Depositphotos 81170752 S

Λιβάδι τριφύλλι (κόκκινο τριφύλλι) – φαρμακευτικές ιδιότητες, χρήση, αποτελέσματα. Θα λειτουργήσει μόνο για την εμμηνόπαυση;

Το λιβαδικό τριφύλλι ή κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται εκτενώς στη φυτοθεραπεία και οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι εντυπωσιακές από πολλές απόψεις. Το φυτό είναι άφθονο σε ισοφλαβόνες – ενώσεις από την ομάδα των φλαβονοειδών που συμπεριφέρονται παρόμοια με τα οιστρογόνα στο σώμα μας. Χάρη σε αυτές, αποτελεί ανεκτίμητο στήριγμα για τις γυναίκες σε ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της ζωής, δηλαδή την εμμηνόπαυση. Βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας και μειώνει τη σοβαρότητα των ενοχλητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το λιβαδικό τριφύλλι είναι επίσης πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που βελτιώνουν τη γενική κατάσταση του οργανισμού και ενισχύουν το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το λιβαδικό τριφύλλι δεν στερείται επίσης και καλλυντικών πλεονεκτημάτων, τα οποία σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε.

Πίνακας περιεχομένων

Λιβάδι τριφύλλι – μορφολογία, εμφάνιση

 κόκκινο τριφύλλι

Το λιβαδικό τριφύλλι (Trifolium pratense), γνωστό και ως κόκκινο τριφύλλι, είναι ένα μικρό φυτό της οικογένειας των πλατύφυλλων (ψυχανθών). Από τα μικρόσπερμα ψυχανθή, είναι αυτό που σπέρνεται και καλλιεργείται συχνότερα. Το τριφύλλι είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο συστατικό του οικοσυστήματος και έχει εξαιρετική επίδραση στη δομή του εδάφους. Μετά το κούρεμα, αναβλαστάνει πολύ γρήγορα και οι πυκνές συστάδες του προστατεύουν το έδαφος από την επέκταση των ζιζανίων.

Το λιβαδικό τριφύλλι είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας. Αναπτύσσεται σχεδόν παντού, από λιβάδια και βοσκοτόπια μέχρι τις άκρες των δρόμων και τα ελαφρά δάση. Βρίσκεται επίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε μέρη της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Επιπλέον, καλλιεργείται στην Αυστραλία και την Αμερική.

Όσον αφορά τη βιολογία του, το τριφύλλι του λιβαδιού είναι πολυετές φυτό (πολυετές) που μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 50 εκατοστά, αν και συνήθως είναι πολύ μικρότερο. Ο βλαστός του είναι όρθιος, κοκκινωπός και τριχωτός. Τα φύλλα του είναι τρίφυλλα, ελλειπτικά ή αυγοειδή και έχουν χαρακτηριστικές, ελαφρώς ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Τα βράκτια που αναπτύσσονται στη βάση των φύλλων, είναι τριχωτά και ποδίσκοι, μερικές φορές συγχωνευμένα με τον μίσχο.

Τα άνθη του τριφυλλιού έχουν σχήμα πεταλούδας και έχουν σκούρο ροζ ή βιολετί-ροζ απόχρωση. Συγκεντρώνονται σε σφαιρικές ή αυγοειδείς κεφαλές. Ο καρπός είναι ένας μικρός λοβός με έναν μόνο σπόρο στο εσωτερικό του. Η ρίζα του είναι βρύση, πολύ βαθιά ενσωματωμένη στο έδαφος, μόλις βγει από το έδαφος είναι έντονα διακλαδισμένη. Αυτό το εκτεταμένο ριζικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του εδάφους. Το φυτό ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Το λιβαδικό τριφύλλι είναι ένα ισχυρό φυτό προικισμένο με υψηλή θρεπτική αξία. Αποτελεί μια από τις πιο πολύτιμες πρώτες ύλες για ζωοτροφές. Επιπλέον, είναι ένα μελισσοφόρο φυτό το οποίο επισκέπτονται πολύ συχνά μέλισσες και μέλισσες. Το μέλι τριφυλλιού, το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία, παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη του τριφυλλιού. Δυστυχώς, το νέκταρ από το τριφύλλι, λόγω της χαρακτηριστικής δομής των ανθέων του (πυκνή στεφάνη και μακριούς κάλυκες), είναι δύσκολο να ληφθεί, οπότε σπάνια συναντάται καθαρό μέλι τριφυλλιού.

Τρώγεται το τριφύλλι του λιβαδιού;

Το λιβαδικό τριφύλλι λειτουργεί καλά ως ευέλικτη μαγειρική προσθήκη σε πολλά πιάτα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα. Τα φύλλα και τα άνθη μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μαγειρεμένα. Από την άλλη πλευρά, η ρίζα του λιβαδικού τριφυλλιού δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμή. Θα πρέπει πρώτα να μαγειρευτεί.

Τα άνθη και τα φύλλα του λιβαδικού τριφυλλιού έχουν πολύ λεπτή γεύση με νότες καρυδιού και βοτάνων. Αυτά τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά ως προσθήκη σε σαλάτες, σούπες, πιάτα μιας κατσαρόλας, ομελέτες, σαλάτες, πάστες, σάντουιτς και τοστ. Καλό είναι να συλλέγετε τα άνθη και τα νεαρά φύλλα, καθώς είναι τα πιο νόστιμα και θρεπτικά.

Τα αποξηραμένα άνθη του κόκκινου τριφυλλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσθήκη σε τσάι από βότανα ή φρούτα. Τα αλεσμένα αποξηραμένα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καρύκευμα για κρέατα, σάλτσες, πιάτα λαχανικών, σούπες ή άλλα πιάτα.

Είναι πολύ σημαντικό, το τριφύλλι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική πρέπει να συγκομίζεται μόνο σε καθαρές, μη μολυσμένες περιοχές. Όπως κάθε προϊόν, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και αφού ελεγχθεί για αντενδείξεις.

Λειμώνιο τριφύλλι – σύνθεση

Το τριφύλλι του λιβαδιού, αυτό το φιλιγκράν φυτό με τα μωβ άνθη με τη μορφή μπαλονιών που μοιάζουν με βελόνες και τα πρωτότυπα τρίφυλλα φύλλα, δεν αποτελεί μόνο στολίδι των λιβαδιών, των κήπων και των δασών. Είναι επίσης ένα πολύτιμο βότανο στη φυσική ιατρική με πλούσια σύνθεση. Τα φυτοοιστρογόνα, που κάνουν το φυτό διάσημο για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, έρχονται εδώ στο προσκήνιο. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή των ωφελειών του για την υγεία.

Πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο λιβαδικό τριφύλλι:

  • Φυτοοιστρογόνα (ισοφλαβόνες), συμπεριλαμβανομένων της γενιστεΐνης, της βιοχανίνης Α, της φορμονονετίνης και της δαϊδζεΐνης. Οι ισοφλαβόνες είναι ίσως τα πιο σημαντικά ενεργά συστατικά του τριφυλλιού του λιβαδιού. Πρόκειται για ενώσεις από την ομάδα των φλαβονοειδών που παρουσιάζουν την ικανότητα να δεσμεύονται στους υποδοχείς οιστρογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Μιμούμενες τα οιστρογόνα, μειώνουν την ένταση των παθήσεων που χαρακτηρίζουν την πτώση των επιπέδων τους στον οργανισμό.
  • Οι τανίνες – έχουν στυπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Επιταχύνουν την αναγέννηση των ιστών και συμβάλλουν επίσης στην εξουδετέρωση των βακτηρίων και άλλων επιβλαβών μικροοργανισμών.
  • Κερσετίνη, κεμφερόλη, λουτεολίνη και άλλα φλαβονοειδή – φυτοχημικές ουσίες από την ομάδα των πολυφαινολών, που εμφανίζουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιαλλεργικών ιδιοτήτων.
  • Σαπωνίνες – μειώνουν τη φλεγμονή, έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, βελτιώνουν τις πεπτικές διεργασίες.
  • Φυτοστερόλες – έχουν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές. Έχουν επίσης θετικές επιδράσεις στο ενδοκρινικό και ουρογεννητικό σύστημα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το τριφύλλι λιβαδιού παρέχει επίσης στον οργανισμό πολλές βιταμίνες. Περιέχει, μεταξύ άλλων, βιταμίνες C, A και E, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που φροντίζουν για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την καλή κατάσταση του δέρματος και των βλεννογόνων. Το τριφύλλι περιέχει επίσης πολλά μέταλλα σημαντικά για την υγεία, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο, χρώμιο και φώσφορο.

Λιβάδι τριφύλλι – ιδιότητες που προάγουν την υγεία

 Φρέσκο και αποξηραμένο τριφύλλι λιβαδιού, μαζί με ένα φυτικό έγχυμα τριφυλλιού

Το λιβαδικό τριφύλλι είναι ένα ευπροσάρμοστο βότανο. Μπορεί να αποτελέσει τόσο μέρος του μενού όσο και μια φυσική υποστήριξη για την υγεία. Τα ενεργά συστατικά που περιέχει έχουν έντονη, θετική επίδραση σε διάφορους τομείς της λειτουργίας του οργανισμού. Ως εκ τούτου, αξίζει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και στην οικιακή σας συλλογή βοτάνων και θεραπειών.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις σημαντικότερες ιδιότητες του τριφυλλιού του λιβαδιού για την υγεία που βελτιώνουν την ψυχοφυσική μας κατάσταση:

  • σταθεροποιεί τον οργανισμό κατά τη διάρκεια ορμονικών διακυμάνσεων, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης,
  • παρουσιάζει καρδιοπροστατευτικές και υποτασικές ιδιότητες,
  • βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος,
  • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα,
  • έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες,
  • έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες,
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών,
  • έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες,
  • μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης,
  • συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους,
  • προλαμβάνει τις δερματικές παθήσεις,
  • έχει απολυμαντική δράση,
  • υποστηρίζει το πεπτικό, το ουροποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Λιβάδι τριφύλλι για την εμμηνόπαυση

Μαζί με το λυκίσκο, το λινάρι, τη σόγια, τη μηδική και τη μολόχα, το λιβαδικό τριφύλλι είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτοοιστρογόνων, τα οποία είναιείναι ένα φυτικό αντίγραφο των φυσικών μας οιστρογόνων, βοηθούν στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας κατά την εμμηνόπαυση. Ανακουφίζουν από πολλά ενοχλήματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των πιο συνηθισμένων, όπως οι εξάψεις, η υπερβολική εφίδρωση, οι συναισθηματικές διαταραχές, οι εναλλαγές της διάθεσης, η ευερεθιστότητα, η δακρύρροια, η αυξημένη νευρική ένταση και το υπερβολικό αίσθημα στρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική χρήση σκευασμάτων τριφυλλιού κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Γιατί; Επειδή οι ισοφλαβόνες που περιέχονται σε αυτό το φυτό διεγείρουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που σχηματίζουν οστά, ενώ αναστέλλουν τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών, δηλαδή των κυττάρων που αποικοδομούν τα οστά. Επηρεάζουν έτσι την αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Ταυτόχρονα, οι ισοφλαβόνες διεγείρουν την έκκριση προστακυκλίνης, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αναστολή του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Οι δράσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τότε διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο διαταραχών της οστικής πυκνότητας και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχονται στο τριφύλλι βελτιώνουν επίσης τη γενική ευεξία κατά την εμμηνόπαυση και εξουδετερώνουν τη μείωση της λίμπιντο. Επιπλέον, μειώνουν τους πονοκεφάλους και τους πόνους στις αρθρώσεις και βοηθούν στην αποκατάσταση της επαρκούς κολπικής λίπανσης. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, το τριφύλλι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση.

Λιβάδι τριφύλλι – επιδράσεις στην αναπνευστική οδό

Γνωστό κυρίως για την υποστήριξη της υγείας των γυναικών στην εμμηνόπαυση, το κόκκινο τριφύλλι αποδεικνύεται επίσης πολύτιμος σύμμαχος στην ελαχιστοποίηση των αναπνευστικών προβλημάτων.

Το φυτό έχει καλές αποχρεμπτικές ιδιότητες, αραιώνοντας τη βλέννα στην αναπνευστική οδό και διευκολύνοντας την αποβολή της.διευκολύνει την αποβολή της από τον οργανισμό (διεγείροντας την έκκριση βλέννας και αυξάνοντας την κίνηση των βλεφαρίδων του αναπνευστικού επιθηλίου). Επίσης, μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων και έχει προστατευτική δράση στην ανώτερη αναπνευστική οδό.

Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, όπως τανίνες, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, riparian cloverσυμβάλλει επίσης στην εξάλειψη της φλεγμονής στην αναπνευστική οδό και στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.

Χάρη σε όλες αυτές τις δράσεις, το τριφύλλι συντομεύει τη διάρκεια των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος , μειώνει τα επίμονα συμπτώματα και φέρνει ανακούφιση από βήχα (ξηρό και υγρό), ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα. Παράλληλα, έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το τριφύλλι ως υποστήριξη για το καρδιαγγειακό σύστημα

Το τριφύλλι του λιβαδιού έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα. Αυξάνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύει από καρδιακές αρρυθμίες και συμβάλλει στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Χάρη στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών του, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Επιπλέον, αναστέλλοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο λεπτό έντερο, συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Λιβάδι τριφύλλι – αποτελέσματα: Το λιβάδι τριφύλλι είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου του καρκίνου. Σε ποιες παθήσεις θα μας βοηθήσει το βότανο του τριφυλλιού;

Οι ευεργετικές επιδράσεις του τριφυλλιού στον οργανισμό είναι κυρίως αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτοοιστρογόνα, φυτοστερόλες, σαπωνίνες και μερικές άλλες δραστικές ενώσεις. Ακολουθούν οι παθήσεις για τις οποίες το τριφύλλι του λιβαδιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο:

  • Κλιμακτήριο,
  • υψηλή χοληστερόλη,
  • υπέρταση,
  • ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος,
  • προεμμηνορροϊκή ένταση, επώδυνη έμμηνο ρύση,
  • δερματικοί ερεθισμοί και λοιμώξεις, φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα, έκζεμα,
  • σμηγματόρροια, ακμή, πιτυρίδα,
  • υπερμελάγχρωση, ερυθρότητα του δέρματος,
  • απώλεια της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος,
  • διαταραχές της διάθεσης, προβλήματα ύπνου,
  • ορμονικές διαταραχές,
  • λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, βήχας, άσθμα,
  • πόνοι στις αρθρώσεις,
  • εξασθενημένα οστά, αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης,
  • αλλεργίες.

Το κόκκινο τριφύλλι και η πολύπλευρη χρήση του στα καλλυντικά

 Άνθη κόκκινου τριφυλλιού, δίπλα σε φλάκα με εκχύλισμα τριφυλλιού

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα φυτικό βοήθημα κατά πολλών δερματικών προβλημάτων. Βοηθά να αποκτήσουν καλύτερη κατάσταση και υγιέστερη εμφάνιση το αγγειακό και το επιρρεπές στην ακμή δέρμα. Είναι επίσης εξαιρετικό για το ευαίσθητο, ώριμο, ξηρό, κουρασμένο και χωρίς ζωτικότητα δέρμα. Η πρώτη ύλη έχει καλές αναπλαστικές, συσφικτικές, αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ιδιότητες και επομένως μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Καταπραΰνει επίσης αποτελεσματικά τους ερεθισμούς, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενυδατώνει και προστατεύει από τους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες.

Λόγω των εξαιρετικών αντιγηραντικών και περιποιητικών ιδιοτήτων του, τα εκχυλίσματα κόκκινου τριφυλλιού βρίσκονται σε πολλές κρέμες και ορούς με εξομάλυνση, μείωση των ρυτίδων και αναζωογόνηση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Τα εκχυλίσματα από αυτό το φυτό περιλαμβάνονται επίσης συχνά σε παρασκευάσματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ακμής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τριφύλλι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα καταπραΰνει, εξομαλύνει, καταπολεμά το κάψιμο, ομαλοποιεί τη λειτουργία του δέρματος και αναπλάθει. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο στη φροντίδα του προβληματικού δέρματος με τάση ακμής. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, το τριφύλλι λειτουργεί επίσης καλά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και στη στένωση των διευρυμένων πόρων, κάτι που θα εκτιμήσουν οι πάσχοντες από ακμή καθώς και όσοι έχουν μικτό και λιπαρό δέρμα.

Τα εκχυλίσματα τριφυλλιού μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση του αποχρωματισμού του δέρματος και την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος. Το φυτό αμβλύνει τις κοκκινίλες, φωτίζει την επιδερμίδα και μειώνει την εμφάνιση κηλίδων μελάγχρωσης, με αποτέλεσμα πιο υγιές και λαμπερό δέρμα προσώπου.

Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο το δέρμα αλλά και τα μαλλιά που μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή εκχυλισμάτων κόκκινου τριφυλλιού. Εάν κάποιος αναζητά μια φυτική θεραπεία για τα εξασθενημένα μαλλιά ή τα μαλλιά που στερούνται αναπήδησης και ζωντάνιας, θα πρέπει να δώσει προσοχή στις δυνατότητες του τριφυλλιού.

Το κόκκινο τριφύλλι ενισχύει τη δομή της τρίχας και εξαλείφει φαινόμενα όπως η ευθραυστότητα, το σπάσιμο και η ψαλίδα. Η τακτική χρήση σκευασμάτων που περιέχουν εκχυλίσματα κόκκινου τριφυλλιού αυξάνει την αντοχή των μαλλιών σε μηχανικές βλάβες. Το βότανο διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών και αναστέλλει την τριχόπτωση. Μεταξύ άλλων, εξουδετερώνει την υπερβολική τριχόπτωση ως αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της ανδρογενετικής αλωπεκίας (χάρη στην ικανότητά του να σταθεροποιεί την ορμονική ισορροπία).

Επιπλέον, το τριφύλλι λιβαδιού συμβάλλει στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας των μαλλιών. Βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών, διευκολύνει το styling και τα κάνει πιο μαλακά και λαμπερά. Το φυτό έχει επίσης ευεργετική επίδραση στην κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Ομαλοποιώντας τους σμηγματογόνους αδένες, αποτρέπει την υπερβολική λιπαρότητα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το τριφύλλι – βότανα, παρασκευάσματα που περιέχουν τριφύλλι

Το τριφύλλι διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες παραλλαγές, μεταξύ άλλων με τη μορφή αποξηραμένου βοτάνου, από το οποίο παρασκευάζονται αφεψήματα και αφέψημα, και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής με πολλά συστατικά ή με ένα συστατικό. Τέτοια έτοιμα παρασκευάσματα με τη μορφή καψουλών ή σταγόνων είναι συνήθως εφοδιασμένα με εξαιρετικά συμπυκνωμένα εκχυλίσματα τριφυλλιού και, ως εκ τούτου, παρέχουν υψηλότερες δόσεις δραστικών ουσιών και δρουν πιο εντατικά από τα αφεψήματα βοτάνων. Παρ’ όλα αυτά, το αν θα επιλέξουμε αποξηραμένο βότανο τριφυλλιού ή συμπληρώματα τριφυλλιού εξαρτάται από τις ατομικές μας προτιμήσεις και τους στόχους μας για την υγεία.

Έγχυμα κόκκινου τριφυλλιού για πόση

Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βότανο ή άνθη μόνο του σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Σκεπάστε, περιμένετε 10 λεπτά για να εμποτιστεί. Σουρώστε και πιείτε.

Αφέψημα τριφυλλιού (για εξωτερική χρήση, π.χ. ως κατάπλασμα)

Προσθέστε 2 ή 3 κουταλιές της σούπας βότανο τριφυλλιού σε μισό λίτρο βραστό νερό. Βράστε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει, στραγγίστε. Το αφέψημα μπορεί να καταναλωθεί (μισό ποτήρι 3 φορές την ημέρα), να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες στο στόμα και το λαιμό ή να εμποτιστεί σε γάζα και να εφαρμοστεί εξωτερικά ως κομπρέσα, κατάπλασμα (π.χ. σε μώλωπες, ερεθισμούς κ.λπ.) ή ως επίδεσμος. Χρησιμοποιήστε το ως κατάπλασμα ή κομπρέσα εξωτερικά (π.χ. σε μώλωπες, ερεθισμούς, δερματικά εξανθήματα, κηλίδες).

Λιβάδι τριφύλλι – δοσολογία

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του τριφυλλιού του λιβαδιού είναι συνήθως 1 ή 2 ποτήρια αφεψήματος τριφυλλιού ή 300-500 mg εκχυλίσματος τριφυλλιού την ημέρα.

Λιβάδι τριφύλλι – αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και αντενδείξεις

Το τριφύλλι του λιβαδιού πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή άλλα ορμονικά φάρμακα. Η χρήση του τριφυλλιού δεν συνιστάται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και άλλες ορμονοεξαρτώμενες ασθένειες.

Category: Υγεία

Article by: admin