Το παντζάρι, ή κόκκινο παντζάρι, είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο κοινά και πιο υγιεινά λαχανικά στον κόσμο! Μπορείτε να τα αγοράσετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως εποχής. Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, μέταλλα και πολλές άλλες πολύτιμες ουσίες, αξίζει να τα κάνετε συχνό επισκέπτη στην κουζίνα. Το ελιξίριο της υγείας, της ζωτικότητας και της νεότητας, δηλαδή ο χυμός παντζαριού, μπορεί εύκολα να παραχθεί από κόκκινα παντζάρια στο σπίτι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προετοιμασίας. Μπορεί να βασίζεται σε ωμό ή τουρσί παντζάρι, αλλά μπορούμε επίσης να προσθέσουμε πολλά άλλα συστατικά ή να φτιάξουμε σιρόπι παντζαριού.Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σιρόπι παντζαριού ή προζύμι παντζαριού με παρόμοιες ιδιότητες. Πώς φτιάχνω χυμό παντζαριού; Γιατί είναι σημαντικό να πίνετε τακτικά χυμό παντζαριού;
Πίνακας περιεχομένων
- 1 Παντζάρια – θρεπτικές αξίες. Ένα λαχανικό με εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία
- 2 Ουσιαστικός χυμός παντζαριού – ιδιότητες για την υγεία
- 2.1 Χυμός παντζαριού για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα
- 2.2 Χυμός παντζαριού για καλή ανοσία και αποτελεσματική καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών
- 2.3 Χυμός παντζαριού για απώλεια βάρους, πέψη, φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καλή λειτουργία του ήπατος
- 2.4 Ο χυμός παντζαριού βοηθά στην αποξίνιση και τον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες
- 2.5 Άλλες πολύτιμες ιδιότητες του χυμού παντζαριού
- 3 Ποιος επωφελείται ιδιαίτερα από την κατανάλωση χυμού παντζαριού;
- 4 Πώς να πίνετε χυμό παντζαριού;
- 5 Χυμός παντζαριού – συνταγή, τρόποι σερβιρίσματος. Με τι μπορεί να συνδυαστεί το μοβ λαχανικό;
- 6 Χυμός παντζαριού τουρσί – συνταγή
- 7 Σιρόπι παντζαριού – συνταγή
Παντζάρια – θρεπτικές αξίες. Ένα λαχανικό με εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία
Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να βελτιώσουμε την ευεξία μας, ο χυμός παντζαριού πρέπει να καταναλώνεται τακτικά! Τα κόκκινα τεύτλα είναι ένα από τα κορυφαία λαχανικά που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και παρουσία βιολογικά ενεργών ενώσεων. Περιέχει ακόμη και διάφορα στοιχεία που πολύ σπάνια συναντώνται στα τρόφιμα, όπως το καίσιο και το ρουβίδιο.
Το έντονο κόκκινο-μωβ χρώμα των παντζαριών είναι αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητας σε χρωστικές ουσίες από την ομάδα της β-κυανίνης (κυρίως βητανίνη), που έχουν εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένου του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτές οι χρωστικές ουσίες, καθώς και διάφορες άλλες βιολογικές ουσίες που υπάρχουν στη σύνθεση του κόκκινου τεύτλου, δρουν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες .
Κατάλογος των συστατικών που περιέχονται στα κόκκινα τεύτλα:
- βιταμίνη Α,
- βιταμίνη C,
- βιταμίνη Ε,
- βιταμίνη Κ,
- βιταμίνες ευρέος φάσματος Β,
- κάλιο,
- μαγνήσιο,
- μαγγάνιο,
- ασβέστιο,
- σίδερο,
- νάτριο,
- ψευδάργυρος,
- σελήνιο,
- σιλικόνης,
- χλώριο,
- φώσφορος,
- φθόριο,
- χαλκός,
- κοβάλτιο,
- καισίου,
- λίθιο,
- ρουβίδιο,
- διαιτητικές ίνες,
- χολίνη,
- φυτοστερόλες,
- φλαβονοειδή,
- πρωτεΐνες,
- άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA),
- βητακυανίνες (βητανίνη),
- βηταξανθίνες (βουλγαξανθίνη),
- οργανικά οξέα (συμπεριλαμβανομένου του μηλικού οξέος, του τρυγικού οξέος, του κιτρικού οξέος, του οξαλικού οξέος),
- ρεσβερατρόλη,
- νιτρικά άλατα.
Ουσιαστικός χυμός παντζαριού – ιδιότητες για την υγεία
Ο χυμός παντζαριού, χάρη σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικά ενεργών ουσιών, υποστηρίζει τη λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματός μας. Οι πολύτιμες ιδιότητές του θα εκτιμηθούν επίσης από την επιδερμίδα και τη σιλουέτα μας! Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις αυτού του ελιξίριου υγείας:
Χυμός παντζαριού για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα
Η τακτική κατανάλωση χυμού παντζαριού είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους για τη συνολική βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, αυτό το ρόφημα υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνει την κυκλοφορία και συμβάλλει στη μείωση και ομαλοποίηση της υπερβολικά υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Χάρη στα νιτρικά άλατα, διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τη μεταφορά αίματος και οξυγόνου στα κύτταρα και τους ιστούς.
Η βιταμίνη C και τα πολυάριθμα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο χυμό παντζαριού βελτιώνουν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων – τα ενισχύουν, τα σφραγίζουν, αποτρέπουν την υπερβολική διαπερατότητα. Βελτιώνοντας τη λειτουργία των φλεβών, ο χυμός παντζαριού μειώνει τη σοβαρότητα των προβλημάτων με τους κιρσούς και μειώνει το πρήξιμο των κάτω άκρων.
Επιπλέον, χάρη στα πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και τις φυτοστερόλες, ο χυμός παντζαριού μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης (το δυσμενές για την υγεία κλάσμα, δηλαδή το Χ23Χ), προστατεύει την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η υπόταση.Προστατεύει την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσος), ρυθμίζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, αποτρέπει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας και το σχηματισμό θρόμβων αίματος.
Ο χυμός παντζαριού είναι επίσης μια καλή μέθοδος για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αναιμίας. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο χυμός παντζαριού κινητοποιεί τον οργανισμό για να αυξήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και έχει αιμοποιητική δράση.
Χυμός παντζαριού για καλή ανοσία και αποτελεσματική καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών
Ο χυμός κόκκινου παντζαριού είναι ένα ποτό με ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η συστηματική κατανάλωση χυμού κόκκινου παντζαριού θα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε διάφορες λοιμώξεις, κρυολογήματα, φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, γρίπη και άλλες ιογενείς ασθένειες.
Ο χυμός παντζαριού υποστηρίζει ολοκληρωμένα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενισχύει τον οργανισμό, καταπολεμά τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για το οξειδωτικό στρες των κυττάρων και προκαλούν βλάβες και επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ο χυμός παντζαριού μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών του πολιτισμού, όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η υπέρταση και ο διαβήτης. Επίσης, ως αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής του δράσης, ο χυμός παντζαριού επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού.
Ελέγξτε τις προβιοτικές κάψουλες για υψηλή ανοσία: Probiosin Plus
Χυμός παντζαριού για απώλεια βάρους, πέψη, φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καλή λειτουργία του ήπατος
Ο χυμός παντζαριού περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μιας δίαιτας αδυνατίσματος. Χάρη σε αυτό, διεγείρει τον εντερικό περισταλτισμό, βελτιώνει τις πεπτικές διεργασίες και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυξάνει επίσης τον έλεγχο της όρεξης, καταστέλλει την επιθυμία για γλυκά και εξαλείφει τις κρίσεις πείνας που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη απορρόφηση θερμίδων.
Και χάρη στο άλφα-λιποϊκό οξύ, βελτιώνει το μεταβολισμό και βοηθά στην ταχύτερη καύση θερμίδων. Όλα αυτά μας διευκολύνουν να προχωρήσουμε στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Το ωμό παντζάρι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (30), οπότε ο χυμός από αυτό το λαχανικό μπορεί να μπει μόνιμα στο μενού των ατόμων που παλεύουν με αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη και προδιαβήτη. Συνιστάται μάλιστα ανεπιφύλακτα – χάρη στο άλφα-λιποϊκό οξύ και τις φυτικές ίνες, επιβραδύνει τη διάσπαση των σακχάρων, αποτρέπει τις ξαφνικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη.
Ωστόσο, όχι μόνο για τα υπέρβαρα και τα γλυκαιμικά προβλήματα, αλλά και για διάφορες πεπτικές παθήσεις και σε περίπτωση υπερφορτωμένου συκωτιού, ο χυμός παντζαριού θα μας βοηθήσει.
Διεγείρει την απομάκρυνση των περιττών προϊόντων του μεταβολισμού από το σύστημα, βελτιώνει το έργο του πεπτικού συστήματος, εξαλείφει τη δυσκοιλιότητα, τον μετεωρισμό και βοηθά στην αποκατάσταση του κανονικού ρυθμού των κινήσεων του εντέρου. Βοηθά στην υπεροξύτητα, την παλινδρόμηση, τις καούρες, τα έλκη στομάχου. Επηρεάζει θετικά το συκώτι (αποτοξινώνει, προστατεύει, υποστηρίζει την αναγέννηση), υποστηρίζει τους χοληφόρους πόρους.
Ελέγξτε: Κατάταξη των δισκίων για την απώλεια βάρους
Ο χυμός παντζαριού βοηθά στην αποξίνιση και τον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες
Μια πολύ σημαντική ιδιότητα του χυμού παντζαριού είναι η αποξινιστική και αποτοξινωτική του δράση. Ο χυμός παντζαριού είναι αλκαλικός, γεγονός που βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας οξέων-βάσεων στο σύστημα. Χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, διεγείρει τη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών και των καταλοίπων από το σώμα, βελτιώνοντας έτσι τις μεταβολικές διεργασίες.
Αντισταθμίζοντας την οξίνιση και καθαρίζοντας τον οργανισμό από τις βλαβερές ουσίες, βελτιώνει τη διάθεσή μας και βοηθά να απαλλαγούμε από επίμονες παθήσεις όπως: πονοκέφαλοι, κακοσμία, κακή αναπνοή, πεπτικά προβλήματα, απώλεια συγκέντρωσης, απάθεια, αδυναμία.
Ελέγξτε τις βολικές κάψουλες για την αποξίνιση και τον καθαρισμό: Spirulin Plus
Άλλες πολύτιμες ιδιότητες του χυμού παντζαριού
- Ο χυμός παντζαριού ενισχύει τα οστά και τις αρθρώσεις, έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο έργο των μυών (αυξάνει το επίπεδο οξυγόνωσης και διατροφής τους) και αυξάνει την αντοχή του σώματος.
- Ο χυμός παντζαριού βοηθά στην ομαλότερη διέλευση της εμμηνόπαυσης (μειώνει τις εξάψεις, καταπολεμά τις ημικρανίες, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την αντοχή στη σωματική και ψυχική κόπωση).
- Ο χυμός παντζαριού αυξάνει τον βαθμό οξυγόνωσης του εγκεφάλου, οπότε μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στην πρόληψη της άνοιας ή στην αναστολή της ανάπτυξής της.
- Ο χυμός παντζαριού επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
- Πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ο χυμός παντζαριού είναι ένα φυσικό ελιξίριο νεότητας και καλής κατάστασης του δέρματος. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, αναστέλλει τη διαδικασία γήρανσης και το σχηματισμό ρυτίδων. Βελτιώνει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, θρέφει το δέρμα και το κάνει να δείχνει πιο ζωτικό. Αν καταναλώνουμε συστηματικά χυμό παντζαριού, θα θρέψουμε και θα δυναμώσουμε επίσης τα μαλλιά και τα νύχια μας.
- Μια μερίδα χυμού παντζαριού αρκετές φορές την εβδομάδα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανάκτησης της ζωτικότητας και της ενέργειας και βελτίωσης της διάθεσής μας. Επιπλέον, το ρόφημα αυτό, χάρη στην υψηλή θρεπτική του αξία, υποστηρίζει τη συγκέντρωση και βελτιώνει συνολικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ποιος επωφελείται ιδιαίτερα από την κατανάλωση χυμού παντζαριού;
Ο χυμός παντζαριού συνιστάται για άτομα που καταπολεμούν την υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Συνιστάται επίσης σε άτομα που είναι εξασθενημένα και έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που συχνά προσβάλλονται από λοιμώξεις, κρυολογήματα, αναιμία και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μετά από ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις και τραυματισμούς.
Η κατανάλωση χυμού παντζαριού συνιστάται επίσης σε καταστάσεις σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, ορμονικών διακυμάνσεων, σε καταθλιπτικές καταστάσεις, σε περίπτωση κακής νευρικής κατάστασης. Η κατανάλωση χυμού παντζαριού είναι επίσης μια καλή επιλογή στην περίπτωση μιας όχι εντελώς υγιεινής διατροφής που περιέχει πολλά ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και τη χρήση διεγερτικών, τον “πολυάσχολο” τρόπο ζωής, τη σημαντική πνευματική προσπάθεια και το χρόνιο στρες.
Ο χυμός παντζαριού είναι επίσης ευεργετικός για άτομα που εκτίθενται σε σκληρή σωματική εργασία και για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές. Αξίζει επίσης να το πίνετε σε περίπτωση δερματικών παθήσεων, κακής κατάστασης του δέρματος, εξασθενημένων νυχιών και λεπτών, εύθραυστων, άψυχων και πεσμένων μαλλιών.
Ο χυμός παντζαριού θα πρέπει επίσης να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από προβλήματα του ήπατος και των χοληφόρων οδών, πεπτικόΟ χυμός παντζαριού θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται από άτομα με προβλήματα στο συκώτι και τους χοληφόρους πόρους, προβλήματα με την πέψη, υπέρβαρα άτομα και όσους αναζητούν φυσικές μεθόδους για αποτοξίνωση, απώλεια λίγων κιλών και ολοκληρωμένη παροχή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
Ελέγξτε το σκεύασμα που ενισχύει την ανοσία και διευκολύνει την απώλεια βάρους με τη μορφή τζελ: Hey!Gummy
Πώς να πίνετε χυμό παντζαριού;
Τόσο ο χυμός ωμού παντζαριού όσο και ο χυμός παντζαριού τουρσί πρέπει να πίνεται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά για να αισθανθείτε πλήρως τα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία. Ξεκινήστε με μικρότερες ποσότητες (π.χ. το ένα τρίτο ενός ποτηριού χυμού παντζαριού σε συνδυασμό με το ένα τρίτο ενός ποτηριού νερού). Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα που πίνετε μέχρι να φτάσετε περίπου τα 200 ml την ημέρα.
Είναι καλύτερο να πίνετε χυμό παντζαριού στο πρώτο μέρος της ημέρας – τότε θα βελτιώσει το μεταβολισμό μας, θα μας δώσει ενέργεια για πολλές ώρες και θα μας παρέχει πολλά πολύτιμα συστατικά, υποστηρίζοντάς μας τη στιγμή που είμαστε πιο δραστήριοι.
Χυμός παντζαριού – συνταγή, τρόποι σερβιρίσματος. Με τι μπορεί να συνδυαστεί το μοβ λαχανικό;
Η προετοιμασία του χυμού παντζαριού είναι πολύ απλή και γρήγορη.
Πρώτα κόψτε τα ωμά παντζάρια σε πιο χοντρές φέτες και στη συνέχεια βάλτε τα στον αποχυμωτή. Αντί για αποχυμωτή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν αργό αποχυμωτή. Αν δεν έχετε κάποιο από τα δύο, μπορείτε να κόψετε τα παντζάρια σε πιο λεπτά κομμάτια και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε.
Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους εξαγωγής χυμού είναι καλή, η επιλογή της οποίας εξαρτάται, φυσικά, από τον εξοπλισμό που διαθέτετε και από τη δική σας ευκολία και τις προτιμήσεις σας. Ο χυμός που παρασκευάζεται σε αποχυμωτή είναι πιο καθαρός και λεπτότερος (αφαιρείται πολλή από τη σάρκα), ενώ ο χυμός από αποχυμωτή είναι πιο καθαρός και λεπτότερος (αφαιρείται πολλή από τη σάρκα).Ο χυμός που παρασκευάζεται σε αποχυμωτή είναι πιο καθαρός και λεπτότερος (το μεγαλύτερο μέρος του πολτού φεύγει), ενώ ο χυμός από αποχυμωτή και μπλέντερ είναι πιο παχύς, πιο συμπυκνωμένος (δεν στερείται πολτού) και, συνεπώς, έχει ελαφρώς μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Ο χυμός από ωμά παντζάρια έχει μια ιδιαίτερη, ελαφρώς γήινη γεύση. Σε ορισμένους αρέσει πολύ, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν τους αρέσει καθόλου. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του καθαρού χυμού παντζαριού, μπορείτε να τον παραλλάξετε με άλλα συστατικά και να απαλλαγείτε έτσι από τη χαρακτηριστική επίγευση.
Με τι πρέπει να συνδυάζεται ο χυμός παντζαριού; Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα είναι απολύτως κατάλληλα:
- μήλο,
- πορτοκαλί,
- γκρέιπφρουτ,
- φράουλες,
- λεμόνι,
- ασβέστη,
- αβοκάντο,
- πιπέρι,
- καρότα,
- αγγούρι,
- σέλινο,
- ντομάτα,
- γογγύλια,
- kohlrabi,
- σέλινο,
- σπανάκι,
- σκόρδο,
- μαρούλι αρνιού,
- μαϊντανός,
- μαντζουράνα,
- άνηθο,
- θυμάρι,
- lovage,
- κόλιανδρο,
- βασιλικό,
- νομισματοκοπείο,
- τζίντζερ.
Τα συστατικά που αναφέρονται μπορούν, φυσικά, να συνδυαστούν ελεύθερα μεταξύ τους.
Εδώ είναι μια πολύ απλή συνταγή για χυμό παντζαριού με πρόσθετα:
4 μεγάλα ωμά παντζάρια, 2 μήλα, 2 καρότα και μισό σέλινο πλένονται, κόβονται και στη συνέχεια περνούν από αποχυμωτή. Προσθέστε χυμό λεμονιού, μια πρέζα αλάτι και ζάχαρη ανάλογα με τη γεύση, μια πρέζα τσίλι για πικάντικη γεύση και είστε έτοιμοι.
Χυμός παντζαριού τουρσί – συνταγή
Τα παντζάρια τουρσί (καθώς και ο χυμός που παράγεται κατά το τουρσί τους) είναι πλούσια σε προβιοτικά (βακτήρια γαλακτικού οξέος που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας), γεγονός που τα καθιστά προικισμένα με πρόσθετες ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Φυσικά, τα παντζάρια τουρσί περιέχουν επίσης μια ολόκληρη σειρά από πολύτιμες βιολογικές ουσίες που έχουν στη σύνθεσή τους τα ωμά παντζάρια.
Ο χυμός παντζαριού τουρσί (δηλ. παντζάρι ξινόγαλο) επηρεάζει θετικά την κατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, βελτιώνει την πέψη, μειώνει τη φλεγμονή, καταπολεμά τα παθογόνα, υποστηρίζει την εντερική εργασία, διεγείρει τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος και επιταχύνει την οικοδόμηση υψηλής ανοσίας του οργανισμού.
Πώς να φτιάξετε χυμό παντζαριού τουρσί;
Περίπου 1-1,5 κιλό παντζάρια καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάλτε το σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Τοποθετήστε μπαχάρι, μερικές σκελίδες σκόρδο, κόκκους πιπεριού και φύλλα δάφνης ανάμεσα στα παντζάρια. Ρίξτε μέσα περίπου 2 λίτρα βρασμένο κρύο νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Το νερό πρέπει να καλύπτει πλήρως τα παντζάρια. Τοποθετήστε από πάνω μια φέτα ψωμί σίκαλης. Καλύψτε με ένα πιάτο. Αφήστε τα στην άκρη σε ζεστό μέρος για περίπου μια εβδομάδα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο χυμός είναι έτοιμος για κατανάλωση.
Σιρόπι παντζαριού – συνταγή
Εκτός από το χυμό παντζαριού, το σιρόπι παντζαριού έχει επίσης ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Αξίζει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μειωμένης ανοσίας, εξασθενημένου οργανισμού, κρυολογήματος και αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι ιδανικό για το βήχα και τη βραχνάδα, βοηθάει στον πονόλαιμο, στην ξηρολαιμία, καθώς και στην ιγμορίτιδα και την καταρροή.
Πώς να προετοιμάσετε το σιρόπι παντζαριού;
Κόψτε το κάτω μέρος ενός μεγάλου παντζαριού και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο ή δίσκο. Ξεφλουδίστε το λαχανικό από την κορυφή. Η τρύπα θα πρέπει να έχει διάμετρο περίπου 2-3 εκατοστά, θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά βαθιά, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην τη διαπεράσετε. Ρίξτε μέσα μέλι ή ζάχαρη. Το σιρόπι θα αρχίσει να εμφανίζεται μετά από λίγες ώρες. Πίνετε το σιρόπι παντζαριού μετά από 1 κουταλιά της σούπας αρκετές φορές την ημέρα.