tea gbced9f8f5 640

Adaptogens – φυσικά μέσα κινητοποίησης του οργανισμού για την καταπολέμηση του στρες και των ασθενειών

Τελευταία ενημέρωση: 07.05.2022

Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ειδών φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη μας, υπάρχουν ορισμένα που διακρίνονται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζουν και να αναπτύσσουν ειδική αντίσταση σε αυτές. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα φυτά μεταφέρουν αυτή την ικανότητα στους οργανισμούς των πλασμάτων που τα καταναλώνουν – ζώων και ανθρώπων. Αυτά τα μοναδικά φυτά είναι τα λεγόμενα προσαρμογόνα. Μας βοηθούν να προσαρμοζόμαστε σε διάφορες καταστάσεις και κάνουν επίσης διάφορες “επισκευαστικές εργασίες” στο σώμα, οδηγώντας στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας. Πότε είναι κατάλληλη η χρήση προσαρμογόνων; Ποια είναι τα καλύτερα φυτικά προσαρμογόνα και ποια είναι τα αποτελέσματά τους;

Τι είναι τα προσαρμογόνα;

 Βότανα, δίπλα στο γουδί και το φλάγκονο

Τα φυτά που αναφέρονται ως προσαρμογόνα, σε γενικές γραμμές, αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού στο στρες. Αυτό αναφέρεται στο στρες με μια πολύ ευρεία έννοια, όχι μόνο στο ψυχικό στρες (που δημιουργεί μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση), αλλά και στο σωματικό στρες, γενικά, σε όλες τις δυσμενείς συνθήκες και περιστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας και που διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία.

Μια ζωή με συνεχείς εντάσεις, ρύπανση του περιβάλλοντος, υπερβολικές υποχρεώσεις και εργασία, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα, θόρυβος και νέφος, και το περιβάλλον.Κατά μία έννοια, οι φυσικές εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης αποτελούν ισχυρούς παράγοντες στρες για το σώμα μας.

Συχνά το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το υπερβολικό στρες και αντιδρά με τη δυσλειτουργία κάποιου συστήματος ή οργάνου. Η λύση στο ζήτημα της αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού σε μια στρεσογόνο κατάσταση μπορεί να είναι τα φυτικά προσαρμογόνα, τα οποία λειτουργούν τόσο σε κυτταρικό, ορμονικό, οργανικό όσο και σε συστηματικό επίπεδο.

Πώς λειτουργούν τα προσαρμογόνα;

Ένα προσαρμογόνο αποκαθιστά τη σωστή ισορροπία στη λειτουργία σημαντικών συστημάτων και οργάνων, έχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη επίδραση στην υγεία ολόκληρου του σώματος. Ομαλοποιεί την ισορροπία των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα επιμέρους όργανα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται σε δυσμενείς συνθήκες που προάγουν την ασθένεια.

Έτσι, τα φυτικά προσαρμογόνα δεν θεραπεύουν συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά ενισχύουν τον οργανισμό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις πιθανές απειλές.

Επιπλέον, τα φυτά που παρουσιάζουν προσαρμογόνο δράση ασκούν μόνο τόση επιρροή στις φυσιολογικές διεργασίες όση είναι απαραίτητη, χωρίς να εμποδίζουν ή να παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος.

Τα αποτελέσματα της τακτικής μακροχρόνιας χρήσης των προσαρμογόνων δεν είναι μόνο η αύξηση της αντοχής του οργανισμού, η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματοςΤα αποτελέσματα της τακτικής χρήσης των προσαρμογόνων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα δεν είναι μόνο η αύξηση της αντοχής του οργανισμού, η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και η βελτίωση της ικανότητάς μας να προσαρμοζόμαστε, αλλά και μια σειρά από οφέλη για τον ψυχισμό, τα οποία ο καθένας θα εκτιμήσει αναμφίβολα στην καθημερινή ζωή. Αυτά είναι:

 • αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου,
 • ταχύτερη λήψη αποφάσεων,
 • καλύτερος έλεγχος των συναισθημάτων μας,
 • μια πιο ισορροπημένη διάθεση,
 • καλύτερη ψυχική ευεξία,
 • αυξημένη παραγωγικότητα,
 • καλύτερη επικοινωνία,
 • καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Το αποτέλεσμα μιας συστηματικής πρόσληψης προσαρμογόνων, ιδιαίτερα ορισμένων, όπως το cordyceps, το ginseng, το maca, η κινεζική σιτρονέλα, το ashwagandha ή το rhodiola roseaΕπιπλέον, τα προσαρμογόνα έχουν θετική επίδραση στη δύναμη και την αντοχή των μυών και στη γενική σωματική απόδοση, καθώς και στην αναγεννητική ικανότητα του οργανισμού.

Ο μηχανισμός δράσης των προσαρμογόνων στο σώμα μας είναι ο ίδιος για όλα τα φυτά αυτής της ομάδας- ωστόσο, ανάλογα με τη σύνθεση του φυτού, υπάρχουν μικρές διαφορές στις ιδιότητές τους. Ορισμένα είναι πιο ισχυρά σε έναν τομέα, άλλα σε έναν άλλο, αλλά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό κάθε προσαρμογόνου είναι η σταθεροποίηση της λειτουργίας του οργανισμού.

Χάρη σε δραστικές ουσίες όπως στεροειδείς λακτόνες, σαπωνίνες, φυτοστερόλες, φαινολικές ενώσεις, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τερπένια και άλλα, μεταξύ άλλων, τα προσαρμογόνα έχουν ολιστική δράση, ασκώντας θετική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Μας διευκολύνουν να αντιμετωπίσουμε κάθε παράγοντα που μπορεί να αποτελέσει απειλή για το σώμα μας. Έχοντας μια τονωτική και ομαλοποιητική επίδραση πάνω μας, μας βοηθούν να τα αντιμετωπίσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι διακρίνει τα προσαρμογόνα; Ποια φυτά ανήκουν στην ομάδα των προσαρμογόνων;

 Ρίζα τζίνσενγκ

Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως προσαρμογόνο, μια συγκεκριμένη πρώτη ύλη πρέπει να έχει συνολική θετική επίδραση στον οργανισμό και να διακρίνεται από διάφορα βασικά χαρακτηριστικά:

 • πρέπει να είναι ακίνδυνο και μη τοξικό,
 • πρέπει να είναι φυσικής προέλευσης,
 • δεν πρέπει να είναι εθιστικό,
 • δεν πρέπει να έχει υπερδιέγερση ή να παρεμβαίνει ή να εμποδίζει τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού,
 • πρέπει να εξασφαλίζει μια μη ειδική αντίδραση στο στρες (να έχει συνολική επίδραση, να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες σε ολόκληρο το σώμα, να μειώνει την ευαισθησία του οργανισμού στους στρεσογόνους παράγοντες),
 • πρέπει να ομαλοποιεί τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και να εργάζεται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ομοιόστασης σε αυτόν (να έχει θετική επίδραση σε όλα τα συστήματα και τα όργανα, να πιάνει ελλείψεις και ελαττώματα, να συμπληρώνει ελλείψεις και να αποκαθιστά ανωμαλίες).

Προσαρμοστικά για το στρες

Οι προσαρμοστικές ουσίες γίνονται γνωστές στον αγώνα με τους πιο ποικίλους αρνητικούς παράγοντες: από επιβλαβείς μικροοργανισμούς, μύκητες, ιούς και άλλους παράγοντες ασθενειών, σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (νέφος, ακτινοβολία, ρύπανση, θόρυβος, αλλεργιογόνα, δυσμενείς κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες), σε ψυχικό στρες και νευρική εξάντληση που προκαλούνται από μια εντατική ζωή.

Στην τρίτη περίπτωση, δηλαδή σε καταστάσεις εξασθενημένης ψυχικής κατάστασης, συναισθηματικής ανισορροπίας και υπερβολικού ψυχικού στρες, είναι που καταφεύγουμε συχνότερα στα προσαρμογόνα.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμες στον τομέα αυτό, καθώς μας επιτρέπουν να προσαρμοζόμαστε ευκολότερα σε τυχόν δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες. Μεταξύ άλλων, μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε καλύτερα και να ενεργήσουμε πιο αποτελεσματικά σε νευρικές και δύσκολες καταστάσεις, π.χ. σε περιπτώσεις συγκρούσεων, περίπλοκων κοινωνικών σχέσεων, καθώς και σε καταστάσεις που απαιτούν να σκεφτόμαστε γρήγορα και ευέλικτα, αντανακλαστικά, και να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις κ.λπ. Αποτελούν επίσης πολύτιμο στήριγμα στην περίπτωση ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση (π.χ. στην εργασία), ζουν με μεγάλη ταχύτητα και εκτελούν ποικίλες καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν καλή διάθεση.

Μειώνοντας το επίπεδο της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), οι προσαρμογενετικές πρώτες ύλες μας βοηθούν να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από τα προβλήματα, να διατηρούμε τα νεύρα μας υπό έλεγχοδιατηρούμε τα νεύρα μας υπό έλεγχο, εκτελούμε καλύτερα τις εργασίες μας και δεν υποκύπτουμε σε παραλυτικά αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο πανικός, ο εκνευρισμός και η θλίψη. Επιπλέον, τα προσαρμογόνα έχουν χαλαρωτική δράση και ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Ελέγξτε: Χάπια στρες χωρίς συνταγή – Κατάταξη

Καλύτερα φυτικά προσαρμογόνα

 bacopa monnieri

Ashwagandha (Withania somnifera)

ΤοAshwagandha είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Ινδία, επίσης γνωστό ως Vitania sluggard. Είναι πλούσιο σε εξαιρετικά σημαντικές ουσίες που προάγουν την υγεία και είναι προσαρμογόνο. Το Ashwagandha υποστηρίζει το νευρικό σύστημα μειώνοντας τον αντίκτυπο των στρεσογόνων ερεθισμάτων και υποστηρίζει τη συναισθηματική ισορροπία. Υποστηρίζει τις γνωστικές λειτουργίες και κάνει το μυαλό μας να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Ανακουφίζει από την ένταση, βελτιώνει τη διάθεση, εξαλείφει τις καταθλιπτικές διαταραχές και το άγχος και διευκολύνει τον ύπνο.

Το Ashwagandha παρουσιάζει επίσης πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Προστατεύει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, υποστηρίζει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, του ήπατος, του παγκρέατος και των νεφρών. Επιπλέον, βελτιστοποιεί τη διαχείριση των ορμονών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της αναπαραγωγικής λειτουργίας και ανακουφίζοντας τα προεμμηνορροϊκά και εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, προάγει τη μακροζωία και τη ζωτικότητα και εξασφαλίζει νεανική εμφάνιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κινεζική σιτρονέλλα (Shisandra chinensis)

Τοκινέζικο λεμόνι είναι ένα πολύ παλιό φυτικό φάρμακο, γνωστό εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο οργανισμός πρέπει να αντιμετωπίσει υπερβολική καταπόνηση, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω αυξημένης σωματικής ή πνευματικής προσπάθειας. Το βότανο προσθέτει ενέργεια, βελτιώνει την ψυχοφυσική κατάσταση, μειώνει την κόπωση και το στρες. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Έχει ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, ρυθμίζει το μεταβολισμό, υποστηρίζει το αναπνευστικό σύστημα, διεγείρει την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιαλλεργική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κινεζική σιτρονέλα έχουν προστατευτική επίδραση στα ηπατικά κύτταρα και υποστηρίζουν την αναγέννησή τους.

Rhodiola rosea (Rhodiola rosea)

Η Rhodiolarosea είναι ένα βότανο που φυτρώνει σε περιοχές με ψηλά βουνά, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής (εξ ου και η ονομασία αρκτική ρίζα). Οι δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας σειράς ευεργετικών χαρακτηριστικών, επίσης για τον άνθρωπο.

Η Rhodiola rosea βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού στους παράγοντες του στρες, προστατεύοντάς μας έτσι από όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Καταστέλλει την υπερβολική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, δεν επιτρέπει στις αρνητικές σκέψεις να πάρουν το πάνω χέρι, ηρεμεί εσωτερικά, βοηθά στη διατήρηση της απόστασης, της σύνεσης, της ηρεμίας και της συναισθηματικής σταθερότητας σε δύσκολες καταστάσεις.

Ενισχύοντας τον φυσικό προστατευτικό φραγμό του οργανισμού, επιταχύνει τη σωματική και ψυχική αναγέννηση, προσθέτει ενέργεια στη δράση, βελτιώνει τη διάθεση και έχει θετική επίδραση στις ψυχικές λειτουργίες. Παρουσιάζει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης.

Gotu Kola (Centella asiatica)

ΤοGotu kola, ή ασιατική Centella, θεωρείται σύμβολο της παραδοσιακής ιατρικής από την Ινδία και την Κεϋλάνη. Περιέχει πολυάριθμα πολύτιμα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών πεντακυκλικών τριτερπενικών σαπωνινών (π.χ. madecasoside, asiaticoside, tannucoside, bramoside, centelliic acid), καθώς και φλαβονοειδή, σεσκιτερπένια, βιταμίνες, μαγνήσιο. Χάρη σε αυτά, παρουσιάζει μια σειρά από θεραπευτικές και προαγωγικές για την υγεία ιδιότητες.

ΤοGotu kola υποστηρίζει κυρίως το νευρικό σύστημα και αποκαθιστά την ισορροπία του. Ανακουφίζει από τη νευρική ένταση, το άγχος, την ανησυχία και μειώνει τα επίπεδα άγχους. Βελτιώνει την αγωγή των ερεθισμάτων μεταξύ των νευρώνων και διεγείρει τη διαδικασία ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Βελτιώνει τις διεργασίες σκέψης και αυξάνει τη συγκέντρωση στο έργο που είναι σε εξέλιξη. Διεγείρει την έκκριση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, αυξάνοντας τη διάθεση και τη θέληση για δράση.

Το Gotu kola έχει επίσης θετική επίδραση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και στην παροχή αίματος στους ιστούς. Υποστηρίζει το κινητικό σύστημα, ενισχύει τον συνδετικό ιστό διεγείροντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Δρα αντιβακτηριακά και αντιμυκητιασικά, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και των ουλών.

Bacopa monnieri

ΤοBacopa monnieri (bacopa με μικρά φύλλα), επίσης γνωστό ως brahmi, είναι ένα φυτό που προέρχεται επίσης από την Ινδία και εκτιμάται ιδιαίτερα στην Αγιουρβέδα. Οι μοναδικές ενώσεις που περιέχονται στη μπακόπα – οι βακοζίτες (που ανήκουν στην ομάδα των στεροειδών σαπωνινών), υποστηρίζουν ολοκληρωμένα τον οργανισμό, βελτιώνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου, προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από τον εκφυλισμό, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και ρυθμίζουν την έκκριση σημαντικών νευροδιαβιβαστών, υποστηρίζοντας τις νοητικές λειτουργίες.

Χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, η bacopa είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις έντονης πνευματικής δραστηριότητας, καθώς επηρεάζει λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η συγκέντρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η bacopa θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα που βελτιώνουν τη διαδικασία απορρόφησης, μνήμης και αναπαραγωγής πληροφοριών. Η ευεργετική επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες συμβαδίζει με τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης. Η Bacopa θα μας βοηθήσει επίσης να απαλλαγούμε από τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις και τις διακυμάνσεις της διάθεσης. Έχει ηρεμιστικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να προκαλεί ζαλάδα ή υπερβολική υπνηλία.

Επιπλέον, το Bacopa monnieri ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τζίνσενγκ κατάλληλο (Panax ginseng)

Το τζίνσενγκ είναι ίσως το πιο γνωστό φυτό που προέρχεται από την Άπω Ανατολή. Θεωρείται παγκόσμιο φάρμακο για σχεδόν τα πάντα, κυρίως λόγω των δραστικών ουσιών του, οι οποίες υπάρχουν εδώ σε τεράστιες ποσότητες (υπάρχουν περίπου 200 από αυτές). Σε πρώτη φάση, το τζίνσενγκ υποστηρίζει την καρδιά και έχει αντιπηκτική δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναστέλλει τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, αποκαθιστά την ισορροπία της ορμονικής οικονομίας, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου.

Το τζίνσενγκ έχει επίσης σημαντική επίδραση στην ψυχοφυσική κατάσταση και τη σεξουαλική υγεία. Διεγείρει την εργασία του εγκεφάλου και βελτιώνει τις λειτουργίες του. Καταπολεμά την κούραση και την κόπωση, παρέχει αίσθηση ευεξίας και υψηλά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες, τη δύναμη, την αντοχή και βοηθά στην αναγέννηση του οργανισμού. Μια ποικιλία αυτού του φυτού είναι το σιβηρικό τζίνσενγκ με πολύ παρόμοιες προσαρμοστικές ιδιότητες.

Πράσινο τσάι

Όλοι πιθανώς έχουν ακούσει για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, το οποίο μερικές φορές αναφέρεται ως το πιο υγιεινό ρόφημα στον κόσμο. Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο πράσινο τσάι επηρεάζουν μια σειρά από σημαντικές ζωτικές λειτουργίες. Μια ουσία ιδιαίτερης σημασίας είναι η L-θεανίνη, η οποία, μαζί με την καφεΐνη, υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Χάρη στην L-θεανίνη, το πράσινο τσάι έχει ηρεμιστική δράση, μειώνει την ένταση και το στρες, χαλαρώνει και σταθεροποιεί τη διάθεση. Το πράσινο τσάι είναι επίσης γνωστό για τον θετικό του ρόλο στη διαδικασία του μεταβολισμού.

maca ρίζα

Η ρίζα maca, ή αλλιώς πιπερόχορτο, είναι ένα φυτό που, όπως και άλλα προσαρμογόνα, αναπτύσσεται σε ακραίες συνθήκες, δηλαδή στις Άνδεις σε υψόμετρο 3000-4000 μέτρων. Η ασυνήθιστη σύνθεση και οι ιδιότητές του το καθιστούν ένα από τα λεγόμενα superfoods. Η ρίζα maca προστατεύει τον οργανισμό από διάφορα παθογόνα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Υποστηρίζει τη λειτουργία βασικών συστημάτων και οργάνων, έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική αντοχή και στις νοητικές λειτουργίες – μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή, σκέψη. Επιπλέον, ρυθμίζει τις σεξουαλικές λειτουργίες, αυξάνει τη λίμπιντο, καταπολεμά τα προβλήματα στύσης και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.

Eleutherococcus spinensis

Λιγότερο γνωστός, αλλά πολύ αποτελεσματικό προσαρμογόνο, ο αγκαθωτόςελευθροκόκκος αξίζει να γνωρίζετε περισσότερα, ειδικά αν έχετε ενεργό τρόπο ζωής, υποφέρετε από έντονο στρες, μείωση της ζωτικότητας ή ψυχική και σωματική εξάντληση. Θα είναι επίσης χρήσιμο σε περιπτώσεις συχνής επαφής με επιβλαβείς παράγοντες του πολιτισμού.

Ο ελευθροκόκκος εμφανίζει υψηλή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στην οποία καταπολεμά αποτελεσματικά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για το σχηματισμό ασθενειών που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ταχύτερη γήρανση του οργανισμού. Ταυτόχρονα, το φυτό είναι θεματοφύλακας της ευεξίας και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, ελαχιστοποιώντας τις ενοχλητικές συνέπειες του στρες. Έχει επίσης θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα του σώματος, βελτιώνει την απόδοση και αυξάνει τις δυνατότητες άσκησης.

Marshmallow astragalus

Το Astragalus είναι ένα φυτό εξαιρετικά πλούσιο σε βιολογικά δραστικές ενώσεις. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αμινοξέα, κουμαρίνη, χολίνη, τριτερπενικές σαπωνίνες (αστραγαλοσίδες), ισοφλαβόνες, πολυσακχαρίτες και βιοστοιχεία πολύτιμα για το νευρικό σύστημα. Οι πολυάριθμες δραστικές ουσίες που περιέχονται στο αστράγαλο το καθιστούν όχι μόνο προσαρμογόνο, αλλά και αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιιικό και αντιμυκητιακό. Ωφελεί επίσης το νευρικό μας σύστημα, βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες, υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα.

Το Astragalus μας ανοσοποιεί έναντι των παραγόντων του στρες και ταυτόχρονα έχει ενισχυτική και προστατευτική επίδραση στον οργανισμό. Επιπλέον, έχει ελαφρώς διεγερτική δράση. Προσθέτει ζωτικότητα, υποστηρίζει τους μύες, αυξάνει την ικανότητα άσκησης και την αντοχή, καθιστώντας το ιδιαίτερα συνιστώμενο για άτομα που γυμνάζονται.

Shatavari

Η ρίζα Shatavari είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προσαρμογόνο με πολύπλευρες θετικές επιδράσεις στο σώμα. Έχει πλούσια παράδοση στην αγιουρβεδική ιατρική. Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την ενδυνάμωση του οργανισμού, τη βελτίωση της ανοσίας, τη συνολική αναζωογόνηση και αναζωογόνηση του σώματος , καθώς και για την αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες, την ομαλοποίηση του εμμηνορροϊκού κύκλου και τη βελτίωση της γονιμότητας. Λόγω της ευεργετικής επίδρασής του στις ορμόνες, το shatavari χρησιμοποιείται επίσης ως φυσική θεραπεία για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Πλούσια σε στεροειδείς σαπωνίνες, φυτοεκδυστεροειδή και ισοφλαβόνες, η ρίζα shatavari βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού στους στρεσογόνους παράγοντες και βοηθά στη διατήρηση της εσωτερικής ηρεμίας ακόμη και σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Ρυθμίζει τη διάθεση, μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα, καταπραΰνει τα νεύρα και παρέχει ολοκληρωμένη ευεξία.

Category: Υγεία

Article by: admin