pexels karolina grabowska 4871306 1

Βότανα για τη σμηγματόρροια – πώς να μειώσετε την παραγωγή σμήγματος και να μειώσετε τις δερματικές βλάβες

Τα βότανα για τη σμηγματόρροια είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Εκτός από τη χρήση φαρμάκων, συμπληρωμάτων και καλλυντικών που μειώνουν τη σμηγματόρροια, αξίζει να συμπεριλάβετε τις φυτικές θεραπείες στον κατάλογο των σπιτικών θεραπειών. Η τακτική χρήση βοτάνων είναι ένας τρόπος για την ομαλοποίηση της δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων και την τόνωση των διαδικασιών επιδιόρθωσης. Να θυμάστε ότι η σμηγματόρροια οδηγεί συχνά σε δερματικές παθήσεις, τόσο του τριχωτού της κεφαλής όσο και του δέρματος σε άλλες περιοχές του σώματος, οπότε αξίζει να ξεκινήσετε την καταπολέμησή της το συντομότερο δυνατό. Οι φυτικές θεραπείες θα βοηθήσουν στη μείωση της σμηγματόρροιας και στη βελτίωση της αισθητικής του δέρματος και των μαλλιών, καθώς και στη μείωση της εξέλιξης των ασθενειών που σχετίζονται με τη σμηγματόρροια.Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την καταπολέμηση της σμηγματόρροιας το συντομότερο δυνατό.

Τι είναι η σμηγματόρροια; Συμπτώματα και επιπτώσεις της σμηγματόρροιας

 Πιτυρίδα που παρατηρείται μέσα από ένα μεγεθυντικό φακό

Η σμηγματόρροια είναι μια συχνή πάθηση που οφείλεται σε δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Όταν το δέρμα λειτουργεί κανονικά, οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν μικρές ποσότητες σμήγματος, το οποίο απομακρύνεται συστηματικά με διαδικασίες καθαρισμού και απολέπισης. Στην περίπτωση της σμηγματόρροιας, από την άλλη πλευρά, παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων. Το υπερβολικό σμήγμα που εκκρίνεται αρχίζει να συσσωρεύεται στην επιφάνεια του δέρματος και φράζει τους πόρους.

Σε περίπτωση σμηγματόρροιας, παρά τη φροντίδα του δέρματος, το δέρμα γίνεται υπερβολικά λεπτό. Είναι γυαλιστερή, λιπαρή, κολλώδης, επιρρεπής σε μαύρα στίγματα και έκζεμα και επιρρεπής σε φλεγμονές. Οι πόροι είναι διευρυμένοι και μπλοκαρισμένοι. Άλλα συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα του δέρματος, ο κνησμός και το κάψιμο του δέρματος, η υπερβολική τριχόπτωση και η υπερβολική λιπαρότητα των μαλλιών (αντιαισθητικά, λιπαρά μαλλιά ακόμη και λίγο μετά το πλύσιμο).

Το χειρότερο είναι ότι το δέρμα στο οποίο εμφανίζεται η σμηγματόρροια αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Ως εκ τούτου, η συνέπεια της σμηγματόρροιας είναι συχνά η ανάπτυξη διαφόρων δερματικών ασθενειών.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη σμηγματόρροια είναι:

  • σμηγματορροϊκή δερματίτιδα,
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (οι δερματικές βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος και τις πτυχές των αρθρώσεων),
  • ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής,
  • δερματική ψωρίαση (οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στους αγκώνες και τα γόνατα),
  • ringworm,
  • σμηγματορροϊκή αλωπεκία,
  • σμηγματορροϊκή πιτυρίδα (λιπαρή πιτυρίδα),
  • κυστική πιτυρίδα,
  • acne vulgaris,
  • ροδόχρου ακμή.

Η σμηγματόρροια εμφανίζεται στα σημεία όπου υπάρχουν οι περισσότερες έξοδοι σμηγματογόνων αδένων, δηλαδή κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής και επίσης στο τριχωτό της κεφαλής.Οι συχνότερες αιτίες της σμηγματόρροιας είναι οι ακόλουθες: σμηγματόρροια, σμηγματόρροια, σμηγματόρροια, σμηγματόρροια, σμηγματόρροια, σμηγματόρροια, σμηγματόρροια και σμηγματόρροια.

Οι πιο κοινές αιτίες της σμηγματόρροιας

Υπάρχουν διάφορες αιτίες της σμηγματόρροιας, αλλά οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Εάν οι γονείς ή οι παππούδες σας έπασχαν από σμηγματόρροια, είναι πιθανό η τάση αυτή να μεταβιβαστεί στις μελλοντικές γενιές.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και την ανάπτυξη σμηγματόρροιας περιλαμβάνουν:

  • γενετική προδιάθεση,
  • ορμονικές διαταραχές (κυρίως περίσσεια ορμονών του φύλου, όπως τα ανδρογόνα και η προγεστερόνη),
  • εξασθενημένη ανοσία,
  • ακατάλληλη υγιεινή,
  • κακές καιρικές συνθήκες (π.χ. ισχυρός παγετός, υψηλή θερμοκρασία),
  • άγχος,
  • ρύπανση του περιβάλλοντος,
  • μολύνσεις ζύμης,
  • ορισμένες ασθένειες (π.χ. AIDS, νευρολογικές ασθένειες),
  • υπέρβαρο και παχυσαρκία,
  • κακή διατροφή, ελλείψεις ορισμένων βιταμινών,
  • χρήση φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων που είναι πολύ επιθετικά για το δέρμα και αποστειρώνουν.

Ελέγξτε το παρασκεύασμα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα παράσιτα, τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς και τις τοξίνες: Detoxyn

 Detoxyn

Πώς να καταπολεμήσετε τη σμηγματόρροια και να προλάβετε τις σμηγματορροϊκές δερματικές παθήσεις;

Συνιστάται να ξεκινήσετε την καταπολέμηση της σμηγματόρροιας όσο το δυνατόν νωρίτερα, είτε με σπιτικές θεραπείες είτε με τη βοήθεια δερματολόγου. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε τη σμηγματόρροια, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης και επιδείνωσης δερματικών παθήσεων.

Η μείωση της σμηγματόρροιας βασίζεται κυρίως στη συστηματική, κατάλληλη φροντίδα του δέρματος. Εάν το πρόβλημα επιδεινωθεί, αξίζει να λάβετε ιατρική συμβουλή και να εφαρμόσετε τους συνιστώμενους φαρμακολογικούς παράγοντες.

Αρχική θεραπείες για τη σμηγματόρροια – 3 πολύτιμες συμβουλές για να απαλλαγείτε από τη σμηγματόρροια

 Ένα μπουκάλι λάδι και φρέσκα βότανα

Η σμηγματόρροια είναι μια ενοχλητική, αρκετά δύσκολη στην καταπολέμηση της, τείνει να υποτροπιάζει και να επιδεινώνεται και, το χειρότερο, αντιαισθητική, συχνά άβολη και πολύ ενοχλητική πάθηση. Για να απαλλαγούμε από τη σμηγματόρροια και τα προβλήματα του δέρματος και των μαλλιών που προκαλεί, μπορούμε είτε να ζητήσουμε την παρέμβαση ενός δερματολόγου είτε να κάνουμε μια θεραπεία στο σπίτι.

Εφαρμόζοντας τις παρακάτω συμβουλές, θα μπορέσουμε να “ηρεμήσουμε” τους σμηγματογόνους αδένες, να ομαλοποιήσουμε τις λειτουργίες του δέρματος, να το καθαρίσουμε σχολαστικά και να τονώσουμε τις διαδικασίες αναγέννησής του!

Ας ξεκινήσουμε με τη διατροφή!

Η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και τη λειτουργία του δέρματος. Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και οι ελλείψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι ένας παράγοντας επιδείνωσης της σμηγματόρροιας. Ως εκ τούτου, αξίζει να στραφείτε μόνιμα σε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη με καλής ποιότητας φυσικά προϊόντα και αποφεύγοντας τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στο καθημερινό μενού θα πρέπει να φροντίζουμε ιδιαίτερα για την παρουσία προϊόντων πλούσιων σε συστατικά όπως: βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β2, Β3), βιταμίνη C, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός, θείο, ωμέγα 3 οξέα και πρωτεΐνες.

Φροντίστε να επιλέξετε τα σωστά καλλυντικά!

Για την καταπολέμηση της σμηγματόρροιας, η διαδικασία καθαρισμού του δέρματος και απολέπισης της νεκρής επιδερμίδας είναι ζωτικής σημασίας. Τα καλλυντικά για το σμηγματορροϊκό δέρμα θα πρέπει, ωστόσο, να μην περιέχουν επιθετικές ουσίες, όπως αλκοόλη ή γλυκόλη, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, να αποστειρώσουν το δέρμα και να επιδεινώσουν το δέρμα και επιδεινώνουν τα δερματικά προβλήματα (η υπερβολική απολέπιση προκαλεί την παραγωγή όλο και περισσότερου σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες).

Για να καθαρίσετε το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ελαφρούς, λεπτούς αφρούς και τζελ με ιδιότητες που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος. Τα τονωτικά με αντιβακτηριακές, αποφρακτικές για τους πόρους, απολεπιστικές και ματ ιδιότητες (π.χ. με σαλικυλικό οξύ) είναι επίσης κατάλληλα για την καθημερινή περιποίηση του δέρματος του προσώπου. Από καιρό σε καιρό αξίζει να εφαρμόζετε μια μάσκα απολέπισης στο πρόσωπο.

Για τον καθαρισμό του σώματος συνιστώνται απαλά τζελ με αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, σμηγματορρυθμιστικές, αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Εάν πάσχετε από σμηγματορροϊκή πιτυρίδα, θα πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας ένα καλής ποιότητας σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Τα εξειδικευμένα σαμπουάν με ενεργό συστατικό το θειούχο σελήνιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά της πιτυρίδας και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση και αποτρέπει την υπερβολική απολέπιση της επιδερμίδας. Τα σπιτικά πλυσίματα με βότανα είναι επίσης χρήσιμα για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και την πιτυρίδα.

Επιλέξτε θεραπείες με βότανα!

Για την καταπολέμηση της σμηγματόρροιας και παθήσεων όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η πιτυρίδα ή η ψωρίαση, οι θεραπείες στο σπίτι με βότανα και έλαια μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες.

Για παράδειγμα, το έλαιο τεϊόδεντρου , με τις ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις και καθαριστικές του ιδιότητες, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο για να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας και να απαλλαγείτε από τα επιβλαβή μικρόβια, να μειώσετε την απολέπιση, να μειώσετε τον κνησμό και να διεγείρετε την αναγέννηση του δέρματος. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε σπιτικές μάσκες προσώπου και σώματος.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μάσκες, τρίψιμο, κομπρέσες και εντριβές κατά της οίδημα. πράσινο άργιλο, ο οποίος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καθαρίζει σε βάθος, καθώς και μηλόξυδο, το οποίο απολυμαίνει, απομακρύνει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. Άλλα συστατικά που αξίζει να χρησιμοποιήσετε για οικιακές θεραπείες κατά της σμηγματόρροιας είναι:

  • χυμό λεμονιού,
  • αλόη βέρα,
  • βούτυρο καριτέ,
  • αιθέρια έλαια (π.χ. γαρύφαλλο, ευκάλυπτος, χαμομήλι, αμύγδαλο, βαμβακόσπορος, κάνναβη, δενδρολίβανο),
  • λάδι καρύδας,
  • μπαχαρικά όπως κανέλα, τζίντζερ, κουρκουμάς,
  • πρόπολη.

Οι φυτικοί πόροι παίζουν επίσης συχνά σημαντικό ρόλο στις οικιακές θεραπείες για τη σμηγματόρροια. Ποια βότανα να επιλέξετε για τη σμηγματόρροια;

Βότανα για τη σμηγματόρροια – ποια είναι τα καλύτερα;

 4 μπολ με διαφορετικά βότανα

Η φυτοθεραπεία (θεραπεία με πρώτες ύλες από φυτά) είναι δημοφιλής για την πρόληψη μιας μεγάλης ποικιλίας παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών παθήσεων. Ακολουθούν βότανα τα οποία, λόγω των βιολογικών ουσιών και των πολύτιμων ιδιοτήτων που περιέχουν, αξίζει να χρησιμοποιηθούν στην οικιακή θεραπεία κατά της σμηγματόρροιας και των συναφών ασθενειών.

Γλυκιά βιασύνη

Ο γλυκόςκαλαμός είναι ένα ευπροσάρμοστο φαρμακευτικό φυτό με πολλές πολύτιμες ιδιότητες. Μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του είναι η καταπολέμηση της σμηγματόρροιας και των δερματικών παθήσεων. Περιέχει οργανικά οξέα, μεταλλικά άλατα, τανίνες, τερπένια, χολίνη και αιθέρια έλαια.

Ο κάλαμος έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο δέρμα και τα μαλλιά. Καταπραΰνει, μειώνει την ερυθρότητα και τον κνησμό, ανακουφίζει από τους ερεθισμούς, ηρεμεί τους σμηγματογόνους αδένες και ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος. Ταυτόχρονα, καταπολεμά τη φλεγμονή και τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Προλαμβάνει την πιτυρίδα και τη φαλάκρα, ενισχύει και προστατεύει τα μαλλιά, προσθέτει λάμψη και βελτιώνει την εμφάνισή τους.

Καλέντουλα

Ταάνθη καλέντουλας συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων φυτοθρεπτικών ουσιών που καταπολεμούν τη σμηγματόρροια. Είναι πλούσια σε ευεργετικές βλεννώδεις ουσίες που έχουν προστατευτική, καταπραϋντική και αναπλαστική δράση. Άλλες πολύτιμες ουσίες που περιέχονται στην καλέντουλα είναι: τερπένια, τανίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, ρητίνες, σαπωνίνες. Χάρη στην εξαιρετικά ισχυρή σύνθεσή της, η καλέντουλα είναι ένα αποτελεσματικό όπλο κατά των φλεγμονών του δέρματος. Είναι επίσης χρήσιμο στην καταπολέμηση βακτηρίων και μυκήτων και στην ομαλοποίηση της έκκρισης σμήγματος. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και αφήνει το δέρμα λείο, καλά ενυδατωμένο και απαλό.

Η καλέντουλα έχει επίσης θετική επίδραση στα μαλλιά. Καταπολεμά τη φλεγμονή, καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής, θρέφει τα μαλλιά και μειώνει τη σμηγματόρροια. Δεδομένου ότι η καλέντουλα έχει επίσης θετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία (τα σφραγίζει και τα ενισχύει), μπορεί επίσης να αποτελέσει πολύτιμη υποστήριξη για όσους αντιμετωπίζουν ευρυαγγείες, κιρσούς, ερύθημα στο πρόσωπο και αποχρωματισμό του δέρματος.

Κολλιτσίδα

Η κολλιτσίδα είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae, που απαντάται κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, και είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό που συναντάται σε όλη την Πολωνία. Η κολλιτσίδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πολύτιμων, πιο συχνά χρησιμοποιούμενων και πιο αποτελεσματικών βοτάνων στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, όπως πιτυρίδα, τριχόπτωση, επιβραδυνόμενη ανάπτυξη των μαλλιών, φαλάκρα, υπερβολική λιπαρότητα των μαλλιών.

Ο κολλιτσίδας περιέχει αντιοξειδωτικά, ενώσεις πολυακετυλενίου, σεσκιτερπένια, φλαβονοειδή, τανίνες, ινουλίνη, οργανικά οξέα, θειούχες ενώσεις. Το βότανο παρουσιάζει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει αναγεννητική και ενισχυτική δράση στα λεπτά, αδύναμα, αδύναμα, κατεστραμμένα και πέφτοντα μαλλιά. Ενισχύει τους βολβούς και τους θύλακες της τρίχας και επανορθώνει τις βλάβες στη δομή της τρίχας. Τα εκχυλίσματα κολλιτσίδας μπορούν να βρεθούν σε πολλά σαμπουάν, μαλακτικά, βάλσαμα μαλλιών και συμπληρώματα διατροφής. Η ρίζα κολλιτσίδας μπορεί επίσης να αγοραστεί σε θρυμματισμένη μορφή σε καταστήματα με βότανα.

Angelica

ΗΑγγελική ανήκει στην οικογένεια του σέλινου. Βρίσκεται κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη. Η ρίζα Angelica είναι μια πολύτιμη φυτική πρώτη ύλη, που χρησιμοποιείται εσωτερικά (με τη μορφή εγχύσεων και βάμματος) σε πεπτικές παθήσεις και καταστάσεις νευρικής έντασης, καθώς και εξωτερικά (με τη μορφή καταπλασμάτων, κομπρεσών, καταπλασμάτων, καταπλασμάτων).Χρησιμοποιείται επίσης εξωτερικά (με τη μορφή κομπρεσών, καταπλασμάτων, εντριβών) για δερματολογικές διαταραχές (ψωρίαση, ακμή), συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του τριχωτού της κεφαλής (πιτυρίδα, σμηγματορροϊκή αλωπεκία, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα). Χρησιμοποιείται επίσης στην υπερβολική λιπαρότητα των μαλλιών.

Η Angelica έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, καταπραΰνει τον κνησμό, ηρεμεί τους ερεθισμούς και μειώνει τη σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής. Αποκαθιστώντας την ισορροπία στο τριχωτό της κεφαλής, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών. Ταυτόχρονα, θρέφει τα μαλλιά, ενισχύει τις ρίζες των μαλλιών και αποτρέπει την τριχόπτωση. Η σύνθεση της Angelica περιλαμβάνει: σεσκιτερπένια, οργανικά οξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, κουμαρίνες, τανίνες, φλαβονοειδή.

Ιτιά

Ηιτιά είναι ένα από τα πιο κοινά δέντρα με εξαιρετικές διακοσμητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης στη φυσική ιατρική. Ο φλοιός του χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική πρώτη ύλη. Περιέχει: οργανικά οξέα, σαλικίνη, βιοφλαβονοειδή, πικρά, ρητίνες, τανίνες, φαινολικά οξέα, μεταλλικά άλατα.

Η ιτιά έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, εξομαλυντικές και απολυμαντικές ιδιότητες. Χάρη σε αυτές τις δράσεις, είναι ιδανικό ως φυσική θεραπεία για τη σμηγματόρροια και τα διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, όπως η πιτυρίδα, ο κνησμός ή η έντονη λιπαρότητα των μαλλιών. Ενισχύοντας και βελτιώνοντας την κατάσταση των μαλλιών, μειώνει επίσης την ευαισθησία τους να πέσουν.

Άλλα πολύτιμα βότανα για τη σμηγματόρροια:

  • sage,
  • δεντρολίβανο,
  • άρνικα,
  • χαμομήλι,
  • Βαλσαμόχορτο,
  • τσουκνίδα,
  • βιολετί,
  • rue.

Ελέγξτε την αποτελεσματική θεραπεία για το προβληματικό δέρμα: Zinamax

 Zinamax

Category: Ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin