Depositphotos 11334797 S

Γεντιανή coltsfoot – φαρμακευτικές ιδιότητες και επιδράσεις. Πότε αξίζει να χρησιμοποιήσετε το βότανο ουρική αρθρίτιδα;

Ως φαρμακευτικό φυτό, η ουρική αρθρίτιδα (Aegopodium podagraria) διαδόθηκε από τον Γερμανό βοτανολόγο Johann Kunzle στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ουρική αρθρίτιδα οφείλει το όνομά της στην ιδιαίτερη αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας ή ποδάγρας.

Ο κατάλογος των πολύτιμων ιδιοτήτων της ουρικής αρθρίτιδας που προάγουν την υγεία ξεκινά με την ικανότητά της να διαλύει και να εξουδετερώνει τα άλατα του ουρικού οξέος, η περίσσεια του οποίου αποτελεί την κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας. Παρά τη χαμηλή δημοτικότητα και τη σπανιότητά της, η ουρική αρθρίτιδα είναι διαθέσιμη σε όλους, καθώς πρόκειται για ένα φυτό που συναντάται συχνά στο περιβάλλον μας. Μπορούμε είτε να το συλλέξουμε μόνοι μας και να το αποξηράνουμε, είτε να χρησιμοποιήσουμε τις έτοιμες εξειδικεύσεις που διατίθενται σε καταστήματα βοτάνων και φαρμακεία. Εκτός από την καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας, η αρθρίτιδα βοηθά σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, των αρθρώσεων και του ουροποιητικού συστήματος. Είναι επίσης ένα καλό φυτικό καλλυντικό. Πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε την ουρική αρθρίτιδα;

Πίνακας περιεχομένων

Ligaria (Aegopodium podagraria) – για τους βοτανολόγους ένα ασυνήθιστο βότανο, για τους αγρότες ένα ενοχλητικό ζιζάνιο

 ανθισμένη γηραιά γλάστρα

Η κοινή κολιτσίδα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό και ανθεκτικό φυτό. Έχει χαμηλές εδαφικές και κλιματικές απαιτήσεις. Είναι επεκτατικό και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω ενός πυκνού δικτύου ριζωμάτων και ριζωμάτων. Εμφανίζεται συχνά σε καλλιεργημένους αγρούς και κήπους, όπου δυστυχώς είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Λόγω της ταχύτητας εγκατάστασής του και της υψηλής ανταγωνιστικότητάς του σε σχέση με τα καλλιεργούμενα είδη, το κοινό γαιοχορτάρι θεωρείται ζιζάνιο από τους αγρότες. Παρά τα μειονεκτήματά του, έχει πολλές ιδιότητες, ιδίως όσον αφορά την υγεία. Χάρη στην πλούσια σύνθεσή του, θεωρείται θησαυρός από τους βοτανολόγους.

Το γαιοχώραφο είναι πολυετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια των σέλινων. Αναπτύσσεται άγρια στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Στην Πολωνία, είναι πολύ διαδεδομένη. Μπορεί να βρεθεί στις άκρες των δρόμων, σε δάση, λιβάδια, αγρούς, θαμνώνες και ριζότοπους.

Η ιστορία του φυτού χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ακόμη και τότε, ήταν γνωστό και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για πολλές παθήσεις, όπως η ισχιαλγία, η ουρική αρθρίτιδα και οι κιρσοί. Στο Μεσαίωνα, εκτιμήθηκε κυρίως για τις αντιπυρετικές και αναλγητικές του ιδιότητες, καθώς και για τις μαγειρικές του ιδιότητες. Συχνά καλλιεργούνταν σε κήπους μοναστηριών.

Το γαιοκράμβη δεν είναι μόνο ένα φαρμακευτικό φυτό. Χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική. Τα νεαρά φύλλα και οι μίσχοι του είναι βρώσιμα και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε σαλάτες, σούπες, βραστά και βραστά λαχανικά. Το φυτό χαρακτηρίζεται από την πικάντικη γεύση και το άρωμα που μοιάζει με καρότο, καθιστώντας το ελκυστικό και ασυνήθιστο συστατικό σε πιάτα.

Πώς μοιάζει η γηραιά κουτσουπιά;

 Η ταξιανθία του γαιοκάρπου

Ο μίσχος του γαιοκάρπου είναι όρθιος, σκληρός και τμηματοποιημένος και φτάνει σε ύψος από 30 ακόμη και έως 100 εκατοστά. Το στέλεχος φέρει τριμερή, αυγοειδή ή καρδιόσχημα, οδοντωτά φύλλα. Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, παράγοντας μικρά λευκά άνθη. Τα άνθη συγκεντρώνονται σε ταξιανθίες με τη μορφή ομπρελών, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των φυτών της οικογένειας του σέλινου. Τα άνθη της γαιοπερίβολης είναι μικρά και δυσδιάκριτα, αλλά πολύ έντονα αρωματικά, γεγονός που προσελκύει πλήθος εντόμων σε αυτά.

Η κοινή κολιτσίδα συχνά συγχέεται με την αγγελική του ξύλου (Aegopodium podagraria) λόγω της οπτικής ομοιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο. Η δασική αγγελική έχει πιο πολύπλοκη διάταξη φύλλων και οι ταξιανθίες της είναι πυκνότερες και πιο συμπαγείς από εκείνες του υποθαμνού. Επιπλέον, η αγγελική έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά σκόρδου, ενώ η κολιτσίδα δεν έχει τέτοιο άρωμα.

Ένα άλλο φυτό με το οποίο συγχέεται συχνά η γαιοπερίβολος είναι η κοινή αγκινάρα (Χ1Χ). Διαφέρουν κυρίως στην εμφάνιση των φύλλων και των ταξιανθιών. Το κοινό αγριογούρουνο έχει τρίφυλλα φύλλα, όπως ακριβώς και το γαιοχώραφο, αλλά είναι μακρύτερα και στενότερα. Τα άνθη της κοινής γλιστρίδας είναι μεγαλύτερα από εκείνα του γαιοκτήμονα.

Τι δραστικά συστατικά περιέχει το κοινό αγριογούρουνο;

Το βότανο της κοινής κολιτσίδας είναι πλούσιο σε πολύτιμα δραστικά συστατικά, χάρη στα οποία εμφανίζει ποικίλες φαρμακευτικές δράσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται πολυακετυλένια, τερπενοειδή, μακρο- και μικροστοιχεία και διάφορες φαινολικές ενώσεις.

Μεταξύ των συστατικών της ουρικής αρθρίτιδας, η φαλκαρινόλη, η φαλκαρινόνη και η φαλκαρινδιόλη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα. Πρόκειται για τις κύριες βιολογικά δραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και αντιπηκτική δράση. Βρίσκονται όχι μόνο στο κολλιτσίδα, αλλά και σε άλλα φυτά της οικογένειας του σέλινου, τόσο στα άγρια ποώδη φυτά όσο και σε λαχανικά όπως τα καρότα, ο μαϊντανός και το σέλινο.

Χάρη στο μοναδικό σύνολο των δραστικών ουσιών του, το κολιός έχει αντιμικροβιακή δράση, μειώνει τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος στον οργανισμό και βοηθά στην καταπολέμηση των μεταβολικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Τα σημαντικότερα βιοδραστικά συστατικά που υπάρχουν στην ουρική αρθρίτιδα:

  • Φαλκαρινόλη,
  • Φαλκαρινδιόλη,
  • γλυκοζίτες φλαβονόλης,
  • αιθέρια έλαια,
  • καροτενοειδή,
  • μονοτερπένια,
  • σεσκιτερπένια,
  • βιταμίνη C,
  • βιταμίνη Ε,
  • μέταλλα (σίδηρος, κάλιο, ασβέστιο, βόριο, χαλκός, μαγγάνιο),
  • φαινολικά οξέα,
  • κουμαρίνες,
  • φλαβονοειδή (υπεροσίδη, κεμφερόλη, ισοκερκετίνη).

Ουρική αρθρίτιδα – φαρμακευτικές ιδιότητες

 Κοκτέιλ γαλακτοκομικών φυτών

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα από τα φύλλα του φυτού αραχίδας έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξουδετερώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, το φυτό παρέχει μια πρόσθετη άμυνα κατά των ασθενειών του πολιτισμού, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.

Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από γουότ είναι ένας γνωστός τρόπος για την ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων (το βότανο διευκολύνει την εκροή του αίματος από τους κιρσούς του πρωκτού). Λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, τα αφεψήματα ουρικής αρθρίτιδας είναι επίσης χρήσιμα για προβλήματα της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις φαρμακευτικές ιδιότητες της ουρικής αρθρίτιδας που επιτρέπουν σε αυτό το αξιόλογο βότανο να χρησιμοποιείται ως φυσικό ενισχυτικό της υγείας:

  • έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες,
  • υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα,
  • διεγείρει τον καθαρισμό των τοξινών,
  • βελτιώνει τον μεταβολισμό,
  • έχει αντιρευματική δράση,
  • διευκολύνει την απομάκρυνση των περιττών υγρών από το σώμα,
  • φροντίζει για την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος,
  • επιταχύνει την επούλωση των πληγών,
  • έχει ευνοϊκή επίδραση στην όραση,
  • έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες,
  • βοηθά στην καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας,
  • υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Ουρική αρθρίτιδα για την ουρική αρθρίτιδα

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η ουρική αρθρίτιδα χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως υποστηρικτική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα, γνωστή και ως ουρική αρθρίτιδα, είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, σοβαρές κρίσεις πόνου, ερυθρότητα και πρήξιμο των αρθρώσεων. Η κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας είναι η περίσσεια ουρικού οξέος στον οργανισμό. Το οξύ αυτό κρυσταλλώνεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Η παραδοσιακή χρήση της ουρικής αρθρίτιδας στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας οφείλεται στις διουρητικές της ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος από τον οργανισμό (διεγείροντας τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων). Επιπλέον, ενώσεις του φυτού, όπως τα πολυακετυλένια (φαλκαρινόλη και φαλκαρινδιόλη), παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρική αρθρίτιδα για το πεπτικό σύστημα

Τα αιθέρια έλαια και οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ουρική αρθρίτιδα διεγείρουν την έκκριση πεπτικών χυμών, οπότε το βότανο διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να διεγείρει ήπια τις εντερικές κινήσεις και μπορεί επομένως να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Ενεργά συστατικά όπως η φαλκαρινόλη, η φαλκαρινόνη και η φαλκαρινδιόλη μειώνουν τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και παρόμοια προβλήματα. Επιπλέον, χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητές του, το γαύρο υποστηρίζει την εξάλειψη των επιβλαβών μικροοργανισμών από τον πεπτικό σωλήνα.

Βάλσαμο γεντιανής για το συκώτι

Επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη δυνητική ηπατοπροστατευτική δράση του κολλιτσίδας, δηλαδή την ικανότητά του να προστατεύει το συκώτι από βλάβες. Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα του γαιδουράγκαθου παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τα ηπατικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κρόκος μπορεί επίσης να έχει την ικανότητα να προστατεύει το συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από διάφορες τοξίνες.

Οι δραστικές ενώσεις στο κολιτσόχορτο, όπως τα πολυακετυλένια, υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του ήπατος. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο ποδίσκος συμβάλλει επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο ήπαρ.

Sedum για τις αιμορροΐδες

Το υποαγκίσιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα στους πρωκτικούς κιρσούς και διεγείρει την εκροή του αίματος από την περιοχή, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους των αιμορραγικών όζων και στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.

Ο γόνος εξουδετερώνει επίσης ενεργά τη φλεγμονή που σχετίζεται με τις αιμορροΐδες. Επιπλέον, τα αφεψήματα της ουρικής αρθρίτιδας έχουν απολυμαντική δράση, η οποία είναι ευεργετική για τις μικρές πληγές και τις ρωγμές του δέρματος που συχνά συνοδεύουν τις αιμορροΐδες.

Sedum – διουρητικές ιδιότητες. Το Sedum ως ολοκληρωμένη υποστήριξη για το ουροποιητικό σύστημα

Το Sedum παρουσιάζει καλές διουρητικές ιδιότητες για την υποστήριξη του ουροποιητικού συστήματος και βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών, των περιττών προϊόντων του μεταβολισμού και των τοξινών από το σώμα. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιπτώσεις υπέρτασης, νεφροπάθειας, ουρικής αρθρίτιδας, προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και μεταβολικών και ορμονικών διαταραχών. Λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιβακτηριακής δράσης του, αποτελεί επίσης πολύτιμο βοήθημα σε περιπτώσεις κυστίτιδας και ουρηθρίτιδας.

Στην ακράτεια ούρων και σε άλλα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, ένα συμπλήρωμα διατροφής με πολλά συστατικά μπορεί επίσης να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια UrinoFix.

Ουρική αρθρίτιδα για το δέρμα. Αποκαταστατικές και αντισηπτικές ιδιότητες της ουρικής αρθρίτιδας

Η επίδραση της ουρικής αρθρίτιδας στο δέρμα είναι πολύπλευρη. Τα φρέσκα φύλλα της ουρικής αρθρίτιδας που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα παρουσιάζουν εξαιρετικές επανορθωτικές ιδιότητες στους κατεστραμμένους ιστούς. Οι συσκευασίες από εγχύματα αποξηραμένου βοτάνου γεντιανής έχουν κυρίως καθαριστική και αντιμικροβιακή δράση.

Πώς δρα η ουρική αρθρίτιδα στο δέρμα:

  • επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος,
  • διεγείρει τη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος,
  • επιταχύνει την επούλωση των πληγών,
  • βοηθά στην αντιμετώπιση των ελκών και των λοιμώξεων του δέρματος,
  • καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες του δέρματος,
  • έχει δράση κατά της ακμής,
  • αναζωογονεί το δέρμα και βελτιώνει την εμφάνισή του.

Βάλσαμο γεντιανής για τις αρθρώσεις, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ουρικής αρθρίτιδας

Το υποχόνδριο έχει ευεργετική επίδραση στην κατάσταση των αρθρώσεων, ιδίως σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευματισμών, αρθρίτιδας και υπερβολικής συσσώρευσης ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Χάρη στις ενώσεις πολυακετυλενίου που περιέχει, συμμετέχει ενεργά στην εξάλειψη της φλεγμονής στις αρθρώσεις, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο και το πρήξιμο και βελτιώνοντας τις κινητικές δεξιότητες. Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης του, το φυτό μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη σε άτομα που αγωνίζονται με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πώς και πότε να συγκομίζετε την ουρική αρθρίτιδα;

 Αλεσμένα φύλλα κουφοξυλιάς

Ο σωστός χρόνος και η σωστή μέθοδος συγκομιδής είναι εξαιρετικά σημαντικοί, αν θέλουμε να διατηρήσουμε όλες τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κοινού κουτσουπιού.

Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή του γαιδουράγκαθου είναι στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά πριν από την ανθοφορία. Η πολυτιμότερη φυτική πρώτη ύλη είναι τα νεαρά φύλλα του γαιδουράγκαθου. Διακρίνονται για τον υψηλό κορεσμό τους σε δραστικές ουσίες και την υψηλή βιολογική τους δραστηριότητα. Οι ρίζες του φυτού μπορούν επίσης να συγκομιστούν, αλλά σε διαφορετικό χρόνο από τα φύλλα, δηλαδή το φθινόπωρο, μετά την πτώση των φύλλων, ή νωρίς την άνοιξη, πριν από την έναρξη της φάσης ανάπτυξης.

Κατά τη συγκομιδή, πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε να μην καταστραφεί το φυτό. Τα φύλλα πρέπει να κόβονται απαλά και οι ρίζες να ξεθάβονται προσεκτικά. Τα συγκομισμένα μέρη του φυτού πρέπει να αποξηραίνονται σε ευάερο και σκιερό μέρος, ώστε να μην χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Αφού αποξηρανθούν, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε καλά κλεισμένα δοχεία, μακριά από το φως και την υγρασία.

Θυμηθείτε να συλλέγετε πάντα τα φυτά από καθαρές, μη μολυσμένες περιοχές και φροντίστε να τα αναγνωρίζετε. Πριν χρησιμοποιήσετε την ουρική αρθρίτιδα για φαρμακευτικούς σκοπούς, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν ειδικό φυτοθεραπευτή.

Πώς να φτιάξετε ένα έγχυμα ουρικής αρθρίτιδας;

Συλλέξτε τα νεαρά φύλλα της ουρικής αρθρίτιδας και στεγνώστε τα καλά ή αγοράστε έτοιμο αποξηραμένο τσάι βοτάνων από ένα κατάστημα βοτάνων ή φαρμακείο. Για να ετοιμάσετε μια μερίδα από το έγχυμα, ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Το έγχυμα θα πρέπει στη συνέχεια να αφεθεί να μείνει σκεπασμένο για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτό θα απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες των δραστικών συστατικών.

Αφού παρέλθει ο χρόνος βρασμού, στραγγίξτε το έγχυμα μέσα από ένα κόσκινο για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από το φυτό που έχουν απομείνει. Το έγχυμα είναι στη συνέχεια έτοιμο για κατανάλωση.

Πόσο συχνά θα πρέπει να πίνετε το γαλάκτωμα;

Τα αφεψήματα ουρικής αρθρίτιδας μπορούν να λαμβάνονται 2-3 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από τα γεύματα.

Συνήθως, η θεραπεία με έγχυμα ουρικής αρθρίτιδας διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, συνιστάται ένα διάλειμμα. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να ληφθεί ξανά, εάν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, αξίζει να έχετε υπόψη σας ότι αυτές οι συμβουλές αποτελούν μόνο γενικές συστάσεις και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, την κατάσταση της υγείας μας και τις συστάσεις ενός ειδικού.

Ουρική αρθρίτιδα – αντενδείξεις για τη χρήση της ουρικής αρθρίτιδας

Όπως κάθε βότανο, έτσι και η ουρική αρθρίτιδα έχει ορισμένες αντενδείξεις για τη χρήση της. Πρώτα απ’ όλα, δεν συνιστάται για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα με αλλεργίες σε φυτά της οικογένειας του σέλινου.

Λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων της, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, οπότε τα άτομα με σοβαρότερα νεφρικά προβλήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά. Λόγω των πιθανών ανοσοτροποποιητικών επιδράσεών της, τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά κατά τη χρήση της ουρικής αρθρίτιδας.

Αξίζει επίσης να γνωρίζετε ότι η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών και των διουρητικών. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που λαμβάνουν οποιαδήποτε φαρμακευτικά προϊόντα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους πριν χρησιμοποιήσουν την ουρική αρθρίτιδα.

Ουρική αρθρίτιδα – ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε λίγες περιπτώσεις, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως ερεθισμό του δέρματος, εξανθήματα, κνησμό, πεπτικά προβλήματα, ναυτία, έμετο, διάρροια, καούρα, μετεωρισμό, κοιλιακές κράμπες.

Πηγές:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959734
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36297734
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17574359
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33353137

Category: Υγεία

Article by: admin