Depositphotos 70018651 S

Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη – πώς να απεξαρτηθείτε από τη ζάχαρη και να καθαρίσετε τον οργανισμό σας από τη ζάχαρη με λίγα απλά βήματα;

Η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη είναι μια μέθοδος καθαρισμού και ανανέωσης του οργανισμού με τη ριζική μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Όταν καταναλώνεται σε σημαντικές ποσότητες, η ζάχαρη διαλύει μια λειτουργική ορμονική ισορροπία, προάγει τη συσσώρευση τοξινών, προκαλεί ραγδαίες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας και συμβάλλει ακόμη και σε σοβαρές ασθένειες. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς προστίθεται στα περισσότερα προϊόντα που φιγουράρουν στο καθημερινό μας μενού. Μάθετε πώς να κάνετε αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και να βελτιώσετε το σώμα σας!

Τι είναι η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη;

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι γιατροί και οι διατροφολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στην κοινωνία. Σύμφωνα με το WHO, θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, ωστόσο εμείς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο. Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο την παραδοσιακή λευκή ζάχαρη, αλλά και όλα τα προϊόντα που έχουν ζάχαρη στη σύνθεσή τους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, καταναλώνουμε περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Και κάθε χρόνο καταναλώνουμε περίπου 45 κιλά ζάχαρης, δηλαδή αρκετά κιλά περισσότερα από ό,τι ακόμη και πριν από μια δεκαετία.

 Πεταμένη λευκή ζάχαρη, γλυκά παντού

Η ζάχαρη περιέχεται σχεδόν σε όλα τα είδη τροφίμων και στα περισσότερα ποτά. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται, φυσικά, στα γλυκά και στα χρωματιστά ανθρακούχα ποτά, αλλά όχι αμελητέες ποσότητες μπορούν επίσης να βρεθούν σε: έτοιμα γεύματα, αλμυρά σνακ, λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα, σάλτσες, κέτσαπ, μέλι, μαρμελάδες, γιαούρτια φρούτων, έτοιμα δημητριακά πρωινού και μούσλι.

Ο υπερκορεσμός με ζάχαρη δεν είναι καλός ούτε για την υγεία ούτε για τη σιλουέτα σας. Η ζάχαρη είναι μια από τις κύριες αιτίες του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας και ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την επιτάχυνση της γήρανσης και την ανάπτυξη ασθενειών. Η συνεχής κατανάλωση ζαχαρούχων προϊόντων έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ανωμαλίες του μεταβολισμού και οι διαταραχές του pH στο σώμα που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων συμβάλλουν επίσης σε δερματικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους.

Ηαποτοξίνωση από τη ζάχαρη είναι ένας αποδεδειγμένος και ιδιαίτερα συνιστώμενος τρόπος για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης του σώματος, από τη βελτίωση της λειτουργίας των οργάνων και των συστημάτων, μέσω της μείωσης του περιττού λίπους, έως τη βελτίωση της δομής του δέρματος.

Δεδομένου ότι η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη περιλαμβάνει την απαλλαγή από τη ζάχαρη από τη διατροφή και την αντικατάστασή της με άλλες τροφές, είναι μια αρκετά μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Εάν ακολουθείτε μια διατροφή με βάση τη ζάχαρη για χρόνια, είναι δύσκολο να φανταστείτε καν ότι θα αλλάξετε σε μια εντελώςΑν ακολουθείτε εδώ και χρόνια μια δίαιτα βασισμένη στη ζάχαρη, είναι δύσκολο να φανταστείτε να αλλάξετε σε μια εντελώς διαφορετική διατροφή, χωρίς να υπάρχει χώρος για γλυκά, fast food ή στιγμιαία τρόφιμα.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση μιας αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη δεν είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο νομίζετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε διατροφικές τροποποιήσεις σταδιακά και όχι απότομα και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Ελέγξτε: Fat Burners Ranking

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον εγκέφαλο;

 μια γυναίκα απολαμβάνει σοκολάτα

Η ζάχαρη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και έτσι επηρεάζει τη διάθεση, τα αντιλαμβανόμενα επίπεδα ενέργειας και την πνευματική απόδοση. Δρώντας στο λεγόμενο σύστημα ανταμοιβής, αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, ενδορφίνης και σεροτονίνης – τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τα συναισθήματα ευχαρίστησης και ευτυχίας. Η κατανάλωσή του μας βάζει σε καλύτερη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Η ζάχαρη είναι επίσης γνωστή ως τροφή του εγκεφάλου για έναν λόγο. Παρέχει στον εγκέφαλο μια ταχέως απελευθερούμενη πηγή ενέργειας, έχει αναζωογονητική δράση και διευκολύνει την επεξεργασία των πληροφοριών. Είναι επίσης χρήσιμη κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης σωματικής άσκησης, μειώνοντας την κόπωση και βοηθώντας στην “επαναφόρτιση των μπαταριών”. Αυτό είναι ένα σπουδαίο όφελος της ζάχαρης, αλλά είναι άλλο πράγμα να παρέχει κανείς στον οργανισμό χαμηλές δόσεις απλών υδατανθράκων προκειμένου να διατηρεί τον οργανισμό σε καλή λειτουργία και άλλο πράγμα να καταναλώνει υπερβολικά πολλή ζάχαρη και να ρυθμίζει με αυτήν τα συναισθήματά του.

Εθισμός στη ζάχαρη

 μια γυναίκα τρώει κρυφά γλυκά

Η ζάχαρη που καταναλώνεται δρα στο κέντρο ευχαρίστησης, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να σταματήσουμε να τρώμε μια μπουκιά ή ένα κομμάτι, αντίθετα λαχταράμε όλο και περισσότερο. Αν και η έξαρση θετικών συναισθημάτων μετά την κατανάλωση ζάχαρης είναι από μόνη της ένα θετικό φαινόμενο, μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνο. Ένα περιστασιακό δύο κομμάτια σοκολάτας για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά όταν αρχίζουμε να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα ζάχαρη προκειμένου να απαλλαγούμε από κακές συναισθηματικές καταστάσεις, μπορεί να έχουμε πρόβλημα.

Ηυπερβολική απόλαυση της ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Το εθισμένο άτομο τη χρησιμοποιεί για να “βγάλει” τα αρνητικά συναισθήματα από το κεφάλι του, να ρυθμίσει τη διάθεσή του, να αντισταθμίσει την ευερεθιστότητα και το στρες. Με τον τρόπο αυτό, υφίσταται όλο το φάσμα των συνεπειών που επιφέρει κάθε εθισμός, από τύψεις, γενική ψυχική επιδείνωση και αίσθηση έλλειψης ελέγχου, μέχρι μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες με τη μορφή ασθένειας.

Καθώς στρεφόμαστε στη ζάχαρη όλο και πιο συχνά και με αυξανόμενη ένταση για να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας ή να εξαλείψουμε το στρες, το σώμα μας αρχίζει να τη συνηθίζει και να απαιτεί όλο και μεγαλύτερες δόσεις για το ίδιο αποτέλεσμα. Όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο, η ζάχαρη είναι σωματικά και ψυχολογικά εθιστική.

Γιατί να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης;

Η μακροχρόνια κατάχρηση ζάχαρης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την κατάσταση του σώματος. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να εμφανιστούν μόνο μετά από χρόνια.

Όταν καταναλώνεται ένα γεύμα πλούσιο σε απλά σάκχαρα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται γρήγορα, ακολουθούμενα από την απελευθέρωση ινσουλίνης για την εξισορρόπησή τους. Στη συνέχεια, τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν και τα πλεονάζοντα σάκχαρα αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό. Οι συνεχείς διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και στη συνέχεια διαβήτη και τροφοδοτούν τη διαδικασία αύξησης του σωματικού βάρους. Ωστόσο, τα γλυκαιμικά προβλήματα και η παχυσαρκία δεν είναι τα μόνα αποτελέσματα της κατάχρησης ζάχαρης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης περιλαμβάνουν:

  • την τερηδόνα των δοντιών,
  • το υπερβολικό βάρος,
  • παχυσαρκία,
  • υπέρταση,
  • καρδιαγγειακές διαταραχές, επιταχυνόμενη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης,
  • αντίσταση στην ινσουλίνη,
  • διαβήτης,
  • ξαφνική πτώση της ενέργειας, κρίσεις υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας,
  • συνεχής κόπωση,
  • υπερκινητικότητα (ιδίως στα παιδιά),
  • διακυμάνσεις της διάθεσης,
  • προβλήματα συγκέντρωσης,
  • οξίνιση,
  • διαταραχή του μεταβολισμού,
  • διαταραχή του αυτοκαθαρισμού,
  • μειωμένη ανοσία, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και ασθένειες,
  • δερματικές διαταραχές (π.χ. σπυράκια, γκρίζα και κουρασμένη επιδερμίδα, μώλωπες κάτω από τα μάτια, σμηγματόρροια, υπερβολική ξηρότητα του δέρματος, ταχύτερη γήρανση του δέρματος).

Αν θέλετε να φροντίσετε την υγεία σας, τη σιλουέτα σας και την εμφάνιση του δέρματός σας, αξίζει να επιλέξετε μια αποτοξίνωση από τη ζάχαρη που συνίσταται στη σημαντική μείωση της προσφοράς απλών υδατανθράκων στη διατροφή σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα απλά σάκχαρα εξίσου κακά και δεν πρέπει να αποφεύγονται όλα. Τα φρούτα και άλλα προϊόντα που περιέχουν φυτικές ίνες εκτός από τα απλά σάκχαρα γίνονται καλύτερα ανεκτά και απορροφώνται από τον οργανισμό. Πολύ χειρότερα για τον οργανισμό είναι τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες τεχνητά προστιθέμενης ζάχαρης και τα προϊόντα που είναι κορεσμένα με απλά σάκχαρα και ταυτόχρονα στερούνται φυτικών ινών.

Πλεονεκτήματα της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη:

  • Ομαλοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης-ινσουλίνης,
  • μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών του πολιτισμού,
  • αδυνάτισμα της σιλουέτας,
  • ομαλοποίηση των επιπέδων ενέργειας, μείωση των κρίσεων κόπωσης και υπνηλίας,
  • αποτελεσματικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού,
  • καλύτερος μεταβολισμός,
  • καλύτερος ύπνος,
  • βραδύτερη γήρανση του σώματος,
  • καλύτερο δέρμα και δόντια.

Αυτό που είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος – ο σταθερός περιορισμός των σακχάρων στη διατροφή με ταυτόχρονη αύξηση του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για γρήγορη απώλεια του περιττού βάρους.

Κατασταλτικό της όρεξης και λιποδιαλύτης σε ένα: NuviaLab Keto

Πώς μπορώ να απεξαρτηθώ από τη ζάχαρη; Πώς να κάνω μια αποτοξίνωση από τη ζάχαρη;

 λευκή ζάχαρη ξεχειλίζει από ένα κουτάκι coca cola

Για να εξαλείψετε αποτελεσματικά τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μειώνοντας σταδιακά τις ζαχαρούχες τροφές, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για το νέο τρόπο διατροφής σας. Μια μικρή προειδοποίηση, δεν πρέπει ποτέ να αποκλείουμε εντελώς τα απλά σάκχαρα, καθώς μια μικρή ποσότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, αξίζει να χρησιμοποιείτε φυσικές πηγές τους, όπως φρούτα, κουάκερ, ρύζι και δημητριακά. Επίσης, το μέλι που καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες δεν πρέπει να βλάψει κανέναν.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη ζάχαρη; Ο καλύτερος τρόπος είναι να το κάνουμε με 6 απλά βήματα:

  1. Μειώστε σταδιακά την ποσότητα των σακχάρων που τρώτε και το πόσο συχνά τα τρώτε. Αρχικά, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων προϊόντων σε 1-2 φορές την ημέρα και σε μειωμένες μερίδες (π.χ. αντί για 4 μπισκότα, 2 μπισκότα, αντί για μια ολόκληρη μπάρα, μισή μπάρα κ.λπ.), στη συνέχεια προσπαθήστε να τα τρώτε κάθε 2 ημέρες σε ακόμα μικρότερες ποσότητες κ.λπ.
  2. Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα ζάχαρης, ειδικά στην αρχή μιας αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη, όταν ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει ακόμα σε μεγάλο βαθμό τη γλυκιά γεύση. Τα υγιεινά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη και η ερυθρόλη αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Τα φυτικά προϊόντα που έχουν πολύ γλυκιά γεύση αλλά δεν περιέχουν απλά σάκχαρα θα λειτουργήσουν επίσης καλά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η στέβια και η γλυκόριζα.
  3. Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν χρώμιο, HCA και εκχυλίσματα που μειώνουν την επιθυμία για γλυκό. Σας βοηθούν να διατηρήσετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενώ παράλληλα επιταχύνουν την απώλεια του περιττού βάρους.
  4. Πίνετε άφθονο νερό και πράσινο τσάι και χρησιμοποιείτε βότανα και φυτικά σκευάσματα που διεγείρουν την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, βελτιώνουν το μεταβολισμό και ομαλοποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (π.χ. λευκή μουριά, τσουκνίδα, bladderwrack).
  5. Σε στιγμές λαχτάρας για κάτι γλυκό, προτιμήστε φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη (π.χ. γκρέιπφρουτ, φράουλες, μήλα, σταφίδες, βατόμουρα, σμέουρα) ή μικρά γλυκά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (π.χ. σουλτανίνες, δαμάσκηνα, αποξηραμένα βερίκοκα, σπιτικά κέικ βρώμης και μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη, τσιπς μπανάνας, φιστίκια).
  6. Μην ακολουθήσετε τον κανόνα της ριζικής ρήξης με όλα τα γλυκά, απλώς απορρίψτε τα αγορασμένα στο κατάστημα, κορεσμένα σε ζάχαρη. Ξεκινήστε να φτιάχνετε γλυκά σνακ με τα χέρια σας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τέτοια διατροφικά επιδόρπια όπως μους φρούτων, πουτίγκες με μούρα, ψητά αχλάδια με ξηρούς καρπούς, μπράουνις με φασόλια, μπάλες με φυστικοβούτυρο και λιναρόσπορο, πραλίνες καρύδας από πλιγούρι κεχρί και άλλα μπορούν να είναι πραγματικά νόστιμα.

Διατροφή χωρίς ζάχαρη – τι μπορούμε να φάμε σε μια αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και τι πρέπει να αποφεύγουμε;

Depositphotos 255291888 S

Σε μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη, πετάμε από το μενού όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, τις έτοιμες σάλτσες, τα γλυκά και τα χρωματιστά ποτά. Γενικά, αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ (γλυκαιμικό δείκτη). Αυτά οδηγούν σε αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και ευνοούν την ανάπτυξη διαβήτη. Ωστόσο, αν θέλουμε να βελτιώσουμε σε βάθος την κατάσταση του σώματος και της σιλουέτας, δεν αρκεί μόνο ο περιορισμός της ζάχαρης. Θα πρέπει να συμβαδίζει με την εισαγωγή νέων υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε μόνιμη βάση.

Για να αντισταθμίσετε την έλλειψη ζάχαρης, αξίζει να φτάσετε σε προϊόντα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, βρώμη, πίτουρο, ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και χοντρό πλιγούρι. Θα αποτελέσουν μια αποτελεσματική πηγή ενέργειας για εμάς και θα προσφέρουν στον οργανισμό μια ολόκληρη σειρά από οφέλη. Σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και δεν διαταράσσουν τις μεταβολικές διαδικασίες, ούτε σας παχαίνουν.

Ταυτόχρονα, είναι καλή ιδέα να αυξήσετε την ποσότητα των δημητριακών, των ξηρών καρπών αλλά και των θαλασσινών ψαριών που καταναλώνετε. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν υγιεινούς τύπους λιπαρών (ακόρεστα λιπαρά οξέα), παρέχουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον εγκέφαλο, την καρδιά, το καρδιαγγειακό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη, είναι επίσης καλή ιδέα να φτάνετε συχνά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα στα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυρί cottage, γιαούρτι, κεφίρ, βουτυρόγαλα). Είναι εξαιρετικά για την ικανοποίηση της πείνας και τον περιορισμό της επιθυμίας για γλυκές γεύσεις.

Ελέγξτε: Κατάταξη των δισκίων απώλειας βάρους

Πηγές:

  • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-effects-cut-added-sugar
  • https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms
  • https://www.healthline.com/health-news/quitting-junk-food-produces-similar-withdrawals-as-drug-addiction
  • https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-diabetes-too-much-sugar

Category: Υγεία

Article by: admin