Depositphotos 267743962 S

Η τριγωνέλλα και η πολυδύναμη δύναμή της – μάθετε για τις ιδιότητες της τριγωνέλλας που προάγουν την υγεία και τις καλλυντικές ιδιότητες της.

Το τριγωνέλλα είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο μπαχαρικό που περιλαμβάνεται σε μείγματα κάρυ και λειτουργεί τέλεια σε όλα τα πιάτα με ανατολίτικη γεύση. Ωστόσο, αξίζει επίσης να εκτιμήσουμε τις ιδιότητές του που προάγουν την υγεία, οι οποίες περιλαμβάνουν θετική επίδραση στις πεπτικές διεργασίες, ικανότητα μείωσης της κακής χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το κύριο δραστικό συστατικό του που είναι υπεύθυνο για πολλές ευεργετικές δράσεις είναι οι στεροειδείς σαπωνίνες, αλλά το φυτό είναι επίσης πλούσιο σε πολλές άλλες πολύτιμες ουσίες. Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο των πλεονεκτημάτων των σπόρων τριγωνέλλας είναι οι θρεπτικές, ενισχυτικές και επανορθωτικές ιδιότητες για τα μαλλιά και το δέρμα. Εάν κάποιος παλεύει με αλωπεκία, εποχιακή τριχόπτωση, κατεστραμμένα μαλλιά ή αργή ανάπτυξη των μαλλιών ή διάφορες ατέλειες του δέρματος, μια θεραπεία με σπόρους τριγωνέλλας μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Τι είναι η τριγωνέλλα;

Ητριγωνέλλα ή σπόρος τριγωνέλλας (Trigonella foenum-graecum L.) είναι ένα φυτό της οικογένειας Fabaceae που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη μαγειρική και τη φυσική ιατρική. Ο αρχικός βιότοπός του είναι η Ασία (π.χ. Καύκασος και Ουζμπεκιστάν) και η Ανατολική Ευρώπη (Εσθονία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λιθουανία). Σήμερα, είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Από την αρχαιότητα, έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική.

 τριγωνέλλα

Το φυτό τριγωνέλλα μοιάζει με το τριφύλλι στην εμφάνιση. Έχει μικρά, τρίλοβα φύλλα, όρθιο, ελαφρώς όρθιο βλαστό, μικρά κίτρινα άνθη και καρπούς με τη μορφή κυρτών λοβών. Αναπτύσσεται μέχρι 50-60 εκατοστά. Οι σπόροι τριγωνέλλας μικροί, ακανόνιστου σχήματος, μπεζ σπόροι – χρησιμοποιούνται ως βότανα και μπαχαρικά.

Το τριγωνέλλα εκπέμπει μια πολύ συγκεκριμένη, κάπως αχνή μυρωδιά, η οποία δεν είναι πολύ ευχάριστη στην όσφρησή μας. Είναι ένα έντονα μελιτώδες φυτό και πολύ δημοφιλές στα έντομα. Ο σπόρος της τριγωνέλλας περιέχει ένα πλούσιο οπλοστάσιο πολύτιμων ουσιών, χάρη στο οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη τόσο στη φυτοθεραπεία όσο και στα φυσικά καλλυντικά. Όσον αφορά τη μαγειρική τέχνη, ο σπόρος τριγωνέλλας κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ινδική και την αραβική κουζίνα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συχνά σε άλλες ασιατικές κουζίνες. Βρίσκονται επίσης όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές κουζίνες.

Σπόροι τριγωνέλλας – σύνθεση

Η τριγωνέλλα είναι ένα φυτό με πολύπλευρες ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες ως φάρμακο για τα σπυράκια, τα αποστήματα, τα εκζέματα, καθώς και για το βήχα, τη φυματίωση, την αναιμία ή τα πεπτικά προβλήματα. Στην αρχαιότητα, το έλαιο σπόρων τριγωνέλλας χρησιμοποιούνταν για τη φροντίδα του σώματος.

Λόγω της εμφάνισης των φύλλων ή των καρπών του φυτού, η τριγωνέλλα έχει γίνει γνωστή με πολλές κοινές ονομασίες, όπως ελληνικός σανός, ελληνικό τριφύλλι, τριγωνέλλα, τριφύλλι των φιλοσόφων, θαυματουργό βότανο των ελαφιών, θεϊκό χόρτο, τριγωνέλλα.

Η σύνθεση των σπόρων τριγωνέλλας είναι ένας πλούτος πολύτιμων ενώσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων, αλκαλοειδών, στερολών. Πολλές δραστικές ουσίες που περιέχονται στους σπόρους τριγωνέλλας δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή αντιδραστικά είδη οξυγόνου και προστατεύοντας τα κύτταρά μας από βλάβες.

Τι περιέχει ο σπόρος τριγωνέλλας;

  • Ενώσεις πρωτεϊνών,
  • αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένης της 4-υδροξυ-ισολευκίνης),
  • βλεννώδεις ουσίες (κυρίως γαλακτομαννάνη),
  • bitters,
  • διαιτητικές ίνες (κυρίως glukomannan),
  • αιθέρια έλαια,
  • βιταμίνη C,
  • βιταμίνη Α,
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, Β6, βιταμίνη PP ή αμίδιο του ισοκοτινικού οξέος),
  • στεροειδείς σαπωνίνες,
  • λιπαρές ενώσεις,
  • χολίνη,
  • φωσφολιπίδια (συμπεριλαμβανομένης της λεκιθίνης),
  • ανόργανα άλατα (όπως φώσφορος, θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος),
  • κουμαρίνες,
  • αλκαλοειδή (κυρίως τριγωνελλίνη),
  • φλαβονοειδή (π.χ. βιτεξίνη, ισοβιτεξίνη, κερκετίνη και βικενίνη).

Τριγωνέλλα – φαρμακευτικές ιδιότητες

Λόγω της ευρείας σύνθεσής της, οι θεραπευτικές ιδιότητες της τριγωνέλλας είναι πολύ διαφορετικές και αφορούνΤο φυτό τριγωνέλλα έχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ιδιοτήτων και αφορά την πλειονότητα των οργάνων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του εγκεφάλου και του παγκρέατος. Είναι ενδιαφέρον ότι το φυτό έχει επίσης εξαιρετικές ιδιότητες για την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών.

Το τριγωνέλλα έχει επίσης ευεργετική επίδραση στην ορμονική μας ισορροπία. Επιπλέον, ταξινομείται ως προσαρμογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι επιταχύνει την προσαρμογή του οργανισμού στις δεδομένες συνθήκες, μειώνει την ευαισθησία στο σωματικό και ψυχικό στρες, βελτιώνει τη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού μας και αποκαθιστά την ισορροπία στο σύστημά μας.

τριγωνέλλα για καλή πέψη

Χάρη στις πικρές ουσίες του, τις βλεννώδεις ουσίες και τις διαιτητικές ίνες, το τριγωνέλλα έχει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και αντιπαρασιτικές ιδιότητες (αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των παρασίτων του πεπτικού συστήματος και διευκολύνει την καταπολέμηση των λοιμώξεων). Προστατεύει τους βλεννογόνους του γαστρεντερικού σωλήνα, προλαμβάνει το έλκος του στομάχου και αποτρέπει τον πόνο, για παράδειγμα μετά την κατανάλωση πικάντικων φαγητών.

Διεγείρει την έκκριση γαστρικού και παγκρεατικού χυμού, χολής και σάλιου, βελτιώνοντας την πέψη των τροφών και αποτρέποντας τη δυσπεψία, την παλινδρόμηση, τις καούρες και το αίσθημα βάρους στην κοιλιακή κοιλότητα.

Το τριγωνέλλα έχει θετική επίδραση στον εντερικό περισταλτισμό και, ταυτόχρονα, έχει προστατευτική επίδραση στο έντερο. Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, τον μετεωρισμό και τα αέρια και ρυθμίζει τον κύκλο της κίνησης του εντέρου. Επιπλέον, η τριγωνέλλα υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος, προστατεύει τα κύτταρά του και επιταχύνει τη διαδικασία αναγέννησης. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τριγωνέλλα για ένα υγιές κυκλοφορικό σύστημα

Οι στεροειδείς σαπωνίνες που υπάρχουν στους σπόρους τριγωνέλλας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του κυκλοφορικού συστήματος. Βελτιώνουν τον μεταβολισμό του λίπους, εμποδίζουν την υπερβολική απορρόφηση λίπους από την τροφή και, ταυτόχρονα, οδηγούν στη μείωση του επιπέδου της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Χάρη σε αυτές τις δράσεις, βελτιώνουν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέπουν τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, επηρεάζουν τηνΑντιμετωπίζουν τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, επηρεάζουν τη μείωση του ιξώδους του αίματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, αθηροσκλήρωσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων.

τριγωνέλλα για αποτελεσματική καταπολέμηση βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών

Χάρη σε πολυάριθμες βιταμίνες, μέταλλα, στερόλες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, η τριγωνέλλα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών, καταπολεμά παθογόνα βακτηριακά στελέχη καθώς και ιούς, πρωτόζωα, μύκητες και ζύμες. Μειώνει τις φλεγμονές και καταπραΰνει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτές.

Χάρη στο υψηλό αντιοξειδωτικό της δυναμικό, η τριγωνέλλα προλαμβάνει ασθένειες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην τριγωνέλλα εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, η περίσσεια των οποίων οδηγεί ακριβώς σε αυτές τις ασθένειες.

Τριγωνέλλα για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η κουμαρίνη, η τριγωνελίνη, η 4-υδροξυ-ισολευκίνη, η γαλακτομαννάνη και η glukomannan είναι οι κύριες ουσίες με τις οποίες η τριγωνέλλα ασκεί ευεργετική επίδραση στην ισορροπία του σακχάρου στον οργανισμό. Καθυστερεί την πέψη των υδατανθράκων και αναστέλλει την απορρόφησή τους από την τροφή, αποτρέποντας έτσι την ταχεία μεταγευματική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Με τακτική χρήση, αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και καθιστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο σταθερά.

Τριγωνέλλα για τους μυς

Οι στεροειδείς σαπωνίνες που περιέχονται στους σπόρους τριγωνέλλας έχουν αναβολική δράση, η οποία είναι καλή είδηση για τους ανθρώπους που γυμνάζονται και στοχεύουν στην αύξηση του μυϊκού όγκου και στη διαμόρφωση μιας ιδανικής σωματικής διάπλασης. Διεγείροντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα, εξασφαλίζουν αυξημένες μυϊκές αντλίες. Διεγείρουν επίσης τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών και αυξάνουν τη μυϊκή απόδοση και αντοχή.

Ρυθμίζοντας την ισορροπία των ορμονών, οι σπόροι τριγωνέλλας αυξάνουν τα επίπεδα της βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης (ενεργοποιώντας τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή της σε περίπτωση έλλειψης). Όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά κατά τη διάρκεια της προπονητικής περιόδου, τα συμπληρώματα τριγωνέλλας (ή σκόνη σπόρων τριγωνέλλας) επιταχύνουν τα αποτελέσματα της προπόνησης.

Ελέγξτε: Ενισχυτές τεστοστερόνης – Κατάταξη

Άλλες ιδιότητες της τριγωνέλλας

  • διεγείρει τη λειτουργία σχηματισμού αίματος του μυελού των οστών, ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και έτσι αντιμετωπίζει την αναιμία,
  • ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων των ορμονών σε περίπτωση ορμονικών διακυμάνσεων (π.χ. κατά την εμμηνόπαυση και την ανδρόπαυση),
  • υποστηρίζει τη μείωση του λιπώδους ιστού (μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού και της ομαλοποίησης του μεταβολισμού των υδατανθράκων στο σώμα),
  • διεγείρει τη γαλουχία,
  • είναι χρήσιμο σε ασθένειες του οργάνου της όρασης,
  • βοηθά σε ασθένειες της αναπνευστικής οδού (διεγείρει την παραγωγή βλέννας, έχει αποχρεμπτικό αποτέλεσμα),
  • ανακουφίζει από το πρήξιμο,
  • Βοηθά σε μώλωπες και θλάσεις,
  • είναι ένα φυσικό φάρμακο για τα σπυράκια και τα έλκη,
  • βοηθά στην πυώδη δερματίτιδα,
  • καταπολεμά τα εξανθήματα, την ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα,
  • επιταχύνει την επούλωση πληγών, προάγει την αναγέννηση του δέρματος,
  • βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος,
  • έχει θετική επίδραση στη λίμπιντο,
  • υποστηρίζει την υγεία του προστάτη.

Τριγωνέλλα στα καλλυντικά

 σπόρος τριγωνέλλας

Οαλεσμένος σπόρος τριγωνέλλας είναι ένα από εκείνα τα φυσικά προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με έναν εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο, τόσο για τη φροντίδα του δέρματος, τη φροντίδα του σώματος όσο και για τη φροντίδα των μαλλιών. Συνδυάζοντας τη σκόνη σπόρων τριγωνέλλας με άλλα φυσικά συστατικά όπως φυτικά έλαια, χυμό λεμονιού, μέλι, πίτουρο, γάλα κ.λπ, Επιπλέον, η σκόνη τριγωνέλλας μπορεί επίσης να προστεθεί στο φυτό τριγωνέλλας ως προσθήκη στο μείγμα τριγωνέλλας. Το τριγωνέλλα μπορεί επίσης να προστεθεί σε σπιτικά scrubs σώματος και τρίψιμο μαλλιών.

Τριγωνέλλα στο δέρμα

Η τριγωνέλλα παρέχει στο δέρμα μια πλούσια θρεπτική ώθηση. Φροντίζει την επιδερμίδα, την προστατεύει από δυσμενείς επιδράσεις, την τονώνει, την καταπραΰνει, βοηθά στη διατήρηση του σωστού επιπέδου ενυδάτωσης και του τόνου της επιδερμίδας και βελτιώνει συνολικά την εμφάνισή της.

Πώς λειτουργεί η τριγωνέλλα στο δέρμα:

  • θρέφει,
  • αναγεννάται,
  • προστατεύει από την ξηρότητα και τους ερεθισμούς,
  • εξομαλύνει,
  • καθαρίζει, απολυμαίνει, καταπολεμά βακτήρια και μύκητες,
  • εξισώνει τη δομή του δέρματος, εξαλείφει τις δερματικές αλλαγές,
  • επιχειρήσεις, αναζωογονεί.

Τριγωνέλλα για τα μαλλιά

Οι σπόροι τριγωνέλλας περιέχουν ένα ευρύ φάσμα συστατικών που χρειάζονται τα μαλλιά μας για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη. Ως εκ τούτου, είναι ένα από τα πιο ισχυρά και ευεργετικά φαρμακευτικά φυτά για την κατάσταση των μαλλιών μας. Αξίζει να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους τριγωνέλλας για μια φυτική θεραπεία μαλλιών, είτε πρόκειται για υπερβολική τριχόπτωση, αποδυνάμωση, θραύση και σπάσιμο, έλλειψη λάμψης και ζωτικότητας είτε για άλλα προβλήματα μαλλιών. Η θεραπεία με σπόρους τριγωνέλλας ενισχύει, θρέφει, βελτιώνει την εμφάνιση και προστατεύει τα μαλλιά, όλα μαζί.

Τα συστατικά της τριγωνέλλας συμβάλλουν επίσης στην αναδόμηση της δομής της τρίχας, προάγουν τη βιταμινοποίηση και την ανοργανοποίηση της τρίχας, ανανεώνουν τα κύτταρα της τρίχας, αναστέλλουν την τριχόπτωση και έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Τριγωνέλλα στα μαλλιά – πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσω;

Στα καταστήματα και τα φαρμακεία, η τριγωνέλλα διατίθεται σε δισκία ή κάψουλες σε μέση τιμή περίπου 20-25 zł ανά 100 κάψουλες. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα περιποίησης μαλλιών με τριγωνέλλα πολλαπλών συστατικών. Μια επαρκώς μακροχρόνια από του στόματος θεραπεία μπορεί να επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ενίσχυση και την αναγέννηση των μαλλιών. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν συνδυάζοντας την εφαρμογή σκευασμάτων τριγωνέλλας ή ενός ροφήματος τριγωνέλλας με άμεσο τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής.

Ένα πακέτο με αλεσμένους ή αλεσμένους σπόρους τριγωνέλλας, που θα χρησιμεύσει ως βάση για μάσκες και μαντηλάκια, θα κοστίσει λίγο λιγότερο από δώδεκα zł. Για εντριβές στο τριχωτό της κεφαλής μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο έλαιο τριγωνέλλας, το οποίο, αν και πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της τριχόπτωσης, είναι λίγο πιο ακριβό από τους σπόρους. Για ένα μπουκάλι των 30 ml θα πληρώσουμε περίπου 30-35 zł.

Σπιτική θεραπεία τριχόπτωσης με βάση τον σπόρο τριγωνέλλας

Ένα τρίψιμο μαλλιών από αλεσμένους σπόρους τριγωνέλλας είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την ενίσχυση των ριζών και των θυλάκων των μαλλιών και τη μείωση της τριχόπτωσης.

Ρίξτε ένα ποτήρι βραστό νερό πάνω από τον αλεσμένο σπόρο τριγωνέλλας (περίπου 1 κουταλιά της σούπας). Αφήστε το να κρυώσει, στραγγίξτε το και ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το υγρό στο τριχωτό της κεφαλής και τρίψτε ελαφρά. Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε το εντριβή κάθε 2-3 ημέρες ή ακόμη και κάθε μέρα, εάν είναι απαραίτητο.

Σπιτική μάσκα μαλλιών με τριγωνέλλα (αναγεννά, δυναμώνει, βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής)

Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένους σπόρους τριγωνέλλας σε ένα μπολ, προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή καλλυντικό λάδι (π.χ. argan, jojoba ή άλλο). Ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσετε τη συνοχή ενός πολτού. Εφαρμόστε στα μαλλιά, περιμένετε περίπου 30 λεπτά, ξεπλύνετε και ξεπλύνετε τα μαλλιά με ένα ήπιο σαμπουάν.

Τριγωνέλλα – πώς να το πιείτε;

Τοποθετήστε μια κουταλιά σκόνη σπόρων τριγωνέλλας σε μια κούπα και ρίξτε βραστό νερό πάνω της. Αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά, σκεπασμένο. Στέλεχος. Πίνετε 2 φορές την ημέρα, 100 ml το καθένα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι.

Category: Υγεία

Article by: admin