prickly pears g79569dc09 640

Φραγκόσυκο – ή φαγώσιμος κάκτος, χαρακτηριστικά, καλλιέργεια, χρήσεις, ιδιότητες υγείας και απώλειας βάρους

Το φραγκόσυκο (Opuntia ficus-indica) είναι ένα εξωτικό μεξικάνικο φρούτο γνωστό για τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία και το αδυνάτισμα, καθώς και για τη μοναδική, σαγηνευτική του γεύση και την αξιοσημείωτη εμφάνισή του. Η Opuntia έχει αμέτρητα οφέλη – παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και αδυνατίζει τη σιλουέτα. Λόγω της ικανότητάς του να αναστέλλει την απορρόφηση των λιπών από τα τρόφιμα, αποτελεί συστατικό σε πολλές κάψουλες και δισκία για την απώλεια βάρους. Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη του αχλαδιού κάκτου!

Φραγκόσυκο – ένα ιδιαίτερο φρούτο με πολύτιμες ιδιότητες

 Φραγκόσυκο

Το φραγκόσυκο είναι ένα από τα είδη των φαγώσιμων κάκτων. Ονομάζεται επίσης ινδικό σύκο, σύκο κάκτου, ινδικό αχλάδι, κονδυλώδες αχλάδι, αχλάδι αποστολής. Ανήκει στην οικογένεια των κάκτων (Cactaceae) και είναι παχύφυτο. Ο καρπός του φραγκόσυκου έχει πολύ γλυκιά γεύση, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ζουμερός, προσφέροντας έτσι τη δύναμη της αναζωογόνησης.

Το φραγκόσυκο προέρχεται από το Μεξικό, αλλά σήμερα καλλιεργείται και αλλού, όπως στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη (κυρίως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα). Η Opuntia έχει παράδοση αιώνων. Χρησιμοποιούνταν ήδη στη χώρα των Αζτέκων, οι οποίοι εκτιμούσαν τόσο τις διατροφικές όσο και τις υγιεινές ιδιότητές του. Λέγεται ότι το έφερε στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Το φραγκόσυκο είναι ένα τυπικό θερμόφιλο φυτό. Αναπτύσσεται καλά σε τροπικά, υποτροπικά και ημιερημικά κλίματα. Δεν είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το φραγκόσυκο είναι ένας ευμεγέθης κάκτος που φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Έχει τη μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου. Έχει πεπλατυσμένους μίσχους που καλύπτονται από σκληρό, κηρώδες δέρμα. Αναπτύσσει πολυάριθμες αιχμές μήκους περίπου 2 εκατοστών. Αυτά προστατεύουν το φυτό από τα ζώα και από την υπερβολική απώλεια νερού. Τα άνθη του φραγκόσυκου ανθίζουν το καλοκαίρι, κυρίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Έχουν ροζ απόχρωση και είναι πολύ εντυπωσιακά, μεγάλα και επιδεικτικά.

Πώς μοιάζει ο καρπός του φραγκόσυκου;

Ο καρπός του φραγκόσυκου έχει σχήμα ωοειδές και μέγεθος συγκρίσιμο με το ακτινίδιο, το αχλάδι ή το λεμόνι. Εξωτερικά, καλύπτεται από μικροσκοπικές προεξοχές. Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο έως πράσινο. Στο εσωτερικό του καρπού υπάρχει κόκκινη ή κίτρινη σάρκα με πολυάριθμους μικροσκοπικούς σπόρους (οι οποίοι τρώγονται μαζί με τη σάρκα).

Πώς μπορείτε να καταλάβετε πότε ένας καρπός αχλαδιού κάκτου είναι ώριμος και έτοιμος για κατανάλωση;

 Καρπός αχλαδιού κάκτου κομμένος στη μέση

Ο καρπός του κάκτου αχλαδιού, όπως και τα περισσότερα φρούτα, έχει την καλύτερη γεύση του όταν είναι πλήρως ώριμος αλλά παραμένει φρέσκος, όχι παλιός. Πώς μπορείτε να καταλάβετε πότε ένα φρούτο είναι κατάλληλο για κατανάλωση; Ο ευκολότερος τρόπος είναι το χρώμα. Όταν ένα φραγκόσυκο έχει μια πρασινωπή απόχρωση, είναι ακόμα άγουρο, ενώ όταν έχει ένα ζωηρό κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, είναι ώριμο.

Είναι προτιμότερο να επιλέγετε σφικτά φρούτα με λεία επιδερμίδα χωρίς φθορές. Εάν αγοράσετε πρασινωπούς καρπούς, θα πρέπει να περιμένετε να ωριμάσουν. Αποφύγετε τα φρούτα που είναι κατεστραμμένα, γεμάτα κηλίδες, πολύ μαλακά και φαίνονται μπαγιάτικα.

Πώς είναι η γεύση του καρπού του φραγκόσυκου;

Το φραγκόσυκο έχει μια εντυπωσιακά εξωτική γεύση. Σίγουρα θα προσελκύσει έντονα κάθε λάτρη των τροπικών φρούτων, όπως ακτινίδιο, ανανά, pitaya, μάνγκο ή ρόδι, αλλά όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα στον κόσμο, οπότε είναι νόστιμο σχεδόν σε όλους.

Γευστικά, το φραγκόσυκο είναι σαφώς γλυκό, αλλά διαθέτει επίσης μια πινελιά οξύτητας που ικανοποιεί τον ουρανίσκο. Είναι πολύ ζουμερό, γεγονός που το καθιστά δροσιστικό και αναζωογονητικό. Η γεύση του αχλαδιού θυμίζει κάπως αυτή των σταφυλιών ή των καρπουζιών. Επιπλέον, η σάρκα του αχλαδιού είναι πολύ σαρκώδης και γεμάτη φυτικές ίνες, οι οποίες κάνουν το φρούτο να αισθάνεται πιο χορταστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σάρκας σε νερό, είναι ένα αποτελεσματικό καταπραϋντικό της δίψας.

Φραγκόσυκο – σε ποιες μορφές μπορεί να αγοραστεί;

Όλα τα υπέργεια μέρη του κάκτου είναι βρώσιμα – τα φύλλα, τα άνθη, αλλά κυρίως οι καρποί. Τα εκχυλίσματα φραγκόσυκου βρίσκουν το δρόμο τους σε πολυάριθμα συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά. Φρέσκα φρούτα φραγκόσυκου μπορούν επίσης να βρεθούν μερικές φορές σε καταστήματα. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή να προστεθούν σε πιάτα.

Άλλα προϊόντα φραγκόσυκου είναι επίσης διαθέσιμα προς πώληση: μαρμελάδα φραγκόσυκου, αποξηραμένα άνθη φραγκόσυκου, αποξηραμένα φύλλα φραγκόσυκου, έλαιο από σπόρους φραγκόσυκου, ζαχαρωμένο φραγκόσυκο, τσάι φραγκόσυκου και σκόνη φραγκόσυκου.

Φραγκόσυκα – θρεπτικές αξίες

Το φραγκόσυκο όχι μόνο φαίνεται και έχει ωραία γεύση, αλλά και γεμίζει το σώμα μας με πολύτιμες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων μετάλλων, βιταμινών και ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Το ενενήντα τοις εκατό του καρπού της ινδικής αχλαδιάς αποτελείται από νερό- το υπόλοιπο αποτελείται από ουσίες πολύτιμες για την υγεία μας.

Ο καρπός του φραγκόσυκου περιέχει:

  • διαιτητικές ίνες (συμπεριλαμβανομένων πολλών ινών του διαλυτού κλάσματος, με πηκτίνη και β-γλυκάνες),
  • πρωτεΐνη,
  • αμινοξέα
  • ακόρεστα λιπαρά οξέα,
  • απλοί υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη),
  • βιταμίνη C,
  • Βιταμίνες Β,
  • βιταμίνη Ε,
  • βιταμίνη Α,
  • κάλιο
  • ασβέστιο
  • φώσφορος,
  • μαγνήσιο,
  • μαγγάνιο,
  • σίδερο,
  • νάτριο,
  • σιλικόνης,
  • χαλκός,
  • τανίνες,
  • φλαβονοειδή,
  • καροτενοειδή,
  • β-κυανίνες,
  • οργανικά οξέα,
  • τερπένια,
  • στερόλες.

Φραγκόσυκο – ιδιότητες υγείας

Παρόλο που ο κάκτος περιέχει πολλά σάκχαρα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε μπορεί να καταναλωθεί με επιτυχία από άτομα με διαβητικά προβλήματα. Όχι μόνο δεν βλάπτει τους διαβητικούς, αλλά κάνει και καλό στην υγεία τους. Επιβραδύνοντας την πέψη των υδατανθράκων, αντισταθμίζει τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι ιδιότητες του φραγκόσυκου που προάγουν την υγεία δεν αφορούν μόνο την ομαλοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης και της ινσουλίνης, αλλά πολύ περισσότερα.

Γιατί πρέπει να προτιμήσετε το φραγκόσυκο:

  • διεγείρει το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλει στην ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα,
  • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • χάρη στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύει τα κύτταρα από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών,
  • βελτιώνει τις πεπτικές διεργασίες, αποτρέπει τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα,
  • έχει διουρητική δράση, διεγείρει την αποτοξίνωση του οργανισμού,
  • υποστηρίζει το συκώτι,
  • έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού,
  • καταπολεμά τη φλεγμονή, βοηθά να ξεπεραστούν πιο γρήγορα οι μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις,
  • εφαρμοζόμενο εξωτερικά, ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους, διεγείρει τη διαδικασία επούλωσης πληγών, καταπολεμά τις δερματικές λοιμώξεις.

Φραγκόσυκο για την απώλεια βάρους

 φραγκόσυκο

Το ινδικό σύκο είναι μια κατάλληλη επιλογή για όσους στοχεύουν στη μείωση του σωματικού βάρους. Είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πολύ χορταστικό. Είναι μια εξαιρετική πατέντα για σνακ σε στιγμές πείνας και μια γευστική προσθήκη σε σνακ, smoothies και γεύματα. Είναι επίσης χρήσιμο στην απομάκρυνση της περίσσειας νερού από το σώμα που προκαλεί πρήξιμο του σώματος.

Η Opuntia βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και εξουδετερώνει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Αποτρέπει τις κρίσεις αδηφάγου πείνας και την υπερβολική λαχτάρα για γλυκά. Η συχνή χρήση του θα μας βοηθήσει σίγουρα να κρατήσουμε την όρεξή μας υπό έλεγχο και να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών, μειώνοντας την απορρόφησή τους στο πεπτικό σύστημα και διεγείροντας την αποβολή τους από τον οργανισμό.

Τα εκχυλίσματα Opuntia περιλαμβάνονται σε πολλά λιποδιαλυτικά για καλό λόγο. Ενώ επιταχύνει τη διαδικασία αδυνατίσματος του σώματος, το φραγκόσυκο αναπληρώνει ταυτόχρονα τις ελλείψεις σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα που μπορεί να προκύψουν με την εισαγωγή μιας δίαιτας απώλειας βάρους.

Ανακαλύψτε έναν ισχυρό λιποδιαλύτη με φραγκόσυκο: Meltamin

 Καυστήρας λίπους Meltamin

Χρήση του φραγκόσυκου στα καλλυντικά

Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε ευεργετικά οργανικά οξέα και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε, η Α, η C και οι βιταμίνες Β. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και αναπλάθει το δέρμα. Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν τη γήρανση.

Η πλούσια σύνθεσή του καθιστά τα εκχυλίσματα φραγκόσυκου και το έλαιο φραγκόσυκου πολύ δημοφιλή ως δραστικό συστατικό σε καλλυντικά, όπως: κρέμες, λοσιόν, σαπούνια, ορούς προσώπου, βούτυρα σώματος, υδρολάτες, αφρόλουτρα, σαμπουάν.

Είτε χρησιμοποιείται σε καλλυντικά είτε ως έλαιο που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, το φραγκόσυκο βελτιώνει το δέρμα με πολλαπλούς τρόπους. Βελτιώνει την ενυδάτωση και τη θρέψη της επιδερμίδας, μειώνει τις ρυτίδες, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών, έχει εξομαλυντική δράση και κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λαμπερή και ζωντανή.

Πώς να καταναλώσετε φραγκόσυκο;

Μπορεί να καταναλωθεί ωμή (αφαιρώντας προηγουμένως τη φλούδα) ή να προστεθεί σε πιάτα, ποτά και επιδόρπια. Το φραγκόσυκο είναι ένα εκπληκτικό συστατικό, μεταξύ άλλων, για:

  • Μεξικάνικα πιάτα,
  • φρουτοσαλάτες,
  • ζελέδες,
  • παγωτά,
  • τυριά,
  • βρώμη,
  • κονσέρβες, π.χ. μαρμελάδες, χυμοί,
  • γιαούρτια,
  • επιδόρπια,
  • ομελέτες, τηγανίτες,
  • κοκτέιλ με μπλέντερ.

Φραγκόσυκο – καλλιέργεια

 Φραγκόσυκο

Το φραγκόσυκο δεν έχει υψηλές εδαφικές απαιτήσεις, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε αμμώδη αργιλώδη εδάφη. Είναι θερμόφιλο φυτό και προτιμά υψηλό βαθμό ηλιακής ακτινοβολίας. Ως εκ τούτου, εμφανίζεται φυσικά κυρίως σε χώρες με θερμό κλίμα. Στο δικό μας κλίμα, δεν εμφανίζεται στη φύση. Ωστόσο, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να καλλιεργήσουμε φραγκοσυκιές στο σπίτι.

Για να καλλιεργήσετε φραγκόσυκο στο σπίτι, καλό είναι να επιλέξετε μια χαμηλή και φαρδιά γλάστρα με τρύπες στον πυθμένα. Λάβετε υπόψη ότι είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια φραγκόσυκου να εξασφαλίσετε τη σωστή αποστράγγιση. Το νερό δεν πρέπει να στέκεται στην κατσαρόλα, αλλά να στραγγίζει ελεύθερα. Το χώμα πρέπει να είναι διαπερατό, ελαφρύ και αμμώδες, ενώ το ειδικό χώμα για κάκτους λειτουργεί καλύτερα. Ποτίστε αραιά και σπάνια όταν παρατηρήσετε ότι το έδαφος είναι αρκετά ξηρό. Το πολύ συχνό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και θάνατο του φυτού.

Οι Opuntia πρέπει να λιπαίνονται 1-2 φορές το μήνα με λίπασμα για κάκτους. Όσον αφορά τη θέση τοποθέτησης του φραγκόσυκου, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το φυτό σε ηλιόλουστο, ζεστό μέρος, για παράδειγμα κοντά σε παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Εάν θέλετε το φυτό να ανθίσει και να καρποφορήσει, είναι απαραίτητο να δέχεται άφθονο ηλιακό φως. Για να αναπτυχθεί καλύτερα η φραγκοσυκιά, συνιστάται να δίνετε στο φυτό μια περίοδο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τοποθετώντας το σε ένα φωτεινό αλλά αρκετά δροσερό δωμάτιο (η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 8-10 βαθμοί).

Πηγές:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33670110/
  • https://www.healthline.com/health/about-prickly-pear-seed-oil
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cactus-fruit
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25232708/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35780308/

Category: Υγεία

Article by: admin