Depositphotos 123421966 S

Ρυτίδες προσώπου – από πού προέρχονται και πώς τις καταπολεμάτε;

Οι ρυτίδες του προσώπου, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, έχουν να κάνουν με τις εκφράσεις του προσώπου. Όταν χαμογελάμε, δείχνουμε δυσαρέσκεια, έκπληξη, θυμό ή άλλα συναισθήματα, σχηματίζονται διάφορες γκριμάτσες στο πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα τη ρυτίδωση του δέρματος. Δεδομένου ότι οι μύες του προσώπου μας εργάζονται μαζί μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε, οι ρυτίδες του προσώπου μας συνοδεύουν επίσης σε όλη μας τη ζωή, αλλά είναι ελάχιστα αισθητές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Καθώς το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του, γίνονται πιο έντονες και έτσι προσθέτουν οπτικά χρόνια στην εμφάνισή μας. Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των μιμητικών ρυτίδων. Ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι;

Τι είναι οι μιμητικές ρυτίδες και πώς σχηματίζονται;

Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση του δέρματος είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος. Καθώς γερνάμε, το δέρμα χάνει το υψηλό επίπεδο ενυδάτωσής του και γίνεται λιγότερο ικανό να δεσμεύει μόρια νερού. Επίσης, δεν αναπλάθεται τόσο αποτελεσματικά και γρήγορα όσο παλαιότερα. Η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των βασικών ινώδους πρωτεϊνών για τη σφριγηλότητα και τη συνοχή του δέρματος, επίσης επιβραδύνεται με την ηλικία.

Οι ρυτίδες είναι παραμορφώσεις και κοιλότητες στο δέρμα που προκύπτουν από αλλαγές στη δομή του. Μπορούν να πάρουν τη μορφή αυλακώσεων, λεπτών γραμμών, πλέγματος λεπτών και λεπτών γραμμών, ρυτίδων και πτυχών. Οι μιμητικές ρυτίδες εμφανίζονται πρώτα στο πρόσωπό μας, ακόμη και πριν από άλλα σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως η χαλάρωση του οβάλ του προσώπου, η χαλάρωση του δέρματος, οι ρυτίδες του λαιμού ή η απώλεια της πυκνότητας του δέρματος.

Depositphotos 138656326 S

Οι ρυτίδες του προσώπου σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της έντονης εργασίας των μυών του προσώπου. Υπολογίζεται ότι οι μύες του προσώπου μας εκτελούν έως και 15.000 κινήσεις την ημέρα. Ως εκ τούτου, οι ρυτίδες του προσώπου είναι πιο έντονες σε άτομα με τις πιο δυναμικές και εκφραστικές εκφράσεις του προσώπου. Σε άτομα με ουδέτερες εκφράσεις προσώπου, είναι λιγότερο έντονες και αρχίζουν να σχηματίζονται αργότερα.

Οι πρώτες ρυτίδες του προσώπου παρατηρούνται σε διάφορες ηλικίες, αλλά συνηθέστερα γύρω στην ηλικία των 30 ετών. Αρχικά, οι ρυτίδες του προσώπου είναι λεπτές και εμφανίζονται μόνο όταν οι μύες του προσώπου εργάζονται (π.χ. όταν τσαλακώνουμε το μέτωπο ή στραβώνουμε τα μάτια μας). Εξαφανίζονται όταν οι μύες χαλαρώνουν.

Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται όλο και λιγότερο ενυδατωμένο, λεπτότερο και λιγότερο ελαστικό, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση των μιμητικών ρυτίδων. Γίνονται ορατές όχι μόνο όταν οι μύες του προσώπου εργάζονται, αλλά και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.

Τύποι λεπτών γραμμών

Οι πρώτες μιμητικές ρυτίδες εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή των ματιών. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητο. Είναι επίσης λεπτότερο από άλλες περιοχές του προσώπου και επομένως πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς και φθορές.

Στα επόμενα χρόνια, οι ρυτίδες του προσώπου εμφανίζονται στο μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι. Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι αυτή τη σειρά- πολλά εξαρτώνται από τη γενετική και τις εκφράσεις του προσώπου. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά έντονες κάθετες ρυτίδες “λιονταριού” ή εγκάρσιες ρυτίδες στο μέτωπο ή ρινοπαρειακές αύλακες (τις λεγόμενες γραμμές χαμόγελου) στα νεανικά τους χρόνια.

Τύποι ρυτίδων του προσώπου:

 • ρυτίδες στις γωνίες των ματιών (τα λεγόμενα πόδια της χήνας),
 • ρυτίδες κάτω από τα μάτια,
 • ρυτίδες γύρω από το στόμα (λεπτές γραμμές πάνω από το άνω χείλος, οι λεγόμενες γραμμές του καπνιστή και οι γραμμές μαριονέτας κάτω από τις γωνίες του στόματος),
 • ρινοπαρειακές αύλακες (που ξεκινούν από τους λοβούς της μύτης και καταλήγουν στις γωνίες του στόματος),
 • η ρυτίδα μεταξύ των φρυδιών,
 • οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες του προσώπου;

 Το πρόσωπο της γυναίκας

Αν και η διαδικασία γήρανσης του δέρματος δεν περνάει από κανέναν, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποιους ανθρώπους προχωράει πιο αργά και σε άλλους πιο γρήγορα. Αυτό έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, ο έμφυτος αριθμός ινών κολλαγόνου, ο τύπος και το πάχος του δέρματος, αλλά και ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε και τα προγράμματα περιποίησης που εφαρμόζουμε.

Δεν είναι αλήθεια να πούμε ότι δεν έχουμε καμία επιρροή στις ρυτίδες. Η διαδικασία γήρανσης του δέρματος μπορεί να επιβραδυνθεί και να μειωθεί. Η ώριμη επιδερμίδα μπορεί να παραμείνει όμορφη, αρκεί να τη φροντίζετε και να θυμάστε να τη φροντίζετε με συνέπεια και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελέγξτε: Πώς να αναζωογονήσετε το πρόσωπό σας;

9 συμβουλές για να αποτρέψετε τη διαιώνιση των ρυτίδων του προσώπου;

 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, ιδιαίτερα συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και αν βγείτε στον ήλιο, αξίζει να θυμάστε να προστατεύεστε με αντηλιακό SPF. Αξίζει να γνωρίζετε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τη φωτογήρανση του δέρματος και τον σχηματισμό ρυτίδων. Ακόμη και μισή ώρα ηλιοθεραπείας οδηγεί στην καταστροφή των ινών κολλαγόνου, πόσο μάλλον μια παρατεταμένη παραμονή στον σκληρό ήλιο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα σολάριουμ, τα οποία είναι πολύ βλαβερά για το δέρμα.
 • Διατηρείτε το πρόσωπό σας ενυδατωμένο (π.χ. χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες και ενυδατικές μάσκες). Το ξηρό δέρμα είναι πολύ πιο επιρρεπές στο σχηματισμό ρυτίδων.
 • Χρησιμοποιείτε κρέμες προσώπου (ημέρας και νύχτας) σχεδιασμένες για τον τύπο του δέρματός σας.
 • Θυμηθείτε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας σχολαστικά κάθε μέρα. Να ξεπλένετε πάντα το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο.
 • Πίνετε άφθονο νερό (περίπου 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα). Να τρώτε υγιεινά. Εισάγετε συχνά προϊόντα πλούσια σε: βιταμίνες Α, Ε, C, Β, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, μαγγάνιο, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, ωμέγα 3 οξέα, αμινοξέα, χλωροφύλλη, β-κυανίνες και β-ξανθίνες.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και το τσιγάρο. Επιταχύνουν έντονα τη διαδικασία γήρανσης, είναι καταστροφικά για το δέρμα και γερνούν το πρόσωπο.
 • Κοιμηθείτε αρκετά (περίπου 7-8 ώρες ύπνου ανά νύχτα). Η επαρκής υγιεινή του ύπνου είναι ένας πολύ σημαντικός, αλλά συχνά παραμελημένος, παράγοντας για την καλή κατάσταση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια ενός ξεκούραστου νυχτερινού ύπνου, όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος, αναγεννώνται. Μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο, δείχνουμε νεότεροι και πιο ζωντανοί, το δέρμα μας είναι πιο σφιχτό, πιο λείο και έχει πιο υγιή όψη. Αντίθετα, μετά από έναν κακό ή πολύ λίγο ύπνο, το πρόσωπό μας δείχνει κουρασμένο, γκρίζο, θαμπό. Έχουμε αντιαισθητικούς μώλωπες και σακούλες κάτω από τα μάτια μας και το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε φθορές και στο σχηματισμό ρυτίδων στο πρόσωπο.
 • Αποφύγετε το άγχος, την υπερκόπωση, την εξάντληση.
 • Αποφύγετε να βρίσκεστε σε μολυσμένο περιβάλλον.

Καθημερινή, πρωινή και βραδινή εφαρμογή κρέμας ημέρας και νύχτας (κατά προτίμηση από νεαρή ηλικία, πριν προλάβουν να εμφανιστούν οι ρυτίδες), σωστός καθαρισμός και σωστή διατροφή τηςθρέψη της επιδερμίδας του προσώπου, αποφυγή παραγόντων που είναι επιβλαβείς για το δέρμα – αυτές είναι ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας σε εξαιρετική κατάσταση σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι ασκήσεις των μυών του προσώπου, οι προηγμένοι οροί προσώπου και οι επαγγελματικές θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αναστολή του σχηματισμού ρυτίδων προσώπου και άλλων σημείων γήρανσης του δέρματος.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες του προσώπου; Πρώτον, βάλτε τους μύες του προσώπου σας σε δοκιμασία!

 Γυναίκα κάνει γυμναστική των μυών του προσώπου

Η γυμναστική προσώπου ή η γιόγκα προσώπου (ασκήσεις σε συνδυασμό με μασάζ) είναι απλές θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας και τη βελτίωση των μυών του προσώπου. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των σημαδιών της γήρανσης και, το σημαντικότερο, μπορούν να πραγματοποιηθούν από οποιονδήποτε στην άνεση του σπιτιού του χωρίς κόπο ή επιβάρυνση του πορτοφολιού του.

Οι ασκήσεις προσώπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και, φυσικά, όσο νωρίτερα αρχίσετε να τις κάνετε, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Οι τακτικές ασκήσεις προσώπου βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών και κάνουν το δέρμα να προσκολλάται σε αυτούς καλύτερα και πιο σφιχτά. Η επιδερμίδα συσφίγγεται και διεγείρονται οι διαδικασίες ανανέωσης, με αποτέλεσμα να αποκτά όλο το πρόσωπο μια πιο νεανική όψη.

Οι παρακάτω ασκήσεις θα λειτουργήσουν ιδιαίτερα καλά στην πρόληψη των ρυτίδων του προσώπου:

 • τραβήξτε το λαιμό προς τα πάνω και στη συνέχεια προσπαθήστε να τραβήξετε σταθερά το σαγόνι προς τα εμπρός,
 • ανοίξτε το στόμα διάπλατα, σαν να προφέρετε το γράμμα “Ο”, και προσπαθήστε να σφίξετε τα χείλη σταθερά πίσω από τα δόντια,
 • Κάντε μασάζ στα μάγουλα από μέσα με κυκλικές κινήσεις (ειδικά εκεί που σχηματίζεται η ρινοχειλική αύλακα),
 • Φουσκώστε εναλλάξ τα μάγουλα και τραβήξτε τα προς τα μέσα,
 • τραβήξτε τα χείλη προς τα μέσα και πιέστε σταθερά,
 • τοποθετήστε δύο δάχτυλα (δείκτη και μέσο) στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και τραβήξτε το δέρμα πολύ ελαφρά προς το πλάι, στη συνέχεια αλληθωρίστε,
 • Τοποθετήστε το πέλμα του χεριού σας ανάμεσα στα φρύδια σας και τα δάχτυλά σας στο κεφάλι σας, πιέστε προς τα κάτω και ανασηκώστε ελαφρά το πέλμα του χεριού σας, μετά από λίγα δευτερόλεπτα χαμηλώστε το,
 • Τοποθετήστε τα δάχτυλα οριζόντια στο μέτωπο, πιέστε το δέρμα μαζί και τσαλακώστε ταυτόχρονα το μέτωπο.

Εκτελέστε κάθε άσκηση για 5-10 δευτερόλεπτα. Κάντε αρκετές επαναλήψεις σε 2-3 σειρές.

Καλλυντικά κατά των ρυτίδων

 Η γυναίκα εφαρμόζει κρέμα στο πρόσωπο

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ο σχηματισμός των ρυτίδων του προσώπου, συνιστάται η χρήση κρεμών που περιέχουν ενεργά συστατικά που διεγείρουν τηνπου διεγείρουν την παραγωγή ινών κολλαγόνου, βελτιώνουν το επίπεδο ενυδάτωσης του δέρματος και χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτά περιλαμβάνουν

 • ρετινόλη
 • τα οξέα AHA,
 • η βιταμίνη Ε,
 • συνένζυμο Q10,
 • πεπτίδια,
 • κεραμίδια,
 • βιταμίνη C,
 • θαλάσσια φύκια,
 • φυτικά έλαια
 • υαλουρονικό οξύ,
 • καφεΐνη,
 • κολλαγόνο.

Δείτε τον αντιγηραντικό ορό προσώπου που θα πατάξει αποτελεσματικά τις ρυτίδες του προσώπου: EleveRenew

Σπιτικές θεραπείες για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες

Ενώ οι μιμητικές ρυτίδες είναι πολύ δυναμικές στη νεότητα και τείνουν να εξαφανίζονται αμέσως μετά από μια αλλαγή στην έκφραση του προσώπου, δεν εξαφανίζονται.ενώ τείνουν να εξαφανίζονται αμέσως μετά από μια αλλαγή στην έκφραση του προσώπου, γίνονται μόνιμες στα μετέπειτα χρόνια, κάνοντας το πρόσωπό μας να δείχνει πιο σοβαρό και ηλικιωμένο. Για να αποτρέψετε την εμβάθυνση και τη διαιώνιση των ρυτίδων του προσώπου, καλό είναι να εργαστείτε με διάφορους τρόπους, συνδυάζοντας την άσκηση με καλής ποιότητας αντιγηραντικά καλλυντικά και θεραπείες στο σπίτι.

Απλές θεραπείες κατά των ρυτίδων στο σπίτι:

 • Μάσκα φρούτων: Αναμείξτε (ή τρίψτε) ροδάκινο, ακτινίδιο και αβοκάντο. Εφαρμόστε την πάστα στο πρόσωπο. Ξεπλύνετε μετά από 25 λεπτά.
 • Μάσκα με μήλο και πλιγούρι βρώμης: τρίψτε ένα μήλο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης σε βραστό νερό. Ανακατέψτε και εφαρμόστε στο πρόσωπο. Ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά.
 • Μάσκα μπανάνας: Τρίψτε ή λιώστε μια μπανάνα με ένα πιρούνι. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Εφαρμόστε στο πρόσωπο για 20 λεπτά.
 • Μάσκα από ασπράδι αυγού: Χτυπήστε το ασπράδι αυγού σε αφρό και εφαρμόστε το στο πρόσωπο. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά.
 • Μάσκα γιαουρτιού: Αφήστε το γιαούρτι να περάσει από το δέρμα σας και βάλτε το στο πρόσωπό σας: Ανακατέψτε 4 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι με μια κουταλιά της σούπας υγρό μέλι. Εφαρμόστε στο πρόσωπο. Ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά.
 • Κομπρέσα με μηλόξυδο: Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Μουλιάστε βαμβάκι στο μείγμα και ταμπονάρετε το στο πρόσωπό σας. Μετά από 5 λεπτά, ξεπλύνετε το πρόσωπο.

Επαγγελματική θεραπεία για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες

Προκειμένου να εξομαλύνουμε τις λεπτές ρυτίδες του προσώπου και να κάνουμε τις βαθύτερες ρυτίδες πιο ρηχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και επαγγελματικές θεραπείες. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής: Η θεραπεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, η θεραπεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, η θεραπεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, η θεραπεία με την οποία αντιμετωπίζονται οι ασθενείς:

 • Θεραπεία Botox (χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την εξομάλυνση των οριζόντιων ρυτίδων του μετώπου, των κάθετων ρυτίδων του μετώπου, των ποδιών της χήνας, των αυλακώσεων γύρω από τη μύτη και το στόμα, των ρυτίδων στο λαιμό),
 • θεραπεία με υαλουρονικό οξύ (χρησιμοποιείται κυρίως για τη μείωση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα),
 • θεραπεία αφαίρεσης ρυτίδων με λέιζερ (χρησιμοποιείται κυρίως για τα πόδια της χήνας, τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια, τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις ρυτίδες γύρω από το στόμα, τη χαλάρωση του οβάλ προσώπου, αλλά και για τον αποχρωματισμό και τις ουλές),
 • μεσοθεραπεία με βελόνες (εφαρμόζεται σε επιλεγμένη περιοχή του προσώπου για την εξομάλυνση της επιφάνειας του δέρματος, τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και τη σύσφιξη της επιδερμίδας).

Πόσιμο κολλαγόνο για την ολοκληρωμένη αναζωογόνηση του δέρματός σας και την αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματός σας: Collagen Select

Category: Ομορφιά

Article by: admin