Depositphotos 176242372 S

Αφρικανικό δαμάσκηνο (Pygeum africanum) – αποτελέσματα και χρήσεις. Ένα θαυματουργό συστατικό για την υγεία του προστάτη

Το αφρικανικό δαμάσκηνο, επίσης γνωστό ως Pygeum, είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της Αφρικής και χρησιμοποιείται ευρέως για ιατρικούς σκοπούς από την τοπική κοινότητα από την αρχαιότητα. Η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι το αφρικανικό δαμάσκηνο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας του προστάτη, γεγονός που αποτελεί σημαντική πληροφορία για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα του προστάτη. Το φυτό περιέχει υψηλή συγκέντρωση δραστικών ουσιών που εμφανίζουν ευεργετικές επιδράσεις στο ουροποιογεννητικό σύστημα. Λόγω της πλούσιας σύνθεσής του, έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτό μόνο οι άνδρες που θέλουν να φροντίσουν την υγεία του προστάτη τους. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στις ιδιότητες του αφρικανικού δαμάσκηνου, δείτε τις επιδράσεις του στην ανδρική υγεία και μάθετε για τις άλλες, ελαφρώς λιγότερο γνωστές δραστηριότητές του.

Αφρικανικό δαμάσκηνο (Pygeum africanum) – τι είναι αυτό το φυτό;

Το αφρικανικό δαμάσκηνο είναι ένα είδος τροπικού δέντρου και επίσης ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό. Ενδημεί στη Νότια και Κεντρική Αφρική, αναπτύσσεται σε περιοχές με βουνά και υψίπεδα και η κυριότερη χώρα όπου συναντάται είναι το Καμερούν. Ο φλοιός του αφρικανικού δαμάσκηνου είναι ένας παραδοσιακός φυτικός πόρος που χρησιμοποιείται στην ιατρική της υποσαχάριας Αφρικής εδώ και αιώνες. Για τους ανθρώπους εκεί, αποτελεί φάρμακο για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, καθώς και της αδυναμίας, της φλεγμονής και της μόλυνσης, του πυρετού και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Το αφρικανικό δαμασκηνιάτικο δέντρο είναι μέλος της οικογένειας των τριανταφυλλιών και έχει τη μορφή αειθαλούς δέντρου με μεγάλη, σφαιρική, έντονα διακλαδισμένη κόμη. Το δέντρο αναπτύσσεται κυρίως σε τροπικά δάση.

Τα φύλλα του Pygeum είναι μεγάλα, εναλλασσόμενα, απλά, ελλειπτικά, γυαλιστερά, σκουροπράσινα στην κορυφή, ανοιχτοπράσινα από κάτω, οδοντωτά στις άκρες. Τα άνθη είναι μικρά, υπόλευκα. Οι καρποί είναι μικροί, πρασινοκόκκινοι και έχουν σχήμα φασολιού. Ο φλοιός είναι σκούρος καστανός ή μαύρος, τραχύς, έντονα κυματοειδής και μερικές φορές ραγισμένος. Ο φλοιός, τα φύλλα και οι καρποί αναδύουν ένα άρωμα που μοιάζει με αμύγδαλο. Η αφρικανική δαμασκηνιά φτάνει συνήθως τα 15-20 μέτρα ύψος, αλλά μερικές φορές φτάνει τα 35 μέτρα.

Αφρικανικό δαμάσκηνο – σύνθεση

Μεταξύ των δραστικών συστατικών του αφρικανικού δαμάσκηνου, οι φυτοστερόλες παίζουν βασικό ρόλο στη βελτίωση της ουρογεννητικής λειτουργίας και στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης του προστάτη.

Οι φυτοστερόλες είναι φυτικές ενώσεις με δομή παρόμοια με τη χοληστερόλη. Στην περίπτωση του αφρικανικού δαμάσκηνου, η κυρίαρχη φυτοστερόλη είναι η β-σιτοστερόλη, αν και υπάρχουν και άλλες, όπως η καμπεστερόλη, η σιτοστερόνη και η δακοστερόλη. Η β-σιτοστερόλη ειδικότερα είναι γνωστή για την ικανότητά της να αντισταθμίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον προστάτη.

Το αφρικανικό δαμάσκηνο περιέχει επίσης λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και αρωματικές ενώσεις. Αυτές οι ουσίες δρουν συνεργιστικά για να ενισχύσουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία του προστάτη. Με σημαντική περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, το αφρικανικό δαμάσκηνο ερευνάται για τη μείωση της φλεγμονής και τις επιδράσεις του στο ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορεί να αναστέλλουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα της ορμόνης DHT στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη και υπερτροφία του αδένα. Το αφρικανικό δαμάσκηνο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτοστερόλες, εξουδετερώνει αυτή τη διαδικασία.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο συστατικό που υπάρχει στο φλοιό του αφρικανικού δαμάσκηνου είναι το φερουλικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χολερυθμιστική του δράση και για την υποστήριξη της πεπτικής διαδικασίας. Τόσο το φερουλικό οξύ όσο και πολλά άλλα δραστικά συστατικά του αφρικανικού δαμάσκηνου είναι αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλαβερές ρίζες οξυγόνου και εξουδετερώνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Ενεργά συστατικά που περιέχονται στο αφρικανικό δαμάσκηνο:

  • Φυτοστερόλες,
  • φερουλικό οξύ,
  • λιπαρά οξέα (παλμιτικό, μυριστικό, λινελαϊκό οξύ),
  • τριτερπένια (ολεανολικό οξύ, ουρσολικό οξύ),
  • φλαβονοειδή(κερκετίνη),
  • φαινολικά οξέα,
  • τανίνες.

Φλοιός αφρικανικού δαμάσκηνου – ιδιότητες για την υγεία

Από τον αφρικανικό λαό, το αφρικανικό δαμασκηνιάτικο δέντρο αναφέρεται ως το “σιδερένιο δέντρο” ή το “φυτό με τις πολλαπλές χρήσεις”. Οι ονομασίες αυτές υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μια αξιόπιστη, ισχυρή, αποτελεσματική πηγή και ότι φροντίζει ολοκληρωμένα για την υγεία. Αυτό ισχύει πράγματι. Το αφρικανικό δαμάσκηνο παρουσιάζει μια ποικιλία ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία και μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές παθήσεις.

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφελεί το ουροποιητικό σύστημα, προστατεύει τον προστάτη, αλλά και φροντίζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Παίζει επίσης ρόλο στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Διεγείροντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, μας βοηθά να προστατευτούμε αποτελεσματικότερα από επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Το αφρικανικό δαμάσκηνο παρουσιάζει ιδιότητες που είναι:

  • αντιφλεγμονώδη,
  • αντιοξειδωτικά,
  • αντικαρκινικές,
  • αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιασικές,
  • αντιπυρετικά,
  • αντιοίδημα,
  • διουρητικό,
  • χολαγωγό,
  • διαστολικό,
  • αποτοξινωτικό (ενεργοποιεί τον οργανισμό για την αποτελεσματικότερη απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών),
  • διεγείρει τις πεπτικές διεργασίες,
  • ομαλοποιεί τα επίπεδα χοληστερόλης,
  • προστατευτικό,
  • ομαλοποίηση του ενδοκρινικού συστήματος,
  • ανοσοδιεγερτικό.

Αφρικανικό δαμάσκηνο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

 Αποξηραμένος φλοιός του δέντρου της αφρικανικής δαμασκηνιάς (Pygeum africanum)

Το αφρικανικό δαμάσκηνο είναι ένα από τα κύρια βότανα που συνιστώνται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση συστατικών που υποστηρίζουν την ανδρική ορμονική ισορροπία και επιδρούν θετικά στη λειτουργία των οργάνων που απαρτίζουν το ουροποιογεννητικό σύστημα. Χάρη στις φυτοστερόλες, αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων της ορμόνης DHT στο σώμα και έτσι βοηθά στην παρεμπόδιση της διαδικασίας ανάπτυξης του προστάτη.

Πώς δρα το αφρικανικό δαμάσκηνο στον προστάτη;

  • Μειώνει τη φλεγμονή στον προστάτη και το ουροποιητικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τη δυσφορία και ανακουφίζοντας από ενοχλητικά συμπτώματα όπως η συχνουρία, ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα και την περιοχή του περινέου, το κάψιμο στην ουρήθρα. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και εξουδετερώνει τις επικίνδυνες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα παρατεταμένης φλεγμονής στον προστάτη.
  • Βελτιώνει τη ροή των ούρων και εξαλείφει τα προβλήματα ούρησης. Το αφρικανικό δαμάσκηνο έχει θετική επίδραση στο ουρογεννητικό σύστημα αυξάνοντας την ελαστικότητα και τη διασταλτικότητα του ουροποιητικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλει στην αύξηση της ροής των ούρων και στην αποτελεσματικότερη αποβολή των ούρων από τον οργανισμό. Το κοινό παράπονο της υπερτροφίας του προστάτη – το αίσθημα ελλιπών ούρων – μπορεί έτσι να ανακουφιστεί. το αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης, η διέλευση μικρών ποσοτήτων ούρων, η διακοπτόμενη και αδύναμη ροή ούρων.
  • Προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Χάρη στην παρουσία κερκετίνης και άλλων αντιοξειδωτικών, το αφρικανικό δαμάσκηνο προστατεύει τα κύτταρα του προστάτη από την οξειδωτική βλάβη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μια τέτοια οξειδωτική βλάβη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαταραχών του προστάτη.
  • Ρυθμίζει τη δραστηριότητα των ενζύμων και έχει ευεργετική επίδραση στην παραγωγή των ανδρικών ορμονών του φύλου. Οι φυτοστερόλες στο αφρικανικό δαμάσκηνο μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT. Ο έλεγχος αυτής της διαδικασίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του προστάτη.
  • Ρυθμίζει την εκκριτική λειτουργία του αδένα του προστάτη. Χάρη στη σιτοστερόλη και άλλες στερόλες, το αφρικανικό δαμάσκηνο ενεργοποιεί τον προστάτη να λειτουργήσει, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και στη μείωση των δυσάρεστων ενοχλήσεων που σχετίζονται με την αύξηση του όγκου των στεροειδών.
  • Παρουσιάζει αναγεννητικές ιδιότητες. Χάρη στις φυτοστερόλες του, το αφρικανικό δαμάσκηνο διεγείρει τη διαδικασία ανανέωσης των επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη.

Στο Prostan Plus θα βρείτε το εκχύλισμα αφρικανικού δαμάσκηνου μαζί με άλλα συστατικά για την υποστήριξη της υγείας του προστάτη.

Αφρικανικό δαμάσκηνο για το ουροποιητικό σύστημα

Το αφρικανικό δαμάσκηνο υποστηρίζει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος με διάφορους τρόπους:

  • κάνει το ουροποιητικό σύστημα πιο ευέλικτο, βελτιώνει τη ροή των ούρων,
  • έχει διουρητική δράση, αυξάνει τη ροή των ούρων,
  • εξουδετερώνει την κατακράτηση ούρων στην ουροδόχο κύστη,
  • διευκολύνει την εκκένωση της ουροδόχου κύστης,
  • μειώνει τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος,
  • μειώνει τον πόνο με τη χαλάρωση των μυών του ουροποιητικού συστήματος,
  • προστατεύει τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Μειώνει την ένταση των μυών που αποτελούν την ουρήθρα και τους ουρητήρες και εξαλείφει το φαινόμενο της συνεχούς πίεσης στην ουροδόχο κύστη.

Χάρη σε αυτές τις δράσεις, το αφρικανικό δαμάσκηνο αποτελεί συνταγή για τη βελτίωση της λειτουργίας του ουροποιογεννητικού συστήματος σε άνδρες με καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Το βότανο είναι εξίσου χρήσιμο για προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από άλλους παράγοντες.

Εκχυλίσματα φλοιού αφρικανικού δαμάσκηνου – πώς χρησιμοποιείται και σε ποιες δόσεις;

Ο φλοιός αφρικανικού δαμάσκηνου διατίθεται στο εμπόριο ως βότανο παρασκευής ζυμαρικών και σε μορφή εκχυλίσματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μπει σε κάψουλες ή υγρά παρασκευάσματα. Η δοσολογία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το προϊόν, τον σκοπό της συμπλήρωσης και τη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών στο παρασκεύασμα.

Ως επί το πλείστον, η συνιστώμενη δοσολογία του αφρικανικού δαμάσκηνου σε συμπλήρωμα είναι 200-1000 mg την ημέρα. Ωστόσο, εάν λαμβάνονται ταυτόχρονα πολλά βότανα με παρόμοια αποτελέσματα ή εάν χρησιμοποιούνται σκευάσματα πολλαπλών συστατικών, η συνιστώμενη δόση του Pygeum μπορεί να είναι χαμηλότερη.

Στην περίπτωση του αποξηραμένου φλοιού αφρικανικού δαμάσκηνου για την παρασκευή αφεψημάτων, η συνιστώμενη δόση είναι 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένου κομμένου φλοιού ανά 1 ποτήρι νερό. Το αφέψημα καταναλώνεται 2 φορές την ημέρα. Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη μερίδα για κατανάλωση.

Πώς να φτιάξετε ένα αφέψημα από κομμένο φλοιό αφρικανικού δαμάσκηνου;

Ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού, ή περίπου 3-5 γραμμάρια, φλοιού σε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Φέρτε το νερό σε βρασμό. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Σουρώστε, αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει. Πίνετε 2 φορές την ημέρα.

Πώς να φτιάξετε ένα έγχυμα από αλεσμένο φλοιό αφρικανικού δαμάσκηνου;

Ρίξτε 150 ml βραστό νερό πάνω από 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο φλοιό. Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει, ανακατέψτε και πιείτε. Λαμβάνετε 2 φορές την ημέρα.

Αφρικανικό δαμάσκηνο – μια φυτική συνταγή για πολλές παθήσεις, π.χ. πότε αξίζει να φτάσετε στο Pygeum;

Το Pygeum χρησιμοποιείται κυρίως για τις ουρογεννητικές παθήσεις, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτοστερόλες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, είναι επίσης χρήσιμο σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Μεταξύ άλλων, έχει πολύ ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα – μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο λεπτό έντερο και συμβάλλει στη μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης. Αποτελεί επίσης πολύτιμη υποστήριξη για το δέρμα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με διαταραγμένα επίπεδα ορμονών, ιδίως ανδρογόνων.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το αφρικανικό δαμάσκηνο:

  • σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη,
  • σε διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος,
  • στη θεραπεία της πολυουρίας ή της εφίδρωσης του κρεβατιού,
  • πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση στον προστάτη,
  • σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος,
  • σε προβλήματα στύσης,
  • στη ροδόχρου ακμή και σε άλλες δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την περίσσεια ανδρογόνων,
  • σε ορμονικές διακυμάνσεις σε άνδρες και γυναίκες,
  • σε δυσκοιλιότητα, πεπτικά προβλήματα,
  • σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης,
  • σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αφρικανικό δαμάσκηνο – παρενέργειες

Όπως κάθε συμπλήρωμα και βότανο, έτσι και το Αφρικανικό Δαμάσκηνο μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε υπερβολικές δόσεις.

Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • ερεθισμός του στομάχου,
  • κοιλιακό άλγος,
  • ναυτία,
  • μετεωρισμός,
  • πονοκέφαλοι,
  • ζάλη.

Επιπλέον, το συμπλήρωμα αφρικανικού δαμάσκηνου μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το αφρικανικό δαμάσκηνο.

Πηγές:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37327163/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11869585/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9787978/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708250/

Category: Θέματα ανδρών

Article by: admin