drop of water g26b3ed8fb 640

Κατακράτηση νερού στο σώμα – αιτίες, συμπτώματα και τρόποι καταπολέμησής της

Τελευταία ενημέρωση: 07.01.2022

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το συναίσθημα όταν ξαφνικά η ζυγαριά αρχίζει να δείχνει μερικά κιλά παραπάνω και στο σώμα, για παράδειγμα στην κοιλιά, τα χέρια, τους γλουτούς ή τους μηρούς, εμφανίζονται αντιαισθητικά πρηξίματα. Αισθανόμαστε υποτονικοί, δεν έχουμε ζωτικότητα και έχουμε κακή διάθεση. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε πάρει κάποια κιλά, οπότε αποφασίζουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Αρχίζουμε δίαιτα και γυμναστική. Ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποδεικνύεται ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά. Ίσως το βάρος να έχει μετακινηθεί λίγο, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει…

Η αύξηση του σωματικού βάρους, το βάρος και τα πρηξίματα δεν είναι απαραίτητο να οφείλονται στην ανάπτυξη του λιπώδους ιστού. Η αιτία μπορεί να είναι η κατακράτηση νερού στο σώμα. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία νερού-ηλεκτρολυτών και το νερό, αντί να κυκλοφορεί στο σώμα και να γεμίζει τα αιμοφόρα αγγεία, συσσωρεύεται στον υποδόριο ιστό, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, πρήξιμο και οίδημα του σώματος. Τότε είναι απαραίτητο να αντιδράσετε! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πρόληψη της κατακράτησης νερού στο σώμα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας και να αυξήσετε την παροχή νερού. Αξίζει επίσης να λαμβάνετε ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. Υπάρχουν πολλά δισκία που διατίθενται στην αγορά για την αντιμετώπιση της περίσσειας νερού στο σώμα. Τα καλά επιλεγμένα παρασκευάσματα αυτού του είδους μπορούν να μας βοηθήσουν αναντικατάστατα.

Κατακράτηση νερού – τι είναι;

 μια γυναίκα μετράει τη μέση της με ένα εκατοστό

Η κατακράτησηνερού (ή κατακράτηση νερού) είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την ανισορροπία νερού-ηλεκτρολυτών και την ανισορροπία μεταξύ απορροφούμενων και αποβαλλόμενων υγρών. Με άλλα λόγια, ως αποτέλεσμα της περίσσειας ιόντων νατρίου στη διατροφή ή λόγω άλλων παραγόντων, το σώμα μας αρχίζει να αποθηκεύει νερό στους ιστούς αντί να το απομακρύνει με την κατάλληλη ένταση και συχνότητα.

Ως αποτέλεσμα της κατακράτησης νερού στον οργανισμό, εμφανίζονται διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ευεξία μας, αλλά και στην εμφάνισή μας.

Τα πιο συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα της κατακράτησης νερού στο σώμα

  • το σώμα είναι πρησμένο, φαίνεται “φουσκωμένο”, το σωματικό βάρος αυξάνεται, η περιφέρεια του σώματος αυξάνεται,
  • το νερό που συσσωρεύεται στον υποδόριο ιστό προκαλεί πρήξιμο, το οποίο είναι ορατό κυρίως στα δάχτυλα των χεριών, στην περιοχή της κοιλιάς, στους γοφούς, στα χέρια,
  • η περίσσεια υγρών στο σώμα οδηγεί σε πρήξιμο των ποδιών – οι μηροί, οι γάμπες, οι αστράγαλοι και τα πέλματα είναι πρησμένα, συνοδευόμενα από πόνο, βαρύτητα των ποδιών και υπερβολική πίεση στα πόδια, τα παπούτσια γίνονται πολύ στενά,
  • εμφανίζεται κυτταρίτιδα νερού,
  • πρήξιμο γύρω από τα μάτια,
  • ένα αίσθημα βάρους και πληρότητας, σαν να έχουμε ξαφνικά πάρει μερικά κιλά παραπάνω,
  • δυσκολία στην απώλεια βάρους, ακόμη και με περιορισμό των θερμίδων,
  • νιώθουμε απαθείς, αδύναμοι, κουρασμένοι,
  • έχουμε κακή διάθεση,
  • έχουμε προβλήματα συγκέντρωσης,
  • νιώθουμε ευερέθιστοι και αναστατωμένοι.

Από πού προέρχεται η περίσσεια νερού στο σώμα; Οι πιο κοινές αιτίες κατακράτησης νερού

Το πρόβλημα της περίσσειας νερού στο σώμα είναι αρκετά πολύπλοκο. Οι αιτίες μπορεί να ποικίλλουν και η ίδια η κατακράτηση νερού παίρνει διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι προσωρινό ή μόνιμο πρόβλημα, μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς, φυσιολογικούς (π.χ. εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη), περιβαλλοντικούς, σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής ή σχετιζόμενους με ασθένειες παράγοντες (π.χ. θυρεοειδοπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Στην τελευταία περίπτωση, όταν η κατακράτηση νερού στο σώμα σχετίζεται με κάποια ασθένεια, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα μας δείξει πώς να προχωρήσουμε. Μια συχνή αιτία της περίσσειας νερού στο σώμα είναι, παραδόξως, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού. Το σώμα, ως άμυνα κατά της αφυδάτωσης, μεταβαίνει σε κατάσταση οικονομίας και αρχίζει να αποθηκεύει νερό. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες αιτίες κατακράτησης νερού στο σώμα.

Εάν η κατακράτηση νερού στο σώμα είναι σποραδική και προσωρινή (π.χ. λόγω της επερχόμενης εμμήνου ρύσεως), δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Από την άλλη πλευρά, εάν η περίσσεια νερού στο σώμα είναι μόνιμο ή συχνό φαινόμενο, αξίζει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της διατροφής, κυρίως με στόχο τη μείωση της ποσότητας νατρίου. Αξίζει επίσης να λαμβάνετε ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε αποτελεσματικά από το πρήξιμο του σώματος και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι πιο κοινές αιτίες κατακράτησης νερού στο σώμα:

 Φέτες λεμονιού σε ανθρακούχο νερό
  • Επόμενη έμμηνος ρύση. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής οιστρογόνων, συσσωρεύεται περισσότερο νερό στο σώμα μας, το σώμα διογκώνεται και η ζυγαριά δείχνει περισσότερα κιλά. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται τις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Η περίσσεια νερού στο σώμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών κατά την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ραγδαίες διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών.
  • Έλλειψη νερού στη διατροφή. Όταν η πρόσληψη υγρών είναι χαμηλή (λιγότερο από 1,5-2 λίτρα την ημέρα), ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης αγγειοπιεστίνης (η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα). Σε περίπτωση μειωμένης παροχής νερού στο σώμα, η αγγειοπιεστίνη επηρεάζει το έργο των νεφρών, κάνοντάς τους να παράγουν πιο συμπυκνωμένα ούρα (έτσι, λιγότερο νερό αποβάλλεται με τα ούρα, περισσότερο νερό παραμένει στο σώμα).
  • Πολύ φτωχή διατροφή. Εάν κάνετε μια περιοριστική δίαιτα απώλειας βάρους ή τρώτε πολύ επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό και πολύ λίγα υγιεινά φυσικά τρόφιμα, είναιo υγιεινά, φυσικά προϊόντα, είναι εύκολο να έχετε ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην υπερβολική συσσώρευση νερού στο σώμα. Αυτό αφορά κυρίως τις πρωτεΐνες, μια από τις αρμοδιότητες των οποίων είναι να δεσμεύουν το νερό. Οι ελλείψεις πρωτεϊνών προκαλούν τη διαρροή φυσιολογικών υγρών μέσω των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία συσσωρεύονται στο μεσοκυττάριο χώρο και προκαλούν οίδημα. Η έλλειψη καλίου στη διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει κατακράτηση νερού στο σώμα.
  • Υπερβολικό αλάτι στη διατροφή. Αυτό αφορά τόσο την προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα όσο και την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε αλάτι (π.χ. πατατάκια, αλμυρά ξυλάκια και άλλα προϊόντα πλούσια σε αλάτι). Αυτό περιλαμβάνει τόσο την προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα όσο και την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε αλάτι (π.χ. πατατάκια, αλμυρά στικ και άλλα αλμυρά σνακ, κονσέρβες, λουκάνικα, πατέ και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, καπνιστά προϊόντα, γαύρος, μπέικον, κίτρινο τυρί, σάλτσα σόγιας, αλμυρά μπαχαρικά, έτοιμα γεύματα, fast food, έτοιμες σάλτσες). Το κύριο συστατικό του αλατιού, το νάτριο, δεσμεύει το νερό στους ιστούς και προάγει τη συσσώρευση νερού.
  • Κατάχρηση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πιο έντονη διαρροή υγρών στους ιστούς και σε υπερβολική αποθήκευσή τους αντί για απέκκριση.
  • Χαμηλή σωματική δραστηριότητα, καθιστική ζωή, παραμονή σε μια θέση για πολύ καιρό. Εάν κινούμαστε ελάχιστα, δεν αθλούμαστε και περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστοί ή ξαπλωμένοι, η κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ αργή. Η κακή κυκλοφορία του αίματος με τη σειρά της προκαλεί στασιμότητα των υγρών στο σώμα και πρήξιμο.
  • Κακή λειτουργία τριχοειδών αγγείων, διακυμάνσεις πίεσης. Ο ρόλος των τριχοειδών αγγείων είναι η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών και αερίων μεταξύ του αίματος και των ιστών. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε διαφορές πίεσης. Εάν η πίεση μεταβάλλεται με μη φυσιολογικό τρόπο, μπορεί να συσσωρευτούν υπερβολικές ποσότητες νερού στους ιστούς.
  • Ορισμένες ασθένειες, όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, κιρσοί), διαβήτης, ηπατικές παθήσεις, υποθυρεοειδισμός, νεφρικές παθήσεις, αναιμία.
  • Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, π.χ. αντισυλληπτικά, στεροειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Πώς να απαλλαγείτε από το νερό από το σώμα;

 Καρπούζι σε φέτες

Πώς να απαλλαγείτε από την περίσσεια νερού από το σώμα; Ακολουθούν απλοί τρόποι:

Πρώτον, μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένο αλάτι

Αν έχετε την τάση να προσθέτετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας, αξίζει να μειώσετε αυτή τη συνήθεια. Αντί για μεγάλες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών με περιεκτικότητα σε αλάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα βότανα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε τα αλμυρά σνακ, τις σούπες σε σκόνη, τα στιγμιαία πιάτα, τα έτοιμα φαγητά, τα αλμυρά κρέατα και όλα τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα.

Αντί για αυτά, το μενού μας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε σημαντικές ποσότητες (χάρη στα βιοφλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτά, σφραγίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζουν τη συσσώρευση νερού στο σώμα),
  • προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως ψάρια, τυρί cottage, γιαούρτι, κεφίρ, βουτυρόγαλα, αυγά, άπαχο κρέας (πρωτεΐνη(η πρωτεΐνη εμποδίζει τη διαρροή του νερού μέσω των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων και εμποδίζει τη συγκέντρωσή του στον υποδόριο ιστό),
  • ξηροί καρποί, σπόροι, προϊόντα ολικής άλεσης (πλούσια σε ηλεκτρολύτες όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο που είναι σημαντικά για τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού στο σώμα).

Δεύτερον, κατάλληλη ποσότητα υγρών για να πίνετε

 ποτήρια νερό και φρούτα

Πρέπει να φροντίζουμε για την τακτική ενυδάτωση του οργανισμού. Συνιστάται να πίνετε περίπου 1,5 – 2 λίτρα νερό καθημερινά και να χρησιμοποιείτε και άλλα ροφήματα, όπως χυμούς χωρίς ζάχαρη, νερό εμπλουτισμένο με φρεσκοστυμμένο χυμό (π.χ. από λεμόνια, πορτοκάλια). Επιπλέον, θα πρέπει να πίνουμε και άλλα ροφήματα, όπως χυμούς χωρίς ζάχαρη, νερό εμπλουτισμένο με φρεσκοστυμμένο χυμό (π.χ. από λεμόνια ή πορτοκάλια), κοκτέιλ από μπλέντερ φρούτων και λαχανικών, πράσινο τσάι, σπιτικές κομπόστες, τσάι από βότανα και φρούτα. Πρέπει να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα χρωματιστά ποτά και το αλκοόλ.

Τρίτον, περισσότερη σωματική δραστηριότητα

Αξίζει να εισάγετε στο πρόγραμμά σας την τακτική σωματική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. τρέξιμο, γυμναστήριο, γυμναστική, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα κ.λπ.). Αυτό θα βελτιώσει τη ροή του αίματος και της λέμφου και θα ρυθμίσει την ισορροπία του νερού στο σώμα.

Αν κάνετε καθιστική εργασία, κάντε μικρά διαλείμματα κάθε τόσο για να τεντώσετε τα πόδια σας, να κάνετε μερικά βήματα ή να κάνετε απλές ασκήσεις. Αν περνάμε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο, ίσως θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την οδήγηση (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό) σε βάρος του περπατήματος.

Τέταρτον, η χρήση σκευασμάτων και βοτάνων που βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας νερού

Η χρήση βοτάνων ή έτοιμων φυτικών παρασκευασμάτων επιταχύνει και εντείνει τη διαδικασία απομάκρυνσης της περίσσειας νερού από το σώμα. Ειδικά αν το πρόβλημα είναι σημαντικό ή αν περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα, αξίζει να τα χρησιμοποιήσουμε.

Φυτικά υλικά που διεγείρουν την απομάκρυνση του νερού από το σώμα:

  • Κοινή τσουκνίδα,
  • χρυσή βέργα,
  • αλογοουρά,
  • πικραλίδα,
  • χλωρέλλα και σπιρουλίνα,
  • μαϊντανός,
  • yerba mate,
  • birchbark,
  • καθαρτικό,
  • cranberries,
  • πράσινο τσάι.

Ταμπλέτες για την απομάκρυνση της περίσσειας νερού από το σώμα

Στα ηλεκτρονικά και στα σταθερά φαρμακεία μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία δισκίων που ρυθμίζουν τα επίπεδα νερού στο σώμα. Πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής που βασίζονται κυρίως σε συνθέσεις βοτάνων με διουρητικές ιδιότητες. Αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, επιταχύνουν την απομάκρυνση του νερού από το σώμα. Μπορεί κανείς να σταματήσει να πίνει αφεψήματα, π.χ. από τσουκνίδα, αλλά τα δισκία ή οι κάψουλες με πολλά συστατικά παρέχουν πολύ περισσότερα. Χάρη σε ένα σύμπλεγμα πολλών διαφορετικών δραστικών ουσιών, είναι πιο αποτελεσματικά και έχουν ευρύτερο αποτέλεσμα από τα μεμονωμένα βότανα, και επιπλέον, είναι πιο βολικά στη χρήση.

Τα βότανα ή τα φύκια που ενισχύουν το μεταβολισμό και καθαρίζουν το σώμα βρίσκονται συχνά στη σύνθεση των παρασκευασμάτων που διευκολύνουν την απομάκρυνση του νερού από το σώμα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Χάρη σε αυτό, έχουμε την ευκαιρία να απαλλαγούμε από την περίσσεια νερού, αλλά και από αρκετά περιττά κιλά και βλαβερές τοξίνες που παραμένουν στους ιστούς.

Οι καλύτερες ταμπλέτες για την απομάκρυνση της περίσσειας νερού

Η επιλογή των συμπληρωμάτων διατροφής για την απομάκρυνση της περίσσειας νερού είναι μεγάλη. Ένα από τα καλύτερα είναι το Spirulin Plus – ένα σύνθετο παρασκεύασμα με βάση τη σπιρουλίνα, τη χλωρέλλα και πολύτιμα βότανα. Χάρη στην πλούσια σύνθεση των συστατικών του, έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα δράσης.

 Spirulin Plus

Ησπιρουλίνα είναι ένα φύκος από την οικογένεια των κυανοβακτηρίων, το οποίο, λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων του που προάγουν την υγεία, έχει κάνει θραύση στην αγορά συμπληρωμάτων διατροφής εδώ και αρκετό καιρό. Η Σπιρουλίνα έχει καθαριστικές, ανοσοποιητικές, αδυνατιστικές, αναζωογονητικές και αποξινιστικές ιδιότητες. Διεγείρει επίσης την απομάκρυνση της περίσσειας νερού από το σώμα μαζί με τις βλαβερές ουσίες που έχουν εναποτεθεί στο σώμα μας.

Το Spirulin Plus δεν είναι μόνο φύκια!

Μπορείτε να βρείτε πολλά παρασκευάσματα με σπιρουλίνα στα ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά το Spirulin Plus ξεχωρίζει με την πολύ πλούσια και ακριβή σύνθεσή του, στην οποία, εκτός από το γαλαζοπράσινο φύκι, μπορείτε επίσης να βρείτε : χλωρέλλα, πικραλίδα, τσουκνίδα, πράσινο τσάι, μηδική και ψευδάργυρο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το Spirulin Plus το σώμα όχι μόνο απαλλάσσεται από την περίσσεια νερού, αλλά το συμπλήρωμα έχει επίσης θετική επίδραση σε άλλες διαδικασίες:

  • Αποξινώνει και απομακρύνει τις τοξίνες. Ορισμένα από τα συστατικά έχουν αλκαλοποιητικές ιδιότητες, χάρη στις οποίες το σώμα μας ανακτά γρήγορα το σωστό pH.
  • Διεγείρει το μεταβολισμό σε δράση, χάρη στην οποία διεγείρεται η καύση θερμίδων και βελτιώνεται η πέψη των λιπών και των υδατανθράκων.
  • Αναστέλλει το αίσθημα της λαχτάρας. Τσιμπολογάμε λιγότερο, έχουμε λιγότερη επιθυμία για γλυκά και σνακ, τα γεύματά μας είναι μικρότερα και έτσι η απώλεια βάρους γίνεται ευκολότερη.
  • Καθώς περιέχει διουρητικές ουσίες, ομαλοποιεί την ποσότητα των υγρών στο σώμα και επιταχύνει την απομάκρυνση της περίσσειας νερού, οδηγώντας έτσι σε απώλεια βάρους και μείωση του πρηξίματος και της υδατοκυτταρίτιδας.
  • Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
  • Δίνει ενέργεια και δύναμη, βελτιώνει τη διάθεση.

Καλές κριτικές και εύκολη διαθεσιμότητα

ΤοSpirulin Plus λαμβάνει θετικές κριτικές από χρήστες του Διαδικτύου που το επαινούν για την αποτελεσματικότητά του σύμφωνα με τις δηλώσεις του κατασκευαστή. Κατά τη συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας, δηλαδή έως και 90 ημέρες, παρατηρούν σημαντική αύξηση της ενέργειας, απώλεια βάρους, βελτίωση της εμφάνισης, μείωση του πρηξίματος του σώματος, έλλειψη ενοχλήσεων από την κίνηση και του αισθήματος βάρους και καλύτερη διάθεση.

Διαβάστε την κριτική του Spirulin Plus

Category: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin