Depositphotos 125349752 S

Βότανα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βότανα για την υπέρταση – ποια είναι τα καλύτερα;

Τα βότανα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης βοηθούν στη φυσική ομαλοποίηση ενός από τους πιο σημαντικούς δείκτες της κατάστασης του σώματός μας, δηλαδή της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας, που επηρεάζει όλο και νεότερους ανθρώπους. Πολύ συχνά, η υπέρταση υποτιμάται, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Απειλεί όχι μόνο την καρδιά μας, αλλά και άλλα όργανα και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Ανακαλύψτε τα 10 κορυφαία βότανα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση ή υποστήριξη στις συνήθεις θεραπείες για την υπέρταση.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση και πότε μπορούμε να μιλάμε για υπέρταση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών. Η καρδιά, κατά τη διάρκεια της συστολής, ωθεί το αίμα, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται μέσω των αρτηριών και στη συνέχεια επιστρέφει μέσω των φλεβών στην καρδιά. Η επαρκής αρτηριακή πίεση επιτρέπει τη μεταφορά του αίματος σε όλο το σώμα, τροφοδοτώντας έτσι όλα τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η τιμή της αρτηριακής αρτηριακής πίεσης επηρεάζεται από τη δύναμη συστολής του καρδιακού μυός και τη δύναμη συστολής και διαστολής των αρτηριακών αγγείων.

 γραφική απεικόνιση του καρδιακού μυός

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης παρουσιάζεται με συνδυασμό δύο τιμών. Αυτές είναι η μέγιστη τιμή (η συστολή της καρδιάς, δηλαδή η στιγμή κατά την οποία ένα νέο τμήμα αίματος φτάνει στις αρτηρίες), που ονομάζεται συστολική πίεση, και η ελάχιστη τιμή (η διαστολή της καρδιάς, δηλαδή το διάστημα μεταξύ διαδοχικών κυμάτων αίματος από την καρδιά).

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι:

  • συστολική πίεση – 100-139 mmHg,
  • διαστολική πίεση – 60-89 mmHg.

Η βέλτιστη αρτηριακή πίεση είναι 120/80 mmHg.

Με την υπέρταση, η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη από 140/90 mmHg.

Η υπέρταση μπορεί να έχει 3 διαφορετικούς βαθμούς:

  • υπέρταση 1ου βαθμού, ήπια – 140-159/90-99 mmHg,
  • υπέρταση βαθμού 2, μέτρια – 160-179/100-109 mmHg,
  • υπέρταση σταδίου 3, σοβαρή – υψηλότερη από 180/110 mmHg.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση το συντομότερο δυνατό;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υπερβολικά υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πόνος στην ινιακή περιοχή του κεφαλιού, πίεση στο κεφάλι, αίσθηση παλμού στο κεφάλι, ζάλη, εμβοές, ναυτία, προβλήματα όρασης, προβλήματα ύπνου και ταχεία κόπωση.

Για τα άτομα με τάση υπέρτασης και για όλα τα άτομα ώριμης και μεγάλης ηλικίας, η τακτική παρακολούθηση αυτής της σημαντικής παραμέτρου υγείας, της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Εάν, κατά τη μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης, τα αποτελέσματα υπερβαίνουν τακτικά τα 140-159/90-99 mmHg, αξίζει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φυσικές σπιτικές θεραπείες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να είναι πολύ χρήσιμες.

Να θυμάστε ότι η υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση απαιτεί την επείγουσα παρέμβασή μας και συστηματικά μέτρα για τη μείωσή της. Εάν υποτιμήσουμε το πρόβλημα, θα αυξηθεί.

Συνέπειες της μη θεραπευμένης υψηλής αρτηριακής πίεσης

 Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

Δεν είναι άδικα ότι η υπέρταση αναφέρεται ως ο σιωπηλός δολοφόνος. Παρόλο που αναπτύσσεται αργά, χωρίς αρχικά οξέα συμπτώματα, αρχίζει σταδιακά να καταστρέφει το κυκλοφορικό σύστημα και να σπέρνει τον όλεθρο στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, η μη αντιμετωπισμένη υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • καρδιακές προσβολές
  • εγκεφαλικά επεισόδια,
  • ισχαιμική καρδιακή νόσο (στεφανιαία νόσο),
  • ανεπάρκεια του καρδιακού μυός,
  • αθηροσκλήρωση,
  • διαταραχές της όρασης, ακόμη και τύφλωση,
  • νεφρική νόσο.

Με επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθίσταται απαραίτητη η αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής σε μια πιο υγιεινή διατροφή, της εισαγωγής σωματικής δραστηριότητας, της φροντίδας της υγιεινής του ύπνου μας ή της αποφυγής διεγερτικών ουσιών όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ. Πολυάριθμα φάρμακα για την υπέρταση διατίθενται στα φαρμακεία, αλλά μπορούν να αποκτηθούν μόνο με ιατρική συνταγή.

Δεν λείπουν επίσης τα φυτικά φάρμακα που πωλούνται για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παρουσιάζουν και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και η εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης. Με την τακτική χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να αναμένονται ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πώς να μειώσετε την αρτηριακή πίεση;

Δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά σε διάφορες ουσίες, επομένως, είναι σημαντικό να βρεθεί μια θεραπεία προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες. Τα αίτια της υψηλής αρτηριακής πίεσης ποικίλλουν επίσης. Αναμφίβολα, η εύρεση αυτών των αιτιών και η εξάλειψή τους θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για τη μόνιμη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Βότανα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

 Καρποί ιπποφαούς, βάμμα ιπποφαούς

Παρόλο που η συνήθης φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική υποστήριξη, δεν είναι πάντα απαραίτητη. Οι φυσικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων με υποτασική δράση, έχουν γίνει πρόσφατα όλο και πιο δημοφιλείς. Μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα φαρμακευτικά προϊόντα, ιδίως για ηπιότερες μορφές υπέρτασης ή όταν οι αιχμές της αρτηριακής πίεσης εμφανίζονται επεισοδιακά. Σε ποια βότανα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή;

Hawthorn

Οι καρποί και τα άνθη του ιπποφαούς παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσική ιατρική, κυρίως λόγω των ευεργετικών επιδράσεών τους στη λειτουργία της καρδιάς και στην υγεία ολόκληρου του καρδιαγγειακού συστήματος. Το ευρύ φάσμα φυτοθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο ιπποφαές οδηγεί σε μείωση της υπερβολικά υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο κύριος μηχανισμός δράσης του hawthorn είναι η αγγειοδιαστολή και η διαστολική δράση. Μέσω αυτής της δράσης, το βότανο βελτιώνει τη ροή του αίματος, χαλαρώνει τους λείους μύες μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αγγειακή αντίσταση.

Τα ενεργά συστατικά του hawthorn όπως τα φλαβονοειδή, το χλωρογενικό οξύ, οι προκυανιδίνες, οι ανθοκυανίνες, τα ωμέγα 3 οξέα, οι γλυκοζίτες φλαβονών παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγγειοδιαστολή. Το Hawthorn αυξάνει επίσης την παραγωγικότητα του καρδιακού μυός, κάνοντάς τον να αντλεί το αίμα πιο αποτελεσματικά. Το βότανο συμμετέχει επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και σφραγίζει και κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο ευέλικτα.

Γκι

Το γκι είναι ένα από τα κορυφαία βότανα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Περιέχει έναν αριθμό φυτοχημικών ουσιών, όπως γλυκοζίτες, σαπωνίνες, βιογενείς αμίνες, πολυφαινόλες και φαινολικά οξέα, μέσω των οποίων διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την πίεση του αίματος στα αρτηριακά τοιχώματα, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα αλκαλοειδή που περιέχονται στο γκι έχουν ηρεμιστική και τονωτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, η οποία έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα φαινολικά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του χλωρογενικού οξέος, συμβάλλουν στην αγγειοδιαστολή διεγείροντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αγγειακής αντίστασης και της αρτηριακής πίεσης. Τα φλαβονοειδή, όπως η κερκετίνη και η λουτεολίνη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες. Βελτιώνουν επίσης την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αγγείων και έχουν διαστολική επίδραση στους λείους μύες των αιμοφόρων αγγείων.

Τα εκχυλίσματα γκυ μειώνουν την υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση και ταυτόχρονα ομαλοποιούν την καρδιά, αυξάνουν τη συσταλτικότητά της και διαστέλλουν τα στεφανιαία αγγεία. Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Κοινός απήγανος

 Κοινό τριαντάφυλλο

Μεταξύ των αποτελεσματικών βοτάνων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκαταλέγεται επίσης ο κοινός ζυγός, ένα πολύπλευρο φυσικό φάρμακο για πολλές παθήσεις γνωστό από την αρχαιότητα. Η λούτα είναι πλούσια σε αιθέριο έλαιο, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων της ρουτίνης και της κερκετίνης, τα οποία παρέχουν ισχυρή υποστήριξη για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη ρότα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες, βελτιώνουν την περιφερική κυκλοφορία, δρουν ωςΠροστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες, βελτιώνουν την περιφερική κυκλοφορία, επιδρούν χαλαρωτικά στα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνουν την ελαστικότητα των τοιχωμάτων τους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο ραδί έχει ηρεμιστικές και τονωτικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα. Μειώνοντας το άγχος και την ένταση, το έλαιο αυτό μπορεί να έχει μειωτική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, ιδίως σε άτομα επιρρεπή σε νευρικές αυξήσεις.

Γλυκό ομελέτα

Η κατανάλωση αφεψημάτων από γλυκό βότανο cordial είναι μια μέθοδος ήπιας μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και ομαλοποιώντας τον καρδιακό ρυθμό. Τα συστατικά του γλυκού κορντιάλ που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την κυκλοφορία είναι: καρδιακοί γλυκοζίτες, φλαβονοειδή, τανίνες, αλκαλοειδή, φυτοστερόλες, οργανικά οξέα, τριτερπένια.

Το βότανο cordial επιδρά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τη χωρητικότητά τους, χαλαρώνοντάς τα και κάνοντας τα τοιχώματά τους πιο εύκαμπτα. Επιπλέον, το βότανο συμβάλλει στην αύξηση της παροχής αίματος στην καρδιά, στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και στη βελτίωση της στεφανιαίας ροής του αίματος. Αυτό επιτρέπει στον καρδιακό μυ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Μαζί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση της καρδιάς, το cordial φροντίζει για την ψυχική σφαίρα. Μειώνει το άγχος και την ανησυχία, ηρεμεί και σας βοηθά να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Άγριο τριαντάφυλλο

Το άγριο τριαντάφυλλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και για την ενίσχυση και τη σφράγιση των αιμοφόρων αγγείων και την παροχή αντιοξειδωτικής προστασίας για την καρδιά και ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα. Το αγριοτριανταφυλλιά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, λινολεϊκό οξύ, οργανικά οξέα, πηκτίνη και άλλες ουσίες, χάρη στις οποίες έχει δράση μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Χάρη στον πλούτο του σε βιταμίνη C, το αγριοτριανταφυλλιά αυξάνει αποτελεσματικά την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Τα οργανικά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του μηλικού και του κιτρικού οξέος, καθώς και τα πολυάριθμα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο αγριοτριανταφυλλιά, έχουν χαλαρωτική επίδραση στους λείους μύες μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε μείωση της αγγειακής αντίστασης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το αγριοτριανταφυλλιά έχει διουρητικές ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών από το σώμα και μειώνοντας τον όγκο και την ποσότητα του αίματος στο σώμα και ανακουφίζοντας την αγγειακή συμφόρηση. Έτσι, συμβάλλει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μάραθος

Μεταξύ των βοτάνων για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αξίζει να σημειωθεί το ελαφρώς λιγότερο γνωστό, αλλά αποδοτικό, αποτελεσματικό και έντονα προαγωγικό για την υγεία φυτό μάραθο ή μάραθο. Μασώντας τους σπόρους αυτού του βοτάνου, αυξάνεται η έκκριση νιτρωδών στο σάλιο, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, ο μάραθος είναι πλούσιος σε μέταλλα, ιδιαίτερα σε κάλιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το στοιχείο αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του οργανισμού και εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο του όγκου των υγρών στο σώμα. Μειώνει την υπερβολικά υψηλή συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, ενώ βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έχει επίσης αντίκτυπο στην ομαλοποίηση της καρδιακής λειτουργίας.

Ευρωπαϊκή ελιά

 Ευρωπαϊκή ελιά

Η ευρωπαϊκή ελιά αποτελεί πολύτιμο συστατικό της μεσογειακής διατροφής λόγω του πλήθους των ωφελειών της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα κύρια συστατικά της ευρωπαϊκής ελιάς που έχουν επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι οι πολυφαινόλες και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Η συνεχής παρουσία ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στη διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο.

Ένα άλλο πολύτιμο συστατικό που περιέχεται στην ευρωπαϊκή ελιά είναι η ελαιοευρωπαΐνη. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Εκτός από την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της ροής του στεφανιαίου αίματος, η ευρωπαϊκή ελιά παρουσιάζει επίσης πολλές άλλες πολύτιμες δράσεις, όπως η μείωση του κλάσματος χοληστερόλης Χ8Χ, η μείωση του σχηματισμού αθηρωματικών πλακών και η ενίσχυση του καρδιακού μυός.

Θα βρείτε το εκχύλισμα ευρωπαϊκής ελιάς μαζί με πολλά άλλα συστατικά με δράση ομαλοποίησης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης στο συμπλήρωμα διατροφής Lipid Control Plus.

Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό με ισχυρό δυναμικό που προάγει την υγεία. Χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των υποστηρικτών ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Τα κύρια συστατικά του ιπποφαούς, χάρη στα οποία το βότανο παρουσιάζει θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι πολυάριθμα φλαβονοειδή (συμπεριλαμβανομένης της κερκετίνης, της ρουτίνης και της ισοκερκετίνης), ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος, ανθοκυανίνες και φυτοστερόλες.

Το ιπποφαές ενισχύει και κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο ελαστικά και μειώνει την υπερβολική τάση στα αγγεία, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα και τη διαπερατότητα τους και ισοπεδώνοντας την αρτηριακή πίεση. Το φυτό υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνει την αιμάτωσή της και συμβάλλει στην ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι περιέχει υψηλή δόση φλαβονοειδών, αιθέρια έλαια, βιταμίνη C, φαινολικά οξέα, βλεννώδεις ουσίες και φυτοστερόλες. Το τσάι χαμομηλιού έχει χαλαρωτική επίδραση στους λείους μύες και προάγει τη χαλάρωση ολόκληρου του σώματος, καθώς και του νου. Έχοντας ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση, το χαμομήλι βοηθά στη μείωση της υπερβολικής έντασης στα αιμοφόρα αγγεία και στη μείωση της υπερβολικά υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το χαμομήλι αποτελεί επίσης έναν τρόπο προστασίας του καρδιακού μυός και βελτίωσης της κυκλοφορίας.

Γλυκό βάλσαμο

Το μελισσόχορτο λειτουργεί κυρίως στο νευρικό σύστημα, παρουσιάζοντας ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση, αλλά μπορεί επίσης να αποδειχθεί ως βότανο για την πίεση. Μειώνει το άγχος και την υπερβολική ένταση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από υπέρτασηυπέρταση που σχετίζεται με τη συχνή επαφή με στρεσογόνους παράγοντες και τη βίωση καταστάσεων υπερβολικής νευρικής διέγερσης.

Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο βάλσαμο λεμονιού έχει χαλαρωτική επίδραση στους λείους μύες των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό καθιστά τα αγγεία πιο διαπερατά, οδηγώντας σε μείωση της αγγειακής αντίστασης και της αρτηριακής πίεσης.

Κρόκος

 Κρόκος

Ο κρόκος είναι ένα βότανο με μακρά παράδοση στη φυσική ιατρική. Η επίδρασή του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας οφείλεται κυρίως στην υψηλή συγκέντρωση βιοδραστικών ουσιών, όπως γλυκοζίτες, φλαβονοειδή, λιγνάνες, στεροειδή, πολυακετυλένια, φυτοστερόλες, πολυσακχαρίτες.

Χάρη στις φυτοχημικές ουσίες που περιέχει, ο κρόκος μειώνει την τάση στα αρτηριακά τοιχώματα και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ομαλοποιώντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Βελτιώνει τη ροή του αίματος, εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σαφράν έλαιο σταθεροποιεί τα επίπεδα χοληστερόλης και αποτρέπει το σχηματισμό αθηρωματικών αλλοιώσεων.

Ποιο είναι καλύτερο – μεμονωμένα βότανα ή μείγματα πολλαπλών βοτάνων για την υπέρταση;

Αξίζει να χρησιμοποιείτε αφεψήματα από ένα μόνο βότανο για την αρτηριακή πίεση ή είναι προτιμότερο να ποντάρετε σε συνθέσεις πολλαπλών συστατικών; Εδώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και η τελική απόφαση εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις, την κατάσταση της υγείας και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φυτικών πρώτων υλών.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της μεμονωμένης χρήσης βοτάνων είναι η ταχύτητα και η απλότητα της παρασκευής αφεψημάτων και η δυνατότητα παρακολούθησης των επιδράσεων ενός συγκεκριμένου φυτού στον οργανισμό. Αντίθετα, το κύριο μειονέκτημα είναι η περιορισμένη επίδραση στον οργανισμό (λιγότερα δραστικά συστατικά σε σχέση με τα μείγματα).

Το πλεονέκτημα των μειγμάτων βοτάνων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι, πάνω απ’ όλα, το πιο πλήρες και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα (τα επιμέρους συστατικά του μείγματος αλληλοσυμπληρώνονται). Το μειονέκτημα των μειγμάτων είναι ο κίνδυνος ακατάλληλης επιλογής και η πιθανότητα δυσμενών αλληλεπιδράσεων των επιμέρους συστατικών.

Category: Υγεία

Article by: admin