Τα κουρασμένα μάτια είναι μια συνηθισμένη πάθηση που πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους νέους και τους μεσήλικες, τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές. Το πρόβλημα με τη σωστή όραση και τα συνοδά συμπτώματα, όπως οι ενοχλητικοί πονοκέφαλοι και η ξηροφθαλμία, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο ζωής. Η οπτική συσκευή συνεχίζει να εκμεταλλεύεται σε μεγάλο βαθμό, για παράδειγμα κοιτάζοντας επί ώρες τις οθόνες και τις ενδείξεις των ηλεκτρονικών συσκευών. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία από τις αιτίες της καταπόνησης των ματιών και των προβλημάτων με την καθαρή όραση. Πώς να φροντίσετε την όρασή σας;
Πίνακας περιεχομένων
- 1 Κουρασμένα μάτια, θολή όραση – ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους
- 2 Κουρασμένα μάτια – αιτίες
- 3 Κάψιμο, κνησμός, πόνος – τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των κουρασμένων ματιών
- 4 Κόπωση των ματιών και σύνδρομο ξηροφθαλμίας
- 5 Πώς να αποτρέψετε την κόπωση των ματιών – ανεκτίμητη πρόληψη
- 6 Απλές σπιτικές θεραπείες για τα κουρασμένα μάτια – πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σε χρόνο μηδέν;
- 7 Τι να κάνετε όταν τα μάτια σας είναι κουρασμένα – τα καλύτερα συστατικά για καλή όραση που χρησιμοποιούνται σε οφθαλμικές σταγόνες και συμπληρώματα διατροφής
- 8 Κόπωση της όρασης, κάψιμο, ερυθρότητα, δακρύρροια – πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο;
Κουρασμένα μάτια, θολή όραση – ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους
Το μάτι είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες και περίτεχνες, αλλά και πιο ευαίσθητες δομές του ανθρώπινου σώματος. Είναι επίσης ένα όργανο που αναγκάζεται να λειτουργεί εντατικά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Ξεκινάει να εργάζεται καθημερινά με το ξύπνημα και το άνοιγμα των βλεφάρων για πρώτη φορά και ολοκληρώνεται λίγο πριν κοιμηθεί.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μάτια μας συχνά υπερφορτώνονται και κουράζονται, ιδίως αν ασχολούμαστε με δραστηριότητες που απαιτούν από τα μάτια μας να εργάζονται συνεχώς υπό δύσκολες συνθήκες (π.χ. σε δυσμενείς συνθήκες φωτισμού) ή με συχνή χρήση των ματιών μας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν ασχολούμαστε με δραστηριότητες που απαιτούν από τα μάτια μας να εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες (π.χ. σε δυσμενείς φωτισμούς) ή να εστιάζουν συχνά σε ένα μόνο σημείο.
Πολλοί παράγοντες, που τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες και την εργασία που κάνουμε, επηρεάζουν την κατάσταση της οπτικής μας συσκευής. Πολύ συχνά, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε άτομα που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες και οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών. Εξ ου και το υψηλό ποσοστό των νέων ανθρώπων που παραπονιούνται για αυτή την πάθηση. Ολοένα και περισσότερο, το φαινόμενο της κόπωσης των ματιών, του πόνου στα μάτια και των προβλημάτων με την όραση παρατηρείται και στα παιδιά. Πώς αναπτύσσεται το φαινόμενο της κόπωσης των ματιών;
Το μάτι είναι μια πολύπλοκη δομή που περιλαμβάνει: τον βολβό του ματιού (που περιλαμβάνει τον φακό, τον κερατοειδή, την ίριδα και τον αμφιβληστροειδή), το οπτικό νεύρο (που μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα), τους μύες του εξωτερικούΤο μάτι ελέγχεται από το οπτικό νεύρο (το οποίο μεταφέρει οπτικά ερεθίσματα), τους εξωτερικούς μύες του βολβού του ματιού (που είναι υπεύθυνοι για τις κινητικές ικανότητες του ματιού) και την προστατευτική συσκευή του ματιού (με τη μορφή των βλεφάρων, των βλεφαρίδων, του επιπεφυκότα και του δακρυϊκού αδένα που παράγει δάκρυα). Η σωστή λειτουργία του ματιού εποπτεύεται από το οπτικό κέντρο που βρίσκεται στον εγκεφαλικό φλοιό.
Η λειτουργία της προστατευτικής συσκευής του ματιού είναι να προστατεύει το μάτι από αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις. Ενώ τα βλέφαρα προστατεύουν το μάτι κυρίως από τραυματισμούς και από το υπερβολικά έντονο φως, τα δάκρυα που εκκρίνει ο δακρυϊκός αδένας προστατεύουν το μάτι κυρίως από μικροοργανισμούς, σκόνη, βρωμιά και μολύνσεις.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο δακρυϊκός αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δακρύων. Εκκρίνονται συνεχώς και σχηματίζουν το λεγόμενο δακρυϊκό φιλμ στην επιφάνεια του βολβού του ματιού. Το δακρυϊκό φιλμ λειτουργεί ως ειδικό λιπαντικό για τον βολβό του ματιού και, ταυτόχρονα, παρέχει στον κερατοειδή θρεπτικά συστατικά και συμμετέχει στη διαδικασία καθαρισμού της οπτικής συσκευής.
Η έκθεση των ματιών σε ισχυρές αρνητικές επιδράσεις ή η καταπόνηση των ματιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να διαταράξει την παραγωγή δακρύων. Το δακρυϊκό φιλμ διαταράσσεται τότε, με αποτέλεσμα την υπερβολική ξηρότητα των ματιών, την αυξημένη ευαισθησία σε ερεθισμούς και φλεγμονές, τη θολή όραση και το αίσθημα δυσφορίας και κούρασης στα μάτια.
Κουρασμένα μάτια – αιτίες
Στην εποχή των πανταχού παρόντων ψηφιακών συσκευών, το όργανο της όρασης στους περισσότερους από εμάς είναι καταπονημένο και το πρόβλημα της σωστής όρασης είναι αρκετά συχνό ώστε να επηρεάζει ακόμη και τους νεότερους. Μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία οπτικής κόπωσης είναι οι πολλές ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη ή την οθόνη ενός τηλεφώνου. Υπάρχει μάλιστα ένα σύνδρομο που συνδέεται στενά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος περνάει παρέα με ηλεκτρονικά είδη. Αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο της όρασης του υπολογιστή.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες κόπωσης των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, πολιτισμικών και νοσολογικών αιτιών. Πολλές φορές το φαινόμενο της κόπωσης των ματιών σχετίζεται με την εκτέλεση πολύ μονότονης εργασίας ή εργασίας που απαιτεί υψηλό βαθμό αντιληπτικότητας, εγρήγορσης και συγκέντρωσης.
Οι πιθανές αιτίες της κόπωσης των ματιών περιλαμβάνουν
- το παρατεταμένο κοίταγμα της τηλεόρασης, της οθόνης του υπολογιστή ή της οθόνης του τάμπλετ ή του τηλεφώνου,
- η εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα κοιτάζοντας το ίδιο αντικείμενο από σταθερή απόσταση,
- παρατεταμένο κοίταγμα σε πολύ μακρινά αντικείμενα,
- η παρατεταμένη ανάγνωση, ιδίως η ανάγνωση σε ακατάλληλο φωτισμό και η ανάγνωση πολύ λεπτών εντύπων,
- συνεχής ή συχνή έκθεση σε τεχνητό φωτισμό,
- συνεχής παραμονή σε χώρους με πολύ χαμηλή υγρασία αέρα,
- κακή επιλογή ή διάταξη του φωτισμού στο δωμάτιο (π.χ. κακή επιλογή ή κακή κατανομή του φωτός στο δωμάτιο (π.χ. πολύ φωτεινή οθόνη σε σχέση με τον γενικό φωτισμό του εσωτερικού χώρου, σημειακός φωτισμός που είναι σκληρός αντί για διάχυτος, κακώς τοποθετημένες λάμπες που εκπέμπουν υπερβολικό φως που κατευθύνεται στα μάτια μας),
- μεγάλες περιόδους οδήγησης χωρίς διαλείμματα,
- κακώς ισορροπημένη διατροφή,
- ελλείψεις ορισμένων βιταμινών και μετάλλων (κυρίως βιταμίνες Α, Ε, C και ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός),
- μολυσμένο περιβάλλον, νέφος,
- συχνή ή παρατεταμένη έκθεση στον καπνό,
- συχνή παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους,
- ελαττώματα των ματιών,
- κακώς τοποθετημένα γυαλιά,
- γενική εξάντληση
- ορισμένες ασθένειες (ιδίως εκείνες του πολιτισμού, όπως η υπέρταση, οι ρευματισμοί ή ο διαβήτης),
- αλλεργίες.
Κάψιμο, κνησμός, πόνος – τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των κουρασμένων ματιών
Όταν καταπονούμε υπερβολικά τη συσκευή των ματιών ή την εκθέτουμε σε δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες, εμφανίζεται ανεπάρκεια του δακρυϊκού φιλμ και αποδυναμώνονται οι αμυντικές λειτουργίες του ματιού. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται μια ολόκληρη σειρά οξέων συμπτωμάτων.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ενός υπερ-κουρασμένου, υπερεκτεθειμένου ματιού είναι τα εξής
- Κνησμός και κάψιμο των ματιών,
- τσίμπημα των ματιών,
- ερυθρότητα γύρω από τα βλέφαρα,
- αίσθηση ξηρότητας στα μάτια,
- αίσθημα ξένου σώματος κάτω από τα βλέφαρα,
- μαύροι κύκλοι και πρήξιμο κάτω από τα μάτια,
- θολή όραση,
- πόνος στα μάτια
- υγρά μάτια,
- βαρύτητα των βλεφάρων,
- συσσώρευση πύου στις γωνίες των ματιών,
- αίσθημα άμμου κάτω από τα βλέφαρα,
- πονοκέφαλοι.
Κόπωση των ματιών και σύνδρομο ξηροφθαλμίας
Η επίδραση της κόπωσης των ματιών, καθώς και η αύξηση των προβλημάτων με την οπτική συσκευή, είναι συχνά συνέπεια του λεγόμενου συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Πρόκειται για μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της διαταραγμένης παραγωγής δακρύων και της αυξημένης εξάτμισης των δακρύων, με αποτέλεσμα να διασπάται η δακρυϊκή μεμβράνη και να μην ενυδατώνεται επαρκώς η επιφάνεια του ματιού. Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως ξεχωριστή νοσολογική οντότητα που υπόκειται σε φαρμακολογική θεραπεία. Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και μόνιμες βλάβες στο μάτι.
Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα παρατεταμένης εργασίας σε υπολογιστή ή ανάγνωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μάτια συγκεντρώνονται σε μια επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και ανοιγοκλείνουν τα μάτια λιγότερο συχνά, γεγονός που συμβάλλει στην ξήρανση των εξωτερικών δομών του ματιού.
Ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου ξηροφθαλμίας αυξάνεται στην περίπτωση ατόμων που αγωνίζονται με αυτοάνοσα, νευρολογικά και δερματολογικά νοσήματα, καθώς και με διαβήτη, γλαύκωμα και ρευματισμούς. Είναι επίσης υψηλότερος στην περίπτωση των ψυχαναγκαστικών καπνιστών και των ατόμων που συνηθίζουν να μένουν σε κλιματιζόμενους χώρους ή ζουν σε χώρες με ξηρό και θερμό κλίμα. Μερικές φορές η ξηροφθαλμία προκαλείται από δυσλειτουργία των αδένων των βλεφάρων.
Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου ξηροφθαλμίας είναι το κάψιμο, η αίσθηση άμμου στα μάτια, η συσσώρευση εκκρίσεων στον επιπεφυκότα, ο πόνος στα μάτια, η δυσφορία κατά το ανοιγοκλείσιμο των ματιών και η φωτοφοβία. Τα συμπτώματα είναι χειρότερα το βράδυ και τη νύχτα.
Προκειμένου να αποφύγετε την εμφάνιση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας και την άμεση επίδρασή του στην οπτική κόπωση και τα προβλήματα όρασης, αξίζει να λάβετε προληπτικά μέτρα.
Πάνω απ’ όλα, καλό είναι να κάνετε διαλείμματα κατά την εργασία στον υπολογιστή και να προσαρμόζετε ανάλογα την απόσταση και τις ρυθμίσεις της οθόνης. Το διάβασμα πρέπει να γίνεται μόνο σε κατάλληλο φωτισμό, συμπεριλαμβανομένων των παύσεων ανά διαστήματα. Αποφύγετε την παραμονή σε περιβάλλον με ξηρό ή μολυσμένο αέρα. Εάν έχετε σύνδρομο ξηροφθαλμίας, συνιστάται η χρήση των λεγόμενων τεχνητών δακρύων. Πρόκειται για οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συνταγή με ενυδατική, καθαριστική, ερεθισμοκαταπραϋντική και προστατευτική δράση.
Πώς να αποτρέψετε την κόπωση των ματιών – ανεκτίμητη πρόληψη
Τα κουρασμένα, φαγούρα και πονεμένα μάτια είναι μία από τις παθήσεις που συνήθως μπορούν να αποφευχθούν πλήρως με τα σωστά προληπτικά μέτρα. Η συστηματική φροντίδα των ματιών, η σωστή διατροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής και η χρήση απλών τρικ σε περιόδους έντονης χρήσης του οργάνου της όρασης, θα μας επιτρέψουν να προφυλαχθούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
9 απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κόπωσης των ματιών:
- Χρησιμοποιήστε μια καλής ποιότητας οθόνη για τον υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές ρυθμίσεις για τη φωτεινότητα, την ευκρίνεια, την αντίθεση, την ανάλυση, το μέγεθος της γραμματοσειράς. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε την οθόνη σε απόσταση περίπου 70 εκατοστών από το οπτικό σας πεδίο. Να θυμάστε ότι η οθόνη δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά (το άνω άκρο της οθόνης πρέπει να βρίσκεται κάτω από τα μάτια σας). Επίσης, δεν πρέπει να είναι τοποθετημένη απέναντι από παράθυρο (εκτός αν είναι σκοτεινό) και δεν πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις.
- Κάντε διαλείμματα κατά την εργασία στον υπολογιστή. Συνιστάται ένα διάλειμμα 5 λεπτών κάθε μία ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλείμματος, καλό είναι να κοιτάτε κάπου αλλού, κατά προτίμηση στο παράθυρο.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή φωτισμό για να διαβάζετε. Κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων συνεδριών ανάγνωσης.
- Φορέστε γυαλιά ηλίου με χρώμα UV τις ηλιόλουστες ημέρες.
- Προσπαθήστε να παραμένετε όσο το δυνατόν λιγότερο σε καπνισμένους, σκονισμένους, αποπνικτικούς χώρους. Αποφύγετε επίσης το νέφος.
- Μην υπερβάλλετε με τον κλιματισμό και τη θέρμανση στο σπίτι, το γραφείο και το αυτοκίνητό σας. Αερίζετε συχνά το σπίτι σας και χρησιμοποιείτε υγραντήρες.
- Διατηρήστε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο. Για το σκοπό αυτό, πίνετε περίπου 2 υγρά την ημέρα.
- Διατηρείτε τα μάτια σας καλά ενυδατωμένα, π.χ. πλένοντας τα μάτια σας αρκετές φορές την ημέρα με καθαρό, χλιαρό νερό ή με εγχύσεις φυσιολογικού ορού.
- Εξασφαλίστε μια υγιεινή διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά. Εισάγετε επίσης άφθονα φρούτα στη διατροφή σας, ιδίως: βατόμουρα, σμέουρα, βατόμουρα, κορινθιακή σταφίδα, φραγκοστάφυλα, κράνμπερι, φράουλες, σκούρα σταφύλια, κεράσια, αβοκάντο. Φτάνετε επίσης συχνά σε δημητριακά και σπόρους, λιναρόσπορο, δημητριακά, πίτουρο, ξηρούς καρπούς, αυγά, ψάρια, λάδι, έλαια ψυχρής έκθλιψης, όσπρια.
Απλές σπιτικές θεραπείες για τα κουρασμένα μάτια – πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα σε χρόνο μηδέν;
Οι παρακάτω σπιτικές θεραπείες μπορούν να μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε γρήγορα την επίδραση των κουρασμένων ματιών:
- Κομπρέσες τσαγιού για τα κουρασμένα μάτια – βράστε 2 φακελάκια τσαγιού σε περίπου 100 ml βραστό νερό. Μόλις κρυώσει, εφαρμόστε το στα κλειστά βλέφαρα. Μετά από 30 λεπτά αφαιρέστε τη κομπρέσα.
- Φυτικές κομπρέσες για κουρασμένα μάτια – βράστε χαμομήλι ή καλέντουλα σε φακελάκια (περίπου 75 ml βραστό νερό για 2 φακελάκια). Αφήστε τα να κρυώσουν. Αφαιρέστε τα φακελάκια από το νερό και εφαρμόστε τα στα βλέφαρα. Κρατήστε τα για περίπου μισή ώρα.
- Κομπρέσες βλεφάρωνή καλαμποκιού – ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας βλεφάρων ή καλαμποκιού σε 100 ml βραστό νερό. Μουλιάστε για περίπου 20 λεπτά και, στη συνέχεια, στραγγίστε. Βυθίστε 2 βαμβάκια ή βαμβακερά επιθέματα στο υγρό και εφαρμόστε τα στα βλέφαρα για μισή ώρα.
- Κομπρέσες με γάλα για την κουρασμένη όραση – ρίξτε μια μικρή ποσότητα χλιαρού γάλακτος σε ένα μπολ. Βυθίστε 2 βαμβάκια ή μπατονέτες σε αυτό και εφαρμόστε τα στα κλειστά βλέφαρα. Κρατήστε το για περίπου μισή ώρα, μουλιάζοντας ξανά τα βαμβάκια κάθε λίγα λεπτά.
- Κατάπλασμα μεπατάτα ή αγγούρι για κουρασμένα μάτια και πρησμένα μάτια – τρίψτε μια κρύα πατάτα ή αγγούρι σε λεπτό τρίφτη. Χωρίστε το σε 2 μέρη. Τοποθετήστε το σε γάζα και εφαρμόστε το στα βλέφαρα. Κρατήστε το για 20-30 λεπτά.
- Μασάζ στα μάτια – κλείστε τα μάτια σας. Σφίξτε τα βλέφαρα. Με τα βλέφαρα κλειστά, μετακινήστε τα μάτια σταθερά προς τα δεξιά, κρατήστε τα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κάντε το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας καθαρά δάχτυλα (δείκτη, μέσο και δακτύλιο), κάντε μασάζ στο άνω βλέφαρο με ελαφρές, κυκλικές κινήσεις, από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία. Κάντε μασάζ στο δέρμα κάτω από το μάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση – από το εξωτερικό προς το εσωτερικό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε λίγη ήπια κρέμα για αυτό.
- Παγωμένη κομπρέσα για τα μάτια – τυλίξτε 2 παγάκια σε γάζα και κάντε ελαφρύ μασάζ στο δέρμα γύρω από τα μάτια με αυτά.
Τι να κάνετε όταν τα μάτια σας είναι κουρασμένα – τα καλύτερα συστατικά για καλή όραση που χρησιμοποιούνται σε οφθαλμικές σταγόνες και συμπληρώματα διατροφής
Εκτός από τις σπιτικές θεραπείες και τα προληπτικά μέτρα, οι ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες και τα συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν ολοκληρωμένα το όργανο της όρασης είναι μια καλή συνταγή για υγιή μάτια και σωστή όραση. Τα πιο αποτελεσματικά και συνήθως χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά στα σκευάσματα είναι:
- Λουτεΐνη – ενισχύει τα μάτια και τα προστατεύει από επιβλαβείς παράγοντες. Αυξάνει την αντίσταση της οπτικής συσκευής στο μπλε φως. Επιδεικνύοντας αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που έχουν αρνητική επίδραση στην όραση. Μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άλλων οφθαλμικών παθήσεων.
- Ζεαξανθίνη – παρουσιάζει παρόμοια αποτελέσματα με τη λουτεΐνη. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενισχύει την όραση και εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών στην όραση. Αναστέλλει τις εκφυλιστικές διεργασίες του οργάνου της όρασης.
- Ανθοκυανίνες – έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σφραγίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των ματιών, ενισχύοντας το όργανο της όρασης. Προστατεύουν τα κύτταρα των ματιών από τις ελεύθερες ρίζες. Έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα της όρασης.
- Βιταμίνη Α – ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τη συσκευή των ματιών. Η βιταμίνη Α έχει ευεργετική επίδραση στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ενισχύει τα μάτια, τα καθιστά ανθεκτικά στην κόπωση, αποτρέπει τη νυχτερινή τύφλωση και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων.
- Μυγδαλόχορτο – μειώνει τα συμπτώματα της κόπωσης των ματιών, προστατεύει τα μάτια, μειώνει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
- Υαλουρονικό νάτριο – ένα συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά σε οφθαλμικές σταγόνες. Ενυδατώνει τέλεια το μάτι, καταπολεμώντας τα οξέα συμπτώματα της κόπωσης των ματιών.
Ένα πλούσιο συμπλήρωμα διατροφής για ενισχυμένη και καλύτερη λειτουργία των ματιών: Visitec
Κόπωση της όρασης, κάψιμο, ερυθρότητα, δακρύρροια – πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση σκευασμάτων, σπιτικών θεραπειών και προληπτικής φροντίδας των ματιών φέρνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, εάν τα επίμονα συμπτώματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται ή επιμένουν για αρκετές εβδομάδες, παρά την εφαρμογή διαφόρων θεραπειών, συνιστάται η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.