16769744426 af067abd3c k

Βότανα για το άγχος. Πώς να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά το στρες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας με φυτικά συστατικά.

Τελευταία ενημέρωση: 05.02.2022

Το άγχος είναι συχνός σύντροφος των περισσότερων από εμάς. Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, ολόκληρος ο οργανισμός μας κινητοποιείται για να καταπολεμήσει δυσμενείς παράγοντες, καταναλώνοντας πολλές ζωτικές δυνάμεις, γεγονός που επιδεινώνει το έργο του. Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσες παθήσεις σχετίζονται με το σωματικό και ψυχικό στρες.

Αίσθημα αδιαθεσίας, συνεχής ένταση, ευερεθιστότητα, αδυναμία χαλάρωσης, αδυναμία, νευραλγία, νοητικήΠολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτή την ψυχική κατάσταση σε καθημερινή βάση. Όταν πέφτουμε στα νύχια του χρόνιου στρες, η ποιότητα της ζωής μας μειώνεται σημαντικά, οπότε αξίζει να αναζητήσουμε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ανακτήσουμε την ψυχική μας ισορροπία το συντομότερο δυνατό. Σας προτείνουμε πώς να καταπολεμήσετε το άγχος και να ηρεμήσετε τα νεύρα σας με τη βοήθεια γνωστών και πολύτιμων φυτικών συστατικών. Ακολουθούν τα πιο αποτελεσματικά βότανα για το άγχος που θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε την ευεξία μας και να βελτιώσουμε την ψυχική μας κατάσταση!

Τι είναι το άγχος; Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος;

 Δύο πινακίδες με τις λέξεις

Τοστρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε παράγοντες που αποσταθεροποιούν την εσωτερική ισορροπία, που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν και που ενδεχομένως μας απειλούν. Όλο το σώμα κινητοποιείται έντονα για να αμυνθεί, να πολεμήσει ή να διαφύγει από τον κίνδυνο.

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως.: πίεση στην εργασία, απώλεια εργασίας, υπερβολικές προσωπικές και επαγγελματικές ευθύνες, χρέη, τραυματικές εμπειρίες, ασθένειες, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, επαφή με τοξικούς ανθρώπους κ.λπ.συγκρούσεις, υπερβολικά ερεθίσματα, βιασύνη, πλήθος, θόρυβος, καταστροφές, τυχαία ατυχήματα.

Δεδομένου ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να ενεργοποιήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς και να καταπολεμήσει τους στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να μην έχει αρκετή ενέργεια για άλλους τομείς λειτουργίας. Ως εκ τούτου, διάφορα όργανα και συστήματα του σώματός μας συχνά υποφέρουν από έντονο, μακροχρόνιο στρες. Το χρόνιο στρες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, αδυναμία, δερματικά προβλήματα ή μυϊκέςΜπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, το σώμα μας εκκρίνει αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και αδρεναλίνης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από συμπτώματα, όπως

  • αυξημένος ρυθμός παλμών,
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς,
  • αυξημένη θερμοκρασία σώματος,
  • αυξημένη αρτηριακή πίεση,
  • γρήγορη αναπνοή,
  • υπερβολική εφίδρωση,
  • τρόμος των χεριών,
  • αυξημένη μυϊκή ένταση,
  • αισθήματα ανησυχίας και άγχους,
  • κοιλιακό άλγος, πεπτικά προβλήματα,
  • προβλήματα όρεξης,
  • ζάλη και πονοκεφάλους,
  • εξάντληση, αδυναμία,
  • προβλήματα ύπνου, έλλειψη ύπνου,
  • ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα,
  • διακυμάνσεις της διάθεσης,
  • προβλήματα συγκέντρωσης.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε από το άγχος θα ήταν, φυσικά, να εξαλείψουμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες από τη ζωή μας, αλλά αυτό συνήθως δεν μπορεί να γίνει 100%. Επομένως, είναι σημαντικό να γίνουμε ανθεκτικοί στους στρεσογόνους παράγοντες και να αναπτύξουμε την ικανότητα διαχείρισης του στρες. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και όταν βρεθούμε σε μια δύσκολη, αγχωτική κατάσταση, μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις από αυτήν και το άγχος δεν θα επιτεθεί στο σώμα μας.

Πώς αντιμετωπίζετε το άγχος; Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι:

  • χρησιμοποιώντας ασκήσεις κατά του στρες (ασκήσεις αναπνοής, τέντωμα και χαλάρωση των μυών, αποτίναξη της έντασης, χαμόγελο όσο το δυνατόν συχνότερα),
  • γιόγκα, διαλογισμός, προπόνηση tai-chi,
  • μασάζ, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία,
  • τακτικοί περίπατοι, συχνή παραμονή στη φύση (π.χ. σε δάση, πάρκα, λιβάδια, δίπλα στο νερό),
  • χρήση αξεσουάρ και γκάτζετ κατά του στρες (π.χ. πάπλωμα με βάρη, μπάλες, ζουμπάκια και κύβοι ανακούφισης από το στρες κ.λπ.)
  • σωματική δραστηριότητα,
  • τακτικός ύπνος και ξεκούραση,
  • μειώνοντας τον όγκο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών που μας έρχονται (κυρίως μειώνοντας τη χρήση υπολογιστών, tablet και τηλεφώνων),
  • σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, φροντίζοντας για μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε: βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, ωμέγα 3 και ωμέγα 6 οξέα και ηλεκτρολύτες,
  • βρίσκοντας ένα απορροφητικό χόμπι (με την πλήρη συγκέντρωση σε μια ενδιαφέρουσα, συναρπαστική δραστηριότητα, αποκόπτουμε τα προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα και το σώμα μας χαλαρώνει),
  • τακτική χρήση φυτικών συστατικών με ιδιότητες κατά του στρες και της ηρεμίας.

Η τακτική χρήση των κατάλληλων φυτικών συστατικών είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για την αύξηση της αντίστασης στους παράγοντες του στρες και, συνεπώς, για την ανακούφιση από την ένταση, το άγχος, το αίσθημα ανησυχίας, τις αρνητικές σκέψεις, την αϋπνία και άλλα επίμονα συμπτώματα.

Τα βότανα σβήνουν την υπερβολική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος με φυσικό και συμβατό τρόπο, χαλαρώνουν, βοηθούν στην απομάκρυνση από τα προβλήματα, βελτιώνουν τη διάθεση και εξαλείφουν τα προβλήματα ύπνου. Σε αντίθεση με τα κλασικά ηρεμιστικά φάρμακα, δεν δρουν βίαια και δεν προκαλούν εθισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά βότανα που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις υψηλού στρες, υπερβολικής νευρικότητας και άγχους έχουν προσαρμοστική δράση – κάνουν τον οργανισμό να προσαρμόζεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στις υπάρχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες, ακόμη και σε αυτές που είναι πολύ δύσκολες και ιδιαίτερα στρεσογόνες. Επιπλέον, τα βότανα από την ομάδα των προσαρμογόνων έχουν ευεργετική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα – ρυθμίζουν το έργο του και φροντίζουν για τη διατήρηση της φυσικής αρμονίας στο σύστημα. Ενισχύουν επίσης το νευρικό σύστημα. Πολλές από αυτές βελτιώνουν επίσης την πνευματική απόδοση.

Τα βότανα για το άγχος διατίθενται προς πώληση σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένα για παρασκευή, σε μορφή σκόνης (μπορούν να προστεθούν σε κοκτέιλ, νερό, γάλα, χυμούς) ή σε μορφή βολικών συμπληρωμάτων διατροφής (κάψουλες, δισκία, σταγόνες).

Βότανα για το άγχος, τα νεύρα και την κατάθλιψη – ποια να επιλέξετε;

 κινέζικη σιτρονέλλα

Στα καταστήματα, τα φαρμακεία και το Διαδίκτυο θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα βοτάνων με χαλαρωτικές επιδράσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και μειώνουν το στρες, τις διακυμάνσεις της διάθεσης και τις καταθλιπτικές διαταραχές. Ποιο από τα δύο να επιλέξετε; Δεν υπάρχει ενιαία απάντηση εδώ.

Αν και τα βότανα για την καταστολή και το στρες λειτουργούν παρόμοια, δεν είναι ακριβώς τα ίδια, οπότε μπορεί να προκαλέσουν ελαφρώς διαφορετικές αντιδράσεις σε όλους. Το βαλσαμόχορτο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για ένα άτομο, το ashwagandha μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για ένα άλλο, ενώ το δεντρολίβανο, το πασιφλόραμα ή το λεμονοβάλσαμο μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για ένα άλλο άτομο. Όπως είναι φυσικό, οι απόψεις ποικίλλουν ως προς το ποιο είναι το ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο βότανο για την ηρεμία και το στρες.

Αν ψάχνουμε για ένα αντίδοτο στο στρες, τα νεύρα και μια όχι και τόσο ιδανική ψυχική κατάσταση, είναι καλύτερο να εξοικειωθούμε με τις ακριβείς ιδιότητες και τις επιδράσεις των επιμέρους βοτάνων και στη συνέχεια να δοκιμάσουμε μερικά από αυτά. Αυτό θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε ποια από αυτά έχουν την καλύτερη επίδραση πάνω μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια θεραπεία με ένα μόνο βότανο ή να δημιουργήσουμε τα δικά μας μείγματα βοτάνων. Οι συνδυασμοί πολλών διαφορετικών βοτάνων, είτε με τη μορφή ενός συμπληρώματος πολλαπλών συστατικών είτε με τη μορφή ενός χειροποίητου βοτανικού παρασκευάσματος, είναιΟι συνθέσεις πολλών διαφορετικών βοτάνων, είτε με τη μορφή συμπληρώματος πολλαπλών συστατικών είτε με τη μορφή αυτοπαρασκευασμένου βοτανικού αφεψήματος, είναι καλύτερες από τις μεμονωμένες πρώτες ύλες, καθώς έχουν πιο σύνθετη και εντατική δράση.

Τέτοια μίγματα πολλαπλών στοιχείων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν παραπονιόμαστε για μια πολύ έντονη εξασθένηση της ψυχικής μας κατάστασης ή όταν παλεύουμε με μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα που σχετίζονται μεΓια παράδειγμα, παλεύουμε με το χρόνιο άγχος, την ευερεθιστότητα, τη μειωμένη πνευματική απόδοση, τη δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων κ.λπ.

Τα καλύτερα βότανα για το στρες

Σε καταστάσεις υψηλού στρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηρεμιστικά τσάγια ή συμπληρώματα ανακούφισης από το στρες που αποτελούνται από διάφορα φυτικά εκχυλίσματα. Ποια συστατικά αξίζει να προσέξετε; Ακολουθούν μερικά γνωστά, εκτιμώμενα και αποτελεσματικά βότανα που ηρεμούν και καταπολεμούν το στρες:

Ashwagandha

 ashwagandha

ΤοAshwagandha είναι ένας από τους κύριους φυτικούς πόρους που βοηθούν στη δημιουργία υψηλής αντοχής στο στρες. Παρουσιάζει ισχυρές προσαρμοστικές ιδιότητες. Όταν αντιμετωπίζουμε στρεσογόνους παράγοντες, το σώμα μας προσαρμόζεται γρήγορα σε αυτούς και δεν απελευθερώνει υπερβολικές ποσότητες κορτιζόλης ή αδρεναλίνης ως αμυντική αντίδραση. Ως αποτέλεσμα, δεν νιώθουμε αυξημένη ένταση, άγχος, φόβο ή άλλες συνέπειες του στρες, αλλά παραμένουμε σε κατάσταση χαλάρωσης και απομάκρυνσης από την κατάσταση.

Το Ashwagandha, ενώ μας προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, ταυτόχρονα παρουσιάζει μια σειρά από θετικές επιδράσεις στο μυαλό και το σώμα μας, όπως: τη βελτίωση της διάθεσης, την καταπολέμηση καταθλιπτικών, αγχωδών και νευρωτικών διαταραχών, την ηρεμία και τον κατευνασμό των κακών συναισθημάτων, την αύξηση της πνευματικής παραγωγικότητας, βοηθώντας μας να εισέλθουμε σε μια βαθύτερη κατάσταση συγκέντρωσης και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μια δεδομένη εργασία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το Ashwagandha μειώνει επίσης την ευαισθησία στην ψυχοφυσική κόπωση, καταπολεμά τον πόνο της ημικρανίας, μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, ενισχύει την ανοσία, ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και ωφελεί το καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό και το σύστημα των αρθρώσεων και των μυών.

Bacopa monnieri (bacopa με μικρά φύλλα)

Το Bacopa monnieri (bacopa με μικρά φύλλα), επίσης γνωστό ως brahmi, είναι ένα ισχυρό προσαρμογόνο γνωστό όχι μόνο για τις αντι-στρες ιδιότητές του και τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα, αλλά και για τις εξαιρετικές επιδράσεις του στη μνήμη. Η Bacopa είναι πλούσια σε βακοσίδες, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα, ομαλοποιώντας τη λειτουργία του και προάγοντας την εσωτερική ισορροπία.

Το φυτό μειώνει το άγχος, την υπερκινητικότητα, την υπερβολική νευρικότητα. Σε περίπτωση άγχους και κρίσεων πανικού, οδηγεί σε ηρεμία των νεύρων, ηρεμία και χαλάρωση. Σε περίπτωση κατάθλιψης, απελπισίας και καταθλιπτικών διαταραχών, παρέχει σταθεροποίηση και βελτίωση της διάθεσης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βακοσίδια καθιστά το Bacopa monnieri ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την αντιμετώπιση του στρες, τη διευκόλυνση του ύπνου και τη ρύθμιση του ημερήσιου ρυθμού.

Η Bacopa monnieri είναι επίσης σύμμαχος της καλής πνευματικής απόδοσης. Βελτιώνει τη διαδικασία μνήμης και αναπαραγωγής πληροφοριών, βελτιώνει τη συγκέντρωση, εξαλείφει την εγκεφαλική ομίχλη και βελτιώνει τις διαδικασίες σκέψης.

Rhodiola rosea

 Rhodiola rosea

ΗRhodiola rosea μπορεί να είναι μια πολύ πολύτιμη υποστήριξη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιο στρες. Μας κάνει πιο ανθεκτικούς στους παράγοντες του στρες, ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες, αναστέλλει την έκκριση κορτιζόλης και μας κάνει πιο ικανούς να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.

Ελαχιστοποιεί τη νευρική ένταση, προστατεύει από την ψυχική εξάντληση, εξαλείφει τα αρνητικά συναισθήματα, ρυθμίζει τη διάθεση, καταπολεμά τις καταθλιπτικές καταστάσεις και βοηθά στη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας. Έχει επίσης ευεργετική επίδραση στην καρδιά, προστατεύει από την ισχαιμία, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης και ενισχύει τον οργανισμό.

Chasteberry

Τοκινέζικο λεμόνι είναι ένα άλλο πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό που συνιστάται για άτομα που επηρεάζονται συχνά από το άγχος. Η τακτική χρήση βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται σε δύσκολους εξωτερικούς παράγοντες στρες. Ομοίως με τη Rhodiola rosea, μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα, προστατεύει από υπερβολικά αισθήματα έντασης, άγχους, ανησυχία καθώς και από ευερεθιστότητα, κατάρρευση, προβλήματα με τον ύπνο.

Η κινεζική σιτρονέλα προάγει επίσης την εσωτερική ηρεμία, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, εξουδετερώνει την κατάθλιψη και έχει θετική επίδραση στη διάθεση. Μειώνει την πνευματική κόπωση, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Έχει επίσης πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, όπως: βελτιώνει την ανοσία, ωφελεί το συκώτι, βελτιώνει την πέψη, καθαρίζει το αίμα, βελτιώνει τη σωματική απόδοση, προσθέτει ζωτικότητα, αυξάνει τη μακροζωία.

Eleutherococcus spinosus

ΟEleutherococcus aureus, γνωστός και ως σιβηρικό τζίνσενγκ, έχει προσαρμοστικές ιδιότητες που μειώνουν την ευαισθησία σε παράγοντες στρες και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Ανακουφίζοντας από την ένταση και το στρες και ευνοώντας τη διατήρηση της εσωτερικής αρμονίας, μας βοηθά να λειτουργούμε καλύτερα στην επαγγελματική και την ιδιωτική μας ζωή.

Ο Eleutherococcus έχει επίσης μια σειρά από άλλες θετικές ιδιότητες: μειώνει το άγχος και τις καταθλιπτικές διαταραχές, βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, υποστηρίζει τη λειτουργία βασικών οργάνων όπως η καρδιά, το συκώτι, το πάγκρεας και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματα.

Ελέγξτε: Χάπια στρες χωρίς συνταγή – Κατάταξη

Passiflora incarnata (passionflower)

ΤοPassiflora incarnata μειώνει την ευαισθησία των υποφλοιωδών κέντρων, έχει ηρεμιστική επίδραση, εξαλείφει την ένταση, μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από το στρες. Συνιστάται για την κατάθλιψη, τη νευρική διέγερση, το χρόνιο στρες, την ψυχική εξάντληση και τα προβλήματα ύπνου. Η Passiflora μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη στη δύσκολη περίοδο της ανάρρωσης από τους εθισμούς.

Melissa

Γνωστό από την αρχαιότητα, το βάλσαμο λεμονιού είναι ένα φαρμακευτικό φυτό πλούσιο σε αιθέρια έλαια, χάρη στα οποία έχει ένα εξαιρετικά ευχάριστο, χαλαρωτικό, λεμονάτο άρωμα. Το μελισσόχορτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα με ηρεμιστικές, καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Τα αφεψήματα από βάλσαμο λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις άγχους, νευρικότητας, υψηλής νευρικής έντασης και υπερδιέγερσης, καθώς και σε προβλήματα με τον ύπνο και την αδυναμία να διατηρηθεί ένας ομοιόμορφος, βαθύς ύπνος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Λυκίσκος

 λυκίσκος

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε λουπουλίνη, ο λυκίσκος παρουσιάζει ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες. Αναστέλλοντας τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού, ηρεμεί εσωτερικά, μειώνει τη νευρική ένταση και διευκολύνει τον ύπνο.

Οι κώνοι λυκίσκου (με τη μορφή εγχύσεων ή συμπληρωμάτων διατροφής) συνιστώνται σε καταστάσεις ψυχικής εξάντλησης και όταν τα νεύρα είναι εκτός λειτουργίας. νεύρα, αϋπνία, ευερεθιστότητα, υπερβολικό άγχος, υπερκινητικότητα (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υπερκινητικότητας) και γενική αδυναμία του σώματος.

Τριφύλλι (βαλεριάνα)

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά φυτικά ηρεμιστικά και βοηθήματα ύπνου. Ηρεμεί, προκαλεί μια κατάσταση ελαφριάς υπνηλίας, καταστέλλει τη νευρική διέγερση, βοηθά στην εξάλειψη των ισχυρών αρνητικών συναισθημάτων, μειώνει απαλά την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς. Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στη ρίζα βαλεριάνας, δηλαδή το αιθέριο έλαιο, το βαλερενικό οξύ και οι εστέρες των οξέων βαλεριάνας και ισοβαλεριάνας, προκαλούν χαλάρωση και διευκολύνουν τον ύπνο.

Η ρίζα βαλεριάνας χρησιμοποιείται σε καταστάσεις υπερβολικής νευρικότητας, αίσθημα ανησυχίας, αϋπνία, υστερία, εμμονές, νευρώσεις και στην καταπολέμηση του επιταχυνόμενου καρδιακού ρυθμού σε νευρωτικό υπόβαθρο.

Ελέγξτε: Υπνωτικά χάπια χωρίς συνταγή – Κατάταξη

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται κυρίως σε πεπτικές διαταραχές (χαλαρώνει τους λείους μύες του πεπτικού σωλήνα, διεγείρει την έκκριση των πεπτικών υγρών, βελτιώνει το μεταβολισμό), ωστόσο παρουσιάζει και μια σειρά άλλων πολύτιμων ιδιοτήτων. Μία από αυτές είναι οι αντικαταθλιπτικές, ηρεμιστικές και ανακουφιστικές για τα αρνητικά συναισθήματα ιδιότητές του.

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να μας βοηθήσει σε περίπτωση άγχους, νευρωτικών διαταραχών, υπερβολικού αισθήματος ανησυχίας, καταθλιπτικών διαταραχών και σε περίπτωση συχνής έκθεσης σε παράγοντες στρες.

Angelica

ΗAngelica είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό με πολύπλευρη δράση. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητές του είναι η ευεργετική του επίδραση στο νευρικό σύστημα. Η Angelica έχει αποτελεσματική ηρεμιστική δράση και συνιστάται για νευρική εξάντληση, νευρικότητα και άγχος, αϋπνία καθώς και πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Λεβάντα

Ηλεβάντα, ως αγχολυτικό και ηρεμιστικό βότανο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Τα άνθη λεβάντας έχουν ένα πολύ ευχάριστο άρωμα, το οποίο μας βάζει σε καλή διάθεση και έχει μια χαλαρωτική και ελαφρώς υπνωτική επίδραση.

Με τη βοήθεια του ελαίου λεβάντας, μπορείτε να κάνετε μια συνεδρία αρωματοθεραπείας ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε ένα αρωματικό τζάκι, προσθέτοντας νερό και θερμαίνοντας. Τα αφεψήματα λεβάντας και τα παρασκευάσματα που περιέχουν εκχυλίσματα λεβάντας βοηθούν επίσης στην καταπράυνση των νεύρων.

Άλλα βότανα που μειώνουν το στρες και την ένταση, επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την ψυχική ευεξία είναι:

  • gotu kola,
  • Βερβενα,
  • πράσινο τσάι,
  • reishi,
  • astragalus,
  • Ginkgo biloba,
  • maca.

Δείτε το παρασκεύασμα πολλαπλών συστατικών που είναι αποτελεσματικό κατά του στρες: Restilen

Category: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin