Depositphotos 152242576 S

Τι για το φούσκωμα και τα εντερικά αέρια – σπιτικές θεραπείες, βότανα, φάρμακα και συμπληρώματα. Πώς να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και τα αέρια και να ομαλοποιήσετε την πέψη;

Ο μετεωρισμός είναι μια πολύ συνηθισμένη γαστρική πάθηση από την οποία υποφέρουν τόσο οι νέοι, όσο και οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι. Συνήθως είναι αποτέλεσμα κακών διατροφικών συνηθειών. Εκδηλώνεται ως περίσσεια εντερικών αερίων που διογκώνουν την κοιλιακή κοιλότητα, οδηγώντας στο φαινόμενο της λεγόμενης κοιλιάς που μοιάζει με μπαλόνι. Ο μετεωρισμός είναι μια πολύ ενοχλητική και κουραστική ταλαιπωρία, ιδίως αν εμφανίζεται συχνά και σε μεγάλη ένταση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολόκληρου οπλοστασίου δοκιμασμένων βοτάνων και φυσικών σκευασμάτων.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το φούσκωμα;

Η τροφή που τρώμε διασπάται σε μικρότερα σωματίδια. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από τους ιστούς και τα περιττά θρεπτικά συστατικά μεταβολίζονται από βακτήρια (εντερική ζύμωση) και στη συνέχεια αποβάλλονται. Ένα υποπροϊόν των πεπτικών διεργασιών είναι το αέριο που σχηματίζεται στον εντερικό σωλήνα. Τα εντερικά αέρια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υδρογόνο, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και υδρόθειο.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο όγκος του αερίου στο έντερο είναι περίπου 200 ml. Η ποσότητα αυτή είναι απολύτως φυσική. Δεν υποδηλώνει κάποια πεπτική διαταραχή και δεν προκαλεί καμία δυσφορία. Διαφορετικό είναι το θέμα όταν σχηματίζεται υπερβολική ποσότητα αερίων στα έντερα. Το κοιλιακό φούσκωμα είναι ακριβώς η συνέπεια των υπερβολικών εντερικών αερίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φούσκωμα είναι αποτέλεσμα κακών διατροφικών συνηθειών, όπως το να φτάνει κανείς σε ανθυγιεινά ή βαριά πεπτικά τρόφιμα, να τρώει πέρα από τις δυνατότητές του, να εφαρμόζει έναν λανθασμένο τρόπο διατροφής (π.χ. να τρώει πολύ γρήγορα).

 γραφικό που απεικονίζει ένα φουσκωμένο στομάχι και έντερα

Μαζί με τη δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πεπτικά παράπονα. Το πρόβλημα αυτό πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών, με εκείνους που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο φούσκωμα:

  • οι άνθρωποι που τρώνε πολλά τρόφιμα που σχηματίζουν αέρια,
  • άτομα άνω των 65 ετών,
  • τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα,
  • τα άτομα που δεν είναι πολύ δραστήρια σωματικά,
  • άτομα που πάσχουν από εντερικές παθήσεις και τροφικές αλλεργίες,
  • έγκυες γυναίκες.

Αιτίες του φουσκώματος και των εντερικών αερίων

Όποιος παλεύει με το φούσκωμα και τα αέρια γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά για την καθημερινή ζωή και ουσιαστικά σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη δυσάρεστη πάθηση; Σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε παρατηρώντας το σώμα μας και ανακαλύπτοντας την αιτία του προβλήματος και στη συνέχεια να την εξαλείψουμε, είτε τροποποιώντας τις διατροφικές συνήθειες, είτε αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας, είτε χρησιμοποιώντας κατάλληλα βότανα και σπιτικές θεραπείες.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της αυξημένης συσσώρευσης αερίων στον πεπτικό σωλήνα και του σχηματισμού κοιλιακού φουσκώματος είναι:

  • η περίσσεια απλών σακχάρων στη διατροφή,
  • η κατανάλωση λιπαρών και βαριών γευμάτων,
  • μια διατροφή που βασίζεται σε ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα,
  • η κατανάλωση φουσκωμένων πιάτων,
  • η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή (χωρίς επίσης να πίνουμε πολλά υγρά),
  • καθιστική ζωή,
  • κατανάλωση ανθρακούχων ποτών,
  • αυξημένη αναρρόφηση και κατάποση αέρα (ιδίως ως αποτέλεσμα της πολύ γρήγορης κατανάλωσης φαγητού και της λήψης πολύ μεγάλης μπουκιάς),
  • υπερκατανάλωση τροφής και κατακράτηση τροφής στο στομάχι και τα έντερα,
  • υπερβολική εντερική ζύμωση,
  • φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου,
  • εντερική απόφραξη,
  • ασθένειες του ήπατος, του παγκρέατος, της χολής,
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
  • διαταραχή του εντερικού περισταλτισμού,
  • ανεπαρκής έκκριση λακτάσης (το ένζυμο που επιτρέπει την πέψη της λακτόζης) και άλλων πεπτικών ενζύμων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μετεωρισμού;

 ένας άνδρας που κρατάει τη φουσκωμένη του κοιλιά

Η άμεση αιτία του φουσκώματος είναι η συσσώρευση αερίων μέσα στον πεπτικό σωλήνα, κυρίως στο παχύ έντερο.

Τα συμπτώματα του φουσκώματος είναι τα εξής:

  • διεύρυνση της περιφέρειας της κοιλιάς,
  • διόγκωση της κοιλιάς (η λεγόμενη κοιλιά που μοιάζει με μπαλόνι),
  • κοιλιακό άλγος,
  • αίσθημα αυξημένης έντασης στην κοιλιά και διάτασης από μέσα,
  • αυξημένη έκκριση “αέρα”,
  • αίσθημα συνωστισμού στην κοιλιακή κοιλότητα,
  • ρέψιμο,
  • εντερικός κολικός, εντερικές κράμπες,
  • υπερχείλιση στην κοιλιά,
  • ναυτία.

Πώς να απαλλαγείτε από το φούσκωμα μέσω της διατροφής, δηλαδή τι να φάτε για να μειώσετε τα εντερικά αέρια;

 μια κάρτα μενού, δίπλα σε μια σαλάτα σε μια σαλατιέρα

Το φούσκωμα είναι πολύ συχνά το αποτέλεσμα μιας ανθυγιεινής διατροφής, της κατανάλωσης πολύ πλούσιων και δύσπεπτων γευμάτων και της περίσσειας υδατανθράκων. Ειδικά αν το φούσκωμα και τα αέρια μας συνοδεύουν μετά το φαγητό, θα πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο μενού μας.

7 συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε όταν παλεύετε με το φούσκωμα:

  • Προσέξτε τα λαχανικά με ιδιότητες που προκαλούν φούσκωμα, όπως τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, το σκόρδο, τα πράσα, τα όσπρια (π.χ. Προσοχή στα λαχανικά με ιδιότητες που προκαλούν φούσκωμα, όπως τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, το σκόρδο, τα πράσα, τα όσπρια (π.χ. αρακάς, φασόλια, φασολάκια, ρεβίθια), τα λαχανικά του ορυζώνα (π.χ. λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, μπρόκολο). Αν και είναι πολύ υγιεινά, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες πολύ συχνά συμβάλλουν στο φούσκωμα και στα αέρια. Δεν χρειάζεται να τα αποφεύγετε εντελώς, αλλά προσπαθήστε να τα τρώτε σε μικρές μερίδες κάθε φορά και να μην τα τρώτε πολύ συχνά. Είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα τσάι από βότανα μετά από ένα γεύμα με λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα.
  • Εάν η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σας κάνει να φουσκώνετε, μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη. Αν συμβαίνει αυτό, περιορίστε το γάλα (μπορείτε να επιλέξετε γάλα χωρίς λακτόζη αντί για το παραδοσιακό γάλα), τα γαλακτοκομικά ποτά, τα μαλακά τυριά, την κρέμα γάλακτος και φτάστε συχνότερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ) και τα σκληρά τυριά, τα οποία περιέχουν πολύ λιγότερη λακτόζη.
  • Περιορίστε την κατανάλωση μελιού και φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι ένας τύπος σακχάρου που απορροφάται αρκετά δύσκολα και μπορεί να παραμείνει στο έντερο, οδηγώντας στην παραγωγή υπερβολικών εντερικών αερίων. Η σορβιτόλη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.
  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά. Περιέχουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αυξάνει τον σχηματισμό εντερικών αερίων. Προσέξτε επίσης τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Αντί να καταφεύγετε σε ανθυγιεινά ποτά, πίνετε άφθονο μη αλκοολούχο νερό. Το νερό με λεμόνι θα λειτουργήσει επίσης καλά (μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά φρέσκα φύλλα μέντας).
  • Αποφύγετε να τρώτε μεγάλες, χορταστικές, χορταστικές μερίδες ταυτόχρονα. Είναι προτιμότερο να τρώτε πιο συχνά, αλλά σε μικρότερες μερίδες. Τότε οι πεπτικές διεργασίες λειτουργούν ομαλά και η τροφή απορροφάται και μεταβολίζεται σε πραγματικό χρόνο, αντί να παραμένει στο έντερο και να εκπέμπει αυξημένες ποσότητες αερίων.
  • Αποφύγετε τα γλυκά, τα έτοιμα γεύματα, τις λιπαρές και αλευρώδεις τροφές. Επικεντρωθείτε σε εύπεπτα, φυσικά, διαιτητικά γεύματα.
  • Μην τρώτε βιαστικά, πάρτε μικρές μπουκιές φαγητού. Μην καταπίνετε το φαγητό αμέσως μετά την αρχική μάσηση, αλλά αλέστε το καλά και αργά στο στόμα σας και μόνο καταπίνετε.

Βότανα για τον μετεωρισμό – βελτίωση των πεπτικών διεργασιών και μείωση της φουσκωμένης κοιλιάς

 Τσάι βοτάνων σε φλιτζάνι

Η κατανάλωση βοτάνων είναι μια από καιρό καθιερωμένη θεραπεία για τον μετεωρισμό. Τα φυτικά συστατικά έχουν το πλεονέκτημα ότι βελτιώνουν ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας όχι μόνο το φούσκωμα αλλά και άλλες ενοχλήσεις. Επιπλέον, αντί να έχουν προσωρινή και ad hoc επίδραση, έχουν επανορθωτικές ιδιότητες. Υποστηρίζοντας τις πεπτικές διεργασίες, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό, τονώνοντας τη λειτουργία των οργάνων που απαρτίζουν το πεπτικό σύστημα και διεγείροντας την έκκριση πεπτικών υγρών, καταπολεμούν τόσο τα αποτελέσματα όσο και τις αιτίες των γαστρικών προβλημάτων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα βότανα για τον μετεωρισμό; Είναι καλύτερο να τα πίνετε σε τακτική βάση. Τότε φέρνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι μια εφάπαξ κατανάλωση ενός αφεψήματος βοτάνων. Τα βέλτιστα αποτελέσματα θα επιτευχθούν με την καθημερινή κατανάλωση αφεψημάτων (1 ή 2 φορές την ημέρα ανάλογα με το βότανο) για τουλάχιστον ένα μήνα. Αν δεν θέλετε να πίνετε βότανα κάθε μέρα, φτιάξτε στον εαυτό σας τουλάχιστον ένα δυνατό έγχυμα κάθε φορά μετά την κατανάλωση ενός δύσπεπτου πιάτου ή ενός γεύματος που περιέχει τροφές με εξάρσεις.

Μερικά από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά βότανα για τον μετεωρισμό περιλαμβάνουν: μέντα, μάραθο, κύμινο, χαμομήλι, απαλή γλυκόριζα, γλυκάνισο, βάλσαμο λεμονιού, boldo, angelica litvora, τζίντζερ, αγκινάρα και βαλεριάνα.

Πώς λειτουργούν τα επιμέρους βότανα για τον μετεωρισμό;

Χαμομήλι για τον μετεωρισμό

Έχει εξαιρετικές διαστολικές ιδιότητες. Με τη χαλάρωση των μυών του πεπτικού συστήματος, παρέχει ανακούφιση από τον κοιλιακό πόνο. Διεγείρει επίσης την έκκριση των πεπτικών υγρών. Διεγείρει την εντερική δίοδο, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη αποβολή των περιττωμάτων και αποβολή της περίσσειας αερίων.

Μάραθος για τον μετεωρισμό

Μειώνει την ένταση των λείων μυών στον πεπτικό σωλήνα, εξουδετερώνοντας τις ενοχλητικές κράμπες. Βελτιώνει τον εντερικό περισταλτισμό και αποτρέπει την παραγωγή υπερβολικών εντερικών αερίων. Έχει ανεμοδαρτική δράση, καταπολεμά τους κολικούς, το αίσθημα πληρότητας και τον μετεωρισμό.

Boldo για τον μετεωρισμό

Υποστηρίζει τη λειτουργία των χοληφόρων οδών, του ήπατος και των εντέρων. Αυξάνοντας την έκκριση των πεπτικών υγρών, καταπολεμά τη δυσπεψία, την πολύ αργή πέψη, τη δυσκοιλιότητα και τον μετεωρισμό. Μειώνει τους πόνους στο στομάχι.

Μέντα για τον μετεωρισμό

Ανακουφίζει αποτελεσματικά από τις κράμπες στο πεπτικό σύστημα, βοηθά να απαλλαγείτε ευκολότερα από τα εντερικά αέρια, εξαλείφει το αίσθημα διάτασης και πληρότητας στην κοιλιά. Έχει χολαγωγική δράση, βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμά τον μετεωρισμό.

Κύμινο για τον μετεωρισμό

Έχει αντισπασμωδικές επιδράσεις, βελτιώνει την εντερική λειτουργία και τις πεπτικές διεργασίες. Αναστέλλει την παραγωγή αερίων στο έντερο, μειώνοντας τον κίνδυνο μετεωρισμού. Είναι επίσης χρήσιμο στη δυσκοιλιότητα, τις καούρες, τη ναυτία και τον κοιλιακό πόνο.

Γλυκάνισος για τον μετεωρισμό

Διεγείρει την πέψη των τροφών, εξουδετερώνει τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου, διευκολύνει την απομάκρυνση των αερίων από τον οργανισμό, εμποδίζει την υπερβολική ζύμωση στα έντερα, μειώνει τον μετεωρισμό. Διεγείρει επίσης τη διαδικασία καθαρισμού του οργανισμού από τις τοξίνες.

Φάρμακα για το φούσκωμα της κοιλιάς και τα εντερικά αέρια

Τα περισσότερα από τα φάρμακα που διατίθενται στα φαρμακεία για το φούσκωμα και τα εντερικά αέρια περιέχουν σιμεθικόνη, μια επιφανειοδραστική ουσία της οποίας η δράση είναι να εξουδετερώνει την επιφανειακή τάση των φυσαλίδων αερίου που υπάρχουν στο έντερο. Το αποτέλεσμα είναι να διαλύονται οι φυσαλίδες αερίου και να αποβάλλονται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Τα φάρμακα αυτά, αν και βοηθούν σε κάποιο βαθμό, έχουν μάλλον βραχυπρόθεσμη και βραχύβια επίδραση και δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη βοήθεια όπως τα βότανα ή ορισμένα πολυσυστατικά φυτικά και προβιοτικά σκευάσματα. Καταπολεμούν μόνο τις επιπτώσεις της συσσώρευσης αερίων, αλλά δεν επηρεάζουν την αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, του μεταβολισμού ή της γαστρεντερικής λειτουργίας και δεν ομαλοποιούν τις πεπτικές διεργασίες.

Συμπληρώματα διατροφής πολλαπλών συστατικών – ολοκληρωμένη υποστήριξη για τη δυσκοιλιότητα, τη δυσπεψία, το φούσκωμα της κοιλιάς και τα εντερικά αέρια

Τα πολυσυστατικά συμπληρώματα διατροφής αποτελούν ως επί το πλείστον μια πολύπλευρη βοήθεια για διάφορους τύπους πεπτικών καταστάσεων. Βοηθούν να απαλλαγείτε όχι μόνο από τον μετεωρισμό και τα αέρια, αλλά και από τα συχνά συνοδευτικά: δυσκοιλιότητα, κοιλιακή δυσφορία, ρέψιμο, αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά, βαρύτητα, μεταβολικές διαταραχές, δυσπεψία, υπερβολικό βάρος, κακουχία.

Διεγείροντας την έκκριση των πεπτικών χυμών, τα φυτικά συμπληρώματα κάνουν την πέψη των λιπών, των υδατανθράκων ή των πρωτεϊνών πιο αποτελεσματική. Πολλά συμπληρώματα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενεργοποιούν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα τον αποτελεσματικό καθαρισμό του εντέρου από τις εναποθέσεις, τις τοξίνες, τα αέρια και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού.

Προβιοτικά για τον μετεωρισμό

 γυναίκα κρατάει τα χέρια της στο επίπεδο στομάχι της

Τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα στελέχη βακτηρίων γαλακτικού οξέος που φροντίζουν για τη σωστή σύνθεση της εντερικής μας μικροχλωρίδας και έτσι ενισχύουν την γαστρεντερικό σωλήνα, εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των πεπτικών διεργασιών, βελτιώνουν την ανοσία και προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

Η κατανάλωση προβιοτικών προϊόντων συνιστάται σε άτομα που παραπονιούνται για διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως εξασθενημένος εντερικός περισταλτισμός, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά μπορούν να λαμβάνονται με τη μορφή έτοιμων παρασκευασμάτων που περιέχουν επιλεγμένα στελέχη γαλακτικών βακτηρίων ή ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (βουτυρόγαλα, γιαούρτι, κεφίρ).

Δείτε τη μεγάλη γκάμα προβιοτικών εμπλουτισμένων με φυτικά εκχυλίσματα που βελτιώνουν την πέψη: Probiosin Plus

 Probiosin Plus

Σπιτικές θεραπείες για τον μετεωρισμό – αποδεδειγμένες παραδοσιακές συνταγές

Βελτιώστε την πέψη και ελαχιστοποιήστε την παραγωγή εντερικών αερίων που οδηγούν σε φούσκωμα με μερικές άμεσες και απλές συνταγές:

  • Ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένους σπόρους κύμινου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε τους να εμποτιστούν, σκεπασμένοι, για 15 λεπτά. Σουρώστε. Πίνετε αυτό το έγχυμα σε μικρότερες δόσεις (2-3 φορές την ημέρα) γύρω από τα γεύματα.
  • Πριν από τα γεύματα, πάρτε 1 επίπεδο κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο αναμεμειγμένο με μαντζουράνα και πιείτε ένα ποτήρι νερό.
  • Ετοιμάστε ένα μείγμα βοτάνων με συστατικά όπως: καρπός μάραθου, φύλλο μέντας, βότανο αγκινάρας, φύλλο πλατάνου, φύλλο βάλσαμου λεμονιού, βολβός χαμομηλιού. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από μια κουταλιά του μείγματος και αφήστε το να εμποτιστεί (σκεπασμένο) για περίπου 20 λεπτά. Πίνετε 2-3 φορές την ημέρα.
  • Προσθέστε μπαχαρικά με ιδιότητες που βελτιώνουν την πέψη και αποτρέπουν την υπερβολική έκκριση αερίων από το έντερο στα γεύματα (ειδικά σε αυτά που είναι βαριά και πρησμένα): βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, κύμινο, άνηθο.
  • Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λιναρόσπορο σε ένα ατελές ποτήρι ζεστό βρασμένο νερό. Περιμένετε λίγο να φουσκώσει, ανακατέψτε και πιείτε (κατά προτίμηση περίπου μισή ώρα πριν από τα γεύματα). Θυμηθείτε να μην υπερβείτε τη δόση των 2-3 κουταλιών της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λιναρόσπορο, θυμηθείτε να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Σε ένα μπλέντερ αναμειγνύετε μαζί: 1 γκρέιπφρουτ, 1 μήλο, 1 μπανάνα, 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, 1,5 φλιτζάνια νερό. Ένα smoothie που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο για τον εντερικό καθαρισμό είναι καλύτερο να πίνετε το πρωί αρκετές φορές την εβδομάδα.

Τι άλλο βοηθάει στο φούσκωμα – ανεκτίμητη σωματική δραστηριότητα

Στα έντερα σίγουρα δεν αρέσει η στασιμότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που περπατούν ελάχιστα, δεν αθλούνται και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καθιστοί παλεύουν με το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

Επομένως, καλό είναι να εισάγετε στο πρόγραμμά σας τακτικούς, συχνούς περιπάτους ή κάποια άλλη μορφή δραστηριότητας, π.χ. jogging, αεροβική, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια, ασκήσεις στο στρώμα κ.λπ. Το “τεμπέλικο” έντερό μας θα διεγερθεί έτσι να ενεργοποιηθεί, γεγονός που με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη μετακίνηση των υπολειμμάτων τροφής στο παχύ έντερο, την ευκολότερη διέλευση των αερίων και τη μη εμφάνιση του φαινομένου της φουσκωμένης κοιλιάς.

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/gas-flatulence
  • https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-bloating
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating

Category: Υγεία

Article by: admin