Τα τελευταία χρόνια, οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος έχουν γίνει ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας. Επηρεάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, νέους και ηλικιωμένους, και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Αν και το θέμα των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται συχνά ως ταμπού, δεν πρέπει να υποτιμάται. Η υγεία του ουροποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία ολόκληρου του σώματος. Οι μη θεραπευμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες επιπλοκές. Τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος επιδεινώνουν επίσης σημαντικά την άνεση της ζωής και γίνονται όλο και πιο επίμονα, οπότε αξίζει να τα εξαλείψετε το συντομότερο δυνατό. Μάθετε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ενοχλήματα του ουροποιητικού συστήματος, πώς εκδηλώνονται, γιατί εμφανίζονται και πώς να τα καταπολεμήσετε αποτελεσματικά.
Πίνακας περιεχομένων
- 1 Κρύωμα της ουροδόχου κύστης, ακράτεια, ουρηθρίτιδα – ποια είναι τα πιο συνηθισμένα παράπονα του ουροποιητικού συστήματος;
- 2 Αιτίες της κυστίτιδας
- 3 Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, διάγνωση της κυστίτιδας
- 4 Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – θεραπεία, έρευνες
- 5 Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – επιπλοκές
- 6 Πρόληψη της φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος. Τι μπορεί να γίνει για την αποφυγή προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη;
- 7 Σπιτικές θεραπείες για τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης
- 8 Κυστίτιδα κατά την εγκυμοσύνη
Κρύωμα της ουροδόχου κύστης, ακράτεια, ουρηθρίτιδα – ποια είναι τα πιο συνηθισμένα παράπονα του ουροποιητικού συστήματος;
Η κύρια λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος είναι η παραγωγή, η αποθήκευση και η απέκκριση των ούρων, με τα οποία απομακρύνονται τα περιττά απόβλητα από το σώμα. Τα ούρα παράγονται στα νεφρά, στη συνέχεια ταξιδεύουν μέσω των ουρητήρων στην ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα πριν αποβληθούν μέσω της ουρήθρας κατά την ούρηση.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ουροποιητικό σύστημα πάνω από τον σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης είναι αποστειρωμένο και απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς. Περιστασιακά, ωστόσο, επιβλαβείς μικροοργανισμοί διεισδύουν βαθιά στο ουροποιητικό σύστημα και πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων.
Τα πιο συχνά ενοχλήματα του ουροποιητικού συστήματος είναι:
- Κυστίτιδα – η πιο συχνή πάθηση που σχετίζεται με το ουροποιητικό σύστημα, η οποία συνήθως προκαλείταιΠροκαλείται συνήθως από βακτήρια E. coli και εκδηλώνεται κυρίως με συνεχή πίεση στην ουροδόχο κύστη, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και συχνουρία.
- Ουρηθρίτιδα – εμφανίζεται ως αποτέλεσμα λοίμωξης και τα κύρια συμπτώματά της είναι ο κνησμός στην έξοδο της ουρήθρας, η συχνουρία και η έκκριση ή διαρροή από την ουρήθρα.
- Πέτρες στα νεφρά – εκδηλώνονται κυρίως με ξαφνικό, οξύ, έντονο πόνο στην πλάτη, τα αίτιά τους οφείλονται κυρίως στην κατανάλωση πολύ λίγων υγρών, στην υπερβολική ποσότητα οξαλικών και πουρινών στη διατροφή και στην υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή.
- Ακράτεια ούρων – μπορεί να προκληθεί από αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, προηγούμενες γεννήσεις, τραύματα, ψυχιατρικές διαταραχές και άλλους παράγοντες.
- Νεφρίτιδα – ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη και εκδηλώνεται με πυρετό, οσφυαλγία, ρίγη, ναυτία, εμετό.
Μακράν το πιο συνηθισμένο από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι η κυστίτιδα. Δεδομένου ότι τα ούρα αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη (και μερικές φορές ακόμη και κατακάθονται σε αυτήν), το όργανο αυτό αποτελεί χώρο όπου οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται εύκολα και αναπτύσσουν λοιμώξεις.
Επομένως, προκειμένου να προλάβετε τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, ένα από τα βασικά μέτρα είναι να μην αφήνετε τα ούρα να παραμένουν στην κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό είναι επίσης να πίνετε άφθονα υγρά ή διουρητικά για να ξεπλένετε συστηματικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να καθαρίζετε το ίδιο το ουροποιητικό σύστημα.
Αιτίες της κυστίτιδας
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, αλλά ως επί το πλείστον συμβαίνουν ως αποτέλεσμα μικροβιακής εισβολής. Το πιο συνηθισμένο είναι το βακτήριο Escherichia coli (κοπρανώδης βάκιλος). Εμφανίζεται φυσιολογικά στο παχύ έντερο του ανθρώπου. Όταν το βακτήριο μεταφέρεται από την πρωκτική περιοχή στην ουρήθρα, μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη.
Όπως δείχνουν οι στατιστικές, η φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζει τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει να κάνει με ανατομικές συνθήκες. Η ουρήθρα στις γυναίκες είναι μικρότερη από ό,τι στους άνδρες και ο κόλπος και ο πρωκτός βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το στόμιο της ουρήθρας, καθιστώντας ευκολότερη την είσοδο των μικροβίων στο ουροποιητικό σύστημα.
Στους άνδρες, ο κίνδυνος εμφάνισης κυστίτιδας αυξάνεται μετά την ηλικία των 50-60 ετών, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη του προστάτη. Στις γυναίκες, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων ουροδόχου κύστης αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων και της αλλαγής της σύνθεσης της βακτηριακής χλωρίδας του κολπικού βλεννογόνου.
Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου:
- E.coli βακτηριακή λοίμωξη,
- λοίμωξη από βακτήρια: Staphylococcus aureus, Enterococcus spp., Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa,
- λοίμωξη από ορισμένους τύπους ιών και μυκήτων,
- παθήσεις του προστάτη (προστάτη αδένα) στους άνδρες,
- πολλαπλές γεννήσεις,
- εμμηνόπαυση,
- ανωμαλίες των αναπαραγωγικών οργάνων,
- παρουσία καθετήρα,
- χρήση κολπικών προϊόντων,
- άλλες ασθένειες (π.χ. διαβήτης, ουρολιθίαση),
- χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά, στεροειδή φάρμακα, ανοσοκατασταλτικά),
- έλλειψη σωστής υγιεινής,
- συχνή δυσκοιλιότητα,
- έντονο κρύο, κρυοπαγήματα,
- παχυσαρκία,
- εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
- γήρας.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, διάγνωση της κυστίτιδας
Τα ενοχλητικά συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα μήνυμα προς εμάς που υποδεικνύει ένα υπάρχον πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη. Σηματοδοτούν την ανάγκη για επείγουσα παρέμβαση. Να θυμάστε ότι η υποτιμημένη κυστίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Ακολουθεί μια σύνοψη των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων που μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος:
- πόνος κατά την ούρηση (στην περιοχή της ουρήθρας) – ο πόνος, η δυσφορία, ο κνησμός ή το κάψιμο κατά την ούρηση είναι τα πιο συχνά παρατηρούμενα συμπτώματα της συνεχιζόμενης φλεγμονής στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα,
- συχνή ανάγκη για ούρηση – το αίσθημα της συνεχούς ανάγκης για ούρηση ακόμη και με μικρή ή μέτρια πρόσληψη υγρών,
- συχνές μικρές ποσότητες ούρων – ξαφνική, έντονη επιθυμία για ούρηση και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα με αποτέλεσμα να περνά κάθε φορά μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων,
- αιματουρία – ορατό αίμα στα ούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, πέτρες στα νεφρά ή ακόμη και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως ο καρκίνος,
- ακράτεια ούρων, πρόβλημα με τον έλεγχο της ροής των ούρων από την ουρήθρα, διαρροή ούρων,
- θολά ούρα,
- έντονη οσμή ούρων,
- επιδείνωση της διάθεσης,
- ευερεθιστότητα,
- οσφυαλγία (πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στην περιοχή των νεφρών),
- πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή,
- συνεχής ή συχνός πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην περιοχή της πυέλου.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – θεραπεία, έρευνες
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος απαιτούν άμεση διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, διαφορετικά οι λοιμώξεις μπορεί να υποτροπιάσουν και να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Η διαδικασία διάγνωσης αρχίζει συνήθως με μια ενδελεχή συνέντευξη του ασθενούς και ανάλυση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ενώ στη συνέχεια παραγγέλλονται εξετάσεις ούρων, εάν είναι απαραίτητο.
Η διάγνωση της κυστίτιδας ακολουθεί συνήθως διάφορα στάδια:
- Ιστορικό και φυσική εξέταση – ο γιατρός παίρνει συνέντευξη από τον ασθενή σχετικά με την κατάσταση και τα συμπτώματά του, στη συνέχεια προχωρά στην αξιολόγηση της κοιλιάς, την ψηλάφηση και την ψηλάφηση της κοιλιακής και νεφρικής περιοχής, γεγονός που συνήθως επιτρέπει την προκαταρκτική διάγνωση.
- Εξετάσεις ούρων (γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων) – ένα δείγμα ούρων υποβάλλεται σε εργαστηριακή ανάλυση. Οι πληροφορίες σχετικά με την παρουσία βακτηρίων, ιών, πρωτεϊνών, λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων ή φλεγμονωδών ουσιών επιτρέπουν τον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας της λοίμωξης και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
- Απεικονιστικές εξετάσεις – σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως εάν οι λοιμώξεις είναι επαναλαμβανόμενες ή υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπολογιστική τομογραφία (CT), κυστεοσκόπηση, πυελογραφία, ουρηθρογραφία ή υπερηχογράφημα (USG) για την αξιολόγηση της κατάστασης των ουροποιητικών οργάνων.
Η θεραπεία της κυστίτιδας βασίζεται συνήθως σε αντιβιοτική θεραπεία, καθώς οι περισσότερες λοιμώξεις είναι βακτηριακές.
Τα φάρμακα που χορηγούνται για τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης:
- Αντιβιοτικά – στην περίπτωση βακτηριακών λοιμώξεων, τα αντιβιοτικά αποτελούν την κύρια θεραπεία με αποτέλεσμα την ταχεία εξάλειψη της λοίμωξης. Ο γιατρός επιλέγει συγκεκριμένα αντιβιοτικά ανάλογα με το στέλεχος των βακτηρίων που υπάρχουν στα ούρα (με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων).
- Αντιμυκητιασικά ή αντιιικά φάρμακα – χρησιμοποιούνται όταν υπεύθυνοι για τη λοίμωξη είναι μύκητες ή ιοί.
- Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά – για την ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία της κυστίτιδας και την ομαλοποίηση της θερμοκρασία του σώματος, χρησιμοποιούνται αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
- Αντισπασμωδικά – σε περίπτωση σοβαρών σπασμών της ουροδόχου κύστης και δυσκολίας στην ούρηση, συνιστώνται αντισπασμωδικά για τη μείωση της μυϊκής έντασης στο ουροποιητικό σύστημα ώστε να ανακουφιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.
- Διουρητικά – αυξάνουν την παραγωγή ούρων και αυξάνουν τη συχνότητα της ούρησης, γεγονός που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απομάκρυνση των επιβλαβών μικροοργανισμών που ευθύνονται για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – επιπλοκές
Λόγω του κινδύνου επικίνδυνων επιπλοκών των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, η άμεση διάγνωση και η εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παραμέληση αυτών των προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα.
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές των μη θεραπευμένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος;
- Εξάπλωση στους νεφρούς – η αγνόηση των συμπτωμάτων μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοσή τους στους νεφρούς, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πυελονεφρίτιδα.
- Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις – τα άτομα που πάσχουν από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να εμφανίσουν χρόνια δυσφορία, καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως λοιμώξεις των νεφρών.
- Πέτρες στα νεφρά – μια επιπλοκή των χρόνιων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι οι πέτρες στα νεφρά. Ο σχηματισμός λίθων σχετίζεται με τη μετατροπή των ανόργανων αλάτων στους νεφρικούς ιστούς.
- Εξάπλωση στον προστάτη – για τους άνδρες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε προστατίτιδα, η οποία είναι ένα επώδυνο και δυνητικά σοβαρό πρόβλημα υγείας.
- Ακράτεια ούρων – για ορισμένους ανθρώπους, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων.
- Κίνδυνος ουροσίτιδας – σε ακραίες περιπτώσεις, ιδίως όταν η λοίμωξη δεν ελέγχεται σωστά, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ουροσίτιδας – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
- Κολίτιδα – οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί μερικές φορές να εξαπλωθούν στην περιοχή του παχέος εντέρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κολίτιδα και συναφείς καταστάσεις όπως διάρροια και έντονο κοιλιακό άλγος.
- Αυξημένος κίνδυνος πυελονέφρωσης, νεφρικών αποστημάτων, περινεφρικών αποστημάτων και νεφρικής ανεπάρκειας.
Πρόληψη της φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος. Τι μπορεί να γίνει για την αποφυγή προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη;
Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης, αξίζει να εφαρμόσετε στην πράξη τις παρακάτω συμβουλές:
- να πίνετε άφθονα υγρά,
- όταν αισθάνεστε πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, χρησιμοποιήστε αμέσως την τουαλέτα, μην κρατάτε τα ούρα σας,
- πλύνετε τα γεννητικά σας όργανα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό υγρό για την προσωπική υγιεινή,
- αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας μετά τη σεξουαλική επαφή,
- κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως να αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτες αρκετά συχνά,
- να χρησιμοποιείτε την κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω και όχι το αντίθετο,
- μην αφήνετε το σώμα σας να κρυώνει, ντύστε κατάλληλα ζεστά κατά τη χειμερινή περίοδο.
Σπιτικές θεραπείες για τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης
Η πιο αξιόλογη σπιτική θεραπεία για τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι η τακτική χρήση βοτάνων με διουρητική, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- κοινή τσουκνίδα,
- φασκόμηλο,
- πικραλίδα,
- Χρυσόβεργα,
- σημύδα,
- αλογοουρά,
- μύρτιλλο.
Αυτά τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αφεψημάτων βοτάνων για πόση ή για θεραπευτικές ενυδάτωση. Αξίζει επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμα φυτικά σκευάσματα που υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος (όπως το Cystenon) και μειώνουν το πρόβλημα της ακράτειας (όπως το UrinoFix).
Μια άλλη αποδεδειγμένη σπιτική θεραπεία για τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος είναι η κατανάλωση κράνμπερι και η κατανάλωση χυμών κράνμπερι, καθώς και η κατανάλωση μαϊντανού (τόσο της ρίζας του μαϊντανού όσο και του μαϊντανού) και κολοκυθόσπορων.
Κυστίτιδα κατά την εγκυμοσύνη
Η κυστίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει περίπου το 3-4% όλων των εγκύων γυναικών. Συνδέεται με ορμονικές και ανατομικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου. Η ανεπαρκής θεραπεία ή η έλλειψη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής.
Ως εκ τούτου, εάν εμφανίσετε συμπτώματα κυστίτιδας σε έγκυο γυναίκα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Πηγές:
- https://www.healthline.com/health/bladder-infection-treatments
- https://www.cdc.gov/antibiotic-use/uti.html
- https://www.healthline.com/health/chronic-urinary-tract-infection
- https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults