Depositphotos 314294506 S

Βότανα για το έντερο – ποια βότανα είναι τα καλύτερα για τον καθαρισμό του εντέρου, την εντερική εκκολπωμάτωση και άλλες εντερικές παθήσεις;

Η ανθυγιεινή διατροφή, ο ακανόνιστος τρόπος ζωής και το έντονο στρες είναι παράγοντες που συχνά επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του εντέρου μας, οδηγώντας σε μια σειρά από παθήσεις όπως η εκκολπωμάτωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή οι διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου.που οδηγούν σε μια σειρά παθήσεων όπως εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου. Τα εντερικά προβλήματα συμβαδίζουν με μεταβολικές διαταραχές, συσσώρευση εντερικών εναποθέσεων, συσσώρευση τοξινών, καθώς και πεπτικές διαταραχές, πόνο, κράμπες και επιδείνωση της διάθεσης. Οι θεραπείες με βότανα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της κατάστασης του εντέρου και την καλύτερη λειτουργία του.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών φυτών που έχουν ευεργετική επίδραση στην κατάσταση και τη λειτουργία των εντέρων, αλλά πριν φτάσετε σε αυτά, αξίζει να μάθετε ποιο βότανο ενδείκνυται για μια συγκεκριμένη πάθηση. Δεν έχει κάθε φυτό την ίδια επίδραση στα έντερα. Ποια βότανα να προσεγγίσετε σε συγκεκριμένα εντερικά προβλήματα;

Ρόλος των εντέρων στη διαδικασία της πέψης, σημασία των εντέρων για τη λειτουργία του οργανισμού

Depositphotos 677019946 S

Τα έντερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη της τροφής, αλλά έχουν επίσης σημαντική επίδραση σε άλλες σωματικές λειτουργίες. Στο εσωτερικό τους λαμβάνει χώρα η επεξεργασία και η διάσπαση της προσλαμβανόμενης τροφής σε μικρότερα σωματίδια και στη συνέχεια σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα. Στο λεπτό έντερο, τα συστατικά αυτά απορροφώνται, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στους ιστούς και τα όργανα στο επόμενο στάδιο.

Το έντερο εκτελεί επίσης μια σειρά από άλλες εργασίες, όπως η παραγωγή ορμονών και πεπτικών χυμών, η πρόσληψη νερού από την προσλαμβανόμενη τροφή και η ανάμειξη του περιεχομένου της τροφής και η μετακίνησή του προς το ορθό. Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την αποβολή των υπολειμμάτων της τροφής και των υποπροϊόντων του μεταβολισμού από το σώμα.

Το έντερο διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του οργανισμού. Είναι το μέρος όπου εγκαθίστανται στελέχη βακτηρίων που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Αποτελούν το λεγόμενο μικροβίωμα, ή μικροβιόκοσμο ή εντερική μικροχλωρίδα.

Η εντερική μικροχλωρίδα επιτελεί πολλές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων βοηθά στην πέψη των τροφών και στη σύνθεση βιταμινών, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμμετέχει στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το έντερο έχει σημαντική λειτουργία αποβολής, βοηθώντας στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από το σώμα. Ο καθαρισμός του εντέρου είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και για την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως οι αλλεργίες, οι δερματικές παθήσεις και οι ηπατικές διαταραχές.

Η σημασία των εντέρων για τη λειτουργία και την ευεξία του οργανισμού είναι τεράστια, γι’ αυτό αξίζει να φροντίζετε για τη σωστή λειτουργία τους και να τα υποστηρίζετε, κυρίως μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής χωρίς πρόχειρο φαγητό. Οι θεραπείες με τη χρήση βοτάνων είναι επίσης εξαιρετικές.

Βότανα για το έντερο – σε ποιες παθήσεις μπορούν να αποδειχθούν ανεκτίμητη σανίδα σωτηρίας;

Τόσο στους δυτικούς όσο και στους ανατολικούς πολιτισμούς, τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για πολλές παθήσεις. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται ως φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία εντερικών παθήσεων. Χάρη στα καταπραϋντικά, αντιφλεγμονώδη, θωρακιστικά, τονωτικά, χαλαρωτικά, διεγερτικάκαι άλλες πολύτιμες επιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη υποστήριξη στην καταπολέμηση παθήσεων όπως:

  • εκκολπωμάτωση,
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
  • εντερική ρύπανση,
  • εξασθενημένος εντερικός περισταλτισμός,
  • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,
  • υπερβολικός εντερικός περισταλτισμός.

Τα βότανα έχουν υποστηρικτική επίδραση στην εντερική λειτουργία, βελτιώνουν την εντερική υγεία και προστατεύουν το έντερο από επιβλαβείς παράγοντες. Τα κατάλληλα επιλεγμένα φαρμακευτικά φυτά μπορούν τόσο να προσφέρουν ανακούφιση από τα οξέα συμπτώματα, όσο και να βελτιώσουν την πεπτική διαδικασία και να προστατεύσουν το έντερο από μελλοντικές καταστάσεις .

Τόσο μεμονωμένα βότανα όσο και μείγματα βοτάνων μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για εντερικά προβλήματα. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, ανεξάρτητα από την επιλογή των φυτικών πρώτων υλών, είναι πάντα σημαντικό να τηρούμε τη σωστή δοσολογία και να χρησιμοποιούμε τα βότανα τακτικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βότανα χρήσιμα στη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Depositphotos 461794166 S

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνιες διαταραχές του εντέρου και αυξημένη αντιδραστικότητα. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, η αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου, η αλλαγή στην εμφάνιση των κοπράνων, το φούσκωμα της κοιλιάς και η συχνή εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

Η συστηματική χρήση των κατάλληλων βοτάνων μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη υποστήριξη για τη σταθεροποίηση της λειτουργίας του εντέρου, τη μείωση της αντιδραστικότητας του εντέρου και την ανακούφιση από τις δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Αποτελεσματικά βότανα που θα λειτουργήσουν καλά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι τα εξής

  • Φρούτα μύρτιλλου – ιδιαίτερα χρήσιμα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίζεται συχνά διάρροια. Σφραγίζει τη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου και των εντέρων, επιβραδύνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και αναστέλλει τη διάρροια.
  • Μελιτζάνα και Ψυλλιούχο πλατάνι – ιδιαίτερα χρήσιμο στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίζεται συχνά δυσκοιλιότητα. Τα βότανα αυτά διεγείρουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και διευκολύνουν την κίνηση του εντέρου. Επιπλέον, έχουν προστατευτική επίδραση στον εντερικό βλεννογόνο. Συχνά βρίσκονται μαζί με τη μορφή των λεγόμενων ζωτικών ινών.

Ανακαλύψτε μια ζωτική ίνα υψηλής ποιότητας εμπλουτισμένη με ένα σύνολο πολύτιμων συστατικών: Fibre Select

  • Αχιλλέα – βοηθά στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου εντερικού βλεννογόνου. Παρουσιάζει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, διαστολική δράση στους λείους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς και καρυκεύματα, αναλγητικά, στυπτικά και αντιαιμορραγικά αποτελέσματα.
  • Μέντα – παρουσιάζει αντισπασμωδικές επιδράσεις στους λείους μύες του εντέρου, ανακουφίζει από τον κοιλιακό πόνο και τις εντερικές κράμπες. Μειώνει τις εντερικές φλεγμονές και βοηθά την πέψη.
  • Χαμομήλι – έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Βοηθά στη ρύθμιση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας. Δρώντας ως αντισπασμωδικό, μειώνει τον πόνο και τις κράμπες που εμφανίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Μελισσόχορτο – έχει καταπραϋντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, μειώνοντας το φούσκωμα, τις κράμπες και τον κοιλιακό πόνο. Προωθεί τη βελτίωση της πεπτικής άνεσης. Παράλληλα, υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και έχει ηρεμιστική δράση.
  • Καλέντουλα – παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και αναπλαστικές ιδιότητες του εντερικού βλεννογόνου, υποστηρίζει τις πεπτικές διεργασίες και ανακουφίζει από τον κοιλιακό πόνο.
  • Marshmallow – έχει προστατευτική δράση στον εντερικό βλεννογόνο, βοηθά στην ανακούφιση από ερεθισμούς και φλεγμονές. Παρέχει ανακούφιση από τα προβλήματα του εντέρου, τον κοιλιακό πόνο και τις εντερικές κράμπες.

Βότανα για την εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου

 Φλοιός σπόρων ψυλλίου και αυγοτάραχο

Τα εντερικά εκκολπώματα είναι στενώσεις ή προεξοχές εντός του βλεννογόνου των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου. Μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως πόνο, κράμπες, μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό, κοιλιακή δυσφορία και προβλήματα στην πέψη της τροφής.

Η κύρια αιτία της εκκολπωμάτωσης είναι η ανθυγιεινή διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας και περιέχει πολύ λίγες φυτικές ίνες.πολύ λίγες φυτικές ίνες, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών και οι ανωμαλίες στον μικροβιόκοσμο.

Τα κατάλληλα επιλεγμένα βότανα ανακουφίζουν τα επίμονα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και βελτιώνουν τις πεπτικές διεργασίες. Υποστηρίζουν επίσης την αναγέννηση του εντερικού βλεννογόνου και προστατεύουν το έντερό μας από ερεθισμούς.

Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών βοτάνων για την εντερική εκκολπωμάτωση είναι:

  • Σπόροι ψύλλιου – πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι σπόροι ψύλλιου ρυθμίζουν τον εντερικό περισταλτισμό, εμποδίζουν την εντερική πίεση, προστατεύει τον εντερικό βλεννογόνο και μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω σχηματισμού εκκολπωμάτων.
  • Μάραθος – έχει ισχυρές ανακουφιστικές, καρυκευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάρη στις οποίεςαποτρέπει επίσης τον σχηματισμό νέων εκκολπωμάτων. Αποτρέπει επίσης τον σχηματισμό νέων εκκολπωμάτων του εντέρου.
  • Φλούδες μελιτζάνας – χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι φλούδες μελιτζάνας βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου. Μειώνουν τον κίνδυνο περαιτέρω εκκολπωμάτων και διεγείρουν τη διαδικασία καθαρισμού του οργανισμού από τις αποθέσεις και τις τοξίνες.
  • Αλόη βέρα – έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ανακουφίζει από τον εντερικό πόνο, προλαμβάνει τις πεπτικές ενοχλήσεις, προλαμβάνει τις λοιμώξεις και τις αιμορραγίες στον πεπτικό σωλήνα. Μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωμάτωσης, έχει στυπτική δράση και προάγει την αναγέννηση των ιστών.
  • Κύμινο – διεγείρει την έκκριση των πεπτικών υγρών και έτσι προλαμβάνει τις πεπτικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, αέρια, μετεωρισμό και κοιλιακό πόνο. Έχει διαστολική δράση και ομαλοποιεί τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου.
  • Λινάρι – είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και λιγνάνες, οι οποίες υποστηρίζουν τις πεπτικές διεργασίες και ρυθμίζουν τον εντερικό περισταλτισμό. Μειώνει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, μειώνει τους εντερικούς σπασμούς και άλλες εντερικές ενοχλήσεις, έχει θωρακιστικό αποτέλεσμα και μειώνει τη διαδικασία της εντερικής εκκολπωμάτωσης.

Βότανα καθαρισμού του εντέρου

 Πλατάνι

Ο σημερινός τρόπος ζωής και η ανθυγιεινή διατροφή έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών και εναποθέσεων στο έντερο, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές, αδυναμία, χρόνια κόπωση και άλλες παθήσεις.

Ορισμένα βότανα, λόγω των ισχυρών αποτοξινωτικών ιδιοτήτων τους, υποστηρίζουν ενεργά τη διαδικασία καθαρισμού του εντέρου, εξαλείφοντας τις βλαβερές ουσίες και αποκαθιστώντας την ισορροπία στο σώμα. Υπάρχει μια σειρά βοτάνων με καθαρτική δράση ανάμεσά τους (π.χ. γεροντικό), αλλά αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ συχνά (το πολύ 2-3 φορές την εβδομάδα).

Τα βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου στα οποία αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι τα εξής

  • Σενεσές – έχει καθαρτική δράση, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση των τοξινών και των υπολειμμάτων της αχώνευτης τροφής από το έντερο. Διεγείρει τις κινήσεις των εντερικών σκουληκιών, ρυθμίζει τη διαδικασία της κένωσης του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Πικραλίδα – έχει χολαγωγική δράση, διεγείρει την έκκριση γαστρικού υγρού, βελτιώνει την πέψη, διεγείρει τον καθαρισμό των τοξινών. Βελτιώνει το μεταβολισμό και υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης του εντέρου και του ήπατος. Παρουσιάζει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αναγέννηση του εντερικού βλεννογόνου.
  • Ιπποφαές – είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα για πεπτικά ενοχλήματα. Έχει καθαρτική δράση, ρυθμίζει την πεπτική διαδικασία, βελτιώνει τον εντερικό περισταλτισμό και διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
  • Πλαντζάνα με λογχοειδή φύλλα – σταθεροποιεί τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχει καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Διεγείρει επίσης τη διαδικασία του εντερικού καθαρισμού από τις εναποθέσεις και τις τοξίνες και συμβάλλει στην αποκατάσταση των βλαβών στη βλεννογόνο μεμβράνη του πεπτικού συστήματος.
  • Marshmallow – έχει προστατευτική δράση, καταπραΰνει τον ερεθισμό του εντερικού βλεννογόνου, διεγείρει τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων και υποστηρίζει τη διαδικασία καθαρισμού τους από τις τοξίνες και τις συσσωρευμένες εναποθέσεις. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ομαλοποιεί τον πεπτικό σωλήνα.

Βότανα που βελτιώνουν τον εντερικό περισταλτισμό, βότανα για τη δυσκοιλιότητα

 Σπόροι μάραθου

Ο εντερικός περισταλτισμός είναι η ικανότητα των εντέρων να εκτελούν τις σκουληκόμορφες κινήσεις με τις οποίες η χωνεμένη τροφή κινείται μέσω του πεπτικού σωλήνα προς το ορθό. Η αποδυνάμωση αυτής της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό πόνο, καθώς και στο σχηματισμό εντερικών εναποθέσεων.

Υπάρχει ένας αριθμός βοτάνων που διεγείρουν αποτελεσματικά τον εντερικό περισταλτισμό και αυτά είναι τα εξής

  • Φασκόμηλο – επιταχύνει την εντερική κινητικότητα και διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών, καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία. Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των γαστρεντερικών λοιμώξεων. Έχει επίσης χαλαρωτική επίδραση στους λείους μύες των εντέρων, καταπολεμώντας το αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιακή κοιλότητα.
  • Μάραθο – περιέχει μεγάλες ποσότητες αιθέριου ελαίου, το οποίο διεγείρει τον εντερικό περισταλτισμό διεγείροντας τους λείους μύες του πεπτικού συστήματος. Έχει επίσης καταπραϋντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας την πεπτική διαδικασία και διευκολύνοντας την κίνηση του εντέρου.
  • Γλυκάνισος – περιέχει αιθέρια έλαια που διεγείρουν τον εντερικό περισταλτισμό, διευκολύνει την κίνηση του εντέρου. Έχει διαστολική δράση, ανακουφίζει από τον κοιλιακό πόνο και διεγείρει την παραγωγή γαστρικού υγρού, καθιστώντας την πέψη πιο αποτελεσματική.
  • Χαμομήλι – έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διεγείρει τις πεπτικές διεργασίες και έχει διαστολική δράση, αποτρέποντας έτσι τη δυσφορία που ακολουθεί τα βαριά γεύματα. Βελτιώνει τον εντερικό περισταλτισμό, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και προστατεύει το έντερο από ερεθιστικούς παράγοντες.

Διαστολικά βότανα για τα έντερα

Οι εντερικές κράμπες είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Εκδηλώνονται ως οξύς κοιλιακός πόνος που εμφανίζεται σε μικρά χρονικά διαστήματα ή ως αίσθημα εναλλασσόμενης συστολής και διαστολής των εντέρων και αλλαγές στο ρυθμό των κενώσεων.

Οι κράμπες μπορεί να προκληθούν από άγχος, ακανόνιστα γεύματα, υπερβολικά εντερικά αέρια, δυσανεξία στα τρόφιμα, πεπτικές διαταραχές. Για την αντιμετώπισή τους, συνιστάται η τακτική κατανάλωση φυτικών ινών, η αποφυγή τροφών που προκαλούν υπερβολικά αέρια, η αποφυγή του στρες και η τήρηση τακτικού προγράμματος γευμάτων.

Τα βότανα με αποσυμφορητικές ιδιότητες μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα, όπως π.χ:

  • Μέντα – ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για τη μείωση της τάσης των λείων μυών στο πεπτικό σύστημα, τη βελτίωση τηςτης πέψης (ακόμη και με βαριά και λιπαρά γεύματα) και φέρνει πραγματική ανακούφιση από τις επώδυνες, δυσάρεστες εντερικές κράμπες και το αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά.
  • Χαμομήλι – ένα βότανο ειδικός στην ανακούφιση από τις κράμπες και τον πόνο στο στομάχι και το έντερο και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής πεπτικής διαδικασίας. Επιπλέον, το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του εντέρου.
  • Κύμινο – έχει διαστολική και πνευμονική δράση, βοηθά στην εξάλειψη των εντερικών αερίων και ανακουφίζει από τον πόνο και τους κολικούς. Αποτελεί πολύτιμη υποστήριξη για τα πεπτικά παράπονα μετά από φουσκωμένα, βαριά γεύματα. Ανακουφίζει από το φούσκωμα και σας επιτρέπει να ανακτήσετε την αίσθηση άνεσης στην κοιλιακή κοιλότητα.

Βότανα για την εντερική φλεγμονή

 Τσάι βοτάνων σε κατσαρόλα και ποτήρι, μαζί με φρέσκα βότανα

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου που συχνά οδηγεί σε διάρροια, εντερική αιμορραγία και επίμονο κοιλιακό πόνο. Υπάρχουν διάφορα βότανα που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη στη βελτίωση της κατάστασης του εντερικού βλεννογόνου, στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης των εντερικών βλαβών, στην επίλυση της φλεγμονής και στη σταθεροποίηση της εντερικής λειτουργίας.

Όταν πρόκειται για βότανα χρήσιμα για την εντερική φλεγμονή, πρώτες ύλες όπως:

  • Χαμομήλι – επιταχύνει την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών, έχει καταπραϋντική και τονωτική δράση, προστατεύει τον εντερικό βλεννογόνο, εγγυάται την ομαλοποιημένη πέψη και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
  • Βαλσαμόχορτο – καταπραΰνει τον ερεθισμό στο έντερο, μειώνει τη φλεγμονή, διεγείρει την παραγωγή και τη ροή της χολής, ανακουφίζει από τις κοιλιακές κράμπες, έχει ήπια ηρεμιστική δράση, υποστηρίζει τις πεπτικές διεργασίες.
  • Βαλεριάνα – έχει ηρεμιστική δράση, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη για άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα λόγω στρες και υψηλής νευρικής έντασης, έχει επίσης διαστολική δράση και ομαλοποιεί την πέψη.
  • Μελισσόχορτο – ανακουφίζει από τη νευρική ένταση, χαλαρώνει και ταυτόχρονα έχει διαστολική δράση, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό, συμβάλλει στη σταθεροποίηση των πεπτικών διεργασιών, ηρεμεί την εντερική λειτουργία.
  • Κολιτσίδα – έχει στυπτικό αποτέλεσμα, επιταχύνοντας έτσι την αναγέννηση των κατεστραμμένων και ερεθισμένων τμημάτων του εντέρου, παρουσιάζει θωρακιστικές ιδιότητες προς το στομάχι και το έντερο, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Για εντερικά προβλήματα, συνιστάται η κατανάλωση αφεψημάτων βοτάνων δύο ή τρεις φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μεταξύ ή μετά τα γεύματα. Τα αφεψήματα βοτάνων πρέπει να καταναλώνονται τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε να καταναλώνετε αρκετό νερό σε καθημερινή βάση (περίπου 1,5-2 λίτρα) και να εισαγάγετε μια υγιεινή διατροφή. Συνιστάται να φτάνετε τακτικά σε προβιοτικά προϊόντα (π.χ. βουτυρόγαλα, κεφίρ, γιαούρτι). Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ωφέλιμα εντερικά βακτήρια, εξασφαλίζουν την αποκατάσταση μιας υγιούς μικροχλωρίδας στο έντερο.

Category: Υγεία

Article by: admin