Depositphotos 128762932 S

Βάλσαμο αγγουριού (βάλσαμο αγγουριού) – ένας φυσικός εμπειρογνώμονας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Το μούρο αγγουριού είναι ένα φυτό που έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της φυσικής υποστήριξης της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των διαβητικών προβλημάτων. Ο κύριος φαρμακευτικός πόρος του είναι ο καρπός του, ο οποίος στην εμφάνιση μοιάζει με αγγούρι με έντονα κυματιστή φλούδα. Αναφέρεται επίσης συχνά ως βάλσαμο αγγουριού, το βάλσαμο αγγουριού περιέχει ενώσεις που συμπεριφέρονται παρόμοια με την ινσουλίνη στον οργανισμό μας, η οποία, όταν χρησιμοποιείται τακτικά, έχει ως αποτέλεσμα πιο ομαλά επίπεδα σακχάρου. Το αγγουρόβαμμα έχει επίσης πολλές άλλες ιδιότητες, όπως ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αναμφίβολα, μπορεί να αποτελέσει έναν σύνθετο φύλακα της ευεξίας του οργανισμού. Μάθετε περισσότερα για αυτό το αξιόλογο φρούτο με τις πλούσιες διατροφικές ιδιότητες.

Πίκλες (Momordica charantia) – εξωτικό λαχανικό, απόλαυση του κηπουρού ή κατακτητής υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα;

Το αγγουρόχορτο(Momordica charantia ) είναι κινεζικής προέλευσης, το οποίο είναι ένα καλλιεργούμενο, καλλωπιστικό, βρώσιμο και φαρμακευτικό φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των αγγουροειδών, στην οποία ανήκουν επίσης η κολοκύθα, το αγγούρι και το καρπούζι. Αναπτύσσεται σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Καλλιεργείται, μεταξύ άλλων, στην Ινδία, τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Αφρική. Είναι ένα ετήσιο φυτό που είναι πολύ δημοφιλές στις ασιατικές χώρες. Χρησιμοποιείται ως μέρος πολλών πιάτων. Τα οφέλη του για την υγεία είναι επίσης ευρέως γνωστά.

Το φυτό αγγούρι έχει μια ολόκληρη σειρά από άλλα ονόματα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως αχλάδι βάλσαμο, αγγούρι βάλσαμο, καρέλα, πικρό καλαμπόκι, πικρό αγγούρι και πικρό πεπόνι. Το επίθετο “πικρό” δεν είναι τυχαίο εδώ. Πράγματι, το φυτό χαρακτηρίζεται από την πικρή του γεύση, γεγονός που δεν αλλάζει το γεγονός ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιθυμητό μέρος πολλών πιάτων ανατολικού τύπου. Τα βρώσιμα μέρη του φυτού είναι κυρίως οι καρποί, αλλά τρώγονται επίσης οι σπόροι, τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί.

Πώς μοιάζει το σκουλήκι του αγγουριού;

 Pickleweed (πικρό πεπόνι)

Λόγω των αισθητικών, φαρμακευτικών και γαστρονομικών ιδιοτήτων του, το αγγουροκεράτι είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής κάτοικος των ευρωπαϊκών κήπων. Πρόκειται για αναρριχώμενο φυτό που φαίνεται πολύ εντυπωσιακό σε φράχτες, πέργκολες, τοίχους και άλλα στηρίγματα.

Το αγγουροκεράσι είναι εξοπλισμένο με μουστάκια που του επιτρέπουν να αναρριχάται ελεύθερα προς τα πάνω. Έχει επίσης μακριά, λεπτά, εύκαμπτα, τριχωτά στελέχη μήκους 3 μέτρων. Σε αυτά αναπτύσσονται πολυάριθμα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Τα φύλλα του βάλσαμου είναι υπομεγέθη, ανοιχτοπράσινα και έντονα λοβωτά. Τα άνθη είναι μεγάλα, κίτρινα, χωνοειδή ή κωδωνοειδή.

Πώς μοιάζουν οι καρποί του βαλσαμόχορτου αγγουριού;

Ο καρπός του βαλσαμόχορτου αγγουριού είναι επιμήκης και μοιάζει με μικρό αγγούρι, αλλά η επιδερμίδα του έχει ελαφρώς διαφορετική υφή. Ενώ η επιδερμίδα του αγγουριού είναι λεία, η επιδερμίδα του βάλσαμου αγγουριού καλύπτεται από έντονα έντονες προεξοχές, οι οποίες κάνουν το λαχανικό να φαίνεται πολύ ιδιόμορφο.

Ο καρπός του βάλσαμου μπορεί να φτάσει τα 18 εκατοστά σε μήκος, αλλά συνήθως είναι μικρότερος. Είναι πράσινοι, αλλά στη συνέχεια γίνονται κίτρινοι ή πορτοκαλί. Όταν φτάσουν σε πλήρη ωριμότητα, σκάνε, δείχνοντας κόκκινους σπόρους. Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και καρποφορεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

Ορτύκια αγγουριού – σύνθεση

Η χημική σύνθεση του αγγουριού ορτυκιού περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστικών ενώσεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις πολλαπλές ιδιότητες του φυτού για την υγεία. Χάρη στα πολυάριθμα αμινοξέα, το πικρό πεπόνι υποστηρίζει τις διαδικασίες αναγέννησης των κυττάρων και συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας. Χάρη στη ρουτίνη, τις κατεχίνες και άλλα αντιοξειδωτικά, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.

Χάρη στις στερόλες και τους γλυκοζίτες του, το πεπόνι έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, τις τριτερπενικές σαπωνίνες και τις πολυφαινόλες, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος.αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει αντιδιαβητική δράση χάρη στους πολυσακχαρίτες και τους πολυπεπτίδες.

Ενεργά συστατικά του βάλσαμου αγγουριού:

  • πολυπεπτίδια,
  • τριτερπενοειδή,
  • σαπωνίνες,
  • τανίνες,
  • πρωτεΐνες,
  • διαιτητικές ίνες,
  • αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένου του ασπαρτικού οξέος, της ιστιδίνης, της λευκίνης, του γλουταμικού οξέος, της λυσίνης, της σερίνης, της προλίνης, της τυροσίνης),
  • γλυκοζίτες,
  • πολυφαινόλες (π.χ. κατεχίνες),
  • φυτοστερόλες (ταραξαστερόλη, στιγμαστερόλη, λανοστερόλη, σπιναστερόλη),
  • φαινολικά οξέα,
  • αλκαλοειδή,
  • βιταμίνη C,
  • βιταμίνη Α,
  • μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο, σίδηρος, χαλκός).

Pickleweed – μια θεραπεία για τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

 Pickleweed

Το αγγούρι ορτύκι είναι μια πολύτιμη πηγή πολυπεπτιδίου-p. Πρόκειται για μια ένωση που μοιάζει και μιμείται τη δράση της ινσουλίνης. Το πολυπεπτίδιο-p ανήκει σε μια ομάδα πρωτεϊνών και συνήθως αναφέρεται ως φυτική ινσουλίνη. Σημειώνονται επίσης πολυσακχαρίτες, στεροειδείς γλυκοζίτες (charantin), αλκαλοειδή και διαιτητικές ίνες.

Όλες αυτές οι ενώσεις έχουν αντιδιαβητική δράση, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, ομαλοποιώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνοντας τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας.

Το μούρο αγγουριού είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για να βοηθήσει σε προβλήματα υψηλού σακχάρου στο αίμα. Το εξαιρετικά συμπυκνωμένο εκχύλισμα αγγουροκεράσι μπορεί να βρεθεί στο πολυσυσύνθετο παρασκεύασμα NuviaLab Sugar Control.

Πώς λειτουργεί το αγγουροκεράσι στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα:

  • αυξάνει τη δραστηριότητα της ινσουλίνης,
  • αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας,
  • οδηγεί σε αύξηση της κυτταρικής ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά τα κύτταρα να αξιοποιούν καλύτερα τη γλυκόζη,
  • μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης από την τροφή,
  • συμβάλλει στην αναστολή της δραστηριότητας των ενζύμων που εμπλέκονται στη γλυκονεογένεση, τη διαδικασία παραγωγής γλυκόζης από το ήπαρ,
  • προστατεύει τα κύτταρα του ινσουλινοπαραγωγού παγκρέατος από το οξειδωτικό στρες,
  • συμβάλλει στην καθυστέρηση της απορρόφησης της γλυκόζης από τον γαστρεντερικό σωλήνα στην κυκλοφορία του αίματος.

Για καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης, το αγγουροκεράτι πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε κατάλληλες δόσεις. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς το αγγουροκεράσι μπορεί να αυξήσει την επίδραση του φαρμάκου.

Πικρό πεπόνι – ιδιότητες

Το πικρό πεπόνι είναι μια πραγματική αντιοξειδωτική βόμβα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες πολυφαινολικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατεχινών, οι οποίες απομακρύνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, διεγείρουν την αποβολή των βαρέων μετάλλωνμετάλλων από τον οργανισμό, επιβραδύνουν τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού, υποστηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τον μεταβολισμό και έχουν αντιμεταλλαξιγόνο και αντικαρκινική δράση.

Το αγγούρι κυδώνι δείχνει:

  • Αντιμικροβιακές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Το αγγουροκεράσι έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Υποστηρίζει την παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων και αντισωμάτων, αναστέλλει τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, ιών, πρωτόζωων και άλλων παθογόνων και συμβάλλει στην ταχύτερη απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, το αγγούρι ορτύκι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη υποστήριξη για άτομα με εξασθενημένη ανοσία, καθώς και για όσους πάσχουν από βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις και παρασιτικές ασθένειες.
  • Αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το αγγούρι ορτύκι βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος και επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού, των τοξινών, των υπολειμμάτων τροφών, των εντερικών εναποθέσεων και των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό.
  • Αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μια ολόκληρη σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών, το ορτύκι προστατεύει τον οργανισμό από την πρόωρη γήρανση και εξουδετερώνει τις καρκινικές διεργασίες. Όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες, το ορτύκι μπορεί να επιδείξει αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του παγκρέατος, του προστάτη και του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων.
  • Ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Το αγγούρι ορτύκι είναι χρήσιμο στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων. Προστατεύει επίσης τον καρδιακό μυ και συμβάλλει στην ομαλοποίηση της υπερβολικά υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα. Το πικρό πεπόνι διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών, βοηθώντας έτσι την πέψη των τροφών. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Το μαργαριτάρι αγγουριού έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό, βελτιώνει την οξείδωση των λιπαρών οξέων και αναστέλλει τη λιπογένεση (τη διαδικασία σχηματισμού λιπώδους ιστού). Σημαντικό για όσους γυμνάζονται, έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και στη φυσική απόδοση του σώματος.

Pickleweed – πώς να το καταναλώνετε, σε ποια πιάτα να το προσθέσετε;

 Pickleweed (βάλσαμο αγγουριού)

Ο καρπός του αγγουροβάλσαμου συγκομίζεται πριν ωριμάσει πλήρως. Θα πρέπει τότε να έχουν πράσινο χρώμα και μήκος περίπου 10-15 εκατοστά.

Είναι αλήθεια ότι ο καρπός του αγγουροβαλσαμιού έχει πικρή γεύση, αλλά σε πολλά πιάτα, ειδικά στο ανατολικό στυλ, αυτό είναι μάλλον πλεονέκτημα παρά μειονέκτημα. Τα ασιατικά πιάτα είναι συχνά μια συγχώνευση των πέντε γεύσεων (ξινή, αλμυρή, γλυκιά, ουμάμι και πικρή) και είναι σε αυτούς τους τύπους πιάτων που το πικρό πεπόνι λειτουργεί καλά. Αν και δεν είναι πολύ γνωστό στη χώρα μας, είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές ασιατικές κουζίνες, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής, ταϊλανδέζικης και ινδικής κουζίνας.

Το πικρό πεπόνι λειτουργεί καλά ως συστατικό σε σάλτσες, πιάτα μιας κατσαρόλας, πιάτα με κρέας, πιάτα με ψάρι, πιάτα λαχανικών, σαλάτες και αρωματικές σούπες. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμό.

Pickleweed – αντενδείξεις

Παρόλο που το αγγουροκεράτι μπορεί να υποστηρίξει τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή εάν λαμβάνετε ταυτόχρονα φάρμακα για τον διαβήτη.λαμβάνετε φάρμακα για τον διαβήτη (το φυτό μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του φαρμάκου και να συμβάλει σε υπερβολική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα).

Το βάλσαμο αγγουριού πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται με προσοχή από όσους λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις και άτομα με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εκχύλισμα αγγουροβελόνου – πώς να το δοσολογήσετε;

Η δοσολογία του εκχυλίσματος αγγουριού ορτυκιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το συγκεκριμένο παρασκεύασμα. Ο κατασκευαστής θα περιλαμβάνει συστάσεις δοσολογίας στην ετικέτα του προϊόντος. Η συνήθης συνιστώμενη δοσολογία είναι περίπου 300-500 mg την ημέρα.

Όταν χρησιμοποιείτε εκχυλίσματα αγγουροκεφτέδων, να τηρείτε πάντα τις συνιστώμενες δοσολογίες. Εάν υπερβείτε τη συνιστώμενη δοσολογία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών όπως κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλοι, ζάλη, ναυτία και έμετος.

Καλλιέργεια βάλσαμου αγγουριού

Το βάλσαμο αγγουριού ή πικρό πεπόνι είναι ένα αρκετά απαιτητικό φυτό. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά, ηλιόλουστα κλίματα (προτιμά θερμοκρασίες άνω των 20°C). Είναι ένα πολύ ευαίσθητο στον παγετό φυτό. Του αρέσει μια προστατευμένη θέση, ήσυχη και ήρεμη. Το έδαφος πρέπει να είναι γόνιμο, μέτρια υγρό, καλά στραγγιζόμενο, με ελαφρώς όξινο έως ελαφρώς αλκαλικό pH.

Το αγγούρι βάλσαμο είναι δυστυχώς αρκετά ευαίσθητο στις ασθένειες, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων παρασίτων όπως οι αφίδες και τα ακάρεα αράχνης ή ιών όπως ο ιός του μωσαϊκού του αγγουριού.

Οι σπόροι του βάλσαμου αγγουριού σπέρνονται στα τέλη Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου. Νομικά, μπορεί να καλλιεργηθεί στο έδαφος, αλλά τότε οι αποδόσεις δεν είναι πολύ πλούσιες. Τα καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την καρποφορία, θα επιτευχθούν με τη φύτευση του βάλσαμου σε πλαστικές σήραγγες. Αυτό μπορεί να γίνει με σπάγκο ή οποιοδήποτε άλλο στήριγμα.

Ποτίζετε τακτικά τα φυτά, ιδίως κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Ωστόσο, αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα του εδάφους, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Τα ζιζάνια πρέπει επίσης να απομακρύνονται συστηματικά. Απαιτείται επίσης λίπανση.

Πηγές:

  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-bitter-gourd
  • https://www.webmd.com/diabetes/natural-remedies-type-2-diabetes
  • https://www.healthline.com/nutrition/bitter-melon
  • https://www.healthline.com/health/diabetes/bitter-melon-and-diabetes

Category: Υγεία

Article by: admin