Η ανδρογενετική αλωπεκία, ή αλλιώς η ανδρική φαλάκρα, είναι ένα συχνά παρατηρούμενο φαινόμενο. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας προκαλείται από κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες (επιβλαβής επίδραση της ορμόνης DHT στους θύλακες των τριχών). Συνήθως, η ανδρογενετική αλωπεκία αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσει σε πολύ νεαρή ηλικία. Η διαδικασία μπορεί επίσης να εξελίσσεται πιο αργά ή πιο γρήγορα, ανάλογα με τις ατομικές γενετικές συνθήκες.
Είναι αλήθεια ότι η ανδρική φαλάκρα δεν μπορεί να θεραπευτεί και να αντιστραφεί πλήρως, αλλά με τη βοήθεια μερικών αποδεδειγμένων μεθόδων είναι δυνατόν να σταματήσει η τριχόπτωση και ακόμη και να ενεργοποιηθούν οι θύλακες των τριχών και να διεγερθεί η ανάπτυξη νέων μαλλιών! Το πιο σημαντικό είναι ότι, έχοντας παρατηρήσει τα πρώτα συμπτώματα της ανδρογενούς αλωπεκίας στον εαυτό σας, θα πρέπει να αρχίσετε αμέσως να αντιμετωπίζετε αυτή τη διαδικασία. Τότε έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σώσετε το χτένισμά σας. Ποιες είναι οι αιτίες και οι μέθοδοι θεραπείας της ανδρογενετικής αλωπεκίας, ποιοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν τη διαδικασία της τριχόπτωσης; Πώς να αντιμετωπίσετε την περαιτέρω εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας στο σπίτι;
Πίνακας περιεχομένων
- 1 Ανδρογενετική αλωπεκία – αιτίες. Οικογενειακή κληρονομιά ή αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής;
- 2 Είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες και να σταματήσει η τριχόπτωση;
- 3 Σε ποια ηλικία εμφανίζονται οι τριχόμπαλες; Πότε αρχίζει η τριχόπτωση;
- 4 Ανδρογενετική αλωπεκία – συμπτώματα
- 5 Θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Πώς να σταματήσετε την ανδρογενετική αλωπεκία;
- 6 Ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες
Ανδρογενετική αλωπεκία – αιτίες. Οικογενειακή κληρονομιά ή αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής;
Η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η υψηλή συγκέντρωση του DHT (παράγωγο της τεστοστερόνης). Μέσω της δράσης του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Βρίσκεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, μέσα στους θύλακες της τρίχας. Εάν οι θύλακες των τριχών είναι υπερβολικά ευαίσθητοι σε αυτή την ορμόνη, επέρχεται σταδιακή συρρίκνωση και ατροφία.
Ως αποτέλεσμα της σμίκρυνσης, οι θύλακες των τριχών χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν φυσιολογικά υγιή και δυνατά μαλλιά. Η φάση ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση) μειώνεται, ενώ η φάση ηρεμίας της τρίχας (τελογενής φάση) επιμηκύνεται. Η συνέπεια είναι η εμφάνιση λεπτών, αδύναμων, κοντών, χωρίς έντονο χρώμα, επιρρεπών σε φθορές και ταχέως πέφτοντων μαλλιών. Εκτός από τους ορμονικούς παράγοντες, μια άλλη αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η γενετική (η τάση για φαλάκρα κληρονομείται από έναν γονέα ή παππού ή γιαγιά).
Επιπλέον, η υγεία και ο τρόπος ζωής μας μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη τριχόπτωση στους άνδρες. Συχνό, έντονο στρες, παρατεταμένη σωματική και ψυχική κόπωση, έλλειψη ύπνου, υπερβολική χρήσηΟι δερματολογικές και αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να αποδυναμώσουν το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών, και να προκαλέσουν αλωπεκία.
Πολύ συχνά, η ανθυγιεινή διατροφή συμβάλλει επίσης στην επιτάχυνση και την επιδείνωση της διαδικασίας της φαλάκρας. Εάν η διατροφή μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από άχρηστα, ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και η φθορά των οργάνων και των ιστών, συμπεριλαμβανομένων των δομών των μαλλιών.
Είναι δυνατόν να εξαλειφθούν τα αίτια της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες και να σταματήσει η τριχόπτωση;
Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, η φαλάκρα μπορεί να επιβραδυνθεί, να ανακοπεί και μερικές φορές ακόμη και να αντιστραφεί μερικώς. Ο κύριος παράγοντας επιτυχίας είναι ο χρόνος. Συνιστάται να ξεκινήσετε την καταπολέμηση της φαλάκρας όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Εάν έχετε μόνο μικρές, λεπτές καμπύλες στη γραμμή των μαλλιών και ελαφρά αραίωση σε άλλες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, έχετε πολλές πιθανότητες να εμποδίσετε τη φαλάκρα και να διεγείρετε την αναγέννηση των μαλλιών. Αν, από την άλλη πλευρά, έχουμε έντονη υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών και σοβαρή αραίωση στις μετωπικές και βρεγματικές περιοχές, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανακτήσουμε ένα πλούσιο χτένισμα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε μόνο να αποτρέψουμε την περαιτέρω απώλεια μαλλιών, να ενισχύσουμε τις δομές των μαλλιών, να βελτιώσουμε τη συνολικήΤο μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να αποτρέψουμε την περαιτέρω απώλεια μαλλιών, να ενισχύσουμε τις δομές των μαλλιών, να βελτιώσουμε τη γενική κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών και ενδεχομένως να πυκνώσουμε ελαφρώς τα μαλλιά, ιδίως στην ινιακή περιοχή.
Μια διατροφή φτωχή σε μέταλλα, βιταμίνες, πρωτεΐνες ή ακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και το άγχος και η υπερβολική χρήση διεγερτικών είναι μεταξύ των αιτιών της τριχόπτωσης, τις οποίες μπορείτε να εξαλείψετε (όχι αδύνατο).(Η γενετική προδιάθεση ή ορισμένα προβλήματα υγείας, για παράδειγμα, δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά ο τρόπος ζωής μπορεί!). Σίγουρα, αν θέλετε να ξεκινήσετε τη μάχη κατά της ανδρογενετικής αλωπεκίας, αξίζει να εξετάσετε πρώτα τα εξής τη διατροφή σας και άλλες πτυχές της ζωής σας που μπορεί να αποτελούν παράγοντες επιδείνωσης της τριχόπτωσης.
Σχετικά προβληματική, αλλά διαχειρίσιμη, είναι η ορμονική αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επίδραση του DHT στους θύλακες των τριχών. Υπάρχει ένας αριθμός φυτικών πρώτων υλών με πολύτιμες ιδιότητες για τη ρύθμιση των ανδρικών ορμονών και την αναστολή των βλαβερών επιδράσεων του DHT στους θύλακες των τριχών. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την τσουκνίδα, η οποία θεωρείται ζιζάνιο, αλλά στην πραγματικότητα είναι προικισμένη με εξαιρετικές ιδιότητες (εντατικό εκχύλισμα τσουκνίδας και πολλά άλλα συστατικά ενίσχυσης των μαλλιών μπορούν να βρεθούν στο συμπλήρωμα Profolan για την τριχόπτωση).
Συνοπτικά, οι περισσότερες αιτίες της φαλάκρας μπορούν να μειωθούν μερικώς και ορισμένες να εξαλειφθούν εντελώς. Το αν μπορούμε να περιορίσουμε και να καταπολεμήσουμε τη φαλάκρα εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα της διαδικασίας και την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα για τη φαλάκρα και οικιακές ή καλλυντικές θεραπείες για να περιορίσουμε την τριχόπτωση και να τονώσουμε την ανάπτυξη των μαλλιών.
Σε ποια ηλικία εμφανίζονται οι τριχόμπαλες; Πότε αρχίζει η τριχόπτωση;
Ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας φαλάκρας ποικίλλει. Εάν η φαλάκρα είναι κυρίως κληρονομική, μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς, γύρω στα 20 χρόνια. Σε άλλες περιπτώσεις, η μέση ηλικία έναρξης της διαδικασίας τριχόπτωσης είναι τα 30-40 έτη. Λίγο λιγότερο συχνά, τα πρώτα σημάδια φαλάκρας δεν παρατηρούνται πριν από την ηλικία των 50 ετών. Αναμφίβολα, όσο αργότερα αρχίσουμε τη φαλάκρα, τόσο πιο εύκολο είναι να σταματήσουμε την εξέλιξή της και να καταπολεμήσουμε την τριχόπτωση.
Ανδρογενετική αλωπεκία – συμπτώματα
Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι πολύ απλή επειδή τα συμπτώματά της είναι συγκεκριμένα. Ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας, η αλωπεκία αρχίζει να καλύπτει περισσότερες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής. Το πρώτο σημάδι της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι οι καμπύλες στο μέτωπο. Στους περισσότερους άνδρες, ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού. Σπάνια η ανδρογενετική αλωπεκία οδηγεί σε πλήρη φαλάκρα. Κυρίως οι τρίχες στο πίσω μέρος του κεφαλιού διατηρούνται, αλλά σταδιακά οι τρίχες στο μπροστινό μέρος και στην κορυφή του κεφαλιού εξαφανίζονται.
Υπάρχει μια κλίμακα 7 σταδίων, η λεγόμενη κλίμακα Norwood-Hamilton, η οποία περιγράφει με ακρίβεια τα συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας στα διάφορα στάδια:
- Βαθμός 1 – η λεγόμενη εφηβική γραμμή μαλλιών. Δεν υπάρχει ακόμη αραίωση, η γραμμή των μαλλιών παραμένει όπως ήταν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
- Στάδιο 2 – παρατηρείται ελαφρά υποχώρηση της μπροστινής γραμμής των μαλλιών, μικρές καμπύλες στο μέτωπο (πρόκειται για τη λεγόμενη ώριμη γραμμή των μαλλιών).
- Βαθμός 3 – αυτό το στάδιο μπορεί να ονομαστεί το πρώιμο στάδιο της φαλάκρας. Η μπροστινή γραμμή των μαλλιών συνεχίζει να υποχωρεί. Υπάρχει μια εμβάθυνση των καμπυλών. Και στις δύο πλευρές των κροτάφων διακρίνονται διακριτές κοιλότητες σε σχήμα U χωρίς τρίχες.
- Βαθμός 4 – αισθητή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, ορατή αραίωση στη βρεγματική περιοχή (η κορυφή του κεφαλιού είναι άτριχη).
- Βαθμός 5 – ολοένα και μεγαλύτερη λέπτυνση της κορυφής του κεφαλιού. Η ζώνη των μαλλιών που χωρίζει το μετωπιαίο και το βρεγματικό τμήμα στενεύει όλο και περισσότερο.
- Βαθμός 6 – παρατηρούνται εκτεταμένες άτριχες περιοχές στο μέτωπο και στο βρεγματικό τμήμα της κεφαλής. Οι δύο περιοχές αλωπεκίας συγχωνεύονται σε μία (η λωρίδα που χωρίζει τη μετωπιαία και τη βρεγματική περιοχή εξαφανίζεται).
- Βαθμός 7 – οι τρίχες υπάρχουν μόνο στην ινιακή περιοχή της κεφαλής. Στις άλλες περιοχές δεν υπάρχουν τρίχες ή είναι πολύ αραιές και λεπτές.
Θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Πώς να σταματήσετε την ανδρογενετική αλωπεκία;
Για τους άνδρες που παλεύουν με την ανδρογενετική αλωπεκία, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, τόσο τοπικές (θεραπείες στο τριχωτό της κεφαλής) όσο και φαρμακολογικές (λήψη παραγόντων για την αναστολή των ορμονικών αλλαγών που είναι επιζήμιες για τους θύλακες των τριχών).
Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών σκευασμάτων (σαμπουάν, αμπούλες, υγρά) και συμπληρωμάτων διατροφής που διατίθενται για την αναστολή της φαλάκρας και την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Υπάρχουν επίσης σπιτικές θεραπείες για τη φαλάκρα που αξίζει να εξετάσετε.
Όσον αφορά τη φαρμακολογία, μια κοινή θεραπεία για τη φαλάκρα είναι η φιναστερίδη. Η ένωση αυτή, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση, εμποδίζει το μηχανισμό μετατροπής της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη και προστατεύει έτσι τους θύλακες των τριχών από τη σμίκρυνση. Ωστόσο, η χρήση αυτού του φαρμάκου συνδέεται δυστυχώς με ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ένας άλλος παράγοντας που χρησιμοποιείται στην αλωπεκία και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μετατροπής της τεστοστερόνης σε DHT είναι η ντουταστερίδη.
Από τους τοπικούς παράγοντες, η μινοξιδίλη (minoxidil) είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος. Διατίθεται σε μορφή υγρού για εντριβή στο τριχωτό της κεφαλής (π.χ. Loxon 2%, Alopexy). Το προϊόν διαστέλλει τα αγγεία των θυλάκων της τρίχας, με αποτέλεσμα την αυξημένη παροχή αίματος στους θύλακες και την καλύτερη παροχή θρεπτικών συστατικών. Ως αποτέλεσμα, τα ωοθυλάκια λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και παύουν να μικραίνουν. Επιπλέον, τα παρασκευάσματα με μινοξιδίλη διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των θυλακικών κυττάρων, ενεργοποιώντας έτσι την ανάπτυξη νέων τριχών.
Υπάρχουν επίσης πολλά σαμπουάν στην αγορά για την ανδρογενετική αλωπεκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στην καφεΐνη και σε φυτικά σύμπλοκα. Αυτά τα συστατικά, όπως η μινοξιδίλη, αυξάνουν την παροχή αίματος στους θύλακες, επιταχύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών και εξουδετερώνουν τις αρνητικές επιδράσεις των ορμονών στους θύλακες.
Οι αμπούλες για την ανδρογενετική αλωπεκία έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση. Περιέχουν εξαιρετικά συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά, συνήθως φυτικής προέλευσης (π.χ. εκχύλισμα φοίνικα sabal, τζίνσενγκ, τσουκνίδα, φασκόμηλο κ.λπ.), βιταμίνες, βιοστοιχεία και πρωτεΐνες. Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για την ταυτόχρονη μείωση της τριχόπτωσης, τη θρέψη και την αναδόμηση των δομών της τρίχας και την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών.
Θεραπείες τριχόπτωσης
Σε μια εποχή εξελίξεων στην αισθητική ιατρική και την κοσμετολογία, δεν λείπουν οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη φαλάκρα, είτε αυτές είναι πιο επεμβατικές για το σώμα είτε λιγότερο επεμβατικές, όπως η ακτινοβολία.
Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής. Περιλαμβάνει την παρακέντηση του τριχωτού της κεφαλής σε πολλά σημεία και την έγχυση ειδικά επιλεγμένων σκευασμάτων με βαθιά θρεπτική, αναπλαστική και επανορθωτική δράση στο δέρμα.Τα πιο συχνά εφαρμοζόμενα προϊόντα μεσοθεραπείας είναι η μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες δραστικές ουσίες μεσοθεραπείας περιλαμβάνουν: μινοξιδίλη,πυρίτιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, νουκλεϊκά οξέα, συνένζυμα, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, πεπτίδια και βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τους ιστούς του ίδιου του ασθενούς.
Μια άλλη δημοφιλής θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα είναι η θεραπεία της αλωπεκίας με λέιζερ, κατά την οποία μια δέσμη φωτός λέιζερ σε ειδική συχνότητα κατευθύνεται στο τριχωτό της κεφαλής. Η ακτινοβολία οδηγεί σε διέγερση της μικροκυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής, αυξάνοντας έτσι τη θρέψη των κυττάρων και ενεργοποιώντας τους θύλακες των τριχών για την παραγωγή νέων μαλλιών.
Μια πολύ πιο επεμβατική, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη μέθοδος αντιμετώπισης της αλωπεκίας είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Ωστόσο, αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση και τη χρήση νυστεριού, καθώς και πολύ υψηλό κόστος, γι’ αυτό και σχετικά λίγοι άνθρωποι επιλέγουν μια τέτοια μεταμόσχευση.
Άλλες δημοφιλείς θεραπείες για την ανδρογενετική αλωπεκία:
- θεραπεία με led (ακτινοβολία κόκκινου ή υπέρυθρου φωτός),
- θεραπεία μαλλιών με πεπτίδια, δηλαδή η θεραπεία Dr Cyj Hair Filler (εφαρμογή μιας σύνθεσης επτά πεπτιδίων και υαλουρονικού οξέος στο τριχωτό της κεφαλής),
- καρβοξυθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής (εφαρμογή ιατρικού διοξειδίου του άνθρακα στο τριχωτό της κεφαλής),
- μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE (σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών χωρίς τη χρήση νυστεριού, χωρίς ράμματα και ουλές, που περιλαμβάνει την εξαγωγή μικρομοσχευμάτων μαλλιών π.χ. από το πίσω μέρος του κεφαλιού ή το στήθος. από το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του στήθους και μεταφέρονται στις φαλακρές περιοχές),
Οι επαγγελματικές θεραπείες και επεμβάσεις για την αναστολή της φαλάκρας και την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών, ενώ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές, δεν είναι επίσης φθηνές. Υπάρχουν επίσης άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης της φαλάκρας που είναι πολύ λιγότερο δαπανηρές. Πρόκειται για σκευάσματα από το στόμα με βάση φυτικά εκχυλίσματα, αμινοξέα και συστατικά βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
Πολύ καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με την ταυτόχρονη χρήση αυτών των από του στόματος και τοπικών σκευασμάτων (π.χ. λοσιόν, σαμπουάν και αμπούλες για την τριχόπτωση).
Τα πιο αποτελεσματικά φυσικά συστατικά για την καταπολέμηση της ανδρογενετικής αλωπεκίας
- sabal palm,
- τσουκνίδα
- αλογοουρά
- μπαμπού,
- μαύρο γογγύλι,
- ψευδάργυρος,
- σελήνιο,
- βιταμίνη Ε,
- βιταμίνη Α,
- βιταμίνη Β1,
- βιταμίνη Β2,
- βιοτίνη,
- θείο,
- χαλκός,
- ιώδιο,
- σίδερο,
- L-κυστεΐνη,
Ελέγξτε τις κάψουλες εντατικής δράσης για την ανδρογενετική αλωπεκία: Folisin
Ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες
Αν και η ανδρογενετική αλωπεκία φαίνεται να είναι ένα τυπικά ανδρικό πρόβλημα, το φαινόμενο εμφανίζεται και στις γυναίκες. Όπως και στους άνδρες, τα τριχοθυλάκια στις γυναίκες είναι μικροσκοπικά, με αποτέλεσμα την αυξημένη τριχόπτωση. Οι κυρίες με γενετικά καθορισμένα υπερευαίσθητα τριχοθυλάκια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σύνδρομο Cushing και ορισμένες γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Η διαδικασία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες είναι αποτέλεσμα ορμονικών ανωμαλιών (όταν οι ανδρικές ορμόνες του φύλου, ή ανδρογόνα, υπάρχουν στο γυναικείο σώμα σε περίσσεια). Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από εκείνα της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες.
Ενώ το κύριο σύμπτωμα στους άνδρες είναι οι καμπύλες των μαλλιών και η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη αραίωση των μαλλιώντων μαλλιών που εξαπλώνονται στο κεντρικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η φυσική γραμμή των μαλλιών διατηρείται.