Depositphotos 372907400 S

Ρίζα Kudzu (kudzu root) – φαρμακευτικές ιδιότητες. Ένα πολύτιμο προσαρμογόνο και επίσης ένα βοήθημα στην καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

Η ρίζα Kudzu (Pueraria lobata) είναι ένα βότανο με πολλές συναρπαστικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία και το έχουν καταστήσει επίκεντρο της ιατρικής και της βοτανολογίας εδώ και αιώνες. Προερχόμενο από την Ανατολική Ασία, το kudzu root κερδίζει πλέον δημοτικότητα παγκοσμίως. Ένα από τα σημαντικότερα ενεργά συστατικά της ρίζας kudzu είναι οι ισοφλαβόνες, στις οποίες αποδίδονται πολλές θεραπευτικές δράσεις. Εδώ και αρκετό καιρό, η ρίζα kudzu έχει επίσης αποκτήσει φήμη ως αποτελεσματικό εργαλείο για την απόσυρση από το αλκοόλ. Με την ικανότητά της να ανακουφίζει το σύνδρομο αποχής, να υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και τον οργανισμό στο σύνολό του, το kudzu αποτελεί μια από τις πιο πολύτιμες πρώτες ύλες στη φυτοθεραπεία.

Ρίζα Kudzu (Pueraria lobata) – ένα ευγενές φυτό με κινεζική παράδοση

 Kudzu (Pueraria lobata)

Το Kudzu(Pueraria lobata) είναι ένα διάσημο φαρμακευτικό φυτό από την οικογένεια των φασολιών. Πρόκειται για αναρριχώμενο φυτό με μοβ άνθη και μεγάλα, τρίφυλλα φύλλα. Το σημαντικότερο μέρος του φυτού είναι η ογκώδης, κονδυλώδης ρίζα, η οποία αποτελεί την κύρια φαρμακευτική πρώτη ύλη. Χρησιμοποιείται στη διατροφή για την πολύπλευρη υποστήριξη της υγείας και για την ενίσχυση του αμυντικού φραγμού έναντι των βλαβερών παραγόντων του πολιτισμού.

Η ρίζα Kudzu είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά βότανα που βοηθούν κατά τη διάρκεια της στέρησης από τα διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένου του τσιγάρου και του αλκοόλ. Άλλα ονόματα για το kudzu περιλαμβάνουν το patch resistor ή το patch lead.

Το kudzu απαντάται φυσικά στην Κίνα και στα νησιά της Ωκεανίας και της Ιαπωνίας, αλλά έχει επίσης εισαχθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στον Καύκασο, την Ουκρανία, τη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική. Προτιμά τα εύκρατα και υποτροπικά κλίματα.

Αναπτύσσεται κυρίως σε δάση, ορεινές περιοχές, αγρούς, καθώς και στις άκρες δρόμων και κατά μήκος ποταμών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Pueraria lobata είναι ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, ακόμη και ραγδαία, και κατά συνέπεια παρεμποδίζει την ανάπτυξη άλλων φυτών, με αποτέλεσμα να θεωρείται χωροκατακτητικό είδος σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η ρίζα kudzu χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική από την αρχαιότητα. kudzu root έπαιζε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κινεζική ιατρική, όπου, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για τον πυρετό, το κρυολόγημα, τις ημικρανίες, τη διάρροια και τις αλλεργίες. Ωστόσο, λόγω της πλούσιας σύνθεσής της και των ολοένα αυξανόμενων επιστημονικών αναφορών σχετικά με τις δράσεις αυτής της ρίζας, βρίσκει πλέον και πολλές άλλες εφαρμογές.

Ρίζα Kudzu – φαρμακευτικές ιδιότητες

Τα δραστικά συστατικά που περιέχονται στη ρίζα του εδώδιμου φυτού Pueraria lobata, όπως τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες, βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες και φροντίζουν για την καλή λειτουργία της ορμονικής ισορροπίας. Έχουν επίσης υψηλό αντιοξειδωτικό δυναμικό, παρέχοντας έτσι προστασία για τα κύτταρα σε όλο το σώμα από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Η έρευνα για την κουκουρμπιτακίνη ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Εκείνη την εποχή είχε αποδειχθεί ότι το kudzu σταθεροποιούσε τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Στη δεκαετία του 1990, ανακαλύφθηκαν οι ισοφλαβόνες που υπάρχουν στη ρίζα kudzu.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές ιδιότητες της ρίζας kudzu:

 • Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους,
 • βοηθά στην ταχύτερη μείωση του πυρετού,
 • μειώνει τους μυϊκούς πόνους,
 • βελτιώνει τη συνολική ψυχική και σωματική ευεξία,
 • ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση,
 • μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή,
 • βελτιώνει τον μεταβολισμό,
 • βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης (αποτρέπει το τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής),
 • μειώνει την ανάγκη χρήσης διεγερτικών ουσιών,
 • βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου,
 • υποστηρίζει τη διαχείριση των ορμονών,
 • βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα,
 • βελτιώνει την πέψη,
 • έχει αντιεμετικές ιδιότητες,
 • έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες,
 • βελτιώνει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων,
 • έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες,
 • έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες,
 • έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ρίζα Kudzu – επιδράσεις και σύνθεση του φυτού. Πώς επηρεάζει το kudzu root τον οργανισμό;

 Ρίζα Kudzu

Το Kudzu έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, πλούσιο σε φλαβονοειδείς ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισοφλαβονών, οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την υγεία. Αυτές είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των επιδράσεων της ρίζας που προάγουν την υγεία και την επούλωση. Διεγείρουν την έκκριση ενζύμων και βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.

Οι ισοφλαβόνες παρέχουν επίσης ασπίδα προστασίας των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και άλλους βλαπτικούς παράγοντες. Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι ισοφλαβόνες ονομάζονται επίσης φυτοορμόνες ή φυτοοιστρογόνα. Συμπεριφέρονται στο σώμα όπως οι φυσικές μας ορμόνες και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπούν τις ορμονικές ελλείψεις και αντισταθμίζουν τα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών.

Οι ισοφλαβόνες στο kudzu υποστηρίζουν επίσης τον μεταβολισμό των λιπών στο σώμα, εξουδετερώνοντας την παραμονή υψηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Εκτός από τις ισοφλαβόνες, το kudzu περιέχει επίσης μια ολόκληρη σειρά βιταμινών και βιοστοιχείων που υποστηρίζουν τη λειτουργία των οργάνων, ενισχύουν το σώμα και ωφελούν το δέρμα. Χάρη στις σαπωνίνες του, το kudzu έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, ενώ χάρη στα φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Τα κύρια δραστικά συστατικά του kudzu είναι τα εξής:

 • Οι ισοφλαβόνες (puerarin, daidzin και daidzein),
 • σαπωνίνες,
 • κερκετίνη,
 • ρουτίνη,
 • υπεροσίδη,
 • απιγενίνη,
 • λουτεολίνη,
 • φαινολικά οξέα,
 • πολυσακχαρίτες,
 • αμινοξέα,
 • ασβέστιο,
 • σίδηρο,
 • φώσφορο,
 • ψευδάργυρο,
 • βιταμίνη Α,
 • βιταμίνη Β6,
 • βιταμίνη Β9,
 • βιταμίνη C.

Η ρίζα Kudzu στην καταπολέμηση των εθισμών

Το Kudzu διακρίνεται για την ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση ισοφλαβονικών ενώσεων στη ρίζα, ιδιαίτερα της δαϊδζίνης και της δαϊδζεΐνης, χάρη στις οποίες υποστηρίζει την καταπολέμηση των εξαρτήσεων με διάφορους τρόπους. Μεταξύ άλλων, είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση του εθισμού στο αλκοόλ, διευκολύνοντας την απόσυρση και ανακουφίζοντας τις επιπτώσεις της παρατεταμένης και εντατικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η ρίζα Kudzu έχει πολύπλευρη επίδραση στον οργανισμό σε καταστάσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στο kudzu ενεργοποιούν ένζυμα που διασπούν την αιθυλική αλκοόλη.

Το Kudzu βελτιώνει τον μεταβολισμό της αιθυλικής αλκοόλης και εμποδίζει τη μετατροπή της σε τοξική ακεταλδεΰδη, η οποία ευθύνεται για τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλκοόλ. Ανακουφίζει τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της στέρησης αλκοόλ, όπως άγχος, προβλήματα ύπνου, ευερεθιστότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνία, τρόμος των χεριών. Το Kudzu υποστηρίζει επίσης τη διαδικασία αποτοξίνωσης και ανάρρωσης σε άτομα που εξαρτώνται από το αλκοόλ.

Μια άλλη πολύτιμη ιδιότητα του kudzu, όσον αφορά τη διαδικασία απόσυρσης από το αλκοόλ, είναι ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα ντοπαμίνης και βελτιώνει την ψυχική ευεξία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης για κατανάλωση αλκοόλ, μειώνοντας έτσι την ποσότητα της αιθανόλης που καταναλώνεται.

Βελτιώνοντας τη διάθεση και αποκαθιστώντας μεγαλύτερη εσωτερική ηρεμία, η ρίζα αυτή αποτρέπει τη χρήση αλκοόλ σε καταστάσεις υψηλής έντασης(νιώθουμε καλά, οπότε δεν χρειαζόμαστε πλέον το “φάρμακο” ενός διεγερτικού).

Ελέγξτε τις κάψουλες kudzu για ανακούφιση από τις δυσάρεστες επιπτώσεις του αλκοόλ: Reliver

Η ρίζα Kudzu είναι επίσης ένα από τα κορυφαία βότανα που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του εθισμού στο τσιγάρο. Λειτουργεί καλά τόσο κατά τη διακοπή όσο και κατά τη μείωση του καπνίσματος.

Σταθεροποιεί τη διάθεση και βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, αποτρέποντας έτσι το να φτάνει κανείς στο τσιγάρο όταν είναι νευρικός ή αγχωμένος. Εκτός του ότι βοηθά στη μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται και στην ανακούφιση των επιπτώσεων της στέρησης νικοτίνης, βοηθά επίσης να απαλλαγεί ο οργανισμός από τις τοξίνες που συσσωρεύονται μέσω του καπνίσματος πιο γρήγορα.

Το kudzu και το νευρικό σύστημα, το kudzu ως προσαρμογόνο

 Ρίζα Kudzu

Χάρη στην puerarin, την daidzin, την daidzein και άλλες φυτοχημικές ουσίες, η ρίζα kudzu βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνει συνολικά την ψυχική ευεξία. Η ρίζα Kudzu είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή προσαρμογόνα. Επιτρέπει στο σώμα να προσαρμόζεται ευκολότερα σε δύσκολες, στρεσογόνες συνθήκες και αποκαθιστά την ομοιόσταση στο σύστημα.

Διεγείροντας την έκκριση βασικών νευροδιαβιβαστών, το kudzu σταθεροποιεί τη διάθεση, μειώνει το άγχος και το φόβο, καταπολεμά τη νευρική ένταση και υποστηρίζει τον υγιή ύπνο (σας βοηθά να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα και αυξάνει την ποιότητα του ύπνου). Βελτιώνει επίσης την πνευματική απόδοση, έχει θετική επίδραση στη συγκέντρωση, υποστηρίζει τις διαδικασίες σκέψης και σας κάνει πιο ανθεκτικούς στην πνευματική κόπωση.

Επιπλέον, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών του, το kudzu έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι προστατεύει τα νευρικά κύτταρατα νευρικά κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και οι νευροτοξίνες (μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον).

Kudzu για καλή καρδιαγγειακή λειτουργία

Χάρη στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών του, το kudzu έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, προστατεύοντάς το και βελτιώνοντας τη λειτουργία του. Οι ισοφλαβόνες του kudzu προάγουν την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό και εξουδετερώνουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου.

Το kudzu αυξάνει επίσης την απόδοση του καρδιακού μυός, επηρεάζει την αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Χάρη στην κερκετίνη και άλλα φλαβονοειδή, ενισχύει και κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο ευέλικτα και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Η ρίζα Kudzu ως υποστήριξη για το ενδοκρινικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτοορμόνες με τη μορφή ισοφλαβονών, οι οποίες συμπεριφέρονται στον οργανισμό όπως οι φυσικές ορμόνες που παράγει ο οργανισμός μας, το kudzu μειώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα των ορμονικών διακυμάνσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετικά χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της ανδρόπαυσης.

Kudzu – εφαρμογή. Πώς να δοσολογήσετε τη ρίζα Pueraria lobata;

Ο τρόπος χρήσης των συμπληρωμάτων kudzu μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μορφή του παρασκευάσματος, τη δόση kudzu ανά κάψουλα ή ανά μερίδα του παρασκευάσματος, καθώς και την κατάσταση της υγείας και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος ρίζας kudzu, το συμπλήρωμα θα πρέπει να λαμβάνεται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γενικά συνιστώμενη δόση είναι 2-4 κάψουλες την ημέρα (ισοδυναμεί με 1-2 g ρίζας kudzu).

Η ρίζα kudzu σε σκόνη και τα εκχυλίσματα ρίζας kudzu σε μορφή καψουλών διατίθενται σε ορισμένα φαρμακεία και καταστήματα βοτάνων, αλλά συνηθέστερα μπορείτε να τα βρείτεαλλά βρίσκονται συχνότερα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών φαρμακείων, των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και των καταστημάτων συμπληρωμάτων και βοτάνων, καθώς και απευθείας στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών συμπληρωμάτων.

Ρίζα Kudzu – παρενέργειες και αντενδείξεις

Σε γενικές γραμμές, το kudzu δεν έχει παρενέργειες. Περιστασιακά (με υπερβολική χρήση) μπορεί να εμφανιστούν ναυτία, ζάλη και πεπτικά προβλήματα. Οι αντενδείξεις για τη χρήση του kudzu περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τις ορμονικές παθήσεις και τη λήψη αντιπηκτικών.

Πηγές:

 • https://www.healthline.com/nutrition/kudzu-root
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10090398/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920470/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17980785/

Category: Υγεία

Article by: admin