Το λάχανο είναι ένα καταπληκτικό λαχανικό με πολλούς τρόπους. Είναι ευέλικτο στη μαγειρική χρήση και πλούσιο σε ουσίες ευεργετικές για την υγεία. Περιέχει απίστευτη ποσότητα αντιοξειδωτικών (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο ισχυρά), γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Λόγω των ελκυστικών, τσαλακωμένων φύλλων του, είναι επίσης πολύ διακοσμητικό. Το λάχανο, αν και έχει μεγάλη επίδραση στον οργανισμό και διακρίνεται για την ενδιαφέρουσα γεύση του, δεν είναι ακόμη πολύ δημοφιλές. Ωστόσο, αξίζει να το αναζητάτε όσο το δυνατόν συχνότερα στα καταστήματα όταν ψωνίζετε και να το συμπεριλαμβάνετε με διάφορους τρόπους στο καθημερινό μενού. Ποια πολύτιμα συστατικά μπορούμε να βρούμε στο λάχανο; Πώς επηρεάζει το σώμα μας; Πώς να προετοιμάσετε το λάχανο;
Πίνακας περιεχομένων
- 1 Τι είναι το λάχανο;
- 2 Kale – θρεπτικές αξίες
- 3 Kale – ιδιότητες υγείας
- 3.1 Θετικές επιδράσεις του λάχανου στο αίμα
- 3.2 Kale για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και μια δυνατή καρδιά
- 3.3 Αντιοξειδωτικές και ανοσοποιητικές επιδράσεις του λάχανου
- 3.4 Το λάχανο είναι μια πολύτιμη υποστήριξη στον καθαρισμό και την αποξίνιση του σώματος.
- 3.5 Το Kale υποστηρίζει την απώλεια βάρους
- 3.6 Γιατί αλλιώς πρέπει να τρώτε λάχανο;
- 4 Kale – αντενδείξεις. Ποιος δεν πρέπει να τρώει λάχανο;
- 5 Πώς να αποθηκεύσετε το λάχανο;
- 6 Συνταγές με λάχανο. Τι να κάνετε με το λάχανο; Πώς να συνθέσετε πιάτα με λάχανο;
Τι είναι το λάχανο;
Το λάχανο είναι λαχανικό λάχανο, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με μαρούλι παρά με λάχανο. Η γεύση του λάχανου μπορεί να συγκριθεί με το λευκό λάχανο, το κινέζικο λάχανο ή το μπρόκολο. Το λαχανικό έχει μακριά, μάλλον σκληρά, ζαρωμένα φύλλα που έχουν σκούρο πράσινο, πρασινοκαφέ ή πρασινοβιολετί χρώμα. Τα φύλλα λάχανου είναι ένα πολύτιμο μαγειρικό συστατικό. Μπορούν να προστεθούν σε διάφορα πιάτα, να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα ζεστά.
Μπορείτε επίσης να βρείτε σε σκόνη λάχανο σε έκπτωση, το οποίο μπορεί να προστεθεί σε πράσινα smoothies από το μπλέντερ, γιαούρτια, σάλτσες, σούπες κ.λπ. Τόσο το αλεσμένο όσο και το φρέσκο λάχανο έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία.
Το λάχανο καλλιεργείται από την αρχαιότητα και κατά τον Μεσαίωνα ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρέως καταναλισκόμενα λαχανικά. Σήμερα, αυτή η ασυνήθιστη ποικιλία λάχανου καλλιεργείται σε πολλά μέρη του πλανήτη, με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Το λάχανο δεν είναι απαιτητικό φυτό και προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον του. Αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε γόνιμο έδαφος, το μόνο που χρειάζεται είναι επαρκής αποστράγγιση.
Kale – θρεπτικές αξίες
Ένα βασικό πλεονέκτημα του λάχανου είναι το πολύ υψηλό επίπεδο κορεσμού του με πολύτιμες βιολογικές ουσίες. Περιέχει πολύ β-καροτένιο, από το οποίο ο οργανισμός παράγει βιταμίνη Α, σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και πλήθος άλλων βιταμινών και μεταλλικών αλάτων. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το πλήθος των συστατικών που δρουν ως αντιοξειδωτικά (αντιοξειδωτικά). Αυτά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, βιταμίνη C και χλωροφύλλη. Το λάχανο, όπως και άλλα λαχανικά ορείχαλκου, είναι επίσης πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά.
Τι πολύτιμα πράγματα μπορούμε να βρούμε στο λάχανο; Κατάλογος συστατικών:
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος, της θειαμίνης, της νιασίνης, της ριβοφλαβίνης),
- βιταμίνη C,
- βιταμίνη Ε,
- βιταμίνη Κ,
- σίδερο,
- κάλιο
- ασβέστιο,
- μαγνήσιο,
- μαγγάνιο,
- χαλκός,
- ψευδάργυρος,
- σελήνιο,
- νάτριο,
- φώσφορος,
- ωμέγα 3 οξέα (άλφα-λιποϊκό οξύ),
- πολυφαινόλες (φλαβονοειδή),
- καροτενοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη),
- χλωροφύλλη,
- σουλφοραφάνη,
- ινδόλες,
- διαιτητικές ίνες,
- πρωτεΐνη.
Kale – ιδιότητες υγείας
Η συστηματική κατανάλωση λάχανου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ολοκληρωμένη θρέψη του οργανισμού και την αναπλήρωση των ελλείψεων σε βιταμίνες και μέταλλα. Το λαχανικό παρουσιάζει πολλές θετικές δράσεις. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αποτελεί πολύτιμο στήριγμα στην πρόληψη πολλών ασθενειών (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις). Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του πολιτισμού και βοηθά στην απαλλαγή από πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λάχανο είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυλλώδη λαχανικά στον κόσμο. Ακολουθούν οι βασικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
Θετικές επιδράσεις του λάχανου στο αίμα
Η συχνή κατανάλωση λάχανου είναι μια μέθοδος για τη βελτίωση της ποιότητας του αίματος. Ως ένα από τα λίγα φυτικά προϊόντα, το λάχανο περιέχει βιταμίνη Κ σε μεγάλες ποσότητες, η οποία είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Άλλες τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι Ρόμαϊν, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ρόκα και το λάχανο Σάβοϊ. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ έχει ως αποτέλεσμα διαταραχές στη διαδικασία πήξης του αίματος, αιμορραγίες, χειρότερη κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων (διαρροή, ασβεστοποίηση), αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς, βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.
Το λάχανο θα συμπληρώσει τις ελλείψεις της βιταμίνης Κ και έτσι θα βελτιώσει την πήξη του αίματος, θα αυξήσει την αντίσταση στη δράσηΜειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, μειώνει την τάση για αιμορραγία και το σχηματισμό μώλωπες. Το φολικό οξύ και η χλωροφύλλη που περιέχονται στο λάχανο έχουν επίσης θετική επίδραση στο αίμα.
Επιπλέον, το λάχανο αυξάνει την περιεκτικότητα σε σίδηρο, αιμοσφαιρίνη και ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, τα οποίαΤο λάχανο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας ή βοηθά στην αποτελεσματικότερη καταπολέμησή της, αν αυτή εμφανιστεί.
Kale για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και μια δυνατή καρδιά
Το λάχανο περιέχει πολυφαινόλες σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων τους, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύει την καρδιά και σταθεροποιεί το έργο της, βελτιώνει τη ροή του αίματος στους ιστούς. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μειώνοντας το επίπεδο της κακής χοληστερόλης, αναστέλλει τη διαδικασία συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων και την αθηροσκλήρωση.
Αντιοξειδωτικές και ανοσοποιητικές επιδράσεις του λάχανου
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του λάχανου είναι το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών του. Η λειτουργία αυτή εκπληρώνεται από το σύνολο των ουσιών που περιέχονται σε αυτό το λαχανικό: χλωροφύλλη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, καροτενοειδή, σουλφοραφάνη, άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA). Η εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά σημαίνει ότι το kale ενεργά:
- αναστέλλει τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού,
- ενισχύει την ανοσία,
- καταπολεμά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για το οξειδωτικό στρες των κυττάρων, προστατεύει τα κύτταρα DNA από βλάβες και αποτρέπει τις αλλαγές στη δομή τους και τις μεταλλάξεις,
- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, π.χ. καρκίνου του μαστού, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου του οισοφάγου, καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καρκίνου του προστάτη, καρκίνου της χοληδόχου κύστης, καρκίνου του ήπατος,
- στα αρχικά στάδια του καρκίνου, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του όγκου και να μειώσει τον κίνδυνο μεταστάσεων,
- μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, αθηροσκλήρωσης, άσθματος, διαβήτη, νόσου των αρθρώσεων,
- μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια, η νόσος Alzheimera,
- μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα,
- διεγείρει τις διαδικασίες αναγέννησης.
Το λάχανο είναι μια πολύτιμη υποστήριξη στον καθαρισμό και την αποξίνιση του σώματος.
Είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε την καθαριστική δράση του λάχανου. Χάρη στο μεγάλο ποσοστό χλωροφύλλης που βρίσκεται στα φύλλα του, καθώς και στη σουλφοραφάνη και τις φυτικές ίνες, διεγείρει ενεργά τις διαδικασίες δέσμευσης και απομάκρυνσης όλων των βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό, ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Αποβάλλοντας τις τοξίνες, τα βαρέα μέταλλα, τις εναποθέσεις και τα επιβλαβή προϊόντα του μεταβολισμού, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των συστημάτων και των οργάνων του σώματός μας.
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτοξινώσετε το σώμα σας: Detoxyn
Καθώς το λάχανο έχει αλκαλοποιητική δράση, εξουδετερώνει επίσης την οξίνιση και βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ οξέων και βάσεων στο σώμα και στην απαλλαγή από δυσάρεστα συμπτώματα της οξίνισης, όπως πεπτικά ενοχλήματα, αδυναμία, πονοκέφαλοι, κακή γεύση στο στόμα, κακή αναπνοή, μυϊκοί πόνοι, μειωμένη συγκέντρωση, έλλειψη ενέργειας, ευερεθιστότητα, μειωμένη ανοσία, προβλήματα στο δέρμα και τα μαλλιά.
Διαβάστε επίσης: Αποξίνιση του σώματος
Το Kale υποστηρίζει την απώλεια βάρους
Μια άλλη πολύτιμη ιδιότητα του λάχανου είναι ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος. Το λαχανικό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χάρη στις οποίες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και υποστηρίζει τις πεπτικές διεργασίες. Χάρη στο άλφα-λιποϊκό οξύ, το λάχανο βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει τις κρίσεις πείνας. Βελτιώνοντας το μεταβολισμό, αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού (οι θερμίδες από την τροφή καίγονται πιο ενεργά).
Kale – θερμίδες
Το λάχανο είναι ένα από τα λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες. Σε 100 g του προϊόντος θα βρείτε μόνο 36 kcal. Δύο χούφτες λάχανο θα μας δώσουν περίπου 15 kcal. Όχι μόνο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της δύναμης των βιταμινών και των μετάλλων.(συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο), το λάχανο είναι ένα προϊόν που συνιστάται ιδιαίτερα στη διατροφή των ατόμων που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό βάρος.
Ελέγξτε: Κατάταξη των δισκίων απώλειας βάρους
Γιατί αλλιώς πρέπει να τρώτε λάχανο;
- Χάρη στη μεγάλη δόση ασβεστίου, το λάχανο έχει θετική επίδραση στην κατάσταση των οστών και των αρθρώσεων (τα ενισχύει, αυξάνει την αντοχή, τα κάνει ανθεκτικά στη φθορά).
- Τα πολυάριθμα αντιοξειδωτικά, καθώς και οι βιταμίνες Α, Ε και Β που περιέχονται στο λάχανο έχουν θετική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
- Χάρη στη λουτεΐνη, τη ζεαξανθίνη και τη βιταμίνη Α, το λάχανο είναι πολύ ευεργετικό για τα μάτια. Υποστηρίζει την καλή όραση και προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, προλαμβάνει τη νυχτερινή τύφλωση, προστατεύει από οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
- Χάρη στην υψηλή δόση βιταμίνης C, το λάχανο μειώνει την ευαισθησία στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις, διευκολύνει την πορεία τους και μειώνει τη διάρκειά τους.
- Το λάχανο αποτελεί εξαιρετική πηγή σουλφοραφάνης, χάρη στην οποία καταπολεμά τα βακτήρια Helicobacter pylori. Προλαμβάνει έτσι τη γαστρίτιδα και τα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη που προκαλούνται από αυτά τα βακτήρια.
- Το οξύ ALA και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο λάχανο βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος και έχουν αναγεννητική και προστατευτική επίδραση στο όργανο αυτό.
- Το λάχανο είναι σύμμαχος των ανθρώπων που γυμνάζονται. Παρέχοντας πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα, βοηθά στην αναγέννηση του οργανισμού μετά την προπόνηση, προάγει την ευεξία και έχει θετική επίδραση στη σωματική απόδοση και τη μυϊκή εργασία.
Kale – αντενδείξεις. Ποιος δεν πρέπει να τρώει λάχανο;
Το λάχανο είναι ένα ασφαλές προϊόν, αλλά υπάρχουν μερικές αντενδείξεις για τη συχνή κατανάλωσή του. Τα άτομα με πέτρες στα νεφρά και ουρική αρθρίτιδα δεν πρέπει να τρώνε λάχανο, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα οξαλικών.
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε γκοϊτρογόνα, τα οποία αναστέλλουν την απορρόφηση του ιωδίου, θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό – τα γκοϊτρογόνα οξειδώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε η απλή θερμική επεξεργασία του λάχανου (π.χ. με ξεφλούδισμα ή σύντομο μαγείρεμα) το καθιστά ασφαλές για τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς.
Πώς να αποθηκεύσετε το λάχανο;
Το λάχανο δεν είναι πολύ ανθεκτικό προϊόν. Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το λάχανο αμέσως μετά την αγορά, πρέπει να το αποθηκεύσουμε με τον σωστό τρόπο. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο λαχανικό και αντιδρά ιδιαίτερα άσχημα στην υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να θυμόμαστε να:
- κρατάτε το λάχανο στο ψυγείο ανά πάσα στιγμή,
- πριν αποθηκεύσετε το λάχανο στο ψυγείο, βάλτε το λάχανο σε μια πλαστική σακούλα με μικρές τρύπες που διαπερνούν τον αέρα (έτσι θα παραμείνει φρέσκο περισσότερο),
- μην πλένετε το λάχανο αμέσως μόλις το φέρετε στο σπίτι, κάντε το μόνο πριν το φάτε (η υγρασία επιταχύνει τη διαδικασία αλλοίωσης).
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε το λάχανο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε επίσης να το καταψύξετε.
Συνταγές με λάχανο. Τι να κάνετε με το λάχανο; Πώς να συνθέσετε πιάτα με λάχανο;
Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να φτιάξετε ένα συγκεκριμένο πιάτο από αυτό, το λάχανο είναι πολύ ευέλικτο όσον αφορά τις μαγειρικές εφαρμογές. Αποτελεί εξαιρετική προσθήκη τόσο σε κρύα όσο και σε ζεστά πιάτα και είναι κατάλληλο τόσο για μικρά σνακ όσο και για κυρίως πιάτα.
Το λάχανο είναι φυσικά πιο θρεπτικό όταν καταναλώνεται ωμό (π.χ. ως προσθήκη σε smoothies, σαλάτες). Αν θέλετε να σερβίρετε το λάχανο ζεστό και ταυτόχρονα να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του, αντί να το βράσετε για πολλή ώρα, απλώς ρίξτε βραστό νερό από πάνω του, μπλανσάρισέ το ή βράστε το στον ατμό για μικρό χρονικό διάστημα.
Πώς να προετοιμάσετε το λάχανο ωμό;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ωμό λάχανο με δεκάδες τρόπους. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάντουιτς, πατατάκια τορτίγια, σαλάτες, σαλάτες και μικρά σνακ με γέμιση, όπως ρολά, περιτυλίγματα και τάρτες. Τα smoothies από λάχανο είναι επίσης μια πολύ υγιεινή και διαιτητική ιδέα.
Μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie με λάχανο απλά αναμειγνύοντας τα φύλλα του με άλλα λαχανικά και προαιρετικά με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Παραδείγματα σετ συστατικών smoothie:
- λάχανο, ακτινίδιο, μήλο, σέλινο, αγγούρι,
- Κέιλ, σπανάκι, πορτοκάλι, τζίντζερ,
- λάχανο, καρότο, σέλινο, μαϊντανός, χυμός λεμονιού,
- λάχανο, μπανάνα, μανταρίνια, ηλιόσποροι,
- λάχανο, σέλινο, αχλάδι, μαϊντανός.
Πώς να μαγειρέψετε το λάχανο ζεστό;
Μια χορταστική και θρεπτική κρεμοσούπα με λάχανο είναι μια επιλογή που θα προσελκύσει ιδιαίτερα όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
Το ετοιμάζετε βράζοντας το λάχανο και άλλα λαχανικά της επιλογής σας (όπως πράσινα μπιζέλια, ρεβίθια, φρέσκα κρεμμύδια ή σχοινόπρασο, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο, καρότα κ.λπ.) και στη συνέχεια συνδυάζοντας τα υλικά με ψωμί.), στη συνέχεια συνδυάζετε τα υλικά με τον άπαχο ζωμό, τα χτυπάτε όλα μέχρι να μαλακώσουν και τέλος τα αλατοπιπερώνετε.
Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές με λάχανο. Στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο λαχανικό που ταιριάζει με τα περισσότερα μαγειρικά προϊόντα. Μπορεί να μαγειρευτεί, να τηγανιστεί, να βραστεί, να ψηθεί, να προστεθεί σε γεμιστά, σούπες, βραστά, πίτσες, σάλτσες, αλλά και σε κοψίδια λαχανικών.
Ένα από τα γρήγορα, εύκολα στην προετοιμασία και εξαιρετικά νόστιμα πιάτα είναι η ομελέτα με λάχανο.
Πλύνετε τα φρέσκα φύλλα λάχανου (περίπου 5 κομμάτια), κόψτε τα σκληρά κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Κόψτε την κόκκινη πιπεριά σε κύβους. Τηγανίστε το λάχανο και τις πιπεριές σε λάδι ή ελαιόλαδο. Ρίχνετε 2-3 χτυπημένα αυγά και τα απλώνετε στο τηγάνι. Τηγανίστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά, μετακινώντας το τηγάνι κάθε τόσο. Στο τέλος του τηγανίσματος προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα. Όταν το τυρί λιώσει, το πιάτο είναι έτοιμο.
Άλλα ενδιαφέροντα πιάτα με λάχανο:
- ψητό λάχανο με μακαρόνια και τυρί,
- τάρτα με λάχανο, ελιές και ζαμπόν,
- ζυμαρικά με λάχανο και λιαστές ντομάτες από το τηγάνι,
- πέστο λάχανου,
- στήθος κοτόπουλου γεμιστό με λάχανο,
- σούπα μιας κατσαρόλας με λάχανο, ρεβίθια, σκόρδο και ντομάτες,
- κουάκερ με λάχανο και μανιτάρια,
- ελαφριά σούπα λαχανικών με λάχανο, καρότα, πράσο, πιπεριές, κολοκυθάκια και ντομάτες,
- ζυμαρικά πατάτας με πράσινο λάχανο,
- υγιεινά τσιπς λαχανίδας,
- ζυμαρικά με λάχανο και τυρί.
Ελέγξτε: Chasteberry και οι ιδιότητές του