Depositphotos 164262054 s 2019

Βερβερίνη – μια ανεκτίμητη φυτική ουσία με υψηλή δράση για την προαγωγή της υγείας και το αδυνάτισμα

Η βερβερίνη είναι μια φυτική ουσία που κερδίζει γρήγορα σε δημοτικότητα με ένα ευρύ φάσμα πολύτιμων ιδιοτήτων. Μεταξύ άλλων, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και επιταχύνει το ρυθμό καύσης του λίπους. Παρόλο που για πολλούς από εμάς η βερβερίνη είναι κάτι σαν καινοτομία, στην πραγματικότητα, η ουσία αυτή έχει παράδοση αιώνων. Έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από την αρχαιότητα, κατέχει σημαντική θέση στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική και χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική πριν από πολλούς αιώνες ως φυσικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Τι είναι η βερβερίνη και ποιες ιδιότητες έχει;

Τι είναι η βερβερίνη και από πού λαμβάνεται;

 Κοινή βατόμουρα

Ηβερβερίνη είναι μία από τις πιο βιοδραστικές φυτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βοτανική ιατρική και στα συμπληρώματα. Επηρεάζει τη γενική βελτίωση της κατάστασης του οργανισμού, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Βοηθά επίσης στη μείωση του σωματικού λίπους και του σωματικού βάρους.

Η βερβερίνη έχει ισχυρή επίδραση στον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα παραμένει ασφαλής για την υγεία, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες μελέτες σχετικά με την ουσία αυτή.

Η βερβερίνη είναι μια φυτική οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των αλκαλοειδών της ισοκινολίνης. Τα φυτά που περιέχουν βερβερίνη περιλαμβάνουν την κοινή βαμβακιά, την ινδική βαμβακιά, την κουτσουπιά, την πικροδάφνη του Καναδά, το κινέζικο βάμμα, την κοινή μαχονία, την παπαρούνα του βάλτου, την πεταλούδα, τον φελλό του Αμούρ, το γκουντούτσι και την καλιφορνέζικη αγριοτριανταφυλλιά.

Ωστόσο, η κύρια πηγή από την οποία εξάγεται η βερβερίνη είναι το προαναφερθέν βατόμουρο. Τόσο οι ρίζες, όσο και οι μίσχοι, τα φύλλα, οι καρποί και ο φλοιός της βατόμουρου περιέχουν αυτή την πολύτιμη βιολογική ουσία.

Βερβερίνη – μια ουσία με μεγάλες δυνατότητες προαγωγής της υγείας

 βερβερίνη σε σκόνη

Με τη μορφή κίτρινης σκόνης, η βερβερίνη εμφανίζει ισχυρή βιολογική δραστηριότητα και διακρίνεται από ένα πολύ ευρύ φάσμα θετικών επιδράσεων στον οργανισμό μας. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών του πολιτισμού και αυξάνει το επίπεδο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα της βερβερίνης.

Λόγω των ευεργετικών επιδράσεών της, η βερβερίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική από την αρχαιότητα και η φήμη της έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βερβερίνης στην επίλυση πολυάριθμων προβλημάτων υγείας διεξάγονται συνεχώς. Οι διαδοχικές δοκιμές αποδεικνύονται εξαιρετικά ελπιδοφόρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βερβερίνη είναι μια ουσία με τεράστιο θεραπευτικό δυναμικό.

Πολλαπλές επιδράσεις της βερβερίνης

Η βερβερίνη είναι μια φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις, ιδίως εκείνες που προκύπτουν από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Η κακή διατροφή, η υπερβολική χρήση διεγερτικών ουσιών, το χρόνιο στρες και η εξάντληση, η έλλειψη άσκησης – όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην υποβάθμιση του οργανισμού, στην εξασθένηση της ανοσίας και στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, οι ηπατικές παθήσεις, ο διαβήτης και η αντίσταση στην ινσουλίνη, οι όγκοι, η αθηροσκλήρωση.

Πώς η βερβερίνη προστατεύει την υγεία μας;

 • Έχει προληπτική δράση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του πολιτισμού.
 • Επιβραδύνει την ανάπτυξη ασθενειών του πολιτισμού (συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2) σε άτομα που τις έχουν ήδη αναπτύξει.
 • Ρυθμίζει τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, προλαμβάνει το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία και τα επακόλουθα προβλήματα υγείας.
 • Διεγείρει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης.
 • Υποστηρίζει τις διαδικασίες αναγέννησης των κυττάρων και των ιστών.
 • Προστατεύει τον οργανισμό από τις βλαβερές επιδράσεις των παθογόνων μικροοργανισμών και των ελεύθερων ριζών.

Βερβερίνη – ιδιότητες που προάγουν την υγεία

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις της βερβερίνης είναι η σταθεροποίηση της γλυκαιμίας και η πρόληψη της εξέλιξης του διαβήτη, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμα ερευνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη τέτοιες πολύτιμες ιδιότητες της βερβερίνης. Ας μάθουμε για τα πιο σημαντικά.

Βερβερίνη και επίπεδα σακχάρου στο αίμα

 Βερβερίνη

Η βερβερίνη έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό της ινσουλίνης και της γλυκόζης του οργανισμού. Διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, ενεργοποιεί τους υποδοχείς ινσουλίνης, ενισχύει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα . Μειώνει επίσης την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ. Ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, εμποδίζει την πολύ γρήγορη απορρόφηση των σακχάρων από την τροφή στην κυκλοφορία του αίματος.

Η βερβερίνη ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μας προστατεύει από την επιδείνωση των διαβητικών προβλημάτων και μας βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα τη γλυκαιμία. Μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο στήριγμα για εμάς τόσο στα πρώτα προβλήματα με πολύ υψηλό σάκχαρο, με αντίσταση στην ινσουλίνη, στην προ-διαβητική κατάσταση, όσο και ήδη μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε μια ανασκόπηση ενός αποτελεσματικού προϊόντος για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου: Redusugar

Βερβερίνη και ανοσία

Η βερβερίνη είναι μία από τις πιο πολύτιμες φυσικές ουσίες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυξάνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, δηλαδή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας έτσι δυνατή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη σύλληψη και εξάλειψη ιών, βακτηρίων, μυκήτων και άλλων παθογόνων.

Αναστέλλοντας την εξάπλωση των ιών και των μικροοργανισμών, η βερβερίνη συμβάλλει στην καταστολή και την ανακούφιση των λοιμώξεων και του κρυολογήματος. Λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, μερικές φορές αποκαλείται φυσικό αντιβιοτικό.

Μειώνοντας τη συγκέντρωση των φλεγμονωδών κυτοκινών, η βερβερίνη μειώνει αποτελεσματικά τη φλεγμονή. Είναι χρήσιμο σε περίπτωση βακτηριακής διάρροιας, καταπολεμά τις λοιμώξεις των αυτιών και τις σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Αντιμετωπίζει τον πολλαπλασιασμό ιών όπως ο ιός της γρίπης, ο ιός HIV, ο ιός HPV, ο ιός του έρπητα.

Αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της βερβερίνης

Η βερβερίνη είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Καταπολεμά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα του σώματός μας από βλάβες και πρόωρο θάνατο. Αναστέλλει τις διαδικασίες γήρανσης του οργανισμού και έχει θετικό αντίκτυπο στις διαδικασίες αναγέννησης των ιστών .

Είναι σημαντικό ότι η βερβερίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζοντας τη διαδικασία πολλαπλασιασμού τους (είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του ήπατος, του εγκεφάλου, του μαστού και του θυρεοειδούς). Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βερβερίνη μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η βερβερίνη και το καρδιαγγειακό σύστημα

Η βερβερίνη παρουσιάζει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Προστατεύει τον καρδιακό μυ και ομαλοποιεί την καρδιακή λειτουργία. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, βελτιώνει το λιπιδόγραμμα. Βελτιώνει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, προλαμβάνοντας έτσι τα εγκεφαλικά επεισόδια και την αθηροσκλήρωση. Ρυθμίζει επίσης την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βερβερίνη και απώλεια βάρους

Η βερβερίνη συμβάλλει στον περιορισμό της διαδικασίας αύξησης του βάρους και ταυτόχρονα διεγείρει τη διάσπαση του προηγουμένως συσσωρευμένου λιπώδους ιστού. Χάρη στην υψηλή βιολογική του δραστηριότητα, είναι μία από τις πιο πολύτιμες ουσίες που υποστηρίζουν τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Ενεργοποιεί το ένζυμο AMPK, χάρη στο οποίο επιταχύνει αποτελεσματικά το μεταβολισμό. Φροντίζει για τον σωστό μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπιδίων. Αναστέλλει την απορρόφηση υδατανθράκων από την τροφή, εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και την αποθήκευση του λιπώδους ιστού. Ρυθμίζει το έργο των ορμονών που επηρεάζουν το μεταβολισμό του λίπους στο σώμα, αυξάνει το ρυθμό καύσης και απομάκρυνσης του λίπους από το σώμα.

Η βερβερίνη μας προστατεύει επίσης από τις κρίσεις αυξημένης πείνας, σταθεροποιεί την όρεξη, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο της διατροφής μας και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Διαβάστε μια ανασκόπηση ενός ισχυρού μειωτή λίπους με βερβερίνη: Berber Fast

Η βερβερίνη και το πεπτικό σύστημα

Η θετική επίδραση στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι μια άλλη πολύτιμη ιδιότητα της βερβερίνης. Βελτιώνει τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, δηλαδή αυξάνει το επίπεδο των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο και μειώνει τη συγκέντρωση των κακών βακτηρίων. Βελτιώνει τις πεπτικές διεργασίες, βελτιώνει τη λειτουργία του παγκρέατος και του εντέρου.

Επίδραση της βερβερίνης στο ήπαρ

Η βερβερίνη επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του ήπατος, υποστηρίζει την αποτοξίνωσή του και προστατεύει τα κύτταρά του (ηπατοκύτταρα) από βλάβες. Είναι χρήσιμο σε ηπατική ανεπάρκεια που προκαλείται από τοξικούς παράγοντες όπως η αιθανόλη και σε ηπατικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της στεάτωσης και της ίνωσης.

Βερβερίνη ως υποστήριξη για το νευρικό σύστημα

Αν και σχετικά λίγο συζητήθηκε, η βερβερίνη έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα. Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη και βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης γνώσεων. Έχει θετική επίδραση στην πνευματική απόδοση και προάγει το σχηματισμό νέων νευρικών συνδέσεων.

Παρουσιάζει επίσης προστατευτικές επιδράσεις στα νευρικά κύτταρα (νευρώνες). Βελτιώνει την παροχή αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Προστατεύει τους νευρώνες από τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέπει τη βλάβη και το θάνατό τους. Βοηθά στη διατήρηση της άψογης πνευματικής απόδοσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προλαμβάνει ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η Alzheimer, η γεροντική κατάθλιψη και η άνοια.

Η βερβερίνη έχει επίσης θετική επίδραση στη διάθεση και τη γενική ψυχική μας κατάσταση. Αντιμετωπίζει τις καταθλιπτικές διαταραχές, καταπολεμά τις εναλλαγές της διάθεσης, ανακουφίζει από τη νευρική ένταση και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Berberine – δοσολογία, πώς να το χρησιμοποιήσετε

 Βερβερίνη

Η δοσολογία της βερβερίνης μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το παρασκεύασμα και την ποσότητα της βερβερίνης σε μία μερίδα. Μερικές φορές αρκεί μία κάψουλα ή δισκίο βερβερίνης την ημέρα, άλλες φορές δύο ή τρεις.

Ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής πολλαπλών συστατικών με βερβερίνη ή μόνο βερβερίνη, θα πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή ενός συγκεκριμένου σκευάσματος και να λαμβάνουμε ακριβώς τη δοσολογία που περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών ή στη συσκευασία.

Η ημερήσια δόση της βερβερίνης κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 500 mg και 1500 mg. Αυτό είναι ένα μεγάλο εύρος, αλλά πολλά εξαρτώνται από το αν χρησιμοποιούμε τη βερβερίνη προληπτικά, για απώλεια βάρους ή για θεραπευτικούς σκοπούς. Για μεγαλύτερες ποσότητες πρόσληψης βερβερίνης χρησιμοποιούνται διαιρεμένες δόσεις.

Berberine – παρενέργειες, αντενδείξεις

Η βερβερίνη είναι μια καλά μελετημένη ουσία που είναι ασφαλής για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις των παρασκευασμάτων με βερβερίνη. Η ουσία αυτή που λαμβάνεται σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα.

Πιθανές παρενέργειες από τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων βερβερίνης

 • Κοιλιακοί πόνοι,
 • εμετός,
 • διάρροια,
 • δυσκοιλιότητα,
 • μετεωρισμός,
 • στομαχικές και εντερικές κράμπες.

Αντενδείξεις για τη χρήση της βερβερίνης

Η βερβερίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες. Δεν πρέπει επίσης να λαμβάνεται από παιδιά. Τα άτομα που λαμβάνουν διάφορους τύπους φαρμάκων (π.χ. φάρμακα για το διαβήτη, αντικαταθλιπτικά, ανοσοκατασταλτικά, β-αναστολείς, αντιβιοτικά ή άλλα) θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν τη βερβερίνη. Η βερβερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα.

Ελέγξτε: Κατάταξη καυστήρες λίπους

Πηγές:
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153862/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27671811/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32594322/
 • https://www.healthline.com/nutrition/berberine-diabetes
 • https://www.healthline.com/nutrition/berberine-powerful-supplement
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325798

Category: Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Article by: admin