tomatoes 6565238 640

Λυκοπένιο – ιδιότητες και χρήσεις. Το θαυματουργό συστατικό της ντομάτας στην υπηρεσία ενός υγιούς οργανισμού

Το λυκοπένιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, το οποίο παίζει ρόλο στο σώμα μας ως φύλακας της υγείας των κυττάρων. Το λυκοπένιο, που απαντάται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όταν καταναλώνεται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, ιδίως εκείνων που προκαλούνται από τους αρνητικούς παράγοντες του πολιτισμού. Ένα από τα κύρια οφέλη του λυκοπενίου είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Το λυκοπένιο μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή τροφίμων καθώς και με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Ποιες είναι οι πηγές του λυκοπενίου; Πώς λειτουργεί και πώς να το χρησιμοποιήσετε; Ποιες είναι οι βέλτιστες δόσεις λυκοπενίου για να εμφανίσετε αποτελέσματα στην υγεία;

Τι είναι το λυκοπένιο;

Το λυκοπένιο είναι μια οργανική ένωση που δρα ως χρωστική ουσία στα φυτά. Τους προσδίδει ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα. Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά βρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στις ντομάτες. Το λυκοπένιο αναφέρεται συχνά με τη συντομογραφία E160d.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό (αντιοξειδωτικό). Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα φυτικά προϊόντα που παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε αντίθεση με άλλα καροτενοειδή, το λυκοπένιο δεν μετατρέπεται σε ρετινόλη, την ενεργό μορφή της βιταμίνης Α, μετά την απορρόφηση στο έντερο.

Το λυκοπένιο ανήκει στα καροτενοειδή, τις χρωστικές που είναι υπεύθυνες για το κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα των φυτών. Βρίσκονται στους χλωροπλάστες και στα χρωματοφόρα. Η λειτουργία του λυκοπενίου, όπως και όλων των καροτενοειδών, είναι η προστασία των φυτών από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου που παράγονται κατά τη φωτοσύνθεση. Στο ανθρώπινο σώμα, το λυκοπένιο παίζει παρόμοιο ρόλο: προστατεύει τα κύτταρα από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου. Η τακτική χρήση έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και βραδύτερη διαδικασία γήρανσης.

Καθώς το λυκοπένιο είναι μια λιποδιαλυτή ουσία, ο καλύτερος ρυθμός απορρόφησης επιτυγχάνεται εάν ένα προϊόν λυκοπενίου καταναλώνεται μαζί με ένα λιπαρό προϊόν. Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν θερμαίνεται, οπότε καλό είναι να σερβίρετε κάποια προϊόντα λυκοπενίου ζεστά, αν είναι δυνατόν.

Λυκοπένιο (lycopene) – σε ποια προϊόντα μπορεί να βρεθεί;

 Ντομάτες στην κατσαρόλα

Το λυκοπένιο βρίσκεται σε κόκκινα, κόκκινα-πορτοκαλί και ροζ φρούτα και λαχανικά, όπως: ροζ γκρέιπφρουτ, καρπούζι, βερίκοκα, τριανταφυλλιές, παπάγια, γκουάβα, βατόμουρα, σταφίδες, σταφύλια, κόκκινες πιπεριές, κολοκύθα, καρότα, γλυκοπατάτες.

Ωστόσο, η κύρια πηγή λυκοπενίου στη διατροφή είναι οι ντομάτες. Υπάρχει ασύγκριτα περισσότερη από αυτή την ένωση σε αυτές από ό,τι σε άλλα λαχανικά και φρούτα. Πολύ υψηλές ποσότητες λυκοπενίου μπορούν επίσης να βρεθούν σε παρασκευάσματα ντομάτας. Είναι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ντομάτας που το λυκοπένιο έχει την ευκαιρία να απελευθερωθεί πλήρως, καθιστώντας το πολύ πιο βιοδιαθέσιμο για εμάς.

Το περισσότερο λυκοπένιο βρίσκεται στις ντομάτες και στα παρασκευάσματα ντομάτας. Μεταξύ των προϊόντων που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής

 • οι φρέσκες ντομάτες,
 • οι λιαστές ντομάτες,
 • οι χυμοί ντομάτας,
 • πουρέδες ντομάτας,
 • πάστες ντομάτας,
 • σάλτσες ντομάτας,
 • κέτσαπ,
 • συμπυκνώματα ντομάτας,
 • σούπες ντομάτας.

Περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένιο

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με λυκοπένιο, είναι καλή ιδέα να συμπεριλαμβάνετε στο μενού σας όσο το δυνατόν συχνότερα πιάτα με ντομάτα. Η περιεκτικότητα των ντοματών και των προϊόντων ντομάτας σε λυκοπένιο είναι πολύ υψηλή.

Οι φρέσκες, ώριμες, σταθερά ωριμασμένες ντομάτες μπορεί να περιέχουν έως και 20 mg λυκοπένιο ανά 100 γραμμάρια. Πολλά εξαρτώνται επίσης από την ποικιλία της ντομάτας. Κατά μέσο όρο, οι ωμές ντομάτες περιέχουν μεταξύ 5 mg και 10 mg λυκοπενίου σε 100 γραμμάρια.

Οι αποξηραμένες ντομάτες περιέχουν 40-90 mg λυκοπενίου ανά 100 γραμμάρια.

Οι πουρέδες, τα συμπυκνώματα, τα κέτσαπ και οι πάστες ντομάτας περιέχουν 50-100 mg λυκοπενίου ανά 100 γραμμάρια. Οι σάλτσες και οι χυμοί ντομάτας περιέχουν περίπου 30 mg λυκοπένιο ανά 100 γραμμάρια.

Η απορρόφηση του λυκοπενίου από τον οργανισμό θα είναι καλύτερη όταν:

 • οι ντομάτες υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία,
 • προστίθεται λίπος (π.χ. λάδι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί).

Λυκοπένιο – ιδιότητες για την υγεία

Το λυκοπένιο εμφανίζει μια ολόκληρη σειρά από ιδιότητες που προάγουν την υγεία, μεταξύ των οποίων οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Επιβραδύνοντας την αντίδραση οξείδωσης στον οργανισμό και μειώνοντας την ποσότητα των ελεύθερων ριζών, το λυκοπένιο εξουδετερώνει το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κυτταρικής υποβάθμισης και μετάλλαξης.

Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το λυκοπένιο βελτιώνει την κατάσταση ολόκληρου του σώματος. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει τον οργανισμό από την πρόωρη γήρανση και αποτρέπει την εξέλιξη των διαδικασιών ασθενειών.

Οι σημαντικότερες ιδιότητες του λυκοπένιου για την υγεία:

 • έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνει την επιβλαβή δραστηριότητα των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου,
 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μειώνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις,
 • μειώνει τη φλεγμονή,
 • αναστέλλει τη διαδικασία γήρανσης,
 • προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες,
 • υποστηρίζει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος,
 • επηρεάζει θετικά την οστική πυκνότητα,
 • βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος.

Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που, αναστέλλοντας τις διαδικασίες οξείδωσης, συμμετέχει στην εξάλειψη της περίσσειας των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες, αφαιρώντας ηλεκτρόνια από τα υγιή κύτταρα, οδηγούν στη βλάβη τους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να πυροδοτήσει καρκινικές διεργασίες. Εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό των ελεύθερων ριζών, το λυκοπένιο εξουδετερώνει αυτόν τον μηχανισμό.

Το λυκοπένιο έχει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες μεταξύ όλων των χρωστικών της ομάδας των καροτενοειδών. Λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων του, το λυκοπένιο μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην τακτική ενίσχυση του αμυντικού φραγμού του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα παρέχουν έως και πέντε φορές μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ένωση μπορεί επίσης να μειώσει τη διαίρεση των κυττάρων στη λευχαιμία, τον καρκίνο του εντέρου και το λέμφωμα. Επιπλέον, το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του ήπατος, των πνευμόνων, του στομάχου και του παγκρέατος.

Λυκοπένιο και χοληστερόλη

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο προστατεύει τα καρδιαγγειακά κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Μειώνει τη φλεγμονή, αυξάνει την ελαστικότητα των αρτηριών και αναστέλλει την αθηροσκλήρωση. Έχει επίσης ευεργετική επίδραση στην καρδιά, προκαλεί αγγειοδιαστολή και έχει υποτασική δράση (μειώνει την αρτηριακή πίεση). Αποτρέποντας την υπερβολική οξείδωση των λιπιδίων, εξουδετερώνει τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Λυκοπένιο και γονιμότητα

Το λυκοπένιο έχει θετική επίδραση στη λίμπιντο. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και έτσι παρέχει καλύτερη παροχή αίματος στα γεννητικά όργανα, βελτιώνοντας έτσι τη σεξουαλική απόδοση. Επιπλέον, το λυκοπένιο αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος, έχοντας έτσι πολύ θετική επίδραση στη γονιμότητα.

Το λυκοπένιο και ο προστάτης

Το λυκοπένιο αναστέλλει την υπερβολική δραστηριότητα των ανδρογόνων, συμπεριλαμβανομένου του Χ3Χ, μιας ορμόνης που αυξάνει τον όγκο του προστατικού ιστού. Έχει επίσης προστατευτική επίδραση στα κύτταρα του προστάτη. Αναστέλλει την εξέλιξη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και υποστηρίζει συνολικά την υγεία αυτού του αδένα.

Σε διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το λυκοπένιο αναστέλλει την εξέλιξη και τον πολλαπλασιασμό και προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Ενεργοποιεί επίσης τα μοριακά μονοπάτια με τα οποία καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.

Μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, καθώς και πολλά άλλα συστατικά για την υγεία του προστάτη, μπορούν να βρεθούν στο παρασκεύασμα Prostoxalen.

Η πλούσια σε λυκοπένιο διατροφή ως φυσικός τρόπος για πιο υγιές και όμορφο δέρμα

 ντομάτες

Μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο συνιστάται για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την κατάσταση του δέρματός τους με φυσικά μέσα και να το προστατεύσουν από επιβλαβείς παράγοντες όπως το νέφος, το άγχος, το ηλιακό φως, ο καπνός του τσιγάρου κ.λπ.

Το λυκοπένιο κάνει το δέρμα πιο ανθεκτικό στις βλαβερές επιδράσεις της UVA και UVB ακτινοβολίας και έτσι αναστέλλει τη φωτογήρανση του δέρματος. Προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, αντισταθμίζει το σχηματισμό ρυτίδων και συμβάλλει στη διατήρηση σφριγηλού, ελαστικού και υγιούς δέρματος.

Λυκοπένιο – εφαρμογές

Λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του αξίας και άλλων πολύτιμων ιδιοτήτων, το λυκοπένιο έχει βρει εφαρμογές στη φαρμακευτική, την καλλυντική και τη βιομηχανία τροφίμων. Μεταξύ άλλων, προστίθεται σε κρέμες, λοσιόν, τονωτικά, μάσκες, ορούς προσώπου, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής, χυμούς και βιταμινούχα ροφήματα. Χρησιμοποιείται επίσης ως χρωστική τροφίμων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λυκοπένιο – δοσολογία

Λόγω των ιδιοτήτων του, το λυκοπένιο βρίσκει ολοένα και περισσότερο το δρόμο του στα συμπληρώματα διατροφής σε κάψουλες και δισκία, πολυβιταμινούχα ροφήματα και αντιοξειδωτικά ροφήματα. Η χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων είναι μια καλή επιλογή αν κάποιος θέλει να αυξήσει έντονα τα επίπεδα λυκοπενίου στον οργανισμό χωρίς να χρειάζεται να τρώει ντομάτες και άλλα προϊόντα που περιέχουν αυτή την ένωση σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Για θεραπευτικά αποτελέσματα, συνιστώνται 30-40 mg λυκοπενίου την ημέρα.
Και για προληπτική προστασία του οργανισμού, η συνιστώμενη δόση είναι 15 mg λυκοπενίου την ημέρα.

Πηγές:

 • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene
 • https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34840666/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32768949/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501182/

Category: Υγεία

Article by: admin