Depositphotos 183440376 S

Βότανα για την καρδιά – φυσικοί τρόποι για την ενίσχυση της καρδιάς, την αρρυθμία και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας

Η καρδιά είναι το βασικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την άντληση αίματος σε ολόκληρο το σώμα και, συνεπώς, για την τροφοδοσία κάθε κυττάρου με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Όταν η καρδιά λειτουργεί με διαταραγμένο τρόπο, επηρεάζεται αρνητικά η ευεξία μας και η λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Κατά την αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων, τα κατάλληλα επιλεγμένα βότανα μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Τα φαρμακευτικά φυτά που περιέχουν γλυκοζίτες και άλλα πολύτιμα για τον καρδιακό μυ συστατικά μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικά αντίδοτα σε κοινές παθήσεις όπως οι καρδιακές αρρυθμίες, η κακή καρδιακή απόδοση και τα κυκλοφορικά προβλήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για πιο σοβαρά καρδιακά προβλήματα, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουμε φαρμακευτικά φυτά. Ποια βότανα για την καρδιά πρέπει να επιλέγουμε και πότε και πώς πρέπει να τα χρησιμοποιούμε;

Πίνακας περιεχομένων

Ο ρόλος του καρδιακού μυός στο σώμα μας

 γραφική απεικόνιση της ανθρώπινης καρδιάς

Η καρδιά είναι ένα όργανο σε μέγεθος γροθιάς που βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα και λειτουργεί χωρίς να ξεκουράζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αξιοσημείωτα όργανα και η άψογη λειτουργία του αποτελεί προϋπόθεση για την άψογη υγεία. Το κύριο καθήκον της καρδιάς είναι να αντλεί το αίμα ώστε αυτό, μαζί με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά, να φτάνει σε κάθε μικρότερο σημείο του σώματός μας.

Οι λειτουργίες της καρδιάς είναι κυρίως:

  • άντληση αίματος στην κύρια κυκλοφορία,
  • άντληση αίματος στην πνευμονική κυκλοφορία,
  • εξασφάλιση της μεταφοράς ουσιών εντός του σώματος (συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της παροχής οξυγόνου στα κύτταρα και τους ιστούς, της παροχής θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και τους ιστούς, της απομάκρυνσης των αποβλήτων του μεταβολισμού, της απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα),
  • εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική, συνεχή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βότανα για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα – ιδιότητες και σύνθεση

 Ginkgo biloba φύλλα

Τα μεμονωμένα φαρμακευτικά φυτά μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά με διάφορους τρόπους. Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνωσης του μυοκαρδίου, να ρυθμίσουν την καρδιακή λειτουργία και να αποτρέψουν την αρρυθμία, να αυξήσουν τη δύναμη της μυοκαρδιακής συστολής ή να έχουν μια διαστολική, διαστέλλουν τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και έτσι σταθεροποιούν τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύουν την καρδιά και γενικά αυξάνουν την αποτελεσματικότητά της.

Ορισμένα βότανα εκτελούν πολλές από αυτές τις εργασίες ταυτόχρονα. Επιπλέον, πολλά από αυτά υποστηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα με άλλους τρόπους, π.χ. ομαλοποιώντας την αρτηριακή πίεση, αραιώνοντας το αίμα, δρώντας ως αντιπηκτικό και εξουδετερώνοντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Λόγω του διαφορετικού εύρους δράσης του κάθε βοτάνου, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από τη χρήση.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στα βότανα και είναι υπεύθυνες για τις ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα είναι:

  • καρδιακοί γλυκοζίτες,
  • σαπωνίνες,
  • φλαβονοειδή,
  • φαινολικά οξέα,
  • φυτοκτόνα,
  • μεταλλικά άλατα (π.χ. κάλιο, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρος),
  • χολίνη,
  • βιταμίνη Ε,
  • Βιταμίνες Β,
  • ακόρεστα λιπαρά οξέα (σε βότανα όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, οι σπόροι κάνναβης).

Βότανα για την καρδιά – εφαρμογές

Η καρδιά αξίζει να τη φροντίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, είτε λειτουργεί τέλεια είτε όχι. Για τη φροντίδα της καρδιάς, συνιστάται η υγιεινή μεσογειακή διατροφή, η αποφυγή διεγερτικών ουσιών, η μέτρια αλλά τακτική σωματική δραστηριότητα και η υποστήριξη με φυσικά, ευεργετικά φυτικά σκευάσματα.

Πότε να χρησιμοποιήσετε βότανα για την καρδιά; Είναι καλές για:

  • νευρικές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού,
  • ήπιες καταστάσεις καρδιακής και κυκλοφορικής ανεπάρκειας,
  • εξασθενημένος καρδιακός μυς λόγω προχωρημένης ηλικίας,
  • αποδυνάμωση της καρδιάς λόγω παλαιότερων ασθενειών,
  • αδυναμία και φθορά της καρδιάς ως αποτέλεσμα της ψυχοσωματικής εξάντλησης και των διατροφικών ελλείψεων,
  • αίσθημα παλμών ως αποτέλεσμα ορμονικών διακυμάνσεων (π.χ. κατά την εμμηνόπαυση),
  • υποστηρικτική κατά τη διάρκεια καρδιαγγειακών διαταραχών όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, η αθηροσκλήρωση και ως προληπτικό μέτρο μετά από καρδιακή προσβολή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε βότανα για την καρδιά;

Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στα βότανα για την καρδιά απελευθερώνονται σε υδατικά ή αλκοολικά διαλύματα, οπότε ένας δημοφιλής τρόπος χρήσης τους είναι η κατανάλωση αφεψημάτων και φαρμακευτικών βάμματα. Ένα μείγμα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από μεμονωμένα βότανα σε ξηρή μορφή (π.χ. ιπποφαές, καρδία, βάλσαμο λεμονιού, elderberry και rosehip).

Τα έτοιμα παρασκευάσματα για την ενίσχυση της καρδιάς, στα οποία τοποθετούνται κατάλληλα επιλεγμένα φυτικά εκχυλίσματα, είναι επίσης πολύ δημοφιλή, για παράδειγμα με τη μορφή σταγόνων, σιροπιών, υγρών, δισκίων και καψουλών.

Βότανα για την ενίσχυση της καρδιάς

 Έγχυμα Hawthorn σε ένα φλιτζάνι, μαζί με καρπούς Hawthorn

Μεταξύ των φυσικών συστατικών που υποστηρίζουν την καρδιά, τα βότανα με ενισχυτική δράση στον καρδιακό μυ αποτελούν μια σημαντική ομάδα. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Έχουν αναζωογονητική και προστατευτική δράση (προστατεύουν από την αρνητική επίδραση των βλαβερών ελεύθερων ριζών και των τοξινών). Σταθεροποιούν την καρδιά και υποστηρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά περιλαμβάνουν το cordial, το rosehip, το hawthorn, τον λιναρόσπορο, τον ιβίσκο, το πράσινο τσάι, το moringa, ashwagandha, Ginkgo biloba. Το κακάο έχει επίσης καλές ιδιότητες ενίσχυσης της καρδιάς.

Τα βότανα για την ενδυνάμωση της καρδιάς θα λειτουργήσουν καλά για ηλικιωμένους που παραπονιούνται για καρδιακή κόπωση, καθώς και για άτομα που παλεύουν με καρδιακές παθήσεις και για εξάντληση.

Βότανα για αίσθημα παλμών

Τα βότανα για αίσθημα παλμών μειώνουν τη συχνότητα των καρδιακών παλμών, επιβραδύνοντας έτσι τον καρδιακό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, εξουδετερώνουν το δυσάρεστο αίσθημα ενός πολύ δυνατού και γρήγορου καρδιακού παλμού, καθώς και τα συμπτώματα που προκύπτουν, όπως προβλήματα συγκέντρωσης, αδυναμία, άγχος, ευερεθιστότητα, ζάλη και πονοκέφαλοι. Ο κρίνος της κοιλάδας, η ιπποφαές, το γκι, η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο και το τριφύλλι μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα εδώ.

Βότανα για καρδιακή αρρυθμία

Τα βότανα για την αρρυθμία εξουδετερώνουν τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής συστολικής και διαστολικής δύναμης, στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του καρδιακού μυός. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ανοιξιάτικο γκίνγκο, το αλεξανδρινό γαρύφαλλο, ο σεραφείμ, η βαλεριάνα, η χρυσίζουσα ράβδος, μεταξύ άλλων.

Βότανα για καρδιακή νεύρωση

Αυτά τα βότανα παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη για καρδιακές διαταραχές (όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αρρυθμία, σημαντική επιτάχυνση του σφυγμού) που οφείλονται στην κακή ψυχική κατάσταση του ασθενούς. Η καρδιακή νεύρωση εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα του υψηλού στρες και των αυξημένων, συχνών συναισθημάτων έντασης, άγχους, νευρικότητας. Τα πιο χρήσιμα βότανα στην περίπτωση της καρδιακής νεύρωσης είναι εκείνα που έχουν ιδιότητες ηρεμιστικές και επιβραδυντικές της καρδιακής δράσης, όπως η βαλεριάνα, το βάλσαμο λεμονιού, ο λυκίσκος, το passionflower.

Βότανα που υποστηρίζουν τα στεφανιαία αγγεία

Σε αυτή την ομάδα βοτάνων για την καρδιά, υπάρχουν συστατικά με αγγειοδιασταλτικά αποτελέσματα και διέγερση της ροής του αίματος μέσω των στεφανιαίων αγγείων, αυξάνοντας έτσι την οξυγόνωση και την καρδιακή απόδοση. Αυτά περιλαμβάνουν το ginkgo biloba, το hawthorn, το δεντρολίβανο, το γκι, το cordial, το common rue και το elderberry.

Σπασμολυτικά βότανα

Τα φαρμακευτικά φυτά που ανήκουν σε αυτή την ομάδα καταπολεμούν το σχηματισμό θρόμβων αίματος αυξάνοντας την αγγειακή διαπερατότητα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και αναστέλλοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Έχουν επίσης ενισχυτική επίδραση στην καρδιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ginkgo biloba, το ginseng , η λευκή ιτιά, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ.

Ποια είναι τα καλύτερα βότανα για την καρδιά; Ακολουθούν αποτελεσματικά είδη που χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπεία εδώ και αιώνες:

Καρδιακό βότανο – φάρμακο για αίσθημα παλμών

 Heartwort

Το Heartwort είναι ένα πολυετές φυτό από την οικογένεια των paleaceae που συγκαταλέγεται στα καλύτερα βότανα για την καρδιά. Έχει αποτελεσματική και πολύπλευρη δράση, γεγονός που το καθιστά να χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρουσιάζει καρδιοπροστατευτικές, αλλά και ελαφρώς ηρεμιστικές ιδιότητες. Ενισχύει τον καρδιακό μυ, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τις αρρυθμίες και το αίσθημα παλμών, εξουδετερώνει τη δύσπνοια, μειώνει τη νευρική ένταση και το άγχος.

Φραγκοστάφυλο – βοήθημα για την κυκλοφορική ανεπάρκεια και τον εξασθενημένο καρδιακό μυ

Το φύλλο μαύρης σταφίδας είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά πολύ χρήσιμο βότανο για την καρδιά. Είναι πλούσιο σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, καθαρίζει το αίμα και βελτιώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Χάρη στη διουρητική του δράση, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγεί ο οργανισμός από τις τοξίνες.

Κρίνος της κοιλάδας – βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, σταθερότερος σφυγμός

Οι γλυκοζίτες του κρίνου της κοιλάδας κάνουν την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και σταθερά. Αυξάνουν τη δύναμη της καρδιακής συστολής, αυξάνουν τον όγκο του εγκεφαλικού επεισοδίου και ταυτόχρονα μειώνουν ελαφρώς τη συχνότητα των συστολών.

Ginkgo biloba – βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθά τα στεφανιαία αγγεία σε ένα

Το Ginkgo είναι γνωστό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στο κυκλοφορικό σύστημα. Κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο εύκαμπτα και τα διαστέλλει και ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη στεγανότητά τους. Βελτιώνει την κυκλοφορία στα άκρα και την κυκλοφορία στην καρδιά και διεγείρει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την οξυγόνωση του οργάνου. Αντιμετωπίζει τους θρόμβους στο αίμα και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.

Digitalis – ένας φύλακας για τον καρδιακό μυ

Η Digitalis είναι ένα γνωστό φυτικό φάρμακο που βοηθά στη διαστολή των στεφανιαίων αρτηριών. Οι γλυκοζίτες που περιέχονται στο αλεξανδρινό και το πορφυρό αλεξανδρινό αυξάνουν την καρδιακή απόδοση, αυξάνουν την ικανότητα εξώθησης των κοιλιών και εξουδετερώνουν τους ανώμαλους και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι οι γλυκοζίτες του αλεξανδρινού γαρύφαλλου έχουν ταχύτερη, ισχυρότερη δράση και συσσωρεύονται στον οργανισμό σε μικρότερο βαθμό από εκείνους του μωβ αλεξανδρινού γαρύφαλλου.

Hawthorn – ειδικός στην καταπολέμηση της αρρυθμίας και της υπέρτασης

Οι φυτικές πρώτες ύλες του ιπποφαούς είναι οι ταξιανθίες και οι καρποί. Αυτό το βότανο βελτιώνει την εκτίναξη και τον ελάχιστο όγκο της καρδιάς, αυξάνει τη δύναμη της καρδιακής συστολής, συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, διεγείρει την κυκλοφορία και ενισχύει τις φλέβες. Με τη διαστολή των στεφανιαίων αγγείων, αυξάνει την παροχή αίματος στην καρδιά. Έχει επίσης ελαφρώς ηρεμιστική δράση και ομαλοποιεί τον καρδιακό ρυθμό.

Γκι – ένας φυσικός τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Προάγει τη φυσιολογική, αδιάλειπτη λειτουργία της καρδιάς και αποτελεί φυσικό αντίδοτο στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ενισχύει την καρδιά, εξαλείφει τα μαχαιρώματα στην καρδιά και το νευρικό αίσθημα παλμών.

Τζίντζερ – ολοκληρωμένη υποστήριξη για το κυκλοφορικό σύστημα, κατά της αθηροσκλήρωσης

Το τζίντζερ περιέχει πληθώρα πολύτιμων αντιοξειδωτικών, προστατεύοντας και υποστηρίζοντας ολοκληρωμένα το καρδιαγγειακό σύστημα και την καρδιά. Έχει ενισχυτική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και τον καρδιακό μυ, ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση και εξουδετερώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, της στεφανιαίας νόσου, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κώνος λυκίσκου – ηρεμώντας την καρδιά

Ο λυκίσκος είναι πρώτα και κύρια ένα αποτελεσματικό φυσικό ηρεμιστικό, αλλά βοηθά επίσης την καρδιά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για διαταραχές του καρδιακού ρυθμού που προκαλούνται από αυξημένη νευρική ένταση και έντονα συναισθήματα.

Rosehip – ενίσχυση της καρδιάς και ολόκληρου του σώματος

Το αγριοτριανταφυλλιά περιέχει φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή σε πολύ υψηλές ποσότητες, προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αντισταθμίζοντας τη διαδικασία γήρανσης και ενισχύοντας την καρδιά.

Βότανα για την καρδιά – δοσολογία. Πώς να προετοιμάσετε φυτικά αφεψήματα;

Όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά, τα αφεψήματα βοτάνων ρυθμίζουν την καρδιά, βελτιώνουν την αποδοτικότητά της, προστατεύουν και ενισχύουν τον καρδιακό μυ και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση.

Η συνήθης δόση είναι 1 κουταλιά της σούπας βότανα ανά 1 ποτήρι βραστό νερό. Βράστε τα βότανα κάτω από το καπάκι για 15 λεπτά. Πίνετε 1 έως 3 φορές την ημέρα.

Ελέγξτε το συμπλήρωμα διατροφής πολλαπλών συστατικών για ισχυρή καρδιά και αποτελεσματικό κυκλοφορικό σύστημα: Corsanum

 Corsanum

Category: Υγεία

Article by: admin