Depositphotos 10806486 S

Περικοκλάδα (ιαπωνική sofora) – ανοσία και κυκλοφορικό σύστημα υπό προστασία

Η Sophora japonica (Styphnolobium japonicum), επίσης γνωστή ως ιαπωνική sophora (Sophora japonica), έχει μοναδικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τον πλούτο των φλαβονοειδών που υπάρχουν σε αυτό το φυτό.ιδιότητες που προάγουν την υγεία, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην αφθονία των φλαβονοειδών που υπάρχουν σε αυτό το φυτό. Εξέχοντα ρόλο παίζει η υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη και κερκετίνη, που καθιστούν το φυτό μαργαριτάρι απαραίτητο σύμμαχο της υψηλής ανοσίας του οργανισμού. Η ρουτίνη (ή ρουτοσίδη) είναι γνωστή για τις αγγειοενισχυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, ενώ η κερκετίνη αποτελεί ισχυρό όπλο κατά των αλλεργιών. Χάρη στην παρουσία αυτών των ουσιών, η ιαπωνική αχλαδιά έχει γίνει ένα πολύτιμο φυσικό φάρμακο για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ιαπωνικό μαργαριταρένιο μύδι (sofora japonica) – διακοσμητικό συν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία

Depositphotos 461537148 S

Το ιαπωνικό μαργαριταρένιο μύδι(Styphnolobium japonicum), ή ιαπωνικό shupin, Japanese sofora ή Chinese shupin, είναι ένα διακοσμητικό και φαρμακευτικό φυτό όχι πολύ γνωστό στην Ευρώπη. Κατάγεται από την Άπω Ανατολή, πιθανότατα από την Κίνα και την Κορέα, και κατέχει σημαντική θέση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής της αρτηριακής πίεσης, αντιαιμορραγικό, αντιφλεγμονώδες και ομαλοποιητής της καρδιακής λειτουργίας). Παρόλο που έχει παράδοση αιώνων στην Ασία, το μαργαριτάρι ήρθε στη Γηραιά Ήπειρο αργά, μόλις τον 18ο αιώνα.

Το ιαπωνικό μαργαριταρόχορτο είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο με έντονα διακλαδισμένη, όμορφη κόμη που δίνει την εντύπωση θόλου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή κόμη που είναι αξιοσημείωτη, αλλά και τα γραφικά άνθη και οι διακοσμητικοί καρποί του ιαπωνικού μαργαριταρόμυλου. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν την ιαπωνική σόφορα ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολυτιμότερα διακοσμητικά δέντρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συναντάται σε ολοένα και περισσότερα πάρκα και βοτανικούς κήπους. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όταν ανθίζει.

Το ιαπωνικό μαργαριτάρι είναι μέλος της οικογένειας των φασολιών. Πρόκειται για ένα πολύ μελιτώδες φυτό . Εκκρίνει μεγάλες ποσότητες νέκταρος, το οποίο προσελκύει έντονα τα έντομα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ του ιαπωνικού μαργαριταριού ακόμη και από τα σπασμένα, αναπαυτικά άνθη στο έδαφος. Η περικοκλάδα ανθίζει αργά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και καρποφορεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

Το μαργαριταρένιο δέντρο φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Η κόμη του έχει σχήμα μπάλας, είναι πυκνή, ο κορμός κοντός και παχύς, ο φλοιός σκούρος γκρίζος και έντονα ραγισμένος. Η ιαπωνική σοφόρα έχει φύλλα περίεργου σχήματος που αποτελούνται από δώδεκα μικρά, αυγοειδή φυλλάρια. Έχει επίσης λευκά κρεμ άνθη που μοιάζουν με πεταλούδες και συγκεντρώνονται σε μεγάλες, εμφανείς ταξιανθίες που βρίσκονται στις άκρες των βλαστών.

Οι καρποί είναι πράσινοι σαρκώδεις λοβοί που διαθέτουν ευδιάκριτες στενώσεις μεταξύ των μεμονωμένων σπόρων. Λόγω της ασυνήθιστης δομής τους, οι καρποί της ιαπωνικής μαργαριταριάς μοιάζουν με χορδές από μαργαριτάρια. Ορισμένοι τα συνδέουν επίσης με κομπολόγια.

Ρουτίνη, κερκετίνη και άλλα – το ιαπωνικό μαργαριτάρι ως θησαυρός φλαβονοειδών

Depositphotos 440707010 S

Το ιαπωνικό μαργαριτάρι περιέχει μια σειρά από ενεργά συστατικά, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων (έως και περίπου 30%), είναι εξαιρετικά πολύτιμα φλαβονοειδή για την υγεία, όπως η ρουτίνη, η κερκετίνη, η ισοραμνετίνη, η κεμφερόλη, η γενιστεΐνη, μεταξύ άλλων. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επιταχύνοντας τις διαδικασίες αναγέννησης και μειώνοντας τη διάρκεια των λοιμώξεων. Αυτό καθιστά την ιαπωνική αχλαδιά μια συχνά επιλεγμένη φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Τα πιο σημαντικά συστατικά της ιαπωνικής αχλαδιάς είναι:

  • Κερσετίνη. Η ιαπωνική αχλαδιά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη, γνωστή για τις εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, αντιισταμινικές και αντιαλλεργικές ιδιότητές της. Φέρνει ανακούφιση από τις αλλεργικές αντιδράσεις και τις φλεγμονές. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από βλάβες και θάνατο.
  • Ρουτίνη. Το ιαπωνικό μαργαριτάρι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές ρουτίνης. Αυτή είναι η πιο σημαντική ένωση του που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ξηρού βάρους των οφθαλμών. Η ρουτίνη, ή ρουτοσίδη, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, αναστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει το πρήξιμο και συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας.

Άλλα πολύτιμα για την υγεία συστατικά του ιαπωνικού μαργαριταριού:

  • Σοφορυκοσίδη,
  • sorabielazide,
  • ισοραμνετίνη,
  • Γενιστεΐνη,
  • κεμφερόλη,
  • γλυκοζίτες,
  • βιταμίνη C,
  • αιθέρια έλαια,
  • οργανικά οξέα,
  • αλκαλοειδή,
  • τριτερπένια,
  • ισοφλαβόνες,
  • πολυσακχαρίτες,
  • φωσφολιπίδια.

Ιαπωνικό μαργαριταρένιο μύδι – φαρμακευτικές ιδιότητες

Οι μη ανεπτυγμένοι ανθοφόροι οφθαλμοί και οι καρποί του ιαπωνικού μαργαριταρόμυλου αποτελούν τη φαρμακευτική πρώτη ύλη. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε ρουτίνη και τα παράγωγά της και σε κερκετίνη. Χάρη σε αυτά τα συστατικά, το ιαπωνικό σόφορο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, στην ενδυνάμωση του οργανισμού και στην υποβοήθηση της ανάρρωσης από διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις.

Η υψηλή συγκέντρωση ρουτίνης και άλλων φλαβονοειδών καθιστά επίσης το ιαπωνικό μαργαριταρόχορτο πολύτιμο βοήθημα κατά των ασθενειών του πολιτισμού.

Πώς λειτουργεί το ιαπωνικό μαργαριτάρι:

  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών και αναστέλλοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση,
  • συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων, ιών και μυκήτων,
  • έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αυξάνει τη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου,
  • συμβάλλει στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα,
  • προστατεύει την καρδιά, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία,
  • αναστέλλει τις αιμορραγίες,
  • ωφελεί το πεπτικό σύστημα, μειώνει τη διάρροια, τον μετεωρισμό, τις κοιλιακές κράμπες,
  • βοηθά στις αλλεργίες στη σκόνη και σε άλλες αλλεργίες, μπλοκάρει το μηχανισμό απελευθέρωσης ισταμίνης, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα αλλεργίας, όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, δερματικές αντιδράσεις.

Περικοκλάδα για το ανοσοποιητικό, περικοκλάδα στην πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος

Depositphotos 74468095 S

Η ιαπωνική περικοκλάδα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα ως φυσικός πόρος για την ενίσχυση της ανοσίας. Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, το φυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε δραστηριότητα, ενισχύοντας έτσι τον μηχανισμό σύλληψης και εξουδετέρωσης παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. ιών, βακτηρίων, παρασίτων). Παράλληλα, συμμετέχει στην εξάλειψη των φλεγμονωδών διεργασιών.

Χάρη σε αυτές τις δραστηριότητες, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογημάτων και λοιμώξεων, π.χ. λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη. Επιπλέον, η μέντα μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις περιορίζοντας την έκκριση ισταμίνης, μειώνοντας έτσι τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργίας.

Η τακτική πρόσληψη σκευασμάτων ιαπωνικού μαργαριταριού με τη μορφή εξειδικευμένων σκευασμάτων (π.χ. NuviaLab Immune) συμβάλλει στην αύξηση της ζωτικότητας, στην ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού και στην αυξημένη προστασία από λοιμώξεις, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Περικοκλάδα για το κυκλοφορικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε κερκετίνη, ρουτίνη και άλλα φλαβονοειδή, η ιαπωνική σοφόρα έχει υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό. Έτσι, προστατεύει ενεργά τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χάρη στα φλαβονοειδή του, το μαργαριτάρι αναστέλλει τη διαδικασία αποθήκευσης λιπιδίων στους ιστούς, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και εξουδετερώνει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Ενισχύει και σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης αντιπηκτική δράση (αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων). Βελτιώνοντας την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζει τη διάρρηξή τους.

Ιαπωνική αχλαδιά για τους κιρσούς

Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ρουτίνης, η οποία έχει ευεργετική επίδραση στα φλεβικά αγγεία, τα εκχυλίσματα εχινάκειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε παρασκευάσματαΛόγω της υψηλής συγκέντρωσης ρουτίνης, η οποία έχει ευεργετική επίδραση στις φλέβες, τα εκχυλίσματα εχινάκειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε παρασκευάσματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της φλεβικής λειτουργίας και στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, ιδίως στα κάτω άκρα.

Εφαρμόζοντας συστηματικά, τα εκχυλίσματα ιαπωνικού μαργαριταριού βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν τα φλεβικά αγγεία, τα σφραγίζουν και βελτιώνουν τη λειτουργία τους. Έτσι, εξουδετερώνουν τη στάση του αίματος στα κάτω άκρα, μειώνουν την ορατότητα των κιρσών και των αγγειακών ευρυαγγειών και ανακουφίζουν από παράπονα όπως το πρήξιμο στα πόδια.όπως πρήξιμο στα πόδια, βάρος στα πόδια, μυρμήγκιασμα, κράμπες στα πόδια, μούδιασμα στα άκρα, πόνος στα πόδια που σχετίζεται με κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

Πελοειδές της Ιαπωνίας – πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Οι τρόποι εφαρμογής του ιαπωνικού περλοειδούς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις και τους θεραπευτικούς στόχους:

  • Εγχύματα από αποξηραμένο λουλούδι ιαπωνικού μαργαριταριού. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κατανάλωσης του ιαπωνικού μαργαριταρόφυτου είναι η παρασκευή αφεψημάτων. Για να φτιάξετε ένα τέτοιο έγχυμα, ρίξτε περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη ιαπωνικού μαργαριταρόφυλλου σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήστε τα να εμποτιστούν για περίπου 10-15 λεπτά. Τα αφεψήματα μπορούν να καταναλωθούν 2-3 φορές την ημέρα. Η προσθήκη μελιού ή λεμονιού μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους.
  • Εκχυλίσματα μαργαριταρόμυλων. Αν θέλετε έναν ευκολότερο τρόπο κατανάλωσης και υψηλότερες δόσεις δραστικών ουσιών σε μικρή ποσότητα του συγκεκριμένου προϊόντος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχυλίσματα ιαπωνικού μαργαριταρόμυδιού σε υγρή μορφή ή σε μορφή κάψουλας. Τα εκχυλίσματα τείνουν να είναι πιο άφθονα σε δραστικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να καταστήσει ευκολότερη και ταχύτερη την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων για την υγεία.
  • Έτοιμα συμπληρώματα διατροφής με γεράνι. Στην αγορά διατίθενται επίσης έτοιμα, πολυσυστατικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχυλίσματα ιαπωνικού μαργαριταριού (π.χ. NuviaLab Immune). Η περιεκτικότητα σε αχλαδιά, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα καθιστά μια αποτελεσματική οδό για υψηλή ανοσία.

Πώς να φτιάξετε ένα βάμμα από ιαπωνικό μαργαριταρένιο μύδι;

Βάλτε τα αποξηραμένα ή φρέσκα μπουμπούκια λουλουδιών του μαργαριταρόμυδου σε ένα μεγάλο βάζο ή μπουκάλι με φαρδύ λαιμό και ρίξτε αλκοόλ (50% ή 60%). Η συνιστώμενη αναλογία είναι 1:4 (π.χ. 1 ποτήρι μπουμπούκια λουλουδιών προς 4 ποτήρια αλκοόλ). Κλείστε το δοχείο και αφήστε το στην άκρη σε σκοτεινό, δροσερό μέρος. Ανακινήστε το δοχείο μία φορά την ημέρα ή μία φορά κάθε 2-3 ημέρες. Μετά από 2-4 εβδομάδες, σουρώστε το βάμμα και αδειάστε το σε ένα σκούρο μπουκάλι. Πίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού 2 φορές την ημέρα.

Ιαπωνικό μαργαριτάρι ως καλλωπιστικό δέντρο – συνθήκες και καλλιέργεια

Το ιαπωνικό μαργαριτάρι προτιμά μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία, προστατευμένη από τον άνεμο. Αναπτύσσεται καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα, μέτρια υγρά, αλκαλικά, ασβεστούχα, γόνιμα εδάφη, αλλά μπορεί να ανεχθεί και εδάφη φτωχότερης ποιότητας, π.χ. ξηρά (το μαργαριταρένιο μύδι είναι ανθεκτικό στην ξηρασία). Αξίζει να κάνετε mulching στο έδαφος γύρω από τους κορμούς (π.χ. με φλοιό πεύκου). Τα νεαρά δέντρα αξίζει να σκεπαστούν (π.χ. με άχυρο) για το χειμώνα.

Πηγές:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34552351/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085938/

Category: Υγεία

Article by: admin