Depositphotos 588738930 S

Ιτιά με μικρά άνθη – ιδιότητες και χρήσεις. Αποτελεσματική υποστήριξη για ανδρικά προβλήματα και πολλά άλλα!

Τον 19ο αιώνα, η ιτιά με μικρά άνθη αποτελούσε φάρμακο για τη βακτηριακή δυσεντερία, καθώς ήταν αποτελεσματικό στην ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων της, όπως η αιματηρή διάρροια, οι έντονες κοιλιακές κράμπες, η ναυτία και ο εμετός. Ωστόσο, σύντομα αναγνωρίστηκαν και άλλες ιδιότητές της. Σήμερα, η ιτιόσπορος με μικρά άνθη είναι πρωτίστως ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την καταπολέμηση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος και την υποστήριξη της υγείας του προστάτη. Εκτιμώμενο για τις τυπικά ανδρικές παθήσεις, το small-flowered willowbark έχει επίσης πολλές άλλες χρήσεις. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην υψηλή δραστικότητα των ταννινικών ουσιών, όπως η οινοθεΐνη Α και η οινοθεΐνη Β. Γιατί να χρησιμοποιήσετε το small-flowered willowbark για προβλήματα του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος; Πότε αλλού μπορεί να είναι χρήσιμη; Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

Ιτιόσπορος με μικρά άνθη – χαρακτηριστικά. Ένα ελάχιστα γνωστό βότανο με εξαιρετικό φάσμα δράσης

Πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μπορούν να προκύψουν από την τακτική χρήση της ιτιάς με μικρά άνθη. Διαθέτει πολλά πολύτιμα φυτοχημικά που ενισχύουν τον οργανισμό και είναι επίσης εξαιρετικό για το δέρμα. Για τους άνδρες που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και για οποιονδήποτε παλεύει με ουρογεννητικά προβλήματα, η ιτιάς μπορεί να αποτελέσει μια χρυσή συνταγή για τα επίμονα συμπτώματα.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της, η ιτιόσπορος είναι ένα σχετικά μη δημοφιλές βότανο, γεγονός που σίγουρα οφείλεται στο ότι ανακαλύφθηκε μάλλον αργά και έχει περιγραφεί λιγότερο συχνά από άλλα βότανα. Ορισμένες από τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη φλοιό ιτιάς χρονολογούνται από το 1880. Μπορεί να μην έχει μια πλούσια παράδοση που χρονολογείται από την αρχαιότητα, όπως ορισμένα φαρμακευτικά φυτά, αλλά σίγουρα αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά.

Η ιτιάμε μικρά άνθη (Epilobium parviflorum Schreb.) συγκαταλέγεται στην οικογένεια των νυχτολούλουδων. Αναπτύσσεται έως 80 εκατοστά, ο βλαστός είναι όρθιος και διακλαδισμένος στην κορυφή. Τα φύλλα είναι στενά και λογχοειδή, ενώ τα άνθη είναι μικρά και αναπτύσσονται μεμονωμένα στις γωνίες των φύλλων. Τα πέταλα των λουλουδιών είναι λιλά ή μοβ, σε σχήμα καρδιάς. Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η ιτιόσπορος συναντάται σε πολλά μέρη της εύκρατης ζώνης. Είναι πολύ κοινό τόσο στην Πολωνία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναπτύσσεται επίσης στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική. Στις περισσότερες περιοχές όπου εμφανίζεται, θεωρείται κοινό είδος. Τα κύρια ενδιαιτήματα της μικρής ανθισμένης ιτιάς είναι οι ερημικές εκτάσεις, οι άγριες περιοχές, οι δασικές εκκαθαρίσεις, οι θαμνότοποι, τα λιβάδια και οι υγρότοποι. Μερικές φορές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε οικιακούς κήπους.

Η ιτιά, αν και εξειδικευμένο φαρμακευτικό φυτό, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λαϊκή ιατρική. Οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας το χρησιμοποιούσαν για εντερικά προβλήματα, γυναικείες παθήσεις, ψωρίαση, πληγές, κνίδωση και κυστίτιδα. Η πρώτη ύλη της μικρής ανθισμένης ιτιάς είναι το βότανο, δηλαδή ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του φυτού που συλλέγεται κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Μικρόφυλλη ιτιά – σύνθεση

 Μικρόφυλλη ιτιά

Η ιτιά με μικρά άνθη περιέχει πολλά δραστικά συστατικά, όπως οι οινοθεΐνη Α και οινοθεΐνη Β (πρόκειται για ταννίνες, παράγωγα του ελλαγικού οξέος), καθώς και γλυκοζίτες φλαβονόλης, φαινολικά οξέα και φυτικές στερόλες.

Χάρη σε αυτά και άλλα στοιχεία, συμμετέχει σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες, έχοντας ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και μειώνοντας πολλές ανωμαλίες. Η δράση της ιτιάς στον οργανισμό είναι πολύ ευρεία, κυμαίνεται από τη σταθεροποίηση της ενδοκρινικής οικονομίας, τη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπών, την αναστολή των φλεγμονωδών διεργασιών και της ανάπτυξης βακτηρίων και την αποτοξίνωση από τις τοξίνες.

Τα κύρια δραστικά συστατικά της ιτιάς με μικρά άνθη είναι:

  • οι τανίνες (συμπεριλαμβανομένων των οινοθεϊνών Α και Β),
  • φλαβονοειδή(κερκετίνη, ισοκερκετίνη, υπεροσίδη, αφζελίνη, μυρικετίνη, κεμφερόλη),
  • φαινολικοί γλυκοζίτες,
  • ελλαγιτανίνες,
  • φαινολικά οξέα (γαλλικό, ελλαγικό, φερουλικό, χλωρογενικό, καφέ, κινναμικό),
  • φυτοστερόλες (συμπεριλαμβανομένων των β-σιτοστερολών και του καπροϊκού οξέος),
  • λιπαρά οξέα (λινολενικό, παλμιτικό, στεατικό, αραχιδικό).

Ιτιά με μικρά άνθη – ιδιότητες που προάγουν την υγεία

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ταννικές ουσίες, το βότανο της ιτιάς με μικρά άνθη έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες, επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών. Επίσης, χάρη στις τανίνες του, καθώς και στα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, το φυτό ιτιά παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, επιταχύνοντας έτσι την καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων. Επιπλέον, πολλές από τις δραστικές ουσίες που υπάρχουν στην ιτιά συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στον οργανισμό.

Το βότανο ιτιάς με μικρά άνθη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στις οποίες το φυτό συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών του πολιτισμού και επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.

Ευεργετικές ιδιότητες της ιτιάς:

  • αντιφλεγμονώδη,
  • αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιιικές,
  • διουρητικό (και υποστήριξη της φυσιολογικής ροής των ούρων),
  • υποστήριξη του αδένα του προστάτη,
  • αναγεννητική,
  • τονωτικό,
  • στυπτικό,
  • κατά της αιμορραγίας,
  • αναστολή της ανδρογενετικής αλωπεκίας,
  • αντιδιαβητικό,
  • κατά της χοληστερόλης,
  • αντιδιαρροϊκό,
  • αντιαιμορραγικό,
  • αντιοξειδωτικό,
  • αντικαρκινικά,
  • ανοσοδιεγερτικό,
  • καθαριστικό και αποτοξινωτικό.

Ιτιά με μικρά άνθη – δράση στον προστάτη και το ουροποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, ένα φυτικό φάρμακο για τα “ανδρικά προβλήματα”.

 Ιτιά με μικρά άνθη για τον προστάτη

Η ιτιά με μικρά άνθη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των βοτάνων που υποστηρίζουν τη λειτουργία του προστάτη (ή προστατικού αδένα ή προστάτη) και του ουροποιητικού συστήματος. Έχει έντονη και πολυκατευθυντική δράση, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητά της.

Ένας μεγάλος αριθμός ανδρών παλεύει με προβλήματα του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος. Το πιο συνηθισμένο παράπονο του προστάτη είναι η λεγόμενη καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων στα επίπεδα των ορμονών (κυρίως ως αποτέλεσμα της πτώσης των επιπέδων τεστοστερόνης, ενώ δεν υπάρχει πτώση των επιπέδων οιστρογόνων), τα φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη αναπτύσσονται. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρος ο αδένας αυξάνεται σε όγκο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική πίεση στην ουροδόχο κύστη και το ουροποιητικό σύστημα.

Ως αποτέλεσμα της πίεσης του διογκωμένου προστάτη στο ουροποιητικό σύστημα, εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως

  • υψηλή πίεση στην ουροδόχο κύστη και αυξημένη συχνότητα ούρησης,
  • διακοπτόμενη ροή ούρων,
  • εξασθενημένη ροή ούρων,
  • μεγαλύτερη διάρκεια της ούρησης,
  • προβλήματα στην έναρξη της ούρησης,
  • προβλήματα πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης,
  • συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα τη νύχτα,
  • ακράτεια.

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι γενικά εξαιρετικά επίμονα και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευεξία και την ποιότητα ζωής. Γιατί είναι ζωτικής σημασίας η συστηματική ανακούφισή τους, για παράδειγμα με τη βοήθεια βοτάνων όπως το βότανο της ιτιάς με μικρά άνθη.

Το βότανο της ιτιάς καταπολεμά αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με:

  • αυξάνοντας την παραγωγή ούρων,
  • βελτιώνοντας τη μυϊκή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος (μείωση της ακράτειας ούρων),
  • αυξάνοντας τη ροή των ούρων και βελτιώνοντας τη διαδικασία κένωσης της ουροδόχου κύστης,
  • βελτιώνοντας τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και υποστηρίζοντας τη λειτουργία του προστάτη,
  • ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας, μείωση της ανάπτυξης του προστάτη,
  • μείωση της φλεγμονής και του πόνου στον προστάτη και το ουροποιητικό σύστημα.

Για γρηγορότερα και πιο έντονα αποτελέσματα, το βότανο ιτιάς με μικρά άνθη αξίζει να χρησιμοποιείται με τη μορφή έτοιμων παρασκευασμάτων που περιέχουν συμπυκνωμένα εκχυλίσματα βοτάνων ιτιάς.

Για τη βελτίωση της ροής των ούρων και τη μείωση της συχνότητας ούρησης στους άνδρες, συνιστώνται επίσης άλλα φυτικά συστατικά, όπως εκχύλισμα φοινικοειδών, εκχύλισμα σπόρων κολοκύθας, εκχύλισμα ροδιού, τσουκνίδα.

Ένα σύνολο ισχυρών φυτικών συστατικών για την υποστήριξη του προστάτη και την ανακούφιση από τα προβλήματα ούρησης μπορεί να βρεθεί στη φόρμουλα Prostan Plus.

Μικρό λουλούδι κολιός και ανδρογενετική αλωπεκία

Για το πρόβλημα της ανδρογενετικής αλωπεκίας συνιστάται η πόση αφεψημάτων από το βότανο της ιτιάς ή η συμπλήρωση με παρασκευάσματα από βότανο της ιτιάς.

Το φυτό αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία σύνθεσης ανδρογόνων. Βοηθά επίσης στον αποκλεισμό της δραστηριότητας ενός ενζύμου που ονομάζεται αρωματάση (5-AR). Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, εξουδετερώνει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία με τη σειρά της μειώνει την ανδρογενετική αλωπεκία.

Ιτιά με μικρά άνθη για τις αρθρώσεις

Καταγγελίες των αρθρώσεωνΤα ενοχλήματα των αρθρώσεων που οφείλονται σε καταπόνηση των αρθρώσεων, εκφυλιστικές αλλαγές ή τραυματισμούς του παρελθόντος αποτελούν ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα υγείας. Εκτός από την ανακούφιση από την καταπόνηση της πάσχουσας άρθρωσης και την εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης των αρθρώσεων, συνιστάται η χρήση κατάλληλων φυτικών προϊόντων που έχουν ευεργετική επίδραση στις αρθρώσεις. Ένα από αυτά είναι η μικρού λουλουδιού ιτιά που συζητείται.

Η ιτιά με μικρά άνθη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα των δομών των αρθρώσεων από βλάβες. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της κινητικότητας και της ευκαμψίας των αρθρώσεων σε καλό επίπεδο. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η ιτιά με μικρά άνθη για την ακμή και άλλες δερματικές διαταραχές

Η ιτιά με μικρά άνθη είναι κατάλληλη για διάφορες δερματικές παθήσεις, τόσο ορμονικές (π.χ. ακμή), όσο και για σμηγματορροϊκές, ιογενείς, μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Όταν χρησιμοποιείται σε ξεπλύματα ή για την πλύση του δέρματος και των βλεννογόνων, η ιτιά επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης, προστατεύει και καταπραΰνει το δέρμα, ενώ παράλληλα απολυμαίνει και καθαρίζει. Μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης εκζέματος, τονώνει το δέρμα, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος. Μειώνει το πρήξιμο, μειώνει τον κνησμό και την ερυθρότητα, αναπλάθει το δέρμα.

Μικρή ανθισμένη ιτιά – εφαρμογή. Πότε να λαμβάνετε, πώς να δοσολογείτε;

Η ιτιά με μικρά άνθη είναι ένα φυτικό φάρμακο για πολλές ενοχλητικές, χρόνιες και επαναλαμβανόμενες παθήσεις. Είναι επίσης χρήσιμη για μειωμένη ανοσία, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και προβλήματα με το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και για τυπικά ανδρικά προβλήματα.

Όταν τα οφέλη του λουλουδιού ιτιάς αξίζουν τον κόπο:

  • με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη,
  • σε κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα,
  • σε περίπτωση ακράτειας ούρων,
  • με δυσκολίες στην ούρηση και την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης,
  • σε κρυολογήματα και γρίπη,
  • σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις,
  • ακμή, σμηγματόρροια και άλλα δερματικά προβλήματα,
  • στην αλωπεκία,
  • σε παθήσεις με σοβαρή φλεγμονή,
  • σε ορμονικές διαταραχές (κυρίως σε υπερβολικά ανδρογόνα),
  • σε περιπτώσεις ημικρανίας, νευραλγίας, πόνου στις αρθρώσεις,
  • σε περιπτώσεις συσσώρευσης τοξινών στο σώμα.

Η ιτιβάδα μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή αφεψημάτων βοτάνων, τα οποία παρασκευάζονται ρίχνοντας 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Αυτό το έγχυμα πρέπει να μείνει σκεπασμένο για 10 λεπτά. Πίνετε δύο φορές την ημέρα. Εάν δεν σας αρέσει να πίνετε βότανα, υπάρχει διαθέσιμη μια σειρά συμπληρωμάτων διατροφής με ιτιάς.

Συμπληρώματα διατροφής με ιτιόσπορο με μικρά άνθη

Μια σειρά από έτοιμα παρασκευάσματα που περιέχουν εκχυλίσματα από βότανο ιτιάς με μικρά άνθη διατίθενται στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο. Αυτά είναι γενικά σχεδιασμένα για την υποστήριξη της υγείας του προστάτη, την ανακούφιση από τα ενοχλήματα των αρθρώσεων και την καταπολέμηση των διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος.

Η ιτιά με μικρά άνθη συνδυάζεται συχνά με άλλα συστατικά με συναφή αποτελέσματα. Τέτοια συμπληρώματα πολλαπλών συστατικών διαθέτουν γενικά υψηλή αποτελεσματικότητα. Στην περίπτωση των προβλημάτων του προστάτη, αξίζει να εξετάσετε το πολυσυστατικό παρασκεύασμα Prostoxalen που περιέχει ένα πλούσιο σύμπλεγμα εκχυλισμάτων για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη.

Ιτιά με μικρά άνθη – αντενδείξεις

Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο φυτό θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της μικρής ανθισμένης ιτιάς. Άλλες αντενδείξεις περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

Ιτιά με μικρά άνθη – παρενέργειες

Παρόλο που η ιτιά με μικρά άνθη είναι ένα βότανο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μέτρο. Τηρείτε τη δοσολογία που συνιστάται από τον κατασκευαστή του φυτικού προϊόντος ή του συμπληρώματος διατροφής με ιτιές. Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη μερίδα του προϊόντος που πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως.

Όπως κάθε φυτικό φάρμακο, η ιτιόσπορος μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Για τις γυναίκες, είναι πιθανή μια μικρή μεταβολή του εμμηνορροϊκού κύκλου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το φυτό επηρεάζει την ορμονική ισορροπία. Κατά την υπερβολική χρήση του βοτάνου μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, κοιλιακό άλγος και δερματικές αντιδράσεις.

Ελέγξτε τη συνταγή του βοτάνου για ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος: Μαϊντανός – ιδιότητες που προάγουν την υγεία

Category: Υγεία

Article by: admin