6788702542 943e8bca6b b

Τρέξιμο – επιπτώσεις, οφέλη για την υγεία και το σχήμα του σώματος. Τι σας δίνει το τρέξιμο και πώς ξεκινάτε να τρέχετε;

Το τρέξιμο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κάθε χρόνο μεταξύ όσων ζουν έναν υγιεινό, δραστήριο τρόπο ζωής. Γιατί επιλέγουμε το jogging πιο συχνά; Είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να αδυνατίσετε τη σιλουέτα σας γρήγορα και να απαλλαγείτε από το λιπώδες έρμα, καθώς και να παρέχετε ολοκληρωμένη υποστήριξη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη από το τρέξιμο. Αυτός ο μοναδικός τύπος αθλητισμού αντανακλά επίσης θετικά στα συναισθήματα, τη διάθεση, το μυαλό που λειτουργεί, την προσωπικότητα και ακόμη και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ωστόσο, για να απολαύσουμε όλα τα οφέλη του τρεξίματος, πρέπει να το κάνουμε συστηματικά, κάτι που πολλοί άνθρωποι δυστυχώς δεν κάνουν. Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που ξεκινούν να τρέχουν γρήγορα αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν το άθλημα. Μάθετε πώς να ξεκινήσετε να τρέχετε, πώς να αποφύγετε την αποθάρρυνση από το τρέξιμο και γιατί το τρέξιμο αξίζει πραγματικά τον κόπο. Και να μολυνθείτε από το τζόκινγκ!

Πίνακας περιεχομένων

Τρέξιμο – ο ευκολότερος τρόπος για την υγεία των αλόγων και την αξιόπιστη ψυχική και σωματική κατάσταση

 γυναίκα τρέχει στα χωράφια

Το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα που γοητεύει όλο και περισσότερους λάτρεις της σωματικής δραστηριότητας. Το τρέξιμο είναι απλό, ευχάριστο και οικονομικό (χωρίς κόστος, χωρίς ανάγκη για εξοπλισμό άσκησης ή εγκαταστάσεις). Είναι επίσης ευέλικτο και προσιτό – μπορείτε να τρέξετε σε οποιαδήποτε ηλικία, οπουδήποτε και σχεδόν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (εκτός από τη βροχή, το χιόνι, τον παγετό, αν και ακόμη και αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο για κάποιους).

Το πιο σημαντικό είναι ότι το τρέξιμο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη βελτίωση της υγείας σας, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και στη βελτίωση της σωματικής σας διάπλασης. Δίνει επίσης πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Μετά από λίγες μόνο προπονήσεις, μπορείτε να δείτε πρόοδο τόσο στην καύση λίπους όσο και στη βελτίωση της φόρμας.

Επιδράσεις του τρεξίματος μετά από δύο εβδομάδες τακτικής προπόνησης

Θα παρατηρήσουμε τα ορατά αποτελέσματα του τρεξίματος ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα τακτικής προπόνησης. Θα παρατηρήσουμε ένα άλμα στη φυσική μας κατάσταση, η ικανότητα άσκησης και η συνολική μας φυσική κατάσταση θα βελτιωθούν. Θα μπορείτε να τρέχετε για περίπου 15 λεπτά τη φορά, θα κουράζεστε πιο αργά, θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε δύσπνοια, οι μύες σας θα μπορούν να κάνουν περισσότερη δουλειά χωρίς να εξαντλούνται.

Η κυκλοφορία του αίματός μας θα βελτιωθεί και η αναπνοή μας θα βαθύνει, έτσι ώστε ολόκληρο το σώμα μας θα αρχίσει να οξυγονώνεται καλύτερα. Θα έχουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα. Η επιδερμίδα μας θα φαίνεται πιο τραγανή και ζωηρή. Η σιλουέτα θα αρχίσει να αλλάζει από υποτονική σε δυναμική, λεπτή. Οι μύες των ποδιών, των γλουτών και της κοιλιάς θα λειτουργήσουν καλύτερα και θα δυναμώσουν. Θα αρχίσουμε να απαλλασσόμαστε από την περίσσεια υποδόριου νερού, ο μεταβολισμός μας θα επιταχυνθεί, θα αρχίσουμε να καταναλώνουμε θερμίδες ταχύτερα, γεγονός που τις επόμενες εβδομάδες θα μας φέρει το αποτέλεσμα της μείωσης των ανεπιθύμητων κιλών.

Επιπτώσεις του τρεξίματος μετά από ένα μήνα

Μετά από ένα μήνα συστηματικής προπόνησης με τρέξιμο αρκετές φορές την εβδομάδα, οι αλλαγές στην εμφάνιση της σιλουέτας σας και στη λειτουργία του σώματός σας θα είναι ήδη ορατές. Θα υπάρχει λιγότερο λίπος σε όλες τις περιοχές του σώματος, η σιλουέτα θα είναι πιο λεπτή, η στάση του σώματος θα είναι πιο όρθια και οι μύες θα είναι καλύτερα καθορισμένοι. Οι γλουτοί θα αρχίσουν να γίνονται πιο στρογγυλοί και σφριγηλοί, τα πόδια θα γίνουν πιο δυνατά. Θα παρατηρήσετε επίσης μια αλλαγή στην εμφάνιση των γάμπων και των μηρών σας – θα γίνουν πιο λεπτές και καλοσχηματισμένες. Το σώμα θα αρχίσει επίσης να καίει αποτελεσματικά το περιττό λίπος.

Επιπλέον, μετά από ένα μήνα τρεξίματος, το δέρμα σας θα γίνει πιο λείο και σφιχτό, θα έχει πιο υγιή και όμορφο τόνο και θα δείχνει νεότερο. Η κυτταρίτιδα θα μειωθεί επίσης (το τρέξιμο διεγείρει άριστα την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, οπότε το υποδόριο νερό, οι τοξίνες και οι λιποαποθέσεις που σχηματίζουν την κυτταρίτιδα διασπώνται και απομακρύνονται πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα).

Η τακτική προπόνηση τρεξίματος για περίπου ένα μήνα θα επιφέρει επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία: το σώμα θα οξυγονώνεται και θα τρέφεται πολύ καλύτερα, ο καρδιακός μυς θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και με πιο ομαλό τρόπο και η κατάσταση των φλεβών και των αρτηριών θα βελτιωθεί.

Τα αποτελέσματα που είναι ορατά μετά από ένα μήνα τρεξίματος περιλαμβάνουν επίσης έναν πολύ ταχύτερο μεταβολισμό, καλύτερη πέψη και έναν πιο ομαλοποιημένο μεταβολισμό υδατανθράκων (πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Μετά από μερικές εβδομάδες τρεξίματος, οι πονοκέφαλοι (αν υποφέρετε από αυτούς) θα ανακουφιστούν, η ποιότητα του ύπνου θα βελτιωθεί, θα έχετε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και θα είστε λιγότερο επιρρεπείς στο στρες και την κούραση. Τις επόμενες εβδομάδες, όλες αυτές οι θετικές αλλαγές θα ενταθούν.

Τι επιπτώσεις έχει το τρέξιμο; Γιατί τρέχετε;

 άνθρωπος τρέχει, βουνά και λίμνη στο φόντο

Το τρέξιμο είναι ένας τρόπος για να αποφορτιστείτε, να χαλαρώσετε, να βελτιώσετε το σχήμα και τη σιλουέτα σας. Είναι επίσης μια φυσική πανάκεια για πολλές ασθένειες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άθλημα, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους, έχει ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες. Χάρη στο τρέξιμο, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα σταθεροποιούνται, το ενδοκρινικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα και το μυοσκελετικό σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, και αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη του τρεξίματος για την υγεία. Το τρέξιμο βοηθά επίσης στην αποκατάσταση σε πολλές καταστάσεις της ζωής. Υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις στις οποίες χρόνια πάσχοντες, άτομα με αναπηρίες και άτομα που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και άλλες αναταράξεις στην υγεία τους έχουν σαφώς επωφεληθεί από το τρέξιμο, έχουν αναρρώσει και βελτιώσει την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, οι δρομείς ζουν περισσότερο. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι δρομείς έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Γιατί αξίζει τον κόπο το τρέξιμο; Ακολουθούν τα σημαντικότερα οφέλη του τρεξίματος για την υγεία:

Το τρέξιμο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εντατική επιτάχυνση της απώλειας βάρους

Η άμεση καύση λίπους είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του τζόκινγκ. Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από το σώμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης τρεξίματος και ο ρυθμός λιπόλυσης (η διαδικασία διάσπασης του λίπους) σε άτομα που κάνουν τακτικά τζόκινγκ είναι τόσο υψηλός που το τακτικό τζόκινγκ μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο αποτελεσματικό φυσικό μέτρο απώλειας βάρους. Τρέχοντας περίπου 4 φορές την εβδομάδα για min. 30 λεπτά, θα παρατηρήσουμε ταχεία απώλεια βάρους, ακόμη περισσότερο αν συνδυάσουμε το jogging με μια δίαιτα κατά την οποία η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε είναι περίπου 300 kcal μικρότερη από την ημερήσια θερμιδική μας απαίτηση.

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ενεργοποιούνται όλοι οι μύες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θερμίδες καίγονται τόσο έντονα – έως και 600-700 kcal σε μία ώρα. Τα αποτελέσματα του τρεξίματος σε ανηφόρα (σε διάδρομο εδάφους ή προπόνησης με αυξημένη κλίση) είναι ακόμη πιο θεαματικά: σε 60 λεπτά, μπορούμε να κάψουμε έως και 900 kcal.

Λόγω της τεράστιας μυϊκής συμμετοχής και των υψηλών ενεργειακών δαπανών, το σώμα ενός δρομέα δεν καίει μόνο θερμίδες που του παρέχονται σε τακτική βάση με την τροφή, αλλά πρέπει επίσης να κινητοποιήσει τα αποθέματα λίπους. Τα λιπίδια που είναι αποθηκευμένα στα λιποκύτταρα (λιποκύτταρα) διασπώνται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τους ιστούς ως καύσιμο. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται και ο λιπώδης ιστός χάνεται σταδιακά. Ο ρυθμός απώλειας βάρους με ένα πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει αρκετές συνεδρίες την εβδομάδα είναι επομένως πολύ υψηλός – περίπου 5 κιλά μπορούν να χαθούν σε ένα μήνα (και με αλλαγή της διατροφής ακόμη περισσότερα!).

Ελέγξτε το: Κατάταξη καυστήρων λίπους

Το τρέξιμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για μια λεπτή, αθλητική φιγούρα

Τα οφέλη του τρεξίματος για τη σιλουέτα μας δεν είναι μόνο η μείωση των περιττών κιλών, αλλά και το συνολικό αδυνάτισμα και η σύσφιξη του σώματος και η βελτίωση των μυών. Το τρέξιμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σμιλέψετε τη σιλουέτα σας, ειδικά αν συνδυάσετε αυτή την πειθαρχία με προπόνηση δύναμης.

Κατά τη διάρκεια του τακτικού τρεξίματος, το λίπος εξαφανίζεται σταδιακά από ολόκληρο το σώμα και, παράλληλα, το επίπεδο του μυϊκού ιστού αυξάνεται. Οι μύες των γλουτών, της κοιλιάς, των μηρών, των γάμπων, των χεριών, της πλάτης ενισχύονται και τονίζονται, προσθέτοντας μια αθλητική πινελιά στη σιλουέτα μας. Το τζόκινγκ είναι επίσης μια πατέντα για τη βελτίωση του συντονισμού και τη διαμόρφωση κινητικών δεξιοτήτων όπως η ταχύτητα, η ευκινησία, η αντοχή και η δύναμη.

Διαβάστε επίσης: Προπόνηση για μείωση

Το τρέξιμο έχει θετική επίδραση στη λειτουργία ολόκληρου του σώματος

 γυναίκα τρέχει στην παραλία

Το τρέξιμο έχει θετική επίδραση σε πολλές από τις σωματικές μας λειτουργίες. Όταν τρέχουμε, οι πνεύμονές μας δυναμώνουν, η χωρητικότητά τους αυξάνεται και οι σφυγμοί μας επιταχύνονται. Αναπνέουμε περισσότερο αέρα, το αίμα κυκλοφορεί ταχύτερα μέσα στο σώμα μας και έτσι περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά φτάνουν στα κύτταρα και τους ιστούς σε όλο το σώμα, οι βιοχημικές διεργασίες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, τα συστήματα και τα όργανα λειτουργούν καλύτερα. Η καλύτερη οξυγόνωση σημαίνει επίσης καλύτερο ύπνο και αποτελεσματικότερη νυχτερινή αποκατάσταση.

Οι μεταβολικές διεργασίες λειτουργούν επίσης καλύτερα ως αποτέλεσμα της αυξημένης ροής του αίματος στο σώμα και οι τοξίνες και τα επιβλαβή μεταβολικά προϊόντα απομακρύνονται ταχύτερα από το σύστημα.

Το τρέξιμο ενισχύει τα οστά και τις αρθρώσεις

Ο βελτιωμένος μηχανισμός ανταλλαγής αερίων έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη και ανοργανοποίηση των οστών και των αρθρικών δομών. Αυτό μεταφράζεται σε ενδυνάμωσή τους, αυξημένη πυκνότητα και μάζα και πιο αποτελεσματική αναγέννηση. Επίσης, το γεγονός ότι οι αρθρώσεις και τα οστά ενεργοποιούνται τακτικά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος τα καθιστά ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά στις βλάβες.

Το τρέξιμο ενισχύει την αντίσταση του σώματος

Η τακτική, μέτρια και όχι πολύ εντατική προπόνηση με τρέξιμο βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Με τη συστηματική ενδυνάμωση του σώματος και τη δημιουργία της φυσικής ανοσίας, η προπόνηση με τρέξιμο οδηγεί σε μειωμένη ευαισθησία σε κρυολογήματα, λοιμώξεις και αλλεργίες. Εάν ιοί, βακτήρια ή άλλα παθογόνα εισέλθουν στον οργανισμό, συλλαμβάνονται και εξουδετερώνονται ταχύτερα, γεγονός που συντομεύει το χρόνο της ασθένειας και την πορεία της.

Το τρέξιμο ενισχύει την καρδιά και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Δεν είναι τυχαίο ότι το μέτριο τρέξιμο συνιστάται σε άτομα που παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα κυκλοφορικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρρυθμία, αρρυθμία, καρδιακά προβλήματα και άλλα συμπτώματα.Υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο το μέτριο τρέξιμο συνιστάται σε άτομα που παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρρυθμία, κιρσούς, βάρος και πρήξιμο στα πόδια, ευρυαγγείες ή μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρέξιμο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μη φαρμακευτικούς τρόπους για τη ρύθμιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Όταν τρέχουμε, το αίμα κυκλοφορεί ταχύτερα και ο καρδιακός μυς εργάζεται σκληρότερα για να το αντλήσει αποτελεσματικά. Με την πάροδο του χρόνου, με τρόπο ευεργετικό για την υγεία, η καρδιά αναδιαμορφώνεται και διευρύνεται (οι κοιλότητες της καρδιάς διευρύνονται, η αριστερή κοιλία γίνεται πιο παχιά). Γίνεται ισχυρότερο, πιο στιβαρό και πιο ανθεκτικό σε κάθε προσπάθεια. Η καρδιά του δρομέα είναι επίσης πιο ευρύχωρη. Σε μια δεδομένη μονάδα χρόνου, ρέει μέσα από αυτήν αρκετές φορές περισσότερο αίμα από ό,τι από την καρδιά ενός σωματικά ανενεργού ατόμου.

Η αυξημένη ροή του αίματος και ο σχηματισμός ενός μεγαλύτερου δικτύου μικρών αιμοφόρων αγγείων στους τακτικούς δρομείς έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβαση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων στα θρεπτικά συστατικά (αυτά μεταφέρονται με το αίμα). Το αποτέλεσμα είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των οργάνων, των μυών, των αδένων και η καλύτερη κατάσταση του δέρματος. Ως αποτέλεσμα του τρεξίματος, το έργο της καρδιάς ομαλοποιείται, είναι πιο ήρεμο, ο ρυθμός της είναι πιο κανονικός. Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται σε ισορροπία. Η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων βελτιώνεται επίσης – γίνονται πιο ελαστικά, λιγότερο διαπερατά, ισχυρότερα.

Το κανονικό jogging είναι επίσης ένα πολύτιμο βοήθημα για όσους αγωνίζονται με κιρσούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τρέξιμο διεγείρει άριστα την κυκλοφορία στα κάτω άκρα, γεγονός που κάνει τις φλέβες να λειτουργούν καλύτερα, το αίμα κυκλοφορεί πιο δυναμικά και σταματά να καθυστερεί και νακαι εμποδίζει το αίμα να συσσωρευτεί και να παραμείνει στα πόδια, προκαλώντας πίεση, πόνο και πρήξιμο. Το τρέξιμο μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η αθηροσκλήρωση και η καρδιακή προσβολή. Το τρέξιμο μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπει τους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία.

Το τρέξιμο έχει εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα θετικά αποτελέσματα του τρεξίματος θα γίνουν αισθητά και από το ευαίσθητο όργανό μας, τον εγκέφαλο. Χάρη στο τζόκινγκ, τροφοδοτείται καλύτερα με αίμα και οξυγόνο και, επομένως, μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένες γνωστικές διεργασίες, όπως καλύτερη μνήμη (θυμόμαστε, αφομοιώνουμε και αναπαράγουμε καλύτερα τις πληροφορίες), βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας συγκέντρωση σε μια δεδομένη εργασία, ταχύτερη και πιο δημιουργική σκέψη. Με το τρέξιμο, βελτιώνονται επίσης οι αναλυτικές μας ικανότητες, μπορούμε να δουλεύουμε με υψηλή νοητική ταχύτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιο αποτελεσματικά, και η επίδραση της νοητικής κόπωσης εμφανίζεται λιγότερο συχνά και είναι λιγότερο έντονη.

Χάρη στο τρέξιμο, έχουμε καλύτερη ψυχοσωματική ευεξία

Το τρέξιμο είναι ένα αντίδοτο σε κάθε είδους μικροενοχλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Το Systematic jogging είναι εξαιρετικό για τη σκλήρυνση του σώματος, την αποκατάσταση της ομοιόστασης σε αυτό, τη ρύθμιση της διαδικασίας έκκρισης ορμονών. Οι δρομείς παραπονιούνται πολύ λιγότερο συχνά για πόνο, ημικρανίες και αϋπνία. Αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, παραμένουν νέοι και υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ζουν περισσότερο. Καταγράφοντας τα οφέλη του τρεξίματος, δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, Alzheimera ασθενειών, διαβήτη, οστεοπόρωσης και κατάθλιψης.

Το τρέξιμο βελτιώνει την πνευματική κατάσταση και αναπτύσσει την προσωπικότητα

 ένα άτομο πηδάει

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε τις θετικές επιδράσεις του τρεξίματος στον ψυχισμό. Η προσπάθεια του τρεξίματος προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η ενδορφίνη, η σεροτονίνη στο σώμα μας. Αυτές είναι συμβατικά γνωστές ως ορμόνες της ευτυχίας, καθώς είναι υπεύθυνες για την ανύψωση της διάθεσης και τα θετικά συναισθήματα όπως η χαρά, η ικανοποίηση, ο ενθουσιασμός για δράση. Το τρέξιμο είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της νεύρωσης και των καταθλιπτικών διαταραχών.

Με την εξάσκηση του jogging, διαμορφώνουμε επίσης τον χαρακτήρα μας, γινόμαστε ψυχικά ισχυρότεροι, πιο αποστασιοποιημένοι από τα προβλήματα, πιο ανθεκτικοί στο στρες. Είμαστε σε θέση να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις πιο εύκολα, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσουμε απογοήτευση και θλίψη, λύπη, αποθάρρυνση ή παραίτηση. Αντίθετα, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας, αποκτούμε ισχυρότερα κίνητρα για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας και πάνω απ’ όλα – γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Ελέγξτε: Χάπια στρες χωρίς συνταγή – Κατάταξη

Πώς να ξεκινήσετε να τρέχετε και ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε;

Το τρέξιμο μπορεί να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία, τη ζωή και τη σιλουέτα μας, αλλά πριν ξεκινήσουμε να τρέχουμε, αξίζει να γνωρίζουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές.

Η πολύ εντατική προπόνηση στην αρχή της περιπέτειάς σας στο τρέξιμο μπορεί να σας αφήσει υπερβολικά προπονημένους, κουρασμένους και αποθαρρυμένους. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τραυματισμούς ή καταπόνηση των αρθρώσεων. Ας θυμόμαστε ότι κάθε σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, απαιτεί σταδιακή είσοδο σε αυτήν. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν από την αρχή μεγάλες, δυναμικές διαδρομές, οι οποίες δυστυχώς συχνά καταλήγουν σε μια μεγάλη δύσπνοια, εξάντληση και γρήγορη αποχώρηση από το άθλημα.

Πώς ξεκινάτε το τρέξιμο; Να τι πρέπει να θυμάστε:

  • Ξεκινήστε τη δρομική δραστηριότητα σταδιακά, επιλέγοντας το χρόνο τρεξίματος ανάλογα με τις δικές σας ικανότητες. Στην αρχή, αντί να τρέχετε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μία, μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα. Αυξήστε σταδιακά την απόσταση και την ένταση των τρεξίματός σας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης προπόνησής σας, επιλέξτε ένα δυναμικό περπάτημα με σύντομες φάσεις τρεξίματος. Κατά τη διάρκεια της επόμενης προπόνησης, επιμηκύνετε τις φάσεις τρεξίματος και συντομεύστε τις φάσεις περπατήματος. Με την πάροδο του χρόνου, θα είστε σε θέση να τρέχετε για περίπου 15 λεπτά με τη μία. Το επόμενο βήμα θα είναι 20 λεπτά, μετά μισή ώρα συνεχούς λειτουργίας και ούτω καθεξής.
  • Αποθηκεύστε το καθημερινό τρέξιμο για τα επόμενα στάδια της εξέλιξης του τρεξίματος. Αρχικά, αρκεί να τρέχετε περίπου τρεις φορές την εβδομάδα. Μόνο όταν συνηθίσουν οι μύες και οι αρθρώσεις σας στη δραστηριότητα του τρεξίματος μπορείτε να αποφασίσετε να αυξήσετε τη συχνότητα της προπόνησης σε 4-6 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, ακόμη και με υψηλό επίπεδο τρεξίματος, αξίζει να πάρετε τουλάχιστον μια ημέρα ρεπό για να ανακάμψετε.
  • Αν θέλετε το τρέξιμο να σας φέρει γρήγορη απώλεια βάρους, φροντίστε να κάνετε και τη σωστή διατροφή. Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με βάση φυσικά προϊόντα και μια ισορροπημένη διατροφή (που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες) με ελαφρώς μειωμένες θερμίδες (περίπου 200-300 kcal).

Διαβάστε επίσης: Δίαιτα μείωσης

  • Θυμηθείτε να έχετε επαρκή πρόσληψη υγρών. Το νερό είναι φυσικά απαραίτητο, αλλά δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό. Προτιμήστε επίσης χυμούς φρούτων και λαχανικών, ισοτονικά ποτά, πράσινο τσάι, νερό αραιωμένο με χυμό φρούτων κ.λπ. Πριν και μετά την προπόνηση, πιείτε λεπτά. 300-400 ml νερού. Επιπλέον, πίνετε νερό σε μικρές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα (συν άλλα υγρά).
  • Εξοπλιστείτε με ειδικά παπούτσια τρεξίματος που παρέχουν επαρκή αντικραδασμική προστασία, σταθερότητα και προστασία για τις αρθρώσεις σας. Μην τρέχετε με casual αθλητικά παπούτσια ή αθλητικά παπούτσια.
  • Χρησιμοποιήστε μια προθέρμανση πριν από το τρέξιμο και μια αποφόρτιση μετά το τρέξιμο, stretching. Φροντίστε για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση (επαρκής ποσότητα και ποιότητα ύπνου, ξεκούραση). Και το πιο σημαντικό – μην υπερπροπονείστε, μην προπονείστε πολύ έντονα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους τραυματισμούς, τις καταπονήσεις των αρθρώσεων και των τενόντων και την πτώση της φόρμας.

Category: Προπόνηση

Article by: admin