Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η διατροφή και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι σημαντικοί για τη γονιμότητα. Η σύλληψη ευνοείται από μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αντίθετα, η κακή διατροφή, τα διεγερτικά και το άγχος σίγουρα δεν ευνοούν. Μερικές φορές μια αλλαγή στη διατροφή που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προσφορά συστατικών που έχουν θετική επίδραση στο αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και ορμονικό σύστημα, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην εγκυμοσύνη.μερικές φορές μια αλλαγή στη διατροφή που οδηγεί σε μεγάλη παροχή συστατικών που έχουν θετική επίδραση στο αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης και διατήρησης της εγκυμοσύνης κατά αρκετές δεκάδες τοις εκατό. Μάθετε πώς πρέπει να τρώτε και σε ποια στοιχεία της διατροφής σας πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Πίνακας περιεχομένων
- 1 Διαταραχές γονιμότητας – ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα στον σημερινό κόσμο
- 2 Τι επηρεάζει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες – παράγοντες, συνθήκες του σώματος
- 3 Δίαιτα γονιμότητας – ένα ποικίλο μενού είναι το κλειδί για ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα
- 4 Θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γυναικεία γονιμότητα
- 5 Δίαιτα γονιμότητας – τι πρέπει να τρώτε;
- 6 Διατροφή για τη γονιμότητα – ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγετε;
Διαταραχές γονιμότητας – ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα στον σημερινό κόσμο
Η υπογονιμότητα είναι ένα σοβαρό φαινόμενο που πλήττει ολοένα και περισσότερα ζευγάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται όλο και περισσότερο ως ασθένεια του πολιτισμού, Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το 20% των ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία παλεύουν με αυτό το πρόβλημα. Η υπογονιμότητα είναι η αδυναμία να μείνετε έγκυος για 12 μήνες παρά τις τακτικές επαφές χωρίς αντισύλληψη.
Η υπογονιμότητα δεν είναι ένα ομοιογενές φαινόμενο- διακρίνονται διάφοροι τύποι. Μεταξύ άλλων, υπάρχει η πρωτογενής υπογονιμότητα (η γυναίκα δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος στο παρελθόν) και η δευτερογενής υπογονιμότητα (η γυναίκα έχει ήδη μείνει έγκυος). δευτερογενής υπογονιμότητα (η γυναίκα ήταν ήδη έγκυος και μόνο τότε άρχισε να εμφανίζει υπογονιμότητα). Μια άλλη πολύ διαδεδομένη ταξινόμηση είναι αυτή που βασίζεται στη φυσιολογική αιτία του προβλήματος, π.χ. ορμονική υπογονιμότητα, ανοσολογική υπογονιμότητα, σαλπιγγική υπογονιμότητα, υπογονιμότητα της μήτρας.
Σύμφωνα με μια άλλη ταξινόμηση, η υπογονιμότητα διακρίνεται σε συγγενή υπογονιμότητα (που προκαλείται από ελαττώματα των γεννητικών οργάνων(προκαλείται από ελαττώματα των γεννητικών οργάνων) και επίκτητη υπογονιμότητα (προκαλείται από βλάβες οργάνων, ορμονικές διαταραχές ή άλλους παράγοντες). Υπάρχει επίσης διαχωρισμός της υπογονιμότητας σε σχετική υπογονιμότητα (προσωρινή, θεραπεύσιμη) και ολική υπογονιμότητα (αδύνατη η θεραπεία). ολική υπογονιμότητα (αδύνατο να θεραπευτεί λόγω μόνιμων βλαβών στο αναπαραγωγικό σύστημα).
Τι επηρεάζει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες – παράγοντες, συνθήκες του σώματος
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει με κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες, όπως ο ακανόνιστος τρόπος ζωής, η υπερβολική εργασία, η έλλειψη ύπνου, τα υψηλά επίπεδα στρες, ακόμη και η έκθεση σε φυτοφάρμακα ή η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η σωστή διατροφή και η αλλαγή σε έναν λιγότερο στρεσογόνο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανδρική και γυναικεία γονιμότητα, αυξάνοντας την αναπαραγωγική ικανότητα.
Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα γονιμότητας είναι οι εξής:
- Ενδοκρινικές διαταραχές. Οι ανισορροπίες ορμονών όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη ή η τεστοστερόνη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις αναπαραγωγικές διαδικασίες.
- Μεταβολικές διαταραχές. Μεταξύ άλλων, οι διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, που χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος, διαταραχές ωορρηξίας και προβλήματα εγκυμοσύνης.
- Οι βλάβες στη δομή της αναπαραγωγικής οδού, η βλάβη και η απόφραξη των σαλπίγγων, οι λοιμώξεις και οι ουλές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή διαδικασία γονιμοποίησης και εμφύτευσης του εμβρύου.
- Διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η ανωμαλία του κύκλου, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και η ενδομητρίωση είναι παράγοντες που μπορεί να δυσχεράνουν την εγκυμοσύνη. Επίσης, η πρόωρη διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών αποτελεί παράγοντα γυναικείας υπογονιμότητας.
- Κακή διατροφή. Οι ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών, η περίσσεια λιπών και σακχάρων στη διατροφή και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.
- Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Οι διαταραχές του βάρους μπορεί να επηρεάσουν την κανονικότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες και να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Οι γυναίκες με Χ225Χ μεγαλύτερο από 25 kg/m2 έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας και υπογονιμότητας, όπως έχουν δείξει μελέτες.
- Ελλιποβαρής. Ο υποσιτισμός συνδέεται με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ενδοκρινικές διαταραχές και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.
- Κάπνισμα τσιγάρων και κατάχρηση αλκοόλ. Οι επιβλαβείς ουσίες που περιέχονται στον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος και να μειώσουν την ποιότητα των ωαρίων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.
- Στρες, συναισθηματικά προβλήματα. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν την κανονικότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες και να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Οι καταθλιπτικές, αγχώδεις και νευρωτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα εγκυμοσύνης.
- Έκθεση σε τοξικές ουσίες και ακτινοβολία. Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας ή στο περιβάλλον και ορισμένες μορφές ακτινοβολίας μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στους γαμέτες, εμποδίζοντας τη διαδικασία της σύλληψης και μειώνοντας τη γονιμότητα.
- Ασθένειες. Ο διαβήτης, η υπέρταση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και να μειώσουν τη γονιμότητα.
Δίαιτα γονιμότητας – ένα ποικίλο μενού είναι το κλειδί για ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα
Μια ισορροπημένη διατροφή, που παρέχει επαρκείς ποσότητες όλων των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα) είναι προϋπόθεση για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ ή τα ωμέγα 3 οξέα, διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις αναπαραγωγικές λειτουργίες. Προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες απόκτησης απογόνων, θα πρέπει επομένως να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αυξημένες ποσότητες αυτών στην καθημερινή μας διατροφή.
Προκειμένου να βελτιωθεί η γονιμότητα, εκτός από την εισαγωγή μιας πλούσιας, ποικίλης διατροφής, αξίζει επίσης να αποφεύγουμε τις βλαβερές ουσίες, το νέφος, το στρες και να προσπαθούμε να να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος και να εξασφαλίσουμε τακτική σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης.
Αξίζει επίσης να δώσετε προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής που είναι ειδικά αφιερωμένα σε άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά, όπως τα Prenatalin, NovuVita Vir ή NuviaLab Female Fertility, Χάρη στην ειδική επιλογή των ενεργών συστατικών, συμπληρώνουν όλα τα σημαντικά στοιχεία και αυξάνουν την πιθανότητα να γίνετε γονείς.
Θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γυναικεία γονιμότητα
Τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γονιμότητα και βελτιώνουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι:
- Φολικό οξύ (φυλλικό οξύ) – ένα πολύ σημαντικό συστατικό όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ενεργοποιεί την ανάπτυξη των ωαρίων και φροντίζει για την ποιότητά τους. Υποστηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και συμβάλλει στην πρόληψη των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το φολικό οξύ πρέπει να λαμβάνεται περίπου 3 μήνες πριν από τη σύλληψη.
- Σίδηρος – επηρεάζει τη σωστή μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών οργάνων, προλαμβάνει τις διαταραχές της ωορρηξίας, έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του εμβρύου, μειώνει την πιθανότητα καρδιακής νόσου στο νεογέννητο.
- Ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα – βελτιώνουν τη γονιμότητα ρυθμίζοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο και υποστηρίζοντας την παραγωγή ορμονών. Έχουν ευεργετική επίδραση στην ποσότητα της τραχηλικής βλέννας και στην ποιότητα του σπέρματος.
- Πρωτεΐνες – είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη. Είναι σημαντική για την παραγωγή των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών και τη φυσιολογική ανάπτυξη των ωαρίων.
- Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, σελήνιο) – προστατεύουν τα κύτταρα του φύλου από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Υποστηρίζουν τον αμυντικό φραγμό ολόκληρου του σώματος έναντι του οξειδωτικού στρες.
- Βιταμίνη D – επηρεάζει την ορμονική ισορροπία, βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών, υποστηρίζει την ωρίμανση των ωαρίων.
- Ιώδιο – συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών, αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης και μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.
- Ψευδάργυρος – ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό. Βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ορμονών, εξουδετερώνει τις διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου και έχει θετική επίδραση στην ποιότητα των ωαρίων.
- Ασβέστιο – σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του εμβρύου. Βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες.
- Διατροφικές ίνες – συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εξουδετερώνουν τις διαταραχές της όρεξης, υποστηρίζουν τον καθαρισμό των τοξινών από το σώμα.
- Βιταμίνες Β – διεγείρουν την έκκριση των ορμονών του φύλου, βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, επηρεάζουν θετικά τη διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου.
Θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη γονιμότητα στους άνδρες
Η υγιεινή διατροφή επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος, την κινητικότητα του σπέρματος και τη συνολική υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Παρακάτω παρατίθενται σημαντικά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την ανδρική γονιμότητα:
- Ψευδάργυρος – το πιο σημαντικό μέταλλο για τους άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή σπέρματος και τη διατήρηση ενός υγιούς αναπαραγωγικού και ενδοκρινικού συστήματος. Έχει ευεργετική επίδραση στον αριθμό και τη βιωσιμότητα του σπέρματος.
- Σελήνιο – έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει τα γεννητικά κύτταρα από βλάβες, υποστηρίζει την κινητικότητα και τη βιωσιμότητα του σπέρματος.
- Ωμέγα3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα – όπως και στις γυναίκες, ταωμέγα 3 και 6λιπαρά οξέα υποστηρίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες. Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος και βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία.
- Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε – εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.
- Βιταμίνες Β – υποστηρίζουν την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, επηρεάζουν θετικά την ποιότητα και τη δύναμη του σπέρματος.
- Βιταμίνη D – παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων τεστοστερόνης και είναι επίσης σημαντική για τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος.
- Αργινίνη – ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και έτσι βελτιώνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Βελτιώνει την ποιότητα των στύσεων και έχει θετική επίδραση στην αναπαραγωγική ικανότητα.
Δίαιτα γονιμότητας – τι πρέπει να τρώτε;
Μια δίαιτα γονιμότητας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες θα πρέπει να εστιάζει σε τρόφιμα που, αφενός, βελτιώνουν τις παραμέτρους των αναπαραγωγικών κυττάρων, υποστηρίζουν τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων και, αφετέρου, υποστηρίζουν τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων.αφενός, βελτιώνουν τις παραμέτρους των αναπαραγωγικών κυττάρων, υποστηρίζουν τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων και βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία, και αφετέρου, ενδυναμώνουν γενικά τον οργανισμό και προάγουν την καλή ανοσία και τη ζωτικότητα.
Τα προϊόντα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κατά την περίοδο της προσπάθειας για ένα μωρό είναι
- Πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι) – άφθονα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, μέταλλα, βιταμίνη C.
- Κόκκινα, πορτοκαλί, μοβ, κίτρινα και λευκά λαχανικά – είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα πολύτιμα για τη γονιμότητα, βιταμίνη Α και Ε, καθώς και πολύτιμες φυτικές χρωστικές ουσίες όπως καροτενοειδή, λυκοπένιο και άλλες ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά.
- Ταφρούτα – περιέχουν βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα γεννητικά κύτταρα.
- Θαλάσσια ψάρια – εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 και 6 οξέων, ψευδαργύρου, σεληνίου και βιταμίνης D, τα οποία είναι πολύτιμα για τη γονιμότητα.
- Ξηροί καρποί – είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, σελήνιο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που φροντίζουν για την καλή ποιότητα του σπέρματος και τη φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία.
- Σπόροι και σπόροι (π.χ. σπόροι chia, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, ηλιόσποροι) και προϊόντα ολικής άλεσης (πλιγούρι, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, πίτουρο, καστανό ρύζι) – αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, πολύτιμων βιοστοιχείων για τη γονιμότητα, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, κάλιο, χαλκός και σίδηρος, καθώς και βιταμινών Β που έχουν ευεργετική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα.
- Κόκκινο κρέας, εντόσθια (με μέτρο) – περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος είναι πολύτιμος κατά την περίοδο της προσπάθειας για ένα μωρό.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, βουτυρόγαλα, γιαούρτι, τυρί) – περιέχουν πολύ ασβέστιο και πρωτεΐνες, έχουν θετική επίδραση στον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ποιότητα του σπέρματος και την αναπαραγωγική ικανότητα.
- Αυγά – είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη D, συστατικά εξαιρετικά σημαντικά για την αναπαραγωγική υγεία.
- Θαλασσινά – είναι άφθονα σε πρωτεΐνες, ιώδιο, ασβέστιο, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Έχουν θετική επίδραση στη λίμπιντο, αυξάνουν τη δύναμη και διευκολύνουν την εγκυμοσύνη.
- Σπόροι οσπρίων (π.χ. φασόλια, φασόλια σόγιας, ρεβίθια, φακές) – περιέχουν πολύ ψευδάργυρο και πρωτεΐνες, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και πολύτιμα φυτοοιστρογόνα. Βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, υποστηρίζουν τη διαχείριση των ορμονών και βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.
Διατροφή για τη γονιμότητα – ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγετε;
Εξίσου σημαντικό με την επιλογή των σωστών προϊόντων είναι η αποφυγή ορισμένων ουσιών και τροφίμων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία.
Ακολουθεί ένας κατάλογος προϊόντων που πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας για τη γονιμότητα:
- προϊόντα πλούσια σε ανθυγιεινά είδη λίπους (κορεσμένα και τρανς λιπαρά),
- εξευγενισμένη ζάχαρη,
- γλυκά,
- τα επεξεργασμένα τρόφιμα,
- λευκό αλεύρι,
- αλάτι,
- κόκκινο κρέας,
- καφεΐνη,
- αλκοόλ,
- νικοτίνη.
Πηγές:
- https://www.healthline.com/health/infertility
- https://www.healthline.com/health-news/here-are-5-nutrients-that-can-help-women-get-pregnant
- https://www.healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant