Depositphotos 5965383 s

Σπιτικά καλλυντικά – συνταγές και αποτελέσματα. Πώς να προετοιμάσετε παρασκευάσματα για τη φυσική φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών από απλά συστατικά;

Τελευταία ενημέρωση: 02.06.2022

Τα σπιτικά καλλυντικά εμφανίζονται όλο και περισσότερο στα μπάνια μας, αντικαθιστώντας τα έτοιμα. Αυτά τα σπιτικά παρασκευάσματα, που βασίζονται σε φυσικά συστατικά, έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα: είναι φθηνά, γρήγορα στην παρασκευή τους, απαλλαγμένα από ισχυρές, ερεθιστικές ουσίες, υποαλλεργικά και γεμάτα με πολύτιμες ουσίες. Πώς να ξεκινήσετε τη δημιουργία σπιτικών καλλυντικών; Τι υλικά και αξεσουάρ θα χρειαστούμε; Τι επίδραση έχουν τα διάφορα παρασκευάσματα; Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σπιτικά καλλυντικά.

Σπιτικά καλλυντικά – γιατί να τα χρησιμοποιείτε;

 μια γυναίκα βάζει το χέρι της σε ένα βάζο με κρέμα

Τα σπιτικά καλλυντικά συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους. Είτε χρησιμοποιούνται εναλλακτικά με τα έτοιμα παρασκευάσματα είτε γίνονται μόνιμο υποκατάστατό τους. Είναι συχνός σύντροφος των οπαδών των οικολογικών λύσεων, των ανθρώπων που εκτιμούν τη φυσικότητα και αποφεύγουν τα χημικά στη ζωή τους, των αλλεργικών και όσων έχουν αλλεργίες καθώς και όσων έχουν πρόβλημα με το περιβάλλον.Είναι συχνός σύντροφος των οπαδών των οικολογικών λύσεων, των ανθρώπων που εκτιμούν τη φυσικότητα και αποφεύγουν τα χημικά στη ζωή τους, των αλλεργικών και των κατόχων προβληματικής επιδερμίδας, επιδερμίδας με τάση για ερεθισμούς και αδύναμων, λεπτών και ευαίσθητων μαλλιών.

Τα σπιτικά καλλυντικά βασίζονται συνήθως σε φυτικά έλαια, βότανα, γλυκερίνη, υδρολάτες και απλά μαγειρικά προϊόντα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Τα σπιτικά καλλυντικά έχουν πολλά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο την απουσία συνθετικών ουσιών, όπως χρωστικές, parabens, αλκοόλη, SLS, γλυκόλη, συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, σιλικόνες κ.λπ.

Σε πολλούς ανθρώπους, ιδίως σε όσους έχουν ευαίσθητο και λεπτό δέρμα και μαλλιά, δεν αρέσει η συχνή επαφή με χημικές ουσίες στα καλλυντικά. Ως αποτέλεσμα των δυσμενών επιπτώσεών τους, τα μαλλιά επιβαρύνονται και αποδυναμώνονται, το δέρμα γίνεται επιρρεπές σε ερυθρότητα, εξανθήματα και ερεθισμούς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος και αυξημένη ευαισθησία σε βλάβες. Αν αντικαταστήσουμε τα καλλυντικά του φαρμακείου με σπιτικά, το πρόβλημα του υπερβολικού φορτίου και του περιβόητου ερεθισμού του δέρματος και των μαλλιών που προκαλούν τα συνθετικά θα εξαφανιστεί.

Πλεονεκτήματα του να φτιάχνετε τα δικά σας σπιτικά καλλυντικά

 • Τα σπιτικά καλλυντικά είναι μια οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική λύση – τόσο τα φυτικά συστατικά όσο και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται ως βάση των καλλυντικών δεν κοστίζουν πολύ και είναι αρκετά για να παρασκευάσετε πολλά παρασκευάσματα σε μεγάλες ποσότητες.
 • Μπορούμε να εξατομικεύσουμε τα σπιτικά μας καλλυντικά προσθέτοντας ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται το δέρμα ή τα μαλλιά μας και να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για το άρωμα – μπορούμε να συνθέσουμε μια αρωματική σύνθεση που ταιριάζει απόλυτα στον εαυτό μας. Στην περίπτωση των καλλυντικών που αγοράζουμε από το κατάστημα, είμαστε πάντα καταδικασμένοι σε έτοιμες λύσεις και η επιλογή των δραστικών ουσιών, το άρωμα ή η συνοχή του παρασκευάσματος δεν είναι πάντα 100% κατάλληλες για εμάς.
 • Τα σπιτικά καλλυντικά, εάν παρασκευάζονται και αποθηκεύονται σωστά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης δραστικών ουσιών και της φυσικής τους σύνθεσης. Από την άλλη πλευρά, τα έτοιμα καλλυντικά, ιδίως εκείνα χαμηλότερης ποιότητας, περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό στερεωτικών ουσιών, που εξασφαλίζουν τη σωστή συνοχή, και διάφορα πληρωτικά με μικρότερο ποσοστό δραστικών συστατικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά από αυτά δεν λειτουργούν τόσο εντατικά όσο τα οικιακά καλλυντικά.
 • Τα σπιτικά καλλυντικά είναι καθολικά και ευέλικτα. Ένα χειροποίητο παρασκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Ομολογουμένως, χρησιμοποιούμε γενικά πολλούς διαφορετικούς τύπους καλλυντικών σε καθημερινή βάση, τόσο για το δέρμα, όσο και για τα μαλλιά και το σώμα. Κάθε ένα από αυτά στοχεύει σε διαφορετικά αποτελέσματα και έχει διαφορετικές ιδιότητες. Ωστόσο, αξίζει να υπάρχουν στην ποικιλία καλλυντικών καθολικά καλλυντικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά μέρη του σώματος και για διαφορετικούς σκοπούς. Τα σπιτικά καλλυντικά είναι ιδανικά γι’ αυτό. Για παράδειγμα, ένα σπιτικό βάλσαμο με βάση το έλαιο καρύδας και το βούτυρο καριτέ είναι ένα πολυλειτουργικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα μαλλιών, μαλακτικό φρυδιών, προστατευτικό χειλιών, βάλσαμο σώματος κ.ο.κ.
 • Τα σπιτικά, φυσικά καλλυντικά είναι οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Δεν περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για τη Γη, ούτε δοκιμάζονται σε ζώα.

Ελέγξτε: Serum Για τα φρύδια – Κατάταξη

Σπιτικά καλλυντικά – πώς να τα δημιουργήσετε και με ποια συστατικά και αξεσουάρ αξίζει να εξοπλιστείτε;

 Καλαμποκιές βρίσκονται σε ένα μπολ, δίπλα τους φλάκα με εκχυλίσματα λουλουδιών

Τα σπιτικά καλλυντικά μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο χρονοβόρα. Για να φτιάξετε ένα scrub σώματος εξπρές, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, συσφίγγει και βελτιώνει τη σφριγηλότητα του δέρματος, χρειάζεστε μόνο λίγη σκόνη καφέ, λάδι και θαλασσινό αλάτι. Αλλά η προετοιμασία μιας κρέμας προσώπου είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Ομολογουμένως, δεν χρειάζεστε κάποιον εξειδικευμένο εξοπλισμό για να φτιάξετε σπιτικά καλλυντικά, αλλά αν πρόκειται να ξεκινήσετε να τα φτιάχνετε σε πλήρη ταχύτητα, θα χρειαστείτε μερικά απλά, τα οποία διατίθενται π.χ. σε καταστήματα καλλυντικών, καταστήματα ομορφιάς ή καταστήματα με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Μερικά απλά αξεσουάρ, τα οποία διατίθενται π.χ. σε καταστήματα χονδρικής πώλησης καλλυντικών, χημικά καταστήματα, φαρμακεία ή διαδικτυακούς φαρμακοποιούς, καθώς και μερικές πρώτες ύλες που θα μας χρησιμεύσουν ως βάση για μελλοντικές παρασκευές.

Πιάτα και σκεύη που αξίζει να αγοράσετε

 • γυάλινα μπουκάλια
 • φιάλες ψεκασμού,
 • μπουκάλια με δοσομετρητή (αν σκοπεύετε να παρασκευάσετε υγρά σαπούνια, πλύσεις προσώπου ή σώματος κ.λπ.)
 • άδεια δοχεία για κρέμες, λοσιόν, μαλακτικά,
 • γυάλινα ή πορσελάνινα μπολ,
 • γουδί (αν πρόκειται να αλέσουμε μόνοι μας τα ακατέργαστα βότανα)
 • μεγάλα βάζα (αν πρόκειται να φτιάξουμε τα δικά μας φυτικά μακελέτα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως συστατικά κρεμών, λοσιόν),
 • πιπέτα, κουτάλια μέτρησης,
 • σύριγγα,
 • ένα θυμιατήρι, ένα δοχείο με κύπελλο μέτρησης,
 • κλίμακες.

Πρώτες ύλες χρήσιμες για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών

 • γλυκερίνη,
 • καλλυντική άργιλος (π.χ. λευκός ή πράσινος – εξαλείφει την περίσσεια σμήγματος, τονώνει και εξισώνει τον τόνο του δέρματος, επομένως συνιστάται ιδιαίτερα για καλλυντικά για κουπερόζες, λιπαρά, ακνεϊκά και μικτά δέρματα)
 • πανθενόλη,
 • συνένζυμο Q10 σε υγρό ή σκόνη,
 • ενεργός άνθρακας,
 • βιταμίνες σε σταγόνες ή δισκία – βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε,
 • καλλυντικό λάδι,
 • θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων,
 • οργανικό γαλακτωματοποιητή ή κερί μέλισσας (χρήσιμο για τη δημιουργία καλλυντικών με γαλακτωματική συνοχή),
 • βιολογικό τζελ βάσης, π.χ. αλόη βέρα (για την παρασκευή καλλυντικών με σύσταση τζελ),
 • υδρολάτες λουλουδιών και βοτάνων (π.χ. τριαντάφυλλο, λεβάντα, χαμομήλι, ασβέστη, πράσινο τσάι)
 • αιθέρια έλαια (π.χ. λεμόνι, μενθόλη, tea tree, πορτοκάλι)
 • ελαιόλαδο και έλαια όπως: λάδι αργκάν, λάδι καρύδας, βερίκοκο, λάδι macadamia, γλυκό αμυγδαλέλαιο, έλαιο από σπόρους αγριοτριανταφυλλιάς.
 • βούτυρα: καριτέ, κακάο, καφές, μάνγκο, αβοκάντο,
 • εκχυλίσματα και εκχυλίσματα βοτάνων (π.χ. από άρνικα, καλέντουλα, βαμβάκι, καρότο, αλογοουρά, μούρα goji, κόκκινο τριφύλλι, σκαντζόχοιρο, Centella Asiatica, αλόη βέρα)
 • άλλες φυτικές πρώτες ύλες (π.χ. τζίντζερ, κουρκουμάς, πράσινο κριθάρι, λιναρόσπορος, χλωρέλλα και σπιρουλίνα, σπόροι πλατάνου).

Ελέγξτε: Serum Για το πρόσωπο – Κατάταξη

Σαμπουάν, τονωτικό προσώπου ή ίσως μια κρέμα – ποια καλλυντικά μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι;

 Φιάλες και μπολ με πρώτες ύλες βοτάνων, δίπλα σε φρέσκα βότανα

Σχεδόν όλοι οι τύποι καλλυντικών φροντίδας μπορούν να παρασκευαστούν στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού σας. Από τυποποιημένες κρέμες και λοσιόν για καθημερινή χρήση, καθαριστικά και άλατα μπάνιου μέχρι συμπυκνωμένες μαλακτικές κρέμες και μάσκες.

Εδώ είναι απλά στην παρασκευή και αποτελεσματικά καλλυντικά για το σπίτι, τα οποία αξίζουν τον κόπο:

Σπιτικά σαμπουάν

Το πλύσιμο των μαλλιών σας με ένα συνηθισμένο σαμπουάν συχνά δεν είναι αρκετό. Τα μαλλιά μας τείνουν να φαίνονται θαμπά, φριζαρισμένα και μπερδεμένα, χάνουν την ποιότητά τους και αρχίζουν να λιπαίνουν πιο γρήγορα ή, αντίθετα, γίνονται ξηρά. Τα σαμπουάν που αγοράζονται στο κατάστημα συχνά μας προσφέρουν κακές υπηρεσίες, επειδή τα περισσότερα από αυτά περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών – σιλικόνες, parabens, γλυκόλες, αφριστικούς παράγοντες, συντηρητικά και επιθετικά απορρυπαντικά.

Οι συνθετικές ουσίες που περιέχονται στα καλλυντικά σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποδυναμώσουν τα μαλλιά και να επηρεάσουν αρνητικά την υφή τους. Επιπλέον, μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής. Αν θέλετε να ενισχύσετε τα μαλλιά σας σε κάθε στάδιο της περιποίησης των μαλλιών σας, ξεκινήστε με ένα σπιτικό καθαριστικό!

Τα σπιτικά σαμπουάν παρασκευάζονται με αποσταγμένο νερό. Το σπιτικό σαμπουάν πρέπει επίσης να περιέχει συστατικά με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (π.χ. Ένα τέτοιο σπιτικό σαμπουάν θα πρέπει επίσης να περιέχει συστατικά με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (π.χ. έλαιο τσαγιού, μηλόξυδο), καθώς και καθαριστικές και αναζωογονητικές ιδιότητες για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, π.χ. ήπια φυτικά απορρυπαντικά, υδρόλυμα λουλουδιών, μέλι, λάδι καρύδας, τσουκνίδα, έλαιο ευκαλύπτου. Είναι επίσης καλή ιδέα να προσθέσετε στο σαμπουάν σας προστατευτικές, μαλακτικές και γυαλιστερές ουσίες, π.χ. πανθενόλη, έλαιο jojoba, έλαιο argan, χυμό λεμονιού.

Σπιτικές μαλακτικές κρέμες μαλλιών και μάσκες προσώπου και μαλλιών

Καθώς τόσο ένα μαλακτικό μαλλιών όσο και μια μάσκα προσώπου ή μαλλιών πρέπει να έχουν τη σύσταση χυλού, θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε τις σωστές αναλογίες χαλαρών, παχύρρευστων και υγρών συστατικών.

Η μπανάνα, το πεπόνι και το αβοκάντο, μεταξύ άλλων, είναι ιδανικά ως βάση για μαλακτικές κρέμες και μάσκες λόγω της παχύρρευστης, κρεμώδους υφής τους και του πλούτου τους σε πολύτιμα συστατικά. Άλλα παχιά, αξιοσημείωτα συστατικά περιλαμβάνουν μαγιά, μέλι, γιαούρτι, έλαια, τζελ αλόης βέρα, βούτυρο καριτέ, βούτυρο κακάο.

Τα συστατικά σε σκόνη που είναι ιδανικά για μαλακτικές κρέμες και μάσκες είναι: σπιρουλίνα, τζίντζερ, κουρκουμάς, σιταρόχορτο, αλεσμένο πλιγούρι βρώμης, αλεσμένος λιναρόσπορος. Το αποσταγμένο νερό λειτουργεί καλά ως υγρή βάση.

Σπιτικά τονωτικά προσώπου

Τα τονωτικά είναι ένα από τα απλούστερα οικιακά καλλυντικά. Συνήθως παρασκευάζονται συνδυάζοντας αφεψήματα βοτάνων (π.χ. χαμομήλι, κολλιτσίδα, πράσινο τσάι, κατιφέ) ή χυμούς (π.χ. αγγούρι, λεμόνι). Η λοσιόν παρασκευάζεται συνήθως συνδυάζοντας αφεψήματα βοτάνων (π.χ. χαμομήλι, κολλιτσίδα, πράσινο τσάι, καλέντουλα) ή χυμούς (π.χ. αγγούρι, λεμόνι) ή ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα (π.χ. μαϊντανός) με νερό και προαιρετικά με λίγο καλλυντικό έλαιο.

Σπιτικά βάλσαμα και κρέμες προσώπου

Οι λοσιόν και οι κρέμες πρέπει να έχουν τη συνοχή γαλακτώματος, επομένως πρέπει να συνδυάζουν μια υδατική και μια λιπαρή φάση. Για την υδατική φάση χρησιμοποιούνται υδρολάτες λουλουδιών και βοτάνων και για την λιπαρή φάση φυτικά έλαια. Συνδυάζονται σε ένα συνεκτικό σύνολο με έναν γαλακτωματοποιητή (στην προκειμένη περίπτωση έναν οργανικό γαλακτωματοποιητή).

Τα συστατικά νερού και λίπους έχουν θρεπτικές, προστατευτικές, αναζωογονητικές, λιπαρές και ενυδατικές ιδιότητες. Αξίζει επίσης να προσθέσετε ένα επιλεγμένο αιθέριο έλαιο σε κρέμες και λοσιόν, το οποίο θα χρησιμεύσει ως άρωμα.

Συνταγές για σπιτικά καλλυντικά

 Ένα βαζάκι με σπιτική κρέμα προσώπου, δίπλα στα τριαντάφυλλα

Σπιτικό σαμπουάν για τα μαλλιά

Συστατικά:

 • μια χούφτα τριμμένο φυσικό σαπούνι
 • μισό φλιτζάνι έγχυμα τσουκνίδας
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό αλόης βέρα ή 2 κουταλιές της σούπας υγρό μέλι
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 1 αυγό

Προετοιμασία:

Ρίξτε το σαπούνι στο έγχυμα τσουκνίδας. Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά για να διαλυθεί το σαπούνι. Μόλις κρυώσει, προσθέστε το χυμό αλόης βέρα ή το μέλι, το χυμό λεμονιού και το αυγό. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Φτιάξτε αυτό το σπιτικό σαμπουάν αμέσως πριν το λούσιμο.

Σπιτικό μαλακτικό για την ανάπτυξη των μαλλιών

Συστατικά:

 • 1 μπανάνα ή αβοκάντο
 • 2 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι
 • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 • 100 ml έγχυμα πράσινου τσαγιού

Προετοιμασία:

Τεμαχίστε ένα ώριμο αβοκάντο ή μια μπανάνα. Προσθέστε φυσικό γιαούρτι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και πράσινο τσάι. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μεμονωμένα συστατικά. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστο, ώστε να κρατάει καλά στα μαλλιά σας.

Αυτό το σπιτικό μαλακτικό για την τριχόπτωση είναι ένας καλός τρόπος για να δυναμώσετε και να αναγεννήσετε τα μαλλιά σας. Εφαρμόστε μετά το λούσιμο και ξεπλύνετε μετά από λίγα λεπτά.

Σπιτικός ορός για τα μαλλιά

Ο σπιτικός ορός για τα μαλλιά, που βασίζεται σε μια πλούσια σύνθεση βοτάνων, έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα: ενισχύει, διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών, θρέφει, γυαλίζει, λειαίνει, εξαλείφει τα βακτήρια και τους μύκητες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ομαλοποιεί το τριχωτό της κεφαλής, βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, μειώνει την πιτυρίδα και την υπερβολική λιπαρότητα.

Συστατικά:

 • 2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο
 • 2 κουταλιές της σούπας αλογοουρά
 • 2 κουταλιές της σούπας τσουκνίδα
 • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους τριγωνέλλας
 • 3 κουταλιές της σούπας λινέλαιο
 • 3 κουταλιές της σούπας χυμό αλόης βέρα

Προετοιμασία:

Φτιάχνουμε ένα έγχυμα από τα βότανα. Δροσίστε, προσθέστε λάδι και χυμό αλόης βέρα, ανακατέψτε. Τρίψτε το παρασκευασμένο καλλυντικό στο τριχωτό της κεφαλής, περιμένετε μια ώρα και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Σπιτική κρέμα προσώπου

Συστατικά:

 • 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας (κατά προτίμηση ανεπεξέργαστο)
 • 2 κουταλιές της σούπας λάδι αργκάν
 • 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο
 • 2 κουταλιές της σούπας υδρολικό τριαντάφυλλο
 • 0,5 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη
 • 100 ml αφεψήματος βοτάνων (π.χ. καλέντουλα, χαμομήλι)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού κερί μέλισσας (δρα ως γαλακτωματοποιητής)

Προετοιμασία:

Συνδυάστε τα έλαια και το κερί και λιώστε τα σε υδατόλουτρο. Ψύξη. Το υδρόλυμα και το έγχυμα συνδυάζονται με γλυκερίνη. Στη συνέχεια, συνδυάστε και τα δύο μείγματα με ένα μπλέντερ. Μεταφέρετε σε ένα βάζο και βάλτε το στο ψυγείο. Αποθηκεύστε για περίπου 2 εβδομάδες.

Πρόκειται για μια καθολική κρέμα για το σπίτι για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος, κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Τα ενεργά συστατικά που περιέχει θρέφουν, λειαίνουν, κάνουν το δέρμα ελαστικό, καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, τονώνουν και ενυδατώνουν το δέρμα.

Διαβάστε επίσης: Πώς να αναζωογονήσετε το πρόσωπό σας;

Category: Ομορφιά

Article by: admin