spice 1027958 1280

Κανέλα – για την απώλεια βάρους, για την υγεία, για τη γεύση! Ανακαλύψτε τις πιο πολύτιμες ιδιότητες της κανέλας

Τελευταία ενημέρωση: 31.10.2021

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά, το οποίο διακρίνεται για το μοναδικό άρωμα και τη μοναδική του γεύση και συνδέεται πάντα με ορεκτικά γλυκά πιάτα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι ότι εκτός από τη γεύση της, η κανέλα έχει πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Είναι επίσης ένα από τα πιο πολύτιμα φυτά που διαθέτουν ιδιότητες αδυνατίσματος. Η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, είναι ο θεματοφύλακας της αποτελεσματικής πέψης, βελτιώνει το μεταβολισμό, παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο ρόλος του στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος των πλεονεκτημάτων της κανέλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί από την έρευνα, οπότε αξίζει αναμφίβολα να χρησιμοποιείτε καθημερινά το οπλοστάσιο των πλεονεκτημάτων της κανέλας.

Κανέλα – ένα ανεκτίμητο μπαχαρικό με ευρύ φάσμα μαγειρικών εφαρμογών

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, το οποίο προστίθεται σε διάφορα πιάτα, γλυκά και αλμυρά, καθώς και σε ποτά, όπως το ζεστό κρασί και η μπύρα. Η κανέλα διατίθεται σε μορφή σκόνης ή στικς. Χάρη στην περιεκτικότητα σε έλαιο κανέλας, έχει ένα μοναδικό άρωμα (ζεστό, πικάντικο, έντονο, διεγερτικό των αισθήσεων). Η γεύση του μπαχαρικού είναι επίσης ασυνήθιστη (ελαφρώς καυτερή, γλυκιά και πικάντικη ταυτόχρονα).

Τόσο η γεύση όσο και η μυρωδιά του μπαχαρικού καθιστούν την κανέλα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, ιδιοσυγκρασιακά πρόσθετα στα πιάτα (αν προστεθεί σε ένα πιάτο, η κανέλα αλλάζει σχεδόν πάντα τη γεύση του και γίνεται η κυρίαρχη νότα).

Εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, η κανέλα έχει επίσης ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών εφαρμογών. Τα εκχυλίσματα φλοιού κανέλας μπορούν να βρεθούν σε κρέμες, λοσιόν, τζελ πλύσης και σαμπουάν, μεταξύ άλλων. Η σκόνη κανέλας είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό σε σπιτικές θεραπείες ομορφιάς, όπως μάσκες προσώπου και σώματος και scrubs. Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης στα φαρμακευτικά προϊόντα και στη βοτανοθεραπεία, και πρόσφατα και σε αθλητικά συμπληρώματα.

Η κανέλα εξάγεται από τον αποξηραμένο φλοιό του δέντρου κανέλας. Η κανέλα είναι ένα αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια της δάφνης. Αναπτύσσεται σε ύψος 10-15 μέτρων. Υπό φυσικές συνθήκες, συναντάται κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Αναπτύσσεται σε τροπικές, ξηρές, δασικές περιοχές. Ωστόσο, σήμερα τα δέντρα κανέλας καλλιεργούνται σε όλες τις υποτροπικές και τροπικές περιοχές.

Η πιο πολύτιμη (και δυνητικά λιγότερο επιβλαβής σε υπερβολική κατανάλωση) ποικιλία κανέλας είναι η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum). Σε αλεσμένη μορφή, είναι πιο ανοιχτόχρωμη από την κινεζική ποικιλία, και οι κύλινδροι της τυλίγονται αμφίπλευρα και όχι σε ένα ενιαίο ραβδί όπως η κινεζική κανέλα (Cinnamomum cassia L.).

Κανέλα – σύνθεση

 Στικ κανέλας, δίπλα στη σκόνη κανέλας

Ηκανέλα, εκτός του ότι ενισχύει σημαντικά τη γεύση πολλών πιάτων, είναι επίσης πηγή πολλών πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένα από αυτά έχουν πραγματικά υψηλή περιεκτικότητα σε κανέλα, για παράδειγμα ασβέστιο, κάλιο ή σίδηρο.

Η κανέλα περιέχει επίσης άφθονες ποσότητες αντιοξειδωτικών (π.χ. κατεχίνες και επικατεχίνες) που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ασθένειες του πολιτισμού, καθώς και κανναμαλδεΰδη που αποτελεί όπλο κατά των βακτηρίων, των μυκήτων και των ιών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες, κάλιο και μαγνήσιο, χρησιμοποιούν επίσης την κανέλα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Η κανέλα περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών ουσιών πολύτιμων για την υγεία μας, μεταξύ των οποίων:

  • πολυφαινόλες (κατεχίνες, επικατεχίνες, φλαβόνες, ισοφλαβόνες, φλαβονόλες, χλωρογενικό οξύ, ελλαγικό οξύ),
  • τανίνες,
  • τερπένια,
  • κινναμαλδεΰδη,
  • βλεννώδεις ουσίες,
  • ρητίνες,
  • πτητικά έλαια,
  • κουμινόλη,
  • ευγενόλη,
  • οξύ του καφέ,
  • κινναμωμικό οξύ,
  • διαιτητικές ίνες,
  • βιταμίνη C,
  • Βιταμίνες Β,
  • βιταμίνη Κ,
  • βιταμίνη Α,
  • βιταμίνη Ε,
  • φώσφορος,
  • ασβέστιο,
  • μαγνήσιο,
  • σίδερο,
  • ψευδάργυρος,
  • μαγγάνιο,
  • χρώμιο,
  • νάτριο,
  • κάλιο.

Κανέλα – ιδιότητες που προάγουν την υγεία

Οι ιδιότητες της κανέλας που προάγουν την υγεία επεκτείνονται σε πολλούς τομείς της λειτουργίας του σώματός μας.

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά:

  • Η κανέλα βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ρυθμίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας έτσι τις αιχμές της γλυκόζης. Αυξάνει επίσης την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και ομαλοποιεί την έκκρισή της.
  • Η κανέλα έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βελτιώνει την πεπτική διαδικασία. Υποστηρίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών, υποστηρίζει τη λειτουργία των εντέρων, του παγκρέατος, του ήπατος, διεγείρει την παραγωγή γαστρικού χυμού και χολής. Προλαμβάνει πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, ναυτία, υπεροξύτητα, αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, φούσκωμα της κοιλιάς.
  • Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά χάρη στα οποία εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, ενισχύει τον αμυντικό φραγμό έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών, υποστηρίζει τις διαδικασίες αναγέννησης, καταπολεμά τις φλεγμονές. Προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και αποτρέποντας τις βλάβες και τις μεταλλάξεις τους, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η αντιοξειδωτική δράση της κανέλας μεταφράζεται επίσης σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών του πολιτισμού, π.χ. καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οφθαλμικών παθήσεων.
  • Η κανέλα έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Υποστηρίζει την πήξη του αίματος, επηρεάζει θετικά την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει την κυκλοφορία, βελτιώνει το έργο της καρδιάς. Μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, παρουσιάζει επίσης δραστηριότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.
  • Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιιικές ιδιότητες. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του κρυολογήματος, της γρίπης και των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Έχει θερμαντική και αντιπυρετική δράση.
  • Η κανέλα (χάρη σε συστατικά όπως το έλαιο κανέλας, η κανναμαλδεΰδη και το οξικό κανναμύλιο) έχει ισχυρή απολυμαντική δράση. Προστατεύει τα τρόφιμα από την αλλοίωση και συμβάλλει στη συντήρησή τους.
  • Η κανέλα υποστηρίζει σημαντικά τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από μύκητες Candida. Είναι αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων Escherichia coli και της Salmonella typhimurium.
  • Λόγω των αντισηπτικών, αντιοξειδωτικών και αναζωογονητικών ιδιοτήτων τους, τόσο ο φλοιός κανέλας, το έλαιο κανέλας όσο και οι σπόροι κανέλαςΟι σπόροι κανέλας χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, στην παραγωγή κρεμών, αλοιφών, αρωμάτων, λοσιόν (π.χ. για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας).
  • Υποδεικνύεται ο θετικός ρόλος της κανέλας στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βοηθά στη ρύθμιση του επιπέδου των νευροδιαβιβαστών, βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, επηρεάζει θετικά τις διαδικασίες σκέψης. Βελτιώνει την ψυχική ευεξία, ανακουφίζει από τη νευρική ένταση. Προστατεύει τους νευρώνες από βλάβες, μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Alzheimera και της νόσου του Πάρκινσον.
  • Η κανέλα υποστηρίζει το ουροποιητικό σύστημα και ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών. Επιδεικνύοντας διουρητική δράση, βελτιώνει την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
  • Λόγω της παρουσίας ισοφλαβονών, βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας και εξουδετερώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα που εμφανίζονται με τις διακυμάνσεις των επιπέδων των ορμονών (π.χ. κατά την εμμηνόπαυση, πριν από την έμμηνο ρύση).
  • Λόγω των αντιφλεγμονωδών, θερμαντικών και αναλγητικών ιδιοτήτων του, μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων (συμπεριλαμβανομένων των ρευματικών, υπερφορτωμένων και μετατραυματικών πόνων των αρθρώσεων).

Κανέλα για την απώλεια βάρους

 Αλεσμένη κανέλα, δίπλα σε ένα ξυλάκι κανέλας

Το εκχύλισμα από το φλοιό του δέντρου κανέλας δεν έχει μόνο ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καταπολεμώντας το φούσκωμα, τη δυσπεψίαδιάρροια και στομαχικά ενοχλήματα, αλλά μπορεί ακόμη και να αποτρέψει το έλκος του στομάχου, την υπεροξύτητα και την τροφική δηλητηρίαση. Η ευεργετική επίδραση της κανέλας στο πεπτικό σύστημα επιφέρει επίσης τα αποτελέσματα που αναμένουν πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με το υπερβολικό σωματικό βάρος.

Η κανέλα ανήκει στην ομάδα των θερμογόνων, δηλαδή των ουσιών που επιταχύνουν το μεταβολισμό. Η κανέλα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία αυξάνει το μεταβολισμό του σώματος και, συνεπώς, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες προκειμένου να εξισορροπηθεί και πάλι η θερμοκρασία του σώματος. Δεδομένου ότι το σώμα πρέπει να “δουλέψει σκληρότερα”, καίμε θερμίδες πιο εντατικά. Τελικά, αυτό προωθεί την ταχύτερη απώλεια βάρους.

Μια άλλη σημαντική επίδραση της κανέλας στο πλαίσιο της απώλειας βάρους είναι η βελτίωση της πέψης και της λειτουργίας των νεφρών, η οποία κάνει τον οργανισμό να αυτοκαθαρίζεται πιο αποτελεσματικά. Η κανέλα έχει επίσης θετική επίδραση στο μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων που παρέχονται με τα τρόφιμα – αναστέλλει την απορρόφηση και την αποθήκευσή τους με τη μορφή λιπώδους ιστού, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά της σε χρώμιο και φυτικές ίνες, μεταξύ άλλων, η κανέλα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και καταστέλλει την επιθυμία για γλυκά, που σε πολλές περιπτώσεις είναι η αιτία για την αύξηση του σωματικού βάρους. Ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μας προστατεύει από κρίσεις αδηφάγου πείνας που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη πρόσληψη θερμίδων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κανέλα για την απώλεια βάρους; Μπορούμε είτε να πάρουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει εκχύλισμα κανέλας (π.χ. Piperinox) είτε να καταναλώνουμε συστηματικά ειδικά παρασκευάσματα με κανέλα, παραδείγματα των οποίων δίνονται παρακάτω.

Κοκτέιλ με κανέλα για απώλεια βάρους

Μεταξύ των σέρφερς απώλειας βάρους, μια πρόσφατα δημοφιλής συνταγήείναι ένα smoothie που αποτελείται από:

  • 1 ποτήρι γιαούρτι ή κεφίρ,
  • μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ,
  • μια πρέζα τσίλι.

Αυτό το είδος μείγματος έχει κινητοποιητική επίδραση στη διαδικασία του μεταβολισμού, αυξάνει το ρυθμό καύσης θερμίδων και βοηθά στην αποτελεσματικότερη απώλεια του περιττού βάρους. Σε γενικές γραμμές, η κανέλα για αδυνάτισμα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν πρόκειται για την καύση του λίπους και την καταπολέμηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας.

Διατροφή smoothie με κανέλα και πλιγούρι βρώμης

Ένα άλλο ενδιαφέρον παρασκεύασμα απώλειας βάρους είναι το smoothie βρώμη-κανέλα. Το πλεονέκτημά του είναι ότι, εκτός από την επιτάχυνση του μεταβολισμού και τη ρύθμιση της πέψης, μας βοηθά επίσης να νικήσουμε την πείνα. Είναι θρεπτικό και νόστιμο, μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε παχυντικά σνακ. Μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει ένα από τα γεύματα της ημέρας (π.χ. δεύτερο πρωινό ή απογευματινό τσάι).

Τα συστατικά του smoothie είναι:

  • μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης,
  • ένα μεγάλο φλιτζάνι φυσικό γιαούρτι,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
  • 2 μπανάνες,
  • 2 μήλα,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ξυλιτόλη.

Απλά ρίξτε ζεστό νερό πάνω από το πλιγούρι βρώμης, περιμένετε να φουσκώσει, στη συνέχεια αναμείξτε τα υλικά και το smoothie είναι έτοιμο. Αντί για μπανάνες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πεπόνι, αντί για μήλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αχλάδια ή δαμάσκηνα και αντί για γιαούρτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, γάλα σόγιας, βουτυρόγαλα ή κεφίρ.

Αδυνάτισμα και αφέψημα για την υγεία με κανέλα και μέλι

Εκτός από τα προαναφερθέντα κοκτέιλ, αξίζει να αναφερθεί και ένα άλλο παρασκεύασμα. Ένας συνδυασμός που προάγει την υγεία, γνωστός από την αρχαιότητα, είναι το μέλι και η κανέλα. Αυτό το μείγμα, πρώτα απ’ όλα, θερμαίνει, γεγονός που επιταχύνει το μεταβολισμό, ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερόλης, της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης, προστατεύει από προβλήματα με το πεπτικό σύστημα. Η κανέλα και το μέλι αυξάνουν την ανοσία και τη ζωτικότητα, βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, βελτιώνουν την ποιότητα των πνευματικών λειτουργιών και του ύπνου.

Ένα ποτήρι μέλι πρέπει να ζεσταθεί ελαφρώς, να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, να το ανακατέψετε καλά και να πίνετε μία κουταλιά της σούπας κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Διαβάστε επίσης: Λευκή μουριά για την απώλεια βάρους

Κανέλα – αντενδείξεις

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάθε τρόφιμο, ακόμη και φυσικό, που καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Στην περίπτωση της κανέλας, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες της, επειδή περιέχει κουμαρίνη. Η ουσία αυτή μπορεί να συμβάλει στην αραίωση του αίματος. Η περίσσεια κανέλας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ηπατική ή νεφρική βλάβη. Ωστόσο, κανένας από εμάς δεν καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες κανέλας, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά για αυτές τις παρενέργειες.

Ειδικότερα, τα άτομα που πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή έλκος στο πεπτικό σύστημα και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κανέλας. Αλλά ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι δεν συνιστάται να τρώνε χούφτες κανέλας, αλλά μόνο να τη χρησιμοποιούν σε μικρές ποσότητες (μισό ή ένα κουταλάκι του γλυκού) ως πρόσθετο τροφίμων ή σε παρασκευάσματα που ενισχύουν την υγεία ή την απώλεια βάρους.

Καλλυντικές ιδιότητες της κανέλας

Η κανέλα είναι ιδανική ως συστατικό των οικιακών καλλυντικών τόσο για την περιποίηση του δέρματος όσο και για την περιποίηση των μαλλιών. Ωστόσο, τα άτομα με πολύ ευαίσθητο και αλλεργικό δέρμα θα πρέπει να είναι προσεκτικά με αυτό.

Κανέλα – επίδραση στο δέρμα

Η κανέλα έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και καθαριστικές ιδιότητες και επομένως μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην καταπολέμηση της ακμής, της σμηγματόρροιας και των μαύρων στιγμάτων. Από την άλλη πλευρά, η κανέλα μπορεί να είναι πολύ πολύτιμη για τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματός τους με μια απλή, φυσική μέθοδο, να το αναζωογονήσουν και να το φωτίσουν. Έχει θρεπτική, αναπλαστική, οξυγονωτική, εξομαλυντική, φωτεινή και αποχρωματική δράση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κανέλα στο δέρμα; Ακολουθούν μερικά παραδείγματα σπιτικών καλλυντικών:

  • Μάσκα καθαρισμού με κανέλα (2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, 2 κουταλάκια του γλυκού φυσικό γιαούρτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι). Συνδυάστε τα συστατικά σε μια λεία πάστα, απλώστε στο πρόσωπο αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, περιμένετε 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε γενναιόδωρα.
  • Αναζωογονητική μάσκα με κανέλα (1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένος λιναρόσπορος, μισή λιωμένη μπανάνα, 4-5 κουταλάκια του γλυκού χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού). Αφού ανακατέψετε καλά τα συστατικά, εφαρμόστε τον πολτό που προκύπτει στο πρόσωπό σας. Περιμένετε περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
  • Απολέπιση σώματος με κανέλα (2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο). Ανακατέψτε όλα τα συστατικά. Εφαρμόστε το scrub στο σώμα, κάντε απαλό μασάζ για 2 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Κανέλα – δράση στα μαλλιά

Η πραγματική συνταγή για τα αποδυναμωμένα, κατεστραμμένα, τραχιά και άψυχα μαλλιά μπορεί να είναι οι θεραπείες στο σπίτι στις οποίες τον κύριο ρόλο θα παίξει το έλαιο κανέλας ή η κανέλα σε σκόνη. Και τα δύο συστατικά προσδίδουν λάμψη και ζωτικότητα στα μαλλιά και έχουν ενισχυτική, αντιφριζαριστική, εξομαλυντική, χρωματική, θρεπτική και επανορθωτική δράση.

Σπιτικές μάσκες μαλλιών με κανέλα:

  • Μάσκα με κανέλα για θαμπά, ογκώδη, ταλαιπωρημένα μαλλιά (1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο ή λινέλαιο, 1 μήλο τριμμένο στις πιο μικρές σχάρες, 1 κρόκος αυγού). Ανακατέψτε καλά τα συστατικά μαζί. Εφαρμόστε τον παραγόμενο πολτό στα μαλλιά σας για 20 λεπτά. Ξεπλύνετε και πλύνετε το κεφάλι σας.
  • Μάσκα με έλαιο κανέλας για αδύναμα, λεπτά, πεσμένα μαλλιά (2 κουταλάκια του γλυκού λάδι κανέλας, 1 κουταλάκι του γλυκού καστορέλαιο, 1 ροδάκινο, 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο σιταριού). Έλαιο κανέλας αναμεμειγμένο με καστορέλαιο. Τρίψτε το ροδάκινο στον τρίφτη σε μικρά μάτια. Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από το πίτουρο και περιμένετε μέχρι να φουσκώσει. Συνδυάστε όλα τα συστατικά και εφαρμόστε στα μαλλιά. Πλύνετε τα μαλλιά μετά από 30 λεπτά. Πλύνετε τα μαλλιά σας.

Συνταγές με κανέλα

 Κανέλα τριμμένη

Ψητό ρύζι με μήλα και κανέλα

Συστατικά:

  • 1 σακούλα (10 dkg) μαγειρεμένο ρύζι
  • 3 μήλα
  • 2 κρόκους αυγών
  • μισό φλιτζάνι ζάχαρη ή ξυλιτόλη
  • ζάχαρη βανίλια
  • χυμό λεμονιού
  • κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φρέσκια κανέλα
  • μια χούφτα σουλτανίνες

Φτιάχνοντας:

Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε κύβους, πασπαλίστε με χυμό λεμονιού, ανακατέψτε με λίγη ζάχαρη (ή ξυλιτόλη). Χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη (ή την ξυλιτόλη), προσθέστε τους στο ρύζι, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά – σουλτανίνα, κανέλα, μήλα. Βουτυρώστε το πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο, βάλτε μέσα το ρύζι και πασπαλίστε με ζάχαρη. Βάλτε στο φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, ψήστε για περίπου 15 λεπτά.

Κέικ με κανέλα και τζίντζερ

Συστατικά:

  • 30 dkg αλεύρι
  • 20 dkg βούτυρο
  • 10 dkg ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • πρέζα τζίντζερ
  • μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Φτιάχνοντας:

Ανακατέψτε το αλεύρι με την κανέλα, το τζίντζερ, το μπέικιν πάουντερ. Σε μια σανίδα ζαχαροπλαστικής ψιλοκόψτε το αλεύρι με το κρύο βούτυρο, προσθέστε τη ζάχαρη και το αυγό, ζυμώστε γρήγορα σε μια λεία πάστα. Σχηματίστε μια μπάλα και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίξτε σε πάχος περίπου 5 mm, κόψτε όποια σχήματα θέλετε, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς. Αφού κρυώσουν, μπορείτε να τα αλείψετε με γλάσο.

Τηγανίτες με κανέλα βρώμης

Συστατικά:

  • 1 ποτήρι πλιγούρι βρώμης
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • πρέζα αλάτι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • φρούτα

Φτιάχνοντας:

Οι νιφάδες, το αλεύρι, το γάλα, το αυγό, το αλάτι και η κανέλα ανακατεύονται σε ένα λείο μείγμα, όπως το μείγμα για τηγανίτες, αλλά λίγο πιο παχύρρευστο. Βάλτε το κουτάλι σε καυτό τηγάνι (κατά προτίμηση λάδι με ουδέτερη μυρωδιά), σχηματίστε τηγανίτες, τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μετά το τηγάνισμα, βάλτε από πάνω μερικά φρούτα, για παράδειγμα δαμάσκηνα ή μήλα βραστά, και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, αν χρειάζεται.

Κοκτέιλ μπανάνας-κανέλας

Η παρασκευή αυτού του ποτού δεν απαιτεί καμία προσπάθεια και προσφέρει όχι μόνο ευχαρίστηση αλλά και ενέργεια. Καθαρίστε και κόψτε σε φέτες την μπανάνα, βάλτε την σε ένα ψηλό δοχείο, προσθέστε φυσικό γιαούρτι και μια μεγάλη πρέζα κανέλας και ανακατέψτε.

Ελέγξτε: Κατάταξη των πιο αποτελεσματικών δισκίων για την απώλεια βάρους

Category: Αδυνάτισμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin