pexels lukas 298719

Τι επιταχύνει το μεταβολισμό σας – 11 προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος πιο γρήγορα

Στα άτομα με αργό μεταβολισμό, το λίπος εναποτίθεται εύκολα στο σώμα, ακόμη και όταν το πλεόνασμα θερμίδων είναι μικρό. Στα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό, ωστόσο, οι θερμίδες από την τροφή καίγονται συνεχώς και το σώμα παραμένει λεπτό. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, αξίζει επομένως να αυξήσετε το μεταβολικό σας ρυθμό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την επιτάχυνση του μεταβολισμού, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολύ απλές μέθοδοι που περιλαμβάνουν την εισαγωγή απλών προϊόντων στη διατροφή.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι ο μεταβολισμός;

 μια γυναίκα μετράει τη μέση της με μια μεζούρα

Μεταβολισμός (μεταβολισμός) είναι η συλλογή όλων των βιοχημικών διεργασιών στο σώμα που έχουν ως αποτέλεσμα το μεταβολισμό της ενέργειας. Ο μεταβολισμός εξασφαλίζει τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών και τη θρέψη του σώματος. Η ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση των κύριων ζωτικών διεργασιών είναι ο βασικός μεταβολισμός.

Οι μεταβολικές διεργασίες διακρίνονται σε αναβολικές (ο σχηματισμός μεγαλύτερων, πιο σύνθετων μορίων από μικρότερα, π.χ. κατασκευή μυϊκών πρωτεϊνών από αμινοξέα) και καταβολικές (διάσπαση σύνθετων ενώσεων σε απλούστερα μόρια, π.χ. διάσπαση σύνθετων υδατανθράκων σε απλά σάκχαρα).

Οι βασικές μεταβολικές διεργασίες περιλαμβάνουν την πρόσληψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή και τη διάσπασή τους σε μικρότερα σωματίδια για την επακόλουθη διανομή τους στα κύτταρα και τους ιστούς, καθώς και την αποθήκευση της ενέργειας που λαμβάνεται από την τροφή. Όλες οι μεταβολικές διεργασίες περιλαμβάνουν ενέργεια, με το σώμα να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για ορισμένες μεταβολικές διεργασίες και περισσότερη ενέργεια για ορισμένες. Ορισμένες μεταβολικές αντιδράσεις απελευθερώνουν επίσης ένα ορισμένο ποσό ενέργειας.

Ο γρήγορος μεταβολικός ρυθμός είναι το κλειδί για μια λεπτή σιλουέτα

Στην καθομιλουμένη λέμε συχνά ότι κάποιος έχει γρήγορο ή αργό μεταβολισμό. Στα άτομα με γρήγορο μεταβολισμό, το σώμα δεν είναι πολύ οικονομικό με την ενέργεια, καταναλώνει ενέργεια γρήγορα και προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες. Αν το σώμα ξεμείνει από ενέργεια από την τροφή, του αρέσει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι με έμφυτο γρήγορο μεταβολισμό είναι γενικά πολύ αδύνατοι και δεν έχουν πρόβλημα με την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και αν η διατροφή τους δεν είναι σίγουρα χαμηλών θερμίδων.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν είστε από αυτούς τους ανθρώπους με έμφυτα αργό μεταβολισμό, μπορείτε να τον “εκκινήσετε” και να τον επιταχύνετε με μερικά εύκολα κόλπα. Η μείωση του βάρους θα γίνει τότε πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι αν είχαμε συνεχώς αργό μεταβολισμό. Με έναν αργό μεταβολισμό, το σώμα πασίγνωστα παραμένει σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας, γι’ αυτό και συσσωρεύει τόσο εύκολα ενέργεια (με τη μορφή λίπους) και είναι τόσο απρόθυμο να την καταναλώσει.

Ο μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Ηλικία – ως αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, εξασθενεί η ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους παρεχόμενους ενεργειακούς πόρους. Με άλλα λόγια, αντί να χρησιμοποιεί συνεχώς τις θερμίδες που καταναλώνει ως καύσιμο για τους ιστούς, αρχίζει να καταναλώνει ενέργεια με φειδώ και να αποθηκεύει αποθέματα, εξ ου και η αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Επίπεδο σωματικής δραστηριότητας – στα άτομα που είναι πολύ δραστήρια σε καθημερινή βάση, ο μεταβολισμός είναι πολύ πιο αναζωογονημένος από ό,τι στα άτομα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε καθιστική θέση. Το στυλ της προπόνησης έχει επίσης μεγάλη σημασία εδώ. Η αερόβια άσκηση ενισχύει το μεταβολισμό σε μέτριο βαθμό, ενώ η διαλειμματική προπόνηση (υψηλής έντασης) και η προπόνηση δύναμης (για την τόνωση της οικοδόμησης μυϊκής μάζας) ενισχύουν το μεταβολισμό σε υψηλό βαθμό.
  • Ορμονική κατάσταση – τα άτομα με ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός) ή που υφίστανται ορμονικές αλλαγές (π.χ. εφηβεία, εμμηνόπαυση) μπορεί να έχουν διαφορετικό μεταβολικό ρυθμό.
  • Τρόπος διατροφής – η μη κατανάλωση πρωινού επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό. Τα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων είναι επίσης πολύ σημαντικά. Όταν είναι πολύ μεγάλα (π.χ. όταν τρώμε κάθε 5-6 ώρες), ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Δεν είναι επίσης χρήσιμο να τρώμε πάρα πολλά γεύματα, οδηγώντας σε αίσθημα υπερφαγίας ή και υπερκατανάλωσης τροφής. Είναι προτιμότερο να τρώμε πιο συχνά, αλλά να επιλέγουμε μικρότερες μερίδες.
  • Ενυδατώστε τον οργανισμό – αν προσλαμβάνουμε πολύ λίγα υγρά, ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός και το αντίστροφο – η κατανάλωση άφθονου νερού επιταχύνει τον μεταβολισμό. Περίπου 1,5 l – 2 l μεταλλικό νερό την ημέρα (χωρισμένο σε μικρότερες μερίδες) είναι μια πολύ ωφέλιμη ποσότητα. Είναι σημαντικό ότι το νερό όχι μόνο σβήνει καλά τη δίψα, αλλά μειώνει και το αίσθημα της πείνας (και ταυτόχρονα περιέχει 0 kcal!). Στην αύξηση του μεταβολισμού, το κρύο νερό (από το ψυγείο) λειτουργεί καλύτερα.
  • Διατροφή – τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το άπαχο κρέας και τα ψάρια ενισχύουν το μεταβολισμό, ενώ τα προϊόντα αλευριού, τα γλυκά, το γρήγορο φαγητό, τα έτοιμα γεύματα και άλλες εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές επιβραδύνουν το μεταβολισμό. Η εισαγωγή μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει επαρκείς ποσότητες όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών και η συχνή χρήση τροφίμων που έχουν θερμική δράση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό είναι: – Η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας: η γενετική προδιάθεση (ο μεταβολικός ρυθμός είναι γραμμένος στα γονίδια), το φύλο (οι γυναίκες έχουν πιο αργό μεταβολισμό από τους άνδρες), η θερμοκρασία του σώματος (όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο έντονος είναι ο μεταβολισμός), το κλίμα (οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά, τροπικά κλίματα έχουν ταχύτερο μεταβολισμό).

Ελέγξτε: Κατάταξη των δισκίων απώλειας βάρους

Τι επιταχύνει τον μεταβολισμό; Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες – και τι άλλο;

 Κουτάλια μπαχαρικών

Κατά την πέψη ορισμένων τροφών, όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες, τα πικάντικα φαγητά, το σώμα παράγει μεγάλα ποσά θερμότητας και επομένως καίει θερμίδες γρηγορότερα. Φτάνοντας στα προαναφερθέντα προϊόντα, θα ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας και θα διεγείρουμε το μηχανισμό άντλησης ενέργειας από τα αποθηκευμένα αποθέματα με τη μορφή λιπιδικού ιστού (διεγείροντας έτσι την καύση του σωματικού λίπους):

Τζίντζερ – αποτελεσματικότερος μεταβολισμός και ταχύτερος καθαρισμός του σώματος από τις τοξίνες

Το τζίντζερ έχει μια αλάνθαστη γεύση και άρωμα, που το καθιστούν ένα μπαχαρικό που εκτιμάται διεθνώς. Το τζίντζερ, όπως και άλλα ισχυρά, καυτερά μπαχαρικά, είναι επίσης αποτελεσματικό στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μέσω της θερμογόνου δράσης του, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους. Ένα επιπλέον όφελος του τζίντζερ είναι ότι διεγείρει την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις τοξίνες, καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες.

cayenne πιπέρι – ένας φυσικός λιποδιαλύτης

Το πιπέρι cayenne είναι ένα πικάντικο και θερμαντικό μπαχαρικό, απαραίτητο στη μεξικάνικη και σε πολλές ανατολικές κουζίνες. Ταυτόχρονα, έχει ισχυρές ιδιότητες αδυνατίσματος. Αυξάνει έντονα τη θερμογένεση, έτσι ώστε οι μεταβολικές διεργασίες να αποκτούν μεγάλο ρυθμό και το αποθηκευμένο λίπος να διασπάται αποτελεσματικά.

Ελέγξτε τον εντατικό λιποδιαλύτη με πιπέρι cayenne και άλλα θερμογόνα: Piperinox

Λινέλαιο, λιναρόσπορος – μια πηγή συστατικών που διεγείρουν τη μείωση του περιττού σωματικού λίπους

Τόσο ο λιναρόσπορος όσο και το λινέλαιο είναι πλούσιες πηγές του οξέος CLA, το οποίο είναι γνωστό για τις καλές αδυνατιστικές του ιδιότητες. Διεγείρει το μεταβολισμό, αναστέλλει την περαιτέρω συσσώρευση λίπους και ενισχύει τη διάσπαση του υπάρχοντος λιπώδους ιστού.

Ψάρι – βοηθά στην εκκίνηση του μεταβολισμού, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Τα ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου, που είναι σύμμαχοι του γρήγορου μεταβολισμού, και ακόρεστα λιπαρά οξέα – σύμμαχοι της χαμηλής χοληστερόλης, της ισχυρής καρδιάς και της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Άπαχο κρέας, άπαχα γαλακτοκομικά και αυγά – ανεκτίμητης αξίας για το μεταβολισμό

Τόσο το άπαχο κρέας όσο και τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γιαούρτι, βουτυρόγαλα, τυρί cottage), καθώς και τα αυγά, αυξάνουν εγγυημένα το μεταβολικό ρυθμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Λεμόνια, γκρέιπφρουτ και άλλα φρούτα – απώλεια βάρους συν αποτοξίνωση

Τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια είναι γνωστά ενισχυτικά του μεταβολισμού και της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Ένα ποτήρι νερό με το χυμό του εσπεριδοειδούς της επιλογής σας είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας για την ημέρα. Άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια κ.λπ. είναι επίσης σύμμαχοι για έναν γρήγορο μεταβολισμό. Μια μερίδα φρούτων ωμή, σε φρουτοσαλάτα, με γιαούρτι ή ως smoothie είναι μια διαιτητική εναλλακτική λύση στα γλυκά ή ένας τρόπος για να έχετε ένα fit γεύμα.

Όσπρια – χορταστικά και αποτελεσματικά για το μεταβολισμό

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια και τα φασόλια σόγιας είναι ιδανικά για την απώλεια βάρους. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και, όπως όλοι γνωρίζουμε, και τα δύο αυτά συστατικά είναι σύμμαχοι ενός γρήγορου μεταβολισμού. Επιπλέον, τα όσπρια είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να ικανοποιήσετε την πείνα.

Πράσινο τσάι – ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό και παρέχει τη δύναμη των πολύτιμων αντιοξειδωτικών

Το πράσινο τσάι όχι μόνο ενισχύει το μεταβολισμό, αλλά βελτιώνει και την πέψη, καθαρίζει τις τοξίνες και εμποδίζει την απορρόφηση των λιπών από τις τροφές. Είναι επίσης κορεσμένο με αντιοξειδωτικά που είναι πολύτιμα για την υγεία.

Θαλασσινά – μια πατέντα για την επιβράδυνση του μεταβολισμού που προκαλείται από τον υποθυρεοειδισμό (και πολλά άλλα)

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό. Περιέχουν επίσης πολύ ιώδιο, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για τα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Μηλόξυδο – ένας πολύτιμος τρόπος για τη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών

Τομηλόξυδο ρυθμίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, μειώνει την όρεξη, διεγείρει τη διάσπαση του λίπους και διεγείρει την απομάκρυνση των τοξινών και του πλεονάζοντος νερού από το σώμα.

Πράσινος καφές – ενισχύστε το μεταβολισμό σας και αποκτήστε τη δύναμη της ενέργειας!

Ο πράσινος καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, χάρη στο οποίο βελτιώνει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και αναστέλλει την απορρόφησή τους. Επιπλέον, χάρη στην καφεΐνη που περιέχει, σας δίνει ενέργεια για ώρες και αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο καίτε θερμίδες.

Ελέγξτε: Κατάταξη των καυστήρων λίπους

Category: Αδυνάτισμα

Article by: admin