια ασυνήθιστη στερεή μορφή για τα φυτικά έλαια (μοιάζει με βούτυρο). Γίνεται υγρό μόνο όταν έρθει σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν δύο τύποι ελαίου καρύδας που διατίθενται στην αγορά – το εξευγενισμένο έλαιο καρύδας και το μη εξευγενισμένο έλαιο καρύδας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ενός και του άλλου;

Εξευγενισμένο έλαιο καρύδας

Το εξευγενισμένο έλαιο καρύδας είναι σχεδόν διαφανές ή ελαφρώς υπόλευκο. Δεν έχει γεύση και μυρωδιά. Είναι ιδανικό για τηγάνισμα και ψήσιμο, καθώς το σημείο καπνού του είναι μόνο 204 βαθμοί Κελσίου.

Το εξευγενισμένο έλαιο καρύδας, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξευγενισμού, όταν υποβάλλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, δυστυχώς χάνει πολλά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του για την υγεία. Μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά δεν έχει το ευχάριστο άρωμα καρύδας ή τόσες πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Φυσικά, ο εξευγενισμός δεν στερεί εντελώς τις θρεπτικές αξίες του ελαίου, αλλά μειώνει μόνο το επίπεδό τους.

Απελευθερωμένο έλαιο καρύδας

Το μη εξευγενισμένο, ψυχρής έκθλιψης λάδι καρύδας έχει λευκό χρώμα και μια ιδιαίτερη γεύση και οσμή καρύδας με μια λεπτή καρυδινή νότα. Είναι πλουσιότερο σε θρεπτικές αξίες από το εξευγενισμένο λάδι, περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών, βιοστοιχείων και έχει ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία. Σύμφωνα με πολλούς διατροφολόγους, όχι μόνο δεν προκαλεί την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού, αλλά υποστηρίζει επίσης τη διαδικασία καύσης θερμίδων. Για τους λόγους αυτούς, είναι ακριβότερο από το εξευγενισμένο έλαιο καρύδας.

Το ακατέργαστο λάδι καρύδας είναι κατάλληλο για μια ποικιλία πιάτων, για ψήσιμο και τηγάνισμα, για επάλειψη στο ψωμί και ως προσθήκη σε κρύα πιάτα. Το σημείο καπνού του ανεπεξέργαστου ελαίου καρύδας είναι 177 βαθμοί Κελσίου. Επιπλέον, το ανεπεξέργαστο έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά. Ενυδατώνει, προστατεύει και θρέφει το δέρμα και τα μαλλιά. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό φάρμακο για διάφορες φλεγμονές του δέρματος.

Λάδι καρύδας – σύνθεση

Οι πολύτιμες ιδιότητες του ελαίου καρύδας καθορίζονται από τη μοναδική του σύνθεση, κυρίως από την παρουσία καπρυλικού οξέος και λαυρικού οξέος, των οποίων οι θετικές εσωτερικές και εξωτερικές επιδράσεις έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικές έρευνες. Επιπλέον, ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών μπορεί να βρεθεί στο έλαιο καρύδας.

Μοναδικός συνδυασμός κορεσμένων λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας (τα οποία έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τα ζωικά λίπη) και μονο- και πολυακόρεστων οξέων.Ο μοναδικός συνδυασμός κορεσμένων λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας (τα οποία έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τα ζωικά λίπη) και μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα και το πεπτικό σύστημα, το συκώτι, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη καταπονούνται λιγότερο.

Πολύτιμα συστατικά που περιέχονται στο έλαιο καρύδας

 • λαυρικό οξύ,
 • μυριστικό οξύ
 • καπρυλικό οξύ
 • καπρυλικό οξύ,
 • παλμιτικό οξύ,
 • στεατικό οξύ,
 • ελαϊκό οξύ,
 • λινολεϊκό οξύ,
 • λινολενικό οξύ,
 • πολυφαινόλες,
 • τοκοφερόλες,
 • τοκοτριενόλες,
 • φυτοστερόλες,
 • Βιταμίνες Β,
 • βιταμίνη Ε,
 • βιταμίνη C,
 • βιταμίνη Κ,
 • ασβέστιο,
 • ψευδάργυρος,
 • σίδερο,
 • μαγνήσιο,
 • κάλιο.

Λάδι καρύδας – ιδιότητες που προάγουν την υγεία

Ο αντίκτυπος του ελαίου καρύδας στην υγεία είναι μεγαλύτερος από ό,τι νομίζουμε, ειδικά αν το χρησιμοποιούμε συστηματικά, τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα. Αυτό το λίπος, ειδικά στην ανεπεξέργαστη εκδοχή του, είναι ένας τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση ολόκληρου του σώματος και να μειωθούν πολλές παθήσεις. Είναι επίσης μια μέθοδος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών του πολιτισμού, καταπολέμησης των λοιμώξεων και βελτίωσης της ανοσίας.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας:

 • Η τακτική χρήση του ελαίου καρύδας οδηγεί σε βελτιωμένο μεταβολισμό των λιπών, μειώνοντας τη χοληστερόλη LDL (κακή χοληστερόλη) και αυξάνοντας τη χοληστερόλη HDL (καλή χοληστερόλη). Ομαλοποιώντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προστατεύοντας την καρδιά και τις αρτηρίες, το έλαιο καρύδας αποτρέπει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Το έλαιο καρύδας έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό των υδατανθράκων στο σώμα. Παρέχει αμέσως μεγάλη ποσότητα ενέργειας χωρίς να αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Βοηθά επίσης στην ομαλοποίηση της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Συμμετέχοντας στη διαδικασία εφοδιασμού των κυττάρων με γλυκόζη, έχει αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
 • Το έλαιο καρύδας έχει εξαιρετική επίδραση στη λειτουργία του μυαλού, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τις διαδικασίες σκέψης. Παρέχει στον εγκέφαλό μας ενεργειακή δύναμη, κάνοντάς τον να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Το έλαιο καρύδας λέγεται επίσης ότι έχει ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της νόσου Alzheimera, της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
 • Το έλαιο καρύδας έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθιστώντας το ισχυρό σύμμαχο στη μάχη ενάντια σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη διαδικασία αναγέννησης των ιστών. Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, κάνει το σώμα να γερνάει πιο αργά και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
 • Το έλαιο καρύδας είναι ιδανικό για εξωτερική χρήση – στο δέρμα, τα μαλλιά και ακόμη και τα δόντια. Έχει καθαριστική, ενισχυτική και αντιβακτηριακή δράση.
 • Το έλαιο καρύδας ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού. Εξαλείφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν την υγεία του σώματός μας. Καταπολεμά ιούς, μύκητες, ζύμες, βακτήρια και παράσιτα που ευθύνονται για διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις. Μειώνει την ευαισθησία σε κρυολογήματα, γρίπη, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές παθήσεις, φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Παρουσιάζει επίσης μια ελαφρά αναλγητική δράση.
 • Το έλαιο καρύδας ενισχύει το σώμα, προσθέτει σθένος, αυξάνει τη σωματική απόδοση. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κόπωσης, παρέχει γρήγορα ενέργεια και μας επαναφέρει στα πόδια μας ακόμη και όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι και νυσταγμένοι.
 • Το έλαιο καρύδας έχει ευεργετική επίδραση στα οστά και τις αρθρώσεις.
 • Το έλαιο καρύδας βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας στο σώμα.

Χρήση του ελαίου καρύδας στα καλλυντικά

 Λάδι καρύδας σε βάζο, δίπλα σε πέταλα λουλουδιών

Υπάρχουν πολλά έτοιμα προϊόντα, κρέμες, αλοιφές, λοσιόν, μαλακτικές κρέμες, τα οποία περιλαμβάνουν λάδι καρύδας, καθώς οι θρεπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Επιπλέον, μπορούμε φυσικά να το εφαρμόσουμε στην καθαρή του μορφή απευθείας στο δέρμα του προσώπου ή των χεριών μας, να το χρησιμοποιήσουμε ως μάσκα μαλλιών ή να καθαρίσουμε τα δόντια μας με αυτό για να τα λευκάνουμε. Και δεν είναι μόνο αυτό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ ή ακόμα και να αντικαταστήσετε τον παραδοσιακό αφρό ξυρίσματος.

Το έλαιο καρύδας έχει ισχυρές ενυδατικές, θρεπτικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, πιο λείο και πιο σφριγηλό. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, το έλαιο καρύδας ενισχύει το φυσικό προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας. Εξισώνει το χρώμα και μειώνει τον αποχρωματισμό. Έχει επίσης εξαιρετική επίδραση στα μαλλιά. Τα δυναμώνει, τα κάνει πιο δυνατά, πιο υγιή και πιο λαμπερά.

Το έλαιο καρύδας είναι ένας αναντικατάστατος βοηθός στην καταπολέμηση της ακμής, των ερεθισμών και των φλεγμονών του δέρματος. Διεισδύει βαθιά στο δέρμα, εξαλείφοντας τα επιβλαβή βακτήρια και τους μικροοργανισμούς, καταπραΰνει τη φλεγμονή, προάγει τη μείωση των ουλών και του αποχρωματισμού που προκαλούνται από τις βλάβες της ακμής. Είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση όλων των δυσμενών δερματικών συμπτωμάτων και είναι επίσης κατάλληλο για άτομα με ευαίσθητο, ευαίσθητο ή αλλεργικό δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας στο δέρμα;

Το έλαιο καρύδας μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος. Οι μάσκες και τα scrubs είναι οι πιο συνηθισμένες θεραπείες με λάδι καρύδας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάση για λοσιόν σώματος.

Ακολουθούν ορισμένες καλλυντικές συνθέσεις με λάδι καρύδας:

 • Θρεπτική και ενυδατική μάσκα με λάδικαρύδας (1 κουταλιά της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας, μισή λιωμένη μπανάνα, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού). Ανακατέψτε καλά τα συστατικά, εφαρμόστε στο πρόσωπο για 20 λεπτά και ξεπλύνετε.
 • Μάσκα καθαρισμού και εξισορρόπησης με λάδι καρύδας (1 κουταλιά της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας, 1 κουταλιά της σούπας πράσινη άργιλος, λίγο ροδόνερο ή σκέτο νερό). Συνδυάστε τα συστατικά, εφαρμόστε στο πρόσωπο για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.
 • Σφριγηλό και αναζωογονητικό scrub με λάδικαρύδας (4 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας, 4 κουταλιές της σούπας κατακάθι καφέ, 2 κουταλιές της σούπας κανέλα). Φτιάξτε μια ομοιογενή μάζα από τα συστατικά. Εφαρμόστε στο σώμα, κάντε μασάζ για 2 λεπτά και ξεπλύνετε.
 • Αναπλαστική λοσιόν σώματος με λάδι καρύδας (3 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας, 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο κερί μέλισσας, 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο). Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Βάλτε το στο ψυγείο για να σκληρύνει. Εφαρμόστε το βάλσαμο σε καθαρισμένο δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας για τα μαλλιά;

Το έλαιο καρύδας θα επιταχύνει την αναγέννηση των μαλλιών, θα τα κάνει πιο δυνατά και λεία. Θα υποστηρίξει επίσης την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Μπορείτε να εφαρμόσετε το έλαιο καρύδας απευθείας στα μαλλιά σας, να κάνετε μια θεραπεία με λάδι χρησιμοποιώντας το ή να ετοιμάσετε μια μάσκα με έλαιο καρύδας και άλλα πολύτιμα συστατικά για τα μαλλιά.

 • Αναπλαστική και προστατευτική μάσκα μαλλιών με λάδικαρύδας (2 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας, θρυμματισμένος πολτός αβοκάντο, 1 κουταλιά της σούπας έλαιο αργκάν). Εφαρμόστε τα αναμεμειγμένα συστατικά στα μαλλιά για μισή ώρα, ξεπλύνετε, ξεπλύνετε τα μαλλιά με ένα ήπιο σαμπουάν.
 • Αποκατάσταση της υγείας, της ζωτικότητας και της λάμψης μάσκα μαλλιών από λάδι καρύδας (3 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας, 2 κρόκοι αυγών, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμάς). Εφαρμόστε το μείγμα αυτών των συστατικών στα μαλλιά, κάντε ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, μετά το οποίο ξεπλύνετε σε 20 λεπτά και πλύνετε το κεφάλι με ένα ήπιο σαμπουάν.

Λάδι καρύδας για την απώλεια βάρους

Φαίνεται ότι λόγω της παρουσίας λιπαρών οξέων, το έλαιο καρύδας προάγει το σχηματισμό υπερβολικού βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα πιο παραπλανητικό. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το λίπος της καρύδας έχει συγκεκριμένη χημική δομή, διαφορετική από τα άλλα λίπη. Καθορίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν που απορροφάται εύκολα και χρησιμοποιείται γρήγορα από το σώμα για την παραγωγή ενέργειας. Ως εκ τούτου, δεν μετατρέπεται σε λιπώδη ιστό και δεν εναποτίθεται.

Το λάδι καρύδας για την απώλεια βάρους μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο, επειδή επιταχύνει το μεταβολισμό και αυξάνει την καύση θερμίδων, ενώ παράλληλα βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες. Επιπλέον, διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου, τα οποία είναι τόσο σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Επιπλέον, η χρήση του ελαίου καρύδας μειώνει την όρεξη και προάγει ένα αίσθημα κορεσμού που διαρκεί. Αυτές οι ιδιότητες, σε συνδυασμό με τον ταχύτερο μεταβολισμό και την αυξημένη αποτοξίνωση μπορούν (με τακτική και παρατεταμένη χρήση του ελαίου καρύδας) να οδηγήσουν σε μείωση των συσσωρευμένων αποθεμάτων με τη μορφή λιπώδους ιστού, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του λίπους καρύδας είναι η ρυθμιστική του λειτουργία όσον αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης. Φυσικά, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην ποσότητα του πετρελαίου που προσλαμβάνουμε, καθώς είναι, ωστόσο, αρκετά θερμιδογόνο. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να περιμένουμε ότι κάποιος θα ήθελε να το καταναλώσει υπερβολικά.

Ελέγξτε: Κατάταξη των δισκίων για αδυνάτισμα

Λάδι καρύδας – χρήσεις στην κουζίνα

 λάδι καρύδας σε βάζο

Το λάδι καρύδας μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλα είδη λαδιού και ελαιόλαδου, για να μην αναφέρουμε τα ζωικά λίπη, όταν πρόκειται για τηγάνισμα φαγητού.

Το υψηλό σημείο καπνού τόσο της ραφιναρισμένης όσο και της μη ραφιναρισμένης μορφής το καθιστά όχι μόνο μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, αλλά και πιο βολική στη χρήση. Σε ανεπεξέργαστη μορφή, το έλαιο προσθέτει μια εξωτική γεύση και άρωμα στα πιάτα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο και το φρυγάνισμα, π.χ. αλείφοντάς το στο τοστ αντί για βούτυρο. Γενικά, λόγω της κρεμώδους υφής του, είναι ιδανικό για αρτοσκευάσματα στη θέση όλων των ειδών των επαλείψεων.

Το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να προστεθεί σε: σούπες, σάλτσες, ντρέσινγκ, ρύζι, ζυμαρικά, πιάτα λαχανικών και κρέατος, καθώς και σε κέικ, μπισκότα, επιδόρπια και πλιγούρι βρώμης.

Έλαιο καρύδας – συνταγές για την υποστήριξη της απώλειας βάρους

Ελαφριά καλοκαιρινή σούπα λαχανικών

Λιώστε μια κουταλιά βούτυρο καρύδας σε μια κατσαρόλα, τηγανίστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε αυτό (μπορείτε να προσθέσετε (μπορείτε να προσθέσετε κουνουπίδι ή μπρόκολο, κολοκυθάκια, μελιτζάνες), ρίξτε 1 λίτρο βραστό νερό και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, σκόνη κάρυ και μια πρέζα τζίντζερ. Μετά το μαγείρεμα, ανακατέψτε σε μια λεία πάστα. Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά ελαφρύ γιαούρτι στην κρέμα σούπας. Σερβίρετε με κρουτόν ή φουσκωτό αρακά.

Στιγμιαίες κοτολέτες λαχανικών

Πλύνετε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και βράστε τα ελαφρώς (θα πρέπει να είναι ημίσκληρα). Πολτοποιήστε τα λαχανικά με ένα πιρούνι ή ένα πιεστήριο. Προσθέστε το αυγό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό. Πασπαλίστε με αλεύρι ολικής άλεσης για να πετύχετε τη σωστή συνοχή για τις μπριζόλες, προσθέστε τηγανητό κρεμμύδι αν χρειαστεί. Σχηματίστε μπιφτέκια, περάστε τα απαλά από αλεύρι ολικής άλεσης και τηγανίστε τα σε λάδι καρύδας μέχρι να ροδίσουν.

Κέικς βρώμης

Λιώστε 100 ml λάδι καρύδας σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε 200 γραμμάρια πλιγούρι βρώμης, 150 γραμμάρια αλεύρι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), προσθέστε 1 αυγό και 3 κουταλιές της σούπας μέλι, ανακατέψτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Στη συνέχεια, σχηματίστε μπάλες με διάμετρο περίπου 4 cm και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ισιώστε ελαφρώς κάθε μπάλα. Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει, αποθηκεύστε το σφιχτά κλειστό.

Fit πουτίγκα με σπόρους chia και λάδι καρύδας

Βράστε 200ml γάλα, ρίξτε μέσα 3 κουταλάκια του γλυκού σπόρους chia, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ανακατέψτε και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Λιώστε μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας σε ένα τηγάνι, προσθέστε τα μήλα, τα αχλάδια ή τα δαμάσκηνα σε φέτες, ανάλογα με την επιθυμία σας. Βράστε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας εν τω μεταξύ μια μεγάλη πρέζα κανέλας. Αφήστε τα φρούτα να κρυώσουν. Βάλτε την πουτίγκα chia στα πιάτα σερβιρίσματος και τοποθετήστε από πάνω τα φρούτα.

Category: Αδυνάτισμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin