Depositphotos 416804364 S

Τι για τις ραγάδες – κρέμες, αλοιφές και έλαια, ή μήπως μασάζ και άσκηση; Πώς να προλάβετε και να καταπολεμήσετε τις ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι μια επίμονη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση που προκαλείται από το έντονο τέντωμα του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται η συνεκτική, ομοιόμορφη δομή του δέρματος, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στο σχηματισμό ουλώδους ιστού. Αν και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς οι ραγάδες, ειδικά οι μεγαλύτερες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί σημαντικά η ορατότητά τους. Υπάρχουν επίσης μέθοδοι για τη μερική διακοπή του σχηματισμού ραγάδων. Μάθετε τι προκαλεί τις ραγάδες και πώς να τις καταπολεμήσετε!

Τι είναι οι ραγάδες;

 Ραγάδες στην κοιλιά

Όσον αφορά την υγεία, οι ραγάδες δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά από αισθητικής άποψης αποτελούν πραγματική ενόχληση για πολλούς ανθρώπους. Λαμβάνοντας τη μορφή κόκκινων ραβδώσεων κατά μήκος του δέρματος, ακολουθούμενες από εκτεταμένες ουλές, επηρεάζουν αρνητικά την αισθητική της σιλουέτας. Σε αντίθεση με τα φαινόμενα, οι ραγάδες είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Επηρεάζουν έως και το 80% του πληθυσμού. Περίπου το 70% των εφήβων και περίπου το 90% των εγκύων επηρεάζονται. Τι είναι οι ραγάδες και πώς σχηματίζονται;

Οι ραγάδες είναι συγκεκριμένη βλάβη του συνδετικού ιστού που αποτελεί τη δομή του δέρματος. Σχηματίζονται με το τέντωμα του δέρματος με έντονο και γρήγορο τρόπο. Σχηματίζονται κάθε φορά που το σώμα μας αλλάζει γρήγορα αναλογίες, π.χ. σε περίπτωση ταχείας αύξησης του σωματικού λίπους ή της μυϊκής μάζας. Τότε διαταράσσεται η λειτουργία των ινοβλαστών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό των βασικών πρωτεϊνών που δομούν το δέρμα, του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Το δέρμα τεντώνεται εκτεταμένα και δεν μπορεί να συμβαδίσει με την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου, ενώ οι παλιές διασπώνται μερικώς.

Πού εμφανίζονται οι ραγάδες;

Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνότερα στα σημεία του σώματος όπου το δέρμα είναι περισσότερο τεντωμένο και περισσότερο εκτεθειμένο στη διάταση, δηλαδή

  • στους γλουτούς,
  • στους μηρούς,
  • στην κοιλιά,
  • στους γοφούς,
  • στο στήθος.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην πλάτη, στους ώμους και στις γάμπες.

Πώς μοιάζουν οι ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι παράλληλες αραχνοειδείς ταινίες που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία σχηματισμού των ραγάδων μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η φλεγμονώδης φάση και διαρκεί αρκετούς μήνες. Στη δεύτερη φάση λαμβάνει χώρα η διαδικασία της εξασθένισης των βλαβών και της ουλής.

Οι φρέσκες ραγάδες είναι ελαφρώς κυρτές και έχουν κόκκινο χρώμα (επειδή τα αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί βλάβη μαζί με τις ίνες κολλαγόνου). Μπορεί να πάρουν μια μωβ απόχρωση. Μοιάζουν με ρωγμές στο δέρμα ή με πρόσφατα αποκτηθείσες πληγές από κοψίματα. Μπορεί να είναι πρησμένες και επώδυνες και μπορεί να φαγουρίζουν, να τσιμπάνε ή να καίνε ελαφρώς. Με την πάροδο του χρόνου, οι ραγάδες παίρνουν τη μορφή υπόλευκων, μαργαριταρένιων, ελαφρώς κοίλων ουλών.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία ραγάδων;

 Ένας άνδρας με ραγάδες στο στομάχι του

Οι ραγάδες εμφανίζονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά το πρόβλημα πλήττει κυρίως τις κυρίες. Οι ραγάδες προκαλούνται κυρίως από ορμονικούς παράγοντες (π.χ. όταν τα επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, είναι πολύ υψηλά, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη διαταραχή της λειτουργίας των ινοβλαστών και επιβραδύνει την ανανέωση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου). Η αιτία μπορεί επίσης να έγκειται στις ταχείες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους, σε ορισμένες ασθένειες και στη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Ορισμένες φορές μια γενετική προδιάθεση είναι καθοριστική.

Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνότερα:

  • κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ως συνέπεια των ορμονικών αλλαγών και της ταχείας ανάπτυξης του σώματος,
  • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,
  • ως συνέπεια της ταχείας αύξησης της μυϊκής μάζας,
  • σε επαγγελματίες αθλητές,
  • ως αποτέλεσμα της λήψης στεροειδών παραγόντων,
  • ως συνέπεια των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων,
  • ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμινών και ανόργανων συστατικών,
  • σε περίπτωση ορισμένων ασθενειών (π.χ. σύνδρομο Cushing),
  • σε περίπτωση υψηλών επιπέδων ορμόνης του στρες,
  • ως αποτέλεσμα ταχείας αύξησης του σωματικού βάρους.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον σχηματισμό ραγάδων στο δέρμα;

Αν και δεν έχουμε μεγάλη επιρροή στις φυσιολογικές αλλαγές του σώματος, σε κάποιο βαθμό μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις ραγάδες. Μπορούμε τόσο να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισής τους όσο και να επηρεάσουμε τον βαθμό ορατότητάς τους. Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τις ραγάδες;

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Να τρώτε υγιεινή διατροφή και να ακολουθείτε έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Αποφύγετε τις δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας. Προσοχή στο γρήγορο φαγητό, τα γλυκά, τα έτοιμα φαγητά, τα αλμυρά σνακ και τα προϊόντα από λευκό αλεύρι. Μια διατροφή που βασίζεται σε τέτοια προϊόντα συχνά οδηγεί σε ταχεία αύξηση του βάρους (και συνεπώς σε ραγάδες).
  • Φροντίστε συστηματικά το δέρμα σας. Θα πρέπει να λαδώνεται τακτικά, να ενυδατώνεται, να γίνεται ελαστικό, να μαλακώνει, να ενισχύεται και να απολεπίζεται το νεκρό δέρμα. Όσο πιο ξηρό, πιο αθρεμμένο είναι το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων.
  • Εξασφαλίστε συνεχή παροχή βιταμινών και μετάλλων σημαντικών για το δέρμα, ιδίως: βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β, βιταμίνη C, ψευδάργυρος, χαλκός, πυρίτιο.
  • Ας φροντίσουμε για τη σωματική δραστηριότητα. Οι δυνατοί μύες, που συχνά διεγείρονται για να δουλέψουν, σημαίνουν ταυτόχρονα καλύτερο τεντωμένο, πιο σφριγηλό και ανθεκτικό δέρμα.
  • Κατά τη διάρκεια ορμονικών διακυμάνσεων ή αλλαγών στις αναλογίες του σώματος (π.χ. εγκυμοσύνη, κύκλος οικοδόμησης μυϊκής μάζας, εμμηνόπαυση), θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κρέμες για την αντιμετώπιση των ραγάδων.

Αφαίρεση των ραγάδων – πώς να απαλλαγείτε από τις παλιές ραγάδες και πώς να μειώσετε την ορατότητα των νέων;

 γυναίκα κάνει μασάζ στους μηρούς με ξύλινη βούρτσα

Όπως συμβαίνει με όλα τα σημάδια, η αφαίρεση των ραγάδων δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί σημαντικό χρόνο αφιερώματος. Αν και είναι αλήθεια ότι η εξονυχιστική εξάλειψη των ουλών από ραγάδες (ειδικά εκείνων που αποκτήθηκαν πριν από πολύ καιρό) είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να μειωθούν έντονα οι Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να μειωθεί δραστικά η ορατότητα των ραγάδων, να εξομαλυνθεί το χρώμα των ιστών μέσα στις βλάβες και να εξομαλυνθούν οι ανομοιομορφίες σε σημείο που οι ραγάδες να είναι σχεδόν αόρατες.

Για καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση των ραγάδων, καλό είναι να τις αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά προτίμηση όσο είναι ακόμη νωπές και πριν γίνουν τυπικές ουλές. Με τις παλαιότερες ραγάδες έχουμε επίσης την ευκαιρία να ανανεώσουμε τον ιστό, να καλύψουμε τις ουλές και να μειώσουμε την ορατότητά τους, το έδαφος βρίσκεται στην επιλογή των σωστών σκευασμάτων, των φυσικών συστατικών και των μεθόδων περιποίησης του δέρματος. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι η συνέπειά μας στην εφαρμογή των δερματικών θεραπειών και, φυσικά, μια δόση υπομονής.

Η μείωση των ραγάδων μπορεί να πραγματοποιηθεί από επαγγελματία ή στο σπίτι. Μεταξύ των επαγγελματικών θεραπειών μπορούμε να επιλέξουμε:

  • Μικροδερμοαπόξεση,
  • βαθιά peeling (π.χ. με γλυκολικό οξύ),
  • κλασματικές θεραπείες με λέιζερ,
  • θεραπείες με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια,
  • 3D κλασματική ραδιοσυχνότητα με μικροβελόνες,
  • καρβοξυθεραπεία,
  • υπερήχους,
  • μεσοθεραπεία.

Οι θεραπείες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στο σπίτι περιλαμβάνουν:

  • Μηχανικές, ενζυματικές και χημικές απολεπίσεις,
  • μασάζ με τη χρήση ειδικών κρεμών και λοσιόν για ραγάδες ή αξεσουάρ μασάζ (π.χ. κινέζικες φυσαλίδες),
  • εφαρμογή εντατικού ορού για ραγάδες και ουλές,
  • εφαρμογή μάσκας σώματος,
  • εφαρμογή αλοιφών και ελαίων.

Προηγμένος ορός για τις ραγάδες με υψηλή αποτελεσματικότητα: Smooskin

Πώς να απαλλαγείτε από τις ραγάδες – καλλυντικά για τις ραγάδες ή ίσως οικιακές μέθοδοι;

Τόσο τα καλλυντικά για τις ραγάδες όσο και οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο εξουδετέρωσής τους και διέγερσης των διαδικασιών αναγέννησης των ιστών. Όπως και στην περίπτωση πολλών δερματικών προβλημάτων, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα διάφορες μέθοδοι εξάλειψης των ραγάδων. Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται ο συνδυασμός της καθημερινής εφαρμογής ενός καλής ποιότητας καλλυντικού για τις ραγάδες με τακτική απολέπιση, μάσκες, μασάζ και άσκηση. Και ας μην ξεχνάμε την υγιεινή διατροφή!

Μασάζ για τις ραγάδες

Τα μασάζ διεγείρουν έντονα τη μικροκυκλοφορία στο δέρμα, καταπολεμούν το πρήξιμο και προάγουν την καλύτερη θρέψη των κυττάρων. Βελτιώνουν το μεταβολισμό και επιταχύνουν την απομάκρυνση των τοξινών από τον υποδόριο ιστό. Κάνουν το δέρμα να αναπλάθεται πιο εύκολα και το καθιστούν πιο ελαστικό. Για το μασάζ κατά των ραγάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά αξεσουάρ, όπως μια κινέζικη φυσαλίδα, μια βούρτσα σιλικόνης με κουκίδες, ένα ρολό, ένα τραχύ σφουγγάρι ή ηλεκτρικά μασάζ. Είναι καλύτερο να πραγματοποιείτε μασάζ 2-3 φορές την εβδομάδα για αρκετά λεπτά τη φορά.

Ραγάδες και σωματική δραστηριότητα

Είναι αυτονόητο ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την καλή υγεία, την άψογη ψυχική και σωματική κατάσταση και τη λεπτή σιλουέτα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι η άσκηση είναι επίσης σύμμαχος της όμορφης επιδερμίδας. Όταν οι μύες εργάζονται εντατικά, διεγείρεται η ροή του αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος. Μια συστηματική προπόνηση των συγκεκριμένων σημείων του σώματος κάνει το δέρμα στις περιοχές αυτές πιο σφιχτό, πιο ελαστικό, λιγότερο πλαδαρό, λιγότερο επιρρεπές στο σχηματισμό κυτταρίτιδας και λιγότερο επιρρεπές στη χαλάρωση, τις φθορές, τα σκασίματα.

Αποφλοιώσεις στο σπίτι για τις ραγάδες

Τα peelings είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αποκατάσταση του δέρματος στο σπίτι. Διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, βελτιώνοντας την ποιότητα του δέρματος. Ταυτόχρονα, έχουν απολεπιστική και καθαριστική δράση, βελτιώνοντας την απομάκρυνση του νεκρού δέρματος και διεγείροντας το σχηματισμό νέων κυττάρων.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα σπιτικό scrub από απλά υλικά που συνήθως έχουμε στην κουζίνα μας. Examples include:

  • καφέ, κανέλα, λάδι,
  • καφέ και το λάδι καρύδας,
  • καστανή ζάχαρη, φυτικό έλαιο, χυμός λεμονιού,
  • θαλασσινό αλάτι, λινέλαιο,
  • μέλι, λάδι, χυμός πορτοκαλιού,
  • τζίντζερ, μέλι, λάδι,
  • αμυγδαλέλαιο, αλεσμένος λιναρόσπορος.

Έλαια για ραγάδες

Τρίβοντας συστηματικά στο δέρμα, τα φυτικά έλαια έχουν εκπληκτική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος. Έχουν πολυκατευθυντικό αποτέλεσμα, αναζωογονώντας το δέρμα και αφαιρώντας διάφορες ατέλειες.

Βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, επιταχύνουν την ανάπλαση του δέρματος και μειώνουν την ορατότητα των δερματικών αλλαγών. Έχουν επίσης θρεπτική, αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Βοηθούν στην αποκατάσταση της ομοιόμορφης υφής του δέρματος. Προστατεύουν και ενισχύουν το δέρμα, αντισταθμίζοντας έτσι τη θραύση των ινών κολλαγόνου. Είναι εξίσου χρήσιμα στην καταπολέμηση και την πρόληψη των ραγάδων.

Τα έλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μηδενίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ραγάδες περιλαμβάνουν:

  • Έλαιο από σπόρους σταφυλιού,
  • το έλαιο macadamia,
  • το έλαιο λιναρόσπορου,
  • λάδικαρύδας,
  • βούτυρο καριτέ,
  • αμυγδαλέλαιο,
  • λάδι γερανιού,
  • έλαιο τζίντζερ,
  • λάδι jojoba,
  • έλαιο αργκάν.

Φυτικά εκχυλίσματα για ραγάδες

Η καταπολέμηση των ραγάδων υποστηρίζεται επίσης από προσεκτικά επιλεγμένα φυτικά εκχυλίσματα. Θρέφουν το δέρμα, το αναζωογονούν και παρέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Εξομαλύνουν και ενοποιούν την υφή του δέρματος. Διεγείρουν την ανανέωση των κυττάρων, ενώ καταπολεμούν το πρόβλημα της υπερβολικής ξηρότητας του δέρματος. Αυξάνοντας τη διατασιμότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, εξουδετερώνουν τη φθορά του δέρματος.

Για το δέρμα που έχει πληγεί από ραγάδες, αξίζει να το εφαρμόσετε:

  • χυμό αλόης βέρα,
  • βλαστοί σόγιας,
  • βλαστοί μηδικής,
  • θρυμματισμένο πολτό αβοκάντο,
  • εκχύλισμα Centella Asiatica,
  • πάστα κουρκουμά και φυτικό έλαιο,
  • χυμό λεμονιού,
  • χυμό πατάτας,
  • χτυπημένα ασπράδια αυγών.

Οι καλύτερες κρέμες για τις ραγάδες – ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Υπάρχουν πολλά καλλυντικά για τις ραγάδες που διατίθενται στα φαρμακεία, στα σταθερά φαρμακεία και στο διαδίκτυο. Οι πιο αξιόλογες και αποτελεσματικές κρέμες και λοσιόν για τις ραγάδες είναι εκείνες στις οποίες βρίσκουμε μια σύνθεση πολλών συστατικών ιδιαίτερα αποτελεσματικών στην τόνωση της διαδικασίας αποκατάστασης του δέρματος.

Ιδανικά, τα ενεργά συστατικά πρέπει να περιλαμβάνουν φυτικά έλαια και εκχυλίσματα σε συνδυασμό με θρεπτικές και προστατευτικές βιταμίνες. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ουσίες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Ένα παρασκεύασμα που είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των ραγάδων είναι μια πλούσια κρέμα με υψηλή δραστικότητα Revamin Stretch Mark.

Ραγάδες εγκυμοσύνης και ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη – πώς να τις αποφύγετε και πώς να τις καταπολεμήσετε αν εμφανιστούν;

 έγκυος γυναίκα λιπαίνει την κοιλιά της με κρέμα

Μία από τις πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες συνέπειες της εγκυμοσύνης, όσον αφορά τις αλλαγές στην εμφάνιση του σώματος, είναι οι ραγάδες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς τεντώνεται έντονα καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Το δέρμα στο στήθος υφίσταται επίσης αυξημένο τέντωμα (ως αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας των μαστικών αδένων και της αύξησης του όγκου του στήθους).

Προκειμένου να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος εμφάνισης ραγάδων κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, αξίζει να φροντίζετε να ενυδατώνετε και να ελαστικοποιείτε το δέρμα όσο το δυνατόν νωρίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Μπορούμε να στραφούμε σε κρέμες κατά των ραγάδων ή σε σπιτικές θεραπείες (όπως η εφαρμογή ελαίων και φυτικών εκχυλισμάτων στο δέρμα).

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/stretch-marks-on-breasts
  • https://www.healthline.com/health/purple-stretch-marks
  • https://www.healthline.com/health/white-stretch-marks
  • https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks

Category: Ομορφιά

Article by: admin