Depositphotos 96487434 S

Περισταλτισμός του εντέρου – πώς να βελτιωθεί και τι να φάτε; Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία των εντερικών διαταραχών

Ο περισταλτισμός είναι η φυσική κίνηση του παχέος εντέρου για τη διάσπαση του περιεχομένου της τροφής και τη μετακίνησή του προς το ορθό για μετέπειτα απέκκριση. Η επιβράδυνση του εντερικού περισταλτισμού, ή το λεγόμενο “σύνδρομο του τεμπέλικου εντέρου”, είναι η αιτία της κατακράτησης υπολειμμάτων τροφής στο έντερο, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα και την έντονη κοιλιακή δυσφορία και τη γενική αδιαθεσία. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι για να βελτιώσετε την εντερική κινητικότητα και έτσι να αποκαταστήσετε τον φυσικό κύκλο των κινήσεων του εντέρου και να απαλλαγείτε από τα επίμονα προβλήματα του εντέρου.

Ανώμαλος περισταλτισμός του εντέρου – μια κοινή ανωμαλία του πεπτικού συστήματος

 γραφική απεικόνιση του ανθρώπινου εντέρου

Τα φυσικά μυϊκά και νευρικά αντανακλαστικά εντός του γαστρεντερικού σωλήνα, δηλαδή οι περισταλτικές κινήσεις, είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη της τροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισταλτικές κινήσεις δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στο έντερο, αλλά και σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. Το περισταλτικό κύμα ξεκινά ήδη από τον οισοφάγο, σαρώνει το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και έχει το φινάλε του στο ορθό. Η περισταλτική δραστηριότητα αποτελείται από ρυθμικές συσπάσεις και συσπάσεις των μυών σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά τα αντανακλαστικά ελέγχονται από το αυτόνομο σύστημα (το οποίο αποτελεί μέρος του νευρικού συστήματος).

Ο κύριος ρόλος των περισταλτικών κινήσεων είναι η ανάμιξη και η άλεση της τροφής και η μεταφορά της στα επόμενα τμήματα του πεπτικού σωλήνα, καθώς και η τόνωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, νερού και ηλεκτρολυτών. Ο περισταλτισμός του παχέος εντέρου αποσκοπεί επίσης στο σχηματισμό κοπρανώδους μάζας και στην αποχέτευσή της για αποβολή στο ορθό. Ενώ ο περισταλτισμός του οισοφάγου ή του στομάχου είναι σπάνια ανώμαλος, οι διαταραχές του περισταλτισμού των εντέρων, και κυρίως του παχέος εντέρου, είναι πολύ συχνές. Προσβάλλουν άτομα πολύ διαφορετικών ηλικιών και έχουν διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας.

Οι διαταραχές του εντερικού περισταλτισμού μπορούν να λάβουν τέσσερις μορφές. Αυτές είναι οι εξής: Ο εντερικός σωλήνας μπορεί να έχει διάφορες μορφές:

  • Υπερβολικός εντερικός περισταλτισμός – χαρακτηρίζεται από αυξημένες συσπάσεις των μυών του εντέρου και χαλαρά κόπρανα. Όχι σπάνια εκδηλώνεται ως οξύς πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και διάρροια. Η δυνατή υπερχείλιση, το φούσκωμα, το ρέψιμο στην κοιλιακή κοιλότητα (ο λεγόμενος θορυβώδης εντερικός περισταλτισμός) είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα. Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση πολύτιμων ενώσεων από τα τρόφιμα, γεγονός που προάγει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Ο αυξημένος εντερικός περισταλτισμός μπορεί να προκληθεί από ψυχοσωματικούς παράγοντες (π.χ. έντονο στρες), από τον τρόπο διατροφής (π.χ. υπερβολική κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση). Παρατηρείται επίσης σε ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Επιβραδυνόμενος εντερικός περισταλτισμός – αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία οι συσπάσεις των εντερικών μυών είναι πολύ λίγες και πολύ σπάνιες, με αποτέλεσμα την πολύ αργή μετακίνηση των κοπράνων προς τον πρωκτό, τη δυσκοιλιότητα, την υπερβολική παραγωγή αερίων και τη δυσκοιλιότητα.
  • Έλλειψη εντερικού περισταλτισμού – μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εξαφάνιση των περισταλτικών κινήσεων (και τη συνακόλουθη εντερική απόφραξη) και το κλείσιμο του γαστρεντερικού αυλού. Μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα κάποιας μηχανικής απόφραξης στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα σοβαρής φλεγμονής στην κοιλιακή κοιλότητα ή παράλυσης της εντερικής κινητικότητας. Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
  • Οπισθοδρομική εντερική περισταλτικότητα – εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης και εκδηλώνεται με οπισθοδρόμηση του περιεχομένου της τροφής στον οισοφάγο, ναυτία και έμετο.

Επιβράδυνση του εντερικού περισταλτισμού ή σύνδρομο του τεμπέλικου εντέρου – οι πιο κοινές αιτίες

 Η γυναίκα υποφέρει από κοιλιακό πόνο και δυσκοιλιότητα

Τα αίτια της εξασθενημένης εντερικής περισταλτικότητας σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής. Στην περίπτωση του υποτονικού περισταλτισμού, αυτό οφείλεται κυρίως στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην πολύ λίγη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί. Σε πολύ σπανιότερες περιπτώσεις, η μειωμένη εντερική κινητικότητα καθορίζεται από μια ιατρική κατάσταση και έχει παθολογική βάση.

Αιτίες της επιβραδυνόμενης εντερικής περισταλτικότητας:

  • πάρα πολλοί απλοί υδατάνθρακες και λίπη στη διατροφή,
  • πολύ λίγες διαιτητικές ίνες,
  • πολύ μικρή πρόσληψη υγρών, κυρίως νερού,
  • υπεροχή των ιδιαίτερα επεξεργασμένων προϊόντων στη διατροφή έναντι των φυσικών, υγιεινών προϊόντων,
  • ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (π.χ. μη κατανάλωση πρωινού, φαγητό σε ακανόνιστες ώρες, πολύ πλούσια και αργά δείπνα),
  • πολύ λίγη άσκηση,
  • άγχος,
  • συνεχής ευερεθιστότητα, νευρωτικές διαταραχές,
  • βιαστική ζωή, έλλειψη χρόνου για τακτικές, ήσυχες και μεγαλύτερες επισκέψεις στην τουαλέτα,
  • συνήθεια παρακράτησης κοπράνων,
  • μη φυσιολογική σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας (πολύ λίγα προβιοτικά βακτήρια στο έντερο),
  • λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά, παυσίπονα),
  • ορισμένες παθήσεις και ασθένειες (π.χ. εντερική εκκολπωμάτωση, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, αιμορροΐδες),
  • νευρολογικές διαταραχές (ο έλεγχος του εντερικού περισταλτισμού διαταράσσεται ως συνέπεια βλάβης ή καταστροφής του κεντρικού νευρικού συστήματος),
  • ορμονικές διαταραχές,
  • κατάχρηση καθαρτικών.

Επιβράδυνση του εντερικού περισταλτισμού – συμπτώματα

Οι εξασθενημένες και αργές περισταλτικές κινήσεις του παχέος εντέρου επηρεάζουν αρνητικά την ευεξία. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • δυσκοιλιότητα,
  • ακανόνιστες, συχνά επώδυνες κινήσεις του εντέρου,
  • κόπρανα που είναι σκληρά και περνούν με προσπάθεια,
  • φουσκωμένη κοιλιά,
  • υπερβολική κοιλιακή ένταση, αίσθημα κοιλιακής διάτασης,
  • υπερβολικά αέρια,
  • αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά,
  • κοιλιακό άλγος,
  • ναυτία,
  • ρέψιμο,
  • διαταραχές της όρεξης,
  • βαρύτητα ολόκληρου του σώματος, έλλειψη ενέργειας,
  • ευερεθιστότητα,
  • απάθεια,
  • συνεχής κόπωση,
  • πονοκεφάλους και ζάλη.

Πώς να βελτιώσετε τον εντερικό περισταλτισμό;

 μια αδύνατη γυναίκα κρατάει ένα μπολ με σαλάτα και λαχανικά

Ο τεμπέλικος εντερικός περισταλτισμός μπορεί να είναι μια εξαιρετικά κουραστική πάθηση, που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μας και παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες. Το αίσθημα συνεχούς βάρους και δυσφορίας στην κοιλιά μας κάνει ληθαργικούς και μας αποθαρρύνει να κάνουμε οτιδήποτε, ενώ μπορεί να διαταράξει αποτελεσματικά τον ρυθμό της ημέρας.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η μη κένωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε μια σειρά από συμπτώματα όπως νευρικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης, κοιλιακός πόνος, δερματικά προβλήματα, κακή αναπνοή, συνεχής κόπωση.

Πώς να βελτιώσετε τον εντερικό περισταλτισμό και να επιστρέψετε στην ευεξία; Σίγουρα δεν αξίζει να επικεντρωθούμε στη χρήση καθαρτικών. Φτάνετε σε αυτά μόνο περιστασιακά, σε περίπτωση πολύ ενοχλητικής δυσκοιλιότητας, σίγουρα όχι κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα. Ο οργανισμός γρήγορα συνηθίζει σε αυτά και, όταν τα διακόψει, μας μεταχειρίζεται μια ακόμη πιο υποτονική κίνηση του εντέρου και ακόμη πιο σοβαρή δυσκοιλιότητα.

Προκειμένου να τονωθεί η εντερική λειτουργία και να εξαλειφθεί η επίμονη δυσκοιλιότητα, το πιο σημαντικό είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας, να ρυθμίσουμε τον καθημερινό ρυθμό και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.τροποποίηση του τρόπου ζωής, η ρύθμιση του ημερήσιου κύκλου και η εξάλειψη των ψυχολογικών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα (κυρίως η ένταση και το άγχος).

Τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου και εισάγοντας νέες συνήθειες που επηρεάζουν τον αποτελεσματικό και γρήγορο περισταλτισμό, θα βελτιώσουμε σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου. Μπορούμε επίσης να καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν φυτικές ίνες, προβιοτικά ή άλλα αποδεδειγμένα συστατικά που ρυθμίζουν την εντερική κινητικότητα.

Δείτε τον αποτελεσματικό τρόπο για την τόνωση του εντερικού περισταλτισμού – πλούσιες ζωτικές ίνες Fibre Select

Προκειμένου να βελτιωθεί ο περισταλτισμός, αξίζει επίσης να προσέξετε τα σκευάσματα που μπορεί να επιβραδύνουν την εντερική λειτουργία, όπως αυτά που περιέχουν σίδηρο. Εάν η εντερική σας δυσλειτουργία οφείλεται σε κάποια ασθένεια, καλό είναι να ξεκινήσετε με τη θεραπεία της ασθένειας που ευθύνεται για την επιβράδυνση ή την επιτάχυνση των περισταλτικών κινήσεων.

Ακολουθούν αποτελεσματικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον εντερικό περισταλτισμό, να απαλλαγούμε από την επίμονη δυσκοιλιότητα και να ρυθμίσουμε το ρυθμό των κινήσεων του εντέρου:

  • Εισάγετε μια υγιεινή, πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτές διεγείρουν το έντερο να λειτουργήσει και βελτιώνουν τη διαδικασία σάρωσης των υπολειμμάτων τροφής, των αποθέσεων και των τοξινών από το σώμα. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα πίτουρα, οι ξηροί καρποί, το ψωμί ολικής άλεσης, το ψωμί γκράχαμ και το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, το χοντρό πλιγούρι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι σπόροι και οι σπόροι και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός σας είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Πίνετε περίπου 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.
  • Απορρίψτε από τη διατροφή σας τροφές που παρεμβαίνουν στο πεπτικό σύστημα και είναι επιζήμιες για την υγεία του εντέρου. Αυτά είναι κυρίως: γλυκά, τηγανητά, λιπαρά και αλευρώδη προϊόντα, fast food, έτοιμα γεύματα, αλλαντικά χαμηλής ποιότητας, προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, χρωματιστά ποτά.
  • Προτιμήστε καθημερινά προϊόντα πλούσια σε πολύτιμα προβιοτικά βακτήρια για να ομαλοποιήσετε την εντερική μικροχλωρίδα και έτσι να μειώσετε τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τα προβλήματα με τις κενώσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (βουτυρόγαλα, κεφίρ, γιαούρτι, πηγμένο γάλα, τυρί cottage), λαχανικά τουρσί (π.χ. αγγούρια, παντζάρια, λάχανο), τόφου, tempeh, ψωμί οξύ, ψωμί από προζύμι, πάστα miso, γάλα σόγιας, kombucha.
  • Για να κινητοποιήσετε το έντερο να λειτουργήσει κάθε πρωί, πριν φάτε πρωινό, φτάστε για ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λιναρόσπορο. Μια άλλη δοκιμασμένη μέθοδος είναι ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχουν μουλιάσει μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα κατά τη διάρκεια της νύχτας (τα δαμάσκηνα, φυσικά, καταναλώνονται επίσης).
  • Τραβήξτε συχνά το λιναρόσπορο (1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα), προσθέτοντάς τον σε γιαούρτια, τυρί cottage, σαλάτες, smoothies. Μπορείτε επίσης να πίνετε νερό με 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο το πρωί με άδειο στομάχι.
  • Να θυμάστε να τρώτε πάντα χωρίς βιασύνη, δαγκώνοντας μικρά κομμάτια και μασώντας καλά. Όταν τρώμε γρήγορα και καταπίνουμε πολύ μεγάλες μπουκιές, η τροφή δεν χωνεύεται πλήρως, ζυμώνεται και παραμένει στο πεπτικό σύστημα, προάγοντας το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσκοιλιότητα.
  • Τρώτε πιο συχνά αλλά λιγότερο, π.χ. 4-5 μικρά γεύματα αντί για 3 χορταστικά.
  • Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τον καθημερινό σας ρυθμό. Διατηρήστε λίγο χρόνο κάθε μέρα (σε παρόμοια ώρα) για μια ήσυχη επίσκεψη στην τουαλέτα. Αποφύγετε επίσης το άγχος, την υπερκόπωση, τη ζωή με συνεχές τρέξιμο.
  • Αυξήστε το επίπεδο της σωματικής σας δραστηριότητας σε καθημερινή βάση. Μεγάλοι περίπατοι, άσκηση στο σπίτι, πισίνα, γυμναστήριο, τρέξιμο… Υπάρχουν πολλές επιλογές, στην πραγματικότητα οποιαδήποτε μορφή άσκησης που θα αρέσει στο έντερό σας.

Ανακαλύψτε ένα προηγμένο προβιοτικό σκεύασμα που θα βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου και θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε: Probiosin Plus

Πηγές:

  • https://www.healthline.com/health/constipation
  • https://www.webmd.com/ibs/ss/slideshow-lifestyle-constipation-relief
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/constipation-remedies
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/habits-cause-constipation
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/chronic-constipation-ease-stress

Category: Υγεία

Article by: admin