Depositphotos 325557322 S

Διατροφή για τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα (νεφρική διατροφή) – συστάσεις και μενού. Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος;

Η υγεία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η καθημερινή μας διατροφή μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Ποιες τροφές αξίζει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας και ποιες είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε για να υποστηρίξουμε αυτό το σημαντικό σύστημα; Η βάση μιας υγιεινής διατροφής για τα νεφρά είναι η επαρκής ποσότητα υγρών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα. Η επαρκής πρωτεΐνη στη διατροφή είναι επίσης σημαντική, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Διαβάστε το άρθρο και μάθετε ποιες τροφές είναι καλές για τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται και πώς να συνθέσετε ένα μενού φιλικό προς ολόκληρο το ουροποιητικό σύστημα.

Πίνακας περιεχομένων

Τι ρόλο παίζουν τα νεφρά στο σώμα και γιατί είναι τόσο σημαντική η υγεία του ουροποιητικού συστήματος;

Depositphotos 496045730 S

Οι νεφροί είναι μικρά αλλά εξαιρετικά σημαντικά όργανα με πολλές ζωτικές λειτουργίες. Βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από τα κατώτερα πλευρά και είναι υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για το φιλτράρισμα του αίματος και τη ρύθμιση των επιπέδων των υγρών του σώματος, κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ομοιόστασης στο σώμα.

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των νεφρών είναι η παραγωγή ούρων. Επιπλέον, οι νεφροί λειτουργούν ως ρυθμιστές πολλών διεργασιών. Μεταξύ άλλων, ομαλοποιούν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Επιπλέον, οι νεφροί ρυθμίζουν την ωσμωτική πίεση και αποτρέπουν την απέκκριση ουσιών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τα όργανα αυτά έχουν επίσης ενδοκρινικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην παραγωγή ορισμένων ενζύμων και ορμονών. Συμμετέχουν επίσης στον μεταβολισμό της βιταμίνης D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών μας.

Οι κύριες λειτουργίες των νεφρών:

  • παραγωγή ούρων,
  • απομάκρυνση των περιττών προϊόντων του μεταβολισμού, των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα,
  • ρύθμιση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών,
  • παραγωγή ορμονών που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση,
  • διέγερση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων,
  • διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του σώματος,
  • ρύθμιση του όγκου των υγρών στο σώμα.

Είναι σημαντικό ότι η οξεοβασική ισορροπία του σώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το έργο των νεφρών. Επηρεάζουν την οξίνιση των ούρων, απομακρύνοντας έτσι την περίσσεια οξέων από το σώμα. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη διατήρηση του pH του αίματος εντός του φυσιολογικού εύρους. Ρυθμίζοντας τον όγκο των υγρών στο σώμα, οι νεφροί ομαλοποιούν την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η υγεία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Οι διαταραχές στη λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, αναιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, αξίζει τον κόπο να εξασφαλίσετε μια διατροφή φιλική προς το ουροποιητικό σύστημα, ώστε να συμβάλλετε στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του.

Πότε να χρησιμοποιήσετε μια δίαιτα για τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα;

Depositphotos 316543072 S

Η καθημερινή τήρηση μιας δίαιτας υποστήριξης των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί προληπτικό μέτρο που βοηθά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Μια τέτοια δίαιτα θα λειτουργήσει ιδιαίτερα καλά αν έχετε ήδη κάποια παράπονα από το σύστημα αυτό. Η σωστή δίαιτα μπορεί:

  • να υποστηρίξει τη λειτουργία των νεφρών μας,
  • να αποτρέψει την υπερφόρτωση των νεφρών και την επιδείνωση της λειτουργίας τους,
  • να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα των διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος,
  • να οδηγήσει σε ταχύτερη επίλυση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος,
  • να βελτιώσει την αποτοξίνωση του σώματος.

Ηεπαρκής διατροφή αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας και της πρόληψης των παθήσεων των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. Η χρόνια νεφρική νόσος απαιτεί ιδιαίτερη διαιτητική προσοχή. Με τη βοήθεια της κατάλληλης διατροφής, μπορούμε να μειώσουμε την επιβάρυνση των νεφρών και να αποτρέψουμε περαιτέρω βλάβες σε αυτούς. Επίσης, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τα προβλήματα ούρησης, η ακράτεια και οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να ανακουφιστούν με την τροποποίηση της διατροφής.

Ακολουθούν οι περιπτώσεις στις οποίες αξίζει να φτάσουμε σε μια δίαιτα για τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα:

  • χρόνια νεφροπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας (ένα κατάλληλο μενού ανακουφίζει τη νεφρική πίεση και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία),
  • πέτρες στα νεφρά (η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση των λίθων, να αποτρέψει τη δημιουργία νέων λίθων και να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με τις πέτρες),
  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της θεραπείας των λοιμώξεων και στην πρόληψη της επανεμφάνισής τους),
  • προβλήματα με την ούρηση,
  • υπέρταση (η κατάσταση αυτή συχνά συνοδεύει τα νεφρικά προβλήματα και μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχό της),
  • διαβήτης (οι διαβητικοί διατρέχουν κίνδυνο νεφρικής βλάβης, επομένως μια διατροφή που υποστηρίζει την υγεία των νεφρών είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτούς).

Οι ακριβείς διατροφικές προτάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση. Επομένως, όταν παλεύετε με οποιοδήποτε ουροποιητικό παράπονο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει στις ατομικές σας ανάγκες.

Ελέγξτε μια φυσική φόρμουλα για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού συστήματος: Urinofix

Τι ρόλο παίζει η σωστή διατροφή στα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος;

Depositphotos 192692380 S

Η σωστή διατροφή αποτελεί προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Η βελτιστοποίηση της δοσολογίας των επιμέρους θρεπτικών συστατικών, η αποφυγή ορισμένων τροφών και η ταυτόχρονη αύξηση της προσφοράς άλλων τροφών είναι παράγοντες πουπαράγοντες που μεταφράζονται σε βελτίωση της λειτουργίας ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος, μείωση των συμπτωμάτων των ασθενειών και των λοιμώξεων και μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Για τα άτομα με ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και με υπέρταση και διαβήτη, η νεφρική δίαιτα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως

  • βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών,
  • υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες διήθησης στα νεφρά,
  • μειώνει την επιβάρυνση των νεφρών,
  • εξουδετερώνει το σχηματισμό καταλοίπων και πέτρας στα νεφρά,
  • ανακουφίζει από τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου,
  • βελτιώνει τη συνολική ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα,
  • μειώνει τη φλεγμονή στο ουροποιητικό σύστημα,
  • βελτιώνει την αρτηριακή πίεση μέσω της ρύθμισης των υγρών,
  • υποστηρίζει τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος,
  • αυξάνει την απέκκριση των τοξινών από το σώμα.

Οι 6 χρυσοί κανόνες της νεφρικής δίαιτας. Ποιες διατροφικές συστάσεις αξίζει να ακολουθήσετε όταν φροντίζετε την υγεία του ουροποιητικού συστήματος;

Κατά τη δημιουργία ενός μενού σε μια δίαιτα που προάγει την υγεία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος, αξίζει να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες. Ακολουθούν οι 6 κανόνες της νεφρικής δίαιτας:

  • Περιορίστε τις πρωτεΐνες. Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά, γι’ αυτό συνιστάται μέτρο. Όσον αφορά την επιλογή των πηγών πρωτεΐνης, οι ακόλουθες είναι καλύτερες: όσπρια, π.χ. φασόλια, ρεβίθια, φακές και φασόλια (αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες), άπαχο κρέας, ψάρι, αποβουτυρωμένο γάλα, αποβουτυρωμένα τυριά.
  • Καταναλώστε τις σωστές ποσότητες και τους σωστούς τύπους υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας, αλλά δεν είναι όλοι εξίσου υγιεινοί. Τρώτε κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα φρούτα και στα λαχανικά. Αποφύγετε την εξευγενισμένη ζάχαρη, τα γλυκά και τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Ελέγξτε την πρόσληψη αλατιού. Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και να επιβαρύνει τα νεφρά. Καλό είναι να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας αποφεύγοντας τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα και αντικαθιστώντας το επιτραπέζιο αλάτι με βότανα και μπαχαρικά.
  • Πίνετε άφθονο νερό. Η επαρκής πρόσληψη υγρών συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεφρών και υποστηρίζει την απομάκρυνση των τοξινών. Πίνετε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα, εκτός αν σας συμβουλεύει διαφορετικά ο γιατρός σας.
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο με μέτρο. Το κάλιο είναι σημαντικό για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, αλλά η περίσσεια μπορεί να είναι επιβλαβής για τα άτομα με νεφρική νόσο. Λαχανικά και φρούτα όπως μπανάνες, ντομάτες και πατάτες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα. Αντί για τρία μεγάλα γεύματα, χωρίστε το φαγητό σας σε πέντε ή έξι μικρότερες μερίδες την ημέρα. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει την επιβάρυνση των νεφρών.

Προϊόντα που συνιστώνται σε μια δίαιτα για τα νεφρά

Depositphotos 212048330 S

Σε μια δίαιτα για τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα, θα πρέπει να βασίζεστε σε τρόφιμα που υποστηρίζουν τη νεφρική λειτουργία, δεν επιβαρύνουν υπερβολικά τα νεφρά και συμβάλλουν στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης. Τα τρόφιμα που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές (προστατεύουν τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος) και αντιφλεγμονώδεις (επιταχύνουν την καταπολέμηση των λοιμώξεων) ιδιότητες θα λειτουργήσουν επίσης καλά.

Ακολουθούν οι τροφές που συνιστώνται σε μια δίαιτα για τα νεφρά:

  • Λαχανικά. Λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα αγγούρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι ιδανικά για μια δίαιτα για τα νεφρά. Παράλληλα, περιορίστε τα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως οι ντομάτες και το σέλινο.
  • Φρούτα. Τα μήλα, τα μούρα, τα αχλάδια, τα σταφύλια και ο ανανάς συνιστώνται λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο. Αυτά τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή σε smoothies και σαλάτες.
  • Πρωτεΐνες. Άπαχα κρέατα, όπως πουλερικά χωρίς πέτσα, ψάρια, αυγά και φυτικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, η ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή θα πρέπει να ελέγχεται ώστε να μην υπερφορτώνονται τα νεφρά (ειδικά αν έχετε μια πιο σοβαρή νεφρική πάθηση).
  • Γαλακτοκομικά. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά, το φυσικό γιαούρτι και το τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Προϊόντα δημητριακών. Προϊόντα όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι είναι πηγές πολύτιμων φυτικών ινών, βιταμινών Β και μιας σειράς σημαντικών μετάλλων. Βοηθούν την πέψη, συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και παρέχουν ενέργεια.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι. Αν και πλούσιοι σε υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φώσφορο. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι chia είναι πολύ καλές επιλογές.
  • Λίπη. Επιλέξτε υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο, λάδι κανόλα, σταφυλιέλαιο, κολοκυθόσπορο, ηλιέλαιο και λάδι αβοκάντο. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τη χοληστερόλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι σημαντικό για τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.

Διατροφή για τα νεφρά – τι πρέπει να αποφύγετε και τι να περιορίσετε;

Η νεφρική δίαιτα συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων που μπορούν να επιβραδύνουν και να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών. Υπάρχουν επίσης τρόφιμα που πρέπει να εξαλείψουμε εντελώς από το μενού. Η σωστή επιλογή των διατροφικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και τη συνολική ευεξία.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε μια δίαιτα για τα νεφρά περιλαμβάνουν:

  • Καπνιστά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καπνιστών ψαριών, των αλλαντικών και των κρεάτων. Περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και επιβλαβή συντηρητικά.
  • Λιωμένα τυριά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος και επομένως μπορεί να επιβαρύνουν τα νεφρά.
  • Εντόσθια. Το συκώτι, τα νεφρά, οι καρδιές και άλλα εντόσθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
  • Επεξεργασμένα κρέατα, όπως κονσέρβες και πατέ. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες συντηρητικών, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών.
  • Λιπαρά επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων του μπέικον, του ζαμπόν, του χωριάτικου λουκάνικου, του σαλαμιού. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.
  • Κύβοι ζωμού, σούπες σε σκόνη, έτοιμες σάλτσες. Περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες αλατιού και τεχνητών πρόσθετων.
  • Προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, όπως πατατάκια, fast food, έτοιμα στιγμιαία γεύματα. Περιέχουν πολύ αλάτι, ανθυγιεινά τρανς λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και συντηρητικά.

Με τη σειρά τους, περιορίστε:

  • Κρόκους αυγών. Αν και αποτελούν πηγή πολύτιμων πρωτεϊνών, είναι επίσης πλούσιοι σε φώσφορο και χοληστερόλη.
  • Σούπες και σάλτσες με βάση τα λιπαρά κρέατα, την κρέμα γάλακτος και το τυρί.
  • Κίτρινα τυριά. Χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.
  • Σπόροι οσπρίων. Έχουν ιδιότητες που προκαλούν φούσκωμα και περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου και καλίου.
  • Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, οι ντομάτες και οι πατάτες. Μπορεί να είναι προβληματικές για τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.
  • Γλυκά ποτά, γλυκά και χυμοί (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα).

Ποια υγρά πρέπει να καταναλώνονται σε μια δίαιτα για τα νεφρά και σε ποιες ποσότητες;

Η συστηματική ενυδάτωση είναι ένας παράγοντας που ωφελεί τους νεφρούς, βελτιώνει τη φιλτραριστική τους ικανότητα, βοηθά στην κάθαρση του ουροποιητικού συστήματος και υποστηρίζει τη λειτουργία ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος.

Το μη αλκοολούχο μεταλλικό νερό πρέπει να αποτελεί την κύρια πηγή υγρών και συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων την ημέρα. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση τσαγιού από βότανα, όπως το χαμομήλι, η μέντα, η τσουκνίδα και το πράσινο τσάι.

Το γάλα θα πρέπει να μειώνεται και να αποφεύγονται ποτά όπως η υγρή σοκολάτα, το κακάο, τα χρωματιστά ποτά, ο δυνατός καφές και το τσάι και το αλκοόλ. Αυτά μπορεί να υπερφορτώσουν τα νεφρά και να επηρεάσουν τη λειτουργία τους.

Δίαιτα σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρολιθίαση και άλλες νεφρικές παθήσεις – τι πρέπει να προσέξετε;

Η διατροφή στις νεφροπάθειες απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή μας. Τόσο στη νεφρική ανεπάρκεια όσο και σε άλλες νεφροπάθειες, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η πρόσληψη νατρίου, καλίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών. Η ποσότητα αυτών των συστατικών θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το βαθμό της νεφρικής δυσλειτουργίας. Είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί σημαντικά η πρόσληψη αλατιού και να ελεγχθούν τα υγρά. Επιπλέον, με νεφρική ανεπάρκεια, συνιστάται η τακτική διαβούλευση με γιατρό ή διαιτολόγο.

Δίαιτα για τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα – ένα δείγμα μενού

Depositphotos 48153047 S

Ακολουθεί ένα δείγμα μενού για άτομα που αγωνίζονται με προβλήματα στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα:

Ημέρα 1

  • Πρωινό: Πλιγούρι βρώμης σε νερό με μήλο και κανέλα
  • Ημέρα 2 Πρωινό: Φυσικό γιαούρτι με βατόμουρα
  • Μεσημεριανό: Ψητός σολομός με λαχανικά (κολοκυθάκια, μπρόκολο) και καστανό ρύζι
  • Απόγευμα: Καρότα με χούμους
  • Βραδινό: Σαλάτα με ρόκα, κοτόπουλο σχάρας και ελαιόλαδο

Ημέρα 2

  • Πρωινό: Shake με μπανάνα, σπανάκι, αμύγδαλα και μεταλλικό νερό
  • Ημέρα 2 Πρωινό: Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης με αβοκάντο και βραστό αυγό
  • Μεσημεριανό: Στήθος γαλοπούλας κοκκινιστό με πλιγούρι κεχρί και ψητά λαχανικά
  • Απόγευμα: Φρουτοσαλάτα (μήλο, αχλάδι, σταφύλια)
  • Δείπνο: Κρεμοσούπα κολοκύθας με ηλιόσπορους

Ημέρα 3

  • Πρωινό: Ομελέτα στον ατμό 2 αυγά με σχοινόπρασο και ψωμί ολικής άλεσης
  • 2ο πρωινό: Smoothie με μάνγκο, φυσικό γιαούρτι και νερό
  • Μεσημεριανό: Στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με κινόα και ανάμεικτες σαλάτες
  • Απογευματινό σνακ: Ψητό μήλο με κανέλα
  • Δείπνο: Ψάρι στον ατμό με πουρέ από κουνουπίδι και καρότο

Ημέρα 4

  • Πρωινό: Τοστ ολικής άλεσης με αβοκάντο και ντομάτα
  • 2ο πρωινό: Kisiel με φρούτα του δάσους
  • Μεσημεριανό: Μπακαλιάρος κοκκινιστός με πλιγούρι φαγόπυρου και λαχανικά (πιπεριές, κολοκυθάκια, μπρόκολο)
  • Απογευματινό σνακ: Κοκτέιλ από φράουλες, φυσικό γιαούρτι και μεταλλικό νερό
  • Δείπνο: Σαλάτα με quinoa, ψητά παντζάρια και φέτα

Δείγμα συνταγών στη δίαιτα για την υγεία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος

Depositphotos 218327052 S

Ακολουθούν γρήγορες και εύκολες στην προετοιμασία, αλλά υγιεινές, θρεπτικές και ευεργετικές συνταγές για την υγεία των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος:

Σαλάτα με quinoa, ψητά παντζάρια και φέτα

Ingredients:

  • quinoa (1 ποτήρι): Χ1487X (1 ποτήρι),
  • ψητά παντζάρια (2 μέτρια),
  • φέτα (100 γρ.),
  • ρόκα (2 χούφτες),
  • ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας),
  • χυμό λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας),
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Τρόπος παρασκευής: Η συνταγή παρασκευάζεται με τη βοήθεια ενός κουταλιού:

Μαγειρέψτε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και αφήστε τη να κρυώσει. Κόψτε το ψημένο παντζάρι σε κύβους. Ανακατέψτε το quinoa, το παντζάρι, τη θρυμματισμένη φέτα και τη ρόκα. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.

Κρεμοσούπα κολοκύθας

Ingredients:

  • Κολοκύθα (1 κιλό),
  • καρότο (2 τεμάχια),
  • κρεμμύδι (1 τεμάχιο),
  • σκόρδο (2 σκελίδες),
  • ζωμός λαχανικών (1 λίτρο),
  • ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας),
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Τρόπος παρασκευής: Το φαγητό είναι έτοιμο για να μαγειρευτεί:

Κόψτε την κολοκύθα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρότερα κομμάτια. Τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, προσθέστε την κολοκύθα και το καρότο και τηγανίστε για λίγα λεπτά. Περιχύνετε τα λαχανικά με το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Χτυπήστε τη σούπα σε μια λεία κρέμα και σερβίρετε ζεστή.

Στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με λαχανικά

Ingredients:

  • Στήθος κοτόπουλου (2 κομμάτια),
  • κολοκυθάκια (1 κομμάτι),
  • πιπεριά (1 τεμάχιο),
  • μελιτζάνα (1 κομμάτι),
  • ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας),
  • χυμό λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας),
  • βότανα της Προβηγκίας,
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση.

Τρόπος παρασκευής: Μελέτη της μελιτζάνας:

Κόψτε τα λαχανικά σε κομμάτια και ανακατέψτε τα με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τα βότανα, αλάτι και πιπέρι. Αλείφετε το στήθος κοτόπουλου με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε μπάρμπεκιου ή τηγάνι σχάρας για περίπου 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί με ντιπ γιαουρτιού.

Σιγομαγειρεμένος μπακαλιάρος με κουάκερ φαγόπυρου

Ingredients:

  • Φιλέτο μπακαλιάρου (2 τεμάχια),
  • πλιγούρι φαγόπυρου (1 ποτήρι),
  • κρεμμύδι (1 τεμάχιο), σκόρδο (2 σκελίδες),
  • ντομάτες σε κονσέρβα (1 κονσέρβα),
  • ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας),
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Τρόπος παρασκευής: Το φαγητό σερβίρεται με το φαγητό:

Μαγειρέψτε το πλιγούρι φαγόπυρου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, προσθέστε τις ντομάτες κονσέρβας και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα φιλέτα μπακαλιάρου. Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ψάρι. Σερβίρετε με μαγειρεμένο πλιγούρι φαγόπυρου (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με καστανό ρύζι ή πατατούλες φούρνου).

Ψητές γλυκοπατάτες με σάλτσα γιαουρτιού

Ingredients:

  • Γλυκοπατάτες (2 τεμάχια),
  • ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας),
  • φυσικό γιαούρτι (1 φλιτζάνι),
  • σκόρδο (1 σκελίδα),
  • χυμό λεμονιού (1 κουταλιά της σούπας),
  • φρέσκα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός),
  • αλάτι και πιπέρι.

Τρόπος παρασκευής: Το φαγητό σερβίρεται με το ίδιο σκεύος:

Καθαρίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια, περιχύστε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: αναμειγνύετε το γιαούρτι με το λιωμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τα ψιλοκομμένα βότανα, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε τις ψητές γλυκοπατάτες με τη σάλτσα γιαουρτιού ως υγιεινό σνακ ή συνοδευτικό πιάτο.

Category: Υγεία

Article by: admin